THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Εξωτερικά Νέα & Διακρατικές Σχέσεις => Topic started by: pontiki on November 09, 2011, 00:28:14 am



Title: Πώς διαγράφεται το χρέος...
Post by: pontiki on November 09, 2011, 00:28:14 am
1917

Ηταν Τετάρτη 7 Νοέμβρη (25 Οκτώβρη) του 1917.

Χτες, συμπληρώθηκαν 94 χρόνια.

Οι Μπολσεβίκοι, με την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, δεν περιορίστηκαν να εξασφαλίσουν για το λαό τους φαΐ, στέγη, εργασία, Παιδεία, Υγεία, ελεύθερο χρόνο, αξιοπρεπή γηρατειά κι άλλα πολλά που δεν είναι της ώρας.

Εκαναν και τούτο:

«Ενα άλλο οικονομικό μέτρο της σοβιετικής εξουσίας ήταν η μη αναγνώριση του εξωτερικού δημοσιονομικού χρέους και των υποχρεώσεων που είχαν αναλάβει οι κυβερνήσεις της προεπαναστατικής Ρωσίας (...). Το Γενάρη του 1918, η σοβιετική κυβέρνηση ακύρωσε τα εσωτερικά και εξωτερικά δάνεια που είχε συνάψει η τσαρική και η Προσωρινή κυβέρνηση».

Ετσι αντιμετώπισαν οι Μπολσεβίκοι τα χρέη, με τα οποία ο τσάρος και οι αστοί είχαν φορτώσει τις πλάτες του ρωσικού λαού.

Ομως, οι Μπολσεβίκοι, επειδή ακριβώς ήταν κομμουνιστές, δηλαδή και πατριώτες και διεθνιστές, την ώρα που οι πολιτικοί προπάτορες του Παπανδρέου, του Σαμαρά, του Καρατζαφέρη και των υπολοίπων, έστελναν στρατό εναντίον τους, εκείνοι, όσον αφορά την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, να επίσης τι έκαναν:

«Ενα άλλο οικονομικό μέτρο της σοβιετικής κυβέρνησης στον εξωτερικό τομέα ήταν η παραίτησή της από το Διεθνή Οικονομικό Ελεγχο (ΔΟΕ), που επέβαλαν το 1897, μετά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο, οι Μεγάλες Δυνάμεις στην Ελλάδα (...) από την Οκτωβριανή Επανάσταση η Ελλάδα απεκόμισε οικονομικά οφέλη. Η νεαρή Σοβιετική Δημοκρατία, με απόφαση του Δεύτερου Συνεδρίου των Σοβιέτ, απάλλαξε την Ελλάδα από το χρέος που όφειλε στη Ρωσία και ανερχόταν στα 100 εκατομμύρια χρυσά γαλλικά φράγκα. Ακόμα, η σοβιετική κυβέρνηση παραιτήθηκε από τα δικαιώματά της στο Αγιο Ορος, καθώς και από τις ιδιοκτησίες του τσαρικού κράτους σε διάφορα ευαγή ιδρύματα στην Ελλάδα (ρώσικο νοσοκομείο στον Πειραιά, το σημερινό Τζάνειο) κ.λπ.».

(Κώστας Αυγητίδης, «Η στρατιωτική επέμβαση των καπιταλιστικών χωρών ενάντια στη Σοβιετική Ρωσία και η Ελλάδα (1918-1920)», εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»).

Ετσι αντιμετωπίζουν οι Μπολσεβίκοι τα θέματα του χρέους, των ΔΝΤ και των ΔΟΕ.

Μέσα κι έξω από τη χώρα τους.


http://www1.rizospastis.gr/page.do?id=13771&publDate=8%2F11%2F2011&direction=&pageNo=31


Title: Re: Πώς διαγράφεται το χρέος...
Post by: Issle on November 09, 2011, 00:50:18 am
Εγώ πως θυμάμαι οτι η Παπαρίγα τις προάλλες στο mega έλεγε οτι πρέπει να μείνουμε στο euro ???


Title: Re: Πώς διαγράφεται το χρέος...
Post by: ACE on November 09, 2011, 01:15:13 am
.....
Ετσι αντιμετωπίζουν οι Μπολσεβίκοι τα θέματα του χρέους, των ΔΝΤ και των ΔΟΕ.

Μέσα κι έξω από τη χώρα τους.

......

Σαν να λεμε: "Ετσι γαμανε οι Κομμουνιστες"... δανειζονται και μετα ξεχνανε να τα επιστρεψουν


Title: Re: Πώς διαγράφεται το χρέος...
Post by: pontiki on November 10, 2011, 13:45:46 pm
Εγώ πως θυμάμαι οτι η Παπαρίγα τις προάλλες στο mega έλεγε οτι πρέπει να μείνουμε στο euro ???

Πραγματικά, πώς γίνεται να το θυμάσαι αυτό...??

Δεν θυμάμαι πόσες σελίδες είχε φτάσει το τόπικ για το συγκεκριμένο θέμα. Ψάξ'το αν θες, ή ψάξε στον ριζοσπάστη την απάντηση.
(hint για όσους βαριούνται: ΔΕΝ το είπε. Είπε ότι θα ήταν καταστροφικό για το κεφάλαιο στην Ελλάδα).


Title: 18η Μπρυμαίρ
Post by: pontiki on November 10, 2011, 13:54:28 pm
Για να μην ανοίγω καινούριο τόπικ, ποστάρω εδώ από τον χθεσινό...

Γράφει ωραία ο πούστης....

Η 18η Μπρυμαίρ

Μπρυμαίρ (σ.σ.: «ομιχλώδης») ήταν ο δεύτερος μήνας του ημερολογίου που είχε καθιερώσει η Γαλλική Επανάσταση το 1789. Αντιστοιχούσε, περίπου, στο διάστημα από 22 Οκτώβρη μέχρι 21 Νοέμβρη του Γρηγοριανού ημερολογίου.

Η 18η Μπρυμαίρ του 1799 ήταν η ημέρα που ο Ναπολέων Βοναπάρτης προχώρησε στο πραξικόπημα και ανακηρύχτηκε πρώτος ύπατος της Γαλλίας.

Η ημερομηνία έγινε πασίγνωστη πολλά χρόνια αργότερα από το κορυφαίο έργο του Καρλ Μαρξ «Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη», όπου αναλύει το ταξικό υπόβαθρο που επέτρεψε στον ανιψιό του Ναπολέοντα, τον «μέτριο και γελοίο» Λουδοβίκο Βοναπάρτη, να προβεί στο δικό του πραξικόπημα το 1851.

Ενα έργο που επιβεβαιώνει τα λόγια του Ενγκελς ότι
«ο Μαρξ είναι εκείνος που πρώτος είχε ανακαλύψει το μεγάλο νόμο κίνησης της Ιστορίας, το νόμο που σύμφωνα με αυτόν όλοι οι ιστορικοί αγώνες, αδιάφορο αν γίνονται στον πολιτικό, θρησκευτικό, φιλοσοφικό ή σε οποιονδήποτε άλλο ιδεολογικό τομέα, δεν είναι πραγματικά παρά ή περισσότερο ή λιγότερο καθαρή έκφραση των αγώνων ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις (...)».

Είναι στη «18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη» όπου ο Μαρξ, πέραν της περίφημης αναφοράς του στην Ιστορία - που όπως σημειώνει γράφεται ως τραγωδία και επαναλαμβάνεται ως φάρσα - εξηγεί με ταξικούς όρους τις πολιτικές εξελίξεις και τονίζει ότι ήταν ακριβώς
«...η πάλη των τάξεων στη Γαλλία (που) δημιούργησε τέτοιες συνθήκες και τέτοια κατάσταση, που έδωσαν τη δυνατότητα σ' ένα μέτριο και γελοίο πρόσωπο να παίξει το ρόλο του ήρωα (...)».

Παρεμπιπτόντως:

Η 18η Μπρυμαίρ, που τόσο έχει ταυτιστεί με τις πολιτικές καντρίλιες της τάξης των εκμεταλλευτών, αντιστοιχούσε στην 9η Νοέμβρη του δικού μας ημερολογίου.

Σήμερα έχουμε 9 Νοέμβρη...