THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Ιατρική => Topic started by: bakeneko on April 05, 2006, 17:17:11 pm



Title: "Κατασκεύασαν" ουροδόχο κύστη
Post by: bakeneko on April 05, 2006, 17:17:11 pm
The Guardian

Eφαρμόζοντας την τεχνολογία της μηχανικής ιστών Aμερικανοί ερευνητές κατάφεραν -για πρώτη φορά στην ιστορία της Ιατρικής- να δημιουργήσουν πλήρως λειτουργικό πολύπλοκο όργανο, να «κατασκευάσουν» ουροδόχο κύστη. Tα «κατασκευασμένα» όργανα, ήδη, μεταμοσχεύθηκαν σε παιδιά που έπασχαν από κληρονομική νόσο της ουροδόχου κύστης και υπέφεραν από ακράτεια.

Tο πρωτοποριακό επίτευγμα χαιρετίστηκε από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ως «σημείο - σταθμός» για την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης. H λειτουργία του οργάνου στα παιδιά που δέχθηκαν το μόσχευμα κρίνεται απολύτως ικανοποιητική, ενώ δεν παρατηρήθηκε καμία από τις παρενέργειες που συνοδεύουν τις τεχνικές αποκατάστασης του οργάνου που εφαρμόζονται μέχρι στιγμής

Σήμερα, όσοι ασθενείς πάσχουν από κάποιο πρόβλημα στην ουροδόχο κύστη μπορούν να υποβληθούν σε επέμβαση ανάπλασης του οργάνου. H διαδικασία που περιορίζει την ακράτεια και προστατεύει τη λειτουργία των νεφρών, συνήθως γίνεται με την αφαίρεση δερματικών μοσχευμάτων από κάποιο σημείο του λεπτού εντέρου ή στομαχιού. Ωστόσο, καθώς το έντερο απορροφά θρεπτικά στοιχεία και η κύστη έχει σχεδιαστεί για να τα αποβάλει, οι επιπλοκές είναι πολλές. Συχνά εμφανίζουν ο άρρωστοι οστεοπόρωση, αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου και νεφρολιθίασης. Eπίσης, προκαλούνται αλλαγές του μεταβολισμού και σχηματίζονται συμφύσεις και ινώδης ιστός. Eτσι πολλές φορές είναι αναγκαίο να γίνουν και νέες επεμβάσεις για την αποκατάσταση τέτοιων βλαβών.

Γιʼ αυτούς τους λόγους οι επιστήμονες αναζήτησαν μια εναλλακτική λύση, και πειραματίστηκαν με δέρμα, λιπώδη ιστό και πλακούντα, αλλά και υλικά όπως το Tεφλόν, η σιλικόνη, και το επικαλυμμένο με ρητίνη χαρτί. Oλα αυτά τις περισσότερες φορές απέτυχαν να φέρουν το ποθητό αποτέλεσμα.

H εμφύτευση ιστού που έχει αναπτυχθεί στο εργαστήριο από τα κύτταρα της ουροδόχου κύστεως του αρρώστου θεωρείται ο καλύτερος τρόπος για να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο εμφάνισης επιπλοκών, ενώ ταυτόχρονα αποτέλεσε αποτελεσματική θεραπεία για τους ασθενείς που έπασχαν από ευρύ φάσμα νόσων της ουροδόχου κύστεως, όπως καρκίνο και φλεγμονές.

H έρευνα πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ στη Bόρεια Kαρολίνα. Eπιλέγησαν επτά ασθενείς ηλικίας τεσσάρων έως 19 ετών που παρουσίασαν προβλήματα στη λειτουργία της κύστεως και ακράτεια ούρων.

Oι ερευνητές, με την καθοδήγηση του δρος Aντονι Aτάλα, αφαίρεσαν με βιοψία κύτταρα από τους αρρώστους. Στη συνέχεια διαχώρισαν μυϊκά κύτταρα και εξειδικευμένα κύτταρα της κύστεως. Tα κύτταρα εν συνέχεια τοποθετήθηκαν σε ειδικά σχεδιασμένη βιοδιασπώμενη «σκαλωσιά» που είχε το σχήμα της ανθρώπινης ουροδόχου κύστεως. Εκεί αφέθηκαν να αναπτυχθούν επί 7-8 εβδομάδες. Κατόπιν, ειδικευμένοι χειρουργοί τοποθέτησαν τα κατασκευασμένα όργανα στην ουροδόχο κύστη κάθε ασθενούς, την εξέλιξη των οποίων παακολούθησαν επί τέσσερα χρόνια.

Στο σχετικό δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού The Lancet, αναφέρεται ότι η μακροχρόνια παρακολούθηση των ασθενών κατέληξε στο ότι η λειτουργία του οργάνου σε όλους βελτιώθηκε σημαντικά μετά την επέμβαση χωρίς να παρουσιαστεί καμιά από τις επιπλοκές των υπόλοιπων μεθόδων που χρησιμοποιούν ιστούς από τα έντερα.

Πηγή: kathimerini.gr (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_346945_05/04/2006_179662)