THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Πολίτης και Πολιτική => Topic started by: BOBoMASTORAS on September 09, 2011, 02:06:04 am



Title: deleted
Post by: BOBoMASTORAS on September 09, 2011, 02:06:04 am
deleted


Title: Re: «Ξεχάστε το επίπεδο ζωής»
Post by: λήθη on September 09, 2011, 02:11:01 am
http://pragcap.com/imf-austerity-doesnt-lead-to-growth

και quotαρω

Interesting new paper out of the IMF (via Paul Krugman) that claims to have found evidence showing that austerity does not lead to future growth.


ή πιο πρόσφατα:

http://moneywatch.bnet.com/economic-news/blog/macro-view/imf-head-easy-on-the-austerity/3814/


Title: Re: «Ξεχάστε το επίπεδο ζωής»
Post by: AgentCain on September 09, 2011, 11:30:01 am
Ίσα ρε που θα μειώσουμε το βιοτικό μας επίπεδο, να πέσουμε στο επίπεδο των υπολοίπων δλδ?

Υποτίμηση Ευρώ και αν τους αρέσει  :P


Title: deleted
Post by: BOBoMASTORAS on September 15, 2011, 20:29:31 pm
deleted


Title: deleted
Post by: BOBoMASTORAS on October 03, 2011, 02:26:43 am
deleted


Title: deleted
Post by: BOBoMASTORAS on October 03, 2011, 02:28:19 am
deleted


Title: deleted
Post by: BOBoMASTORAS on October 03, 2011, 02:29:24 am
deleted


Title: Re: «Ξεχάστε το επίπεδο ζωής»
Post by: Karaμazoβ on October 03, 2011, 02:42:00 am

30.000 έφεδροι-εργαζόμενοι
Τελευταία ενημέρωση: 22:03 Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Εκτός εργασίας και σε καθεστώς εφεδρείας οδηγούνται συνολικά 30.000 εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου που συνεδρίασε σήμερα και ενέκρινε επίσης το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Οσον αφορά στη μείωση στον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται σήμερα στο Δημόσιο, αποφασίστηκε να οδηγηθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας περίπου 20.000 υπάλληλοι που χρειάζονται μέχρι και 2 χρόνια για να βγουν στη σύνταξη. Κατά την κυβέρνηση οι 20.000 "έφεδροι" θα πάρουν την πλήρη σύνταξη και δεν πρόκειται να χάσουν κανένα δικαίωμά τους. Επίσης, καταργείται ένας αριθμός οργανισμών από τους οποίους θα προκύψουν άλλοι περίπου 1.000 "έφεδροι", ενώ μέχρι και 7.000 υπάλληλοι αναμένεται να απολυθούν ως πλεονάζον προσωπικό.



...και τίθεται το ερώτημα: απο το Τμήμα μας, ποια μέλη ΔΕΠ και ΕΔΙΠ κινδυνεύουν να μπουν σε εφεδρία???


Title: Re: «Ξεχάστε το επίπεδο ζωής»
Post by: corina on October 03, 2011, 03:16:35 am
σίγουρα ισχύει και εδώ η εφεδρεία? γιατί τουλάχιστον για το ενιαίο μισθολόγιο, τα ΔΕΠ είναι απέξω, όπως και γιατροί, δικαστικοί και στρατιωτικοί.


Title: Re: «Ξεχάστε το επίπεδο ζωής»
Post by: png on October 03, 2011, 03:23:34 am
ρε συ κορίνα είσαι σίγουρη για τους δεπ οτι δεν είναι στο ενιαίο μισθολόγιο;
εγώ είχα διαβάσει ότι εξαιρούνται αστυνομικοί, στρατιωτικοί, δικαστικοί και γιατροί του ΕΣΥ...
για δεπ δεν διάβασα τίποτα. έχεις πηγή;


Title: Re: «Ξεχάστε το επίπεδο ζωής»
Post by: corina on October 03, 2011, 13:57:54 pm
Δυστυχώς δεν έχω, στην τηλεόραση το πήρε νομίζω κάπου το μάτι μου - ή σε εφημερίδα, θα σε γελάσω. Πάντως το θυμάμαι γιατί αφορά το χώρο μας, και μου είχε μείνει. Πρόσφατα το είδα.

Θα το ψάξω και αν βρω πηγή θα την ποστάρω


Title: Re: «Ξεχάστε το επίπεδο ζωής»
Post by: ACE on October 03, 2011, 16:17:40 pm
Quote from: Karaμazoβ
και τίθεται το ερώτημα: απο το Τμήμα μας, ποια μέλη ΔΕΠ και ΕΔΙΠ κινδυνεύουν να μπουν σε εφεδρία???
Οι πανεπιστημιακοι ζητησαν να εξαιρεθουν απο την εφεδρεια. Πιστευω οτι εχουν πολλες πιθανοτητες να το πετυχουν.


Title: Re: «Ξεχάστε το επίπεδο ζωής»
Post by: Godgil on October 10, 2011, 11:41:32 am
Quote
Περιλαμβάνουν νέο τσουνάμι φόρων (πετρέλαιο θέρμανσης, τέλος στα ακίνητα κ.λπ.). Πλαισιώνονται και από μεγάλες περικοπές σε μισθούς σε βασικές και επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ, κοινωνικά επιδόματα και σε μισθούς του Δημοσίου.

https://www.youtube.com/watch?v=j5xRaQnHGA0


Title: deleted
Post by: BOBoMASTORAS on October 10, 2011, 12:42:59 pm
deleted


Title: deleted
Post by: BOBoMASTORAS on October 12, 2011, 01:23:48 am
deleted


Title: Re: «Ξεχάστε το επίπεδο ζωής»
Post by: Paf1984 on October 12, 2011, 16:16:11 pm
Προϋπολογισμός: Λεφτά υπάρχουν αλλά για τους …πιστωτές!

Μπορεί τα σενάρια για την χρεοκοπία «δια χειρός Μέρκελ» να οργιάζουν αλλά το 2012 η Ελλάδα θα δώσει για τόκους 17,9 δισ. ευρώ!


Πηγή: ΠΡΙΝ 9/10/2011
του Λ. Βατικιώτη


Εκπλήξεις επιφύλασσε το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που έδωσε στη δημοσιότητα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Βαγγέλης Βενιζέλος, τη Δευτέρα 3 Οκτώβρη.

Οι εκπλήξεις δεν αφορούσαν στο σκέλος των κοινωνικών δαπανών. Τα κονδύλια που σχετίζονται με κάθε είδους κοινωνική παροχή, μισθοδοσίες δημοσίων υπαλλήλων και μεταβιβαστικές πληρωμές σφαγιάζονται, τόσο ψυχρά που κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί σε καιρό ειρήνης. Εντελώς ενδεικτικά: Οι αποδοχές και οι συντάξεις μειώνονται το 2012 σε σχέση με φέτος κατά 5,8%, οι μισθοί στο δημόσιο γενικά κατά 9,3% και του προσωπικού νοσηλευτικών ιδρυμάτων κατά 8,4%. Τα κονδύλια που δίδονται για ασφάλιση – περίθαλψη και κοινωνική προστασία μειώνονται κατά 9% και οι επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων κατά 10%!

Ούτε το σκέλος των εσόδων αφορούσαν οι εκπλήξεις αφού και στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012 συνεχίζεται ο ίδιος άδικος, ταξικός επιμερισμός των φορολογικών βαρών, με τους φόρους των φυσικών προσώπων να αυξάνονται κατά 27,5% την ίδια ώρα που οι φόροι των νομικών προσώπων μειώνονται 22%. Πρόκειται για ληστεία, γιατί οι επιπλέον φόροι στα φυσικά πρόσωπα δεν ακολουθούν μια άνοδο των εισοδημάτων, που θα αιτιολογούσε στο έπακρο μια σχετική, ακόμη και μεγαλύτερη αύξηση των φόρων. Η άνοδός τους κατά ένα τρίτο έρχεται μετά από μια δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων λόγω αύξησης της ανεργίας, κάθετης μείωσης των μισθών και των συντάξεων και των επιπλέον έμμεσων φόρων που κατατρώγουν το εισόδημα, όπως ήταν για παράδειγμα η αύξηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Ως αποτέλεσμα οι νέοι φόροι που ελπίζει το δημόσιο (μάταια εν πολλοίς) να εισπράξει από τα φυσικά πρόσωπα ισοδυναμούν με μια εντελώς άδικη και αυθαίρετη αποστράγγιση του εισοδήματός τους. Το κράτος έτσι μετατρέπεται σε ληστή που εκμεταλλεύεται με τον πιο προκλητικό τρόπο την εξουσία του φτωχαίνοντας τον πληθυσμό. Αυτό είναι το κοινωνικό συμβόλαιο στην εποχή του ολοκληρωτικού καπιταλισμού και στα χρόνια του ΔΝΤ. Από την άλλη τα νομικά πρόσωπα, οι εταιρείες δηλαδή, περιορίζουν την συμμετοχή τους στα φορολογικά έσοδα όχι μόνο λόγω των χιλιάδων λουκέτων που έχουν παραλύσει την αγορά, αλλά επίσης και λόγω της θεσμοθετημένης φορολογικής ασυλίας τους, η οποία θα ενταθεί με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζουν κυβέρνηση και Τρόικα.

Ο κρατικός προϋπολογισμός ωστόσο επεφύλασσε εκπλήξεις κι αυτές αφορούσαν την γενναιοδωρία που απέναντι στους τοκιστές. Οι πιστωτές μας είναι οι μόνοι που έχουν λόγους να χαίρονται καθώς τα χρήματα που θα οδηγηθούν στην αποπληρωμή των τόκων θα αυξηθούν κατά 9,8%. Από 16,3 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα δοθούν φέτος για την εξυπηρέτηση των τόκων, το 2012 υπολογίζεται να δοθούν 17,9 δισ. ευρώ. Χάρη συγκρίσεως, και για να φανεί για χάρη ποιών «ματώνουμε», να αναφέρουμε ότι για μισθούς στο δημόσιο συνολικά θα δοθούν 10,21 δισ. και για συντάξεις 6,57 δισ. ευρώ. Αν δηλαδή σταματούσαμε να πληρώνουμε μόνο τους τόκους θα μπορούσαν να διπλασιαστούν οι μισθοί και οι συντάξεις. Για ασφάλιση δε, περίθαλψη και κοινωνική προστασία θα δοθούν 15,9 δισ. ευρώ, και πάλι λιγότερα απ’ ό,τι για τόκους. Οπότε και πάλι αν σταματούσαμε να πληρώναμε τους τόκους, αν προβαίναμε δηλαδή σε μονομερή στάση πληρωμών προς τους δανειστές, θα μπορούσαν να διπλασιαστούν τα κονδύλια που χρηματοδοτούν ασφάλιση και περίθαλψη, βάζοντας ένα φρένο έτσι στην παρακμή των νοσοκομείων και τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Ακόμη πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν αν συγκρίνουμε τα 17,9 δισ. ευρώ που θα πάρουν οι τοκιστές από την χρεοκοπημένη και αναξιόχρεη κατά τ’ άλλα Ελλάδα το 2012 με τα χρήματα που περιμένει να συγκεντρώσει το δημόσιο από τον ΦΠΑ (τον πιο αντιλαϊκό φόρο) που ανέρχονται σε 16,5 δισ. ευρώ. Μια αθέτηση των πληρωμών επομένως κάλλιστα θα μπορούσε να επιτρέψει την κατάργηση του ΦΠΑ – στο πλαίσιο μιας εκ βάθρων αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος που ως πρώτο άρθρο θα είχε την άνοδο των φορολογικών συντελεστών για τις ανώνυμες εταιρείες και τις πολυεθνικές – που αυτή με τη σειρά της θα άνοιγε το δρόμο για την πτώση των τιμών και την στήριξη του λαϊκού εισοδήματος.

Ειρήσθω εν παρόδω, μεγάλοι ευεργητεθέντες του κρατικού προϋπολογισμού του 2012 δεν είναι μόνο οι πιστωτές που θα αφαιμάξουν το 8,3% του ΑΕΠ (όταν το 2011 αφαίρεσαν το 7,4%) αλλά και οι έμποροι όπλων. Για εξοπλιστικά προγράμματα το 2012 αναμένεται να δοθούν 1,3 δισ. ευρώ ή 18,2% περισσότερα χρήματα απ’ όσα δόθηκαν πέρυσι. Λεφτά υπάρχουν και για το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα όπως φαίνεται που πολύ συχνά αν όχι πάντα έχει την έδρα του στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Γαλλία, που ενδιαφέρονται να μας …σώσουν. Και στην πραγματικότητα να βυθίσουν την οικονομία ακόμη πιο βαθιά όπως δείχνει η εξέλιξη του δημόσιου χρέους τα τελευταία χρόνια.

Με βάση στοιχεία που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, το δημόσιο χρέος από 127% του ΑΕΠ το 2009 (298,5 δισ.) αναμένεται να φθάσει το 2012 το 182% του (391,4 δισ. ευρώ). Στην πραγματικότητα η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη από 55 ποσοστιαίες μονάδες γιατί το 2009 το δημόσιο χρέος ήταν 115% και στο πλαίσιο των λαθροχειριών που έγιναν, με την βοήθεια και της Eurostat ώστε να φανεί επιβεβλημένη η προσφυγή στον μηχανισμό ΔΝΤ – ΕΕ, το έφθασαν στο 127%. Επίσης μόλις πριν δύο εβδομάδες ανακοίνωσε το ΔΝΤ τις προβλέψεις του βάσει των οποίων το ελληνικό χρέος θα οδηγηθεί στο 189% το 2012. Το υπουργείο Οικονομικών όμως φαίνεται ότι κάνει επιλεκτική χρήση των στοιχείων του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, αξιοποιώντας ότι βοηθάει στην μάχη των εντυπώσεων. Αρωγό μάλιστα σε αυτή την προσπάθεια φαίνεται να έχει και την Τρόικα που συναίνεσε σε αυτή την πρόβλεψη, που ως ζητούμενο είχε να μην φανεί το μέγεθος του οικονομικού εγκλήματος που έχει συντελεστεί αυτή την 3ετία, στη διάρκεια της οποίας το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 74 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες! Ποτέ άλλοτε δεν έχει συμβεί τέτοια έκρηξη!

Το μέτωπο όμως που οι λογιστικές απάτες της Τρόικας και των «νενέκων» της κυβέρνησης Γιωργάκη Τσολάκογλου αρχίζουν να γυρίζουν μπούμερανγκ είναι αυτό της πορείας του ΑΕΠ. Μέχρι στιγμής έκρυβαν την πραγματικότητα κάτω από το χαλί επιδιώκοντας να μη φανεί σε όλο του το μεγαλείο το κοινωνικό δράμα που προκαλούσαν με τα μέτρα λιτότητας, τα οποία ναρκοθετούν οποιαδήποτε ελπίδα δημιουργίας θέσεων εργασίας. Ανακοίνωναν ψέματα για την πορεία της οικονομικής μεγέθυνσης, εμφανίζοντας προβλέψεις που έδειχναν μικρότερη ύφεση, όπως για το τρέχον έτος που μόλις τον Ιούνη διατύπωναν εκτιμήσεις για ύφεση της τάξης του 3,8%, για να την αναθεωρήσουν τώρα στο 5,5% ή βάφτιζαν την ύφεση ως μεγέθυνση όπως έκαναν για το 2012 που έλεγαν ότι θα σημειωθεί οριακή ανάπτυξη της τάξης του 0,6% για να αντικατασταθεί από ύφεση της τάξης του 2,5%. Αν στην ύφεση της τάξης του 5,5% για φέτος και 2,5% για τον επόμενο χρόνο (που μετ’ απόλυτης βεβαιότητας θα είναι μεγαλύτερη) προσθέσουμε την ύφεση και των προηγούμενων χρόνων με βάση τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας (2008: -0,2%, 2009: -3,2% και 2010: -3,5%) τότε έχουμε μια αθροιστική συρρίκνωση της οικονομίας της τάξης του 14,9%, τουλάχιστον! Γιατί όχι μόνο η ύφεση του ’12 θα είναι μεγαλύτερη αλλά η συρρίκνωση επίσης δεν θα τερματιστεί τον επόμενο χρόνο. Μιλάμε επομένως για οικονομική καταστροφή. Μόνο σε περίοδο πολέμου ισοπεδώνεται με τέτοια βιαιότητα κοινωνικός πλούτος!

Η μεγαλύτερη της αναμενόμενης ύφεσης (που δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο ούτε τυχαία αστοχία των οικονομετρικών μοντέλων, όπως βεβαιώνει το γεγονός ότι σε κάθε χώρα απ’ όπου περνάει η πανούκλα του ΔΝΤ συμβαίνει ακριβώς το ίδιο) σε συνδυασμό με την ανικανότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει το στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα του τρέχοντος έτους που θα κλείσει τελικά στο 8,5% του ΑΕΠ (ενώ προβλεπόταν για 7,6%) επιταχύνουν τις εξελίξεις που αφορούν την συντεταγμένη, «δια χειρός Μέρκελ», χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας. Ο λόγος είναι απλός και τον περιέγραψε το περιοδικό Spiegel σε ανταπόκρισή του από τη Δευτέρα κιόλας το απόγευμα, το οποίο προφανώς προσπέρασε ως αστείες τις υποσχέσεις του Βενιζέλου για δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους μάλιστα 1,5% του ΑΕΠ, το 2012: «όταν οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν τον Ιούλη σε ένα δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, ύψους 109 δισ. ευρώ, υπέθεταν μεγέθυνση της τάξης του 0,6%. Με την ύφεση τώρα να συνεχίζεται για τουλάχιστον ένα ακόμη έτος, η χώρα θα χρειαστεί πολύ πιθανά σημαντικά μεγαλύτερη βοήθεια». Η ανατροπή επομένως των βασικών παραδοχών επί των οποίων στηρίχθηκαν οι προβλέψεις για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε οι ομολογιούχοι να πληρωθούν στην ώρα τους, καθιστά άκαιρο το δεύτερο δάνειο και την συμφωνία του Ιουλίου, επιταχύνοντας τα σχέδια για ένα μεγάλο κούρεμα του δημόσιου χρέους, που δεν αποκλείεται να καταληχθεί και στο πλαίσιο της προσεχούς Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Πλευρές αυτού του σεναρίου και πιθανές παραλλαγές συζητήθηκαν και κατά την επίσκεψη του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ στο υπουργείο Οικονομικών. Αυτό το οποίο δεν επιδέχεται αμφισβήτησης είναι πως η επικείμενη χρεοκοπία, όπως η υπό εξέλιξη «διάσωση» θα σημάνει νέα δεινά για τους εργαζόμενους, νέα φτώχεια για την πλειοψηφία.


http://youpayyourcrisis.blogspot.com/2011/10/blog-post_7085.html


Title: deleted
Post by: BOBoMASTORAS on October 12, 2011, 18:11:10 pm
deleted


Title: Re: «Ξεχάστε το επίπεδο ζωής»
Post by: Paf1984 on October 13, 2011, 20:29:34 pm
Εφοσον τα εσοδα απο την εκτακτη εισφορα αλληλεγγυης ηταν λιγοτερα απο το 50% (!!!!!!!!!!!!!) των προσδοκωμενων ο μπενυτο βρηκε αλλη λυση:

Aπό το μισθό θα παρακρατείται και η έκτακτη εισφορά

Αναστολή των κλαδικών συμβάσεων μέχρι το 2014

Επιταγή της τρόικας οι αλλαγές στα εργασιακά τονίζει ο Βενιζέλος

Νέο ψαλίδι στις καθαρές αποδοχές των μισθωτών και συνταξιούχων μέσω της παρακράτησης και της έκτακτης εισφοράς προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την επιβάρυνση από τη μείωση του αφορολόγητου. Την ίδια ώρα, προανήγγειλε αναστολή της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων απασχόλησης μέχρι το 2014 ενώ τόνισε πως το περίφημο άρθρο 37 που αφορά στις κλαδικές συμβάσεις είναι προαπαιτούμενο της τρόικας για την 6η δόση.

Ο Ε. Βενιζέλος, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, είπε ότι θα καταθέσει τροπολογία σύμφωνα με την οποία η εισφορά αλληλεγγύης θα εισπράττεται σταδιακά μέσα από την παρακράτηση του φόρου.

Αυτό σημαίνει ότι από τον Ιανουάριο του 2012 οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώνουν κάθε μήνα μέσω του μισθού τους την εισφορά αλληλεγγύης για το 2012. Το μέτρο αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα της αδυναμίας πληρωμής από πολλούς φορολογούμενους, στους οποίους πλέον η εισφορά θα παρακρατείται από το μισθό.

Η τροπολογία αυτή θα φέρει ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στο καθαρό εισόδημα, καθώς από την 1η του νέου έτους τίθενται σε ισχύ οι νέες φορολογικές κλίμακες που ρίχνουν το αφορολόγητο (στις 5.000 ευρώ και ειδικότερα για συνταξιούχους άνω των 65 ετών, νέους κάτω των 30 ετών και άτομα με ειδικές ανάγκες στις 9.000).

Σχετικά με τους πολύτεκνους, τόνισε ότι θα έρθει επιδοματική πολιτική που θα διαχωρίζει ποιοι πραγματικά έχουν ανάγκη, βάσει εισοδήματος.

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=317873


Title: Re: «Ξεχάστε το επίπεδο ζωής»
Post by: Paf1984 on October 13, 2011, 22:33:14 pm
Αν δε μας τα παρουν ολα δε σταματανε τα καθικια. Ολοι στο δρομο την αλλη βδομαδα.

------------------------------------------------

Ψαλιδίζει και άλλο το αφορολόγητο ο Βενιζέλος

Συνεχίζει να παίρνει μέτρα πάνω στα μέτρα

Nέα νομοθετική... εφεύρεση του υπουργού Οικονομικών, βάζει αφορολόγητο στις 5.000 ευρώ σε συνταξιούχους και νέους κάτω των 30 ετών που τολμήσουν να δηλώσουν εισόδημα πάνω από 9.000 ευρώ το χρόνο. Ο Ε. Βενιζέλος συνεχίζει να αυτοαναιρείται αποφασίζοντας νέες περικοπές πάνω σε όσες εξήγγειλε μια εβδομάδα νωρίτερα.

Στο σχέδιο νόμου που έφερε την περασμένη εβδομάδα στην Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών προέβλεπε αφορολόγητο στις 9.000 ευρώ, και όχι στις 5.000 για όλους τους συνταξιούχους και τα άτομα ηλικίας κάτω των 30 ετών.

Με σημερινή του τροπολογία, λίγες μέρες μετά, έρχεται να δώσει το αφορολόγητο των 9.000 ευρώ μόνο σε όσους νέους και συνταξιούχους έχουν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα κάτω των 9.000 ευρώ το χρόνο.

Για παράδειγμα νέος κάτω των 30 με εισόδημα 8.999 ευρώ το χρόνο δεν θα πληρώσει καθόλου φόρο ενώ ένας άλλος ίδιας ηλικίας με εισόδημα 9.450 ευρώ το χρόνο θα πληρώσει 445 ευρώ φόρο!

Αυτό σημαίνει πως όποιος έχει τεκμαρτό εισόδημα πάνω από 9.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή έχει ένα Ι.Χ. και ένα σπίτι θα πληρώσει φόρο ακόμα και ας μην έχει πραγματικό εισόδημα μέσα στο έτος.

Πλέον το αφορολόγητο γίνεται 5.000 ευρώ για όλους, εκτός των νέων και των συνταξιούχων που έχουν ετήσια εισοδήματα, πραγματικά ή τεκμαρτά, μικρότερα των 9.000 ευρώ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=317908


Title: Re: «Ξεχάστε το επίπεδο ζωής»
Post by: Paf1984 on October 14, 2011, 20:22:39 pm
Σημερα το μενου περιλαμβανει:

Τέλος στο αφορολόγητο των νέων επιχειρηματιών

Στο εκκαθαριστικό του εισοδήματος και το τέλος επιτηδεύματος

Κάθε μέρα σβήνει και τουλάχιστον μια φοροαπαλλαγή ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Με σημερινή του τροπολογία, ο υπουργός Οικονομικών, βάζει τέλος (αναδρομικά από 1/1/2011) στη διάταξη που έφερε ο προκάτοχος του, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και έδινε αφορολόγητο 30.000 για τρία χρόνια σε νέους επιχειρηματίες.

Η διάταξη του Γ. Παπακωνσταντίνου, προέβλεπε ότι όσοι νέοι κάτω των 35 ετών κάνουν έναρξη επιτηδεύματος για πρώτη φορά, έχουν αφορολόγητο 30.000 ευρώ για τις 3 πρώτες οικονομικές χρήσεις.

Πλέον, καταργείται αναδρομικά από 1/1/2011, κάτι που σημαίνει πως όσοι έκαναν επιχείρηση το 2010 έχοντας και ως κίνητρο το αφορολόγητο αυτό θα πρέπει πλέον να αλλάξουν τον προγραμματισμό τους.

Η κυβέρνηση παρότι διατείνεται ότι θέλει να θεσπίσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ένα σταθερό περιβάλλον για τον φορολογούμενο, έρχεται σχεδόν πλέον σε καθημερινή βάση και αναιρεί δικές της διατάξεις, που ανακοίνωσε κάποιους μήνες ή και μέρες νωρίτερα.

Στην ίδια τροπολογία, θεσπίζεται και η παρακράτηση της εισφορά αλληλεγγύης από μισθούς και συντάξεις ενώ το τέλος επιτηδεύματος θα έρχεται με το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος.

Τέλος δίνεται αποκλειστική αρμοδιότητα για διοικητική επίλυση των προστίμων που βεβαιώνονται από φορολογικούς ελέγχους και υπερβαίνουν τις 300.000 ευρώ, στην  Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται για πενταμελής Επιτροπή που αποτελείται από έναν πρώην ανώτατο δικαστικό λειτουργό ή πρώην λειτουργό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως πρόεδρο, δύο υπαλλήλους της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου, έναν υπάλληλο του ΣΔΟΕ και έναν εκπρόσωπο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών .

 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ


http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=318185