THMMY.gr

Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία => Πανεπιστήμιο.gr => Topic started by: Alexkasgr on March 22, 2006, 15:55:53 pm



Title: Μη-κρατικά Πανεπιστήμια
Post by: Alexkasgr on March 22, 2006, 15:55:53 pm
Βρήκα και αντιγράφω κείμενο της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που περιέχει τις προτάσεις τις για τα μη-κρατικά Πανεπιστήμια.
Προς το παρόν δεν θα το σχολιάσω, απλά το δίνω εδώ για ενημερωτικούς σκοπούς και για σχολιασμό.

=>Η ζήτηση για πανεπιστημιακή εκπαίδευση στη χώρα μας είναι ούτως ή άλλως μεγαλύτερη από αυτήν που ήδη καλύπτει ή που μπορεί να καλύψει το κράτος. Χιλιάδες νέοι κάθε χρόνο στρέφονται σε πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού και στη συνέχεια αναγνωρίζουν τους τίτλους μέσα από τις περίεργες και διάτρητες διαδικασίες του ΔΙΚΑΤΣΑ.
=>Με βάση στοιχεία του ΥΠΕΠΘ, περίπου 25000 Έλληνες φοιτητές παρακολουθούν προπτυχιακές σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Αυτό σημαίνει ότι ξοδεύονται περίπου 205 εκατομμύρια Ευρώ το χρόνο σε συνάλλαγμα που αντιστοιχεί σε δίδακτρα (όπου υπάρχουν) και στο κόστος ζωής γενικότερα. Επιπλέον πολλοί από αυτούς δε θα επιστρέψουν στην Ελλάδα αλλά θα αναζητήσουν εργασία στη χώρα όπου σπούδασαν, γεγονός που σημαίνει απώλεια έμψυχου δυναμικού για τη χώρα. Η Ελλάδα σήμερα κατέχει το θλιβερό ρεκόρ να είναι η ευρωπαϊκή χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό εξαγόμενων φοιτητών.
=>Τέλος συμβαίνει το παράδοξο να αναγνωρίζονται στη χώρα μας πτυχία ιδρυμάτων αμφιβόλου ποιότητας και έτσι να διδάσκουν στα ελληνικά σχολεία άνθρωποι που έμαθαν ελληνική ιστορία στα σκόπια ή να ασκούν ιατρικά επαγγέλματα άνθρωποι που σπούδασαν σε τρίτης κατηγορίας πανεπιστήμια της Βουλγαρίας...
=>Για τον ίδιο λόγο περίπου 28.000 έλληνες νέοι σπουδάζουν σήμερα στα διάφορα ΙΕΚ και κολέγια, τα οποία προσφέρουν, έναντι αδράς αμοιβής, σπουδές σε δευτερεύοντα αντικείμενα αμφίβολης εγκυρότητας και κυρίως με ελάχιστη δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης. Επιπλέον πολλοί είναι αυτοί που παρασύρονται από τις υποσχέσεις επιτήδειων για αναγνώριση πτυχίου από ξένα πανεπιστήμια, που έχουν ήδη οδηγήσει την ελληνική δικαιοσύνη σε αντικρουόμενες αποφάσεις.
=>Η μονοπωλιακή λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης έχει οδηγήσει τα πανεπιστήμιά μας στη χαμηλή ποιότητα σπουδών, λόγω της ανυπαρξίας ανταγωνισμού, και στη γραφειοκρατία. Με τον ανταγωνισμό των μη κρατικών ΑΕΙ, τα κρατικά πανεπιστήμια θα είναι υποχρεωμένα να πείσουν ότι μπορούν να προσφέρουν καλύτερης ποιότητας εκπαίδευση. Οι καθηγητές θα είναι τότε επιβεβλημένο από τις ανάγκες να εκλέγονται πρωτίστως για τη διδακτική ικανότητά τους και το ερευνητικό τους έργο και όχι με "άλλα" κριτήρια. Τα προγράμματα σπουδών θα προσαρμοστούν, εκ των πραγμάτων, καλύτερα στις ανάγκες τις αγοράς και η σύνδεση με την παραγωγή θα μεταβληθεί σε ανάγκη και όχι σε εκμετάλλευση των επιχειρήσεων (όπως συμβαίνει στα ιδιωτικά ΙΕΚ). Με λίγα λόγια, η ανώτατη εκπαίδευση θα γίνει καλύτερη αν ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά της και λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.
=>Τέλος, τα μη κρατικά πανεπιστήμια μπορούν να αποτελέσουν πόλους ανάπτυξης για την ελληνική περιφέρεια με τη συντονισμένη προσπάθεια παροχής κινήτρων για τη δημιουργία και λειτουργία τους σε περιφερειακές πόλεις.

...Να αναθεωρηθεί λοιπόν το άρθρο 16 του Συντάγματος στην επόμενη αναθεωρητική βουλή και να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα οποία θα λειτουργούν παράλληλα με τα δημόσια πανεπιστήμια.
...Να καθιερωθεί σύτημα υποτροφιών και δανείων. Έτσι θα δωθεί η ευκαιρία στους οικονομικά ασθενέστερους να έχουν πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση, καθώς και η δυνατότητα για ίσες ευκαιρίες. Θα υπάρχουν δύο κατηγορίες υποτροφιών. Αξίας, για τους πραγματικά καλύτερους και ανάγκης, για τους οικονομικά ασθενέστερους.
...Να γίνει πραγματικότητα η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΑΕΙ. Είναι ο μόνος τρόπος που θα οδηγήσει στην ουσιαστική βελτίωση των κρατικών ΑΕΙ, ώστε να μπορούν να ανταγωνιστούν τα ιδιωτικά που θα υπάρχουν και να καλυτερεύσουν την ποιότητα σπουδών που παρέχουν στους φοιτητές. Τα ΑΕΙ θα καθορίζουν μόνα τους τον αριθμό των εισακτέων, έχονταε έτσι τη δυνατότητα να διαχειρίζονται από μόνα τους τα οικονομικά τους, χωρίς την έγκριση ή την παρέμβαση του υπουργείου. Επιπλέον θα θεσπιστούν διοικητικές θέσεις, τις οποίες θα κατέχουν άτομα εξειδικευμένα στο management, έτσι ώστε να μπορούν να συνεργαστούν με επιχειρήσεις για να παράγουν τα πανεπιστήμια έρευνα γι αυτές επ'αμοιβή, με σκοπό την καλύτερη απορρόφηση των φοιτητών στην αγορά εργασίας.
...Να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις στη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Είναι επιτακτική ανάγκη να εξαλειφθούν τα πληρωμένα πτυχία ή τα πτυχία "μαϊμού". Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με σύσταση επιτροπής αξιολόγησης. Ένα σώμα αξιολογητών, υπό την εποπτεία της συνόδου των πρυτάνεων, θα πρέπει να μεριμνά για την τήρηση ορισμένων παραμέτρων που θα εξασφαλίζουν υψηλό επίπεδο πανεπιστημιακών σπουδών σε όλα τα ιδρύματα.

Να σημειωθεί ότι το άρθρο 16 δεν αναθεωρήθηκε από την τελευταία αναθεωρητική βουλή και θα χρειαστεί να περάσει άλλη μια δεκαετία μέχρι να ολοκληρωθεί η επόμενη αναθεώρηση, βάσει των όρων που το ίδιο το σύνταγμα θέτει για την αναθεώρησή του.

Το πλήρες κείμενο:
http://dap.ntua.gr/el/files/dapgr/protaseis05.pdf (http://dap.ntua.gr/el/files/dapgr/protaseis05.pdf)


Title: Απ: Μη-κρατικά Πανεπιστήμια
Post by: kalko on March 22, 2006, 21:47:30 pm
Θα ήθελα να αναφέρω κάποιες πρώτες σκέψεις που μου δημιουργήθηκαν, διαβάζοντας τα παραπάνω..
Αναφέρεται ότι με το κίνητρο του ανταγωνισμού τα κρατικά πανεπιστήμια θα βελτιωθούν. Πιστεύω πως και σήμερα τα ελληνικά πανεπιστήμια επιθυμούν τη βελτίωσή τους, αλλά οι λόγοι της στασιμότητάς τους δεν είναι η έλλειψη κινήτρου, αλλά η έλλειψη χρημάτων. Οπότε πιστεύω πως η επιβολή ανταγωνισμού στα κρατικά πανεπιστήμια με τα μη κρατικά, χωρίς παράλληλα γενναία χρηματοδότηση, μάλλον θα δημιουργήσει τάσεις απομάκρυνσής τους από την επιστημονική δεοντολογία - η οποία είναι φύσει αφιλοκερδής - με σκοπό την επιβίωσή τους. Έτσι πιστεύω πως ο πολυθρύλητος ανταγωνισμός θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα. Μόνο με οικονομική ανεξαρτησία - η οποία μπορεί να προέλθει από οικονομική υποστήριξη της έρευνας από το κράτος (αν δεν κάνω λάθος έχουμε τα χαμηλότερα κονδύλια για έρευνα στην Ευρώπη) - μπορεί να αναμένεται βελτίωση του ελληνικού πανεπιστημίου.
Και κάτι για τα κριτήρια εισαγωγής στα μη κρατικά πανεπιστήμια - θα είναι με εξετάσεις ή χωρίς; Μήπως αυτοί που θα μπορούν να πληρώσουν θα μπαίνουν χωρίς εξετάσεις ενώ οι υπόλοιποι (αυτοί που θα διεκδικούν τις υποτροφίες) θα εξετάζονται; Για παράδειγμα έστω ένα τμήμα με 200 θέσεις εισακτέων. Στη φυσιολογική περίπτωση και οι 200 μπαίνουν με εξετάσεις. Στο μη κρατικό πώς θα είναι; 150 άτομα που έχουν να πληρώσουν θα μπαίνουν ελεύθερα και οι υπόλοιποι 50 των υποτροφιών θα μπαίνουν με εξετάσεις; Μήπως μετά δημιουργούνται φοιτητές δύο ταχυτήτων; Δεν λέω σε καμία περίπτωση ότι θα γίνουν έτσι τα πράγματα. Αλλά για να αποφασίσουμε για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως τα μη κρατικά πανεπιστήμια, πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε κάτι τέτοια θέματα για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων και για να μην καταντήσουμε σε ανώτατη εκπαίδευση ακόμα πιο ταξική από ότι είναι σήμερα. Αλλιώς μια βιαστική απόφαση σε αυτό το θέμα δεν θα είναι μια λύση στο πρόβλημα της ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά άλλη μια διευκόλυνση σε κάποια μεγάλα συμφέροντα.
Επίσης, αναφέρεται σύνδεση του πανεπιστημίου με τις επιχειρήσεις. Πρώτον, μια επιχείρηση πολλές φορές μπορεί να έρθει σε αντίθεση με μια ελεύθερη επιστημονική έρευνα (πχ καπνοβιομηχανίες με τις έρευνες για τις βλαπτικές επιδράσεις του καπνού, κινητή τηλεφωνία με τις έρευνες για την επίδραση της ακτινοβολίας κλπ). Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι μια επιχείρηση που χρηματοδοτεί ένα πανεπιστήμιο δεν θα πιέσει οικονομικά στην αποτροπή μιας μη συμφέρουσας για αυτήν έρευνας; Δεύτερον, πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο το Πολυτεχνείο. Τις Ανθρωπιστικές Σπουδές, τις Κλασικές Σπουδές, κλπ ποια επιχείρηση προτίθεται να τις χρηματοδοτήσει; Από τα Αρχαία Ελληνικά δεν βγάζει κανείς κέρδος (εκτός αν πιστέψουμε τον Βελόπουλο που μας λέει ότι ο Bill Gates προσλαμβάνει κατευθείαν όσους τα μιλούν !!!;D). Μήπως τελικά αυτές οι επιστήμες θα έπρεπε να σβήσουν, μια και δεν είναι αρκούντως ανταγωνιστικές;
Τέλος, κλείνοντας, επειδή θέλω να πιστεύω ότι δεν είμαι δογματικός, θεωρώ ότι η ανώτατη εκπαίδευση δεν είναι απαραίτητο να είναι κρατικό μονοπώλιο. Όμως, άλλο αυτό και άλλο η άκριτη πρόσδεσή της στο άρμα του κερδώου ανταγωνισμού.
Αυτά τα ολίγα σαν πρώτες σκέψεις...


Title: Απ: Μη-κρατικά Πανεπιστήμια
Post by: auroraTM on March 22, 2006, 21:51:42 pm
Προσωπικά είμαι υπέρ των μη-κρατικών πανεπιστιμίων αν και μόνο αν μπουν αυστηρά κριτήρια για την λειτουργία τους
Περισσότερο όμως με ενδιαφέρει να αυξηθεί η χρηματοδότηση για την Παιδεία και να αξιοποιηθεί κατάλληλα(βλέπε τον Πύργο που χρησιμοποιείται για γραφεία τη στιγμή που οι μαθητές το Παιδαγωγικού κάνουν μάθημα σε ένα ερείπιο και σε λουόμενα)
Είναι ένα μεγάλο θέμα που πρέπει να ανοίξεi επιτέλους............
 


Title: Απ: Μη-κρατικά Πανεπιστήμια
Post by: Nessa NetMonster on March 22, 2006, 23:00:57 pm
He who pays the piper calls the tunes...


Title: Re: Μη-κρατικά Πανεπιστήμια
Post by: abbis on March 22, 2006, 23:03:43 pm

http://www.thmmy.gr/smf/index.php?topic=3035.msg43604#msg43604


Title: Απ: Μη-κρατικά Πανεπιστήμια
Post by: emmanuel on July 17, 2006, 13:51:07 pm
Ελληνοβρετανικό
Aegean
University of Indianapolis
Bath
ΕΕΔΕ
BCA Business Studies
City Liberal Studies
Ελλανίον
ICBS
IST Studies
The American College of Greece Graduate School
SBS
Mediterranean Business School
Deree College
North College
Athens School of Management
Athens Information Technology
iCon

ποιοι ενδιαφερονται για ιδιωτικα πανεπιστημια στην ελλαδα..
όταν τα απλά λόγια του αέρα γίνονται ονόματα,...
προσοχή,αυτά είναι τα ονόματα στην ελλάδα,πολλά συνεργάζονται επίσης με άλλα του εξωτερικού...
τα περισσότερα δραστηριοποιούνται στις επιχειρησεις και το management
άλλα ειναι μονο για μεταπτυχιακα,δεχονται εισαχθεντες με πτυχια και σστατικες επιστολες,ουσιαστικα μεταφεροντας στην ελλαδα αυτο που πολλοι λιγο πολυ θελουν να κανουν στο εξωτερικο("μεταπτυχιακο αγγλια").

κι όμως,πραγματικά είναι πολλές οι σκέψεις....

που βαδίζουμε;πραγματικά μπορουμε να παμε κοντρα σε ενα συστημα που προμοταρει τους "εχω τα λεφτα να παω αγγλια" και να φτασουμε στο σημειο να υποστηριξουμε τα ιδιωτικα στην ελλαδα;...
κι αν όχι με ποιο κοστος;
η ίδια η κοινωνια ειναι αλλαγμενη,δυστυχως εκει φτασαμε...
η ιδια η κοινωνια τελικα αποφασιζει.για το ποιος ειναι αξιος,αυτος που κανει 3 ή αυτος πυο κανει 5 χρονια.

και δυστυχως (ή ευτυχως; )η αποφαση αυτη δεν ειναι παντα σωστη...

επισυναπτω τη μελετη του πανεπιστημιου αθηνων,για τα πανεπιστημια πυο θελουν να δραστηριοποιηθουν στην ελλαδα.περιλαμβανει τα πανεπιστημια,τους τιτλους,τα μαθηματα και τις προυποθεσεις.

ειναι 298 σελιδες.και πραγματικα,το νουμερο αυτο ειναι τρομακτικο.