THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Ιδεολογικές Προσεγγίσεις => Topic started by: Karaμazoβ on January 23, 2011, 15:38:08 pm



Title: Ρίτσαρντ Γουόλφ: «Φορολογήστε τους πλούσιους!»
Post by: Karaμazoβ on January 23, 2011, 15:38:08 pm
Ρίτσαρντ Γουόλφ: «Φορολογήστε τους πλούσιους!»

    «Η αναδιάρθρωση του χρέους θα είναι η επόμενη πράξη του δράματος για την Ελλάδα» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο διακεκριμένος αμερικανός οικονομολόγος Ρίτσαρντ Γουόλφ, περιγράφοντας με μελανά χρώματα τις προοπτικέςτης ελληνικής οικονομίας και όχι μόνο. Για τον ίδιο τα σκληρά μέτρα λιτότητας που λαμβάνουν διαδοχικά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μόνο να επιδεινώσουν μπορούν τις ήδη καταπονημένες οικονομίες τους, ενώ έχουν αποκλειστικά έναν σκοπό:να εξυπηρετήσουν τους πλουσιότερους των πλουσίων και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Θιασώτης του μαρξισμού, πολυγραφότατος συγγραφέας και ακαδημαϊκός, διαχωρίζει τη θέση του από τη σημερινή πεπατημένη των οικονομικών θεωριών, ενίοτε με αιρετική διάθεση, και προβλέπει: «Ηρθε η ώρα ο καπιταλισμός, όπως όλα τα συστήματα, να δώσει τη θέση του σε κάτι άλλο».

O Ρίτσαρντ Γουόλφ παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και αυτό δεν είναι τυχαίο: ως καθηγητής Οικονομικών στο Κολέγιο Αμχερστ στη Μασαχουσέτη των Ηνωμένων Πολιτειών δίδαξε τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου όταν εκείνος σπούδαζε Κοινωνιολογία τη δεκαετία του 1970. Δεν είναι όμως αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Πιστεύω ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες θα προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους» μας λέει.

Και εξηγεί: «Τα φορολογικά μέτρα που βαρύνουν τους πολίτες και οι περικοπές στις κρατικές δαπάνες εξυπηρετούν μόνο εκείνους που μπορούν να τα αποφύγουν με ευκολία,δηλαδή τους πολύ πλούσιους και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα δεινά των μαζών από τη λιτότητα θα λύσουν τα υποκείμενα οικονομικά προβλήματα. Καθώς οι πληγείσες από τη λιτότητα οικονομίες της Ελλάδας,της Ιρλανδίας και άλλων χωρών θα αγοράζουν λιγότερο από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, η ευρωπαϊκή ενοποίηση και το ευρώ θα κινδυνεύσουν».

Παράλογη αντίδραση

Για τον κ. Γουόλφ τα δρακόντεια μέτρα λιτότητας ήταν μια πρώτη, «αυτόματη» όσο και παράλογη, αντίδραση στην κρίση· το επόμενο βήμα θα είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. «Για την Ελλάδα το πρόγραμμα λιτότητας είχε στόχο να προστατεύσει τους πλούσιους και τις μεγάλες επιχειρήσεις από τον πόνο της κρίσης.Το βασικό ερώτημα που αφορά την αναδιάρθρωση είναι και πάλι το εξής:Ποιοι τομείς- επιχειρήσεις, πλούσιοι ή η πλειονότητα των πολιτών- θα πληρώσουν το κόστος αυτού του μέτρου ως στρατηγικής εξόδου από τη βαθιά ύφεση;» διερωτάται.

Γνωστός για τη θεωρία του που προτείνει τη φορολόγηση 10% επί του χαρτοφυλακίου των πλουσιότερων Αμερικανών για τον μηδενισμό του δημοσίου ελλείμματος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο κ. Γουόλφ πιστεύει ότι το ίδιο μπορεί να ισχύσει και για την Ελλάδα. Τον ρωτήσαμε όμως αν κάτι τέτοιο θα επιδείνωνε το ήδη αρνητικό επενδυτικό κλίμα. «Ο δείκτης ανάπτυξης ενός κράτους και η ελκυστικότητά του στους ιδιώτες επενδυτές δεν εξαρτάται μόνο από τους φορολογικούς συντελεστές αλλά και από το πώς χρησιμοποιεί τα έσοδά του από τη φορολογία. Αν η Ελλάδα αύξανε τους φόρους για τους πλουσιότερους πολίτες της και χρησιμοποιούσε αυτά τα χρήματα για να βελτιώσει τη δημόσια εκπαίδευση, το αποτέλεσμα θα ήταν μια άνοδος στην ποσότητα και στην ποιότητα των μορφωμένων νέων ανθρώπων, γεγονός που θα βελτίωνε τους δείκτες ανάπτυξης και θα προσείλκυε επενδυτές» απαντά.

Επιπλέον, συνεχίζει ο κ. Γουόλφ, «μια πραγματικά ανεξάρτητη κυβέρνηση θα έλεγε στους έλληνες καπιταλιστές ότι οι ανεπαρκείς επενδύσεις στην Ελλάδα θα οδηγούσαν την ίδια να προχωρήσει σε επενδυτικές κινήσεις στον δημόσιο τομέα.Απλώς και μόνο η απειλή ενός αληθινού ανταγωνισμού από τον δημόσιο τομέα και τις δημόσιες επενδύσεις θα μετέβαλλε την οικονομική συμπεριφορά του ιδιωτικού τομέα. Η κυβέρνησηειδικά όταν είναι δημοφιλής- έχει πραγματική επιρροή στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στην κοινωνική κατανομή του πλούτου και του εισοδήματος.Το ερώτημα είναι προς το συμφέρον ποιου χρησιμοποιείται αυτή η δύναμη».

Το τέλος του καπιταλισμού

Θα μπορούσε η τρέχουσα παγκόσμια οικονομική κρίση να σημάνει την «αρχή του τέλους» του καπιταλιστικού συστήματος; «Οι αντιθέσεις και τα εγγενή προβλήματα του καπιταλισμού οδήγησαν σε μια κρίση που δεν μπορεί να ξεπεραστεί.Οπως συνέβη με όλα τα προγενέστερα συστήματα,όπως με τον φεουδαλισμό, ο καπιταλισμός θα δώσει τη θέση του σε κάτι καινούργιο» εξηγεί ο κ. Γουόλφ. Και καταλήγει: «Η κρίση του καπιταλιστικού συστήματος έχει ανανεώσει το ενδιαφέρον για τις μαρξιστικές κριτικές αναλύσεις που εγείρουν το ζήτημα μιας νέας σύνθεσης, ενός νέου οικονομικού συστήματος. Αλλά πρόκειται για έναν νέο μαρξισμό, αναδιοργανωμένο και επαναδιατυπωμένο, που έχει προχωρήσει σε αποτίμηση των δυνάμεων και των αδυναμιών των 150 πρώτων χρόνων του. Οι κυβερνήσεις που σήμερα περιφρονούν τον μαρξισμό αντιγράφουν τις κυβερνήσεις του 19ου και του 20ού αιώνα. Η θεωρία και η πρακτική του μαρξισμού όμως θα βοηθήσουν σήμερα ώστε να ξεπεραστεί ένας βαθιά πληγωμένος από την κρίση καπιταλισμός και το συνακόλουθο κοινωνικό του κόστος».

Εκπαιδεύοντας τον Γιώργο

- Υπήρξατε καθηγητής του Γιώργου Παπανδρέου. Πώς θα σχολιάζατε τη σημερινή του πορεία ως πρωθυπουργού; Σε πρόσφατη διάλεξή σας είχατε πει αστειευόμενος ότι θα έπρεπε να είχατε κάνει καλύτερη δουλειά όταν τον διδάσκατε.

«Στόχος μου ως καθηγητής ήταν να βοηθήσω τους φοιτητές να καταλάβουν το πώς λειτουργεί το καπιταλιστικό σύστημα. Αυτό που θυμάμαι από τον Γιώργο Παπανδρέου ως φοιτητή είναι ότι τότε επιθυμούσε να γίνει ένας σύγχρονος και σοσιαλιστής οικονομολόγος. Η υπόθεση ότι ο καπιταλισμός είναι αέναος- και επομένως ότι η κυβερνητική πολιτική πρέπει να τον ακολουθεί ως έχει- έρχεται σε αντίθεση με την Ιστορία».

Ο Ομπάμα βάθυνε τις ανισότητες

- Τι πιστεύετε για τον Μπαράκ Ομπάμα, για την πορεία του ως προέδρου των ΗΠΑ;

«Ο πρόεδρος Ομπάμα υποσχέθηκε “ελπίδα και αλλαγή” αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει παραγάγει τίποτε από τα δύο. Το πρόγραμμα “ανάκαμψης” που εφάρμοσε απλώς βάθυνε τις κοινωνικές διαχωριστικές γραμμές στις ΗΠΑ.Οι οικονομικές συνθήκες για τη μεγάλη πλειονότητα των Αμερικανών έχουν επιδεινωθεί: ο δείκτης ανεργίας παραμένει στο 10%, ένα εκατομμύριο οικογένειες τον χρόνο χάνουν τα σπίτια τους,μειώθηκαν οι παροχές και τα επιδόματα και οι ΗΠΑ γίνονται με διαφορά η πλέον άνιση από τις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες».

Δημοσιεύθηκε στο Βήμα, στις 23/01/2011.


http://tvxs.gr/node/76308


Title: Re: Ρίτσαρντ Γουόλφ: «Φορολογήστε τους πλούσιους!»
Post by: Karaμazoβ on January 23, 2011, 15:38:45 pm
http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_D._Wolff


Title: Re: Ρίτσαρντ Γουόλφ: «Φορολογήστε τους πλούσιους!»
Post by: smo on January 23, 2011, 17:19:23 pm
https://www.youtube.com/watch?v=AG0zL1ZIw08


Title: Re: Ρίτσαρντ Γουόλφ: «Φορολογήστε τους πλούσιους!»
Post by: Καλλισθένης on January 23, 2011, 20:49:46 pm
Λεφτά υπάρχουν, αλλά μάλλον δεν φτάνουν  :P

[Έκτακτη εισφορά] (http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=243145)

Σύμφωνα με τον φορολογικό νόμο της περασμένης άνοιξης, η έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης που επιβλήθηκε στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις με ετήσιο καθαρό εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ διαμορφώνεται σε 4% για έχοντες κέρδη από 100.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ, 6% από 300.001 έως 1 εκατ. ευρώ, 8% άνω του 1 εκατ. και μέχρι 5 εκατ. και 10% για έχοντες κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ.


Title: Re: Ρίτσαρντ Γουόλφ: «Φορολογήστε τους πλούσιους!»
Post by: Godhatesusall on January 23, 2011, 21:09:08 pm
ο wolf εννοεί 10% επί του χαρτοφιλακίου των πλουσίων, και όχι επί του ετήσιου κέρδους που παρουσιάζουν.

Και άσε δε που είναι πολύ διαφορετικός ο φόρος σε επιχείρηση με τον αντίστοιχο σε φυσικό πρόσωπο. Οι επιχειρήσεις έχουν έξοδα-έσοδα=κέρδη και φορολογούνται ανάλογα. Βέβαια στα "έξοδα" συμπεριλαμβάνονται τα bonus πολλών εκατομμυρίων των στελεχών.


Title: Re: Ρίτσαρντ Γουόλφ: «Φορολογήστε τους πλούσιους!»
Post by: bjork on January 23, 2011, 21:16:54 pm
Γνωστός για τη θεωρία του που προτείνει τη φορολόγηση 10% επί του χαρτοφυλακίου των πλουσιότερων Αμερικανών για τον μηδενισμό του δημοσίου ελλείμματος των Ηνωμένων Πολιτειών

αυτό μου έφερε ένα συνειρμό

την εκστρατεία "Robin Hood tax", που στηρίζεται από φιλανθρωπικά ιδρύματα, πολιτικούς, οικονομολόγους, καλλιτέχνες

πάρτε μερικά ονόματα  :D

The Robin Hood tax has been supported by some 350 economists in a letter written to the G20 , including Joseph Stiglitz and Jeffery Sachs.[13] Politicians supporting the tax include Angela Merkel , Nicolas Sarkozy and Katsuya Okada, Japan's foreign minister.[14] [15] From the financial sector, support has been forthcoming by prominent figures including George Soros, Warren Buffett and Lord Turner , chairman of the UK’s Financial Services Authority.[15]

http://en.wikipedia.org/wiki/Robin_Hood_tax


Title: Re: Ρίτσαρντ Γουόλφ: «Φορολογήστε τους πλούσιους!»
Post by: Karaμazoβ on January 23, 2011, 21:30:05 pm
επειδή δίδασκε και διδασκει στο Αμχερστ, αυτό σημαίνει οτι είχε και τον Αντώνη Σαμαρά φοιτητη :P


φόρος στο χαρτοφυλάκιο, σημαίνει φόρος στα κέρδη απο τα μερίσματα των μετοχών??


Title: Re: Ρίτσαρντ Γουόλφ: «Φορολογήστε τους πλούσιους!»
Post by: Godhatesusall on January 23, 2011, 22:13:04 pm
επειδή δίδασκε και διδασκει στο Αμχερστ, αυτό σημαίνει οτι είχε και τον Αντώνη Σαμαρά φοιτητη :P


φόρος στο χαρτοφυλάκιο, σημαίνει φόρος στα κέρδη απο τα μερίσματα των μετοχών??

Το χαρτοφυλάκιο έχει σίγουρα τις μετοχές μέσα, αλλά νομίζω και ότι περιέχει και όλα τα "χαρτιά" υπόσχεσης πληρωμής(ομόλογα κυρίως).

10% φόρος σε αυτά θα ήταν είτε "σε είδος" ,δηλαδή κάθε 10 μετοχές το κράτος σου παίρνει 1, είτε σε αξία, δηλαδή πρέπει να μας πληρώσεις σαν φόρο το 10% της αξίας του χαρτοφυλακίου σου.

Έχοντας όμως παρακολουθήσει τον wolf νομίζω ότι εννοεί το 1ο( σε είδος) γιατί γενικά οι (neo)liberal φωνές λένε ότι αν φορολογείς πολύ,πέφτει η κατανάλωση και άρα τα κέρδη από ΦΠΑ, ενώ παράλληλα το χρήμα δεν κινείται και δεν έχεις ανάπτυξη. Σε αυτό το επιχείρημα ο wolf απαντάει ότι σύμφωνα με την μακρο-οικονομική θεωρία του MPS(http://en.wikipedia.org/wiki/Marginal_propensity_to_save) και του MPC(http://en.wikipedia.org/wiki/Marginal_propensity_to_consume) οι άνθρωποι αυτοί δεν θα κατανάλωναν λιγότερο,και άρα no harm done.


Title: Re: Ρίτσαρντ Γουόλφ: «Φορολογήστε τους πλούσιους!»
Post by: Karaμazoβ on January 24, 2011, 00:55:43 am
συνήθως, δεν εχουν ομόλογα τα φυσικά πρόσωπα αλλά εταιρίες. Αρα αμα φορολογήσεις τις μετοχές των εταιριών, ουσιαστικά φορολογείς τα κέρδη των εταιριών , αφου όμως αυτά έχουν μοιραστεί στους  (μεγαλο)μετόχους.

Έξυπνο ακούγεται, αναρωτιέμαι όμως για τι ποσά μιλάμε, στον ελληνικό καπιταλισμο.