THMMY.gr

Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία => Πανεπιστήμιο.gr => Topic started by: emmanuel on December 14, 2010, 21:58:10 pm



Title: Μετανάστες στην Ελλάδα για το πτυχίο!
Post by: emmanuel on December 14, 2010, 21:58:10 pm
Μετανάστες για το πτυχίο
Ξένοι φοιτητές «ψηφίζουν» Ελλάδα για υψηλού επιπέδου σπουδές


ΡΕΠΟΡΤΆΖ: Κατερίνα Βουτσινά , kvoutsina@dolnet.gr
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Ηρθαν στην Αθήνα για να σπουδάσουν µε υποτροφία στο Πολυτεχνείο. Δύο φοιτητές της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών από τη Λαϊκή Δηµοκρατία του Κονγκό, ένα ζευγάρι µεταπτυχιακών φοιτητών από το Ιράν και ένας συνάδελφός τους από το Βιετνάµ µιλούν στα «ΝΕΑ» για τον αγώνα επιβίωσης στα ελληνικά αµφιθέατρα.

Τον περασµένο Σεπτέµβριο, η 26χρονη πολιτικός µηχανικός Βίντα Νίκι και ο σύζυγός της Ασκάν Αφνάνι ήρθαν στην Αθήνα ως µεταπτυχιακοί φοιτητές και υπότροφοιτου Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στη χώρα τους, λέει στα «ΝΕΑ» η Βίντα, δεν τους επετράπηνα σπουδάσουν στο δηµόσιο πανεπιστήµιο, επειδή δεν ήταν µουσουλµάνοι. Η θρησκεία τους – ηπίστη µπαχάι, που µετρά µόνο έναν αιώνα ύπαρξης – διώκεται στην ιρανική κοινωνία αλλά και στους κύκλους των φοιτητών, εξηγεί.

Γνωρίστηκαν στο Ινστιτούτο Μπαχάι για την Ανώτατη Εκπαίδευση – ένανανεξάρτητο εκπαιδευτικό φορέα όπου σπούδαζαν µαζί –,παντρεύτηκαν το 2008 και αποφάσισαν να έρθουν στην Ελλάδα για να ειδικευτούν στη δοµική µηχανική και την αντισεισµική προστασία, έναν τοµέα έρευνας µεεξαιρετικήζήτηση στην Τεχεράνη.

Και διδακτορικό

Παρόλοπου στην πατρίδα τους δεν τους επιτρέπεται να εργαστούν για την κυβέρνησηλόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, εκείνοι επιθυµούν να επιστρέψουν στην Τεχεράνη ως καθηγητές πανεπιστηµίου. «Είναι λυπηρό που καλά µυαλά εγκαταλείπουν τη χώρα», λέει, συµπληρώνοντας ότι το ελληνικό µεταπτυχιακό θα αποτελέσει το πρώτο τους βήµα για τις πολυπόθητες διδακτορικές σπουδές.

Η Βίντα και ο Ασκάν είναι δύο από τους 42 φοιτητές από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης που – σύµφωνα µεστοιχεία του Πολυτεχνείου – ζουν στις φοιτητικές εστίες. Ελάχιστες γλάστρες µε µαραµένα φυτά αποτελούν τη µοναδική διακόσµηση σε διάδροµο της παλιάς φοιτητικής εστίας του Πολυτεχνείου στουΖωγράφου. Εχει περάσει ακριβώς έναςχρόνος από τότεπου ο21χρονος Εµανουέλ Λουµπάλα από τη Λαϊκή ∆ηµοκρατία του Κονγκό εγκαταστάθηκε εδώ ως υπότροφος φοιτητής του ΕΜΠ. Στην Ελλάδα δεν ήρθε από τύχη. Εχονταςτον µεγαλύτερο µέσο όροβαθµολογίας απολυτηρίου Λυκείουγια το έτος του σε ολόκληρη τη χώρα,  επελέγη από την κυβέρνηση του Κονγκό για να λάβειυποτροφία δωρεάν σπουδών στο εξωτερικό. Αφού υπέβαλε αιτήσεις σε πανεπιστήµια του Καναδά – όπου δεν έγινε δεκτός –, αποδέχθηκε τη θετική απάντηση του Πολυτεχνείου της Αθήνας, απορρίπτοντας σχολές στη Γαλλία και την Τουρκία.
«Ούτε “καληµέρα”»
«∆εν ήξερα ούτε “καληµέρα” να πωστην αρχή», λέει. «Ολα όµως ήταν θέµα εξάσκησης», συµπληρώνει σε άπταιστα ελληνικά. Υστερα από οκτώ µήνες µαθηµάτων ελληνικής γλώσσας την περασµένη χρονιά – στις εξετάσεις για το πιστοποιητικό γλωσσοµάθειας έγραψε 9 στα 10 – ο Εµανουέλ εγγράφηκε φέτος τοφθινόπωρο στο πρώτο εξάµηνο της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.

Από τα χρήµατα της υποτροφίας – ύψους όσο ο κατώτατοςελληνικός µισθός – ο Εµανουέλ λέει στα «ΝΕΑ» πως στέλνει ένα µικρό µέρος στην οικογένειά του στο Κονγκό. Οπως εξηγεί, στη χώρα του είναι έθιµο τα παιδιά νασυντηρούν οικονοµικά τους γονείς τους, όταν εκείνοι βγαίνουν στη σύνταξη.

Δύσκολη η αρχή
«Το πρώτο έτος στο Πολυτεχνείο είναι το δυσκολότερο,  κυρίως γιατί τα ελληνικά που µαθαίνουµε είναι απλά ηκαθοµιλούµενη γλώσσα και όχι η πανεπιστηµιακή ορολογία»,λέει. «Συχνά δεν προλαβαίνεις να κρατήσεις σηµειώσεις και άλλες φορές ο γραφικός χαρακτήρας του καθηγητή δενείναι καν ευανάγνωστος. Εχωδει πολλούςδιεθνείς φοιτητές στο Πολυτεχνείο να κλαίνε, αλλά κάθε φοράπου µπαίνω στο αµφιθέατρο θυµάµαι πως δεν είµαι µόνος», συµπληρώνει ο Εµανουέλ.

Ο 25χρονος Ζον Γιαοκέλι από το Κονγκό – τελειόφοιτοςστη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών – προετοιµάζει φέτος την πτυχιακή του εργασία µε θέµα τη διαχείριση τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Οπως λέει στα «ΝΕΑ» οΖον, όχι µόνο επιβίωσε στο ελληνικό αµφιθέατρο, αλλά κατάφερε να αυξήσει τον γενικό µέσοόρο βαθµολογίας του. Τα τελευταία χρόνια, στόχος του είναιτα «εννιάρια και τα δεκάρια»ή το εισιτήριό του, όπως λέει, για ένα µεταπτυχιακό στη Γαλλία.

Στοµικρόδωµάτιό του,ο 27χρονος βιετναµέζος µεταπτυχιακός φοιτητής Τανγκ Νγκούγερ Τατ λύνει ασκήσειςστριµωγµένος πίσω από έναµικρό τραπεζάκι-γραφείο. Παρόλο που µετρά µόνο δύο µήνες στην Ελλάδα, λέει στα «ΝΕΑ» πως σχεδιάζει την επιστροφή του στο Βιετνάµ, όπου θα στελεχώσει ερευνητική οµάδα στον τοµέα της αντισεισµικής προστασίας.

Επέκταση από το 2011
«Οι διεθνείς φοιτητές είναι ένας εξαιρετικόςτρόπος εξωστρέφειας για το Πολυτεχνείο», λέει στα «ΝΕΑ» οκ. Μανόλης Παπαδρακάκης, διευθυντής του Τοµέα ∆οµοστατικής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και υπεύθυνος του αγγλόφωνου µεταπτυχιακούπρογράµµατος αντισεισµικής µηχανικής της σχολής. Οπως λέει στα «ΝΕΑ», µελλοντικός του στόχος είναι να διευρύνει το 2011 την ανταλλαγή φοιτητών και τη συνεργασία τού εργαστηρίου µε χώρες όπως η Χιλή, το Μεξικό, η Αρµενία, το Ιράν και η Ινδία.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΓΛΩΣΣΑ
Υστερα από 8 µήνες µαθηµάτων λαµβάνουν το πιστοποιητικό γλωσσοµάθειας και εγγράφονται στη σχολή

©2008 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη A.E