THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Πολιτικές Φυσιογνωμίες => Topic started by: apostolos1986 on March 16, 2006, 01:19:25 am



Title: Απεβίωσε ο Γεώργιος Ράλλης
Post by: apostolos1986 on March 16, 2006, 01:19:25 am
Σε ηλικία 88 ετών

Απεβίωσε ο Γεώργιος Ράλλης

Πανελλήνια συγκίνηση προκάλεσε η απώλεια του πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη, σε ηλικία 88 ετών, ενός ευπατρίδη της πολιτικής, που χαρακτηρίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου, ως κορυφαία πολιτική προσωπικότητα που ξεχώρισε για το ήθος και τη προσφορά του. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τον χαρακτήρισε γνήσιο δημοκράτη, που επιδίωκε σταθερά το διάλογο και τη συνεννόηση, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι υπήρξε ένας άξιος πολιτικός αντίπαλος. Ο Γεώργιος Ράλλης, υπέκυψε από έμφραγμα του μυοκαρδίου, στο σπίτι του στην οδό Κανάρη στην Αθήνα. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 4 το απόγευμα από το Αʼ Νεκροταφείο Αθηνών, δημοσία δαπάνη, με τιμές που προσήκουν σε εν ενεργεία Πρωθυπουργό. Με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών μεσίστιες θα κυματίζουν οι σημαίες των Δημοσίων Καταστημάτων όλης της χώρας, έως την ημέρα της κηδείας του. Ο εκλιπών είχε διακριθεί για την δράση του κατα της δικτακτορίας ενώ ως υπουργός Παιδείας καθιέρωσε τη δημοτική γλώσσα και την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση στα σχολεία.

Από το 1950 στον πολιτικό στίβο

Γεννημένος στην Αθήνα, στις 26 Δεκεμβρίου του 1918, ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία το 1950, οπότε εκλέχθηκε βουλευτής Αθηνών με το Λαϊκό Κόμμα, και συνέχισε να εκλέγεται σε όλες τις επόμενες εκλογές, εκτός από του 1958, στις οποίες δεν έλαβε μέρος.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες (1939), στρατεύθηκε και υπηρέτησε ως έφεδρος ανθυπίλαρχος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, όπου διακρίθηκε και παρασημοφορήθηκε.

Μετά την ανακωχή, γράφτηκε στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και ασχολήθηκε με τη δικηγορία έως τον Οκτώβριο του 1944 όταν στρατεύθηκε εκ νέου. Το 1954, ορκίστηκε για πρώτη φορά ως υπουργός Προεδρίας Κυβερνήσεως, με πρωθυπουργό το στρατάρχη Αλέξανδρο Παπάγο, ενώ το 1980, εκλέχθηκε αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και ορκίστηκε πρωθυπουργός.
Υπήρξε στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή και ιδρυτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, το 1974. Ο Γ. Ράλλης έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και το Μεγαλόσταυρο της Τιμής, ενώ επέδειξε και πλούσιο συγγραφικό έργο.

Απόγονος πολιτικής οικογένειας με σημαντική παρουσία στη νεοελληνική πολιτική ιστορία, καθώς ο παππούς του, Δημήτριος Ράλλης, διετέλεσε συνολικά έξι φορές πρωθυπουργός, ενώ ο πατέρας του, Ιωάννης Ράλλης, διετέλεσε πρωθυπουργός το 1943.

Επί υπουργίας του, στο Υπουργείο Προεδρίας, με απόφαση του ιδρύθηκε το Φεστιβάλ Αθηνών, ενώ τα χρόνια, που ακολούθησαν (1956-58) διετέλεσε Υπουργός Δημοσίων Έργων και Συγκοινωνιών . Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ίδρυσε την Ολυμπιακή Αεροπορία, ενώ έθεσε τις βάσεις για την κατασκευή του Μετρό στην Αθήνα, όταν ανέθεσε σε Γάλλους ειδικούς την εκπόνηση μελέτης για το έργο.

Την περίοδο 1961-63 διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών. Στις 21 Απριλίου 1967, ως Υπουργός Δημοσίας Τάξης διέφυγε τη σύλληψη και προσπάθησε να κινητοποιήσει το Γʼ Σώμα Στρατού εναντίον των κινηματιών. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συνελήφθη, φυλακίστηκε και εκτοπίστηκε στην Κάσο, ενώ όταν επέστρεψε συνέχισε την αντιδικτατορική του δράση, στο πλαίσιο της οποίας έλαβε ενεργό μέρος στον αγώνα εναντίον του δημοψηφίσματος, τον Ιούλιο του 1973.

Έλαβε μέρος στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, ως Υπουργός Προεδρίας, αξίωμα που διατήρησε και στην Κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου 1974 και από τον Ιούλιο του 1976 ανέλαβε και το Υπουργείο Παιδείας. Από τη θέση αυτή καθιέρωσε τη δημοτική στα σχολεία και την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.

Μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου 1977 ανέλαβε το Υπουργείο Συντονισμού και το Μάιο του 1978 το Υπουργείο Εξωτερικών . Από τη θέση αυτή, συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με την ΕΟΚ, που το Μάιο του 1979 κατέληξαν στην υπογραφή της συμφωνίας εισδοχής της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Στις 8 Μαΐου 1980, εκλέχθηκε αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και ορκίστηκε πρωθυπουργός, ενώ παραιτήθηκε μία ημέρα μετά την ήττα του κόμματος στις εκλογές του 1981. Το Γ. Ράλλη διαδέχθηκε ο Ευάγγελος Αβέρωφ. Μετά την παραίτησή του από την αρχηγία του κόμματος, παρέμεινε απλός βουλευτής, ενώ το 1987 ανεξαρτητοποιήθηκε και δεν πολιτεύθηκε στις εκλογές του Ιουνίου 1989.

Στις εκλογές του Νοεμβρίου 1989 και του Απριλίου 1990 συμμετείχε εκ νέου με τη Νέα Δημοκρατία και εκλέχθηκε βουλευτής Κερκύρας . Διαφωνώντας με το χειρισμό του Σκοπιανού, το Μάρτιο του 1993 παραιτήθηκε από βουλευτής.

Τιμητικές διακρίσεις και πλούσιο συγγραφικό έργο

Ο Γεώργιος Ράλλης έχει τιμηθεί με το Μεγαλόσταυρο της Τιμής, το ανώτατο ελληνικό παράσημο που απονέμεται σε εν ενεργεία πρωθυπουργούς, τους Μεγαλόσταυρους της Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Γιουγκοσλαβίας, Ταϊλάνδης και Αβησσυνίας.

Από το πλούσιο συγγραφικό του έργο διακρίνονται τα: "Χωρίς προκατάληψη για το παρόν και το μέλλον" (1983), "Γεώργιος Θεοτόκης" (1986) και "Εις ώτα μη ακουόντων" (1995).

Συλλυπητήρια από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία

Τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η Πρόεδρος της Βουλής και ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, οι οποίοι αναφέρονται στο ήθος και την προσφορά τού Γ. Ράλλη, που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο για πολλά χρόνια στην πολιτική ζωή της χώρας.

"Όλοι μας, σήμερα, θρηνούμε την απώλεια ενός πολιτικού, που πρωταγωνίστησε σε μια εποχή που η Ελλάδα αντιμετώπιζε μεγάλες προκλήσεις. Η πολιτική και προσωπική πορεία του Γεώργιου Ράλλη σφραγίζεται από την αγάπη του προς την πατρίδα και την πίστη του σε μια Ελλάδα με καλύτερο μέλλον", αναφέρεται στην ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

"Πνεύμα ανήσυχο και καινοτόμο, ο Γεώργιος Ράλλης έθετε πάντα ως πρώτιστο στόχο του τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας, την υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών. Γνήσιος δημοκράτης επεδίωκε σταθερά το διάλογο, τη συνεννόηση και τη συναίνεση στα μείζονα θέματα", ανέφερε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

"Η ηπιότητα του χαρακτήρα του, η έμφυτη ευγένειά του, και η πλούσια πείρα του, του έδωσε τη δυνατότητα να εκφράζει με νηφαλιότητα τις πάντα χρήσιμες παρεμβάσεις του για τον τόπο. Υπήρξε ένας άξιος πολιτικός αντίπαλος", αναφέρεται μεταξύ άλλων στη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου.

"Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων αλλά και προσωπικά εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μας για την απώλεια του Γεωργίου Ράλλη, κορυφαίας πολιτικής προσωπικότητας της σύγχρονης Ελλάδας", τονίζει στη δήλωσή της η πρόεδρος της Βουλής, Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα.

"Παρά τις πολιτικές διαφορές που υπήρξαν, η Αριστερά έχει εκτιμήσει την ειλικρίνειά του, τη δυνατότητά του να υπερβαίνει τις παραδόσεις του συντηρητικού χώρου από τον οποίο προέρχονταν, όπως με την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας, την πίστη του σε μια πλουραλιστική Δημοκρατία και τη συμβολή του στην εναλλαγή διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων στη διακυβέρνηση της χώρας", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος.

Τηλεγράφημα στο οποίο εκφράζει θερμά συλλυπητήρια για το θάνατο του πρώην πρωθυπουργού, Γεωργίου Ράλλη, στην οικογένειά του και στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ, έστειλε η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα στον γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη.

"Ο πολιτικός πολιτισμός, που ήταν η φιλοσοφία και η επιλογή του, θα αποτελούν για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες πολιτική παρακαταθήκη παραδειγματισμού", τονίζεται στην ανακοίνωση του γραμματέα της Κ.Ε. της ΝΔ, Λευτέρη Ζαγορίτη.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και το ΠΑΣΟΚ, δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου, Νίκου Αθανασάκη, ο οποίος χαρακτήρισε τον εκλιπόντα "σημαντική πολιτική προσωπικότητα και ευπατρίδη τ
ης πολιτικής, που συνέβαλε καθοριστικά στην ομαλή μεταπολιτευτική πολιτική ζωή μας".

"Ο Γεώργιος Ράλλης υπερασπιζόταν με σταθερότητα τις απόψεις του και βρέθηκε πάντοτε απέναντι στις σειρήνες του λαϊκισμού ακόμα και όταν αυτό του στοίχιζε. Ήταν ένας άνθρωπος με σύνεση και μέτρο. Αληθινός ευπατρίδης της πολιτικής και βαθύτατα δημοκρατικός άνθρωπος σεβόταν πάντοτε την αντίθετη άποψη και τους εκφραστές της", δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

"Υπήρξε υπόδειγμα πολιτικού άνδρα συνδυάζοντας την ευπρέπεια με την μαχητικότητα, το μέτρο με την προσήλωση στο στόχο", σημείωσε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

"Η ιστορία θα τον κατατάξει μεταξύ των μεγάλων […] Δίδαξε πολιτικό πολιτισμό", τονίζεται στην ανακοίνωση του επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Ιωάννη Βαρβιτσιώτη.

ΠΗΓΗ:news.ert.gr (http://news.ert.gr/3/214624.asp)


Title: Απ: Απεβίωσε ο Γεώργιος Ράλλης
Post by: apostolos1986 on March 16, 2006, 21:37:08 pm
Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΑΛΛΗΣ στην αγκαλιά της Ιστορίας. Πέθανε στα 88 του χθες το μεσημέρι, λίγο μετά τον καθημερινό του περίπατο. «Δεν υπήρξα ποτέ σκληρός άνθρωπος. Ισως γι' αυτό να απέτυχα ως πρωθυπουργός»

Ο κύριος της πολιτικής, που έλεγε όχι στους δικούς του

Της ΜΑΡΙΑΣ ΔΕΔΕ


Στην αγκαλιά της Ιστορίας πέρασε από χθες ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης. Ο άνθρωπος, ο πολιτικός. Η καρδιά του τον πρόδωσε στα 88 του χρόνια, το μεσημέρι, αφού είχε κάνει τον καθημερινό του περίπατο.

Πάνω από μισόν αιώνα, από το 1950 που εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αθηνών με το Λαϊκό Κόμμα, βρέθηκε να ασχολείται με τα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Απόγονος πολιτικής οικογένειας, με έντονη παρουσία στη νεοελληνική πολιτική Ιστορία. Πατέρας του ήταν ο Ιωάννης Ράλλης (πρωθυπουργός το 1943) και παππούς του ο Δημήτριος Ράλλης, που διετέλεσε κι αυτός πρωθυπουργός της χώρας. Οι πολιτικοί άνδρες όμως δεν λείπουν ούτε από το σόι της μητέρας του, Ζαΐρας, κόρης του Γεωργίου Θεοτόκη.

«Θα σε κρεμάσουν»

Παρά τη ρητή εντολή του πατέρα του να μη στραφεί στην πολιτική, ο Γεώργιος Ράλλης κατεβαίνει στις εκλογές του 1950. Ενδεχομένως αυτό που τον ωθεί σ' αυτή του την απόφαση είναι να αποκαταστήσει το όνομα της οικογένειάς του, όπως εξομολογείται σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις το 2004. Ο πατέρας του Ιωάννης Ράλλης, πρωθυπουργός κατά τη γερμανική κατοχή, είχε καταχωριστεί στη συνείδηση του κόσμου ως προδότης.

Στην ίδια αυτή συνέντευξη στο «7» της «Κ.Ε.» θυμάται πως όταν ο πατέρας του του ανακοίνωσε τον Μάρτιο του '43 ότι σε λίγες ημέρες θα ορκιζόταν, ο Γεώργιος Ράλλης αντιδρά έντονα: «Τρελός είσαι; Πού πάς; Θα σε κρεμάσουν!». Προσθέτει όμως: «Νεαρός και ανώριμος, αντί να του συμπαρασταθώ, σηκώθηκα και έφυγα από το σπίτι. Μετά βέβαια επέστρεψα, ήμουν κι ο δικηγόρος στη δίκη του. Κοιτάζοντας προς τα πίσω, πιστεύω πως χάρη στη στάση του πατέρα μου δεν καταλήξαμε σαν τη Γιουγκοσλαβία του Τίτο ή την Αλβανία του Χότζα. Τότε όμως δυο και τρεις φορές τη νύχτα φώναζαν έξω από το σπίτι μας "Ράλλη - προδότη - θάνατος!" Σαν να τ' ακούω ακόμα».

Ο Γεώργιος Ράλλης των προδικτατορικών χρόνων μοιάζει να διαφέρει κάπως απ' αυτόν της μεταπολίτευσης.

Ο ίδιος έχει παραδεχτεί πως «πριν από τη δικτατορία ήμουν των άκρων, αντικομμουνιστής φανατικός! Δεν μπορώ όμως να πω ότι μαλάκωσα, επειδή δεν υπήρξα ποτέ αυτό που λέμε σκληρός άνθρωπος. Ισως γι' αυτό να απέτυχα ως πρωθυπουργός...».

Τον Μάιο του 1980, ο Γ. Ράλλης εκλέγεται αρχηγός της Ν.Δ., σχηματίζει κυβέρνηση και το νέο υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει για πρώτη φορά υπό την προεδρία του
«Ηπιο κλίμα»

Ο Γεώργιος Ράλλης των μεταπολιτευτικών χρόνων διακρίνεται για τους ήπιους τόνους του, γι' αυτό που λέμε πολιτικό πολιτισμό.

Από τις κορυφαίες στιγμές της πολιτικής του σταδιοδρομίας η εκλογή του ως αρχηγού της Ν.Δ. τον Μάιο του 1980 και η ανάληψη της πρωθυπουργίας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έχει αποχωρήσει από την ηγεσία για να αναλάβει το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και ο Γεώργιος Ράλλης αποφασίζει να θέσει υποψηφιότητα για αρχηγός απέναντι στον Ευάγγελο Αβέρωφ. Γι' αυτά που τους «χώριζαν» με τον Ευαγ. Αβέρωφ γράφει ο ίδιος στο βιβλίο του «Ωρες Ευθύνης»:

«Ο Αβέρωφ πίστευε πως έπρεπε να κάμουμε άνοιγμα προς τα δεξιά. Εγώ, αντίθετα, υποστήριζα ότι επιβαλλόταν να χαράξουμε μια βαθιά τάφρο ανάμεσα στο κόμμα και σε όσους είχαν ενεργή ανάμειξη στο δικτατορικό καθεστώς και να προσεταιριστούμε όλους εκείνους που πίστευαν στη δημοκρατία και ήταν αντίθετοι σε κάθε μορφή μονοκομματισμού...».

Στην πρώτη ομιλία του στους βουλευτές του κόμματός της Ν.Δ. επιμένει ιδιαίτερα στο ήπιο πολιτικό κλίμα. «Από την πρώτη μου παιδική ηλικία -θα πει- και αργότερα, θυμάμαι τον φανατισμό να δημιουργεί ασφυκτική ατμόσφαιρα στην πολιτική ζωή του τόπου. Προσπάθειά μου θα είναι να επιβάλω το ήπιο πολιτικό κλίμα, που επιτρέπει τον πολιτικό ανταγωνισμό, αποκλείει όμως τις ακρότητες».

Εμπιστευτικός διάλογος με τον τότε πρωθυπουργό Κων/νο Καραμανλή στη Βουλή, τον Νοέμβριο του 1962. Λίγα χρόνια πριν είχε διαφωνήσει μαζί του, διεγράφη αλλά επανέκαμψε. Εξελέγη 1ος στην Α' Αθήνας το 1961 και του ανατέθηκε το υπουργείο Εσωτερικών.
«Δεν θέλω ου»

Ως πρωθυπουργός σχηματίζει κυβέρνηση, αλλά 17 μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 1981 η Ν.Δ. υπό την ηγεσία του χάνει τις εκλογές και λίγο αργότερα παραιτείται από την αρχηγία του κόμματος.

Στην Ιστορία έχει μείνει η φράση του «...δεν θέλω ου...» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκείνης περιόδου όταν στις συγκεντρώσεις οι οπαδοί της Ν.Δ. γιουχάιζαν το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τους είχε επιτιμήσει δημοσίως.


Λίγα χρόνια νωρίτερα και συγκεκριμένα το 1976, ως υπουργός Παιδείας τότε στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή κάνει μια τομή στα εκπαιδευτικά πράγματα της χώρας, καθιερώνοντας τη νεοελληνική γλώσσα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και στη συνέχεια στη δημόσια διοίκηση.


Το 1978 ως υπουργός Εξωτερικών συνυπογράφει στην πανηγυρική σχετική τελετή στο Ζάππειο μέγαρο τη συνθήκη της πλήρους ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ).


Ο Γ. Ράλλης ήταν στο πλευρό του Κ. Καραμανλή (υπουργός Εξωτερικών, τότε) και κατά την ιστορική υπογραφή της συνθήκης ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, τον Μάιο του 1978, στο Ζάππειο
Βουλευτής από το '50


Ο Γεώργιος Ράλλης γεννήθηκε το Δεκέμβριο του 1918 και πέρασε τα παιδικά του χρόνια μεταξύ Αθήνας και Κέρκυρας. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αθηνών του Λαϊκού Κόμματος το 1950. Τη χρονιά εκείνη παντρεύτηκε την Ελένη Βούλτσου.

Το 1951 και το 1952 επανεκλέγεται βουλευτής Αθηνών του Ελληνικού Συναγερμού, ενώ το '54 διορίζεται υπουργός Προεδρίας στην κυβέρνηση Αλέξανδρου Παπάγου και παρέμεινε στο ίδιο υπουργείο επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Το 1956 εκλέγεται βουλευτής Αθηνών με την ΕΡΕ και αναλαμβάνει το υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Εργων.

Την 1η Μαρτίου του '58 διαφωνεί με τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή για τον εκλογικό νόμο, παραιτείται από υπουργός και στη συνέχεια, μαζί με άλλους 14 βουλευτές της ΕΡΕ, αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση Καραμανλή. Γι' αυτό ο τότε πρωθυπουργός τον διαγράφει μαζί με τον Παπαληγούρα.

Το 1961 εκλέγεται θριαμβευτικά πρώτος βουλευτής της ΕΡΕ στην Α' περιφέρεια Αθηνών και αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης.

Στη βραχύβια κυβέρνηση Κανελλόπουλου, το 1967 αναλαμβάνει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών, προσπαθεί από το Τμήμα Αμέσου Δράσεως της Χωροφυλακής να κινήσει το Β' και Γ' Σώμα Στρατού εναντίον των πραξικοπηματιών, αλλά αποτυγχάνει. Συλλαμβάνεται και τίθεται υπό κατ' οίκον περιορισμό για δύο μήνες. Τον Απρίλιο του '68 συλλαμβάνεται και πάλι και εκτοπίζεται στην Κάσο έως το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου.

Απείχε, αλλά...

Μεταπολιτευτικά θα βρεθεί ξανά με τη Ν.Δ. στα έδρανα της Βουλής και σε υπουργικά πόστα. Το Μάιο του 1987, ύστερα από διαφωνία του με τον τότε αρχηγό της Ν.Δ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη καταθέτει δήλωση ανεξαρτητοποίησης στη Βουλή και απέχει από τις εκλογές του Ιουνίου του 1989. Θα κατεβεί όμως και πάλι με τη Ν.Δ. στην εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου του 1989 στην εκλογική περιφέρεια της Κέρκυρας. Το Μάρτιο του '93 θα διαφωνήσει και πάλι με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για τους χειρισμούς της κυβέρνησής του όσον αφορά το θέμα των Σκοπίων και θα παραιτηθεί από βουλευτής.

Ο Γεώργιος Ράλλης μπορεί την τελευταία δεκαετία να απείχε από την κεντρική σκηνή, αλλά δεν έλειψαν οι παρεμβάσεις του όταν το έκρινε αναγκαίο. Η τελευταία, τον περασμένο Ιανουάριο, με αφορμή τη συζήτηση για την αναθεώρηση
 του Συντάγματος:

Με επιστολή του στην «Ε» επικροτούσε τις προτάσεις του ευρωβουλευτή Ιωάννη Βαρβιτσιώτη για επαναφορά των αρμοδιοτήτων που αναγνώριζε το Σύνταγμα του 1975 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για την ίδρυση ενός νέου συλλογικού πολιτειακού οργάνου, ενός συμβουλίου δηλαδή της Δημοκρατίας.

Στις 4 μ.μ. η κηδεία

Η κηδεία του Γ. Ράλλη θα γίνει σήμερα στις 4 μ.μ. στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, δημοσία δαπάνη. Θα αποδοθούν τιμές που προσήκουν σε εν ενεργεία πρωθυπουργό.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


Title: Re: Απεβίωσε ο Γεώργιος Ράλλης
Post by: NetBuster on March 22, 2006, 20:56:22 pm
Λιγο εως πολυ καθυστερημενο αλλα διαβασα ενα σχολιο της "Καθημερινης" για το παρακατω αρθρο-αναφορα θανατου του μακαριτη Γ.Ραλλη στο "Ριζοσπαστη"...

Πέθανε ο Γ. Ράλλης

Eurokinissi
Συνυφασμένη με τη συντηρητική παράταξη και πολιτική ήταν η ζωή του Γεώργιου Ράλλη, ο οποίος πέθανε χθες από καρδιά σε ηλικία 88 χρόνων.

Προερχόμενος από τα σπλάχνα της εγχώριας πλουτοκρατίας - ο πατέρας του, Ιωάννης Ράλλης, διατέλεσε κατοχικός πρωθυπουργός το 1943, ενώ ο παππούς του Δ. Ράλλης υπήρξε 6 συνολικά φορές πρωθυπουργός της χώρας - ο Γ. Ράλλης διακρίθηκε ως στενός συνεργάτης του Κ. Καραμανλή. Ο ίδιος συνέδεσε το όνομά του με σκληρές αντιλαϊκές επιλογές, όπως ο νόμος 815 για τα ΑΕΙ, η υπογραφή της συμφωνίας ένταξης στην ΕΟΚ, η επανένταξη στο ΝΑΤΟ το 1980, κ.ά.

Γεννήθηκε το 1918 στην Αθήνα και στην πολιτική ζωή εμφανίστηκε το 1950, όταν εκλέχτηκε βουλευτής στην Αθήνα με το Λαϊκό Κόμμα. Το 1951, εντάχθηκε στον Ελληνικό Συναγερμό. Το 1954, ανέλαβε για πρώτη φορά υπουργικό αξίωμα στην κυβέρνηση του Αλεξάνδρου Παπάγου ως υπουργός Προεδρίας. Το 1955, υπήρξε μέλος της πρώτης κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή ως υπουργός Προεδρίας, ενώ συνέπραξε, το 1956, στην ίδρυση της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ενώσεως (ΕΡΕ). Το 1961, επανεκλέχτηκε στην Αθήνα με την ΕΡΕ και ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών μέχρι την πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή το 1963. Το 1967, στην τελευταία προδικτατορική κυβέρνηση του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, ήταν υπουργός Δημόσιας Τάξης. Συνελήφθη τα ξημερώματα της 21ης Απρίλη 1967 και τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό για ένα δίμηνο. Το 1974, μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, υπήρξε βασικό στέλεχος του νεοϊδρυθέντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το Μάη του 1980, όταν ο Κ. Καραμανλής έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκλέχτηκε αρχηγός του κόμματος της ΝΔ και ανέλαβε πρωθυπουργός. Στις 19 Ιουνίου 1987, διαφώνησε με τον αρχηγό της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη, αποχώρησε από το κόμμα και ανεξαρτητοποιήθηκε, αλλά την 1η Οκτώβρη 1989 ανταποκρίθηκε στη δημόσια πρόσκληση του αρχηγού της ΝΔ, δηλώνοντας ότι θέτει τον εαυτό του στη διάθεση του κόμματος.


Κολλημενος με τη μπαλα,οεο???


Title: Re: Απεβίωσε ο Μιλτιαδης Εβερτ
Post by: Αγόρι on February 10, 2011, 05:31:28 am
Έφυγε" ο Μιλτιάδης Έβερτ

Την τελευταία του πνοή άφησε, αργά το απόγευμα της Τετάρτης, σε ηλικία 72 ετών ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ ο Μιλτιάδης Έβερτ.

Την δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, εκφράζοντας παράλληλα και τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του. Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος.

O Mιλτιάδης Έβερτ νοσηλευόταν στην Εντατική Μονάδα του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου από τις 10 Ιανουαρίου και έπασχε από λοίμωξη του αναπνευστικού.

Ο πρώην πολιτικός γεννήθηκε στις 12 Μαίου του 1939 στην Αθήνα. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική ήταν οικονομικός και διοικητικός διευθυντής μεγάλων βιομηχανιών και οργανωτής Επιχειρήσεων & Τραπεζών. Εργάστηκε ως οικονομικός σύμβουλος στην Εμπορική Τράπεζα και ως οικονομικός και διοικητικός διευθυντής στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Το 1957, έγινε μέλος της νεολαίας της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης (ΕΡΕΝ) και το 1963 ανέλαβε τη διοίκησή της. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, λόγω της αντιστασιακής του δράσης τού απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

 Το 1974, ήταν για πρώτη φορά υποψήφιος και εξελέγη βουλευτής στην Α' Αθηνών και δύο χρόνια αργότερα συμμετείχε για πρώτη φορά σε κυβερνητικό σχήμα ως υφυπουργός Οικονομικών.

Το 1977, εξελέγη ....

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=236668&cid=4 (http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=236668&cid=4)

Οχι οτι με νοιαζει και πολυ, αν και ηταν συμπαθητικουλης, αλλα σκεφτομαι αυτος ο Μητσοτακης ποσους ακομα θα θαψει?


Title: Re: Απεβίωσε ο Γεώργιος Ράλλης
Post by: Doctor_Doctor on February 10, 2011, 06:18:14 am
Έναν ακόμα ξεπροβόδησε ο πούστης...Τείνει να ξεκινήσει την επόμενη γενιά...


Title: Απ: Απεβίωσε ο Γεώργιος Ράλλης
Post by: emmanuel on February 10, 2011, 10:32:37 am
o Περιφημος μπουλντοζας ή θυμαμαι λαθος?