THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Φυσική και Αστρονομία => Topic started by: varvoutis on November 16, 2010, 05:30:42 am



Title: Ελλάδα - Βροχή των Λεοντιδών
Post by: varvoutis on November 16, 2010, 05:30:42 am
Ορατή και στην Ελλάδα η βροχή των Λεοντιδών


Σήμερα τα ξημερώματα ένα εντυπωσιακό γεγονός θα λάβει χώρα στο ουράνιο στερεώμα. Εάν ο ουρανός είναι καθαρός, όποιος θέλει θα μπορεί να δει τη μαζική πτώση εκατοντάδων διαττόντων αστέρων, ένα φαινόμενο που ονομάζεται «Βροχή των Λεοντιδών».


(http://s.enet.gr/resources/2009-11/perseid-meteor-shower-2008-main_full-thumb-large.jpg)

Το φαινόμενο αυτό θα είναι ορατό και στην Ελλάδα, αρκεί ο ουρανός να μην είναι συννεφιασμένος. Η "Βροχή των Λεοντιδών" έχει ονομαστεί έτσι, επειδή τα μετέωρα που πέφτουν στη Γη, φαίνεται να προέρχονται από την κατεύθυνση του βόρειου αστερισμού του Λέοντα και  οφείλονται στα σωματίδια σκόνης που δημιουργεί ένας κομήτης, ο Τέμπλ-Τατλ.

Ο κομήτης αυτούς,  αφήνει πίσω του "ουρές" σκόνης, καθώς περνά από το εσωτερικό του ηλιακού τμήματος κάθε 33 χρόνια.

Φέτος η Γη περνά μέσα από δύο τέτοια κατάλοιπα σκόνης, που ο κομήτης άφησε πίσω του το 1466 και το 1533, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό "New Scientist".

Τα σωματίδια αυτά εισέρχονται στην ατμόσφαιρά του πλανήτη μας συνήθως με ρυθμό 40 έως 70 αντικειμένων την ώρα, ενώ μερικές φορές ο ρυθμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος και να φθάσει τα 300 μετέωρα, σύμφωνα με τη NASA.

Στην Ευρώπη (και την Ελλάδα), εκτιμάται ότι η καλύτερη ώρα παρατήρησης θα είναι περίπου μετά τις 2 τα ξημερώματα απόψε.

Η Γη, καθώς περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο, συναντά το Νοέμβριο κάθε έτους το σύννεφο των σωματιδίων του κομήτη Τεμπλ-Τετλ και το διασχίζει με ταχύτητα πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων την ώρα.

Τα σωματίδια σκόνης, με μέσο βάρος ενός γραμμαρίου, προσκρούουν στα ανώτερα στρώματα της γήινης ατμόσφαιράς σε ύψος περίπου 100 χιλιομέτρων και καίγονται, με αποτέλεσμα η ανάφλεξη αυτή να σχηματίζει μια φωτεινή σφαίρα μήκους δύο έως τριών μέτρων που είναι ορατή από τη Γη.

Ωστόσο αν και η βροχή των μετεωριτών είναι εντυπωσιακή, δεν παύει να προκαλεί πονοκέφαλο στους επιστήμονες, καθώς μπορούν να προκαλέσουν ζημιές σε διαστημικά σκάφη και δορυφόρους, δεδομένου ότι μπορούν να ταξιδεύουν με ταχύτητα μέχρι και 260.000 χλμ. την ώρα.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

πηγη http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=102788

Μηπως ξερει καποιος καποιο καλο σημειο θεασης στη Θεσσαλονικη; Κατι χωρις πολυ φως; Ετσι ωστε να μπορεσω να παρατηρησω το φαινομενο οσο καλυτερα γινεται;  :) :) :)