Title: Συγγράμματα-πόσο καλό είναι να μας τα μοιράζουν; Post by: 4Dcube on March 09, 2006, 03:32:26 am Σε αυτό το θέμα θέλω σχόλια (θετικά-αρνητικά) για το αν είναι καλό να μας μοιράζουν δωρεάν πανεπιστημιακά συγγράμματα. Και προτάσεις.
Προσωπικά πιστεύω ότι δε θα έπρεπε να μας μοιράζουν συγκεκριμένα δωρεάν συγγράμματα. Κάτι τέτοιο βλέπω να υποδεικνύει μονομερή μόρφωση-εξοικίωση. Προσοχή, δε λέω ότι το προκαλεί. Αλλά ο φοιτητής έχει λιγότερα κίνητρα να ψάξει για άλλο βιβλίο τη στιγμή που τον καλύπτει ένα μόνο. Να μιλήσω και για τα λαμόγια και τις κομπίνες σχετικά με βιβλία που υποστηρίζονται από το πανεπιστήμιο. Για παράδειγμα, στην Οδοντιατρική Αθήνας, ένα βιβλίο - φάντασμα για ~4 χρόνια, το θέμα βγήκε και στον Τριανταφυλλόπουλο. Και στο κάτω κάτω, ποια η σκοπιμότητα του συγκεκριμένου δωρεάν συγγράμματος από εκπαιδευτική σκοπιά; Να διαβάζουμε σε κάθε βιβλίο διαφορετικό όρο για το transistor; Προτείνω να υπάρχει απλά ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, για φοιτητές μόνο. Δίκαιο; Title: Re: Συγγράμματα-πόσο καλό είναι να μας τα μοιράζουν; Post by: pstp on March 09, 2006, 11:08:09 am Πολύ σωστό σε βρίσκω τετραδιάστατε κύβε ^hello^...Μένω κυρίως στο ό,τι οι φοιτητές επαναπαύονται και δεν ενδιαφέρονται για άλλα συγγράματα!Κατα την άποψη μου,θα έπρεπε να δίνεται στους φοιτητές μια λίστα βιβλίων Ελλήνων ή ξένων συγγραφέων, μεταφρασμένων ή μη(για να εξοικειωθούμε και λίγο με την ξένη ορολογία επιτέλους) και από εκεί και πέρα ο καθείς κρίνει και πράττει.Βέβαια αυτό προυποθέτει.όπως πόλυ σωστά επίσης ανέφερες,μείωση των τιμών των πανεπιστημιακών συγγραμάτων και πολλή θέληση και κουράγιο.μια και έτσι τα πράματα γίνονται πιο δύσκολα και επίπονα.
Αυτό που δεν γνωρίζω είναι το κατα πόσο θα ικανοποιηθεί η πλεοιψηφία των φοιτητών με κάτι τέτοιο!!Σαφώς θα συμβιβαστεί,αλλά θα το θέλει..?? ^dontknow^ Title: Απ: Συγγράμματα-πόσο καλό είναι να μας τα μοιράζουν; Post by: Aurelius on March 09, 2006, 11:49:53 am Τι λετε ρε παιδια; Να πληρωνουμε τα βιβλια;;; Δηλαδη πληρωνουμε τα παντα για την μορφωση μας, σπιτια, νερα φαγητο, να πληρωνουμε και τα βιβλια;;; Συμφωνω οτι πρεπει να αλλαξει το συστημα διανομης βιβλιων. Ισως να επρεπε να υπαρχει μια λιστα βιβλιων και ο καθενας να διαλεγει. Αλλα χωρις κοστος. Δηλαδη μετα τι θα ακολουθησει;;;
Μου φαινεται οτι ειμαστε μαζοχες.... Α, και για να μην κοπτεστε ολοι οτι δεν σας μοιραζουν τα καταλληλα βιβλια, υπαρχει και το ιντερνετ. Title: Re: Συγγράμματα-πόσο καλό είναι να μας τα μοιράζουν; Post by: chggr005 on March 09, 2006, 11:58:57 am Μένω κυρίως στο ό,τι οι φοιτητές επαναπαύονται και δεν ενδιαφέρονται για άλλα συγγράματα! Σε αυτό κάνεις λάθος!! Υπάρχουν και φοιτητές που κατεβάζουν βιβλία από την "Αλεξάνδρεια" (εντελώς δωρεάν) και τα διαβάζουν ως συμπλήρωμα. Το θέμα όμως είναι πως αυτοί οι φοιτητές είναι η ισχνή μειοψηφία, οπότε δεν γίνονται αντιληπτοί. Μήπως τελικά εμείς οι ίδιοι (οι φοιτητές) έχουμε επαναπαυτεί στο δωρεάν σύγγραμα και δεν αναζητούμε κάτι καλύτερο? Τα μέσα υπάρχουν, χρησιμοποιείστε τα... Εκτώς αυτού, υπάρχουν παιδιά που αδυνατούν να πληρώσουν τα συγγράμματα και συνεπώς οι ιδέες σας για μείωση της τιμής δεν τους καλύπτουν. Ας σκεφτούμε μία καλύτερη λύση... Εν ολίγοις, εγώ πιστεύω πως ο φοιτητής που ενδιαφέρεται, θα καθίσει στο διαδίκτυο, θα ψάξει και θα μάθει πραγματικά. Αντίθετα ο φοιτητής που δεν ενδιαφέρεται, θα παπαγαλίσει το βιβλιαράκι που του δώσανε (μασημένη τροφή?) και θα πάει να γράψει το 5αράκι του στην εξεταστική (φοιτητική σταθερά). Title: Απ: Συγγράμματα-πόσο καλό είναι να μας τα μοιράζουν; Post by: poly1 on March 09, 2006, 12:03:01 pm H διακοπή διανομής δωρεάν συγγραμάτων στους φοιτητές , πιστεύω οτι θα προκαλούσε μεγάλες αντιδράσεις.
Άλλωστε δε πιστεύω οτι είναι η λύση στην πάταξη της μονομερούς αντιμετώπισης της γνώσης που επικρατεί καθολικά στα πανεπιστήμια της χώρας μας. Από τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα να παρέχονται κάποια συγγράματα καλό θα ήταν να συνεχιστεί κάτι τέτοιο. Από κει και πέρα , μία καλή λύση στην διεύρυνση των γνώσεων (με την βοήθεια άλλων βιβλίων) θα ήταν μία οργανωμένη βιβλιοθήκη. Κάτι τέτοιο φυσικά θα ήταν πρωτοφανές για τη σχολή μας που τα τελευταία χρόνια μάλλον απομακρύνεται από αυτή τη φιλοσοφία. Ο φοιτητής πάντως που πραγματικά ενδιαφέρεται με το αντικέιμενο που σπουδάζει , θα αγοράσει και επιπλεόν βιβλία.. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Συμφωνώ με Χρήστο. Title: Απ: Συγγράμματα-πόσο καλό είναι να μας τα μοιράζουν; Post by: Cyberkat on March 09, 2006, 12:53:16 pm Κατ' αρχήν οι λύσεις υπάρχουν ήδη. Σε κάθε μάθημα υπάρχει η δυνατότητα να μοιράζονται δύο(2) συγγράμματα. Αν προσθέσεις σε αυτά και τις επιπλέον σημειώσεις και link στο Internet καθώς και την πρόσβαση σε μια ανθρώπινη βιβλιοθήκη, νομίζω ότι είμαστε καλυμμένοι.
Τώρα το γεγονός ότι ελάχιστοι διδάσκοντες φροντίζουν να εκμεταλλευτούν αυτήν την δυνατότητα και ελάχιστοι φοιτητές δραστηριοποιούνται για να την διεκδικήσουν είναι πρόβλημα. Τουλάχιστον οι πρώτοι έχουν κάποια δικαιολογία 1. Προτιμούν αντί να δώσουν 2 καλά μεταφρασμένα ξένα βιβλία, να εκδώσουν ένα άχρηστο δικό τους για να παίρνουν συγγραφικά δικαιώματα (στο πρώτο έτος σε ένα μάθημα είχαμε πάρει και δεύτερο βιβλίο του καθηγητή άσχετο με το μάθημα, ονόματα δε λέμε) 2. Επειδή ξέρουν ότι οι φοιτητές ενδιαφέρονται μόνο για την εξεταστέα ύλη, μοιράζουν συνοπτικές σημειώσεις ΜΟΝΟ πάνω στην ύλη. 3. Συχνά δεν τις μοιράζουν καν, τις ανεβάζουν στο Internet, πράγμα φυσικά πιο έυκολο αλλά αντιδεοντολογικό, γιατί ως γνωστόν και το χαρτί και το μελάνι και η βιβλιοδεσία κοστίζουν. Από την άλλη οι φοιτητές κοιτάνε πως να την βγάλουνε καθαρή με τον πιο εύκολο τρόπο σ' αυτή τη σχολή, και δεν είμαι καθόλου σίγουρη ότι ακολουθούν λανθασμένη στρατηγική. Πρόταση: σε ορισμένα μαθήματα θα έπρεπε να μην μοιράζεται καν ένα σύγραμμα αφού όσα και να διαβάσεις πάλι γράφεις 3. ΚΑΤΩ ΤΑ ΠΕΔΙΑ!!!! ΚΑΤΩ ΤΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ!!!!!* ΑΣ ΜΑΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΡΕΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ!!!!! ΥΓ: Άλλωστε αν δεν θέλεις να διαβάσεις, τίποτε δεν μπορεί να σε εμποδίσει να το κάνεις. Ευτυχώς!!!!! ΚΑΤΩ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ!!!! ΖΗΤΩ ΤΑ 5ΑΡΙΑ!!!! * Μετά από άνωθεν εντολή, εξαιρούνται τα Τηλεπ1 και η Θεωρία Πληροφοριών. Ακολουθούν 5 μετάνοιες στον Shannon και στις στοχαστικές διαδικασίες γενικότερα. Title: Re: Συγγράμματα-πόσο καλό είναι να μας τα μοιράζουν; Post by: Vulcan on March 09, 2006, 13:03:23 pm ΚΑΤΩ ΤΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ!!!!! >:( >:( >:( Εξήγησε αμέσως τι εννοείς. Ποια μαθήματα; Ονομαστικά και με τον κωδικό του μαθήματος. Πριν σε καταγγείλω στον Δημάκη. Και σου τραβήξει κανέναν αφορισμό ;D ;D Title: Απ: Συγγράμματα-πόσο καλό είναι να μας τα μοιράζουν; Post by: Cyberkat on March 09, 2006, 13:17:46 pm Μετά το edit νομίζω ότι γλύτωσα τον αφορισμό.....
Πάει..... λίγη αξιοπρέπεια μας είχε μείνει.....αλλά.... :'( Title: Re: Συγγράμματα-πόσο καλό είναι να μας τα μοιράζουν; Post by: Vulcan on March 09, 2006, 13:34:00 pm Με το παλιό πρόγραμμα σπουδών δεν υπήρχε κανένα μάθημα Τηλεπικοινωνιών πριν την επιλογή του Τομέα.
Με το νέο πρόγραμμα σπουδών υπάρχει ένα μάθημα Τηλεπικοινωνιακών συστημάτων. Τα μαθήματα του Πεδίου ανήκουν κυρίως στην περιοχή του .... Ενεργειακού Τομέα και το μάθημα του Αναλογικού σήματος διδάσκεται σε όλα τα Τμήματα .... Πληροφορικής. Οι Τηλεπικοινωνίες τα χρησιμοποιούν ως ... γενικές γνώσεις. Εκ παραδρομής διδάσκονται από μέλη ΔΕΠ του Τομέα Τηλεπικοινωνιών. Πιθανόν να πρόκειται, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, για κατασκόπους άλλων τομέων και ανατρεπτικά στοιχεία που παρεισέφρυσαν στις τάξεις των αγνών και αμόλυντων Τηλεπικοινωνιακών. ;D ;D ;D ;D Title: Απ: Συγγράμματα-πόσο καλό είναι να μας τα μοιράζουν; Post by: gpap on March 09, 2006, 16:47:45 pm Quote Τα μαθήματα του Πεδίου ανήκουν κυρίως στην περιοχή του .... Ενεργειακού Τομέα και το μάθημα του Αναλογικού σήματος διδάσκεται σε όλα τα Τμήματα .... Πληροφορικής. Οι Τηλεπικοινωνίες τα χρησιμοποιούν ως ... γενικές γνώσεις. Εκ παραδρομής διδάσκονται από μέλη ΔΕΠ του Τομέα Τηλεπικοινωνιών. Πιθανόν να πρόκειται, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, για κατασκόπους άλλων τομέων και ανατρεπτικά στοιχεία που παρεισέφρυσαν στις τάξεις των αγνών και αμόλυντων Τηλεπικοινωνιακών. 8) 8) 8) :D :DΑς καγχάσω!!!! ;D ;D Το ...πετσί των καημένων φοιτητών μας ..ξέρει. Γι αυτό και ο τομέας σκίζει ..ως επιλογή....(αναξιοπαθούντων ...γενικώς!!!) Γρηγόρης Παπαγιάννης Title: Re: Συγγράμματα-πόσο καλό είναι να μας τα μοιράζουν; Post by: Vulcan on March 09, 2006, 21:15:56 pm Γι αυτό και ο τομέας σκίζει ..ως επιλογή....(αναξιοπαθούντων ...γενικώς!!!) Ο μικρός αριθμός αυτών που επιλέγουν τις Τηλεπικοινωνίες κε Παπαγιάννη, επιτεύχθηκε με πολλούς κόπους και θυσίες και μετά από έναν σχεδιασμό μακράς πνοής. Σας παρακαλώ μην παίρνετε τις επιτυχίες μας ως αποτυχίες. Ήταν πολύ δύσκολο για μας, να κάνουμε τον κόσμο να μας ...μισήσει. Title: Απ: Συγγράμματα-πόσο καλό είναι να μας τα μοιράζουν; Post by: aliakmwn on March 09, 2006, 21:36:33 pm Αν και η διαμαχη μεταξυ τηλεπικοινωνακων και ενεργειακων ειναι ιδιαιτερα ενδιαφερουσα, πιστευω πως το θεμα που εθεσε ο κυβος ειναι πιο σημαντικο, οποτε επανερχομαι... Με τη συμφωνη γνωμη των γερολυκων gpap και Vulcan θα ηθελα να μετακινησω τα μηνυματα σε ενα καινουργιο θεμα, για να δουμε κι ενα ομορφο show ξεκατινιασμα αναμεσα στους τομεις (ο τομεας Ηλεκτρονικης στερειται δικαιωματος συμμετοχης - εδω συζηταμε σοβαρα θεματα ;D - τωρα θα φαω χοντρο κραξιμο :D )
Προσωπικά πιστεύω ότι δε θα έπρεπε να μας μοιράζουν συγκεκριμένα δωρεάν συγγράμματα. Θετεις δυο πολυ σημαντικα ζητηματα, σε μια αρκετα προκλητικη και αντιδραστικη προταση: Αλλο θεμα το αν πρεπει να μας μοιραζουν δωρεαν συγγραμματα, και αλλο θεμα το αν πρεπει να μας μοιραζουν συγκεκριμενα συγγραμματα! Ας μη μπερδευουμε τη βουρτσα με τη... λουτσα. Αλλά ο φοιτητής έχει λιγότερα κίνητρα να ψάξει για άλλο βιβλίο τη στιγμή που τον καλύπτει ένα μόνο. Ο φοιτητης εχει λιγοτερα κινητρα να ψαξει για αλλο βιβλιο, επειδη ζει και αναπνεει σε ενα μικροαστικο περιβαλλον, και δεν καταλαβαινει τι δυναμη εχει στα χερια του, ως φοιτητης του Πανεπιστημιου, και τι σημαινει "ερευνα". Επειδη κανενας δεν του εμαθε, κι ετσι εγκλωβιστηκε, και δεν θελει ουτε ο ιδιος να ξεφυγει απο την καταντια, τι θα πει "βιβλιοθηκη". Και στο κάτω κάτω, ποια η σκοπιμότητα του συγκεκριμένου δωρεάν συγγράμματος από εκπαιδευτική σκοπιά; Να διαβάζουμε σε κάθε βιβλίο διαφορετικό όρο για το transistor; Αυτο που (πρεπει να) μαθαινουμε στη σχολη, ειναι το τι ειναι το transistor, πώς δουλευει, ποιες ειναι οι ιδιοτητες του, πώς καταληξαμε στην εφευρεση του, και σε τι και πώς πρεπει να το χρησιμοποιουμε... Ειναι αδιαφορο αν θα το δεις γραμμενο με 1015 διαφορετικους ορους... Προτείνω να υπάρχει απλά ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, για φοιτητές μόνο. Δίκαιο; Εδω συμφωνω απολυτα! Ειναι αδιανοητο το γεγονος οτι το Βιβλιαριο Σπουδων μας δεν μας εξασφαλιζει με την επιδειξη του και μονο μια σημαντικοτατη εκπτωση, ισως και πανω απο 50% σε βιβλια χρησιμα και απαραιτητα για τις σπουδες μας (οπως επισης και δωρεαν σιτιση και στεγαση, και δωρεαν συγκοινωνιες και αλλα πολλα)... Φυσικα φταιει το κρατος, που δειχνει ποσο ασχολειται με τη παιδεια... Αυτο που μπορουμε να κανουμε εμεις, ειναι να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ απο ολους τους καθηγητες, να μας δινουν δυο βιβλια για καθε μαθημα. Το δικαιουμαστε, αλλα αδιαφορουμε. Τετοιοι που ειμαστε, τετοια μας αξιζουν... Οχι ομως και να καταργησουμε τα δωρεαν συγγραμματα, ελεος ρε κυβε, δεν το περιμενα αυτο απο σενα!!! Title: Re: Συγγράμματα-πόσο καλό είναι να μας τα μοιράζουν; Post by: 4Dcube on March 10, 2006, 00:13:11 am Προσωπικά πιστεύω ότι δε θα έπρεπε να μας μοιράζουν συγκεκριμένα δωρεάν συγγράμματα. Θετεις δυο πολυ σημαντικα ζητηματα, σε μια αρκετα προκλητικη και αντιδραστικη προταση: Αλλο θεμα το αν πρεπει να μας μοιραζουν δωρεαν συγγραμματα, και αλλο θεμα το αν πρεπει να μας μοιραζουν συγκεκριμενα συγγραμματα! Ας μη μπερδευουμε τη βουρτσα με τη... λουτσα. Θέλω να πω, ας μας μοιράζουν δωρεάν συγγράμματα, αλλά να επιλέγουμε εμείς, ας πούμε έναν αριθμό, δύο που μας άρεσαν μετά από ψάξιμο σε βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία! Είναι κι αυτό μια μορφή έκπτωσης! Σαν να παίρνεις, αντί για 5 βιβλία στη μισή τιμή, τα 2 δωρεάν και τα άλλα κανονικά! Καταλάβατε τι εννοώ... Η αντίρρησή μου για τα πλήρως δωρεάν βιβλία έγκειται στο ότι ΔΕΝ ΕΚΤΙΜΑΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΣΑΜΠΑ. Κι εμένα προσωπικά δε με χαλάει να δώσω 40-50 ευρώ παραπάνω για βιβλία. Μπορώ να πω ότι τόσα δίνω και τώρα, με τα "τσάμπα" (δεν είναι τσάμπα, αλλά, μακροσκοπικά...) βιβλία που μας δίνουν. Να σκεφτείτε μόνο τον αντίκτυπο που θα έχει αυτό στην κίνηση των βιβλίων στην αγορά, για να μην πω στην κίνηση στις βιβλιο θήκες. Αλλά ο φοιτητής έχει λιγότερα κίνητρα να ψάξει για άλλο βιβλίο τη στιγμή που τον καλύπτει ένα μόνο. Ο φοιτητης εχει λιγοτερα κινητρα να ψαξει για αλλο βιβλιο, επειδη ζει και αναπνεει σε ενα μικροαστικο περιβαλλον, και δεν καταλαβαινει τι δυναμη εχει στα χερια του, ως φοιτητης του Πανεπιστημιου, και τι σημαινει "ερευνα". Επειδη κανενας δεν του εμαθε, κι ετσι εγκλωβιστηκε, και δεν θελει ουτε ο ιδιος να ξεφυγει απο την καταντια, τι θα πει "βιβλιοθηκη". Άντε πάλι η καραμέλα με τους μικροαστούς. Αυτό που λες δεν προσθέτει τίποτα. Τι, να πάψουμε να είμαστε μικροαστοί; Δηλαδή ρίχνεις για άλλη μια φορά το μπαλάκι σε ορισμένα χαρακτηριστικά της κοινωνίας μας (της "μικροαστικής"). Θα σου πω το εξής: τα δωρεάν στο πιάτο συγγράμματα σε κάνουν να σκέφτεσαι έτσι! Όχι τόσο το μικροαστικό της κοινωνίας! Ο μικροαστικός χαρακτήρας του συστήματος θέλει οι φοιτητές να επαναπαύονται σε δωρεάν πούπουλα, γι'αυτό και δεν τους αφήνει να μαδήσουν για να τα λάβουν μόνοι! Οι μικροαστοί γονείς δε θέλουν τα παιδιά τους να κοπιάσουν για να βρουν τη γνώση, επειδή βλέπουν τους εαυτούς τους τι τράβηξαν παλιά και θέλουν τα παιδιά τους να τα βρουν έτοιμα, για να έχουν μια κοινωνική θέση-γνώση που θα ζηλεύει ο γείτονας! Και στο κάτω κάτω, ποια η σκοπιμότητα του συγκεκριμένου δωρεάν συγγράμματος από εκπαιδευτική σκοπιά; Να διαβάζουμε σε κάθε βιβλίο διαφορετικό όρο για το transistor; Αυτο που (πρεπει να) μαθαινουμε στη σχολη, ειναι το τι ειναι το transistor, πώς δουλευει, ποιες ειναι οι ιδιοτητες του, πώς καταληξαμε στην εφευρεση του, και σε τι και πώς πρεπει να το χρησιμοποιουμε... Ειναι αδιαφορο αν θα το δεις γραμμενο με 1015 διαφορετικους ορους... Μα, αγαπητέ αλιάκμονα, το πώς δουλεύει το τρανζίστορ το λένε όλα τα σχετικά βιβλία. Αλλά είναι ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ να διδάσκεσαι διαφορετική ορολογία από συγγράμματα που ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΙ για να μοιραστούν σε σπουδαστές. Δηλαδή, τσαπατσουλιές. Εδώ θα ήθελα να μάθω πώς το δικαιολογούν οι καθηγητές. (πέρα από τα κακομοιρίστικα "οι μεταφραστές δε συμφωνούν μεταξύ τους..." τα οποία είναι μπούρδες! μπούρδες! αν δείτε στο μαθηματικό, τα περισσότερα βιβλία που μοιράζονται είναι από έλληνες συγγραφείς -όχι μεταφράσεις- και μολαταύτα υπάρχουν αντιφατικότητες σε όρους!! μην πω για την οδοντιατρική που είχε ο τριανταφυλλοπουλος στο ρεπορτάζ του -καθηγητές το κατείγγειλαν!!) Σε αυτό κάνεις λάθος!! Υπάρχουν και φοιτητές που κατεβάζουν βιβλία από την "Αλεξάνδρεια" (εντελώς δωρεάν) και τα διαβάζουν ως συμπλήρωμα. Το θέμα όμως είναι πως αυτοί οι φοιτητές είναι η ισχνή μειοψηφία, οπότε δεν γίνονται αντιληπτοί. Μήπως τελικά εμείς οι ίδιοι (οι φοιτητές) έχουμε επαναπαυτεί στο δωρεάν σύγγραμα και δεν αναζητούμε κάτι καλύτερο? Τα μέσα υπάρχουν, χρησιμοποιείστε τα... Εκτώς αυτού, υπάρχουν παιδιά που αδυνατούν να πληρώσουν τα συγγράμματα και συνεπώς οι ιδέες σας για μείωση της τιμής δεν τους καλύπτουν. Ας σκεφτούμε μία καλύτερη λύση... Εν ολίγοις, εγώ πιστεύω πως ο φοιτητής που ενδιαφέρεται, θα καθίσει στο διαδίκτυο, θα ψάξει και θα μάθει πραγματικά. Αντίθετα ο φοιτητής που δεν ενδιαφέρεται, θα παπαγαλίσει το βιβλιαράκι που του δώσανε (μασημένη τροφή?) και θα πάει να γράψει το 5αράκι του στην εξεταστική (φοιτητική σταθερά). Χρήστο, νομίζεις ότι όλα τα βιβλία που θέλεις βρίσκονται και σε ηλεκτρονική μορφή με δωρεάν download; Δε λέω, η κίνηση της αλεξάνδρειας με τα e-books είναι τρομερή και μπράβο και ξανά μπράβο! Αλλά για βιβλία "άλλων σχολών" (που συναντάμε ωστόσο κατά την επιστημονική μας εξερεύνηση :P) τι γίνεται; Αν θέλω εγώ βοήθημα σε κάτι μαθηματικό, πού θα το βρω στο νετ; Οι καλύτερες πηγές για μαθηματικά είναι σε χαρτί. Τέλος. Για τα παιδιά που δεν μπορούν να πληρώσουν βιβλία. Δεν το πιστεύω αυτό. Αν υπάρχουν τέτοια παιδιά, είναι ειδικές περιπτώσεις, π.χ. πολύτεκνοι ή ορφανά ή του εξωτερικού (από ζαίρ ας πούμε). Μπορεί να κανονιστεί κάτι. Όπως γίνεται και στη λέσχη, με επιδόματα ή άλλα τινά. Και, νιντζα, δε θέλω να σκέφτομαι τις αντιδράσεις. Θα ψάξω πρώτα να βρω τι είναι ΚΑΛΟ (δεν έγραψα τυχαία πράματα στον τίτλο) και μετά θα προσπαθήσω να πιάσω το ουτοπικό της υπόθεσης όπως μπορώ. Title: Απ: Συγγράμματα-πόσο καλό είναι να μας τα μοιράζουν; Post by: aliakmwn on March 10, 2006, 02:03:34 am Η αναφορα στη μικροαστικη μας νοοτροπια, προσθετει πολλα. Συγκεκριμενα, τοποθετει το θεμα στη σωστη του διασταση. Το ζητημα ειναι να μπορει (και να θελει) ο αναγνωστης να το καταλαβει.
Αναφορα στη νοοτροπια εκανες εσυ, μιλωντας για αδυναμια ερευνας (συμφωνω), και καταληγοντας στην απιστευτη διαπιστωση πως φταινε τα δωρεαν συγγραμματα!!!!!!!!!!!! Μην κατηγορεις λοιπον εμενα, απλα διαβασε πισω απο τις γραμμες, προσπαθησε να αντιληφθεις τη δυναμη που κουβαλαει μεσα της η λεξη "μικροαστος" πριν την δαιμονοποιησεις... Και, ναι, να σταματησουμε να ειμαστε μικροαστοι. Καλυτερα: Να αρχισουμε μια σοβαρη προσπαθεια, ωστε να αποβαλουμε οσο μπορουμε τη μικροαστικη μας νοοτροπια. Ξεκινωντας απο την επεξεργασια των θεματων στη σωστη τους (πολιτικη) διασταση. Δηλαδη τα επιχειρηματα σου εν προκειμενω ποια ειναι? - Το ακυρο, σοβαροφανες "Δεν εκτιμαμε αυτο που μας δινουν τζαμπα"? Ειναι τωρα αυτο επιχειρημα για να στηριξεις μια πολιτικη θεση? Ε να σου απαντησω κι εγω "μην κρινεις εξ ιδιων τα αλλοτρια" και να το γαμησουμε τελειως! Κι επειτα, ποιος σου ειπε οτι αν καταργηθει το δωρεαν συγγραμμα θα αρχισουν ολοι να ψαχνουν? Και παλι γραμμη απο τους παλιοτερους θα πεφτει, οπως τωρα το "παρε Γκαρουτσο για να περασεις Γραμμικη Αλγεβρα" και αλλα πολλα... Το να μαθουμε να εκτιμαμε "αυτο που μας δινουν τσαμπα", σημαινει να απαρνηθουμε τον κοιμισμενο, λοβοτομημενο εαυτο μας. - Το "δε με χαλαει να δωσω 40-50 ευρω για βιβλια"? Ειναι επιχειρημα τωρα αυτο? Ε εμας μας χαλαει ρε φιλε! Και στην τελικη ποιος σε ρωτησε? Αν δε σε χαλαει πανε δωσε και τελειωσε το θεμα! - Το "να καταργησουμε τα δωρεαν συγγραμματα για να εχει κινηση η αγορα"? Ρε πας καλα? Τα περι ορολογιας εχουν μια βαση, αλλα στο δικο μας θεμα ειναι ακυρα. Ο τεχνικος ορος του τρανζιστορ ειναι transistor. Αγγλικος, και δεν χρειαζεται να μαθεις καμια ελληνικη μεταφραση. Το ζητημα ειναι να καταλαβεις τι ειναι αυτο το μαραφετι και πώς δουλευει, για να το χρησιμοποιησεις για να λυσεις προβληματα! Δες κι ενα αλλο παραδειγμα: Στα Ψηφιακα Ι που θα κανεις στο τρεχον εξαμηνο, θα μαθεις αλγεβρα Boole. Θα μαθεις εκει πως οι πραξεις ειναι δυο: Το AND και το OR. Ο Κοντολεων στο βιβλιο του τα συμβολιζει με + και . αντιστοιχως, δηλαδη με τα συμβολα της προσθεσης και του πολλαπλασιασμου. Αν πας στη wikipedia, θα δεις πως ο κυριος Boole χρησιμοποιησε τα συμβολα v και ^ για την αλγεβρα του. Αν διαβασεις και λιγο παραπανω, αν ξεφυγεις απο τα στενα πλαισια του "βιβλιο-υλη-ορισμος", θα διαπιστωσεις πως η αλγεβρα Boole δεν ειναι τιποτε αλλο απο θεωρια συνολων, οι μεταβλητες της μπορουν να παρουν τιμες μονο πληρους ή κενου συνολου, και πως οι πραξεις της μπορουν να ταυτιστουν με την "ενωση" και την "τομη" της συνολοθεωριας! Τα συμβολα + και . που χρησιμοποιει ο Κοντολεων μαλιστα θα σε μπερδεψουν στον τυπο: A+(B.C) = (A+B).(A+C) επειδη ακριβως το μυαλο σου θα ειναι κολλημενο, και θα ταυτιζεις το + με την προσθεση και το . με τον πολλαπλασιασμο. Κι ομως, ειναι ο καλυτερος τροπος να αποδεσμευτεις απο τα "δεδομενα" σου, και να καταλαβεις πως το + και το . δεν ειναι προσθεση και πολ/σμος, αλλα συμβολα, σκετα συμβολα, που μπορεις να τα βαλεις να σημαινουν ο,τι θελεις! Αν μαλιστα διαβασεις Πιθανοτητες απο του βιβλιο του Παπουλη, θα δεις πως εκεινος ακομα και για τη συνολοθεωρια, χρησιμοποιει το + για την ενωση και το . για την τομη, ωστε να κανει τη ζωη μας πιο ευκολη. Θεωρεις πως η χρηση αυτη ειναι "αντιπαιδαγωγικη"? Και για να ξερουμε και τι λεμε, η παιδαγωγικη ειναι μια επιστημη, οχι μπακαλικο... Δεν μπορεις να εκστομιζεις ετσι απλα ενα "αντιπαιδαγωγικο" κι οποιον παρει ο χαρος... Ουτε φυσικα θα αφησουμε τις σκουπιδοεκπομπες τυπου Τριανταφυλλοπουλου να μας ορισουν τι ειναι σωστο και τι οχι... Το τελευταιο επιχειρημα (ο θεος να το κανει) περι μαθηματικων, ειναι τελειως ακυρο. Δεν σπουδαζουμε μαθηματικοι, τημμυδες σπουδαζουμε. Το οτι σου αρεσει (και πολυ καλα κανεις, κι εμενα μου αρεσει) να το ψαχνεις λιγο παραπανω, δεν λεει τιποτα, γι' αυτο υπαρχουν οι βιβλιοθηκες, ηλεκτρονικες και μη. Ή μηπως νομιζεις πως το τμημα πρεπει να σου χορηγησει βιβλιο "αλλης σχολης"? (sic) Τελος, η παραγραφουλα εκεινη στο τελος ειναι απαραδεκτα ρατσιστικη. Ουτε οι πολυτεκνοι, ουτε τα ορφανα, ουτε τα παιδια του Ζαιρ εχουν αναγκη την ελεημοσυνη σου, ή την ελεημοσυνη οποιουδηποτε αλλου... Να προσεχουμε λιγο τι λεμε... Title: Re: Συγγράμματα-πόσο καλό είναι να μας τα μοιράζουν; Post by: 4Dcube on March 10, 2006, 03:50:53 am Οκ, αυτό για το "δεν εκτιμάμε το τζάμπα" δεν είναι επιχείρημα. Αλλά ήθελα να το πω. Ίσως και να τσιγκλήσω...
Η αναφορά στη "μικροαστική" διάθεση του μέσου έλληνα πολίτη με κουράζει. (Άσε που δε μ'αρέσει ο όρος, μου θυμίζει τα αστικά (λεωφορεία), και μάλιστα τα μικρά...τα μισώ.) Προσπαθώ να κοιτάζω τις αιτίες κατηγοριοποιημένες παρά να πετάω "φταίει ο μικροαστός που μαθαίνει έτσι το παιδί του". Τι φταίει λοιπόν που επαναπαυόμαστε στα έτοιμα, που ως νέοι φοιτητές με δυνατότητα για αφομοίωση μένουμε πολλές φορές στα έτοιμα προτεινόμενα συγγράμματα; -Έλλειψη ενδιαφέροντος για το αντικείμενο. Αν δεν έχουμε ενδιαφέρον για κάτι, δεν μπορούμε να συζητάμε για τίποτε που σχετίζεται με το τεχνικό μέρος της απόκτησης γνώσεων (=το θέμα με τα συγγράμματα). Και έτσι, θέλουμε να ξεμπερδεύουμε με το μάθημα. -Έλλειψη χαρακτήρα. Εννοώ να χώνεσαι όπου μπορείς, να βρίσκεις ό τι σου χρειάζεται για να πετύχεις αυτό που έχεις για στόχο. Εδώ εισέρχεται το ψυχολογικό θέμα, εκτός από το γονιδιακό που δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Και ίσως είναι το πιο περίπλοκο απ'όλα. Εδώ βρίσκεται το "μικροαστικό" μικρόβιο που τιμάται από τους "ψαγμένους" ρήτορες με ένοχη αυτογνωσία. Μιλάμε πλέον για στατιστική (εφόσον και τέτοιες ιατρικιστικές επιστήμες όπως η ψυχανάλυση στηρίζονται πάνω της), που ερμηνεύεται από τον καθένα όπως αυτός την βλέπει, ενώ κρατούνται τα αποτελεσματικά πορίσματα. Θέλω να πω, το αποτέλεσμα δε δείχνει πάντα τη σωστή αιτία. Αλλά νομίζω ότι αν γνωρίζουμε την αιτία, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με τον βέλτιστο τρόπο το πρόβλημα. Δεν αρκεί να μη θέλουμε να είμαστε "μικροαστοί". Χρειάζεται ένα πλάγιο-άλλο μονοπάτι που να δείχνει απλά μια πιο υγιή πολιτική συμπεριφορά, όπως αρμόζει στον σύγχρονο πολίτη που ζει σε μια σύγχρονη με τις αντιλήψεις του κοινωνία. Ξεχνάμε τι δεν θέλουμε. Βλέπουμε τι θέλουμε. Κι επειδή όλα αυτά είναι πολύ θεωρητικά, να πω ότι χρειαζόμαστε να γίνουμε περισσότερο άνθρωποι του σύγχρονου κόσμου (γιατί να είμαστε πίσω πάντα; είμαστε τρελοί εμείς οι έλληνες ). Αλλά μας χρειάζεται παιδεία. Πώς θα λάβουμε σύγχρονη παιδεία; Με τον ίδιο τρόπο που θα λαμβάναμε και 300-600-1000 χρόνια πίσω. Άνοιγμα μυαλού. Πώς; Αλληλεπιδρώντας με τους ανθρώπους γύρω μας και μάλιστα ακόμη και στον αντίποδα της γης, δοσμένων των μέσων επικοινωνίας. Διαβάζοντας! Αλλάζοντας περιβάλλον! Λοιπόν, αυτό το διαβάζοντας θα ήθελα να ενισχυθεί στην ελληνική κοινωνία. Η κίνηση των βιβλίων στον ελλαδικό χώρο είναι από τις μικρότερες (διάβασα πρόσφατα σε ένα άρθρο). Ας επενδύσουμε στα βιβλία λοιπόν! Όχι μόνο στα πανεπιστήμια βιβλιοθήκες... Γιατί όταν πάει το παιδάκι εκεί όταν μεγαλώσει, δεν είναι ότι δεν ξέρει να χρησιμοποιεί την βιβλιοθήκη. Απλά δεν είναι εξοικειωμένος με πολλά βιβλία στη μελέτη του! Ψάχνω λοιπόν μέτρο ώστε να ενισχυθεί η κίνηση βιβλίων στην ελλάδα αλλά και να αναγκαστούν ("στην ανάγκη βρίσκεις λύσεις" ή κάτι τέτοιο) οι σπουδαστές να μη θεωρούν στατικό το περιβάλλον από το οποίο δέχονται γνώσεις, δηλαδή ψάξιμο και διάβασμα στη βιβλιοθήκη! Μάλιστα, το καλύτερο θα ήταν να "ζουν" από τις σημειώσεις στην ώρα του μαθήματος και να ψάχνουν μετά αυτά που θέλουν σε κανονικά βιβλία τα οποία συμβουλεύονται και μετά βάζουν στη θέση τους για κοινή χρήση! Ορίστε η ροή της γνώσης! Αυτά τα λέω γιατί εννοώ την αγορά ενός βιβλίου κατάχρηση πόρων. Εξηγούμαι: αυτά που διαβάζω, τα διάβασα, τα μελέτησα. Τέλος. Δε χρειάζεται να τα έχω πάντα δίπλα μου για να μου υπενθυμίζουν κάτι, όπως το ρολόι (άλλη η ιστορία με την εξάρτηση από τον χρόνο, αλλά ελπίζω να καταλάβατε). Πόσο μάλλον όταν είναι ογκωδέστατα (κυκλώματα, Malvino καλή ώρα). Καλά, καλά, όταν θέλω επανάληψη, θα τα ξανανοίξω. Αλλά να ξοδέψω χρήματα για να το αισθάνομαι πάντα κοντά μου... ρομαντικό ακούγεται, αλλά ας σοβαρευτούμε. Θα αγοράσω ένα βιβλίο ΕΦΟΣΟΝ έχω τα χρήματα. Διαφορετικά, δε χρειάζεται να το αγοράσω. Αυτό είναι η κατάχρηση πόρων. Προσωπικά, το πράττω, αλλά επειδή έχω τους πόρους. Θα βοηθούσε ίσως (η κατάργηση του δωρεάν) και να πάνε τα χρήματα κάπου αλλού. Δεν ξέρω, υποθέτω. -Έλλειψη μέσων. Αν κάποιος δε γνωρίζει αγγλικά σε ικανοποιητικό βαθμό, δε θα μπορεί να καταλαβαίνει τι γράφει. Και τα έτοιμα συγγράμματα τον βολεύουν μια χαρά, όντας στα ελληνικά. (χμμμ, θα έγραφα κι άλλα εδώ αλλά με τα προηγούμενα έχασα τον ειρμό, όσον αφορά για τις παύλες) Αλιάκμονα, το παράδειγμα για τους τελεστές που συμβολίζουν τις πράξεις, είναι ...φτηνό ;D :P. Δε με ενοχλεί να βλέπω + ή * αντί για κολυμπήθρα ή ουράνιο τόξο (αναφέρομαι στα αντίστοιχα μαθηματικά σύμβολα της ένωσης και τομής, τα οποία εξηγήθηκαν από το πρώτο μάθημα στην αρχ. υπολ.) ούτε να βάζω αντί για i το j, όπως θυμάμαι κάτι διαμαρτυρίες στα κυκλώματα-σε σχέση με τα μαθηματικά του α εξαμήνου. Εξάλλου, μάθαμε και στην γραμμική άλγεβρα πώς ορίζονται εσωτερικές - εξωτερικές πράξεις (βάζεις ό τι σύμβολο θες) και στην C++ για αντικατάσταση τελεστών ;) ;) (ορίστε ένα φτηνό αντιπαράδειγμα) Αλλά το γμτ είναι όταν κάποιοι όροι αντιφάσκουν, σε σημεία όπου χρειάζεται η ορολογία! Μη με πεις ότι δεν σου έχει τύχει... Τυχαίο είναι που έγινε τόση φασαρία και ορίστηκε το SI για να μπορούμε να συννενοούμαστε; Ευτυχώς δηλαδή που μας δίνουν και τους αγγλικούς όρους Δηλαδή, και στο κάτω κάτω της γραφής, γιατί οι παραπάνω ονομασίες να μας πιάνουν παραπάνω χώρο στη ram μας;;;; Από τη στιγμή που δεν μπορεί να χωράει τα πάντα... :-\ Α, και αυτό για το μαθηματικό, παράδειγμα ήταν. Από την άλλη, αν γίνει αλλαγή στο μοίρασμα βιβλίων, θα γίνει σε όλα τα τμήματα, κι όχι μόνο στο τημμυ. Τι, "εγώ σπουδάζω τημμυς". Παραθέτουμε απο αυτά που έχουμε γνώση, όποιος έχει από το τημμυ, να πει για το τημμυ, ας μας πει και τίποτα και ο Σκοταδιστής, να φύγουμε λίγο από τα ρεύματα. Θα ήθελα επίσης να κάνω ένα προσωπικό σχόλιο, να με συγχωρέσεις. Γιατί το κάνεις αυτό; Μην κατηγορεις λοιπον εμενα, απλα διαβασε πισω απο τις γραμμες, προσπαθησε να αντιληφθεις τη δυναμη που κουβαλαει μεσα της η λεξη "μικροαστος" πριν την δαιμονοποιησεις... Γιατί (πολύ συχνά) προτρέπεις τον άλλο να διαβάσει κάτι ή να αντιληφθεί... τι; Γιατί δε μας το λες κι εμάς; Δεν μπορείς να το εκφράσεις με δικά σου λόγια; Πρέπει δηλαδή να διαβάσουμε/αντιληφθούμε τα ίδια πράγματα για να μιλήσουμε ώστε να συμφωνήσουμε ύστερα; Μη διαλεκτικότητα; Ακόμα, γιατί όπου βλέπεις να αναφέρονται ξένες χώρες που κατά προκαταλήψεις θεωρούνται...κάπως (κυρίως αρνητικός σχολιασμός) αντιδράς τόσο έντονα; "ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ!" - 0 βαθμοί. Τι βοήθεια να πάρω τώρα; Είμαι πλέον ρατσιστής! Το κοινό δεν με αποδέχεται, το τηλέφωνο δεν απαντάει, μένει το 50-50. Οι επιλογές είναι 2: ενδιαφέρομαι ή δεν ενδιαφέρομαι για αυτούς που θέλολυν την ελεημοσύνη μου; Πατάω το κουμπί και... ΜΠΓΚΡΤΣΑΦΦΦΦ... τα 'παιξε το μηχάνημα, δεν μπορεί να δώσει το 50-50 ανάμεσα από 2. Ουφ, κλείνω τώρα, γιατί πέρασε η ώρα και με βλέπω να γράφω τρελά... Title: Απ: Συγγράμματα-πόσο καλό είναι να μας τα μοιράζουν; Post by: anonymous-root on March 10, 2006, 03:57:12 am Θα ήθελα να εστιάσω κυρίως στο σημείο
Quote "Η αντίρρησή μου για τα πλήρως δωρεάν βιβλία έγκειται στο ότι ΔΕΝ ΕΚΤΙΜΑΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΣΑΜΠΑ." Θεωρώ αδιανόητο ένας φοιτητής του ΤΗΜΜΥ ΑΠΘ να μην εκτιμάει τα βιβλία που μοιράζονται. Σε σύγκριση με άλλα πανεπιστήμια, τα βιβλία που μας μοιράζονται είναι πολύ καλύτερα (με μερικές εως ελάχιστες εξαιρέσεις). Σε πληροφορώ πως το βιβλίο πχ του Μάργαρη διδάσκεται και σε άλλα πανεπιστήμια (Βόλος) και προτείνεται από άλλους καθηγητές. Άλλο παράδειγμα: φίλοι μου ηλεκτρολόγοι (από άλλο πανεπιστήμιο) αγόρασαν τα βιβλία του Τσιμπούκη για να διαβάσουν πεδίο. Τέλος ποιος μπορεί να αμφισβητήσει την αξία του βιβλίου του Ντοκόπουλου που μοιράζεται στην ΕΕΤ ΙΙ; Επίσης και τα βιβλία της διανυσματικής ανάλυσης και των διαφορικών, πιθανότητες, C, είναι πολύ καλά για να μην τα εκτιμήσει κανείς. (τα παραπάνω αποτελούν απλά παραδείγματα, φυσικά υπάρχουν και άλλα βιβλία). Δυστυχώς όμως έχουμε μάθει να μην εκτιμάμε ότι μας προσφέρεται άλλα αντ' αυτού να γκρινιάζουμε. Λίγοι εκτιμάνε το "ΔΩΡΕΑΝ". Αν αυτοί που δεν εκτιμάνε τα συγγράμματα που διανέμονται, υποχρεωνόταν να τα αγοράζουν (μόνο αυτά και όχι ό,τι σύγγραμμα θέλαν για το εκάστοτε γνωστικό αντικείμενο) θα άλλαζε κάτι; Μόνο ψυχολογικά: θα νιώθαν καλύτερα γιατί τα πληρώσαν. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα! Όποιος δεν εκτιμάει τα βιβλία που του μοιράζονται, ας μην τα πάρει στην τελική. Quote Ο φοιτητής πάντως που πραγματικά ενδιαφέρεται με το αντικέιμενο που σπουδάζει , θα αγοράσει και επιπλεόν βιβλία.. Συμφωνώ απόλυτα! Κανένα σύγγραμα δεν μπορεί να καλύψει πλήρως όλο το γνωστικό αντικείμενο. Όποιος θέλει το κάτι παραπάνω θα αγοράσει και άλλο βιβλίο, και είναι αρκετοί που το κάνουν αυτό. Τέλος τόση φασαρία έχει γίνει για την κατάργηση των δωρεάν συγγραμάτων, ας μην ρίχνουμε λάδι στη φωτιά. Οι αντιδράσεις δεν θα είναι λίγες. (** όταν έγραφα το ποστ δεν είχα διαβάσει το αμέσως προηγούμενο ποστ του κύβου **) Title: Απ: Συγγράμματα-πόσο καλό είναι να μας τα μοιράζουν; Post by: aliakmwn on March 10, 2006, 17:13:08 pm Ο "μικροαστος" ειναι ενας πολιτικος ορος... Αν σου θυμιζει αστικο, λυπαμαι αλλα δεν μπορω να σε βοηθησω, κανε διαμαρτυρια στον ΟΑΣΘ ;D Περα απο την πλακα, να σε triggαρω λιγο ακομα, λεγοντας σου πως ειναι κι αυτο θεμα συμβολισμου, και τελικα το παραδειγμα μου με τη boolean algebra καθισταται πιο επικαιρο απο ποτε! Το "αστυ" ειναι κατι συγκεκριμενο, κι απ' αυτο προκυπτει τοσο η αστικη (συγκοινωνια) οχι και ο μικροαστος... Αρα, ειναι και παλι θεμα κατανοησης ;) Κι ειναι κι αυτο κομματι της ευρυτερης ικανοτητας αντιληψης (το να καταλαβεις τι σχεση εχει το αστικο με τον μικροαστο ;D )
Επισης και η διαλεκτικη ειναι κατι πολυ συγκεκριμενο, και απαιτει μια στοιχειωδη αντιληψη, καθως και ενα μικρο υποβαθρο (που σε σενα συγκεκριμενα, δεν το αμφισβητησα ποτε) Και προφανως πρεπει να αντιληφθουμε τα ιδια πραγματα για να επικοινωνησουμε... Αν σου γραψω 1+1=1 τι θα πεις? Πως εκανα λαθος? Προφανως, αν σου παρουσιαζω προσθεση, ειτε δυαδικου, ειτε δεκαδικου, ειτε οποιουδηποτε αλλου συστηματος... Αν ομως ειναι η πραξη boolean AND? Το "τις πταιει" για ολα αυτα που αναφερεις, ειναι μια μεγαλη συζητηση, μια τεραστια πολιτικη αναλυση, με προεκτασεις κοινωνιολογιας, ψυχολογιας, ψυχιατρικης, και αλλων πολλων επιστημων. Δεν σου λεω πως πρεπει αν εισαι πολυ-επιστημονας για να εχεις αποψη, ωστοσο δεν ειναι εις θεσιν (προσοχη!!! ειπα εις θεσιν, οχι ικανος, δυνατος, αξιος κλπ κλπ, εις θεσιν, δηλαδη σε θεση, και η θεση αλλαζει) ο καθενας να εκφραζει αποψη... Αυτο που δεν καταλαβες (ή τουλαχιστον αυτην την εντυπωση μού αφησες) ειναι πως συμφωνω μαζι σου. Καί για το χαρακτηρα μας, καί για την ελλειψη ενδιαφεροντος μας, και για την προβληματικη παιδεια, που μας εμποδιζει να αποβαλουμε τη μικροαστικη νοοτροπια. Εχεις ομως κανει ενα τεραστιο λογικο αλμα, μετακινουμενος απο την αιτια σε ενα απο τα αποτελεσματα, δηλαδη το οτι "δεν εχουμε κινητρο για ψαξιμο". Μα, συμφωνω! Εχεις δικιο! Πραγματι δεν εχουμε! Δεν φταιει ομως το δωρεαν συγγραμμα γι' αυτο!!! Οντως, οι πωλησεις των βιβλιων πεφτουν κατακορυφα. Δεν φταινε ομως τα δωρεαν Πανεπιστημιακα συγγραμματα!!!!!!!!! Ισα ισα, η δωρεαν διανομη βιβλιων ειναι ενας απο τους τροπους να αντιμετωπισθει η βιβλιοφοβια!!! Αν φυσικα συνοδευτει και απο αλλα μετρα... Το αλλο που λες ειναι τραγικο: Quote Αλλά να ξοδέψω χρήματα για να το αισθάνομαι πάντα κοντά μου... ρομαντικό ακούγεται, αλλά ας σοβαρευτούμε. Θα αγοράσω ένα βιβλίο ΕΦΟΣΟΝ έχω τα χρήματα. Διαφορετικά, δε χρειάζεται να το αγοράσω. Αυτό είναι η κατάχρηση πόρων. Προσωπικά, το πράττω, αλλά επειδή έχω τους πόρους. Θα βοηθούσε ίσως (η κατάργηση του δωρεάν) και να πάνε τα χρήματα κάπου αλλού. Δεν ξέρω, υποθέτω. Καλα εισαι σοβαρος? Δεν διακρινεις παραλογισμο σ' αυτην την τοποθετηση??? Αγοραζουμε βιβλια οταν και αν τα χρειαζομαστε, οχι οταν και αν μπορουμε!!! Ακομα δεν μπορω να πιστεψω τα ματια μου... <<Αγοραζουμε βιβλια εφοσον ("επι οσον", δηλαδη "για οσο") εχουμε χρηματα, διαφορετικα δεν χρειαζεται>> ???? ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ!!!!!!!!!! Το παραδειγμα μου οχι μονο σου αρεσε, αλλα το επεξετεινες κιολας, με τα παραδειγματα για τη Γραμμικη Αλγεβρα και την C++. ;D ;D ;D Η διαφορετικη ορολογια, ειναι μονο το πανω κομματι απο το κουκουτσι του κερασιου στην τουρτα... Ειναι πολυ λιγα τα παραδειγματα. Δεν εχω καταλαβει ακομα ομως πώς ακριβως θα λυσεις το προβλημα καταργωντας τα δωρεαν συγγραμματα... Μα ισα ισα! Αν δωσεις στους φοιτητες το δικαιωμα να επιλεξουν αναμεσα σε 15 διαφορετικα βιβλια, θα εχουν να επιλεξουν αναμεσα σε 15 διαφορετικους ορισμους, και τοτε ειναι που θα γινει το μπαχαλο! Το ζητημα ειναι να διδαξεις στους φοιτητες πώς πρεπει να σκεφτονται και να ψαχνουν πισω απο την ορολογια - η οποια παρεμπιπτοντως δεν ειναι καθολου ασημαντη, δεν υποστηριζω κατι τετοιο, αλλα ειναι φαιδρο να καθεσαι να ασχολεισαι με 1-2 μικροπροβληματα, που στην τελικη δεν μπορεις να απαλλαγεις κι απ' αυτα... Κι αν θελεις, παρε ως παραδειγμα το bit, το "δυφίον", και τη γλωσσικη συγκρουση που προκαλει... Offtopic: Τελος, η αναφορα σε χωρες με οικονομικα προβληματα (υπαναπτυκτες, δηλαδη υπο αναπτυξιν) δεν ειναι ρατσιστικη εν γενει. Η αναφορα ομως στους κατοικους με τον τροπο που αναφερθηκες, ειναι. Ελεημοσυνη δεν εχει αναγκη κανενας. Κι αν θελεις να ξερεις, προσωπικη μου αποψη ειναι οτι ο ελεουμενος οφειλει να δαγκωνει το χερι που τον ελεει. Ισες ευκαιριες θελουμε, και οχι ελεημοσυνη, των "δυνατων" προς τα κατοικιδια τους... Ο ορισμος της αδικιας: Δινουμε υποτροφιες, εκπτωσεις, δικαιωματα στα 5-10-100 παιδια που ΕΤΥΧΕ να βρεθουν στο Πανεπιστημιο μας, και τα υπολοιπα στα αρχιδια μας? Title: Re: Συγγράμματα-πόσο καλό είναι να μας τα μοιράζουν; Post by: 4Dcube on March 14, 2006, 13:39:44 pm Το αλλο που λες ειναι τραγικο: Quote Αλλά να ξοδέψω χρήματα για να το αισθάνομαι πάντα κοντά μου... ρομαντικό ακούγεται, αλλά ας σοβαρευτούμε. Θα αγοράσω ένα βιβλίο ΕΦΟΣΟΝ έχω τα χρήματα. Διαφορετικά, δε χρειάζεται να το αγοράσω. Αυτό είναι η κατάχρηση πόρων. Προσωπικά, το πράττω, αλλά επειδή έχω τους πόρους. Θα βοηθούσε ίσως (η κατάργηση του δωρεάν) και να πάνε τα χρήματα κάπου αλλού. Δεν ξέρω, υποθέτω. Καλα εισαι σοβαρος? Δεν διακρινεις παραλογισμο σ' αυτην την τοποθετηση??? Αγοραζουμε βιβλια οταν και αν τα χρειαζομαστε, οχι οταν και αν μπορουμε!!! Ακομα δεν μπορω να πιστεψω τα ματια μου... <<Αγοραζουμε βιβλια εφοσον ("επι οσον", δηλαδη "για οσο") εχουμε χρηματα, διαφορετικα δεν χρειαζεται>> ???? ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ!!!!!!!!!! Το βιβλίο είναι για να το διαβάζεις. Όχι για να το έχεις να το βλέπεις. Μάλλον δε με κατάλαβες σε αυτό το σημείο, όπου μιλάω περί του δέοντος και όχι τόσο ρεαλιστικά κατά το γνωστό μικροαστικό τρόπο. Εγώ πιστεύω ότι αν χρειάζεται κάποιος ένα βιβλίο, ΠΑΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΙ. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΕΧΕΙ, δλδ να το έχει αγοράσει. Γι'αυτό και υπάρχουν οι βιβλιοθήκες. Τώρα, κατά πόσο μπορούν να το υποστηρίξουν αυτό είναι ένα άλλο (σχετικό ωστόσο) θέμα. Νομίζω ότι μας έχουν μπερδέψει τα σημερινά μέσα διάδοσης των πληροφοριών. Συμπεριλαμβανωμένης και της διαθεσιμότητας των βιβλίων. Επειδή είναι φτηνά (ναι, φτηνά και μη με πείτε καπιτάλα) και προσιτά τα βιβλία, νομίζουμε ότι για να τα διαβάσουμε πρέπει να τα αγοράσουμε. Έλα όμως που δεν είναι έτσι. Λοιπόν, θεωρώ απαραίτητη την αγορά βιβλίου από έναν σπουδαστή μόνο αν δεν το βρίσκει πουθενά αλλού (βιβλιοθήκες, ίντερνετ, κανάν φίλο). Και πολύ καλό θα ήταν, αν το βιβλίο σχετίζεται με τη σχολή του, να κάνει εισήγηση για να εισαχθεί στη βιβλιοθήκη. Κατά τα άλλα (ξαναλέω), αν χρειάζεται κανείς ένα βιβλίο, ας το διαβάσει. Δε χρειάζεται να το αγοράσει. Και στο κάτω κάτω, αυτό είναι η "δωρεάν παιδεία" μας; Τζάμπα βιβλία; Ακόμη και αν πολλά από αυτά είναι άψογα, όπως λέει και ο ανώνυμος root με τον οποίο συμφωνώ. Αλλά δεν είναι θέμα εκτίμησης αυτού που σου δίνεται. Είναι θέμα μη εκτίμησης αυτού που δεν δίνεις! (παρατηρήστε την ισοδυναμία σε αυτές τις δυο προτάσεις, πώς μ'αρέσει να γράφω κάτι τέτοια) Και πάλι δηλαδή, η εκτίμηση, όσο και η μη εκτίμηση, είναι υποκειμενικό θέμα, όπως είχε πει και ο αλιάκμων. Να σημειώσω κάτι άλλο. Όταν προτάθηκαν τα "εναλλακτικά βιβλία" στο δημοτικό και το γυμνάσιο-λύκειο σε κάποια χρονιά (δε θυμάμαι τώρα), έγινε πανικός, ΚΥΡΙΩΣ από τη μεριά των εκπαιδευτικών. Εκεί να δείτε "μικροαστισμό", "και τι'ναι αυτά", "και πώς θα διδάξουμε", "και δείξτε μας εσείς τι να διδάξουμε", να πνίγονται σε μια κουταλιά νερό! Να παρατηρήσω όμως (το γνωρίζω τόσο από τη μητέρα μου-δασκάλα όσο και από τότε που έκανα χημεία φροντιστήριο) ότι με τα πολλαπλά βιβλία, δεν υπήρχε αντιστοιχία όρων, πράγμα που μπέρδευε τους μαθητές! Καλά, θα μου πείτε, ας μάθουν κι αυτοί (οι μαθητές) ότι δεν γράφτηκαν όλα τα βιβλία του κόσμου με ίδιους όρους, ας ανοίξουν λίγο το μυαλό τους! Καλό αυτό, δε λέω. Αλλά. Στη χημεία για παράδειγμα, όπου λογικό να υπήρχαν διαφορετικοί όροι, γινόταν χαμός. Όχι τόσο από τους μαθητές οι οποίοι, κακά τα ψέμματα, δεν μπορούν να ανοίξουν όλοι το μυαλό τους και να μάθουν διαφορετικούς όρους για μια έννοια, όσο από τους ημιμαθείς καθηγητές, που δε γνώριζαν τον όρο και μπέρδευαν περισσότερο τους μαθητές!!! Οτινάναι δηλαδή. Και καλά, για την παραπάνω περίπτωση φταίει κυρίως η ημιμάθεια των καθηγητών περισσότερο από τους διαφορετικούς όρους. Αλλά νομίζω ότι όταν διδάσκεται μια στάνταρ, ενιαία ορολογία (όπως συμβαίνει με τα βιλία του ΟΕΔΒ, όσο χάλια κι αν είναι ορισμένα από αυτά) είναι πιο εύκολο για αυτόν που παρακολουθεί την εξέλιξη του μαθήματος να κατανοήσει τι παίζεται σε πρώτο στάδιο. Γι'αυτό λέω ότι είναι κακό από εκπαιδευτική σκοπιά τα επίσημα συγγράμματα που μοιράζονται να μη συμφωνούν μεταξύ τους. Δηλαδή, αφού προτείνονται ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ βρε παιδί μου και μοιράζονται και κάποιοι παίρνουν λεφτά από αυτό! Να μην φροντίζουν να γίνονται όσο πάει φιλικότερα για μελέτη; Καλό θα κάνει, κακό δε θα κάνει!! Αυτό ήθελα να πω. Δεν το παίζω κατήγορος ούτε εξαγριωμένος φορολογούμενος πολίτης (λέμε τώρα :P). Το παραδειγμα μου οχι μονο σου αρεσε, αλλα το επεξετεινες κιολας, με τα παραδειγματα για τη Γραμμικη Αλγεβρα και την C++. ;D ;D ;D Επειδή μάλλον δεν κατάλαβες τι έγραψα σχετικά με το παράδειγμα, να το συγκεκριμενοποιήσω:Η διαφορετικη ορολογια, ειναι μονο το πανω κομματι απο το κουκουτσι του κερασιου στην τουρτα... Ειναι πολυ λιγα τα παραδειγματα. Δεν εχω καταλαβει ακομα ομως πώς ακριβως θα λυσεις το προβλημα καταργωντας τα δωρεαν συγγραμματα... Μα ισα ισα! Αν δωσεις στους φοιτητες το δικαιωμα να επιλεξουν αναμεσα σε 15 διαφορετικα βιβλια, θα εχουν να επιλεξουν αναμεσα σε 15 διαφορετικους ορισμους, και τοτε ειναι που θα γινει το μπαχαλο! Το ζητημα ειναι να διδαξεις στους φοιτητες πώς πρεπει να σκεφτονται και να ψαχνουν πισω απο την ορολογια - η οποια παρεμπιπτοντως δεν ειναι καθολου ασημαντη, δεν υποστηριζω κατι τετοιο, αλλα ειναι φαιδρο να καθεσαι να ασχολεισαι με 1-2 μικροπροβληματα, που στην τελικη δεν μπορεις να απαλλαγεις κι απ' αυτα... Κι αν θελεις, παρε ως παραδειγμα το bit, το "δυφίον", και τη γλωσσικη συγκρουση που προκαλει... Το παράδειγμά σου δεν μου άρεσε γιατί μιλάς για ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥΣ. ΟΧΙ ΓΙΑ ΟΡΟΥΣ. Το σημαδάκι της πρόσθεσης-πολ/σμού είναι συμβολισμός, όχι όρος. Όρος είναι η πρόσθεση-ο πολ/σμός. Είναι διαφορετικό, δεν είναι; Είναι διαφορετικό να λέω "μητρώο" αντί για "πίνακας" (και "τανυστής" έχω δει) από το να βάζω Δ= αντί για := για συμβολισμό των ορισμών. Όταν κάποιος πρωτομαθαίνει τους πίνακες και τη θεωρία τους και δεν ξέρει αγγλικά ότι matrix ~ μητρώο (κάπως το βγάλανε, πώς...?) και ακούσει άλλους δυο όρους να αναφέρονται φευγαλέα σε άλλα μαθήματα, το ελάχιστο είναι να μπερδευτεί και να ρωτήσει. Αν δε ρωτήσει, κακό του κεφαλιού του. Αλλά δεν είναι έτσι. Η εκπαιδευτική διαδικασία πρέπει να προστατεύει, να ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ τον μαθητή, όχι να είναι επιθετική. Αντίθετα, στους συμβολισμούς δεν ισχύει αυτό. Γιατί είναι "τοπικοί" οι περισσότεροι, δηλαδή ισχύουν για το τρέχον βιβλίο. Αλλά θα μου πεις τώρα, τι γίνεται με τους πιο διαδεδομένους συμβολισμούς, που φτάνουν να ταυτίζονται με τους όρους, όπως η πρόσθεση-ο πολ/σμός; Είναι γεγονός ότι κάποιοι συμβολισμοί "αρέσουν" και χρησιμοποιούνται κατά κόρον. Αλλά είναι απλά συμβολισμοί, δεν είναι οι έννοιες αυτές καθεαυτές. Ούτε και οι όροι είναι οι έννοιες αυτές καθεαυτές. Υπάρχει ωστόσο διαφορά: Χωρίς την έννοια ο συμβολισμός δεν μπορεί να υπάρξει, ενώ η έννοια υπάρχει και χωρίς τον συμβολισμό. Μπορεί (ο συμβολισμός) να γραφτεί και με λόγια, τα οποία όλοι τα καταλαβαίνουν. Αλλά το θέμα είναι πώς θα γραφτεί; Εδώ έρχονται οι όροι. Το "τις πταιει" για ολα αυτα που αναφερεις, ειναι μια μεγαλη συζητηση, μια τεραστια πολιτικη αναλυση, με προεκτασεις κοινωνιολογιας, ψυχολογιας, ψυχιατρικης, και αλλων πολλων επιστημων. Δεν σου λεω πως πρεπει αν εισαι πολυ-επιστημονας για να εχεις αποψη, ωστοσο δεν ειναι εις θεσιν (προσοχη!!! ειπα εις θεσιν, οχι ικανος, δυνατος, αξιος κλπ κλπ, εις θεσιν, δηλαδη σε θεση, και η θεση αλλαζει) ο καθενας να εκφραζει αποψη... Η θέση είναι για αυτούς που την έχουν. Αν νομίζεις ότι έχεις μια θέση που δεν σου επιτρέπει να εκφέρεις άποψη, σεβαστό. Από 'κει και πέρα, ο καθένας κρίνεται α πό αυτά που λέ...γράφει. εχμ. Offtopic: Τελος, η αναφορα σε χωρες με οικονομικα προβληματα (υπαναπτυκτες, δηλαδη υπο αναπτυξιν) δεν ειναι ρατσιστικη εν γενει. Η αναφορα ομως στους κατοικους με τον τροπο που αναφερθηκες, ειναι. Ελεημοσυνη δεν εχει αναγκη κανενας. Κι αν θελεις να ξερεις, προσωπικη μου αποψη ειναι οτι ο ελεουμενος οφειλει να δαγκωνει το χερι που τον ελεει. Ισες ευκαιριες θελουμε, και οχι ελεημοσυνη, των "δυνατων" προς τα κατοικιδια τους... Ο ορισμος της αδικιας: Δινουμε υποτροφιες, εκπτωσεις, δικαιωματα στα 5-10-100 παιδια που ΕΤΥΧΕ να βρεθουν στο Πανεπιστημιο μας, και τα υπολοιπα στα αρχιδια μας? Κι αυτό ενδιαφέρον θέμα. Λοιπόν, όταν ανέφερα επιδοτήσεις κλπ σε μειονότητες όπως πολύτεκνοι και ξενοχωρίτες φοιτητές (παράδειγμα ήταν το ζαίρ, ας πούμε ΗΠΑ, λέμε τώρα) έκανα απλά μια παρατήρηση για το πώς δουλεύει το υπάρχον σύτημα. Βλέπε υποτροφίες, εκπτώσεις κλπ. Θέλω να πω κάτι για αυτό που λες περί αδικίας. Μου δίνεις την εντύπωση ότι λες να γίνει έτσι ώστε να μοιράζονται σε όλους τα λεφτά των υποτροφιών και να έχουν όλοι εκπτώσεις. Έχω την εντύπωση, μακροσκοπικά βλέποντας πάντα, δεν έχω ψάξει τους λόγους, πως οι υποτροφίες δίνονται σε ορισμένα άτομα λόγω "παρεμβολής". Εξηγούμαι. Έχουμε συγκεκριμένα λεφτά να δώσουμε. Πώς θα γίνει πιο αποτελεσματική αυτή η δωρεά; Να τη δίνουμε σε συγκεκριμένα άτομα. Και να γιατί να τη δίνουμε σε συγκεκριμένα άτομα: Αν τη δίναμε σε όλα, θα δίναμε ψίχουλα στον καθένα, δηλαδή αναποτελεσματικότητα. Οπότε, καλύτερα να επιλέξουμε σε ποιον τα δίνουμε. Πρέπει να ειπώθηκε κάτι ανάλογο στην Αριθμητική ανάλυση, μου θυμίζει διαφορά σφάλματος της μορφής κέντρων με τη μορφή νιούτον, αλλά θα το ψάξω. Τώρα, εφόσον ισχύει αυτό, καλύτερα είναι και για λόγους διαφάνειας, να δείχνουμε σε ποιον τα δίνουμε. Το θέμα της αδικίας μπαίνει όσο αφορά τα κριτήρια; Ε, αυτό είναι διαπραγματεύσιμο και μεταβαλλόμενο, νομίζω. Title: Απ: Συγγράμματα-πόσο καλό είναι να μας τα μοιράζουν; Post by: emmanuel on March 14, 2006, 17:58:44 pm Γι'αυτό λέω ότι είναι κακό από εκπαιδευτική σκοπιά τα επίσημα συγγράμματα που μοιράζονται να μη συμφωνούν μεταξύ τους. Δηλαδή, αφού προτείνονται ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ βρε παιδί μου και μοιράζονται και κάποιοι παίρνουν λεφτά από αυτό! Να μην φροντίζουν να γίνονται όσο πάει φιλικότερα για μελέτη; Καλό θα κάνει, κακό δε θα κάνει!! Αυτό ήθελα να πω. Δεν το παίζω κατήγορος ούτε εξαγριωμένος φορολογούμενος πολίτης (λέμε τώρα :P). σαυτό έχέις δίκιο,αλλά δεν έχει να κάνει με την εκπαιδευτική διαδικασία,αλλά με τον κάθε καθηγητή ξεχωριστά.....όπωες και να το κάνεις,ο κάθε καθηγητη΄ς που γράφει ένα βιβλίο,έχει σπουδάσει σε διαφορετική σχολή,ίσως και σε διαφορετική χώρα,έχει μάθει αλλιώς κάποια πράγματα,και έτσι τα ξέρει,είτε συμβολισμοί είται οτιδήποτε....το να αναφέρονται όλα τα βιβλία που διδάσκονται με τους ίδιιους όρους είναι κάτι που θέλει πολύ προσπάθεια κυρίως από τους καθηγητές μας....δεν είνα ιόμως δύσκολο,π.χ. να μαζευτούν όλο ιοι καθηγητές και αφού καταλήξουν στη σημειολογία που χρησιμοποιείταινα κάνουν μικρες διορθώσεις στα βιβλία τους..... Title: Απ: Συγγράμματα-πόσο καλό είναι να μας τα μοιράζουν; Post by: Nessa NetMonster on March 14, 2006, 21:02:27 pm 4DCube, όντως δεν είναι ανάγκη να κατέχεις ένα βιβλίο για να το διαβάσεις, αλλά στα πανεπιστημιακά βιβλία πρέπει ανά πάσα στιγμή να μπορείς να ανατρέξεις για αναφορά.
|