THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Πολιτικά => Topic started by: apostolos1986 on February 20, 2006, 01:23:51 am



Title: Ο «Μακρός Πόλεμος» του Πενταγώνου
Post by: apostolos1986 on February 20, 2006, 01:23:51 am
Το αμερικανικό σχέδιο για καταπολέμηση του ισλαμικού εξτρεμισμού προκάλεσε ανησυχία ακόμη και στους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ
Ο «Μακρός Πόλεμος» του Πενταγώνου
Οι δώδεκα πιθανοί επόμενοι στόχοι και η - κατά τους Αμερικανούς - σύγκρουση των πολιτισμών

Με ανησυχία έγινε δεκτό από τους Ευρωπαίους το αμερικανικό σχέδιο που προβλέπει την ανάμειξη των συμμαχικών κυβερνήσεων στον αγώνα για την καταπολέμηση του ισλαμικού εξτρεμισμού, με τη χρήση ειδικών δυνάμεων και εξελιγμένου εξοπλισμού. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται στην έκθεση με τίτλο «Τετραετής Αμυντική Αναθεώρηση» («Quadrennial Defence Review») που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες και καλεί τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ και τις μετριοπαθείς κυβερνήσεις του μουσουλμανικού κόσμου να μοιραστούν με την Ουάσιγκτον τις ευθύνες τους απέναντι στην καταπολέμηση της παγκόσμιας απειλής της τρομοκρατίας.

Οι ιθύνοντες του Πενταγώνου αντικατέστησαν τον όρο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» με τον όρο «μακρός πόλεμος» («long war»), ο οποίος αντικατοπτρίζει την εξέλιξη της στρατηγικής σκέψης των Αμερικανών μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Πέρα από τα πεδία των μαχών στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, οι αμερικανοί στρατιωτικοί προβλέπουν ότι ο πόλεμος κατά του ισλαμικού εξτρεμισμού θα είναι μακροχρόνιος και εκτεταμένος και δίνουν έμφαση σε επιχειρήσεις με δυνάμεις ταχείας επέμβασης, που θα αντικαταστήσουν τις κλασικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, σαν την επέμβαση στο Ιράκ.

Στις προτάσεις που αναφέρουν, περιλαμβάνονται η αύξηση των ειδικών δυνάμεων κατά 15%, η αύξηση του προσωπικού που ασχολείται με τον ψυχολογικό πόλεμο, ο διπλασιασμός των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, η μετατροπή των πυρηνικών πυραύλων Trident σε συμβατικούς για χρήση από υποβρύχια, η ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων από το Ναυτικό με στόχο τη διεξαγωγή επιχειρήσεων κοντά στις ακτές και με μεγάλη ταχύτητα, η εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων που θα μπορούν να εντοπίζουν πυρηνικά όπλα και η ανάπτυξη νέας δύναμης βομβαρδιστικών αεροσκαφών μεγάλης εμβέλειας. H έκθεση προτείνει επίσης την ενίσχυση του επιπέδου εκπαίδευσης των δυνάμεων ασφαλείας στον μουσουλμανικό κόσμο για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και τη χαλάρωση των ελέγχων στις εξαγωγές όπλων. Προβλέπει επίσης τη διεξαγωγή μιας μεγάλης προπαγανδιστικής εκστρατείας.

Το Πεντάγωνο δεν αναφέρει στην έκθεσή του ποιες χώρες θεωρεί θέατρο των μελλοντικών επιχειρήσεων, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι η στρατηγική του αναθεώρηση δεν περιορίζεται στη Μέση Ανατολή και επεκτείνεται στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, σε Κεντρική και Νοτιοανατολική Ασία και στις χώρες του Καυκάσου. Εκτός από το Ιράκ και τα Αφγανιστάν, όπου η αμερικανική στρατιωτική παρουσία είναι έντονη, στο μέλλον οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ενδέχεται να εμπλακούν σε σύγκρουση με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα και με τη Συρία, την οποία κατηγορούν ότι στηρίζει τη διεθνή τρομοκρατία, ενώ εξετάζουν την ανάμειξή της στη δολοφονία του πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι. Πιθανές εστίες έντασης είναι ακόμη η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες όπου δρουν ομάδες φανατικών ισλαμιστών, το Πακιστάν, οι χώρες στο Κέρας της Αφρικής, η Σαουδική Αραβία, η περιοχή του Καυκάσου και οι χώρες της Κεντρικής Ασίας.

Το σχέδιο στηρίζεται κατά πολύ στη συνεργασία της Ουάσιγκτον με τους συμμάχους της και στη συμμετοχή των τοπικών κυβερνήσεων. Εκτός από νέες αμυντικές δαπάνες, η έκθεση αναφέρεται στην ανάγκη να πραγματοποιηθούν νέες επενδύσεις στον τομέα της συλλογής πληροφοριών, ακόμη και με τη χρήση δορυφόρων, και στην ενίσχυση του υφιστάμενου ασφαλούς δικτύου πληροφοριών. Ζητεί επίσης την άνοδο του επιπέδου των ενόπλων δυνάμεων στον τομέα της εκμάθησης ξένων γλωσσών, με έμφαση στα αραβικά, στα κινεζικά και στα περσικά.

Οι αμερικανικές προτάσεις, που είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας στρατιωτικών και πολιτικών υπαλλήλων του Πενταγώνου με άλλα τμήματα της αμερικανικής κυβέρνησης, προκαλούν όπως είναι φυσικό ανησυχία για το γεγονός ότι υπερτονίζουν τον παράγοντα της σύγκρουσης των πολιτισμών, καθώς και για το ότι δείχνουν να αδιαφορούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. H έκθεση καλεί το Κογκρέσο να χορηγήσει σε διαρκή βάση στο Πεντάγωνο τις ειδικές εξουσίες που απέκτησε στο Ιράκ.

Εμφανής είναι μέσω της έκθεσης η προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να «καπελώσουν» την παγκόσμια ασφάλεια. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εργαστούν για να εξασφαλίσουν ότι όλες οι μεγάλες και οι αναδυόμενες δυνάμεις θα ενταχθούν ως εποικοδομητικοί παράγοντες στο διεθνές σύστημα. Θα προσπαθήσουν επίσης να εξασφαλίσουν ότι καμία ξένη δύναμη δεν θα υπαγορεύσει τους όρους για την περιφερειακή ή την παγκόσμια ασφάλεια».

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, αξιωματούχος του Πενταγώνου τόνισε ότι με τον όρο «μακρός πόλεμος» οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρονται στον πόλεμο κατά της εξτρεμιστικής τρομοκρατίας και της ιδεολογίας που την υποθάλπει. Εξήγησε ότι αυτός ο πόλεμος θα κρατήσει αρκετές δεκαετίες και προσέθεσε ότι η νέα στρατηγική φιλοδοξεί να δώσει μια απάντηση στην αβεβαιότητα αυτής της σύγκρουσης και στο γεγονός ότι είναι απρόβλεπτη. «Εμείς στο υπουργείο Αμύνης είμαστε αρκετά βέβαιοι ότι οι δυνάμεις μας θα κληθούν να αναλάβουν δράση την ερχόμενη δεκαετία σε κάποιο μέρος του κόσμου όπου σήμερα δεν διαθέτουν παρουσία, αλλά δεν γνωρίζουμε πού μπορεί να είναι αυτό το μέρος ή υπό ποιες συνθήκες θα γίνει η εμπλοκή τους».

Προβληματισμένοι οι Ευρωπαίοι

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μελετούν σε βάθος το περιεχόμενο της έκθεσης και οι απαντήσεις τους θα δοθούν σε μερικές εβδομάδες. Από τις πρώτες αντιδράσεις προκύπτει πάντως μια επιφυλακτική στάση απέναντι στην έκθεση. Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι ρωτήθηκε από τους Αμερικανούς στη φάση της σύνταξης της έκθεσης και ότι το χαροποιεί το γεγονός ότι δίνεται έμφαση στη συνεργασία με τους συμμάχους. Βρετανοί στρατιωτικοί εκφράζουν όμως την ανησυχία τους για την πιθανότητα να πολλαπλασιαστούν οι επιθέσεις κατά τρομοκρατικών στόχων με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών - πρακτική που προϋποθέτει τη λήψη αποφάσεων μακριά από τον στόχο. Τονίζουν επίσης την πιθανή καταστρατήγηση της εθνικής κυριαρχίας των κρατών και την υπέρβαση των πολιτικών ελέγχων.

H γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έχει ταχθεί υπέρ της δραστηριοποίησης του ΝΑΤΟ πέρα από τα σύνορά του, όπως συμβαίνει τώρα στο Αφγανιστάν. Εχει όμως τονίσει ότι η δράση αυτή δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη. Ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι παγκόσμιος χωροφύλακας, αλλά επεσήμανε τις διεθνείς συνεργασίες του οι οποίες ακολουθούν αυξητική πορεία. H γαλλική κυβέρνηση - η οποία δεν θέλει να συγκρουστεί εκ νέου με την Ουάσιγκτον, μετά την άρνησή της να συμπαραταχθεί μαζί της στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας - αντέδρασε προσεκτικά. H υπουργός Αμυνας Μισέλ Αλιό-Μαρί δήλωσε: «H λέξη-κλειδί είναι η συμπληρωματικότητα των ενεργειών μας και να μην περιμένουμε να υποταχθεί ο ένας στον άλλο>>.

ΠΗΓΗ:ΤΟ ΒΗΜΑ (http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=14964&m=A28&aa=1)

Περίληψη:Η νέα έκθεση του πενταγώνου στάλθηκε στους ευρωπαίους συμμάχους και στις φίλιες δυνάμεις της Ανατολής. Στην έκθεση αυτή αναλύεται το νέο αμυντικό δόγμα όπου <<ο πόλεμος κατά της τροομοκρατίας>> αντικαθίσταται από το <<μακρός πόλεμος(long war)>>


Title: Απ: Ο «Μακρός Πόλεμος» του Πενταγώνου
Post by: auroraTM on February 26, 2006, 16:10:46 pm
Κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων καταδικασθέντες ως μέλη της Αλ Κάιντα και Ταλιμπάν, έχουν πάρει τον έλεγχο σε πτέρυγα των φυλακών υψίστης ασφαλείας στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με το BBC, υπάρχουν πληροφορίες που κάνουν λόγο για τέσσερις νεκρούς κρατούμενους, αν και επισήμως η κυβέρνηση διαψεύδει κάτι τέτοιο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δύο γυναίκες σωφρονιστικοί υπάλληλοι τελούν υπό ομηρία.

Οι ταραχές άρχισαν το βράδυ του Σαββάτου, όταν κρατούμενοι επιχειρώντας να αποδράσουν συγκρούστηκαν με φύλακες του σωφρονιστικού καταστήματος. Η απόδραση απεφεύχθη, αλλά οι κρατούμενοι πήραν τον έλεγχο της γυναικείας πτέρυγας της φυλακής, όπου έβαλαν φωτιές.

Το σωφρονιστήριο περικυκλώθηκε από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού και άρχισαν διαπραγματεύσεις με τους κρατούμενους, οι οποίες συνεχίζονται την Κυριακή.

Μέχρι στιγμής, έχει υπάρξει συμφωνία να επιτραπεί σε 70 γυναίκες κρατούμενες να μεταβούν σε άλλη πτέρυγα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Στις φυλακές κρατούνται 2.000 άτομα, μεταξύ των οποίων περίπου 350 μέλη της Αλ Κάιντα και αντάρτες Ταλιμπάν.

 

news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press


Title: Απ: Ο «Μακρός Πόλεμος» του Πενταγώνου
Post by: auroraTM on February 26, 2006, 16:13:50 pm
Ισως οι ΗΠΑ κάποτε καταλάβουν ότι ο πόλεμος κατα της τρομοκρατίας θέλει διαφορετική αντιμετώπιση


Title: Απ: Ο «Μακρός Πόλεμος» του Πενταγώνου
Post by: auroraTM on March 07, 2006, 21:07:39 pm
 Οι Αμερικανοί στρατιώτες ζητούν αποχώρηση από το Ιράκ
04.03.06

Μία δημοσκόπηση, που έγινε με προσωπική επαφή, σε 944 Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ απεκάλυψε ότι μόνο το 23% πιστεύουν ότι τα στρατεύματα πρέπει να μείνουν όσο χρειαστεί ενώ το 72% θέλει να φύγουν μέσα σε ένα έτος το πολύ.

Ειδικότερα, το 29% υποστήριξε την άμεση αποχώρηση, το 22% μέσα σε έξι μήνες και το 21% από έξι μήνες μέχρι ένα έτος. Το περιθώριο σφάλματος είναι 3,3%.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η μεγαλύτερη υποστήριξη της αποχώρησης σημειώνεται σε εφέδρους και εθνοφρουρούς με ποσοστά 89% και 82% αντίστοιχα, στον τακτικό Στρατό είναι 70%, αλλά ακόμη και το 58% των Πεζοναυτών επιθυμούν αποχώρηση μέσα σε ένα έτος.
Το 42% δεν είχε ξεκάθαρη εικόνα για την αποστολή που έχουν στο Ιράκ αλλά το 85% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι βρίσκονται στο Ιράκ για «αντίποινα του ρόλου που έπαιξε ο Σαντάμ στην 11η Σεπτεμβρίου». Μόνο το 24% πιστεύουν ότι ήρθαν να εγκαταστήσουν δημοκρατία που θα αποτελέσει υπόδειγμα στον Αραβικό κόσμο. Το 55% είπε ότι οι κακοποιήσεις κατά την ανάκριση δεν είναι κατάλληλη στρατιωτική συμπεριφορά (“not appropriate or standard military conduct”).

Πηγη,http://www.defencenet.gr/


Title: Απ: Ο «Μακρός Πόλεμος» του Πενταγώνου
Post by: apostolos1986 on March 09, 2006, 22:20:00 pm
ΗΠΑ Στέλνουν άτομα των ειδικών δυνάμεων του στρατού για συλλογή πληροφοριών σε δώδεκα πρεσβείες χωρών όπου «κινούνται» τρομοκράτες

Ξεκίνησαν τον «Μακρύ Πόλεμο»
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Σε πλήρη εφαρμογή του νέου δόγματος για «Μακρύ Πόλεμο», μικρές ομάδες των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού στέλνονται σε πρεσβείες των ΗΠΑ ανά τον κόσμο «για να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με τρομοκράτες», όπως αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Στο πλαίσιο του νέου δόγματος για «Μακρύ Πόλεμο», ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού στρατού έχουν αποσταλεί ήδη σε Αφρική, ΝΑ Ασία και Λατινική Αμερική, για συλλογή πληροφοριών και σχεδιασμό αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις αυτές του Πενταγώνου, πάντως, έχουν ενοχλήσει CIA και άλλες υπηρεσίες...
Επικαλούμενη ανώτατους αξιωματούχους του Πενταγώνου και αξιωματικούς του στρατού, η εφημερίδα γράφει ότι μικρές ομάδες των ειδικών επιχειρήσεων, γνωστές ως «Στοιχεία Στρατιωτικών Συνδέσμων» και αποτελούμενες συχνά από όχι περισσότερα από ένα ή δύο άτομα, έχουν σταλεί σε πάνω από δώδεκα πρεσβείες των ΗΠΑ στην Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία και τη Νότια Αμερική. Στις περιοχές αυτές οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι κινούνται τρομοκράτες, σχεδιάζουν επιθέσεις, αναζητούν χρηματοδότηση ή αναζητούν καταφύγιο. Οι ομάδες συλλέγουν πληροφορίες για να βοηθήσουν στον σχεδιασμό αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων. Επιπλέον βοηθούν τις ένοπλες δυνάμεις των χωρών στις οποίες βρίσκονται στη διεξαγωγή αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, όπως ακριβώς προβλέπει το δόγμα για τον «Μακρύ Πόλεμο» που έχει καταρτίσει το Πεντάγωνο.

«Πρόγραμμα» Ράμσφελντ

Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι εντάσσεται στο διετές πρόγραμμα του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, για ανάληψη μεγαλύτερου ρόλου του Πενταγώνου στη συλλογή πληροφοριών. Η προσπάθεια αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τη CIA και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών που αντιδρούν στην επέκταση του Πενταγώνου «στα χωράφια τους».

Η διοίκηση ειδικών επιχειρήσεων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται απευθείας στον Ντόναλντ Ράμσφελντ, παρακάμπτοντας τον νέο διοικητή εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών, Τζον Νεγκροπόντε.

Οπως γράφει η αμερικανική εφημερίδα, ένα επεισόδιο που έγινε σε μία από τις πρώτες περιπτώσεις ανάπτυξης τέτοιων ομάδων έδειξε πόσο επικίνδυνες και εν δυνάμει αντιπαραγωγικές μπορεί να είναι τέτοιες επιχειρήσεις.

Πριν από ενάμιση χρόνο, στην Παραγουάη, τα μέλη μιας από τις ομάδες αυτές αναγκάστηκαν να αποσυρθούν εσπευσμένα όταν σκότωσαν ένα ληστή που τους επιτέθηκε τυχαία, οπλισμένος με πιστόλι και ρόπαλο. Αν και το επεισόδιο δεν είχε καμία σχέση με την αποστολή τους, προκάλεσε προβλήματα στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Παραγουάη και έφερε σε δύσκολη θέση την εκεί αμερικανική πρεσβεία, καθώς οι Αμερικανοί διπλωμάτες δεν ήταν ενημερωμένοι για την επιχείρηση. Οι πράκτορες που αναμίχθηκαν στο επεισόδιο δεν είχαν βάση τους την πρεσβεία αλλά ένα ξενοδοχείο.

Μετά το επεισόδιο αυτό, οι ομάδες ειδικών επιχειρήσεων δεν αναπτύσσονται παρά μόνο μετά την έγκριση του τοπικού πρεσβευτή, ενώ η βάση των επιχειρήσεων είναι η πρεσβεία των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ:ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


Title: Απ: Ο «Μακρός Πόλεμος» του Πενταγώνου
Post by: auroraTM on March 10, 2006, 20:16:55 pm
Μάλλον έχουν στείλει και εδώ δυνάμεις της CIA προ πολλού :-X :-X :-X :-X :-X :-X :-X :-X :-X :-X :-X :-X :-X