THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Εξωτερικά Νέα & Διακρατικές Σχέσεις => Topic started by: Karaμazoβ on May 30, 2010, 17:42:28 pm



Title: "PIIGS" - Στον Αστερισμό της Ελλαδας
Post by: Karaμazoβ on May 30, 2010, 17:42:28 pm
Ο Θαπατέρο με συνταγή ΔΝΤ ακυρώνει το κοινωνικό προφίλ που προσπάθησε να χτίσει τα έξι χρόνια της θητείας του

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε «επείγοντα και δραστικά μέτρα». Εδωσε μάλιστα συγκεκριμένες οδηγίες: μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος, η οποία να περιλαμβάνει και συγχωνεύσεις, μείωση των δημόσιων δαπανών με στόχο τη μείωση του ελλείμματος και «ριζικές» μεταρρυθμίσεις στον εργασιακό τομέα, οι οποίες θα κάνουν πιο εύκολες, γρήγορες και φτηνές τις απολύσεις και περισσότερο «ελαστικές» τις διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.


Η μοναξιά του αρχηγού όταν εισηγείται πρόγραμμα λιτότητας. Η μοναξιά του αρχηγού όταν εισηγείται πρόγραμμα λιτότητας. Η οικονομία, σύμφωνα με την ανάλυση του ΔΝΤ, έχει περιέλθει σε δεινή θέση και μόνο αν λάβει άμεσα τα προτεινόμενα μέτρα έχει ελπίδες να διασωθεί.

Η ίδια συνταγή


Οσοι πιστεύουν ότι διάβασαν σε επανάληψη τα μέτρα που προτείνει - επιβάλλει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, στοιχημάτισαν λάθος. Οι παραπάνω συστάσεις απευθύνονται στην Ισπανία, η οποία φαίνεται πως μπαίνει στο χορό που πρώτη έσυρε η Ελλάδα. Η συμπάσχουσα χώρα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ. Οχι ακόμα, τουλάχιστον. Ωστόσο, ομάδα ειδικών του Ταμείου που επισκέφθηκε πρόσφατα την Ισπανία, έδωσε στη δημοσιότητα στις αρχές της εβδομάδας μια έκθεση για τη γενική κατάσταση της οικονομίας κι ένα πακέτο συστάσεων που αν άλλαζαν μερικά ονόματα και αριθμοί, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το ελληνικό. Η μόνη διαφορά είναι ότι στην περίπτωση της Ισπανίας, η κυβέρνηση δεν θα ιδρώσει για να πείσει κανένα, καθώς η διάγνωση του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο και τα μέτρα που θα λάβει, «ταυτίζονται», όπως δήλωσε ο ίδιος ο ισπανός πρωθυπουργός, «με τα συμπεράσματα του ΔΝΤ».

Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι το πρόγραμμα σκληρής λιτότητας εξελίσσεται σε πανευρωπαϊκό ντόμινο: η Μέρκελ στη Γερμανία, ο Μπερλουσκόνι στην Ιταλία, ο νεοεκλεγείς Κάμερον στη Βρετανία, ο Σόκρατες στην Πορτογαλία, ο Σαρκοζί στη Γαλλία, ακόμα και η Δανία με το μέχρι προ τινος ζηλευτό κοινωνικό κράτος, ανακοινώνουν περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, πάγωμα ή μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα, αλλαγές στο ασφαλιστικό και άλλα «επώδυνα, πλην όμως, απαραίτητα μέτρα» με γενικό σύνθημα «να μη γίνουμε Ελλάδα».

Αυτό που κάνει τη διαφορά του Θαπατέρο με τους ελάχιστες εναπομείναντες σοσιαλιστές στην Ευρώπη, τον πιο «φρέσκο» στην εξουσία πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες ο οποίος συγκατοικεί με ένα δεξιό πρόεδρο, τον Καβάκο Ντα Σίλβα, και τον Παπανδρέου ο οποίος δεν πρόλαβε να δείξει το σοσιαλιστικό του πρόσωπο, είναι ότι ο ισπανός πρωθυπουργός βρίσκεται στην κυβέρνηση εδώ και έξι χρόνια.

Αυτοακύρωση


Ο Θαπατέρο, ο οποίος αποκατέστησε την υπόληψη της χώρας του αποσύροντάς την από το βρόμικο πόλεμο στο Ιράκ, έλαβε κατά τη διάρκεια της θητείας του σειρά προοδευτικών κοινωνικών μέτρων και προσπάθησε να ευνοήσει τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα με νέα επιδόματα στις οικογένειες με παιδιά και στους ανέργους. Σήμερα, που η ανεργία καλπάζει στο 20%, τα παίρνει όλα πίσω. Υπόσχεται ότι θα υπάρξει «δικαιοσύνη» στο τίμημα της κρίσης και ότι θα φορολογηθούν γενναία τα μεγάλα εισοδήματα, αλλά την ίδια στιγμή, η υπουργός Οικονομικών Ελένα Σαλγάδο μεταθέτει την υλοποίηση αυτής της απόφασης σε ένα άγνωστο μέλλον.

Τα κόμματα της αριστεράς, από την άλλη, προτείνουν συγκεκριμένο εναλλακτικό σχέδιο για την εξοικονόμηση 8 δισ. ευρώ χάρη στη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων, των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά κανένας δεν φαίνεται να δείνει σημασία. Ταυτόχρονα ειδικοί προτείνουν και άλλες λύσεις για τη μείωση του ελλείμματος, προκειμένου να μην πληρώσουν πάλι τη νύφη οι «συνήθεις ύποπτοι»: πάταξη της φοροδιαφυγής, μείωση των εξοπλισμών, κατάργηση των φορολογικών προνομίων της εκκλησίας και του τζόγου... Αλλά, σημειώνεται, δεν υπάρχει η απαιτούμενη πολιτική βούληση.

Ο Θαπατέρο πρέπει να ένιωσε πολύ μόνος την περασμένη Πέμπτη, όταν το νομοσχέδιο λιτότητας εγκρίθηκε από τη Βουλή με μία μόλις ψήφο διαφορά. Μόνο βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος είπαν το «ναι». Ολοι οι άλλοι είτε το καταψήφισαν είτε απείχαν.

«Ο Θαπατέρο κατάλαβε ότι η σοσιαλδημοκρατία είναι ανίκανη να μας προστατεύσει από το θηρίο», σχολιάζει στην «El Pais» ο ισπανός δημοσιογράφος Ενρίκε Φλόρες. «Κατάλαβε ότι για να παίξει κανείς μέσα στο πλαίσιο που ορίζει ο νεοφιλελευθερισμός ή η δεξιά, πρέπει στο τέλος να δεχτεί τους αμείλικτους νόμους του καπιταλισμού. Κατάλαβε ότι αυτή η κρίση θα αποτελειώσει την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία η οποία, αφού απαρνήθηκε τα χαρακτηριστικά της, έμεινε μετέωρη στο κενό».


enet.gr - 30/5/2010 (http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=167562)


Title: Re: "PIIGS" - Στον Αστερισμό της Ελλαδας
Post by: Karaμazoβ on May 30, 2010, 17:43:20 pm
Το ΔΝΤ προκάλεσε μελαγχολία

Ασυνήθιστα μελαγχολικός είναι τελευταία ο μονίμως γελαστός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και οι παρατηρητές της συμπεριφοράς του Ιταλού πρωθυπουργού έσπευσαν να αποδώσουν τη δυσθυμία του στα αυστηρά μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος που ψηφίστηκαν στην ιταλική Βουλή εκτάκτως και κατεπειγόντως την περασμένη εβδομάδα. «Δεν είναι ευχαριστημένος, φοβάται για τη δημοτικότητά του, που έπεσε 6 μονάδες, δηλαδή από 50% στο 44%», ερμήνευσε αναλυτής αναφορικά με τη μελαγχολία του κ. Μπερλουσκόνι, που φροντίζει να διαδίδει ότι, ναι μεν τα μέτρα είναι αναγκαία, αλλά δεν τον βρίσκουν σύμφωνο, και γι’ αυτό τσακώνεται με τους υπουργούς του. «Είμαι ανίσχυρος», είπε πριν από λίγες ημέρες σε διεθνή συνάντηση στο Παρίσι, όπου εξέπληξε τους πάντες όταν, για να αποδείξει την αδυναμία του, παράφρασε ρήση του Μπενίτο Μουσολίνι. «Το μόνο που μπορώ να πω είναι στο άλογό μου να πάει αριστερά ή δεξιά. Αυτή είναι η ισχύς μου. Λένε ότι είμαι ισχυρός. Δεν είναι αλήθεια. Ισως ισχυροί να είναι οι αξιωματούχοι του κόμματός μου», είπε πάντα μελαγχολικός. «Παίζει το παιχνίδι του καλού και του κακού. Φυσικά ο ίδιος είναι ο καλός και στενοχωρημένοις, και οι άλλοι οι κακοί», έγραψε η «Στάμπα».

H KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - 30/5/2010 (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_30/05/2010_402827)


Title: Re: "PIIGS" - Στον Αστερισμό της Ελλαδας
Post by: Karaμazoβ on May 30, 2010, 17:55:47 pm
(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ae/PIGSmap.svg/454px-PIGSmap.svg.png)

Portugal, Italy, Greece and Spain: PIGS
 
Since the financial crisis of 2007–2010:      
Ireland: included to form PIIGS      
Τhe United Kingdom (Great Britain): included to form PIIGGS



http://en.wikipedia.org/wiki/PIIGS


Title: Re: "PIIGS" - Στον Αστερισμό της Ελλαδας
Post by: Karaμazoβ on June 01, 2010, 20:26:17 pm
Πορτογαλία: Περικοπές και στα... σχολεία
Περίπου 900 σχολεία θα κλείσουν στην Πορτογαλία στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας

“Λουκέτο” σε σχολεία, που έχουν λιγότερους από 21 μαθητές και τα οποία υπολογίζονται ότι είναι περίπου 900 αποφάσισε να βάλει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που αναμένεται να λάβει.

"Στο τέλος της διαδικασίας της αναδιοργάνωσης του σχολικού συστήματος, περίπου 900 σχολεία θα κλείσουν" δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Ιζαμπέλ Αλσάντα κατά την διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, μετά από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

"Ο αριθμός φαίνεται υψηλός, αλλά δεν αντιπροσωπεύει παρά το 3,5% των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που είναι περίπου 400.000" πρόσθεσε η υπουργός Παιδείας της Πορτογαλίας.

Η υπουργός πρόσθεσε ακόμη ότι 400 νέες σχολικές εγκαταστάσεις βρίσκονται υπό κατασκευή.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης του σχολικού συστήματος "έχει ως στόχο να εξασφαλίσει την ισότητα των ευκαιριών μέσω της πρόσβασης σε ποιοτικές εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις και στην μείωση της σχολικής αποτυχίας".

Από το 2005, 2.500 σχολεία έχουν κλείσει στην Πορτογαλία, κυρίως στις αγροτικές περιοχές της.


www.skai.gr (http://www.skai.gr/news/world/article/144788/portogalia-perikopes-kai-sta-sholeia-1-6-2010/)