Title: [Ψηφιακά Φίλτρα] Εργασίες 2010 Post by: pmousoul on April 02, 2010, 20:23:07 pm Μια απορία για την 1η εργασία.. πόσο βγάζετε το "μ" για να είναι ευσταθές το φίλτρο? βγάζω μ>1 αλλά στο 3 της εργασίας λέει να του δώσουμε τιμή μ=0.95 τι παίζει? ^suspicious^ Title: Re: [Ψηφιακά Φίλτρα] Εργασίες 2010 Post by: termi on April 05, 2010, 11:58:12 am ε που είναι το πρόβλημα?
Title: Re: [Ψηφιακά Φίλτρα] Εργασίες 2010 Post by: pmousoul on April 05, 2010, 12:37:14 pm το πρόβλημα είναι : τι ενδιαφέρον έχει η έξοδος ενός ασταθούς φίλτρου? ή μάλλον τι νόημα έχει? Title: Re: [Ψηφιακά Φίλτρα] Εργασίες 2010 Post by: pmousoul on April 05, 2010, 21:31:18 pm από eTHMMY - Ανακοινώσεις του μαθήματος : Θεωρείστε στο 3ο ερώτημα της 1ης σειράς ασκήσεων ότι η τιμή για την παράμετρο μ ειναι μ=1/0.95, αντί της τιμής μ=0.95 που είχε δωθεί αρχικά. Η αντίστοιχη αλλαγή στην εκφώνηση έχει γίνει και στην ενότητα Υλικό Μαθήματος. :) Title: Re: [Ψηφιακά Φίλτρα] Εργασίες 2010 Post by: pmousoul on April 08, 2010, 00:28:41 am Να ρωτήσω κάτι..
Στο : "3. Αν λ=0.99, μ=1/0.95 και ν=0.90, βρείτε και σχεδιάστε την απόκριση των IIR φίλτρων για είσοδο Title: Re: [Ψηφιακά Φίλτρα] Εργασίες 2010 Post by: Dimitroula on April 08, 2010, 11:41:22 am 4. Για το 4ο ερώτημα, στο IIR μήπως ξέρετε αν πρέπει να δώσω κάποια τιμή στο ω για να υπολογίσω το μέτρο??? έχω κάτι σαν δεδομένο?
Title: Re: [Ψηφιακά Φίλτρα] Εργασίες 2010 Post by: pmousoul on April 08, 2010, 11:48:00 am στο ψηφιακό σήμα, το ω παίρνει τιμές σε ένα διάστημα 2π. μπορείς να δώσεις τιμές από 0 μέχρι 2π ή από -π μέχρι π ή οποιοδήποτε διάστημα 2π θες εσύ! Title: Re: [Ψηφιακά Φίλτρα] Εργασίες 2010 Post by: Dimitroula on April 08, 2010, 13:22:45 pm σε ευχαριστώ πολύ:))
Title: Re: [Ψηφιακά Φίλτρα] Εργασίες 2010 Post by: maya_the_bee on April 08, 2010, 17:10:08 pm Έχω κι εγώ μια απορία, κάπως πιο απλή.. γκουχου γκουχου... :-[
τι ακριβώς εννοεί όταν λεεί να υλοποιήσουμε τη συνάρτηση μεταφοράς με ένα ή περισσότερα φίλτρα; Οι σημειώσεις μου από το μάθημα δεν με βοηθούν ιδιαίτερα αν και ήμουν σε όλα τα μαθήματα.. :-\ Title: Re: [Ψηφιακά Φίλτρα] Εργασίες 2010 Post by: pmousoul on April 08, 2010, 17:34:58 pm μπορείς να κάνεις τις πράξεις σε αριθμητή και παρονομαστή και επειδή H(z)=Y(z)/X(z), να πάρεις αντίστροφο μετασχηματισμό z και έτσι να καταλήξεις σε μία έκφραση IIR (π.χ. y[n]=y[n-3]+x[n]...) για ολόκληρο το φίλτρο. μπορείς επίσης να πεις ότι H(z)=H1(z)H2(z)H3(z) και να υλοποιήσεις τα H1(z),H2(z),H3(z) παίρνοντας για το καθένα αντίστροφο z. και στο τέλος μπορείς να πεις ότι η υλοποίησή σου αποτελείται από αυτά τα τρία συνδεδεμένα σε σειρά (η έξοδος του πρώτου στην είσοδο του δευτέρου κ.ο.κ.), αφού για να είναι γινόμενο στον z (H(z)=H1(z)H2(z)H3(z)) πάει να πει πως είναι συνέλιξη στον χρόνο οι κρουστικές αποκρίσεις, δηλ. μπορείς να πεις ότι η H(z), αποτελείται από τρία φίλτρα σε σειρά. Title: Re: [Ψηφιακά Φίλτρα] Εργασίες 2010 Post by: maya_the_bee on April 08, 2010, 17:39:54 pm Ευχαριστώ πολύ.. :)
Title: Re: [Ψηφιακά Φίλτρα] Εργασίες 2010 Post by: Netfreak on April 08, 2010, 18:01:31 pm Θα ρωτησω κι εγω κατι που μπορει να ακουστει βλακωδες! lost body περιμενω τα φωτα σου! ;D
Στο β) ερώτημα πρεπει πχ να παρουμε καθεμια από τις H1,H2,H3 και να βρούμε τον αντιστροφο τους; Και αν τις παρουμε οπως μας τις δινει, τοτε δεν απλοποιείται ο αριθμητης από τον παρονομαστη; μπορώ πχ να παρω τον αριθμητη και να τον θεωρησω σαν αριθμητη σε καποιον άλλο παρονομαστη; καταλαβαινετε η τα λεω πολυ μπερδεμενα;;;;; Title: Re: [Ψηφιακά Φίλτρα] Εργασίες 2010 Post by: pmousoul on April 08, 2010, 18:23:38 pm Κατάλαβα τι λες.. όσον αφορά την απλοποίηση, καλύτερα να μην την κάνεις.. μπορεί τελικά να μην έχει σημασία, αλλά όπως και στα ΣΑΕ πρέπει να φοβάσαι λίγο τις απλοποίησεις πόλων με μηδενικά. τώρα όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα.. ναι μπορείς να κάνεις ότι θες.. ένα γινόμενο είναι ο αριθμητής και ένα γινόμενο ο παρονομαστής.. μπορείς να πάρεις τα επιμέρους φίλτρα όπως θες.. αλλά εγώ τα πήρα όπως τα έχει.. γιατί όπου και να τα βάλεις τους ίδιους υπολογισμούς θα κάνεις.. αυτά έκανα εγώ.. κάποιος που γνωρίζει καλύτερα, ας μας διαφωτίσει :) Title: Re: [Ψηφιακά Φίλτρα] Εργασίες 2010 Post by: pmousoul on April 08, 2010, 18:41:17 pm Α! Για το β)
παίρνεις τις επί μέρους IIR υλοποιήσεις και στην καθεμιά θεωρείς είσοδο n], τότε η έξοδος είναι η h[n]. θεωρείς την h[n] αιτιατή (σημαντικό) και δίνεις τιμές στο n από 0 μέχρι 7 για να βρεις τους 8 όρους της κάθε κρουστικής - αυτή η κρουστική που αποτελείται από 8 όρους είναι η κρουστική του FIR φίλτρου σου (του ενός από τα τρία). κάνεις το ίδιο και στα άλλα δύο μετά από τον ορισμό του μετασχηματισμού z χρησιμοποιώντας την κάθε κρουστική που βρήκες μπορείς να καταλήξεις σε επιμέρους FIR φίλτρο κάνεις το ίδιο για τις άλλες δύο κρουστικές και συνδέοντας τα επί μέρους φίλτρα σε σειρά, έχεις την FIR υλοποίηση του συνολικού Title: Re: [Ψηφιακά Φίλτρα] Εργασίες 2010 Post by: mysterious on April 08, 2010, 19:06:53 pm Στο 3ο ερώτημα τι βγαίνει στην έξοδο πάνω κάτω;
Γιατί εμένα μου βγήκε κάτι σαν θόρυβος. :???: Μάλλον κάπου έκανα λάθος ε; Title: Re: [Ψηφιακά Φίλτρα] Εργασίες 2010 Post by: Netfreak on April 08, 2010, 19:19:12 pm Α! Για το β) παίρνεις τις επί μέρους IIR υλοποιήσεις και στην καθεμιά θεωρείς είσοδο n], τότε η έξοδος είναι η h[n]. θεωρείς την h[n] αιτιατή (σημαντικό) και δίνεις τιμές στο n από 0 μέχρι 7 για να βρεις τους 8 όρους της κάθε κρουστικής - αυτή η κρουστική που αποτελείται από 8 όρους είναι η κρουστική του FIR φίλτρου σου (του ενός από τα τρία). κάνεις το ίδιο και στα άλλα δύο μετά από τον ορισμό του μετασχηματισμού z χρησιμοποιώντας την κάθε κρουστική που βρήκες μπορείς να καταλήξεις σε επιμέρους FIR φίλτρο κάνεις το ίδιο για τις άλλες δύο κρουστικές και συνδέοντας τα επί μέρους φίλτρα σε σειρά, έχεις την FIR υλοποίηση του συνολικού A, katalaba ti les! Εγω θεωρησα οτι Η(Ζ)=Η1Η2Η3, οποτε υπολογισα για καθεμια την αντιστοιχη h[n] μεσω αντιστροφου ΖΤ και απο κει βρηκα τα h[0], h[1], κλπ. Απλως επειδη αυτο που ελεγα με τον αροθμητη ουσιαστικα μου απαλειφοταν και νομιζω κι εγω οτι δεν πρεπει ειπα να ρωτησω! Thanks anyway! :) Title: Re: [Ψηφιακά Φίλτρα] Εργασίες 2010 Post by: pmousoul on April 08, 2010, 21:37:02 pm Στο 3ο ερώτημα τι βγαίνει στην έξοδο πάνω κάτω; Γιατί εμένα μου βγήκε κάτι σαν θόρυβος. :???: Μάλλον κάπου έκανα λάθος ε; για α=5.. βγήκε αυτό Title: Re: [Ψηφιακά Φίλτρα] Εργασίες 2010 Post by: mysterious on April 08, 2010, 21:59:28 pm Κι εγώ αυτό βρήκα!
Αλλά μετά που το έκανα με άλλο τρόπο μου βγήκε κάτι τέτοιο.. Title: Re: [Ψηφιακά Φίλτρα] Εργασίες 2010 Post by: pmousoul on April 08, 2010, 22:31:11 pm μου βγαίνει έτσι με δύο τρόπους με την filter και με έναν άλλο
(https://www.thmmy.gr/smf/index.php?action=dlattach;topic=39387.0;attach=40596;image) με την filter που βάζεις μόνο τους συντελεστές των H1(z), H2(z), H3(z) και την είσοδο και τα βάζεις σε σειρά (η έξοδος του ενός είναι η είσοδος του άλλου).. δεν γίνεται να βγάλει λάθος Title: Re: [Ψηφιακά Φίλτρα] Εργασίες 2010 Post by: Netfreak on April 09, 2010, 14:36:02 pm Stin apokrisi gia ta fir sas vgainoun eytheies grammes? kanw kati lathos? tha eprepe na vgainoun kampyles???
sorry gia ta greeklish, alla den mporw ayti ti stigmi na paw sta ellinika! Title: Re: [Ψηφιακά Φίλτρα] Εργασίες 2010 Post by: BpIaLoLk on April 14, 2010, 21:25:14 pm Εχει ανεβει κ η δευτερη σειρα ασκησεων στο e-thmmy με προθεσμια δηλωσεων 21/4 κ προθεσμια υποβολης 30/4.
Title: Re: [Ψηφιακά Φίλτρα] Εργασίες 2010 Post by: st0up on April 18, 2010, 15:51:58 pm Για το 4ο ερώτημα της 2ης εργασιας... έχει καποιος καμιά ιδέα για τον κώδικα που χρειάζεται στο matlab?
Title: Re: [Ψηφιακά Φίλτρα] Εργασίες 2010 Post by: arashi on April 27, 2010, 15:49:41 pm Για το 4ο ερώτημα της 2ης εργασιας... έχει καποιος καμιά ιδέα για τον κώδικα που χρειάζεται στο matlab? Εχω την ίδια απορια Υπαρχει παντα η FFT της ματλαμπ, και εαν την παρεις απευθειας βγαζει αληθοφανες αποτελεσμα Αλλα μου ειπαν οτι στο μαθημα αυτος ειπε οτι θελει να υλοποιησουμε τη διαδικασια του FFT εμεις μονοι μας Ισχυει και εαν ναι τι κανουμε ακριβως για να το υλοποιησουμε? Title: Re: [Ψηφιακά Φίλτρα] Εργασίες 2010 Post by: jimmakos on April 08, 2011, 01:21:18 am Τελικά βρήκατε άκρη ή από δω και πέρα σταματήσατε να ασχολείστε;
|