THMMY.gr

Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία => Τι παιδεία θέλουμε: Προτάσεις => Topic started by: apostolos1986 on February 07, 2006, 00:52:07 am



Title: Αλλά ποια θα ήταν η καλύτερη παιδεία;
Post by: apostolos1986 on February 07, 2006, 00:52:07 am
Όχι στον πολυμαθή ηλίθιο!

Αλλά ποια θα ήταν η καλύτερη παιδεία;

Πρόταση: να καταργήσουμε την μάθηση (και φυσικά την απομνημόνευση) και να καλλιεργήσουμε δύο πράγματα: α) κριτική σκέψη (με μπόλικη αμφισβήτηση) και β) ευαισθησία (άνοιγμα στην τέχνη).

Η μεγάλη επανάσταση της Νέας Παιδείας θα αφορά την φιλοσοφία της. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ανθρώπου, η παιδεία δεν έχει κανένα λόγο να είναι μάθηση, δεδομένου ότι τα γνωστικά αντικείμενα είναι όλα συνεχώς παρόντα και αρκεί το πάτημα ενός κουμπιού (η και μία φραστική εντολή) για να πληροφορηθούμε το σημείο τήξεως του αργύρου ή την ημερομηνία της μάχης του Μάντζικερτ.

Η τεχνολογία έχει κάνει την πληροφορία προσιτή και φθηνή. Αν υπάρχει σήμερα κίνδυνος δεν είναι από έλλειψη γνώσεων αλλά αντίθετα, από τον υπερβολικό πληθωρισμό τους. Αυτό που προφανώς μας χρειάζεται είναι περισσότερη κρίση.

Στο σχολείο του 21ου αιώνα, ο δάσκαλος-εξουσία πρέπει να μετεξελιχθεί σε δάσκαλο-σύντροφο. Ο δάσκαλος-αυθεντία σε δάσκαλο-ερευνητή. Όταν ο κάθε μαθητής θα έχει στο θρανίο (ή στο χέρι του) του ένα τερματικό με πρόσβαση στο Internet, η απόκτηση γνώσεων θα είναι πανεύκολη. Αυτό που θα έχει σημασία θα είναι η επιλογή, αξιολόγηση, επεξεργασία και αξιοποίηση της πληροφορίας.

Άρα ο δάσκαλος δεν θα είναι η πηγή αλλά το φίλτρο της γνώσης.

Σήμερα το σχολείο γεμίζει τα παιδιά γνώσεις, είτε άχρηστες - είτε άκαιρες, που το παιδί δεν είναι σε θέση να τις αφομοιώσει και να τις χρησιμοποιήσει. Πως θα ήταν αν, αντί για περιεχόμενο, το μαθαίναμε να αναζητά;

Βλέπω τα σημερινά παιδιά - και μάλιστα τα προνομιούχα, αυτά που προέρχονται από οικογένειες με οικονομική άνεση - να επιδίδονται σε ένα ανηλεή αγώνα μάθησης, σε ένα μαραθώνιο σχολικών και ιδιωτικών μαθημάτων, που δεν τους αφήνει χρόνο ούτε να σκεφθούν ούτε να έρθουν σε επαφή με την πραγματικότητα. Αν όμως το νέο παιδί δεν βρίσκει χρόνο να αποκτήσει εμπειρίες και να τις οργανώσει με την σκέψη του, όσα πτυχία και να αποκτήσει θα παραμείνει ένας πολυμαθής ηλίθιος. Την βασική πρόκληση της ζωής - την επίλυση προβλημάτων - δεν θα μπορεί να την αντιμετωπίσει.

“Life is problem solving” είχε γράψει ο Karl Popper. Στον Δαρβινικό αγώνα της ζωής η επιβίωση (των καλύτερων) γίνεται με την επίλυση των προβλημάτων και την προσαρμογή στις καταστάσεις. Όταν παρουσιαστεί το πρόβλημα δεν ωφελεί σε τίποτα να του παρουσιάσεις ένα πτυχίο…

Το βασικό χαρακτηριστικό της αυριανής κοινωνίας θα είναι ο ανοιχτός χαρακτήρας της. Ανοιχτός για το καλύτερο και για το χειρότερο. Οι παραδοσιακές δομές, οι κατεστημένες τάξεις, οι ιεραρχίες, θα ανατρέπονται και θα αναθεωρούνται κάθε στιγμή. Η βασική απαιτούμενη αρετή για την επιβίωση θα είναι η κινητικότητα. Όσοι μένουν ακίνητοι θα καταποντίζονται. Ήδη ζούμε αυτή την εξέλιξη.

Η ανοιχτή σκέψη είναι προϋπόθεση επιβίωσης στην ανοιχτή κοινωνία. (Ανοιχτή σκέψη: σκέψη χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς παραδοχές, χωρίς δογματικές αγκυλώσεις). Ανοιχτή και στο καινούργιο, το διαφορετικό της τέχνης.

Πρέπει να αντλήσουμε ένα νέο εκπαιδευτικό πρότυπο από την επιστήμη και την τέχνη, που συνεχώς πειραματίζονται, αμφισβητούν δημιουργούν και διορθώνουν. Το πρότυπο αυτό δεν θα βασίζεται στην μάθηση αλλά στην άσκηση της κριτικής και προσληπτικής ικανότητας. Δεν θα θεσπίζει κλειστά πλαίσια αλλά αντίθετα θα διευκολύνει το άνοιγμα νέων. Δεν θα είναι στατικό αλλά δυναμικό. Δεν θα εδράζεται στην βεβαιότητα αλλά θα κάνει ανεκτή την αβεβαιότητα. Θα ενθαρρύνει την αναζήτηση, την απορία, την αμφισβήτηση. Μόνο ένα τέτοιο πρότυπο μπορεί να βοηθήσει τον νέον άνθρωπο να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της σημερινής και της αυριανής κοινωνίας.

ΠΗΓΗ:nikosdimou.blogspot.com (http://nikosdimou.blogspot.com/2006/02/blog-post.html)


Title: Απ: Αλλά ποια θα ήταν η καλύτερη παιδεία;
Post by: !!DUO!!(Αγγίζοντας την τελειότητα..) on February 07, 2006, 01:18:28 am
apostolos1986 ίσως είναι το καλύτερο και πιο προφητικό άρθρο που "δημοσίευσες" ποτέ στο forum.

Εγώ θα σταθώ σε δύο σημεία:

1ο)
Πλέον πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη πληροφορίας αλλά η πληθώρα.Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Wikipedia(www.wikipedia.org), μία online εγκυκλοπαίδεια όπου ο καθένας μπορεί να αλλάξει το τί γράφει η Wikipedia για ένα θέμα(πχ Μακεδονικό) και ο επόμενος που θα το διαβάσει θα διαβάσει αυτό που διόρθωσε ο προηγούμενος.Βλέπουμε λοιπόν ότι ο καθένας δίνει την άποψή του για ένα θέμα και επομένως η πληροφορία που πρέπει να είναι αξιόπιστη σε μία εγκυκλοπαίδεια να μην είναι εν τέλει..
Θα "κλέψω" τις σκέψεις ενός αρθρογράφου του Ram που έλεγε ότι όπως όταν ξεκίνησε το Photoshop όλοι λέγαν πως και η πιο περίεργη εικόνα μπορεί να δημιουργηθεί, έτσι και με την Wikipedia οποιαδήποτε πληροφορία αληθινή ή όχι μπορεί να γίνει πιστευτή.

2ο)
Η πρόσβαση σχεδόν όλων των ανθρώπων σε έναν Η/Υ
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το laptop των 100$ το οποίο κατασκεύασε ο Νίκολας Νεγκρεπόντε(Ελληνοαμερικανός) ενώ "αρχιμάστορας" του εγχειρήματος ένας Έλληνας Ηλεκτρολόγος(Ηλεκτρολόγος στο ΑΠΘ-συνάδελφος).Τα laptop αυτά που εγκρίθηκαν από τον ΟΗΕ θα μοιραστούν σε ολόκληρη τη Γη(Αμερική-Ευρώπη-Αφρική-Ασία-Ωκεανία) έτσι ώστε και η φυλή των Ζουλού να έχει πρόσβαση στη γνώση.
"Αντίπαλος" του εγχειρήματος η Microsoft που προτείνει τη διανομή τηλεοράσεων και κινητών

Ζητούμενο πλέον όπως πολύ σωστά γράφει ο Νίκος Δήμου είναι η σωστή αναζήτηση πληροφοριών


Title: Απ: Αλλά ποια θα ήταν η καλύτερη παιδεία;
Post by: aliakmwn on February 07, 2006, 01:23:39 am
Η πρόσβαση σχεδόν όλων των ανθρώπων σε έναν Η/Υ
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το laptop των 100$ το οποίο κατασκεύασε ο Νίκολας Νεγκρεπόντε(Ελληνοαμερικανός) ενώ "αρχιμάστορας" του εγχειρήματος ένας Έλληνας Ηλεκτρολόγος(Ηλεκτρολόγος στο ΑΠΘ-συνάδελφος).Τα laptop αυτά που εγκρίθηκαν από τον ΟΗΕ θα μοιραστούν σε ολόκληρη τη Γη(Αμερική-Ευρώπη-Αφρική-Ασία-Ωκεανία) έτσι ώστε και η φυλή των Ζουλού να έχει πρόσβαση στη γνώση.

Ναι, σωστα... Οπως ειπε κι ο Χαριλαος στη λιστα, τα παιδακια στην Αφρικη με τις πρησμενες κοιλιες απο την πεινα, θα σερφαρουν στο διαδικτυο και θα αναζητουν τις σωστες πληροφοριες για τα επιτευγματα της νανοτεχνολογιας...

Α ρε ξυλο που το θελουμε...



Title: Απ: Αλλά ποια θα ήταν η καλύτερη παιδεία;
Post by: apostolos1986 on February 07, 2006, 01:48:50 am
Έστω ότι μοιράζουν τους υπολογιστές των 100$ στις χώρες της Αφρικής και γενικά τις φτωχές χώρες, τι να τα κάνουν...
Εδώ εκεί νέρο δεν έχουν να πιουν , θα ασχοληθούν με τους υπολογιστές...
Ο ΟΗΕ αντι να αντιμετωπίσει τα βασικά προβλήματα του τρίτου κόσμου κάθεται και ασχολείται με φύκια και μεταξωτές κορδέλες...
Α και κάτι ακόμη περιχαρής ο υπουργός ανάπτυξης(Δ.Σιούφας) ανακοίνωσε ότι θα έρθουν και στην Ελλάδα αυτοί οι υπολογιστές των 100$...Μάλλον αυτά θα μοιράζει η κυβέρνηση στους πρωτεύσαντες στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ...


Title: Απ: Αλλά ποια θα ήταν η καλύτερη παιδεία;
Post by: bakeneko on February 07, 2006, 15:37:32 pm
Θα τα χρησιμοποιούν για τραπέζια (όπως οι Πόντιοι χρησιμοποιούν 2 πλυντήρια για να βάλουν τη σκάφη :P)


Title: Απ: Αλλά ποια θα ήταν η καλύτερη παιδεία;
Post by: !!DUO!!(Αγγίζοντας την τελειότητα..) on February 07, 2006, 15:42:37 pm
Ναι και θάπαιζαν πασιέντζα..

Τί λέτε ρε..
Εννοείται ότι όλα αυτά θα γίνουν στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας των σχετικά πολιτισμένων χωρών που έχουν τέλοσπάντων ένα υποτυπώδες εκπαιδευτικό πρόγραμμα.Σιγά σιγά θα ανπτύσσεται..
Μην μένετε στους Μασάϊ.Γιαυτούς φροντίζει η πρέσβειρα καλής θελήσεως κ. Έλλη Κοκκίνου


Title: Απ: Αλλά ποια θα ήταν η καλύτερη παιδεία;
Post by: apostolos1986 on February 07, 2006, 15:48:05 pm
Αυτά τα χρήματα που θα δαπανηθούν για τους υπολογιστές θα μπορούσαν να διατεθούν για άλλους σκοπούς...
Επιτελούς ας χαριστούν ορισμένα από τα χρωστούμενα των χωρών της Γ'Κόσμου προς τις ανεπτυγμένες χώρες...
Ολο το ανακοινώνουν και ποτέ δε γίνεται πραγματικότητα...



Title: Απ: Αλλά ποια θα ήταν η καλύτερη παιδεία;
Post by: apostolos1986 on February 09, 2006, 14:46:54 pm
Ορφανή Παιδεία...
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ μαθητές «μένουν» μετεξεταστέοι στα Μαθηματικά και σε άλλα επιστημονικά πεδία, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Πρόκειται για μία από τις θλιβερές διαπιστώσεις της νέας έκθεσης του ΟΟΣΑ που αντικατοπτρίζει το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας και εκείνο άλλων ανεπτυγμένων οικονομιών, αφού το δικό μας καταφέρνει να ανταγωνιστεί μόνο την Τουρκία και το Μεξικό.

Κι ενώ είναι πλέον σαφές ότι οι επιδόσεις μιας χώρας στη γνώση και στην καινοτομία είναι κρίσιμες παράμετροι για το επίπεδο της ανταγωνιστικότητάς της, για το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών της σήμερα και στο μέλλον.

Οι διαπιστώσεις του ΟΟΣΑ εξηγούν σε μεγάλο βαθμό γιατί η Ελλάδα έχει χάσει το τρένο τής ανταγωνιστικότητας. Χτυπούν μάλιστα το καμπανάκι του κινδύνου για το μέλλον, που επίσης δεν προοιωνίζεται ευοίωνο. H σημερινή κυβέρνηση υποσχόταν προεκλογικά αύξηση του ποσοστού των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ. Σήμερα, δύο χρόνια μετά την εκλογή της, οι δαπάνες αυτές παραμένουν καθηλωμένες σε επίπεδα λίγο πάνω από το 3% του ΑΕΠ.

H επίδοση αυτή που είναι από τις χειρότερες στην Ευρώπη, δεν πρόκειται να βελτιωθεί όσο η Παιδεία θα προσφέρεται θυσία στον βωμό της μείωσης των δημοσίων ελλειμμάτων, που είναι ο πρώτος στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ:ΤΑ ΝΕΑ (http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18460&m=N52&aa=2)