Title: Οι Ελβετοί είπαν «όχι» στους μιναρέδες Post by: Godhatesusall on November 30, 2009, 00:27:19 am Οι Ελβετοί είπαν «όχι» στους μιναρέδες Δημοψήφισμα για την απαγόρευση ανέγερσης νέων μιναρέδων διενεργήθηκε σήμερα στην Ελβετία. Οι ψηφοφόροι ενέκριναν την πρόταση απαγόρευσης, την οποία στηρίζει το δεξιό Λαϊκό Κόμμα της Ελβετία (SVP). Τα 22 από τα 26 καντόνια της χώρας είπαν «όχι» στους μιναρέδες με ποσοστό 57,5%. Ξεκίνησαν οι αντιδράσεις για το αποτέλεσμα. Η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε τις ανησυχίες της για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Ακόμα, οι Επίσκοποι της Ελβετίας σε ανακοίνωσή τους τόνισαν ότι «δεν είναι ικανοποιημένοι από το ότι δεν θα μπορούν να κατασκευάζονται νέοι μιναρέδες (στην Ελβετία)» και χαρακτήρισαν την απαγόρευση«σκληρό πλήγμα για τις θρησκευτικές ελευθερίες και την ενσωμάτωση στην ελβετική κοινωνία των μουσουλμάνων». Στο Παρίσι, η αντιπρόεδρος του "Εθνικού Μετώπου" Μαρίνα Λεπέν, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα και τόνισε ότι «επιτέλους, οι ελίτ δεν πρέπει να αρνούνται τους φόβους και τις προσδοκίες των ευρωπαϊκών λαών». «Διέψευσαν τις δημοσκοπήσεις οι Ελβετοί, αρνούμενοι να κατασκευαστούν στη χώρα τους μιναρέδες», τόνισε. Σημειώνεται ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προέβλεπαν έγκριση των νέων μιναρέδων με ποσοστό περίπου 53% . Η ελβετική κυβέρνηση --σε μία πρώτη αντίδρασή της-- προέβλεψε ότι μετά από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, «θα δυσχερανθούν κι ο ελβετικός τουρισμός κι οι ελβετικές εξαγωγές». Τόσο η ελβετική κυβέρνηση όσο και το κοινοβούλιο απέρριψαν την πρωτοβουλία με το αιτιολογικό ότι παραβιάζει το Ελβετικό σύνταγμα, τη θρησκευτική ελευθερία και την παραδοσιακή ανεκτικότητα που χαρακτηρίζει τη χώρα. Επίσης, και η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε τις ανησυχίες της, ενώ η Διεθνής Αμνηστία, προειδοποίησε ότι τυχόν απαγόρευση ανέγερσης μουσουλμανικών τεμένων, θα σημαίνει παραβίαση των υποχρεώσεων της Ελβετίας στην ελευθερία της έκφρασης και της ανεξιθρησκίας. Η δεξιά από την πλευρά της υπερασπίζεται το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας, ωστόσο υποστηρίζει ότι τα τζαμιά είναι ένα πολιτικό σύμβολο, που εισαγάγει βήμα-βήμα το νόμο της Σαρία, που είναι ασύμβατος με την ελβετική νομοθεσία και την Δημοκρατία. Σύμφωνα με τη ελβετική νομοθεσία, το δημοψήφισμα έχει ισχύ μόνο εάν γίνει αποδεκτό από την πλειονότητα των καντονίων-τις διοικητικές υποδιαιρέσεις της ομοσπονδιακής Ελβετίας. Σημειώνεται ότι στην Ελβετία ζουν 400 χιλιάδες μουσουλμάνοι και υπάρχουν τέσσερα μουσουλμανικά τεμένη. Title: Re: Οι Ελβετοί είπαν «όχι» στους μιναρέδες Post by: Tempus Fugit on December 01, 2009, 14:18:40 pm Κατι που δεν καταλαβα εγω ειναι οτι εχουν επιτρεψει τα τεμένη, αλλά είπαν όχι στους μιναρέδες. :???:
Εννοώ με ποια λογική? Title: Re: Οι Ελβετοί είπαν «όχι» στους μιναρέδες Post by: bakeneko on December 01, 2009, 14:21:08 pm Για αισθητικούς λόγους ; :P
Title: Re: Οι Ελβετοί είπαν «όχι» στους μιναρέδες Post by: Tempus Fugit on December 01, 2009, 14:26:42 pm Ισως δεν θελουν να φωναζει ο μουεζινης μεσημεριατικα... Τι να πω... :???:
Title: Re: Οι Ελβετοί είπαν «όχι» στους μιναρέδες Post by: fourier on December 01, 2009, 14:31:10 pm Μα καλα κι αυτοι δεν μπορουν να βολευτουν με κανενα broadcast? Λιγα ευρω κοστιζει ενα ραδιοφωνακι, μια χαρα μπορει να ψαλει τις προσευχες απο 'κει, πρεπει να τον ακουνε αμεσα?
Εκτος εαν η ευλογια του Αλλαχ διαμορφωνεται στις υψηλοτερες συχνοτητες, που τα LPF των ραδιοφωνων τις κοβουν ;D Title: Re: Οι Ελβετοί είπαν «όχι» στους μιναρέδες Post by: Godhatesusall on December 01, 2009, 15:25:04 pm Γενικώς στο indymedia αλλά και στο tvxs μερικοί λένε ότι 2 κατηγορίες ψήφισαν "ΟΧΙ" στους μιναρέδες:
1)Οι κλασικοί ακροδεξιοί φασίστες που δεν θέλουν ισλάμ ποτέ και πουθενά και φοβούνται ότι οι μιναρέδες θα φέρουν τον ισλαμισμό βαθιά μέσα στην ελβετία 2)Επειδή απ ότι λένε η Ελβετία είναι μια χώρα με αυστηρότατος πολεοδομικούς κανόνες,υπάρχει και μια μερίδα που απλά δεν γουστάρει αισθητικά να βλέπει ένα πράμα άπειρα+1 μέτρα ψηλό στην μέση της πόλης. Title: Re: Οι Ελβετοί είπαν «όχι» στους μιναρέδες Post by: Karaμazoβ on December 01, 2009, 15:43:44 pm η κλασσική ισλαμοφοβία που έχει κατακλήσει την Ευρώπη σε συνδιασμό με την εκρηξη της μεταναστευσης απο τα ανατολικά την τελευταία δεκαετία. Ήδη στην Ελβετια το 4+% του πληθυσμού ειναι μουσουλμάνοι, πραγμα πρωτόγνωρο για τη χώρα. Ενδεικτικά 57% ψηφισε κατα των μιναρέδων.
κι εγώ πάντως δεν συμπαθώ τον Ισλαμισμό του Πακιστάν, της Αιγύπτου,της Παλαιστίνης, με ξενίζει παρα πολύ ο τρόπος ζωής τους. Είναι κιόλας πολύ ανθεκτικοί στην αφομοίωση: οι Αλβανοί στην Ελλαδα ήδη εχουν αρχίσει να μοιάζουν με νεοΕλληνες. Σε μια γενιά δε θα ξεχωρίζουν. Ομοίως και οι ελληνοαμερικανοί, εχουν ουσιαστικά αμερικανικη κουλτούρα. Οι μουσουλμανοι, σα να μην ειναι compatible, λογω αμοιβαίας εχθρότητας, γκεττοποιούνται. Title: Re: Οι Ελβετοί είπαν «όχι» στους μιναρέδες Post by: Aurelius on December 01, 2009, 15:56:45 pm Προσωπικα, το επιχειρημα του εξισλαμισμου της Ευρωπης δεν το θεωρω παραλογο, δεδομενων των αριθμων και των τασεων. Θεωρω ομως παραλογη την προσεγγιση, ή τελος παντων τραβηγμενη. Στην Ελλαδα δεν υπαρχει ιδιαιτερα αυτο το προβλημα. Αλλα σε βορειες χωρες, οι μουσουλμανοι αποτελουν ενα ιδιαιτερο σεβαστο ποσοστο, επιπλεον λογω των αντιληψεων τους περι οικογενειας(5 παιδια η καθε μια, ενταξει υπερβολη αλλα τετοια λογικη). Ε προφανως, με τον σημερινο ρυθμο το ποσοστο θα ανεβει γεωμετρικα. Το θεμα ειναι να τους αφομοιωσεις κατα καποιο τροπο και να τους ενταξεις στην κοινωνια ομαλα. Αν αποτυχει ομως η προσπαθεια αφομοιωσης, το ποσοστο τους θα τους επιτρεπει να παιζουν σημαντικοτατο ρολο στις χωρες αυτες ειναι αληθεια. Στο σημειο αυτο, θεωρω οτι η θρησκεια και η θεση της γυναικας που αυτη οριζει, παιζει πολυ μεγαλο ρολο σε αυτο. Η καλυτερα, οχι η θρησκεια, αλλα ο συντηριτισμος που αυτη εισαγει. Πιο συγκεκριμενα, νομιζω, οτι αν οι γυναικες στον μουσουλμανικο κοσμο γενικοτερα, και στους μουσουλμανους της Ευρωπης ειδικοτερα, δεν επαναστατησουν απεναντι στην καταπιεση που υφιστανται, τοτε θα τους παρει η μπαλα ολους μαζι*, αν δεν μπορεσουν να αφομοιωθουν. Και το λεω αυτο, διοτι αν δεν μπορουν να κανουν ουτε καν αυτο, που ειναι βασικο και στην τελικη εντασσεται στα πλαισια των κοινως αποδεκτων ανθρωπινων δικαιωματων, πολυ περισσοτερο δεν θα μπορεσουν να προσαρμοστουν στα ηθη και εθιμα της εκαστοτε χωρας, που ειναι πιο εξειδικευμενα.
* Δεν ξερω πως ερμηνευει τα γεγονοτα αυτα η κοινωνιολογια. Θεωρω ομως, οτι οντως η κοινωνια και ο κοσμος αιφνιδιαζεται, και οχι ευχαριστα παντα, απο μαζικη εισροη ανθρωπων και πολιτισμων, που και οι ιδιοι ειναι εκ των πραγματων συντηρητικοι και φοβικοι. Νοιωθουν οτι απειλειται η υπαρξη τους, πραγμα αρκετα ενδιαφερον, καθως η κοινωνια αντιδραει σαν "ζωντανος οργανισμος".. Title: Re: Οι Ελβετοί είπαν «όχι» στους μιναρέδες Post by: Social_waste on December 01, 2009, 16:01:56 pm παντως, μπορει και να μη θελουν να αφομοιωθουν.
μπορει δηλαδη να αισθανονται καλα με την πολιτισμικη τους ταυτοτητα. το θεμα ειναι αν η ανοχη σου σαν κοινωνια φτανει μεχρι και το σημειο οπου οι αλλοι ειναι οντως διαφορετικοι και δεν ψηνονται να αλλαξουν για να τους συμπαθεις πιο πολυ. καραμαζοφ, γιατι τους παλαιστινιους? Title: Re: Οι Ελβετοί είπαν «όχι» στους μιναρέδες Post by: Karaμazoβ on December 01, 2009, 16:12:54 pm καραμαζοφ, γιατι τους παλαιστινιους? αναφερομαι σε μελη της Χαμας πχ...τα οποία δίνουν πιο πολύ θρησκευτική μορφή στον αγώνα τους παρά πολιτική... γενικά δε μου αρέσει πολύ η προσκόληση στη θρησκεία. Παροτι υπάρχουν πολλοί Ευρωπαίοι θρησκόληπτοι, οι τελευταίοι 3 αιώνες βάρεσαν άσχημα το Χριστιανισμό. Οι Μουσουλμανικοί λαοι σα να έχουν μείνει στο Μεσαίωνα σε αυτό το ζήτημα, παρότι σε κάποια άλλα (επιστήμη, τεχνικές ικανότητες πχ) δεν είναι τόσο πισω. Title: Re: Οι Ελβετοί είπαν «όχι» στους μιναρέδες Post by: Aurelius on December 01, 2009, 16:20:03 pm Κοιτα, θα στο εξηγησω πιο ρεαλιστικα και οπως το βιωνω εγω στην Ολλανδια, και οπως ξερω οτι ειναι η κατασταση στην Γερμανια. Αυτη την στιγμη, π.χ. Ολλανδια, υπαρχουν δυο διαφορετικοι κοσμοι. Δεν το λες γκετο, δεν υπαρχει καποια ιδιαιτερη προκαταληψη περα απο κλασσικες μικροσαχλαμαρες. Η Ολλανδια ειναι πολυ μπροστα στην προσπαθεια ενταξης των πληθυσμων αυτων, γιατι πρωτον ειναι γενικα πολυ ανεκτικοι και δευτερον γιατι ηδη εχουν την εμπειρια απο την ενταξη στην κοινωνια τους αλλων πληθυσμων, π.χ. απο Σουριναμε (Λατινικη Αμερικη). Πολυ πιθανον, η ενταξη τους να χρειαστει μια γενια, αλλωστε και με τους Σουριναμεζους το ιδιο εγινε. Ωστοσο, εγω ζωντας σε τουρκικη περιοχη, αντιλαμβανομαι οτι αυτη την στιγμη οι μουσουλμανοι(κυριως Τουρκοι) ειναι διαφορετικοι πολυ στην νοοτροπια ακομα. Ιδιως στις γυναικες, βλεπεις πολυ περισσοτερες μαντιλες απο οτι ακομα και απο την Τουρκια, απο οτι μου εχουν πει. Εχω πετυχει μεριεκς φορες μεχρι και μπουργκα, σεντονι απο το κεφαλι μεχρι τα νυχια των ποδιων. Αυτη την στιγμη, ο ενας δεν πειραζει τον αλλο, αλλα αν πιο μετα σφιξουν τα πραγματα και η μια πλευρα, αυτη των μουσουλμανων δεν εχει καταφερει να πρσοαρμοστει, προφανως δεν θα ειναι ανεκτη πλεον, αν αντιδραει σε αντιληψεις που παραδοσιακα χαρακτηριζουν την εκαστοτε κοινωνια.
Για παραδειγμα, πριν απο μερικα χρονια, δεν ξερω αν θυμαστε, ειχαν ξεσηκωθει ολοι οι μουσουλμανοι, λογω κατι σκιτσων του Μωαμεθ σε μια δανεζικη εφημεριδα. Εκεινη την περιοδο, κατι αντιστοιχο πρεπει να ειχε γινει και στην Ολλανδια, και ενας μουσουλμανος την ειχε δει καπως και δολοφονησε τον Van Gogh, εγγονο του ζωγραφου. Προφανως, τον τιμωρεις σαν κρατος, οπως οποιονδηποτε εγκληματια, αντιλαμβανεσαι ομως οτι η κοινωνια βλεπει αυτες τις αντιδρασεις ως κατι αμεσα προερχομενο απο την συγκεκριμενη κουλτουρα. Και ενω προφανως οι περισσοτεροι(φανταζομαι) καταλαβαινουν οτι ο συγκεκριμενος τυπος δεν την παλευε, παρ ολ αυτα η ζυγαρια αρχιζει να γερνει. Νομιζω, οτι στην συγκεκριμενη εξισωση, ολοι πρεπει να κανουν βηματα προσεγγισης. Το βασικοτερο μειονεκτημα αυτη την στιγμη του μουσουλμανισμου ειναι, οτι ουσιαστικα ειναι συμπλεγμα θρησκειας και κοινωνικοπολιτικων κανονων, οπου εκ των πραγματων ερχονται σε συγκρουση με τις κοινωνικο πολιτικες συνθηκες της χωρας στην οποια μεταναστευουν οι μουσουλμανοι. Το θετικο ειναι, οτι οι νεαροτερες ηλικιες αρχιζουν να σπανε αυτα τα φραγματα. Και νομιζω οτι σε αυτο ειναι καλυτερες και λογικοτερες οι γυναικες, για αυτο πιστευω οτι απο την απελευθερωση των γυναικων θα περασει και η "απελευθερωση" και η "απενεχοποιηση" του Ισλαμ. Title: Re: Οι Ελβετοί είπαν «όχι» στους μιναρέδες Post by: Kat on December 01, 2009, 22:09:22 pm Το δημοψήφισμα αυτό έγινε ξεκίνησε με πρωτοβουλία του SVP, του δημοφιλέστερου κόμματος της Ελβετίας, που πολιτικά τοποθετείται στην (μάλλον άκρα) δεξιά. Το SVP αυτή τη στιγμή με δική του επιλογή δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση (η κυβέρνηση στην Ελβετία είναι πάντοτε συνασπισμού, αποτελείται πάντοτε από 7 υπουργούς από συγκεκριμένα κόμματα), καθώς ήθελε να σπρώξει τον πρώην υπουργό Christof Blocher, τον οποίο καταψήφισαν όλα τα κόμματα, καθώς δεν σεβόταν τις παραδοσιακές αρχές συναίνεσης της Ελβετίας. Όταν ο Blocher δεν βγήκε, το SVP αποχώρησε, διέγραψε το μέλος του κόμματός του που εξελέγη υπουργός από το κοινοβούλιο και δήλωσε ότι θα διοργανώνει δημοψηφίσματα για τα πάντα.
Η ατζέντα του SVP είναι: αυστηρότεροι κανόνες απόκτησης ιθαγένειας, απέλαση μεταναστών με ποινικό μητρώο, ενάντια στο Ισλάμ, υπέρ στην ελεύθερη αγορά, κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.ο.κ. Παλιότερες καμπάνιες του κόμματος μπορεί κανείς να δει εδώ: http://www.artthrob.co.za/08apr/images/svp_01a.jpg http://worldradio.ch/wrs/bm~pix/leadseries_svp_poster2008~s600x600.jpg Η συγκεκριμένη καμπάνια στρέφεται κατά των μιναρέδων ως σύμβολο, και το πόστερ της ήταν αυτό: http://www.merkur-online.de/bilder/2009/10/08/488489/902666059-minarett-initiative-schweiz-plakat.9.jpg Επιχειρήθηκε σύνδεση των μιναρέδων με τον ισλαμισμό και τον φονταμενταλισμό, τον εξισλαμισμό της χώρας, τα δικαιώματα των γυναικών κ.ο.κ. Στην Ελβετία υπάρχουν τέσσερις μιναρέδες, και με αφορμή την πόλη του Λάνγκενταλ, όπου οι πολιτες αντιτίθενταν στην έγερση μιναρέ, ξεκίνησε αυτή η καμπάνια. Οι μουεζίνηδες απαγορεύονται ούτως ή άλλως, ενώ το θέμα του ύψους των κτιρίων είναι ζήτημα της πολεοδομίας. Άλλωστε, σε επίπεδο κοινότητας μπορούν να γίνονται δημοψηφίσματα για καινούρια, ψηλά κτίρια (οι Ελβετοί εγείρουν μεταλλικούς στύλους, για να δείξουν το προβλεπόμενο ύψος του κτιρίου). Το ζήτημα επομένως δεν είναι πρακτικό. Η Ελβετία έχει 400.000 μουσουλμάνους, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα μετριοπαθείς. Στη Ζυρίχη βλέπεις ελάχιστες μαντίλες, και δεν έχω δει ποτέ μπούρκα (οι Πράσινοι ισχυρίζονται ότι μπούρκα βλέπεις μόνο στη Γενεύη και το Σαιντ Μόριτς όταν έρχονται οι τουρίστες από το Κατάρ, και το θεωρώ πολύ πιθανό). Τα μόνα καντόνια (=κρατίδια) που απέρριψαν την πρόταση απαγόρευσης ήταν τα γαλλόφωνα της Γενεύης, του Βωντ (Λωζάννη) και του Νεσατέλ (παραδοσιακά σοσιαλιστικό και φιλοευρωπαϊκό) και της πόλης της Βασιλείας. Το ποσοστό ήταν επίσης κατά εντός της πόλης της Ζυρίχης, η οποία προσμετράται όμως μαζί με τα χωριά του καντονίου της, τα οποία υπερψήφισαν την πρόταση απαγόρευσης. Δηλαδή, η πρόταση απορρίφθηκε από τις πόλεις όπου ζουν Ελβετοί με υψηλότερη μόρφωση και κυρίως επαφή με τους μουσουλμάνους. Αντίθετα, στα επαρχιακά γερμανόφωνα καντόνια, τα ποσοστά υπέρ της πρότασης ήταν τεράστια. Ευτυχώς, είναι δύσκολο η απόφαση αυτή να μπορεί να εφαρμοστεί νομικά, καθώς αντιτίθεται στη χάρτα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ και σε ευρωπαϊκές συνθήκες τις οποίες έχει υπογράψει η Ελβετία, ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είναι επίσης πολύ πιθανό ότι αν κάποιος μουσουλμάνος προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα κερδίσει. Ίδωμεν. Παρ'όλα αυτά, η απόφαση αυτή είναι μνημείο ρατσισμού και ξενοφοβίας, σε μία χώρα μάλιστα που δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται το Ισλάμ, εντός ή εκτός του εδάφους της. Για μένα, είναι ενδεικτική του κλίματος που καλλιεργείται εδώ και χρόνια, και φοβάμαι ότι οι εξελίξεις θα είναι ακόμη χειρότερες στο μέλλον. Μακάρι να διαψευσθώ. Title: Re: Οι Ελβετοί είπαν «όχι» στους μιναρέδες Post by: ikoufis on December 01, 2009, 22:25:40 pm H Ελβετία εντάχθηκε στη συνθήκη του Σέγκεν εδώ και ένα χρόνο οπότε πολλοί μετανάστες που υπάρχουν στην Ευρώπη ήρθαν και στην Ελβετία ψάχνοντας για ευκαιρία να εγκατασταθούν.
Στους δρόμους βλέπεις ζητιάνους, κάτι που λένε οι Ελβετοί πριν μερικά χρόνια δεν υπήρχαν. Και οι ζητιάνοι φαίνεται ότι δεν είναι ελβετοί από τα χαρακτηριστικά τους. Και η αλλαγή πρέπει να ήταν απότομη και τους χτύπησε. Οχι ότι διακιολογεί πολλά, αλλά ακούγεται συχνά στις συζητήσεις των ελβετών. Εδώ πάντως ξεκινήσαμε διαμαρτυρίες (αυτό ισχύει!) και προχωράμε σε κατάληψη της πρυτανείας :P Title: Re: Οι Ελβετοί είπαν «όχι» στους μιναρέδες Post by: Karaμazoβ on December 01, 2009, 22:29:10 pm Εδώ πάντως ξεκινήσαμε διαμαρτυρίες (αυτό ισχύει!) και προχωράμε σε κατάληψη της πρυτανείας :P ρε κουφη με το που πήγες , διεδωσες τα εθιμα μας :D Title: Re: Οι Ελβετοί είπαν «όχι» στους μιναρέδες Post by: Kat on December 01, 2009, 22:35:29 pm ikoufis, πού μένεις;
Σε ρωτάω, γιατί εγώ τρία χρόνια στην Ελβετία, ζητιάνους δεν έχω δει σχεδόν καθόλου, καθώς η επαιτεία απαγορεύεται διά νόμου - με εξαίρεση τη Βέρνη και ενδεχομένως άλλα μέρη. Όποτε έχω δει να ζητιανεύουν, είναι τζάνκια - την καταγωγή τους δεν την ξέρω, αλλά πάντως μιλούν ελβετογερμανικά, τα οποία σίγουρα δε μάθανε μέσα σ'ένα χρόνο. Επίσης, τα τελευταία χρόνια ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών, στη Ζυρίχη τουλάχιστον, είναι Γερμανοί - κι από όσο ξέρω, το προβλεπόμενο κύμα μεταναστών από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία δεν ήρθε ποτέ, χώρια που οι μουσουλμάνοι πολίτες των χωρών αυτών δεν είναι τόσοι πολλοί. Οι δε διαδικασίες απόκτησης άδειας παραμονής στην Ελβετία δεν είναι καθόλου απλές, ιδίως αν δεν είσαι Ευρωπαίος πολίτης και δεν έχεις δουλειά (αν υποθέσουμε δηλαδή ότι μετανάστες από τρίτες χώρες βρήκαν ευκαιρία μετά την Σένγκεν και ήρθαν στην Ελβετία από αλλού). Και πάλι όμως - τι σχέση αυτά έχουν με τους μιναρέδες; Title: Re: Οι Ελβετοί είπαν «όχι» στους μιναρέδες Post by: Kat on December 01, 2009, 22:59:58 pm ΟΚ, το έψαξα τώρα από περιέργεια, αλλά επιβεβαιώνει αυτό που ήξερα.
Για το καντόνι της Ζυρίχης, στατιστικά Οκτωβρίου 2009 εδώ από το Migrationsamt του καντονίου: http://www.migrationsamt.zh.ch/internet/ds/ma/de/Statistiken.html Δες Zahlen und Fakten 2009 ή Aktuelle Ausländerstatistik. Ενδεικτικά, ξένος πληθυσμός που ζει στη Ζυρίχη: Ευρώπη, 273587 Αφρική, 7393 Αμερική, 14629 Ασία, 21386. Πιο λεπτομερειακά, Γερμανία, 71910 Αλβανία, 202 Ελλάδα, 2601 Βουλγαρία, 553 Αυστρία, 10755 Σερβία, 28703 Ρουμανία, 804 Ουγγαρία, 1574 Τουρκία, 14147 Βοσνία, 4285 Μαρόκο, 705 Αιθιοπία, 196 κ.ο.κ. Ξένοι κατά σειρά εμφάνισης: Γερμανία (22%), Ιταλία (16%), Σερβία (10%), Πορτογαλία(7%), Τουρκία (5%). Αυτά επί ποσοστό ξένων, όχι πληθυσμού. Title: Re: Οι Ελβετοί είπαν «όχι» στους μιναρέδες Post by: 4Dcube on December 02, 2009, 15:06:15 pm Ούτε γω γουστάρω να βλέπω μιναρέδες όταν πίνω τον καφέ μου.
Ούτε χριστιανικούς ναούς ούτε παγόδες ούτε βωμούς ούτε μασωνικές στοές. Υποθέτω όταν θα αρχίσω να πληρώνω φόρους θα θέλω ακόμη λιγότερο να βλέπω τις δικές μας τις εκκλησίες. Στα διάλα ρε με την εκμετάλλευση του κοσμάκη. Και την υποβάθμιση της τέχνης. Από την άλλη, δεν έχω κανένα πρόβλημα με π.χ. τα μοναστήρια. Συνήθως είναι μακριά από τα μέρη όπου πίνω καφέ. Ή τσίπουρα. Ή κρασί... αν και έχουν δικές τους κάβες. Title: Re: Οι Ελβετοί είπαν «όχι» στους μιναρέδες Post by: Karaμazoβ on December 02, 2009, 15:49:26 pm 4 τζαμιά για 400.000 ανθρώπους δεν είναι πολύ λιγο?
Title: Re: Οι Ελβετοί είπαν «όχι» στους μιναρέδες Post by: Kat on December 02, 2009, 15:59:11 pm Τα τζαμιά είναι καμιά διακοσαριά (αν και δεν ξέρω πόσο μεγάλα είναι, συχνά ανήκουν και σε τοπικούς συλλόγους, π.χ. Αλβανών κτλ). Δεν είναι πάντως εμφανή. Γενικά οι μη προτεσταντικές/καθολικές εκκλησίες δεν είναι εμφανείς, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ζυρίχης π.χ. μοιάζει περισσότερο με εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας παρά με εκκλησία.
Οι λατρευτικοί χώροι δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος, αλλά από πρόσθετο φόρο που πληρώνουν οι πολίτες που έχουν δηλώσει ότι ανήκουν σε κάποια θρησκεία. Title: Re: Οι Ελβετοί είπαν «όχι» στους μιναρέδες Post by: bakeneko on December 02, 2009, 16:45:13 pm Οι λατρευτικοί χώροι δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος, αλλά από πρόσθετο φόρο που πληρώνουν οι πολίτες που έχουν δηλώσει ότι ανήκουν σε κάποια θρησκεία. Καλή φάση!Title: Re: Οι Ελβετοί είπαν «όχι» στους μιναρέδες Post by: Godhatesusall on December 16, 2009, 13:44:25 pm Ευρωπαϊκό ψήφισμα για την απαγόρευση των μιναρέδων; Λίγες εβδομάδες μόνο μετά την ψηφοφορία των Ελβετών για την απαγόρευση των μιναρέδων, μια γερμανική δεξιά ομάδα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ένα νέο νόμο του Ευρωπαϊκού δικαίου προκειμένου να οργανωθεί ψήφισμα και στα 27 μέλη κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, η δεξιά αντί-μουσουλμανική ομάδα Pro NRW ελπίζει να ενώσει και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές δεξιές ομάδες, πίσω από την εκστρατεία ενάντια στους μιναρέδες. Όπως είπε χαρακτηριστικά στην Die welt o γενικός γραμματέας του Pro NRW, Markus Wiener: "Θα πραγματοποιήσουμε προεκλογική εκστρατεία, η οποία θα είναι κρίσιμη για το Ισλάμ.Βλέπουμε την κατασκευή των τζαμιών ως μια κίνηση επιθετική και ένα ισχυρό σύμβολο μουσουλμανικής κατάκτησης". O Wiener προσθέτοντας είπε ότι η εκστρατεία δεν απευθύνεται "ειδικά κατά του Ισλάμ", αλλά, αντίθετα, στο "πρόβλημα των μη ευρωπαίων μεταναστών που προέρχονται από το Ισλάμ", ενώ η συζήτηση για ένα πιθανό δημοψήφισμα προγραμματίζεται για τις αρχές του επόμενου έτους. Eλπίζoντας στην βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοψήφισμα για το θέμα, η ομάδα προσβλέπει στη Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία έχει πλέον τεθεί σε ισχύ, όπου περιέχεται μια διάταξη για τα δημοψηφίσματα σχετικά τη συλλογή ενός εκατομμυρίου υπογραφών υπέρ του εν λόγω μέτρου. Η Pro NRW αποτελεί απόφυση της ομάδας Pro Cologne, η οποία βρίσκεται κάτω από την παρακολούθηση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος, την εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας. To 2008 η ομάδα Pro Cologne, ξεκίνησε την προσπάθεια για την απαγόρευση κατασκευής τζαμιού στη Κολονία. Η ομάδα Pro NRW, αυξάνει τον αριθμό των εδρών της και παράλληλα προετοιμάζεται για τις εκλογές στις 9 Μαϊου. Πηγή: Spiegel http://www.tvxs.gr/v28449 Title: Re: Οι Ελβετοί είπαν «όχι» στους μιναρέδες Post by: Tempus Fugit on December 16, 2009, 14:36:02 pm Κάποιος χτενίζεται όταν ο κόσμος καίγεται.
Title: Re: Οι Ελβετοί είπαν «όχι» στους μιναρέδες Post by: jason_ on December 29, 2009, 17:11:22 pm Οι λατρευτικοί χώροι δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος, αλλά από πρόσθετο φόρο που πληρώνουν οι πολίτες που έχουν δηλώσει ότι ανήκουν σε κάποια θρησκεία. Καλή φάση!Όντως. Title: Re: Οι Ελβετοί είπαν «όχι» στους μιναρέδες Post by: Godhatesusall on January 18, 2010, 01:49:04 am Οι μιναρέδες ήταν μόνο η αρχή Στην γραφική Ζυρίχη, τη μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας, ο ρατσιστικός πυρετός που τα τελευταία χρόνια ταλανίζει την ελβετική κοινωνία, ανέβηκε επικίνδυνα την περασμένη εβδομάδα. Αυτή τη φορά, δεν ήταν κάποια ομάδα ακροδεξιών που εξέφρασε με πράξεις βίας το μίσος της για τους μετανάστες, αλλά το ίδιο το κράτος μέσω των δυνάμεων καταστολής. Στόχος, το ελευθεριακό Αυτόνομο Σχολείο της Ζυρίχης (ASZ) που εδώ και μερικούς μήνες στέγαζε τις ελπίδες των «ακαταχώρητων» μεταναστών για μόρφωση και σταδιακή κοινωνική ένταξη. Οι αστυνομικές δυνάμεις πάνοπλες και κουκουλοφόρες, εισέβαλαν στο σχολικό κτίριο χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και κλομπ κατά των δασκάλων και των ενήλικων μαθητών τους, καταστρέφοντας ό,τι μπορούσαν εκείνη τη στιγμή. Σοκαρισμένος ο ευρωπαϊκός τύπος, σημείωνε την επόμενη ημέρα ότι «ακόμη και τα κουφώματα των παραθύρων ξηλώθηκαν». Κι όμως. Δεν είχαν περάσει παρά μόνο μερικά εικοσιτετράωρα από την επίσημη κυβερνητική αναγγελία ότι η σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική που είχε ακολουθηθεί την τελευταία διετία, αποδείχθηκε ατελέσφορη και θα αναθεωρείτο. Χωρίς να υποβαθμίζεται το δημοψήφισμα για τους μιναρέδες. Ειδικά, θα άλλαζαν οι νόμοι για την παροχή ασύλου που είχαν ακολουθήσει μια πορεία κλιμακούμενης αυστηρότητας, με στόχο να εξαλειφθούν οι λεγόμενοι «sans-papiers», οι μετανάστες δηλαδή που δεν διέθεταν επίσημα έγγραφα. Τέλος Δεκεμβρίου, μάλιστα, το Γραφείο Μετανάστευσης υπέβαλε προτάσεις διόρθωσης του νομικού πλαισίου, ώστε να παρέχεται άσυλο και στους μετανάστες «χωρίς χαρτιά». Ετσι κι αλλιώς, από τους σχεδόν 200.000 «sans-papiers» που υπολογίζεται ότι ζουν στην Ελβετία, μόλις οι 16.000 τόλμησαν να υποβάλουν αίτηση για άσυλο, κι οι 5.000 απ' αυτούς «είτε εγκατέλειψαν οικειοθελώς τη χώρα είτε απελάθηκαν». Τον περασμένο Απρίλιο, πολίτες προχώρησαν σε κατάληψη ενός αχρησιμοποίητου σχολικού κτιρίου σε προάστιο της Ζυρίχης, και ίδρυσαν εκεί το ASZ. Υλοποιώντας την ελευθεριακή θεωρία τής δωρεάν, εθελοντικής διδασκαλίας, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες δάσκαλοι ανέλαβαν την επιμόρφωση όσων από τους «sans-papiers» ήλπιζαν στην κοινωνική τους ένταξη μέσω της εκπαίδευσης και της απόκτησης παραγωγικών δεξιοτήτων. Για ένα μεγάλο μέρος της ελβετικής κοινωνίας όμως, η ευνοϊκή μεταχείριση των μεταναστών συνιστούσε και συνιστά απειλή. Σε δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου του 2006, σχεδόν το 70% των Ελβετών ενέκριναν τη λήψη αυστηρών αντιμεταναστευτικών νόμων, που ελαχιστοποιούσαν τη δυνατότητα παροχής ασύλου και αναιρούσαν τις προοπτικές κοινωνικής ένταξης των μεταναστών. Σφραγίζοντας τον υφέρποντα ρατσισμό της ελβετικής κοινωνίας, η αστυνομία της Ζυρίχης διεκπεραίωσε την επίθεσή της στο Αυτόνομο Σχολείο με μια αστεία δικαιολογία: έπρεπε να ξηλωθεί ένα ηλεκτρικό καλώδιο που ξεκινούσε από το κατειλημμένο κτίριο και είχε προκαλέσει ηλεκτροπληξία σε αθώο κηπουρό του δήμου. Ηταν η ελβετική εκδοχή της «θεωρίας της ζαρντινιέρας», με την οποία -στις διάφορες παραλλαγές της- η αστυνομική βία σαρκάζει την ευνομία των δυτικών δημοκρατιών. ΑΧ. ΦΑΚΑΤΣΕΛΗΣ http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=17/01/2010&id=121894 |