Title: Έντονες αντιδράσεις Τουρκοκυπρίων για μειώσεις μισθών Post by: Aurelius on November 04, 2009, 15:16:05 pm Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν στις συντεχνίες εργαζομένων των Τουρκοκυπρίων οι αποφάσεις της διοίκησης Έρογλου για μέτρα «οικονομικής περισυλλογής» όπως... βαφτίστηκαν οι μειώσεις μισθών και οι περικοπές επιδομάτων.
Μέλη 27 συντεχνιών οργανωμένων στις δημόσιες υπηρεσίες κατήλθαν σε ολοήμερη απεργία την περασμένη Τετάρτη με αποτέλεσμα να μην λειτουργήσουν σχολεία, νοσοκομεία και γραφεία της δημόσιας υπηρεσίας. Μετά την ανακοίνωση της απεργίας, εφαρμόστηκε "απαγόρευση απεργίας" σε ορισμένους χώρους εργασίας και ειδικά στο αεροδρόμιο Τύμπου. Επίσης, μέλη των συντεχνιών διοργάνωσαν μεγάλο συλλαλητήριο μπροστά στο κτίριο της βουλής. Η αστυνομία έστησε οδόφραγμα για να εμποδίσει τους απεργούς να συγκεντρωθούν μπροστά στο κτίριο της τουρκικής πρεσβείας. Εκπαιδευτικοί, μέλη της Συντεχνίας Τουρκοκυπρίων Δασκάλων (KTOS), έσπασαν το οδόφραγμα της αστυνομίας και συγκεντρώθηκαν από την πρεσβεία, όπου δέχτηκαν επίθεση από εθνικιστικούς κύκλους. "Οι αξιωματούχοι από την Τουρκία συγκρίνουν τους μισθούς που παίρνουμε εδώ με τους μισθούς στη δική τους χώρα. Έτσι θεωρούν πολύ ψηλούς τους μισθούς των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα εδώ. Οι επίσημοι αξιωματούχοι της Τουρκίας, αλλά και τα τουρκικά ΜΜΕ, αναφέρουν διαρκώς ότι πληρώνονται πολύ ψηλοί μισθοί εδώ με τα χρήματα που εκείνοι στέλνουν. Όμως, οι μισθοί εδώ πρέπει να συγκρίνονται με εκείνους των Ελληνοκυπρίων, με τους οποίους στο μέλλον θα είμαστε κάτω από τη στέγη του ίδιου κράτους" υποστηρίζουν μέλη συντεχνιών των Τουρκοκυπρίων εργαζομένων. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, ο μισθός των νεοεισερχομένων στο δημόσιο θα μειωθεί σημαντικά. Ενδεικτικά, για τους αποφοίτους γυμνασίου και τους εργάτες διαμορφώνεται από 1.002,70 ευρώ στα 568,2 ευρώ ενώ για τους αποφοίτους λυκείου από 1.070 ευρώ στα 659,1 ευρώ. Αναφορικά με τους αποφοίτους πανεπιστημίου, η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς από 1.236,4 ευρώ που αμοίβονταν, πλέον θα έχουν εισόδημα μόλις 727,3 ευρώ. Οι δάσκαλοι από 1.308,2 ευρώ θα παίρνουν 772,7 ευρώ ενώ οι γιατροί από 1.893,2 ευρώ θα έχουν απολαβές 1.240,9 ευρώ. Ο κατώτατος μισθός είναι 1.237 τουρκικές λίρες (562,3 ευρώ). Title: Re: Έντονες αντιδράσεις Τουρκοκυπρίων για μειώσεις μισθών Post by: Aurelius on November 04, 2009, 15:17:30 pm Στο τελος να δεις, οι Τουρκοκυπριοι θα παρακαλανε για την ενωση, για τα λεφτα και για την ΕΕ. :P
Ασχετο, αλλα κατα καιρους εχω γνωρισει Τουρκοκυπριους που σπουδαζουν εξω. Αυτοι τι διαβατηριο εχουν; Title: Re: Έντονες αντιδράσεις Τουρκοκυπρίων για μειώσεις μισθών Post by: yorgos_78 on November 04, 2009, 15:51:23 pm Εδώ και χρόνια παρακαλάνε! Αν θυμάσαι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2004 των τουρκοκυπρίων σχετικά με το σχέδιο Ανάν ήταν - αν δεν με απατά κι εμένα η μνήμη μου - 65% υπέρ της ένωσης. Το οτι θέλουν να ξεμπερδεύουν με την Τουρκία (οι πολίτες πάντα, έτσι;) δεν είναι καινούργια ιστορία.
Title: Re: Έντονες αντιδράσεις Τουρκοκυπρίων για μειώσεις μισθών Post by: bakeneko on November 04, 2009, 17:00:43 pm Πω ρε φίλε, αυτό θα πει περικοπή..!
Title: Re: Έντονες αντιδράσεις Τουρκοκυπρίων για μειώσεις μισθών Post by: 4Dcube on November 04, 2009, 19:44:33 pm Παράξενη κατάσταση...
Ζουν στην ακριβότερη Κύπρο ενώ εξαρτώνται οικονομικά με την Τουρκία της οποίας η οικονομία δε συγκρίνεται με την Κύπρο. Και οι περικοπές τεράστιες... Ακόμα και απεργίες να κάνουν, θα εξακολουθούν να είναι ένα μικρό - και προβληματικό - κομμάτι της Τουρκίας. Προφανώς αυτοί οι υπάλληλοι θα στραφούν στον ιδιωτικό τομέα. Title: Re: Έντονες αντιδράσεις Τουρκοκυπρίων για μειώσεις μισθών Post by: Karaμazoβ on November 04, 2009, 20:58:34 pm οι ελληνοκύπριοι θέλουν να στηρίξουν το βάρος της οικονομικής ανασυγκρότησης των κατεχόμενων, σε περίπτωση επανένωσης? εκει ειναι το ζουμί της απόρριψης του σχεδίου αννάν κατα την άποψη μου απο την ελληνική πλευρά (μαζι με το ζητημα των στρατευμάτων).
Title: Re: Έντονες αντιδράσεις Τουρκοκυπρίων για μειώσεις μισθών Post by: yorgos_78 on November 04, 2009, 21:14:43 pm Αν αναφέρεσαι σε επίπεδο κρατικών κονδυλίων, η απάντηση είναι και ναι και όχι. Τότε (το 2004) δεν θα υπήρχε πρόβλημα καθώς η οικονομία της Κύπρου κάλπαζε. Σήμερα και για κάποια χρόνια ακόμη...δεν ξέρω. Προσωπικά πιστεύω οτι τα κομβικά σημεία για το ελληνοκυπριακό "όχι" τότε ήταν αφενός το ζήτημα των στρατευμάτων (το οποίο μάλλον είναι εμφανές οτι προκλήθηκε από την Τουρκία προκειμένου να φυτιλιαστούν οι ελληνοκύπριοι γιατί γνώριζαν πως οι δικοί τους κάνουν κρα για να λακίσουν) αφετέρου το αρνητικό σε ένα ενδεχόμενο συύπαρξης κλίμα που υφίσταται στην Κύπρο. Αν μιλάς όμως για το ιδιωτικό κεφάλαιο, αν κρίνω από το οτι ο επιχειρηματικός κόσμος της Κύπρου (της ελληνικής πλευράς εννοώ) ήταν η μόνη - σχεδόν - φωνή υπέρ της ένωσης στην όλη ιστορία του σχεδίου Ανάν στην "εδώ" πλευρά, μάλλον η απάντηση είναι ναι. Και δεν έχουν άδικο αν το καλοσκεφτείς. Λίγο το έχεις να διπλασιάζεις το πεδίο δράσης σου σε ένα βράδυ και να αποκτάς (πρωτογενώς τουλάχιστον) αισθητά φθηνότερο εργατικό δυναμικό; Υπάρχει ένα σχετικά πρόσφατο παράδειγμα μιας εύρωστης οικονομικά χώρας που ενώθηκε με μια αισθητά ασθενέστερη. Αναφέρομαι στο παράδειγμα της ένωσης ανατολικής και δυτικής Γερμανίας. Μπορεί εν προκειμένω η κλίμακα να διαφέρει, τα ειδικά βάρη όμως όχι. Είναι σαφέστατο οτι ο ισχυρός εταίρος είναι η πλευρά της ελληνικής Κύπρου.
|