Title: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: Alexkasgr on January 28, 2006, 23:05:21 pm Ανοίγω αυτό το θέμα σαν συνέχεια του προηγούμενου, με την απορία αν όλοι είστε τόσο ευχαριστημένοι από τους τομείς που διαλέξατε ώστε να... κοκορεύεστε για αυτό!
Αν μπορείτε δίνετε και μια σύντομη αιτιολόγηση από κάτω για το τι ψηφίσατε. Title: Απ: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: JAs0n-X on January 29, 2006, 01:17:21 am Ψηφισα πολυ απλα το πρωτο γιατι ειμαι πολυ ευχαριστημενος με την επιλογη μου. (Ηλεκτρονικη)
Στο νεο προγραμμα σπουδων βεβαια τα πραγματα αλλαζουν... Η ευελιξια που εχει ο καθενας, ως προς τα μαθηματα, απ τη στιγμη που θα παρει τομεα ειναι μεγαλυτερη αλλα και παλι δεν νομιζω να αλλαζα την επιλογη μου! ΥΓ. Η επιλογη τομεα πλησιαζει και φουντωνουν παλι τα θεματα περι αυτου. Περασε ενας χρονος απο τοτε που ημουν στην ιδια θεση και εγραφα για το ιδιο θεμα εδω. Title: Απ: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: Wiwol on January 29, 2006, 14:33:43 pm Ηλεκτρονικός ..
πολύ καλή επιλογή. Να πω μόνο ότι τα τελευταία χρόνια ο τομέας ηλεκτρονικής στο ΑΠΘ έχει γεμίσει με κόσμο που θέλει να ασχοληθεί αποκλειστικά για προγραμματισμό. Είναι η προσωπικότητα του Μητκα? είναι το ότι γίνεται δουλειά (ένας υπολογιστής και μόνο χρειάζεται) ενώ σε άλλα μαθήματα (ΣΑΕ πχ) είναι μόνο θεωρίες? (άντε να προγραμματίσεις ρομποτικό βραχίονα με βαρύτητα, να φτιάξεις χώρο εργασίας….) Όπως και να έχει πιστεύω πως έχει πέσει πολύ το ενδιαφέρον για Αυτόματο έλεγχο, Ρομποτική κτλ. Κάτι που αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο του τομεα. Ίσως να έπρεπε να σπάσει ο τομεας σε 2. Προγραμματισμό και Ηλεκτρονικής. Title: Απ: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: fugiFOX on January 29, 2006, 15:57:12 pm Ο λόγος που γεμίσαμε softwarάδες είναι η βαρεμάρα.
ΤΟ μεγαλύτερο ποσοστό προτιμά την ενασχόληση με ένα προγραμματάκι, αραγμένος μπροστά σε μια οθόνη. Αυτό κατά ανάγκη δεν είναι κακό, και οι softwarαδες είναι απαραίτητοι, αλλά είναι πολύ περισσότερο κακό όταν γίνεται μάστιγα. Title: Re: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: Turambar on January 29, 2006, 17:48:25 pm Δε νομίζω ότι γίνεται από την ανάγκη των φοιτητών να γίνει σοφτγουεράδες. Αντίθετα ξέρω πάρα πολλούς ηλεκτρονικούς που ακόμα φοβούνται τους υπολογιστές.
Από την άλλη ξέρω πολλούς που απέκλεισαν με τη μία τον τομέα για λόγους "υπολογιστικούς" Η φοβία παραμένει μην ξεχνιέστε (α ρε παπ με τους ψηφιόβους σου :) ) To software engineering είναι ένας κλάδος παραμελημένος από το τμήμα μας, ο Μήτκας ευτυχώς που σώζει την παρτίδα. (επίσης φίλτατε Φιούτζιτιβ, το σοφτγουερ στην ελλάδα έχει πααααρα μα πάαααρα πολύ χώρο στην ελλάδα αλλά δεν το έχει συνειδητοποιήσει κανένας στην ελλάδα. Ακόμα και αυτοί που θέλουν να γίνουν σοφτγουεριστες) Title: Re: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: 4Dcube on January 29, 2006, 18:01:09 pm Προσωπικά με ενδιαφέρει πάρα πολύ το hardware - κυβερνητική. Έχω ασχοληθεί και ερασιτεχνικά με το θέμα.
Αλλά γιατί να διαχωριστεί ο τομέας σε σχέση με τον προγραμματισμό όπως είπε ο wiwol; Στη ρομποτική ο προγραμματισμός επιβάλλεται. Εκτός αν εξετάζεται να γίνει μεγαλύτερη η ειδίκευση, όπως με τις κατηγορίες του ΣΗΜΜΥ στο ΕΜΠ. Title: Re: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: Turambar on January 29, 2006, 18:19:44 pm Ναι αυτό ήθελα να πω και μάλλον το παράβλεψα.
Ο τομέας ασχολείται και με άλλα πράγματα και αν έχει κεντρικό θέμα αυτός είναι ο Αυτόματος Έλεγχος. Πιστεύω.Απλά ευτυχώς στους τομείς είσαι αρκετά πιο ευέλικτος (νομίζω πιο πολύ σε εμάς που έχουμε περισσότερες επιλογές - εννοώ επιλέγουμε περισσότερα μαθήματα, δηλαδή έχουμε λιγότερα υποχρεωτικά - δεν είναι δύσκολο γαμώ το να το πω γιατί ζορίζομαι;) να κάνεις τις επιλογές σου. Πολλοί έρχονται στην σχολή για αυτό το "υπολογιστών" και οι περισσότεροι απογοητεύονται. Ανάμεσα τους και εγώ που δεν είχα καταλάβει πλήρως τι περιλάμβανε το μηχανικός. Τώρα χαίρομαι για την επιλογή μου. Το λογικό είναι να πας στο "Πληροφορικής" αν θες σοφτγουερ, φαντάζομαι δεν έχω δει το πρόγραμμα σπουδών, αλλά τελικά και η σχολή μας δίνει αρκετά, αν το επιλέξεις να το κάνεις. Και αυτό σίγουρα είναι καλό. Title: Re: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: Turambar on January 29, 2006, 18:54:37 pm είπα και εγώ....
Title: Απ: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: Larry_Flynt on January 29, 2006, 19:01:22 pm Ας βοηθήσουν οι παλιοι έμας που (ίσως-για μένα το λέω) πάρουμε τομέα :-\
Title: Re: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: Turambar on January 29, 2006, 19:09:20 pm 17 μαθήματα είναι θα περάσουν....
(ή δώδεκα... δε ξέρω) ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D o καμένος --------------> Τουράμπαρ Title: Re: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: Turambar on January 29, 2006, 19:10:12 pm άργησες ;) με όλη την καλή διάθεση παρά την απέχθεια στον τομέα σου :).... το ομολογώ... τη μέρα που θα περάσω Πεδίο δύο θα πιστώ ότι θα πάρω κάποτε πτυχίο (έκανα και ρίμα... ποιος είμαι... ο Junior?) Title: Re: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: pstp on January 29, 2006, 19:32:51 pm Είμαι στο 2ο έτος της σχόλης και ίσως λίγο νωρίς για να σκέφτομαι τομέα, αλλά δεν πειράζει να ρωτήσω μια και διάβαζα το θέμα!!Νομίζω ότι σκέφτομαι τον τρίτο τομέα της σχολής που μέχρι στιγμής δεν τον ανέφερε κάνεις. Ενέργεια λοιπόν, ισως γιατί είναι πιο διαχρονική και πιο προσιτή σε μένα!Δεν ξέρω!Είναι κανείς ενεργειακός να με διαφωτίσει λιγακι?
'Ετσι για να είμαι σε θέση μετά από 2 χρονάκια να απαντήσω ότι είμαι ικανοποιημένη με τον τομέα που διάλεξα!!! :( Title: Re: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: 4Dcube on January 29, 2006, 19:44:54 pm Είμαι στο 2ο έτος της σχόλης και ίσως λίγο νωρίς για να σκέφτομαι τομέα, αλλά δεν πειράζει να ρωτήσω μια και διάβαζα το θέμα!!Νομίζω ότι σκέφτομαι τον τρίτο τομέα της σχολής που μέχρι στιγμής δεν τον ανέφερε κάνεις. Ενέργεια λοιπόν, ισως γιατί είναι πιο διαχρονική και πιο προσιτή σε μένα!Δεν ξέρω!Είναι κανείς ενεργειακός να με διαφωτίσει λιγακι? 'Ετσι για να είμαι σε θέση μετά από 2 χρονάκια να απαντήσω ότι είμαι ικανοποιημένη με τον τομέα που διάλεξα!!! :( Πού είναι ένας gpap όταν τον χρειάζεσαι; ^suspicious^ Title: Απ: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: Wiwol on January 29, 2006, 22:21:48 pm Προσωπικά με ενδιαφέρει πάρα πολύ το hardware - κυβερνητική. Έχω ασχοληθεί και ερασιτεχνικά με το θέμα. Αλλά γιατί να διαχωριστεί ο τομέας σε σχέση με τον προγραμματισμό όπως είπε ο wiwol; Στη ρομποτική ο προγραμματισμός επιβάλλεται. Εκτός αν εξετάζεται να γίνει μεγαλύτερη η ειδίκευση, όπως με τις κατηγορίες του ΣΗΜΜΥ στο ΕΜΠ. Σαν σκέψη νομίζω ότι έχει κάποια βάση. Πλέον το γνωστικό αντικείμενο του προγραμματισμού είναι τεράστιο και μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ειδίκευσης από μόνο του Εννοείτε ότι ο προγραμματισμός χρειάζεται ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ. αλλά απλά σε ποιο μικρό επίπεδο. Άλλο να προγραμματίζεις έναν ελεγκτή μέσω ενός API σε C++ , άλλο να κανεις εναν TURBO κώδικα για GSM, άλλο να τρέχεις ένα simulation για τα μεταβατικά φαινόμενα στα Ηλεκτρονικά ισχύος του Intercity και άλλο να υλοποιείς προγράμματα μεγάλης κλίμακας και να σχεδιάζεις πράκτορες λογισμικού. Και αν δεν κάνω λάθος το ΗΜΜΥ του ΕΜΠ έχει κάνει αυτόν τον διαχωρισμό. (έχει 4 τομείς) Title: Απ: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: poly1 on January 30, 2006, 01:09:30 am Γεγονός είναι οτι είμαι 100% ευχαριστημένη από τον τομέα που επέλεξα πριν 2 χρόνια μιας και ήταν συνειδητή επιλογή.
Παρόλαυτα εαν δεν υπήρχε ο τομέας Ηλεκτρονικής ή εαν μπορούσα να πάρω 2 τομείς (χα!) θα επέλεγα σίγουρα Ενεργειακό! :) Μαρέσει πολύ το κλίμα που επικρατεί στους Ενεργειακούς και θεωρώ οτι πραγματικά κάνουν ουσιαστική δουλειά! Η Ελλάδα δεν είναι σαφώς βιομηχανική χώρα , ωστόσο πιστέυω πως η υποδομή που παρέχει ο τομέας αυτός είναι πολύ καλή! Όσον αφορά τη δυσκολία των μαθημάτων θεωρώ οτι τα μαθήματα Ενέργειας έχουν τη δική τους δυσκολία και όσα λέγονται ..οτι είναι πιο εύκολος..είναι ΛΑΘΟΣ! Εάν θέλει κάποιος να περάσει εύκολα τα μαθήματα ας μη πάει Ενέργεια εαν δε τον ενδιαφέρει. 8) Όπως και ναχει μπράβο στην Ενέργεια!! Keep up with the good work ;) Title: Απ: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: lars on January 30, 2006, 01:33:07 am Σαν σκέψη νομίζω ότι έχει κάποια βάση. Πλέον το γνωστικό αντικείμενο του προγραμματισμού είναι τεράστιο και μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ειδίκευσης από μόνο του Εννοείτε ότι ο προγραμματισμός χρειάζεται ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ. αλλά απλά σε ποιο μικρό επίπεδο. Άλλο να προγραμματίζεις έναν ελεγκτή μέσω ενός API σε C++ , άλλο να κανεις εναν TURBO κώδικα για GSM, άλλο να τρέχεις ένα simulation για τα μεταβατικά φαινόμενα στα Ηλεκτρονικά ισχύος του Intercity και άλλο να υλοποιείς προγράμματα μεγάλης κλίμακας και να σχεδιάζεις πράκτορες λογισμικού. Και αν δεν κάνω λάθος το ΗΜΜΥ του ΕΜΠ έχει κάνει αυτόν τον διαχωρισμό. (έχει 4 τομείς) Συμφωνώ κι εγώ.Το λογισμικό έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ τα τελευταία 15 χρόνια και πρέπει να ενισχυθεί στο τμήμα, αν και κάτι έγινε με το ΝΠΣ. Νομίζω ότι το τμήμα είναι περισσότερο hardware-στραφές(!!), αφού από τους 13 καθηγητές του τομέα, μόνο οι 3(βαριά 4) ασχολούνται καθαρά με λογισμικό ενώ οι υπόλοιποι με αυτόματο έλεγχο και ηλεκτρονική.Αν θέλει κάποιος, ας κοιτάξει τι γίνεται και σε άλλα τμήματα ακόμα και εντός Ελλάδας και περιμένω τυχόν διαφωνίες.. :) Title: Απ: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: BOBoMASTORAS on January 30, 2006, 20:04:16 pm Λέγαμε προχθές και με τον Aurelius ότι στη σχολή δεν διδάσκεται ουσιαστικά software. Μάλιστα είχαμε καταλήξει ότι και αυτό αντιμετωπίζεται στη σχολή μας με την κλασική ατάκα: "Ε, εντάξει κάποιος που ενδιαφέρεται μπορεί να μάθει, αν το ψάξει και λίγο μόνος" Το συμπέρασμα μας είναι ότι η φράση - άποψη αυτή έχει γίνει πανάκεια. Υπάρχουν περιπτώσεις που, δε μπορώ να πω, κάτι τέτοιο ισχύει. Παρόλα αυτά στη σχολή μας η αλήθεια για τον προγραμματισμό είναι η εξής:
Αν και οι φοιτητές σαν ηλεκτρολόγοι μηχανικοί μπορούν να λύσουν ιδιαίτερα δύσκολα προβλήματα στο τομέα του ηλεκτρολόγου, στο κομμάτι του μηχανικού υπολογιστών και ειδικά στο software έχουν βασικές ελλείψεις και βρίσκουν δυσκολίες ακόμη και σε απλά προβλήματα. Δε ξέρω τι οδήγησε σε αυτή την κατάσταση, όταν μπήκα στη σχολή ήταν χειρότερη, αλλά παρόλα αυτά το τμήμα υστερεί σε μεγάλο βαθμό σε αυτό το σημείο. (δεν μιλάω σε σχέση με άλλα τμήματα αλλά σε απόλυτα μεγέθη για το τι θα έπρεπε να ξέρει ένας μηχανικός υπολογιστών). Ίσως αυτό να συμβαίνει λόγω της "καταγωγής" της σχολή που δεν έχει και μεγάλη σχέση με το κομμάτι του μηχανικού υπολογιστών, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να υπάρχει βελτίωση. Title: Re: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: Turambar on January 30, 2006, 20:55:48 pm Ρε παιδιά ρε παιδιά... τι θα ήθελες να μάθεις από σοφτγουερ δηλαδή; Να φτιάξεις το ματλαμπ; Στη σχολή μαθαίνεις να μαθαίνεις γλώσσες.
Το καλύτερο που υπάρχει να μάθεις στην σχολή για το λογισμικό είναι η Τεχνολογία Λογισμικού, μπορεί να μη μάθεις γλώσσες και διαστημικά αλλά θα δεις που κρύβεται η ουσία στην παραγωγή εφαρμογών. Ο κώδικας είναι το τελευταίο και πιο πρωτόγονο κομμάτι της ιστορίας. Το documentation και η εξασφάλιση ικανότητας συντήρησης του προιοντος σου είναι η δουλειά.... Οι επίδοξοι σοφτγουεράδες θα δείτε... Γιατί κώδικα φτιάχνουν πολλοί εφαρμογές λιγότεροι.... Title: Re: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: TT_PTOLEMAIDA on January 30, 2006, 21:17:44 pm Αν και οι φοιτητές σαν ηλεκτρολόγοι μηχανικοί μπορούν να λύσουν ιδιαίτερα δύσκολα προβλήματα στο τομέα του ηλεκτρολόγου, στο κομμάτι του μηχανικού υπολογιστών και ειδικά στο software έχουν βασικές ελλείψεις και βρίσκουν δυσκολίες ακόμη και σε απλά προβλήματα. Δύσκολα μπορούν να λύσουν....εντάξει. ΕΥΚΟΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΥΣΟΥΝ??????Για παράδειγμα τελειώνεις εσύ από εδώ, παίρνεις το πτυχίο και αύριο μεθαύριο καλείσαι να συμπληρώσεις αίτηση για παροχέτευση Μέσης Τάσης από την ΔΕΗ ή μια υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη...Ξέρεις? Έχουμε μάθει την διαδικασία αυτή εμείς των άλλων τομέων εκτός της ενέργειας? Πριν πάμε στο κομμάτι του μηχανικού υπολογιστών είναι σίγουρο ότι μπορούμε να λύσουμε όλα τα ηλεκτρολογικά προβλήματα? Δεν νομίζω... Εγώ ψήφισα το 4, επειδή δεν μάρεσε καθόλου ο τομέας που διάλεξα (ηλεκτρονικής). 1000 φορές να επέλεγα τομέα ενέργειας... Και όχι επειδή το κλίμα των φοιτητών είναι ωραίο όπως ειπώθηκε παραπάνω ή θεωρείται ο πιο εύκολος τομέας, αλλά επειδή είναι ο μόνος τομέας που στην Ελλάδα απορροφάται ευκολότερα. Title: Απ: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: poly1 on January 30, 2006, 21:20:21 pm Και όχι επειδή το κλίμα των φοιτητών είναι ωραίο όπως ειπώθηκε παραπάνω ή θεωρείται ο πιο εύκολος τομέας, αλλά επειδή είναι ο μόνος τομέας που στην Ελλάδα απορροφάται ευκολότερα. Αργά το σκέφτηκες............... Title: Re: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: TT_PTOLEMAIDA on January 30, 2006, 21:27:54 pm Περίμενα ότι τα μαθήματα του τομέα Ηλεκτρονικής δεν θα ήταν τόσο 'φτωχά'.
Ή μάλλον τόσο εξειδικευμένα.... ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΗΧΑΝΕΣ Β ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ??? Υπάρχει το Α, αλλά το Β είναι μόνο στον τομέα τηλεπ.!!! Αυτό ποτέ δεν μπόρεσα να το καταλάβω... Title: Απ: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: BOBoMASTORAS on January 30, 2006, 21:28:39 pm Δε είπα να γράψεις matlab, αλλά εδώ προχθές που είχε βάλει ο Πέτρου στα μικρο να γ΄ραψουν ένα προγραμμα που έκαννε την μετατροπή από προσημο μέτρο σε συμπλήρωμα του 2 μείναν και τον κοιτούσαν. Εϊναι σαν να λες δε ξέρω τους νόμους του kirkof αλλά εγώ συντήρηση κυκλωμάτων θα κάνω.
2ον Τι σημασία έχει τι θα κάνεις η γίνεσαι μηχανικός υπολογιστών ή όχι. Αν ήταν έτσι να τον καταργήσουμε τον τίτλο και να τελειώνουμε. 3ον αν και θα έπρεπε να κάνουμε αυτό που λες σαν μηχανικοί στην πραγματικότητα η πραγματιικότητα στην ελλάδα είναι διαφορετηκή. Title: Απ: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: lars on January 30, 2006, 21:58:24 pm Ρε παιδιά ρε παιδιά... τι θα ήθελες να μάθεις από σοφτγουερ δηλαδή; Να φτιάξεις το ματλαμπ; Στη σχολή μαθαίνεις να μαθαίνεις γλώσσες. Το καλύτερο που υπάρχει να μάθεις στην σχολή για το λογισμικό είναι η Τεχνολογία Λογισμικού, μπορεί να μη μάθεις γλώσσες και διαστημικά αλλά θα δεις που κρύβεται η ουσία στην παραγωγή εφαρμογών. Ο κώδικας είναι το τελευταίο και πιο πρωτόγονο κομμάτι της ιστορίας. Το documentation και η εξασφάλιση ικανότητας συντήρησης του προιοντος σου είναι η δουλειά.... Οι επίδοξοι σοφτγουεράδες θα δείτε... Γιατί κώδικα φτιάχνουν πολλοί εφαρμογές λιγότεροι.... Ο BOBoMASTORAS έχει απόλυτο δίκιο. Turambar, ίσα ίσα τα μαθήματα ιδιαίτερα του Μήτκα αλλά και του Ντελόπουλου και κάποια του Στρίτζη(κυρίως οι διπλωματικές που δίνει) είναι που σώζουν την κατάσταση. Κανονικά σαν τμήμα μηχανικών Η/Υ έπρεπε να έχουμε από τα πρώτα κιόλας εξάμηνα μαθήματα για να αποκτήσουμε νοοτροπία προγραμματισμού.Οι παλιοί είχαμε μεν Προγραμματισμό αλλά έτσι όπως γινόταν με Φραγκάκι και Νικολακοπούλου μόνο προγραμματισμό δε μάθαμε. Ούτε και στον δομημένο κάναμε ασκήσεις - τώρα ίσως έιναι δαφορετικά τα πράγματα - να δούμε και λίγο πως σκέφτεται κάποιος που προγραμματίζει. Και δε μιλάω για προγράμματα που βρίσκουν το άθροισμα,όυτε και υπερβολικά πολύπλοκα αλλά σαν αυτά που κάναμε στις Δομές. Όσον αφορά τις γλώσσες που λες, θεωρώ απαράδεκτο να μαθαίνουμε Java σαν ένα τμήμα άλλου μαθήματος και όχι σαν αυτόυσιο μάθημα(να΄ναι καλά βέβαια ο Μήτκας που την ενσωμάτωσε στο μάθημα, γιατί αλλιώς δε θα μαθαίναμε και καθόλου) ή να κάνουμε C++ σε μάθημα επιλογής μόνο και όσο κάνουμε δλδ. Καλά είναι μεν να διαβάσεις ένα βιβλίο αλλά πρέπει και από τη σχολή να υπάρχει πίεση για να ασχοληθούμε ώστε να υπάρξει και καλό επίπεδο κατά μέσο όρο. Title: Re: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: Turambar on January 31, 2006, 09:17:59 am Η παρανόηση είναι στο εξής.
Όταν κάποιος ανοίξει τον υπολογιστή και φτιάξει μια μικρή εφαρμογή που μπορεί να έχει μια μικρή εμπορική χρήση, η απόλυτη γνώση μιας γλώσσας είναι απαραίτητη ίσως. Όταν μια μικρή εταιρία κάνει μικρές κατά παραγγελία εφαρμογές, τότε εξειδικεύεται σε 1-2 γλώσσες και τις χειρίζεται ανάλογα με τις ανάγκες Σε μια μεγαλύτερη εταιρία, κάθε εφαρμογή συντάσετε την ουσία με την γλώσσα που είναι καλύτερη στον τομέα της εφαρμογής. Αυτό που θέλω να πω είναι, ότι γλώσσα δεν είναι κάτι στατικό και η εξειδίκευση σε γλώσσες είναι εσφαλμένη, αφού στην ουσία αυτό είναι κάτι που κατατιέται πάνω στην δουλειά. Στόχος του πανεπιστημείου πρέπει να είναι να σε μάθει να μαθαίνεις γλώσσες, έτσι ώστε να αντιμετωπίσεις ότι μπορεί να συναντήσεις (επαναλαμβάνομαι;). Όσο για το μάθημα του κύριου Φραγκακι, ήταν ένα εισαγωγικό μάθημα, που ένας από τους στόχους του είναι να σου δείξει τι σημαίνει ψευτοκώδικας... δηλαδή, μετατροπή αλγορίθμων σε μια μορφή πιο ενδιάμεση του ανθρώπου και του υπολογιστη. Κατά την άποψη μου η Fortran είναι μια άριστη εκπαιδευτική γλώσσα (και αν θέλετε γελάστε έχει ακόμα πεδία εφαρμογών). Τέλος να θυμίσω ότι υπάρχουν πάρα πολλές γλώσσες και είναι όλες τόσο δυναμικές που στην ουσία η εξειδίκευση στο χώρο της σχολής καταντάει άχρηστη. Title: Απ: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: BOBoMASTORAS on January 31, 2006, 14:26:33 pm Αυτό που θέλω να πω είναι, ότι γλώσσα δεν είναι κάτι στατικό και η εξειδίκευση σε γλώσσες είναι εσφαλμένη, αφού στην ουσία αυτό είναι κάτι που κατατιέται πάνω στην δουλειά. Στόχος του πανεπιστημείου πρέπει να είναι να σε μάθει να μαθαίνεις γλώσσες, έτσι ώστε να αντιμετωπίσεις ότι μπορεί να συναντήσεις (επαναλαμβάνομαι;). Δε διαφωνώ αλλά εγώ δεν είχα κατά νου εξειδίκευση σε κάποια γλώσσα. Αυτό που πιστεύω ότι θα έπρεπε να γίνεται είναι να διδάσκονται τα βασικά από μερικές γλώσσες αλλά και κυρίως προγραμματιστική σκέψη. Δηλαδή πως θα κινηθώ αν θέλω να λύσω το Α πρόβλημα με υπολογιστή? Αυτό δε διδάσκεται στη σχολή μας. Title: Απ: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: Alexkasgr on January 31, 2006, 14:36:02 pm Ηλεκτρονικάριοι μην το ψάχνετε! Η σχολή δε δημιουργήθηκε επί της βάσης σαν σχολή "Μηχανικών Υπολογστών" όπως θα θέλατε! Απλά επεκτάθηκε σε αυτό το αντικείμενο πριν καμιά 12αριά χρόνια και το ενσωμάτωσε στον τίτλο και το πρόγραμμα σπουδών!
Πιστεύω ότι δεν έχει νόημα να μαθαίνεις διάφορες γλώσσες στο Πανεπιστήμιο. Θα ήταν κουραστικό και αν το θέλεις αυτό, δηλώνεις Πληροφορική όπου συμβαίνει αυτό. Το νόημα είναι ότι ως Μηχανικοί που λέει και ο Bob, θα πρέπει να μάθουμε την φιλοσοφία γύρω από την επίλυση προβλημάτων. Αυτό δεν ξέρω αν γίνεται, πόσο μάλλον στον Ηλεκτρονικό τομέα (εγώ μονο διαφορικές ξέρω να λύνω προς το παρόν, άντε και κανένα ολοκλήρωμα με τυπολόγιο! :P). Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο "Μηχανικός Υπολογιστών" είναι εξ' ορισμού προσανατολισμένος περισσότερο στο Hardware. Title: Re: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: Καμένος on January 31, 2006, 21:25:48 pm Συμφωνώ!! Αν θέλετε προγραμματισμό υπάρχει και η Πληροφορική... Κατά τη γνώμη μου η σχολή μας έχει πολύ καλύτερα (και πρακτικότερα) μαθήματα.. Ζήτω το hardware!! Εξάλλου μηχανικός πάς να γίνεις, όχι προγραμματιστής.
Title: Απ: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: lars on February 01, 2006, 00:35:04 am To να μάθεις μια και δύο γλώσσες απλά γίνεται και στο σπίτι και ακόμα εντατικότερα στα ΤΕΙ και ΑΕΙ Πληροφορικής.Δεν αναφερόμουν σε αυτό.Όπως είπε και ο BOBoMASTORAS,μιλάμε για νοοτροπία και τρόπο σκέψης. Και άλλο είναι ο προγραμματιστής, άλλο ο μηχανικός λογισμικού(μηχανικός είναι και αυτός).
Title: Re: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: Turambar on February 01, 2006, 01:18:11 am Tεχνολογία Λογισμικού. 8ο εξάμηνο. period
Title: Απ: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: poly1 on February 01, 2006, 01:59:54 am Η συζήτηση μάλλον έχει εξελιχθεί σε αντίφαση μεταξύ σοφτγουερ - χαρντγουερ στο ΤΗΜΜΥ.
Είμαι της άποψης ότι στο χάρντγουερ ότι και να σου μαθαίνουν τα αντίστοιχα μαθήματα από τη στιγμή που δεν υπάρχει η στοιχειώδης υποδόμη(πχ.6502,ΑVR = αντίκες), από τη σχολή και μόνο δε μαθαίνεις τίποτα. Στο θέμα σοφτγουερ κάτι γίνεται μιας και πραγματικά υπάρχουν "κινητήρια" μαθήματα που σου ανοίγουν τον ορίζοντα για περαιτέρω έρευνα και εδραίsωη της σκέψης ενός μηχανικού. Από τα κορυφαία όπως προανέφερε ο Τουράμ είναι και η Τεχνολογία Λογισμικού. Μία είναι η μόνη λύση for salvation : Do it yourself! ;) Title: Re: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: chabos4 on February 01, 2006, 03:07:18 am Προτείνω να κάνετε μια ομαδική μετακίνηση με 10% στους Πολ. Μηχ. :D
Title: Απ: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: lars on February 01, 2006, 10:20:13 am Η συζήτηση μάλλον έχει εξελιχθεί σε αντίφαση μεταξύ σοφτγουερ - χαρντγουερ στο ΤΗΜΜΥ. Είμαι της άποψης ότι στο χάρντγουερ ότι και να σου μαθαίνουν τα αντίστοιχα μαθήματα από τη στιγμή που δεν υπάρχει η στοιχειώδης υποδόμη(πχ.6502,ΑVR = αντίκες), από τη σχολή και μόνο δε μαθαίνεις τίποτα. Στο θέμα σοφτγουερ κάτι γίνεται μιας και πραγματικά υπάρχουν "κινητήρια" μαθήματα που σου ανοίγουν τον ορίζοντα για περαιτέρω έρευνα και εδραίsωη της σκέψης ενός μηχανικού. Από τα κορυφαία όπως προανέφερε ο Τουράμ είναι και η Τεχνολογία Λογισμικού. Μία είναι η μόνη λύση for salvation : Do it yourself! ;) Μαζί σου είμαι, ειδικά για Τεχνολογία Λογισμικού(top) και Βάσεις Δεδομένων και άλλα.Για τα 3 πρώτα χρόνια μιλάω που κάναμε μόλις 2 μαθήματα σχετικά.. Title: Απ: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: BOBoMASTORAS on February 01, 2006, 13:45:31 pm Η συζήτηση μάλλον έχει εξελιχθεί σε αντίφαση μεταξύ σοφτγουερ - χαρντγουερ στο ΤΗΜΜΥ. Είμαι της άποψης ότι στο χάρντγουερ ότι και να σου μαθαίνουν τα αντίστοιχα μαθήματα από τη στιγμή που δεν υπάρχει η στοιχειώδης υποδόμη(πχ.6502,ΑVR = αντίκες), από τη σχολή και μόνο δε μαθαίνεις τίποτα. Στο θέμα σοφτγουερ κάτι γίνεται μιας και πραγματικά υπάρχουν "κινητήρια" μαθήματα που σου ανοίγουν τον ορίζοντα για περαιτέρω έρευνα και εδραίsωη της σκέψης ενός μηχανικού. Από τα κορυφαία όπως προανέφερε ο Τουράμ είναι και η Τεχνολογία Λογισμικού. Μία είναι η μόνη λύση for salvation : Do it yourself! ;) Μπα δεν είναι διαφωνία software hardware. Άλλωστε αν ήταν τέτοις ο διαχωρισμός σίγουρα θα ήμουν στην κατηγορία του hardware. Απλά όλα χρηάζονται και επειδή στην ελλάδα σοβαρή κατασκευή hardware είναι λίγο ανέφικτο να γίνει πρέπει να επενδύεται χρόνος και στο software. Υ.Γ. Οι AVR δεν είναι αντίκες. είναι από τους μικροελεκτές που χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό. μάλιστα φέτος η υποδομή στο εργαστήριο μίκρο ήταν πολύ καλή με αναπτυξαικές πλακέτες οι οποίες κόστιζαν ..... αρκετά. Title: Re: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: abc on February 02, 2006, 03:53:23 am Tεχνολογία Λογισμικού. 8ο εξάμηνο. period Όσοι ήταν στην τελευταία παρουσίαση του κου Μήτκα θα απολαύσανε και το entry note για τα άλλα softwar-ικά μαθήματα που μπορούμε να πάρουμε. Τεχνολογία Λογισμικού και Βάσεις Δεδομένων. Πίσω από τη τεχνολογία λογισμικού κρύβεται ένα concept όμορφο. Τουλάχιστον αυτή την ιδέα μας μετέφερε. PS: Ψήφισα παιδαγωγικό. Μ'αρέσει το κτήριό τους. Title: Re: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: TT_PTOLEMAIDA on February 02, 2006, 08:45:40 am Προτείνω να κάνετε μια ομαδική μετακίνηση με 10% στους Πολ. Μηχ. :D Μπα....και εκεί μαθηματικά έχουν.Εγώ θα επέλεγα τμήμα Φυσικής και συγκεκριμένα τομέα 'αστροφυσικής, αστρονομίας και μηχανικής' ...και εκεί έχει μαθηματικά αλλά εκείνα τουλάχιστον εκφράζουν την διαίσθηση... 8) Όσοι ενδιαφέρεστε κάντε μια επίσκεψη εκεί... (http://www.astro.auth.gr/) Title: Re: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: dictator23 on February 02, 2006, 09:31:14 am Τι μαθηματικα εχουν οι πολιτικοι;Τα περισσοτερα δινονται ως ISO και σε πινακες απο οσο ξερω.Μηπως ο υπολογισμος τασεων,φορτιων στα κτιρια ειναι δυσκολος;
Title: Re: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: Turambar on February 02, 2006, 13:36:11 pm Επειδή πέρασα πολλές ώρες με πολιτικούς στην πολύχρονη ακαδημαϊκή μου καριέρα, στους πολιτικούς πέφτει πολύ δουλειά, όχι ότι κάποιος δε μπορεί να βγάλει την σχολή λουφάροντας δεξιά και αριστερά, αρκεί να είναι καλός στο PR και να του βγάζουν την δουλειά άλλοι...
Αυτό όμως γίνεται σχεδόν παντού. Όμως οπουδήποτε γίνεται η περισσότερη δουλειά σε εργασίες παρά στο γραπτό της εξεταστικής, πιστεύω ότι ο καθένας μπορεί να μάθει περισσότερα και καλύτερα. Το πρόβλημα ίσως στην σχολή μας είναι σίγουρα ότι το θεωρητικό είναι κάπως πιο πολύπλοκο, αλλά πιστεύω ότι αυτοί εμβαθύνουν πολύ περισσότερο στο τεχνικό κομμάτι, και αυτό είναι πολύ καλό πιστεύω. Μηχανικοί γινόμαστε, όχι θεωρητικοί στοχαστές. Αυτό βέβαια ξεκινάει ότι οι ανάγκες του πολιτικού μηχανικού είναι στατικότερες (καλό το λογοπαίγνιο με την λέξη στατικός, χάμπε;) κυρίως γιατί είναι μια τέχνη που ξεκινάει από τα αρχαία χρόνια, και όπως γίνετε σήμερα, θα μπορεί να γίνετε και σε 40 χρόνια με μικρές αναβαθμίσεις, σε σχέση με το δικό μας γνωσιακό τομέα που είναι ακόμα εμβρυακός κατά την άποψη μου και είναι σχεδόν βέβαιο ότι όσοι θα βλέπουν σε 15 χρόνια, τα τεχνικά κομμάτια τα οποία μας αφορούν σήμερα, θα γελάνε μέχρι δακρίων. Για αυτό κυρίως ασχολούμαστε με πράγματα που μπορεί να θεωρούμε ξεπερασμένα, αλλά κυρίως αυτό που μπορούμε να πάρουμε είναι μια γενικότερη αντίληψη του τι συμβαίνει. Εξηγούμε. Δε μπορεί κάποιος να μάθει πως ακριβώς δουλεύει ο επεξεργαστής Pentium γιατί πέρα του γεγονότος ότι η πολυπλοκότητα του είναι εξωφρενική που ούτε αυτοί που δουλεύουν σε αυτόν δεν έχουν σαφή άποψη, αλλά μέχρι ένα σημείο είναι και μη διαθέσιμος για παρατήρηση. Από την άλλη, βλέποντας τον 6502 για παράδειγμα, τα πράγματα εκεί είναι σαφή και με γνώμονα τις γνώσεις που μπορούμε να πάρουμε από αυτόν να αναγάγουμε στο κάθε τι, με όποιον περιορισμό μπορεί να υπάρχει λόγο μεγέθους. Title: Re: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: Turambar on February 02, 2006, 13:38:11 pm Φοβάμαι ότι μέγεθος είναι πολύ μεγάλο και πολλοί θα αποφύγουν να το διαβάσουν αλλά αυτοί που θέλουν να δουν για τον προγραμματισμό στην σχολή και έχουν ψιλοαπογοητευτεί (όπως και εγώ στα πρώτα χρόνια στην σχολή) θα το διαβάσουν.
Και επανέρχομαι τέλος στο θέμα του σόφτγουερ. Για αυτού που δεν έχουν ακόμα παρακολουθήσει το μάθημα ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ. Το αναφέρω σαν αυθεντία σχεδόν και είναι λάθος, όταν μιλάω σε κάποιον που δεν το έχει παρακολουθήσει. Σε αυτό το μάθημα εξηγείται πλήρως πως δουλεύει μια εταιρία σόφτγουερ που θέλει να φτιάξει εφαρμογές με εμπορική χρήση. Η διαδικασία είναι πολύπλοκη, χρονοβόρα και φτιαγμένη στους κανόνες που έφερε ο Ford για την εξειδίκευση. Σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με την ρομαντική ιδέα του μοναχικού σοφτγουερά που φέρνει την επανάσταση και γίνεται ο νέος Bill Gates. Αν θέλετε έναν τέτοιο δρόμο να ακολουθήσετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε αλλού (αν και πάλι το μάθημα θα ήταν πολύ χρήσιμο) Στην διαδικασία λοιπόν. (και αρκετά απλουστευμένα, κυρίως λόγο περιορισμένης μνήμης εκ μέρους μου) ΣΚΕΛΟΣ 1ο Το πρόβλημα... Τι θέλουμε να φτιάξουμε; Ακούμε το τι θέλει ο πελάτης και προσπαθούμε να φανταστούμε πως θα του το παρουσιάσουμε. Πώς θέλει να το βλέπει και πώς θέλει να το κάνει; ΣΚΕΛΟΣ 2ο Απαιτήσεις... Ορίζουμε με ακρίβεια το τι κουμπάκια θα υπάρχουν, που θα είναι για πιο καλή χρήση, που θα οδηγούν, που θα αποθηκεύονται όσα αποθηκεύονται ΣΚΕΛΟΣ 3ο Σχεδιάζουμε πως θα ικανοποιούμε την κάθε απαίτηση που έχουμε θέσει. Εδώ νομίζω το μάθημα προσφέρει πολλά, μαθαίνοντας σου (η βάζοντας σου να μάθεις) να χειρίζεσαι την UML που είναι ένα τρομερό εργαλείο αναπαράστασης του μελλοντικού κώδικα. Μέχρις τούδε, δεν έχεις γράψει ούτε μια γραμμή κώδικα. Όμως η δουλειά σου είναι έτοιμη. Δεν σου έχει μείνει τίποτα παρά να γεμίσεις τις κλάσεις που έχεις πει ότι θα φτιάξεις, και πρέπει να βρεις τις κατάλληλες εντολές μόνο για να ικανοποιήσεις τον αλγόριθμο. Οι παραπάνω διαδικασίες είναι πολύ σημαντικό να συνοδεύονται από ένα τεράστιο χαρτομάνι που να σου επιτρέπει να επιστρέφεις σε αυτό και να το αλλάζεις ανάλογα με τα προβλήματα που προκύπτουν κατά το επόμενο στάδιο, και να υπάρχει το κατάλληλο documentation που θα επιτρέπει την μελλοντική διόρθωση του προγράμματος σου. ΣΚΕΛΟΣ 4 Παραγωγή κώδικα. Τα προβλήματα που έχεις να αντιμετωπίσεις εδώ δεν διαφέρουν καθόλου από τα προβλήματα στις Δομές Δεδομένων και στις Βάσεις Δεδομένων. Μη σας φαίνεται παράξενο... έτσι είναι. Το πρόβλημα έχει σπάσει σε τόσο "πρωτόγονα" προβλήματα. ΣΚΕΛΟΣ 5 Διόρθωση. Το φτιάξατε το τέρας σας δουλεύει; Προφανώς όχι, εκτός και αν ήσασταν τόσο τέλειοι που είναι στην ουσία αδύνατο να τα φτιάξεις όλα όσα θες και να μην επηρεάζεται παράλογα κάτι στον ΤΟΜΕΑ 000001 από τον άσχετο ΤΟΜΕΑ 358321. Εδώ επιστρέφουμε στην χαρτούρα και βλέπουμε πως κάτι επηρεάζει κάτι άλλο (συνήθως πηγαίνουμε στην χαρτούρα του προηγούμενο σκέλος, βλέπουμε το πρόβλημα, και βλέπουμε πως θα αλλάξουμε την χαρτούρα στο προ προηγούμενο σκέλος για να το διορθώσουμε από εκεί). ΣΚΕΛΟΣ 6 Συντήρηση... Εδώ κρύβονται και τα λεφτά..... Το φτιάξαμε, δουλεύει και κατακτά τον κόσμο... Πώς θα καταφέρουμε να συνεχίσουμε να βγάζουμε λεφτά; Το βελτιώνουμε, προσφέρουμε περισσότερα από τα αναμενόμενα και συνεχίζουμε την διόρθωση, προσφέροντας όλο και καλύτερο προϊόν. Αυτό χωρίς όλη την προηγούμενη χαρτούρα, είναι ουσιαστικά αδύνατον. Το παραπάνω μοντέλο, λέγεται μοντέλο σχεδιασμού λογισμικού λέγεται μοντέλο Καταρράκτη και κατά την άποψη μου είναι το πιο απλό και λειτουργικό συγχρόνως. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η γνώση της γλώσσας προγραμματισμού περιορίζεται σε ένα μικρό κομμάτι αυτού, χωρίς να απαιτεί τρελές γνώσεις. Απλά ανάλογα το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε θα πρέπει να ασχοληθούμε με ειδικές εντολές που υπάρχουν ή πρέπει να φτιάξουμε. Δε μπορείς να ξέρεις την γλώσσα τέλεια, ψάχνεις βρίσκεις εφαρμόζεις. Το θέμα είναι να μπορείς να μπεις στην διαδικασία σωστά και οργανωμένα. Στην ουσία όταν θα μπεις σε μια εταιρία λογισμικού, αυτά θα τα μάθεις και εκεί, αλλά με τις γνώσεις που έχεις μπορείς να βελτιώσεις το σύστημα που υπάρχει σε μια τσαπατσούλικη μικρή εταιρία, ή να προσαρμοστείς γρηγορότερα σε μια καλύτερα οργανωμένη εταιρία. Αποτελεί και οδηγό για κάποιον που θέλει να στήσει μ 4-5 ανθρώπους μια δική του εταιρία, ή ακόμα και αν θέλει να δουλεύει μόνος του, να δουλεύει με σύστημα που θα μπορέσει να τον κάνει πετυχημένο και να μη σπαταλά τις ωραίες ιδέες μπορεί να έχει. Σαν κλείσιμο θα πω κάτι που μας είπε ο κ. Μήτκας και το βρίσκω πολύ σωστό. Στην Ελλάδα είμαστε τυχεροί όσοι θέλουμε να ασχοληθούμε με λογισμικό, ειδικά με δικά μας μέσα (ευνοεί τις μεσαίες επιχειρήσεις). Είμαστε μικρή χώρα και κανείς κολοσσός δε κάθετε να ασχοληθεί με 1.000.000 χρήστες υπολογιστή που θέλουν να έχουν προγράμματα στην παράξενη μητρική τους γλώσσα, και είμαστε προστατευμένοι μέχρι ένα σημείο από αυτούς. Από την άλλη δεν είμαστε και 50-60000... υπάρχει αγορά. Το θέμα είναι να την βρεις ή να την δημιουργήσεις. Δεν λέω να δημιουργήσεις ανάγκες προφανώς, λέω να βρεις τρόπο για να κάνει κάποιος καλύτερα την δουλειά του. Title: Re: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: Turambar on February 02, 2006, 13:39:26 pm κ. Μήτκα.... Αλέξανδρε.... βλέπετε; ^slurp^ ^slurp^ ^slurp^ ^slurp^ ^slurp^
Title: Απ: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: Wiwol on February 02, 2006, 18:16:55 pm Καλό το μοντέλο καταρράκτη αλλά μόνο για μικρά προβλήματα που είναι τετριμμένα σε μεγάλο βαθμό ή είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΜΕΝΑ. Το μοντέλο LUCID (πρέπει να το αναφέρει ο κ. Μητκας στο μάθημα του) είναι το ποιο αποδοτικό για πραγματικές εφαρμογές (τέτοιες μας ενδιαφέρουν) όπου ποτέ ένα πρόβλημα δεν είναι καλά ορισμένο αφού καλά καλά συχνά δεν ξέρει καν ο πελάτης τι θέλει. Χοντρικά στο μοντέλο LUCID η φάση της σχεδίασης - υλοποίησης - αξιολόγησης επαναλαμβάνονται κυκλικά ανεβάζοντας επίπεδο κάθε φορά. Κοινώς.... σχεδιάζεις μια beta version.. την υλοποιείς.... την αξιόλογης (demo στο πελάτη) βρίσκεις αδυναμίες... διορθώνεις και πάλι από την αρχή προσθέτοντας ποιο πολλές λεπτομέρειες. κ.ο κ. Το μόνο κακό είναι ότι σε ένα μεγάλο project η γραφειοκρατία είναι παρόν αφού για κάθε φάση απαιτείτε και πλήρη αναφορά (και οι φάσεις μπορεί να επαναληφθούν πολλές φορές) . Από την άλλη όμως το 90% των προβλημάτων διορθώνεται χωρίς μεγάλες ζημίες και το τελικό προϊόν είναι πολύ κοντά σε αυτό που ζητάει ο πελάτης. Το μάθημα είναι ενδιαφέρον πάντως. Θα συμφωνήσω απόλυτα. Title: Απ: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: lars on February 02, 2006, 22:33:55 pm Μου φτιάξατε την όρεξη για δομές, μιας που δίνουμε και αύριο.. :)
Title: Re: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: Turambar on February 03, 2006, 00:19:31 am Ομολογώ ότι το LUCID δεν το έδωσα σημασία, θυμάμαι το σπειροειδές διάγραμμα του και την λογική του αλλά στην τελική, στο μάθημα ακολουθήσαμε τον καταράκτη.
Κάθε μοντέλο ευνοείται από την χρήση, και ο υβριδισμός σίγουρα πέφτει στο παιχνίδι. Η χαρτούρα όμως πάντα παρόν.... Title: Re: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: TT_PTOLEMAIDA on February 03, 2006, 12:06:26 pm Το πρόβλημα ίσως στην σχολή μας είναι σίγουρα ότι το θεωρητικό είναι κάπως πιο πολύπλοκο, αλλά πιστεύω ότι αυτοί εμβαθύνουν πολύ περισσότερο στο τεχνικό κομμάτι, και αυτό είναι πολύ καλό πιστεύω. Μηχανικοί γινόμαστε, όχι θεωρητικοί στοχαστές. Turambar βλέπω σαρέσει πολύ το τεχνικό κομμάτι. Παντού το αναφέρεις και σε άλλα σχετικά τοπικ. Μου φαίνεται ΤΕΙ έπρεπε να πας και όχι πολυτεχνική σχολή. ;DΟι πολιτικοί εμβαθύνουν στο τεχνικό κομμάτι επειδή ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΝ!!! Ολόκληρα πολυκατοικία θα χτίσουν--ΘΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ! Εμείς οι ηλεκτρολόγοι τί να δούμε???? Τα ηλεκτρόνια μέσα στα τρανζίστορ? Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που έρχονται στο κινητό? Άν δεν ήτσαν ο Μaxwell να μας τα δείξει σε μαθηματικές εξισώσεις, τώρα δεν θα είμασταν εδώ... :D Όσο για την Τεχνολογία Λογισμικού ξόδεψα 10 λεπτά να διαβάσω αυτά που έγραψες και ομολογώ πως με τρόμαξες!!! Δεν θα πάρω το μάθημα Τεχνολογία Λογισμικού!!! Θα πάρω Ηλεκτρονικά Ισχύος Ι και Δ.Υπολογιστών ΙΙ Σε καμιά περίπτωση και αυτό το εξάμηνο μάθημα του κ.Μήτκα!!!! Ενέργεια και πάλι ενέργεια.... Title: Re: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τον τομέα που πήρατε? Post by: Turambar on February 03, 2006, 16:49:30 pm Δε κατάλαβες αυτά που έγραψα φίλτατε.
Είπα ότι το αντικείμενο των πολιτικών είναι στατικό. Σε εμάς όμως όχι, και θα πρέπει να μαθαίνουμε τα βασικά για να τα αναγάγουμε στα πολύπλοκα αργότερα άμα χρειαστεί. Στο φινάλε η δουλειά του ηλεκτρολόγου μηχανικού δεν είναι να ασχολείτε με κολητήρια και τρανζίστορ, ή ακόμα χειρότερα, με κουμπάκια... είναι να έχουμε την μακροσκοπική γνώση των πραγμάτων. Η συναντηση μου στο ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο της πτολεμαιδας με τον εκεί μηχανικό μου έμαθε αρκετά πράγματα. Τον ρωτούσαμε τι σημαίνουν τα κουμπάκια και οι δείκτες και αυτός ευθαρσως μας έλεγε ότι δεν ήξερε και δεν τον ένοιαζε. Αυτός είχε την γενική εποπτία και ο άμεσα υπέυθυνος του κάθε ταμπλώ ήξερε τι έπρεπε να κάνει. Και όντως έτσι είναι. Και στην ακόμα πιο τελική, δεν εκπαιδευόμαστε για να δουλέψουμε, εκπαιδεύομαστε για να μπορούμε να δουλέψουμε. Και κάτι άλλο... δεν προτείνω το μάθημα ΤΛ σε όσους προτιμούν το άπειρο διάβασμα πάνω από ένα βιβλίο για να περάσον ένα μάθημα. Το προτείνω σε αυτούς που θέλουν να δουλέψουν στο εξάμηνο, να μάθουν πραγματικά κάτι, και να πάνε στις εξετάσεις σαν να πηγαίνουν για χαβαλέ... (αν και τον ιούνιο έβαλε δύσκολα θέματα...) |