Title: Μπαταρίες Λιθίου Post by: fugiFOX on January 08, 2004, 19:13:04 pm Οι μπαταρίες λιθίου από ότι γνωρίζουμε έχουν την πολύ χρήσιμη ιδιότητα να τη φορτίζουμε όποτε θέλουμε.Όμως παρόλα αυτά ακούγεται από πολλούς ότι για τη μακροζωία της μπαταρίας καλό είναι και πάλι να τη φορίζουμε αφού αδειάσει πλήρως, και μάλιστα με τη συσκευή κλειστή (μάλλον για αποφυγή κατανάλωσης κατά τη φόρτιση).
Τελικά τι από αυτά ισχύει; Title: Re:Μπαταρίες Λιθίου Post by: gpap on January 09, 2004, 00:29:49 am Αρχικά να διευκρινίσω ότι δεν θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό στο θέμα, το οποίο άλλωστε ούτε σαν τυπικό ενεργειακό πρόβλημα μπορεί να θεωρηθεί (μάλλον περισσότερο προς τα υλικά πηγαίνει).
Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες για ηλεκτρονικές συσκευές ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιούν διακρίνονται (ιστορικά) σε NiCd, NiMH και Li-Ion ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρόδια και τον ηλεκτρολύτη που περιέχουν. Οι μπαταρίες Li-ion έχουν την μεγαλύτερη χωρητικότητα ανά μονάδα όγκου και επιπλέον λειτουργούν με μεγαλύτερη τάση σε σχέση με τις υπόλοιπες. Συνεπώς προσφέρουν σημαντικό πλεονέκτημα σε μικρό βάρος και διαστάσεις καθώς και σε μεγάλους χρόνους εκφόρτισης. Το μειονέκτήμά τους είναι ότι δεν πρέπει να υπερφορτιστούν γιατί καταστρέφονται (σκάζουν). Απαιτούν συνεπώς πιο 'έξυπνους' φορτιστές και αυτό ανεβάζει το κόστος της συσκευής. Σαν φαινόμενο μνήμης -memory effect- χαρακτηρίζεται το φαινόμενο όπου η τάση της μπαταρίας και η χωρητικότητά της ελαττώνονται όταν αυτή επαναφορτίζεται πριν την πλήρη εκφόρτισή της. Το φαινόμενο αυτό 'δυσφήμισε' αρκετά τις μπαταρίες NiCd, ίσως περισσότερο και από το πραγματικό μειονεκτημά τους που είναι η χρήση του Cd, που είναι ένα ιδιαίτεραα τοξικό υλικό, ενώ οι Li-ion (και λιγότερο οι NiMH) διαφημίστηκαν σαν απαλλαγμένες από το φαινόμενο αυτό. Πραγματικά η επαναλάμβανόμενη φόρτιση χωρίς πλήρη εκφόρτιση σε μπαταρίες NiCd μπορεί να προκαλέσει τα παραπάνω συμπτώματα, τα οποία όμως μπορούν να διορθωθούν αν η μπαταρία κάνει 2-3 κανονικούς κύκλους πλήρους αποφόρτισης-επαναφόρτισης. Οι μπαταρίες αυτές υπέφεραν περισσότερο από τον κακό σχεδιασμό των φορτιστών των συσκευών που είχε σαν αποτέλεσμα την υπερφόρτισή τους και την ελλάττωση της διάρκειας ζωής τους. Οι μπαταρίες NiMH υποφέρουν λιγότερο από το φαινόμενο αυτό. Οι μπαταρίες Li-ion είναι, θεωρητικά, απαλλαγμένες από το φαινόμενο μνήμης. Επιπλέον οι φορτιστές τους αναγκαστικά πλέον (για να μην εκραγούν) διαθέτουν έλεγχο υπερφόρτισης και συστήματα διακοπής της λειτουργίας σε χαμηλό φορτίο μπαταρίας. Συνεπώς υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για μακροζωία της μπαταρίας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Εδώ όμως πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε επαναφορτιζόμενη μπαταρία (από τις μπαταρίες αυτοκινήτου μέχρι τις Li-ion) έχει διάρκεια ζωής που μετριέται με κύκλους φόρτισης. Ο κύκλος φόρτισης είναι κύκλος (που αφαιρείται από τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας), είτε αφορά σε πλήρη είτε σε μερική φόρτιση. Για τυπικές μπαταρίες Li-ion η διάρκεια ζωής είναι γύρω στους 1000 κύκλους. Συνεπώς είναι καλύτερα να κάνουμε πλήρεις κύκλους φόρτισης σε κάθε τύπο επαναφορτιζόμενης μπαταρίας. Το εάν η φόρτιση γίνεται με ενεργοποιημένη τη συσκευή ή όχι νομίζω ότι δεν επιδρά στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας μιάς και αυτή εξαρτάται κυρίως από το σχεδιασμό του κυκλώματος φόρτισης. Ελπίζω τα στοιχεία αυτά να διευκρινίζουν κάπως το θέμα. Γ. Παπαγιάννης Title: Re: Μπαταρίες Λιθίου Post by: chggr005 on March 11, 2005, 13:32:20 pm Στο σημείο αυτό καταθέτω και μια προσωπική εμπειρία.
Η μπαταρία του κινητού μου είναι λιθίου και εγώ από τότε που το πήρα (3 χρόνια) είχα την καλή συνήθεια να περιμένω να αποφορτιστεί πλήρως και μετά το φόρτιζα ξανά. Μετά από τρία χρόνια λοιπόν, δεν έχω παρατηρήσει καμία σχεδόν αλλαγή στον χρόνο λειτουργίας του κινητού και η μπαταρία μου δεν εμφανίζει καθόλου το λεγόμενο φαινόμενο μνήμης. Title: Απ: Μπαταρίες Λιθίου Post by: BOBoMASTORAS on March 11, 2005, 21:03:51 pm Πριν από περίπου 2 χρόνια είχα κάνει σχετική ερώτηση στο περιοδικό HiTech με αφορμή ένα άρθρο που είχαν δημοσιεύσει. Στην απάντηση ανέφεραν ότι οι Li-On μπαταρίες γενικά δε παρουσιάζουν μεγάλες μεταβολές στο χρόνο ζωής του ανάλογα με το τρόπο φόρτισης. Μία μικρή μείωση υπάρχει αν η μπαταρία(Li-on) αποφορτίζεται πλήρως προτού φορτιστεί ξανά. Το θέμα φυσικά αφορά τη φθορά του στοιχείου (δηλαδή μείωση της χωρητικότητας του) και όχι το φαινόμενο μνήμης το οποίο εμφανίζεται σε όλες τις μπαταρίες σαφώς όμως λιγότερο στις λιθίου. Για αυτό μου είχαν προτείνει να φορτίζω τη μπαταρία σε κάθε ευκαιρία και 1 φορά στους 6μήνες να περιμένω να αποφορτιστεί πλήρως και να την επαναφορτίσω έτσι ώστε να αποφύγω το φαινόμενο μνήμης. Αυτά για τις λιθίου
Όσον αναφορά στις NiMH (επί το ελληνικότερο μπαταρίες μεταλλικών υδριδίων του νικελίου) το πρόβλημα είναι ότι αν δεν υπάρξει πλήρης κύκλος φόρτισης -αποφόρτισης μειώνεται σημαντικά η χωρητικότητα της μπαταρίας με αποτέλεσμα στον ένα χρόνο η μπαταρία να είναι σε λιγότερο από το 80% των χαρακτηριστικών της. Το κυριότερο πρόβλημα όμως ήταν η μεγάλη αύξηση της εσωτερικής αντίστασης της πηγής με αποτέλεσμα σε transient φαινόμενα να υπάρχουν απότομες βυθίσεις τάσης. Θα το έχετε παρατηρήσει και εσείς ότι το κινητό σβήνει όταν θα πάρετε τηλέφωνο ενώ μπορεί η μπαταρία να προσφέρει ακόμη πολλές ώρες λειτουργίας. Αυτό συμβαίνει διότι τα κινητά έχουν ειδικά συστήματα προστασίας από υποτάσεις τα οποία θεωρούν ότι η μπαταρία έχει αποφορτιστεί κλείνοντας τη συσκευή. Τα πράματα για τις μπαταρίες NiCd είναι ακόμη χειρότερα. Title: Re: Μπαταρίες Λιθίου Post by: chggr005 on March 24, 2005, 13:43:19 pm Πάντως τις συμβατικές μπαταρίες ΑΑ νικελίου καδμίου (οι επαναφορτιζόμενες που υπάρχουν στην αγορά) καλό είναι να αποφορτίζονται πλήρως πριν επαναφορτιστούν. Για τον λόγο αυτό έχουν βγει και ειδικοί φορτιστές που τις αποφορτίζουν πρώτα και μετά τις φορτίζουν. Εάν λοιπόν σκέφτεστε να αγοράσετε φορτιστή, τότε να προτιμήσετε έναν που εμπεριέχει και αποφορτιστή.
|