THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Κοινωνία => Topic started by: Αιμιλία η φτερωτή χελώνα on July 28, 2009, 16:51:07 pm



Title: Περι ιδιωτικοποιησης ΕΥΑΘ
Post by: Αιμιλία η φτερωτή χελώνα on July 28, 2009, 16:51:07 pm
Σήμερα (δικο μου edit: το σημερα ειναι σχετικο :P ) η κυβέρνηση της ΝΔ, τρομοκρατημένη από τους επαναστάτες της αποχής αποφάσισε να παραχωρήσει το 23% και τον έλεγχο της ΕΥΑΘ σε ιδιώτες.

Αν αναρωτιέστε πια είναι αυτή η ΕΥΑΘ, σας λέω ότι είναι η Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης. Με λίγα λόγια και το νεράκι εμπόρευμα αδέλφια μου Καρντάσια.

Και μη σκεφτεί κανένας πονηρός ότι αυτό είναι πρόβλημα των θεσσαλονικιών, γιατί αυτή η πολιτική αν περάσει στην Θεσσαλονίκη θα γενικευτεί παντού.

Να θυμίσω ότι η Πασοκάρα μετέτρεψε την ΕΥΑΘ σε Α.Ε. και την εισήγαγε στο χρηματιστήριο. Η κυβέρνηση της ΝΔ πριν τρομάξει από τα παλικάρια που έκαναν αποχή από τις ευρωεκλογές εκχώρησε το 5% στη γαλλική πολυεθνική SUEZ και τώρα που έχει τρομοκρατηθεί επιχειρεί να ολοκληρώσει το «πακετάκι»

Πέρα από την πλάκα όμως τα πράγματα είναι ιδιαίτερα σοβαρά αν αναλογιστούμε ότι:
Πάνω από 460 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο εξαρτώνται από ιδιωτικές επιχειρήσεις ύδρευσης.

Μέχρι το 2015, περισσότερο από το 75% της ευρωπαϊκής αγοράς και το 65% της αντίστοιχης αμερικάνικης, θα ιδιωτικοποιηθούν.


Το αποτέλεσμα αυτών των ιδιωτικοποιήσεων θα είναι ο υπερδιπλασιασμός των ανθρώπων που οι ανάγκες τους σε νερό θα εξαρτώνται από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή:
-Περισσότεροι από 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό
-Το 20% του πληθυσμού της Γης αναγκάζεται να πίνει νερό από μολυσμένες πηγές.

Εμείς, ο λαός της Ελλάδας, ο λαός της Ευρώπης, ο λαός όλου του κόσμου καλούμαστε να αποφασίσουμε τελικά τι είναι το νερό;
Φυσικό αγαθό η…
Εμπόρευμα προς πώληση «τοις μετρητοίς»
Και αναλόγως να πράξουμε.

Πηγη: http://aliatas.blogspot.com/2009/07/blog-post_13.html


Title: Re: Περι ιδιωτικοποιησης ΕΥΑΘ
Post by: Αιμιλία η φτερωτή χελώνα on July 30, 2009, 20:45:34 pm
ΕΥΑΘ
Εκποίηση με συνοπτικές διαδικασίες

Αδίστακτη η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρεί στην παράδοση της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ) στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ στο δρόμο της ιδιωτικοποίησης οδεύει και η ΕΥΔΑΠ.

Πρόκειται για μία εξελικτική διαδικασία, την οποία ξεκίνησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του '90 και ολοκληρώνεται από τη σημερινή κυβέρνηση. Με πυξίδα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις δε δίστασαν να παραδώσουν στην ιδιωτική κερδοσκοπία ακόμα και το νερό, γεγονός που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το λαό της συμπρωτεύουσας, καθώς η πλήρως ιδιωτικοποιημένη ΕΥΑΘ θα λειτουργεί με κριτήριο την αύξηση των κερδοφόρων αποτελεσμάτων της και όχι την παροχή φθηνού πόσιμου καθαρού νερού προς το λαό της περιοχής, στοιχείο, το οποίο, στα πλαίσια της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αποκτά δευτερεύουσα σημασία. Αμεσα θίγονται και οι εργαζόμενοι της εταιρείας, καθώς η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, κατά την πάγια πρακτική των επιχειρηματιών, συνοδεύεται και με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Στα πλαίσια της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, συνεδρίασε χθες εκ νέου η «διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων» της κυβέρνησης, η οποία αποφάσισε ότι και οι τρεις κοινοπραξίες που επιδιώκουν να αποκτήσουν το 23,02% των μετοχών της εταιρείας ύδρευσης, πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στο τελικό στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Πρόκειται για τις κοινοπραξίες:

    * AQUALIA (Ισπανία) - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατασκευαστική (Ελλάδα).
    * SUEZ ENVIRONMENT (Γαλλία) - ΕΛΛΑΚΤΩΡ - (Ελλάδα).
    * VEOLIA EAU (Γαλλία) MIG όμιλος Βγενόπουλου (Ελλάδα) - ΙΟΝΙΟΣ (Ελλάδα).

Ειδικά οι δύο γαλλικές πολυεθνικές εταιρείες είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, σε θέματα διαχείρισης των υδάτινων πόρων, με επιχειρηματική δραστηριότητα σε πολλές χώρες διεθνώς. Η παρουσία τους στην Ελλάδα, ένα σχετικά μικρό μέγεθος για την εμβέλεια δράσης τους, περισσότερο λειτουργεί ως πρόκριμα για την είσοδό τους στην αγορά των Βαλκανίων και των άλλων παρευξείνιων χωρών.


Title: Re: Περι ιδιωτικοποιησης ΕΥΑΘ
Post by: pandora on July 30, 2009, 21:00:21 pm
Ωραια... δε μένει τίποτα όρθιο....

btw το θέμα θα πρέπει να εκκρεμεί από το χειμώνα... θυμάμαι μια δικιά μας πορεία που είχε σταματήσει για λίγο μπροστά στο κτίριο της ΕΥΑΘ στην μελενίκου για να δηλώσει συμπαράσταση στους εργαζομένους.



Title: Re: Περι ιδιωτικοποιησης ΕΥΑΘ
Post by: Αιμιλία η φτερωτή χελώνα on July 30, 2009, 21:23:07 pm
το θέμα θα πρέπει να εκκρεμεί από το χειμώνα..
Ναι.
e.g. : http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=4901935&textCriteriaClause=%2B%CE%99%CE%94%CE%99%CE%A9%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%A0%CE%9F%CE%99%CE%97%CE%A3%CE%97+%2B%CE%95%CE%A5%CE%91%CE%98

θυμάμαι μια δικιά μας πορεία που είχε σταματήσει για λίγο μπροστά στο κτίριο της ΕΥΑΘ στην μελενίκου για να δηλώσει συμπαράσταση στους εργαζομένους.
Ναι.
Το καραβανι των καμηλων.


Title: Re: Περι ιδιωτικοποιησης ΕΥΑΘ
Post by: pandora on July 30, 2009, 21:30:17 pm

Ναι.
Το καραβανι των καμηλων.

φοβαμαι ότι θα τ΄ακουσεις από τους εακκίτες που ήταν σχεδόν οι πάντες σ' εκείνη την πορεία...

ε όχι και "καμήλες".... ;D
θα ήταν τουλάχιστον υποτιμητικό γι' αυτούς  ;D ;D

και η ΚΝΕ είχε παρουσία σε κείνη την πορεία βέβαια...
από την άλλη πλευρα του δρόμου με κινητά τηλέφωνα...


Title: Re: Περι ιδιωτικοποιησης ΕΥΑΘ
Post by: Karaμazoβ on July 30, 2009, 22:17:10 pm
τραγικος


Title: Re: Περι ιδιωτικοποιησης ΕΥΑΘ
Post by: anonymous-root on August 02, 2009, 23:20:23 pm

Ναι.
Το καραβανι των καμηλων.

είχαν και καμπούρες;


Title: Re: Περι ιδιωτικοποιησης ΕΥΑΘ
Post by: Αιμιλία η φτερωτή χελώνα on August 02, 2009, 23:51:56 pm
Εγκλημα η παράδοση της ΕΥΑΘ στα μονοπώλια

(http://www1.rizospastis.gr/getImage.do?size=medium&id=253708&format=.jpg)
Για το λαό της Θεσσαλονίκης, η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ θα επιφέρει καταρχάς αύξηση των τιμολογίων, καθώς η εταιρεία θα λειτουργεί πλέον με τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια κόστους - οφέλους (φωτ. από την πρόσφατη διαμαρτυρία των μελών του ΠΑΜΕ για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ)

Το εν εξελίξει έγκλημα της παράδοσης της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) στα μονοπώλια δεν είναι ένα ...στιγμιαίο κακούργημα που αποφασίστηκε εν θερμώ από την κυβέρνηση της ΝΔ. Η ιστορία της ιδιωτικοποίησής της έχει παρελθόν, μας πάει αρκετά χρόνια πίσω. Τότε που η αστική τάξη της χώρας είχε εμπιστευτεί το ΠΑΣΟΚ σαν πιο φερέγγυα δύναμη, να της κάνει τη δουλειά στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και γενικότερα στην προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Μια σύντομη αναδρομή στο όχι μακρινό παρελθόν των αρχών της δεκαετίας του '90, μας επαναφέρει στη μνήμη το πολιτικό σκηνικό της εποχής εκείνης. Οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων δεν ήταν κάτι το συνηθισμένο για τον ελληνικό λαό, που είχε αρνητική προδιάθεση σε τέτοιες πρακτικές. Να θυμίσουμε μόνο τη μεγάλη αντίδραση που σημειώθηκε, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε να ξεπουλήσει τον ΟΤΕ σε γιαπωνέζικα επιχειρηματικά συμφέροντα. Εκείνη την περίοδο, όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ βρισκόταν σε διαδικασία φθοράς, και προετοιμαζόταν το έδαφος για την επαναφορά του ΠΑΣΟΚ στην κυβερνητική εξουσία. Σ' αυτό έμελλε ο ρόλος του πολιορκητή και εκπορθητή των δημόσιων επιχειρήσεων της χώρας, που εποφθαλμιούσε να βάλει στο χέρι το μεγάλο κεφάλαιο. Η επιλογή της σοσιαλδημοκρατίας, από την πλευρά της άρχουσας τάξης, να κάνει τη βρώμικη δουλειά και να λειτουργήσει ως μοχλός προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, δεν ήταν ελληνικό μόνο φαινόμενο. Ας μην ξεχνάμε ότι λίγα μόλις χρόνια πριν (Δεκέμβρης του 1991) είχε ψηφιστεί η περιβόητη Συνθήκη του Μάαστριχτ και το αντιδραστικό εκείνο κείμενο, που έπρεπε να μπει σε εφαρμογή. Και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, λόγω των ιστορικών δεσμών που διατηρούσαν με εργατικά στρώματα, ήταν πιο εύκολο να τα χειραγωγήσουν και να τα σύρουν στο άρμα των συμφερόντων της αστικής τάξης. Ως εκ τούτου, κρίθηκαν καταλληλότερα να προωθήσουν τις αντιδραστικές ρυθμίσεις της Συνθήκης, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά νεοφιλελεύθερα κόμματα, τα οποία, ως καθαρόαιμοι εκπρόσωποι της ολιγαρχίας, αντιμετωπίζονταν με μεγαλύτερη καχυποψία από τα λαϊκά στρώματα. Δε θα είναι υπερβολή, αν πούμε ότι την κρίσιμη δεκαετία 1990 - 2000, η σοσιαλδημοκρατία χρησιμοποιήθηκε από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο, σαν ο πιο αποτελεσματικός μηχανισμός κάμψης των λαϊκών αντιστάσεων και υπονόμευσης των εργατικών αγώνων, ως δηλητηριώδες εργαλείο διάχυσης της αντιδραστικής ιδεολογίας της «παγκοσμιοποίησης», στα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Οι ιδιωτικοποιήσεις

Ετσι διαμορφώνονταν τα πράγματα στην Ευρώπη, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προώθησε τον Ιούνη του 1996 τον πρώτο νόμο για τις ΔΕΚΟ, το Ν. 2414/1996. Επρόκειτο για τη νομοθετική εκείνη παρέμβαση, που άνοιξε το δρόμο, σε ό,τι θα επακολουθούσε τα επόμενα χρόνια με τις αθρόες ιδιωτικοποιήσεις που έλαβαν χώρα στα πιο κερδοφόρα και δυναμικά τμήματα των δημόσιων επιχειρήσεων. Επιδίωξη της κυβέρνησης τότε ήταν να βάλει μία τάξη, να ξεκαθαρίσει το τοπίο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μέσω της προώθησης σχεδίων «εξυγίανσης», τα οποία προέβλεπαν διαγραφές ζημιογόνων αποτελεσμάτων, συμπίεση των δαπανών μέσω συρρίκνωσης του προσωπικού, αυξήσεις των τιμολογίων και είσοδο των ΔΕΚΟ στο Χρηματιστήριο.

Από την άποψη αυτή, καθοριστικά ήταν τα δύο πρώτα άρθρα του νόμου. Το μεν άρθρο 1 περιέγραφε ονομαστικά τις επιχειρήσεις που εντάσσονταν στις διατάξεις του νόμου, όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνονταν η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, τα πρώην ΕΛΔΑ, τα ΕΛΤΑ, η ΟΑ, ο ΟΣΕ και, φυσικά, η ΕΥΔΑΠ και οι τότε Οργανισμοί Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, οι οποίοι στη συνέχεια ενοποιήθηκαν με τη μορφή εταιρείας που μετονομάστηκε σε ΕΥΑΘ.

Το άρθρο 2 του νόμου προβλέπει, μέσω προεδρικών διαταγμάτων, το μετασχηματισμό των Οργανισμών του άρθρου 1 σε Ανώνυμες Εταιρείες και κατάρτιση των Καταστατικών τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονιστικού Νόμου 2190/1920, που διέπει τη λειτουργία των Ανωνύμων Εταιρειών. Αυτό πρακτικά σήμαινε την μετατροπή των Οργανισμών σε μετοχικές Εταιρείες, ώστε να είναι εύκολη η πρόσβασή τους στο Χρηματιστήριο, το οποίο λειτούργησε ως το εργαλείο μεταφοράς των κερδοφόρων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα.

Πολλά κέρδη από το νερό

Στην πρεμούρα της η κυβέρνηση της ΝΔ να ενισχύει τους επιχειρηματικούς ομίλους, για όσο καιρό παραμείνει ακόμα στην εξουσία, ανακοίνωσε και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Αυτό που προκαλεί εντύπωση, είναι το ενδιαφέρον που έδειξαν για την απόκτησή της οι μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες διεθνώς. Λόγος γίνεται για τους γαλλικούς πολυεθνικούς κολοσσούς σε θέματα διαχείρισης των υδάτινων πόρων, «Veolia Eau» και «Suez», καθώς και την ισπανική «Aqualia». Από ελληνικής πλευράς, ευδιάκριτο είναι το ενδιαφέρον του κατασκευαστικού κεφαλαίου (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ -ΤΕΡΝΑ και Ιόνιος Κατασκευαστική), το οποίο επιδιώκει το συσσωρευμένο κεφάλαιο που δημιουργήθηκε από τη χρυσοφόρα συμμετοχή του στην κατασκευή δημοσίων έργων, να διοχετευτεί σε άλλες δραστηριότητες.

Ποιες θα είναι τώρα οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ; Γιατί δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες ότι, αν και ξεπουλιέται το 23% των μετοχών της και θα παραμείνει στο κράτος το 51% του μετοχικού κεφαλαίου, ο έλεγχος της εταιρείας θα περάσει στους ιδιώτες.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους της εταιρείας και με βάση την εμπειρία από αντίστοιχες περιπτώσεις, αυτό που αναμένεται να κάνουν οι νέοι ιδιοκτήτες είναι η εφαρμογή «προγράμματος εξορθολογισμού του ανθρώπινου δυναμικού» κάτι που πρακτικά σημαίνει μείωση του προσωπικού μέσω απολύσεων και ανατροπή των κανονισμών προσωπικού, όπως, άλλωστε, προβλέπει και ο δεύτερος νόμος για τις ΔΕΚΟ που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Για το λαό της Θεσσαλονίκης, η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ θα επιφέρει καταρχάς αύξηση των τιμολογίων, καθώς η εταιρεία θα λειτουργεί πλέον με τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια κόστους - οφέλους. Από εκεί και πέρα βέβαια δημιουργούνται και άλλα σοβαρά θέματα, καθώς οι νέοι ιδιοκτήτες δεν αγοράζουν την ΕΥΑΘ για τις ευεργετικές ιδιότητες του καθαρού νερού (αυτό δεν τους ενδιαφέρει καθόλου), αλλά το αντιμετωπίζουν σαν πηγή αυτοαυξανόμενης αξίας, σαν κεφάλαιο που μπορεί να απορροφήσει υπεραξία. Και αυτό είναι το μοναδικό τους ενδιαφέρον. Η αξιοποίηση του κεφαλαίου τους, που στη προκειμένη περίπτωση παίρνει τη μορφή του νερού... Η αντιμετώπισή του, όμως, σαν εμπορευματικό κεφάλαιο, δημιουργεί ταυτόχρονα και ζητήματα ασφάλειας στην παραγωγή και διάθεσή του, καθώς οι επενδυτές ενδιαφέρονται για την πορεία των δεικτών αποδοτικότητας του επενδυμένου κεφαλαίου και όχι για το αν ο κάτοικος της Θεσσαλονίκης έχει καθαρό και ασφαλές νερό.

Είναι, τέλος, εμφανές ότι οι ξένοι επενδυτές σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν την ΕΥΑΘ και τη Θεσσαλονίκη σαν εφαλτήριο εισόδου τους στην αγορά των Βαλκανίων και των παρευξείνιων χωρών, στα πλαίσια του εντεινόμενου ανταγωνισμού του κεφαλαίου για το μοίρασμα των αγορών, των εδαφών και των πρώτων υλών.


Title: Re: Περι ιδιωτικοποιησης ΕΥΑΘ
Post by: Αιμιλία η φτερωτή χελώνα on September 05, 2009, 00:16:47 am
Φωτο απο την σημερινη καταληψη στην ΕΥΑΘ απο το ΠΑΜΕ
(http://assets.tanea.gr/files/2009-09-04/EYATH%2004.jpg)

Αναξια σχολιασμου τα μεγαλα κεφαλια του  Εργατικου Κεντρου Θεσσαλονικης ( ::) )

Το σωματειο των εργαζομενων της ΕΥΑΘ θα συμμετεχει στο συλλαλητηριο του Π.Α.ΜΕ ενοψει ΔΕΘ

Δες τε και τι λεει ενας βλακας http://www.seleo.gr/sbj.aspx?sbj=1675 ;D ;D (στο κατω μερος της σελιδας)


Title: Re: Περι ιδιωτικοποιησης ΕΥΑΘ
Post by: Doctor_Doctor on September 05, 2009, 01:38:25 am
Το νερό είναι αγαθό και όχι εμπόρευμα, αλλά ας μην ξεχνάμε και τη μικροπολιτική!


Title: Re: Περι ιδιωτικοποιησης ΕΥΑΘ
Post by: Niels on September 05, 2009, 01:43:01 am
Τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση νερού...

Τα όσα, όμως, συμβαίνουν με την ΕΥΑΘ ΑΕ και όσα αναμένεται να ακολουθήσουν με την ΕΥΔΑΠ ΑΕ και τις υπόλοιπες Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης στη χώρα μας, δεν αποτελούν «ελληνικό φαινόμενο». Αντίθετα, σε μια σειρά από χώρες του κόσμου, λιγότερες από 10 πολυεθνικές νερού έχουν βάλει στο χέρι το πολύτιμο αυτό φυσικό αγαθό.

Η Γαλλία είναι πατρίδα δύο εκ των μεγαλύτερων πολυεθνικών εταιρειών διαχείρισης νερού ανά τον κόσμο, της SUEZ και της VEOLIA. Στρατηγική τους είναι η υπογραφή αποικιακών συμβολαίων μακροχρόνιας εκχώρησης των δικαιωμάτων για τη λειτουργία και τη συντήρηση (όχι, όμως, και του κόστους κατασκευής) των δικτύων. Στόχος τους είναι είτε χώρες ολόκληρες, είτε δίκτυα μεγάλων πόλεων.

Σήμερα, πάνω από 460 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο εξαρτώνται από ιδιωτικές επιχειρήσεις ύδρευσης, ενώ μέχρι το 2015, περισσότερο από το 75% της ευρωπαϊκής αγοράς και το 65% της αντίστοιχης αμερικάνικης θα ιδιωτικοποιηθούν. Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 1,2 δισ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και το 20% του πληθυσμού της Γης αναγκάζεται να πίνει νερό από μολυσμένες πηγές.

Η περίπτωση της Βολιβίας
Η περίπτωση της Βολιβίας είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για το τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση του νερού. Ας τη δούμε κάπως αναλυτικά, διότι παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον:

Το Σεπτέμβρη του 1998, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εγκρίνει δάνειο 138 εκατ. δολαρίων στη Βολιβία και παράλληλα δίνει την εντολή να ξεπουλήσει σε ιδιώτες όσες κρατικές επιχειρήσεις παρέμεναν ακόμη στα χέρια της.
Το Σεπτέμβρη του 1999 υπογράφεται συμβόλαιο παράδοσης του συστήματος ύδρευσης της πόλης Κοτσαμπάμπα στην εταιρεία AGUAS DEL TUNARI, έναντι 2,5 δισ. δολαρίων. Κύριος μέτοχος της εταιρείας η BECHTEL, η οποία είναι θυγατρική της πολυεθνικής INTERNATIONAL WATER LTD.
Τον Ιανουάριο του 2000 η AGUAS DEL TUNARI, προχωρά σε αυξήσεις 200% και 300%. Η πόλη ακινητοποιείται για 4 μέρες, με απεργίες, διαδηλώσεις και οδοφράγματα από τους κατοίκους που διαμαρτύρονται για την ιδιωτικοποίηση και τις αυξήσεις.
Αυτό όμως είναι μόνον η αρχή. Το 2005, είχαμε δεύτερο ξεπούλημα. Αυτή τη φορά, στην πόλη Ελ Αλτο, όπου το δίκτυο ύδρευσης το πήρε η SUEZ, η οποία σήμερα διεκδικεί και την ΕΥΑΘ ΑΕ. Η εταιρεία έφτασε στο σημείο να αναγκάσει 200.000 κατοίκους να μείνουν χωρίς νερό γιατί επέβαλε τέλος σύνδεσης 500 δολάρια, ποσό εξωφρενικό για μια χώρα όπου το μεροκάματο είναι μόλις 1 δολάριο τη μέρα...

Υποσαχάρια Αφρική
Ειδικά στην υποσαχάρια Αφρική η κατάσταση είναι δραματική, μιας και οι ιδιωτικές εταιρείες νερού, κυριολεκτικά, «λύνουν και δένουν»:

Στην Αφρικανική Γουινέα, όπου τα νερά «λυμαινόταν» το κονσόρτσιουμ των πολυεθνικών εταιρειών SAUR και VIVENDI (σ.σ. τώρα έχει μετονομασθεί σε VEOLIA, δηλαδή, μια από τις εταιρείες που διεκδικεί την ΕΥΑΘ ΑΕ), πρόσβαση στο νερό, έχει λιγότερο από 34% των κατοίκων της χώρας, διότι δεν είχε καταστεί «οικονομικά συμφέρουσα» η συντήρηση και επέκταση του δικτύου.
Στο Φορτ Μπιούφορτ, του Ανατολικού Ακρωτηρίου, στη διετία 1994 - 1996, όταν και δόθηκε η εκμετάλλευση της τοπικής εταιρείας ύδρευσης στη SUEZ (σ.σ. το βασικό διεκδικητή και σημερινό μέτοχο του 5,01% της ΕΥΑΘ ΑΕ) τα τιμολόγια του νερού αυξήθηκαν κατά 600% (!), με αποτέλεσμα χιλιάδες οικογένειες να μείνουν χωρίς νερό.
Τραγική η κατάσταση και στη Νότια Αφρική όταν το 2003 με την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης σε πέντε πόλεις, δήμους και περιφέρειες της Ν. Αφρικής, σε περίπου 10.000.000 Νοτιοαφρικανούς «κόπηκε» το νερό, διότι δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς. Σε άλλα 2.000.000 έγινε έξωση από τους δικηγόρους των εταιρειών ύδρευσης, που προχώρησαν σε κατασχέσεις ως αποζημίωση για τους απλήρωτους λογαριασμούς ύδρευσης. Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση που επικρατεί μέχρι και σήμερα, αφού δεν έχει αλλάξει κάτι.


http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=5179503


Title: Re: Περι ιδιωτικοποιησης ΕΥΑΘ
Post by: Καλλισθένης on September 08, 2009, 01:23:40 am
ψιλο off-topic...

Αργά το απόγευμα έσπασε κάποιος κεντρικός αγωγός νερού της ΕΥΑΘ δίπλα στο συντριβάνι. Υπάρχει ένας μικρός πίδακας (<20cm) αλλά από την τεράστια ποσότητα νερού, η Εθν. Αμύνης μέχρι τη Σβώλου είναι σαν χείμαρρος χαλικόνερου 5-10 cm βάθους.

Έχουν βγει στην άσφαλτο πολλά φερτά υλικά που τα παρασέρνει το νερό κάτω και χρειάζεται προσοχή.

Σε ένα blog διάβασα ότι έγινε σήμερα πριν τις 21:00. Πριν λίγο που πέρασα είδα ότι έχουν βάλει απλά κάτι κόκκινες κορδέλες γύρω από το σημείο που αναβλύζει το νερό, αλλά δεν φαίνεται να έχει αρχίσει ακόμα η επισκευή...


Edit: να και το link από το troktiko... http://troktiko.blogspot.com/2009/09/20-cm.html


Title: Re: Περι ιδιωτικοποιησης ΕΥΑΘ
Post by: Ex_Mechanus on September 08, 2009, 04:00:48 am
it happens every other day :D


Title: Απ: Περι ιδιωτικοποιησης ΕΥΑΘ
Post by: emmanuel on September 08, 2009, 09:50:20 am
ναι κ ιεγω κατι ξαναθυμαμαι ειχε ξαναγινει,κλασικα πραγματα....


Title: Re: Περι ιδιωτικοποιησης ΕΥΑΘ
Post by: Nessa NetMonster on September 08, 2009, 13:40:59 pm
Το δίκτυο της ΕΥΑΘ είναι άθλιο... :(

Πού να ιδιωτικοποιηθεί κιόλας ::)


Title: Re: Περι ιδιωτικοποιησης ΕΥΑΘ
Post by: Αιμιλία η φτερωτή χελώνα on September 08, 2009, 13:43:10 pm
χτες το βραδυ παντως δεν ειχα νερο (μενω κοντα στην καμαρα, μαλλον με επηρεασαν τα εργα στο συντριβανι), αλλα ευτυχως τωρα ηρθε, αλλα δυστυχως τρεχει πολυ λιγο :( :D


Title: Re: Περι ιδιωτικοποιησης ΕΥΑΘ
Post by: Καλλισθένης on September 08, 2009, 13:45:59 pm
http://news.google.gr/news/story?pz=1&ncl=dIeEk11ao-uCp_MdzUi_zsHPsBQjM&topic=h


Title: Re: Περι ιδιωτικοποιησης ΕΥΑΘ
Post by: corina on September 08, 2009, 13:48:31 pm
http://news.google.gr/news/story?pz=1&ncl=dIeEk11ao-uCp_MdzUi_zsHPsBQjM&topic=h

καλα, η φωτό είναι λίγο σουρρεαλ


Title: Re: Περι ιδιωτικοποιησης ΕΥΑΘ
Post by: Αιμιλία η φτερωτή χελώνα on September 17, 2009, 04:13:32 am
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΥΑΘ
Τιμωρεί όσους εργαζόμενους αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση

...παραβλέποντας προκλητικά τους κινδύνους που γεννιούνται για την ασφάλεια των εργαζομένων



Με παρακράτηση μισθών (επιβολή προστίμων) 15 ημερών ή και ενός ολόκληρου μισθού, συνεχίζει το κυνήγι των εργαζομένων η διοίκηση της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, επειδή αντιδρούν και αντιστέκονται στην πολιτική ιδιωτικοποίησης και τις επιπτώσεις που έχει συνολικά για το λαό του νομού η εφαρμογή αυτής της πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής εντασσόταν και η κατάργηση των 8 περιφερειακών συνεργείων δικτύου ύδρευσης και η αντικατάστασή του από ένα υπερσυνεργείο, η λειτουργία του οποίου μέχρι στιγμής δημιουργεί μόνο καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση των βλαβών. Οι εργαζόμενοι (περίπου 10) που δεν προσήλθαν στη δουλειά τους 1 και 2 Αυγούστου - οπότε άρχισε να λειτουργεί το υπερσυνεργείο - τιμωρούνται σήμερα από το γενικό διευθυντή με παρακράτηση μισθού 15 ημερών. Οι εργαζόμενοι βέβαια ενημερώθηκαν πως πρέπει να παρουσιαστούν στην έδρα του υπερσυνεργείου στην περιοχή της Ευαγγελίστριας, με έγγραφο που τους δόθηκε στις 3 Αυγούστου.

Επίσης ο γενικός διευθυντής τιμωρεί με παρακράτηση ενός μισθού εργαζόμενο ο οποίος αρνήθηκε να μεταβεί σε περιοχή όπου είχε προκύψει βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης, με το ΙΧ αυτοκίνητο της εργοδηγού. Οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι η διοίκηση της ΕΥΑΘ κοντεύει να νομιμοποιήσει τη λογική του παραλόγου. Αναρωτιούνται, παράλληλα, από πότε οι εργάτες είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται για δουλειά της εταιρείας με τα ΙΧ των προϊσταμένων και ποιος θα τους καλύψει σε περίπτωση ατυχήματος;

Στο μεταξύ, την ώρα που οι διώξεις δίνουν και παίρνουν, επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες των εργαζομένων πως με την κατάργηση των περιφερειακών συνεργείων θα προκύψει συσσώρευση βλαβών και πολύωρες καθυστερήσεις στην αντιμετώπισή τους.


Title: Re: Περι ιδιωτικοποιησης ΕΥΑΘ
Post by: pandora on September 17, 2009, 13:19:24 pm
δεν είμαστε καλά.....
έλεος... :(


Title: Re: Περι ιδιωτικοποιησης ΕΥΑΘ
Post by: bjork on September 17, 2009, 13:21:03 pm
«Παγώνει» η διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΕΥΑΘ

(http://assets.in.gr/dGenesis/assets/Content5/Photo/1054177_b.jpg)

Η διενέργεια του νομικού ελέγχου στην ΕΥΑΘ από τις ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες αναστέλλεται, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη, γεγονός που οδηγεί στο «πάγωμα» της αποκρατικοποίησης της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ταχθεί ανοιχτά κατά της ιδιωτικοποίησης των υδάτινων πόρων (και γενικά των φυσικών μονοπωλίων), καθώς, όπως τονίζει, με αυτό τον τρόπο δεν θα λυθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.

Έτσι, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η πώληση του 23,02% παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.

Οι τρεις κοινοπραξίες που συμμετείχαν στη διαδικασία αποκρατικοποίησης και στο σχετικό δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για την απόκτηση του 23,02% της ΕΥΑΘ είναι οι εξής:

- Veolia Eau (Γαλλία) με 51% - MIG (Ελλάδα) με 44% - Ionios SA (Ελλάδα) με 5%,

- Suez Environment (Γαλλία) με 60% - Ellaktor (Ελλάδα) με 40%,

- Aqualia (Ισπανία) με 51% - GEK TERNA (Ελλάδα) με 49%.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1054177&lngDtrID=251


Title: Re: Περι ιδιωτικοποιησης ΕΥΑΘ
Post by: Αιμιλία η φτερωτή χελώνα on September 19, 2009, 04:13:00 am
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΑΘ
Διαδήλωσαν και χτες

Συγκέντρωση και πορεία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Υδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ) πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα οι εργαζόμενοι της επιχείρησης. Η συγκέντρωση έγινε έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΕΥΑΘ και ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στο πλευρό τους, συνεπής συμπαραστάτης, βρέθηκε το ΠΑΜΕ που από την αρχή θέτει το ζήτημα επαναφοράς της ΕΥΑΘ κατά 100% κάτω από δημόσιο έλεγχο και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για τη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Σχολιάστηκε η απουσία στελεχών της ΠΑΣΚΕ από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης που όλο το προηγούμενο διάστημα εξαπέλυαν αγωνιστικές κραυγές ενάντια στο ξεπούλημα, δείχνοντας ως ένοχη την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Γιατί, άραγε, προεκλογικά αποφάσισαν να τα «μαζέψουν»; Οταν, μάλιστα, πριν λίγες μέρες οι υποψήφιοι μνηστήρες που ετοιμάζονται να καταθέσουν προσφορές για να βάλουν στο χέρι την ΕΥΑΘ, ξεναγούνταν στις εγκαταστάσεις της στη Θεσσαλονίκη. Γεγονός που αποδεικνύει ότι με όποια κυβέρνηση, ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, το ξεπούλημα θα προχωρήσει.

Καμία εγγύηση δεν αποτελεί για τους εργαζόμενους ούτε η χθεσινή ανακοίνωση της Επιτροπής αποκρατικοποιήσεων ότι αναστέλλεται η διενέργεια του νομικού ελέγχου της ΕΥΑΘ από τις ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες, αφού ήδη την έχουν κάνει φύλλο και φτερό.


Title: Re: Περι ιδιωτικοποιησης ΕΥΑΘ
Post by: Αιμιλία η φτερωτή χελώνα on September 25, 2009, 15:50:54 pm
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Αύξηση της τιμής του νερού έως 150% μέσα σε 8 χρόνια!

Πώς τα δύο κόμματα με την πολιτική τους έκαναν το νερό πανάκριβο εμπόρευμα

Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για το ξεπούλημα του 23% της ΕΥΑΘ σε στρατηγικό επενδυτή, δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Πρόκειται για ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της εμπορευματοποίησης του φυσικού αγαθού του νερού που εξελίσσεται εδώ και χρόνια, με τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να συμπληρώνουν και να ανταγωνίζονται η μία μετά την άλλη ποια θα ξεπουλήσει μεγαλύτερο μερίδιο της δημόσιας περιουσίας στο μεγάλο κεφάλαιο - και μάλιστα στο πολυεθνικό, στην προκειμένη περίπτωση.

Η αρχή έγινε το 1999 επί κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όταν έγινε η μετοχοποίηση του 32% της ΕΥΔΑΠ μέσω του Χρηματιστηρίου. Η δημόσια μέχρι τότε ΕΥΔΑΠ «έσπασε» σε δύο εταιρείες, την «ΕΥΔΑΠ Παγίων» και την «ΕΥΔΑΠ ΑΕ», δηλαδή τη μετοχοποιημένη εταιρεία εκμετάλλευσης. Η «ΕΥΔΑΠ Παγίων» παρέμεινε 100% κρατική και κατέχει τους ταμιευτήρες νερού και τα εξωτερικά υδραγωγεία, αναλαμβάνοντας να εξασφαλίζει για πάντα νερό στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ (φυσικά με χρήματα του φορολογούμενου λαού), η οποία το μόνο που κάνει είναι να πουλά το νερό, προσφέροντας «τρελά» κέρδη στους μετόχους της.

Οι δυσμενείς επιπτώσεις για το λαό της Αττικής είναι πλέον πασιφανείς: Μέσα σε 8 χρόνια το τιμολόγιο νερού αυξήθηκε μέχρι και 150%! Την ίδια περίοδο τα τέλη αποχέτευσης αυξήθηκαν κατά 80%! Το 2001, πάλι επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ήρθε η ώρα να μετοχοποιηθεί με πανομοιότυπο τρόπο το 26% της ΕΥΑΘ, της αντίστοιχης εταιρείας της Θεσσαλονίκης, ενώ η σχετική προεργασία είχε ξεκινήσει από το 1998, όταν επιβλήθηκαν αυξήσεις και στα τιμολόγιά της κατά 320%! Η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη, όχι μόνο διατήρησε την κατάσταση αυτή, αλλά το 2007 ενέκρινε αυξήσεις των τιμολογίων μέχρι και κατά 33%, προδιαγράφοντας μάλιστα ανάλογες ετήσιες αυξήσεις μέχρι και το 2011, μείωση του προσωπικού και παράδοση διάφορων υπηρεσιών της σε εργολάβους. Ουσιαστικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μετέτρεψαν τις δύο αυτές μεγαλύτερες εταιρείες ύδρευσης - αποχέτευσης της χώρας σε «φιλέτα» για τις πολυεθνικές που επιχειρούν να διαχειριστούν το δημόσιο φυσικό αυτό αγαθό ως εμπόρευμα με αποκλειστικό γνώμονα το μεγαλύτερο κέρδος.

Η ίδια άλλωστε τακτική από τα δύο αυτά κόμματα ακολουθήθηκε και με την κοινοτική οδηγία 2000/60ΕΚ, η οποία επιφυλάσσει περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις στη διαχείριση του νερού, υδρόμετρα για τους αγρότες και νέες αυξήσεις και χαράτσια στην τιμή ύδρευσης στις 180 συνολικά δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης που αφορούν εκατοντάδες πόλεις της χώρας που καλύπτουν το 40% του πληθυσμού της. Η συγκεκριμένη Οδηγία ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία με το νόμο 2199/2003, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εξαγγείλει ότι θα την εφαρμόσει από το 2010, προθεσμία που έχει θέσει η ΕΕ. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εφαρμόζουν πιστά την πολιτική που συναποφάσισαν στα αρμόδια όργανα της ΕΕ και μετατρέπει το νερό σε εμπόρευμα. Μόνο με την ενίσχυση του ΚΚΕ, που θεωρεί ότι το νερό είναι φυσικός πόρος, κοινή κληρονομιά, και ως τέτοιο πρέπει να αποτελεί κοινωνική ιδιοκτησία, ο λαός και οι εργαζόμενοι μπορούν να αντισταθούν και να αντιπαλέψουν αυτήν την πολιτική.


Title: Re: Περι ιδιωτικοποιησης ΕΥΑΘ
Post by: Αιμιλία η φτερωτή χελώνα on March 13, 2011, 19:13:16 pm
http://seeyath.blogspot.com/2011/01/blog-post_6374.html


Title: Re: Περι ιδιωτικοποιησης ΕΥΑΘ
Post by: panos13 on May 17, 2013, 13:50:55 pm
Δεν ξέρω αν πρέπει να το βάλω εδώ ή να ανοίξω καινούργιο τόπικ..

Για την ιδιωτικοποίηση του νερού (και όχι μόνο) δεν νομίζω πως χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει/συζητήσει κανείς πραγματικα..Δεν μπορώ καν να φανταστώ κάποιον να την υποστηρίζει αν δεν έχει να βγάλει κέρδος κάπως από αυτη..

Είχα σκεφτεί εδώ και πολύ καιρό να κάνω τόπικ για την κίνηση,αλλά συνέχεια το ανέβαλλα..Αν θυμάμαι καλά υπήρχε και κάτι σχετικό που είχε ανοίξει κάποιος κάποια στιγμή παλιά αλλά δεν το βρήκα και βαριέμαι να ψάξω τωρα παραπάνω..

http://www.136.gr/

"Η Κίνηση 136 είναι μία πρωτοβουλία πολιτών που εναντιώνεται στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης και αντιπροτείνει την μη-κερδοσκοπική κοινωνική διαχείρισή της μέσω συνεταιρισμών σε επίπεδο γειτονιάς."

Όπως θα ξέρουν πολλοί η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ έληγε την Μ.Δευτέρα.Η κίνηση 136 είναι μία από τους 4 υποψήφιους που υπέβαλλε αίτηση για την εξαγορά του 51% της ΕΥΑΘ.


"Αναλυτικότερα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα εξής σχήματα:

Η γαλλική Suez Environment, από κοινού με την 'Ακτωρ του ομίλου Ελλάκτωρ

Το ενδιαφέρον των Γάλλων δεν θεωρήθηκε έκπληξη, αφού η Suez, μέτοχος στην εταιρεία με ποσοστό 5%, είχε «κατέβει» και στον πρώτο διαγωνισμό, που τότε αφορούσε μειοψηφικό πακέτο της ΕΥΑΘ Α.Ε..

Η ΓΕΚ σε κοινό σχήμα με τον επιχειρηματία Αποστολόπουλο του ομίλου Ιατρικού Αθηνών και με ισραηλινή εταιρεία ύδρευσης

Βάσει των όρων του διαγωνισμού, τα επιχειρηματικά σχήματα, ή η εταιρείες που θα διεκδικήσουν το 51% της ΕΥΑΘ ΑΕ πρέπει να διαθέτουν εμπειρία στον κλάδο της ύδρευσης σε πόλη τουλάχιστον 500.000 κατοίκων την τελευταία τριετία.

Ο ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν έχει μέχρι στιγμής εξασφαλίσει τη συνεργασία εταιρείας του κλάδου ύδρευσης, κενό για την κάλυψη του οποίου έχει ζητηθεί, βάσει των ίδιων στελεχών, δίμηνη παράταση.

Η Κίνηση 136

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία πολιτών που εναντιώνεται στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και αντιπροτείνει την κοινωνική διαχείρισή της, μέσω συνεταιρισμών σε επίπεδο γειτονιάς.

Η Κίνηση υποστηρίζει ότι αν η εκτιμώμενη αξία της ΕΥΑΘ διαιρεθεί με τον αριθμό των χρηστών, το αποτέλεσμα είναι το κόστος των 136 ευρώ/πολίτη για την εξαγορά.
Σε ό,τι αφορά σε εταιρείες όπως οι Veolia και Aqualia, που είχαν δηλώσει «παρούσες» σε κοινοπρακτικά σχήματα, στον προηγούμενο διαγωνισμό (2009), δεν έκαναν αυτήν τη φορά την εμφάνισή τους.
Σημειώνεται ότι στην τρέχουσα πρώτη φάση του διαγωνισμού, θα εξεταστεί κατά πόσον οι ενδιαφερόμενοι πληρούν τα απαιτούμενα τεχνικά και χρηματοοικονομικά κριτήρια, αλλά και θέματα νομικής φύσης.
Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, οι σύμβουλοι αξιοποίησης θα αξιολογήσουν τις υποβληθείσες προτάσεις και θα υποβάλουν τις εισηγήσεις τους σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ."


http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=361529

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=362029

Αυτά αρχικά και ψιλοβιαστικά,και αργότερα θα επανέλθω ίσως με περισσότερα..


Title: Re: Περι ιδιωτικοποιησης ΕΥΑΘ
Post by: Silvo the Beautiful on May 17, 2013, 13:58:12 pm
το παραπάνω διαδώστε το


Title: Re: Περι ιδιωτικοποιησης ΕΥΑΘ
Post by: panos13 on May 25, 2013, 23:59:28 pm
(http://www.136.gr/sites/default/files/styles/medium_large/public/afisa_maios2013_0.jpg)

http://www.136.gr/article/%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE-26-%CE%BC%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CF%87%CF%84%CE%AE-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B1%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CF%8D%CF%81%CE%B3%CE%BF


Title: Re: Περι ιδιωτικοποιησης ΕΥΑΘ
Post by: panos13 on May 31, 2013, 11:15:38 am
http://www.hradf.com/uploads/files/20130530-eyath-sithonia-el.pdf


Title: Re: Περι ιδιωτικοποιησης ΕΥΑΘ
Post by: Karaμazoβ on January 10, 2014, 02:02:33 am
"Προίκα" στον αγοραστή της ΕΥΑΘ έργα υποδομής 100 εκ. ευρώ


   «Προίκα» στον αγοραστή της ΕΥΑΘ ύψους 100 εκ. ευρώ ετοιμάζεται να χαρίσει η κυβέρνηση, όπως καταγγέλλει ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης, ο οποίος πηγαίνει το θέμα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταθέτοντας επείγουσα ερώτηση προς τον Όλι Ρεν. Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενα έργα υποδομής από δημόσια και ευρωπαϊκά κονδύλια τα οφέλη των οποίων θα καρπωθεί ο μελλοντικός αγοραστής. Την ίδια στιγμή, που οι πληροφορίες θέλουν το Συμβούλιο της Επικρατείας να έχει κρίνει παράνομη την μεταβίβαση της ΕΥΑΘ στο ΣτΕ, η κυβέρνηση φέρεται να θέλει να ιδιωτικοποιήσει άρον – άρον την εταιρεία για να προλάβει τη δημοσιοποίησή της.

 
Το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τα έργα υποδομής που αναμένεται να παραδοθούν το 2016, ακόμη και μετά τη προωθούμενη πώληση της ΕΥΑΘ. Στην περίπτωση που η δημόσια εταιρεία περιέλθει στα χέρια του ιδιώτη – αγοραστή, τότε αυτός θα καρπωθεί εντελώς ανέξοδα την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
 
«Στον υποψήφιο αγοραστή δεν δίνεται μόνο η διαχείριση του νερού αλλά στην ουσία παρέχεται η χρήση όλων των υποδομών της ΕΥΑΘ. Παρόλο που τα κόστη συντήρησης και επέκτασης των υποδομών δικτύων παραμένουν στο δημόσιο, η αποκλειστική χρήση παραχωρείται στην εταιρεία. Και δεν φτάνει μόνο αυτό αλλά σε αυτές τις υποδομές μέχρι το 2016 το ελληνικό δημόσιο μαζί με την ΕΕ επενδύει άλλα 100 εκ. ευρώ» εξηγεί στο tvxs.gr, o Κρίτων Αρσένης. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο ευρωβουλευτής οι επενδύσεις αυτές δεν θα αυξήσουν την τιμή πώλησης της εταιρείας καθώς το ΤΑΙΠΕΔ πουλά σε χρηματιστηριακή τιμή.
 
Υπενθυμίζεται ότι το Μάρτιο του 2013 δυο επενδυτικά σχήματα εγκρίθηκαν να συνεχίσουν στη Β’ φάση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση της εταιρείας. Πρόκειται για: 1. SUEZ Environment SAS - ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Α.Ε 2. MEKOROT Development and Enterprise Ltd - Γ. Αποστολόπουλος A.E. Συμμετοχών- MIYA Water Projects Netherlands BV - ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ABETE
 
«Η τιμή πώλησης όπως βγαίνει από τη χρηματιστηριακή τιμή της εταιρείας υπολογίζεται γύρω στα 110 εκ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή η ΕΥΑΘ έχει αποθεματικό 50 εκ. ευρώ. Δηλαδή δίνεις 110 εκ. και αγοράζεις κάτι που έχει ήδη 50 εκ. στην τράπεζα. Δηλαδή ο ιδιώτης πληρώνει 60 εκ. ευρώ. Επιπλέον 18 εκ. ευρώ είναι τα καθαρά κέρδη της εταιρείας - μετά φόρων - για το 2012. Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιώτης θα κάνει απόσβεση σε τρία ή τέσσερα χρόνια. Είναι σκανδαλώδες» εξηγεί στο tvxs.gr ο Κρίτων Αρσένης.
 
«Έχει πλέον διαρρεύσει στον τύπο ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφασίσει ότι είναι παράνομη η μεταβίβαση της ΕΥΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ καθώς το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Η απόφαση βρίσκεται στο στάδιο της καθαρογραφής, μιας διαδικασίας που παίρνει κάποιο χρόνο στο ΣτΕ. Φέρεται λοιπόν ότι η κυβέρνηση θέλει να ιδιωτικοποιήσει άρον – άρον την εταιρεία πριν βγει αυτή η απόφαση που καθιστά την διαδικασία παράνομη» προσθέτει ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής.

«Η προίκα που παίρνει ο μελλοντικός ιδιώτης είναι τεράστια. Αγοράζει μια εταιρεία πολύ φθηνά ενώ το δημόσιο χάνει ένα πολύ μεγάλο έσοδο στον προϋπολογισμό το οποίο δεν γνωρίζουμε πως θα αντικατασταθεί» καταλήγει.



www.tvxs.gr/node/146694