THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Κοινωνία => Topic started by: Karaμazoβ on May 06, 2009, 23:12:21 pm



Title: "Κοινωνικό εξτρεμισμό" λόγω ανεργίας φοβάται η ΕΕ
Post by: Karaμazoβ on May 06, 2009, 23:12:21 pm
"Κοινωνικές αναταραχές" λόγω ανεργίας φοβάται η Ε.Ε.

Κοινωνική αναταραχή λόγω της συνεχώς καλπάζουσας ανεργίας φοβούνται οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το Φόρεϊν Όφις καλεί τις βρετανικές πρεσβείες όλου του κόσμου να αξιολογήσουν τον κίνδυνο και να συντάξουν σχετικές εκθέσεις προς την κυβέρνηση του Λονδίνου.

Ο προεδρεύων της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιουνγκέρ, έκανε λόγο για επερχόμενη κοινωνική έκρηξη στην Ευρώπη, λόγω της αναμενόμενης και σημαντικής αύξησης του αριθμού των ανέργων και κάλεσε τους επιχειρηματίες να μην προβούν σε μαζικές απολύσεις.

Ο κ. Γιουνγκέρ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε από κοινού με τον επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών Οικονομίας της Ευρωζώνης, κάλεσε τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις να «δείξουν κοινωνική ευθύνη».

Σημειώνεται πως στις προσφάτως δημοσιευθείσες εαρινές εκτιμήσεις της, η Κομισιόν προέβλεψε ότι η ανεργία θα ανέλθει στο επίπεδο του 9,9% στην Ευρωζώνη το 2009 και στο 11,5% το 2010, με αποτέλεσμα στους ήδη 20.000.000 να προστεθούν ακόμα 8.500.000 άνεργοι.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο Επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων, Βλαντιμίρ Σπίντλα, ο οποίος προειδοποίησε για τον κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών και άνοδο του «κοινωνικού εξτρεμισμού».

Ο κ. Σπίντλα εκτιμά πως οι επιπτώσεις μπορεί να είναι περιορισμένες, μπορεί ωστόσο να αποβούν και επικίνδυνες, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «αν βρίσκεσαι σε μία κατάσταση, όπου χιλιάδες άνθρωποι αποκλείονται από την εργασία, τότε θα δημιουργηθούν κοινωνικές εντάσεις».

Τέλος, ο κ. Σπίντλα τόνισε πως ο αριθμός των ανθρώπων που θα σπουδάζουν δε θα μειώνεται, θα περιορίζεται όμως η δυνατότητα της αγοράς να τους παράσχει εργασία, με αποτέλεσμα τη δημιουργία των προαναφερθεισών συνθηκών.


www.cosmo.gr (http://www.cosmo.gr/Finance/Europe/238237.html)