Title: Χρήση του Electronics Workbench Post by: Zorbas-E- on January 09, 2006, 11:35:50 am Κατάφερε κανείς να κάνει όσα ζητάνε οι εργασίες σύνθεσης; Τι είδους στοιχεία χρησιμοποιείτε και ποιούς τελεστικούς; Ιδανικά ή μη;
Ξέρει ακόμη κανείς που μορώ να βρω τους μεταπτυχιακούς να με βοηθήσουν; ΥΓ. Όποιος έκανε έστω ενα κατωδιαβατό και το δούλεψε στο EWB ας στείλει παρακαλώ ένα screenshot με τις συνδεσμολογίες κτλ.!!! Ευχαριστώ Title: Re: Χρήση του Electronics Workbench Post by: chggr005 on January 10, 2006, 02:32:16 am Εγώ πάντως λόγω των πολλών εργασιών δεν θα προλάβω να την κάνω.
Θα την κάνω όμως το καλοκαίρι και θα δώσω το μάθημα Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε... Antios Amigos. Title: Re: Χρήση του Electronics Workbench Post by: nad on January 10, 2006, 19:45:14 pm Μήπως ξέρετε πότε ακριβώς είναι η παράδοση των εργασιών; Γιατί στη σελίδα του μαθήματος δε λέει τίποτα.
Title: Απ: Χρήση του Electronics Workbench Post by: Zorbas-E- on January 11, 2006, 06:06:28 am Φαντάζομαι πριν την εξέταση του μαθήματος στις 24/1. Πάντως όποιος μαθαίνει κάτι ας το βάζει εδώ
Title: Re: Χρήση του Electronics Workbench Post by: Faidon on January 11, 2006, 19:03:37 pm ΑΠΟ ΤΟ Place/Component...
Από το Basic/BASIC_VIRTUAL: αντίσταση=RESISTOR_VIRTUAL πυκνωτής=CAPASITOR_VIRTUAL Από το Sources/POWER_SOURCES: γείωση=GROUND Από το Sources\SIGNAL_VOLTAGE_SOURCES: πηγή AC=AC_VOLTAGE Από το Analog/ANALOG_VIRTUAL: τελεστικός=OPAMP_3T_VIRTUAL Στους τελεστικούς μπορείς απλά να βάλεις πολύ μεάλη ενίσχυση. Εγώ με την προεπιιλογή (k=200) δεν είχα πρόβλημα. ΑΠΟ ΤΟ Simulate/Instruments... Το Bode Plotter δίνει την απόκριση συχνότητας του κυκλώματος. Το κύκλωμα το έφτιαξα όπως φαίνεται στο attachment. Δεν έχω καταφέρει να κάνω το τελευταίο ζητούμενο, με το dsp_toolbox. Ψάχνω και δε βρίσκω τίποτα... Αν κάποιος ξέρει: plzzz help!! Title: Re: Χρήση του Electronics Workbench Post by: Faidon on January 11, 2006, 19:15:27 pm Ξέχασα να σημειώσω ότι εγώ βρήκα και χρησιμοποίησα το EWB Multisim 7 Educational, οπότε σε κάποια άλλη version ίσως να υπάρχουν διαφοροποιήσεις.
Title: Re: Χρήση του Electronics Workbench Post by: nad on January 14, 2006, 14:40:18 pm Να ρωτήσω λίγο κάτι; Από που το κατεβάσατε το EWB; Από τη σελίδα της Electronics Workbench; Γιατί έχω πρόβλημα στο να το κατεβάσω από εκεί.
Title: Re: Χρήση του Electronics Workbench Post by: Faidon on January 14, 2006, 16:41:21 pm Αυτή η ερώτηση είναι και η πιο γαμάτη!!
Ο Θεοχάρης, λοιπόν, μας ζητάει να κάνουμε μια εργασία για την οποία δε μας δίνει το απαιτούμενο software. Το EWB δε μπορείς να το βρεις δωρεάν σε official site, πρέπει να το κατεβάσεις παράνομα... Γαμάτο!;! Έγω πάντως πήγα στο Gnet και κατέβασα το EWB Multisim 7 Educational (γύρω στα 130MB) από το eMule. Πλήρωσα και 8 Ευρώ... Αχ! Δωρεάν εκπαίδευση... Title: Re: Χρήση του Electronics Workbench Post by: nad on January 14, 2006, 17:04:57 pm Ο Θεοχάρης, λοιπόν, μας ζητάει να κάνουμε μια εργασία για την οποία δε μας δίνει το απαιτούμενο software. Το EWB δε μπορείς να το βρεις δωρεάν σε official site, πρέπει να το κατεβάσεις παράνομα... Γαμάτο!;! Έγω πάντως πήγα στο Gnet και κατέβασα το EWB Multisim 7 Educational (γύρω στα 130MB) από το eMule. Πλήρωσα και 8 Ευρώ... Είπα κι εγώ... Αν το κάνουμε με κάποιο άλλο πρόγραμμα, πχ psim ή spice θα έχει πρόβλημα; Όλα κάνουν ανάλυση στη συχνότητα. Αλλιώς...υπάρχει περίπτωση faidon να είσαι στη σχολή τη δευτέρα για να μου το δώσεις να το αντιγράψω; Title: Re: Χρήση του Electronics Workbench Post by: Faidon on January 14, 2006, 20:03:53 pm Αν ξέρεις πως να το κάνεις με άλλο πρόγραμμα, δεν υπάρχει πρόβλημα.
Εγώ προτίμησα να χρησιμοποιήσω το EWB γιατί στο πρότυπο που μας έδωσε μόνο σε αυτό αναφερόταν και δεν μπορούσα να καταλάβω τα ζητούμενα... Πάντως στη σχολή θα ξαναπάω για την πρόοδο Κ.Α.Ε., αν δεν είναι αργά να σου το φέρω. Πρέπει, επίσης, να σε προειδοποιήσω: Για την εγκατάσταση χρησιμοποίησα ένα αρχείο exe (crack) το οποίο ενδέχεται να περιέχει ιό. Αλλιώς το πρόγραμμα ήθελε 2 ή 3 κωδικούς... Title: Re: Χρήση του Electronics Workbench Post by: Fuzzee on January 14, 2006, 20:39:30 pm Εγώ έχω το Electronics Workbench 5.12!!!
Τα Workbench απ'τι ξέρω σταμάτησαν και μετονομάστηκαν σε Multisim. Έχω βρει μόνο σε demo το multisim 2001 για το οποίο δεν μπόρεσα να βρω κάποιο crack που να δουλευει τουλάχιστον. Αυτό που με έχει δυσκολέψει είναι το bode plotter!!! Αν σου βγάζει ευθείες και στο πλάτος και στη φάση τι μπορεί να σημαίνει για το κύκλωμα ??? έχω κάνει κάπου λάθος ??? Title: Re: Χρήση του Electronics Workbench Post by: Faidon on January 14, 2006, 23:48:55 pm Η μελέτη της φάσης δε χρειάζεται καθόλου.
Έχω δώσει πιο πάνω σχεδιάγραμμα για τη σύνδεση του Bode Plotter. Έλεγξε τις εισόδους-εξόδους. Έλεγξε τις κλίμακες. Με βάση τις σημειώσεις θα έπρεπε να είναι dB ο άξονας-y και σε kHz (όχι λογαριθμικά) ο άξονας-x. Κάπου ρυθμίζεις και πόσο τμήμα της συνάρτησης να σου δείχνει. Βάλε π.χ. 15 εώς -40 dB και 0 εώς 15kHz Τέλος πάντων ανάλογα με την εργασία σου... Ελπίζω να βοήθησα... Title: Re: Χρήση του Electronics Workbench Post by: chggr005 on January 15, 2006, 00:24:10 am Αν το κάνουμε με κάποιο άλλο πρόγραμμα, πχ psim ή spice θα έχει πρόβλημα; Όλα κάνουν ανάλυση στη συχνότητα. Απ' ότι θυμάμαι πάντως είχε πει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να γίνει η εργασία με οποιοδήποτε πρόγραμμα τύπου SPICETitle: Re: Χρήση του Electronics Workbench Post by: Faidon on January 15, 2006, 17:11:23 pm Ο Θεοχάρης πάντως είχε πει ότι η εργασία μπορεί να παραδωθεί μία ή και δύο εβδομάδες μετά τη
γραπτή εξέταση. Title: Re: Χρήση του Electronics Workbench Post by: nad on January 15, 2006, 17:36:47 pm Ο Θεοχάρης πάντως είχε πει ότι η εργασία μπορεί να παραδωθεί μία ή και δύο εβδομάδες μετά τη γραπτή εξέταση. Σοβαρά;;; :D Ενδιαφέρον...Αυτό με τα ξεχωριστά θέματα ισχύει; Δηλαδή αν δεν παραδώσουμε πριν την εξέταση, θα του πούμε να εξεταστούμε σε λιγότερα θέματα γιατί μάλλον θα παραδώσουμε αργότερα; Στέκει αυτό; Title: Re: Χρήση του Electronics Workbench Post by: Faidon on January 15, 2006, 21:19:02 pm Για αυτό που λες δεν ξέρω πως θα λειτουργήσει.
Εγώ θα σου πω τι είχε πει στην αίθουσα για να μη σε πάρω και στο λαιμό μου: Τις εργασίες μπορείτε να τις παραδώσετε μέχρι τις εξετάσεις. Δε θέλω να σας πιέσω. Εντάξει και μία ή δύο εβδομάδες μετά καλά είναι. Μη μου τη φέρετε, όμως κανένα μήνα μετά... Title: Απ: Χρήση του Electronics Workbench Post by: Zorbas-E- on January 16, 2006, 04:08:27 am Σήμερα Δευτέρα θα γίνει το τελευταίο μάθημα; Γενικά είπε τίποτα ιδιαίτερο στην τάξη για το τι θα εξετάσει σε αυτούς που έκαναν τις εργασίες; Έλυσε καμιά παλιά άσκηση, έδωσε θέματα ή κάτι ανάλογο;
Title: Re: Χρήση του Electronics Workbench Post by: Fuzzee on January 17, 2006, 14:49:43 pm Λέει στη σχεδίαση του κατωδιαβατού φίλτρου να σχεδιαστεί φίλτρο με προδιαγραφές συχνότητας 4Κhz με 7ΚHz.
Στην υλοποίηση με το ewb λέει να χρησιμοποιήσουμε τετραγωνικό περιοδικό σήμα στα 3Khz. Στο multisim ποια συσκευή ή ποιό σύμβολο χρησιμοποιούμε για να βάλουμε αυτό το σήμα???? Εγώ έβαλα ένα clock στα 3Κhz αλλά δεν νομίζω να δουλεύει σωστά έτσι. Στην τελική δεν έπρεπε να πει να βάλουμε 2 -3 σήματα σε διαφορετικές συχνότητες μέσα και έξω απο τις προδιαγραφές όπως κάνει στις επόμενες ασκήσεις??? Title: Re: Χρήση του Electronics Workbench Post by: Faidon on January 17, 2006, 20:06:46 pm Και σε εμένα μόνο ένα σήμα ζητούσε στη ζώνη διόδου.
Έβαλα ένα clock το CLOCK_VOLTAGE και δύο Oscilloscope από το Instruments στην είσοδο και έξοδο. Νομίζω καλά λειτούργησε. Απλά στην έξοδο έβγαινε κάτι σαν ημιτονοειδές... Εγώ απλά σχολίασα ότι το σήμα διέρχεται από το φίλτρο αλλά παραμορφωμένο. Αυτό που λές το κάνει στο επόμενο βήμα από ότι κατάλαβα. Στην ανάλυση Fourier με το FFT που λέει. Οπότε βγάζεις το φάσμα εξόδου, όπου θα φαίνονται οι ζώνες αποκοπής και διόδου. Αυτό, βέβεια, δεν κατάλαβα πως το κάνεις γιατί αν κάνεις ανάλυση Fourier σου βγάζει π.χ. 0dB για 1kHz (συχνότητα ημινοτοειδούς πηγής AC_VOLTAGE) και -150 dB στις άλλες... που είναι και λογικό βέβαια αφού μόνο αυτή τη συχνότητα έχεις στο κύκλωμα. Τελοσπάντων εγώ έβαλα 12 πηγές AC_VOLTAGE με συχνότητες f = k*500 Hz, όπου k = 1,2,3,...12 έτσι πήρα το φάσμα για συχνότητες από 0 έως 6kHz. Είχα, όμως, προδιαγραφές 2.5 και 4 kHz και έφτανε. Εσυ θα έπρεπε να βάλεις γύρω στις 18 πηγές αν ήθελες να καλύψεις τις συχνοτητες 0 εώς 9kHz... Αν κάποιος βρει πιο λογικό τρόπο να κάνει την ανάλυση Fourier ας κάνει ποστ!!! Help! Please!! Title: Απ: Χρήση του Electronics Workbench Post by: Zorbas-E- on January 19, 2006, 16:59:31 pm Έχω το EWB5 και κάνω την ανάλυση που ζητά με την επιλογή Fourier. Μια φορά για τον κόμβο εισόδου και μια για τον κόμβο εξόδου.
Title: Re: Χρήση του Electronics Workbench Post by: Faidon on January 19, 2006, 22:11:28 pm Έχω το EWB5 και κάνω την ανάλυση που ζητά με την επιλογή Fourier. Μια φορά για τον κόμβο εισόδου και μια για τον κόμβο εξόδου. Αυτό έκανα και εγώ. Αλλά μου βγάζει πολύ χαμηλά κέρδη... (-200dB). Βασικά ότι να'ναι μου βγάζει. Τι πηγές έβαλες;; Title: Re: Χρήση του Electronics Workbench Post by: Fuzzee on January 20, 2006, 14:01:55 pm Κατάφερε κανείς να ρυθμίσει τις χαμηλές συχνότητες στα 0db ?????????
Ότι και να κάνω είναι ή λίγο παρακάτω ή λίγο παραπάνω!!!!!!! Title: Re: Χρήση του Electronics Workbench Post by: Faidon on January 20, 2006, 18:10:08 pm Ε ξεκόλα δε θέλει και 0dB νταν!!! ;D
Φαντάζομαι απόκλιση 0.05dB δικαιολογείται... Title: Re: Χρήση του Electronics Workbench Post by: Fuzzee on January 21, 2006, 05:34:43 am Φίλε Faidon Ή 0db ή τίποτα !!!!!!! ^banghead^ :)
Title: Απ: Χρήση του Electronics Workbench Post by: Zorbas-E- on January 21, 2006, 06:30:58 am Σας έτυχε αφού τελειώσετε τη σχεδίαση και πάτε να δοκιμάσετε τη συνάρτηση μεταφοράς στο Matlab και το EWB να μην ικανοποιούνται οι απαιτήσεις; Για παράδειγμα ότι και να κάνω εγώ, έχω μια απόκλιση 0.3dB στο αmax του ζωνοπερατού και 2dB στο αmin του ζωνοδιαβατού... Είναι μεγάλο παράπτωμα αυτό; Μόνο το butterworth μου βγαίνει πλήρως OK.
Title: Re: Χρήση του Electronics Workbench Post by: Faidon on January 21, 2006, 14:34:31 pm Το θέμα είναι να υπερκαλύπτονται οι προδιαγραφές.
Δηλαδή αν η απόκλιση σου είναι θετική δεν πειράζει. π.χ. σου ζητάει amax 0.5Db στα 2kHz και εσύ έχεις 0.25Db δεν πειράζει... απλά υπερκάλυψες της προδιαγραφές επίσης αν σου ζητάει amin=25dB στα 4kHz και εσύ έχεις 30dB και πάλι δεν πειράζει γιατί απλά υπερκάλυψες τις προδιαγραφές!!! :) Αν, όμως έχεις "κακή" απόκλιση και είναι μεγάλη... τότε πειράζει!!! >:( Βασίκα μπορεί να χάνεις στις πράξεις... κράτα περισσοτερα δεκαδικά... Title: Re: Χρήση του Electronics Workbench Post by: Faidon on January 21, 2006, 14:41:04 pm Επίσης, σας παρακαλώ!!!! Ας κάνει κάποιος ποστ!! :'(
Στο τελευταίο βήμα με την ανάλυση Fourier (FFT) τη είσοδο βάζουμε στο φίλτρο;;;; Title: Απ: Χρήση του Electronics Workbench Post by: Zorbas-E- on January 22, 2006, 03:38:03 am Δηλαδή σε 'σενα βγήκαν όλα ακριβώς; Έχω κάνει 3 φορές τις πράξεις και με 5-6 δεκαδικά. Δε μπορεί να είναι θέμα υπολογισμών. Μήπως απλά οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούμε δεν οδηγούν σε απόλυτες λύσεις; Αυτό που μου προέκυψε είναι στο μεν ζωνοδιαβατό απόκλιση 0.25 από τη την amax και στο ζωνοφρακτικό 2dB από την αmin. Η μορφή της απόκρισης είναι σωστή κι αν πάω μερικά Hz πιο πάνω η προδιαγραφές τελικά καλύπτονται. Και δε μιλώ για υπερκάλυψη. Αναφέρομαι σε μη ικανοποίηση προδιαγραφών.
Επίσης η απόκριση στο EWB είναι ολόιδια με του Matlab που σημαίνει πως η αστοχία είναι του αλγόριθμου στον υπολογισμό των πόλων και όχι μετέπειτα στον υπολογισμό των R-C πχ. Και ξαναρωτώ εσάς σας βγαίνουν όλα τέλεια; Εντός προδιαγραφών; Με τη μία; Στην ανάλυση Fourier είσοδος είναι οι πηγές που δίνει στην εκφώνηση! Θα εξετάσεις πως μεταβάλλεται το συχνοτικό τους περιεχόμενο Title: Re: Χρήση του Electronics Workbench Post by: Faidon on January 22, 2006, 04:13:46 am Έχω στο κατωδιαβατό απόκλιση 0.059 ( μη κάλυψη των προδιαγραφών).
Έγραψα ότι μπορεί να διωρθωθεί θυσιάζοντας τα 0dB στο dc... Θα φταίνε οι αλγόριθμοι, μάλλον..... Τώρα κάνω ζωνοδιαβατό Inverse Chebyshev... Τρελή προσεγγιση: Πόλοι Butterworth δίνουν τους Chebyshev από όπου βγαίνουν οι Inverse Chebyshev Είναι και η μετασχηματισμοί από κατωδιαβατό σε ζωνοδιαβατό, λογικά θα έχω μεγάλη απόκλιση. Θα σκάνω ποστ μόλις έχω αποτελέσματα. Πάντως η ανάλυση Fourier ότι νάναι... Σέ ένα φίλτρο έχω μόνο ένα τετραγωνικό παλμό... Τη ανάλυση είναι αυτη; Αν μπορείς ανέβασε ένα διάγραμμα της ανάλυσης. Title: Απ: Χρήση του Electronics Workbench Post by: Zorbas-E- on January 22, 2006, 06:19:31 am O τετραγωνικός παλμός έχει τη βασική συχνότητα και τις αρμονικές. Αυτό που θα δείξεις (για το κατωδιαβατό πχ κι αν η βασική συχνότητα είναι στη ζώνη διόδου) είναι πως ενώ στην είσοδο υπάρχει η βασική συνιστώσα και οι αρμονικές στην έξοδο κόβονται κοκ. Το πλάτος δηλαδή των αρμοινικών θα πρέπει να ακολουθεί τη συνάρτηση απόσβεσης(εκεί που είναι μεγάλη η απόσβεση να κόβονται οι αρμονικές κοκ.)
Title: Re: Χρήση του Electronics Workbench Post by: Faidon on January 22, 2006, 08:35:39 am Κατάλαβα, αλλά μου φαίνεται τελίως ανούσιο αφού απλά φαίνεται μια σταδιακή πτώση
στις αρμονικές χωρίς να φαίνεται καθαρά το πέρασμα από τη ζώνη διόδου στης αποκοπής. Τελοσπάντων... Τώρα κάνω ζωνοδιαβατό Inverse Chebyshev... Έχω καεί!! Τα κατάφερα, όμως, και έκανα την ανάλυση στο MATLAB.Τρελή προσεγγιση: Πόλοι Butterworth δίνουν τους Chebyshev από όπου βγαίνουν οι Inverse Chebyshev Είναι και η μετασχηματισμοί από κατωδιαβατό σε ζωνοδιαβατό, λογικά θα έχω μεγάλη απόκλιση. Θα σκάνω ποστ μόλις έχω αποτελέσματα. Εμένα (ευτυχώς για εμένα) μου βγήκε τέλεια!! Το φίλτρο υπερκαλύπτει τις προδιαγραφές για ελάχιστο (0.2dB και στις δύο ζώνες)!! Βασικά φόρτωσα τις συναρτήσεις στο JBuilder έβαλα και μεταβλητές double. Δεν πρέπει να έχασα καθόλου από υπολογισμούς... Τώρα γιατί εσένα σου βγάζει τέτοια απόκλιση... Πρόσεξε μην έχει κανένα λάθος σε τύπο. Σήμερα εντόπισα ένα βασικό στον τύπο 11-33 το Ω είναι Q. Δες και το ποστ. Title: Re: Χρήση του Electronics Workbench Post by: Fuzzee on January 22, 2006, 20:18:37 pm Ο Θεοχάρης πάντως είχε πει ότι η εργασία μπορεί να παραδωθεί μία ή και δύο εβδομάδες μετά τη Αυτό ισχύει ή πρέπει να την παραδώσουμε άυριο Δευτέρα?????? ^dontknow^γραπτή εξέταση. Title: Re: Χρήση του Electronics Workbench Post by: nad on January 22, 2006, 21:02:25 pm 'Εβγαλε ανακοίνωση στη σελίδα του
" Οι εργασίες του μαθήματος μπορούν να παραδοθούν μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου" Title: Απ: Χρήση του Electronics Workbench Post by: Zorbas-E- on January 22, 2006, 21:57:46 pm Τρίτη δεν γράφουμε; Στις 18:00;!;
Υπάρχει κανείς που να έκανε τα φίλτρα και έχει απόκλιση από τις προδιαγραφές να παρηγορηθώ; Title: Re: Χρήση του Electronics Workbench Post by: Faidon on January 23, 2006, 02:34:43 am Α ρε Zorba!!! Βασικά δοκίμασε αυτό με τη java που σου λέω!!
Εγώ είχα ένα λάθος και έτσι το βρήκα... το έψαχνα πόσην ώρα και ήταν μπροστά στα μάτια μου!! Αν όμως φορτώσεις τις εξισώσεις στη java τα βρίσκει όλα μόνη της!!! ;) Title: Απ: Χρήση του Electronics Workbench Post by: Zorbas-E- on January 23, 2006, 11:24:25 am Δεν έχω χρόνο ! Και εκτός των άλλων την έχω γράψει την εργασία δε μπορώ να την ξαναγράψω. Πνίγομαι πρέπει να διαβάσω διάφορα. Φαντάζομαι δε θα μου κόψει βαθμούς γι'αυτό
Title: Re: Χρήση του Electronics Workbench Post by: nad on January 23, 2006, 13:38:14 pm Να ρωτήσω και κάτι πιο τυπικό; Τους συντελεστές κλιμακοποίησης k τους παίρνετε ακεραίους; Εγώ τους έχω πάρει και δεκαδικούς. Υπάρχει πρόβλημα; Μην τ' αλλάζω τώρα...
Title: Re: Χρήση του Electronics Workbench Post by: nad on January 23, 2006, 17:05:38 pm Υπάρχει κανείς που να έκανε τα φίλτρα και έχει απόκλιση από τις προδιαγραφές να παρηγορηθώ; Τελικά κι εγώ έχω αρκετά μεγάλες αποκλίσεις. Τι να κάνουμε; Αρκετά δε σκάσαμε μ'αυτή την εργασία;;; :-\ :PTitle: Απ: Χρήση του Electronics Workbench Post by: Zorbas-E- on January 23, 2006, 17:15:41 pm Μιλάμε για αποκλίσεις μέχρι 1-2 dB? Η εργασία μου πήρε 13-15 μέρες σύνολο(μαζί με διάβασμα θεωρία)
Title: Re: Χρήση του Electronics Workbench Post by: nad on January 24, 2006, 13:14:47 pm Λοιπόν, όσο περνάει ο καιρός και ασχολούμαι με την εργασία, τόσο μπερδεύομαι. :o
'Εχω να σχεδιάσω ζωνοπερατό invese Chebyshev και έχω και ένα μηδενικό στο άπειρο. Αυτό τι το κάνω;;; :D Πως το μετασχηματίζω; Ελπίζω κάποιος από σας να έχει invese Chebyshev για να με διαφωτίσει... Title: Re: Χρήση του Electronics Workbench Post by: Faidon on January 25, 2006, 15:19:08 pm Kαι εγώ έχω σχεδιασμό ζωνοπερατού Inverse Chebyshev.
4ης τάξης. Το πρώτυπο κατωδιαβατό Inverse Chebyshev έχει δύο ζεύγη πόλων και δύο ζεύγη μηδενικών. Τα μετασχηματίχω και παίρνω 4 ζεύγη πόλων και τέσσερα μηδενικά στο μηδέν. Δηλαδή παράγοντα s4. Από το μετασχηματισμό των μηδενικών παίρνω 4 ζεύγη μηδενικών και τέσσερις πόλους στο μηδέν. Δηλαδή παράγοντα 1/s4. Τελικά τα μηδενικα στο μηδέν απαλοίφονται με τους πόλους στο μηδέν. Σε σένα μάλλον θα περισσεύει ένα μηδενικό στο μηδέν (σύμφωνα με τη θεωρία, σελίδα 11-4) από τον όρο πτώτης τάξης. Οπότε έχεις s/(s2 + ω0/Q + ω02. Αν είναι έτσι αυτό θα το υλοποιήσεις με Delyiannis-Fried (σελίδα 7-17). Υ.Γ. μηδενικό στο άπειρο; σίγουρα;; Title: Re: Χρήση του Electronics Workbench Post by: nad on January 26, 2006, 12:00:33 pm Αν προσπαθήσω να πάρω φίλτρο 3ης τάξης, τότε υπάρχει ένα νορμάλ μηδενικό και ένα μηδενκό στο άπειρο. Αν έπαιρνα 4ης τάξης θα είχα δύο κανονικά μηδενικά.Ααπ'ό,τι κατάλαβα το μηδενικό στο άπειρο σου δίνει 2 πόλους και 2 μηδενικά στο 0, οπότε οκ. Έτσι βγαίνει και το μάτλαμπ. Το πρόβλημα μου εξακολουθεί να είναι το μεγάλο Q(11.5!)που μου καταστρέφει όλες τις σχεδιάσεις... :( :(
Title: Re: Χρήση του Electronics Workbench Post by: mendelita on December 29, 2007, 12:42:41 pm Έχω τα εξής προβλήματα: 1. Δεν μπορώ να εξάγω figure από τον Bode_Plotter. Όπου και να πατάω δεν μπορώ να βρω επιλογή για να αντιγράψω το διάγραμμα που βγάζει. 2. Μου ζητάει να εισάγω με μια πηγή διέγερσης ένα τριγωνικό περιοδικό σήμα στο κύκλωμα. Πού υπάρχει κάτι τέτοιο? :( Title: Re: Χρήση του Electronics Workbench Post by: mendelita on December 29, 2007, 14:54:31 pm 1. Δεν μπορώ να εξάγω figure από τον Bode_Plotter. Όπου και να πατάω δεν μπορώ να βρω επιλογή για να αντιγράψω το διάγραμμα που βγάζει. Το βρήκα, το βρήκα, το βρήκαααα!!! ^hello^ :P Αλλά το 2 παραμένει... :( Title: Re: Χρήση του Electronics Workbench Post by: mendelita on December 29, 2007, 16:23:39 pm Οκ guys, το βρήκα και το δεύτερο τελικά... :P Title: Απ: Χρήση του Electronics Workbench Post by: Tonia on February 12, 2008, 13:06:45 pm Μπορεί κανείς να βοηθήσει σχετικά με το Bode Plotter και την απόκριση συχνότητας?
φτιάχνω το κύκλωμα, βάζω με τον Bode Plotter το εξαρτηματάκι που μου βγάζει, μετά το κάνω simulate, μετά διπλό κλικ πάνω στο εξάρτημα, save, πάω View --> Grapher -->open, ανοίγω αυτό που έχω αποθηκεύσει και μου βγάζει ένα διάγραμμα.. όμως κάτι δεν πάει καλά με το διάγραμμα αυτό.. οι προδιαγραφές στο μάτλαμπ μου πληρούνται κανονικά. Η διαδικασία που ακολουθώ είναι σωστή? Title: Re: Χρήση του Electronics Workbench Post by: johnny_d on February 12, 2008, 18:00:00 pm Μπορεί κανείς να βοηθήσει σχετικά με το Bode Plotter και την απόκριση συχνότητας? φτιάχνω το κύκλωμα, βάζω με τον Bode Plotter το εξαρτηματάκι που μου βγάζει, μετά το κάνω simulate, μετά διπλό κλικ πάνω στο εξάρτημα, save, πάω View --> Grapher -->open, ανοίγω αυτό που έχω αποθηκεύσει και μου βγάζει ένα διάγραμμα.. όμως κάτι δεν πάει καλά με το διάγραμμα αυτό.. οι προδιαγραφές στο μάτλαμπ μου πληρούνται κανονικά. Η διαδικασία που ακολουθώ είναι σωστή? K εγώ έχω το ίδιο πρόβλημα, ενώ στο Matlab είμαι οκ... :-[ Μπορεί κανείς να βοηθήσει? Title: Απ: Χρήση του Electronics Workbench Post by: Tonia on February 14, 2008, 17:12:15 pm κανείς?
Title: Απ: Χρήση του Electronics Workbench Post by: akis on February 14, 2008, 17:20:23 pm εχεις διαφορά στο κέρδος και σωστό διάγραμμα ή λάθος διάγραμμα γενικά?
Title: Απ: Χρήση του Electronics Workbench Post by: Tonia on February 14, 2008, 17:28:18 pm λάθος διάγραμμα γενικά..
έχω ελέγξει τις τιμές που έχω βάλει στο διάγραμμα, είναι ίδιες με αυτές που έχω βγάλει από τις πράξεις. είναι μάλιστα τέτοιες που αν κάνω τις απαραίτητες πράξεις μου βγάζουν και τους πόλους του συστήματος (δηλαδή δε νομίζω να είναι λάθος οι τιμές, αφού στο μάτλαμπ βγαίνει τέλεια, με μάλιστα ακριβώς 0dB στις χαμηλές συχνότητες, όπως μου ζητάει η εκφώνηση). επίσης, κοίταξα μήπως έχω κολλήσει κάποιο εξάρτημα ή γείωση χωρίς να έχω βάλει wire. κοίταξα και οι ενισχυτές να έχουν σωστή φορά.. δε ξέρω πια, έχω αγανακτήσει. τουλάχιστον να ξέρω ότι η διαδικασία είναι αυτή που ακολουθώ. Title: Απ: Χρήση του Electronics Workbench Post by: akis on February 14, 2008, 17:45:07 pm μηπως δεν εχεις συνδεσει τον πλοτερ σωστα?
πρέπει να βάλεις την έξοδο του κυκλώματος και την είσοδο του (δλδ μετά την πηγή) στους δυο ακροδεκτες και οι αλλοι δυο θα πρεπει να γειωθουν μετά το τρέχεις (δλδ πατας το κεραυνούλι ψηλά) και στη συνέχεια κατευθειαν(χωρις save δεν ειναι απαραιτητο) πατάς το grapher εκει θα πρέπει να στο δείχνει το δι'αγραμμα εγώ δλδ δεν πατάω πουθενά open επίσης μια φορα που ειχα και εγω τετοιο προβλημα διαπιστωσα πως δεν ειχα κανει μια συνδεση σωστα δλδ δεν γινοταν επαφη των καλωδίων ενώ φαινόταν να ακουμπάνε έλεγξε το και αυτό αν εξακολουθείς να έχεις πρόβλημα Title: Re: Χρήση του Electronics Workbench Post by: Tonia on February 14, 2008, 18:27:55 pm έτσι έχω τις συνδέσεις. αλλά...
τελικά και εμένα δε χρειάζεται να κάνω save, έχεις δίκιο, μου το βγάζει κατευθείαν. επίσης, εγώ δεν έχω κεραυνούλι, αλλά ένα πράσινο |> (σαν το 'play' στα συστήματα ήχου). καλά, αυτό φαντάζομαι είναι άσχετο, θέμα έκδοσης λογισμικού. Title: Re: Χρήση του Electronics Workbench Post by: thomi on January 10, 2010, 02:09:39 am Σε κάποιο σημείο(στη δική μου 1η εργασία) ζητάει να χρησιμοποιήσουμε την εντολή psd και FFT του dsp_toolbox (digital signal processing) για να δημιουργησουμε τα φασματα των σηματων εισοδου και εξοδου.
Ξέρει κανείς πού βρίσκονται αυτά στο EWB?? Title: Re: Χρήση του Electronics Workbench Post by: Godhatesusall on February 12, 2010, 13:46:33 pm για κάποιο λόγο,όταν βάζω στο EWB τετραγωνικό παλμό ,στην έξοδο παίρνω + Vsat του τελεστικού(21V by default στον op_amp_3T_virtual) καμιά ιδέα κανείς?(εντωμεταξύ το bode plot μου έβγαινε μια χαρά)
Title: Re: Χρήση του Electronics Workbench Post by: hatzf on February 09, 2011, 21:42:17 pm 1. Δεν μπορώ να εξάγω figure από τον Bode_Plotter. Όπου και να πατάω δεν μπορώ να βρω επιλογή για να αντιγράψω το διάγραμμα που βγάζει. Το βρήκα, το βρήκα, το βρήκαααα!!! ^hello^ :P Αλλά το 2 παραμένει... :( Πως??? |