Title: Τελεστικοί Ενισχυτές και Ρεύματα Post by: Cthulu on February 27, 2009, 21:17:44 pm Μου δημιουργήθηκαν οι εξής απορίες σχετικά με τους τελεστικούς ενισχυτές:
Καταρχήν το ρεύμα της ανάδρασης I f είναι ίσο με το ρεύμα εξόδου Io? Βασικά σκέφτομαι ότι αφού η τάση στην έξοδο προσδιορίζεται εξ ολοκλήρου από τις τάσεις στην είσοδο (κέρδος τάσης ανεξάρτητο από φορτίο) , το ίδιο θα πρέπει να ισχύει με το ρεύμα ανάδρασης. Όμως το ρεύμα εξόδου φαίνεται να εξαρτάται από το φορτίο, άρα τα δύο ρεύματα δεν είναι απαραίτητα ίσα και κάποιο ρεύμα θα πρέπει να εισέρχεται στον ενισχυτή. Αν έχω δίκιο 1)το ρεύμα που μπαίνει στον ενισχυτή δεν πρέπει να βγαίνει από κάπου? Στην είσοδο δεν περνά ρεύμα γιατί η αντίσταση εισόδου είναι άπειρη άρα το ρεύμα από την έξοδο πρέπει κάπου να διοχετευτεί. Μήπως λείπει κάποια γείωση από το σχήμα? 2) όταν το βιβλίο γράφει για την υλοποίηση πηγής ρεύματος ελεγχόμενης από τάσης με το πλωτό φορτίο, βρίσκει ότι ΙL = G*Vp. Όμως αυτό το ρεύμα είναι το ρεύμα ανάδρασης κι όχι το ρεύμα στην έξοδο. Στο σχήμα όμως τα παρουσιάζει σα να ήταν ίδια 3)τέλος στην άσκηση 13.6-10 με τον ρυθμιστή ρεύματος (που ήταν η αφορμή για την απορία) έχουμε ενισχυτή με αρνητική και θετική ανάδραση. Εδώ η τάση VL επηρεάζεται από το ρεύμα που περνά από την Rs άρα θα επηρεάζεται και από το φορτίο (σύμφωνα με αυτά που έγραψα στην αρχή). Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για το ρεύμα IL. Όμως στο βιβλίο των ασκήσεων αντικαθιστά το φορτίο με μια πηγή και με επαλληλία βρίσκει το ρεύμα ανεξάρτητο από το φορτίο. Όταν δοκίμασα να το λύσω μόνο με πηγές Vs και Vp, μετά από ΠΟΛΛΕΣπράξεις, στο τελικό αποτελέσμα βγάζω και την RL. Ακομα και να εχω κάνει κάποιο λάθος στις πράξεις η RL βγαίνει σίγουρα στα ρεύματα για κάθε πηγή ξεχωριστά και μου φαίνεται απίθανο να εξουδετερώνεται κάπου στο άθροισμα... :-\ Title: Re: Τελεστικοί Ενισχυτές και Ρεύματα Post by: Krono on February 27, 2009, 21:57:22 pm Μου δημιουργήθηκαν οι εξής απορίες σχετικά με τους τελεστικούς ενισχυτές: Μπορεί ναι μπορεί και όχι. (αν η έξοδος είναι στον αέρα τότε ναι, αν δεν είναι στον αέρα τότε όχι)Καταρχήν το ρεύμα της ανάδρασης I f είναι ίσο με το ρεύμα εξόδου Io? Μην μπερδεύεσαι με τα ρεύματα εξόδου από τον τελεστικό και τί ακριβώς γίνεται. Υπολογίζουμε πάντα την τάση εξόδου και ίσως ρεύμα φορτίου από την τάση εξόδου. Το τί ρεύμα εξόδου από τον τελεστικό υπάρχει είναι άλλο θέμα. Δεν το βρίσκουμε συνήθως ή το υπολογίζουμε έμμεσα γιατί στον κόμβο εξόδου είναι άγνωστο το ρεύμα που έρχεται από τον τελεστικό. Ο τελεστικός δεν είναι ένα απλό τριγωνάκι ξεκρέμαστο. Υπάρχουν γειώσεις και 2 τροφοδοσίες που δε βλέπεις και μέσα υπάρχουν πολλά transistors, γενικά είναι είναι ένα περίπλοκο κύκλωμα που δεν βλέπεις. (δηλαδή το ρεύμα που έρχεται από το τριγωνάκι, έχει από πού να έρθει ;D) Για αυτό σε ενδιαφέρει να υπολογίσεις την τάση εξόδου και αν χρειαστεί κάποιο ρεύμα το υπολογίζεις με βάση την τάση αυτή. Και η τάση εξόδου δεν εξαρτάται από το φορτίο. Title: Re: Τελεστικοί Ενισχυτές και Ρεύματα Post by: margaris on February 27, 2009, 22:07:19 pm Ο kronokid έχει απόλυτο δίκαιο.
Title: Re: Τελεστικοί Ενισχυτές και Ρεύματα Post by: Cthulu on February 27, 2009, 22:23:46 pm Βασικά ευχαριστώ για την απάντηση :)
Όταν λες η έξοδος να είναι στον αέρα εννοείς ανοιχτό κύκλωμα? Αν ναι τότε καταλαβαίνω ότι όλο το ρεύμα που φεύγει από τον ενισχυτή πάει στην ανάδραση όπως λες. Εγώ μιλουσα για το ρεύμα κλειστού βρόχου που πάει στο φορτίο (αλλά τέσπα το πιασα) Εντάξει με κάλυψες, απλώς στην άσκηση που ανέφερα μου φαίνεται ότι δεν ισχύει αυτή η ανεξαρτησία της τάσης εξόδου από το φορτίο (γιατί παρεμβάλλεται μια αντίσταση μεταξύ των δύο αναδράσεων πριν το ρεύμα φτάσει στην έξοδο) και η εφαρμογή με το πλωτό φορτίο που βάζει την έξοδο στην ανάδραση (αν και μάλλον είναι ψιλολεπτομέρεια) |