THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Ιατρική => Topic started by: apostolos1986 on November 30, 2005, 19:44:38 pm



Title: Πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου
Post by: apostolos1986 on November 30, 2005, 19:44:38 pm
Πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου

Γάλλοι χειρουργοί ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι πραγματοποίησαν την πρώτη μερική μεταμόσχευση προσώπου, μεταφέροντας νέα μύτη, χείλη και πηγούνι σε μια 38χρονη που είχε πραμορφωθεί σοβαρά από δάγκωμα σκύλου.

Η ασθενής βρίσκεται σε «εξαιρετική» γενική κατάσταση και τα μοσχεύματα -δέρμα, μύες, αγγεία και συνδετικός ιστός- φαίνονται «φυσιολογικά», αναφέρει ανακοίνωση του νοσοκομείου της Αμιέν όπου πραγματοποιήθηκε η πεντάωρη επέμβαση την περασμένη Κυριακή

Σύμφωνα με ανεξάρτητους πλαστικούς χειρουργούς, μετά την επούλωση των τομών η γυναίκα δεν θα μοιάζει με τον δότη, ωστόσο τα χαρακτηριστικά του προσώπου της, όπως ήταν πριν από την επίθεση, θα έχουν αλλάξει.

Τα μοσχεύματα για την 38χρονη προήλθαν από εγκεφαλικά νεκρό δότη σε νοσοκομείο της Λιόν. Στις μεταμοσχεύσεις προσώπου δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί νεκρός δότης.

Παρόμοιες επεμβάσεις δηλώνουν έτοιμοι να πραγματοποιήσουν χειρουργοί και σε άλλες χώρες. Ή σχετική άδεια έχει ήδη δοθεί σε ιατρική ομάδα του Κλίβελαντ στις ΗΠΑ. Στη Βρετανία, σημειώνει το BBC, η επέμβαση δεν έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες επιτροπές βιοηθικής, λόγω ανησυχιών που αφορούν τη σωματική και ψυχική υγεία του ασθενούς.

Ο δέκτης των μοσχευμάτων, εκτός του ότι θα πρέπει να συνηθίσει το νέο του πρόσωπο, θα πρέπει να λαμβάνει εφ όρου ζωής ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για να αποτρέψει την απόρριψη, όπως συμβαίνει σε όλες τις ετερόλογες μεταμοσχεύσεις (με μοσχεύματα από ξένο δότη.

Ειδικά τα μοσχεύματα δέρματος μπορούν να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις, και η ανοσοκαταστοκή πρέπει να είναι ισχυρή, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος λοιμώξεων, αλλά και καρκίνου. Σοβαρός είναι επίσης ο κίνδυνος θρομβώσεων στα αγγεία του μοσχεύματος, οι οποίες θα άλλαζαν δραματικά την εμφάνιση του ασθενούς.

Οι συγγενείς του δότη, τέλος, θα έπρεπε να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για την αφαίρεση του προσώπου του πριν τη διακοπή της μηχανικής υποστήριξης.

Σύμφωνα με το BBC, στη Βρετανία ζουν σήμερα περίπου 10.000 θύματα εγκαυμάτων που θα μπορούσαν να υποβληθούν στη νέα επέμβαση και ήδη έχουν δημιουργηθεί ενώσεις ασθενών που ζητούν την έγκριση της επέμβασης.

ΠΗΓΗ:news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press


Title: Απ: Πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου
Post by: bakeneko on December 01, 2005, 13:59:18 pm
Ανατριχιαστικό!! Εκεί που η πλαστική χειρουργική σταματάει...


Title: Απ: Πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου
Post by: fugiFOX on December 01, 2005, 16:58:20 pm
Ανατριχιαστικό!! Εκεί που η πλαστική χειρουργική σταματάει...
face-off (Ν. Κέητζ, Τζ. Τραβόλτα)


Title: Re: Πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου
Post by: chggr005 on December 04, 2005, 04:24:01 am
Ο δέκτης των μοσχευμάτων, εκτός του ότι θα πρέπει να συνηθίσει το νέο του πρόσωπο, θα πρέπει να λαμβάνει εφ όρου ζωής ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για να αποτρέψει την απόρριψη, όπως συμβαίνει σε όλες τις ετερόλογες μεταμοσχεύσεις (με μοσχεύματα από ξένο δότη.
Αυτό είναι κατά την γνώμη μου το χειρότερο σημείο της όλης υπόθεσης. Να τραβήξεις μία τέτοια ταλαιπωρία και στο τέλος μετά από λίγο καιρό να απορρίψει ο οργανισμός σου το μόσχευμα. Και το να παίρνεις φάρμακα εφόρου ζωής είναι επίσης πολύ μεγάλη ταλαιπωρία. :(


Title: Απ: Πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου
Post by: fugiFOX on December 04, 2005, 16:09:14 pm
Στην προκειμένη περίπστωση μια τέτοια ταλαιπωρία είναι σαν καλοκαιρινός (ανάλαφρος) ύπνος για την συγκεκριμένη γυναικα.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το πρόσωπό της είχε κατασπαραχθει από κάποιο σκύλο και σχεδόν δε μπορούσε να μιλήσει ούτε καν να φαέι.


Title: Re: Πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου
Post by: gagoum on December 04, 2005, 17:40:31 pm
Από τις λίγες φορές που η τρομακτική (=απιστευτη,αλματώδης,εξωπραγματική κλπ)
ανάπτυξη της επιστήμης δεν είναι είναι και τρομακτική (βλέπε Μπους και τα έξυπνα όπλα του...)
κι ας δείχνει με την πρώτη ματιά τόσο τρομακτική (σκέψου τη στιγμη της αφαίρεσης
του κατεστραμένου προσώπου και τη μεταφορά του καινουριου...)
                                          ^confused^


Title: Re: Πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου
Post by: nad on December 04, 2005, 18:19:36 pm
Απόσπασμα από την Κασσάνδρα, της Ελευθεροτυπίας:
  Μεταμόσχευσαν πρόσωπο στη Γαλλία. Σιγά το πράγμα. Εδώ στην Ελλάδα χρόνια τώρα μεταμοσχεύουμε μυαλά και συνειδήσεις!


Title: Απ: Πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου
Post by: apostolos1986 on December 04, 2005, 22:32:12 pm
Αναρρώνει η Γαλλίδα που υποβλήθηκε στην πρώτη μεταμόσχευση προσώπου

Σε καλή σωματική και ψυχολογική κατάσταση βρίσκεται την Παρασκευή η 38χρονη Γαλλίδα που υπεβλήθη στην πρώτη μερική μεταμόσχευση προσώπου, ανακοίνωσαν οι χειρουργοί της, τονίζοντας παράλληλα ότι η απόφαση να προχωρήσουν στην επέμβαση ήταν ηθικά δύσκολη.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι την ημέρα που η ασθενής τραυματίστηκε στο πρόσωπο είχε πάρει ηρεμιστικό χάπι και ο σκύλος της τη δάγκωσε ενώ κοιμόταν. Οι χειρουργοί της διέψευσαν ότι η 38χρονη προσπάθησε να αυτοκτονήσει με ημεριμιστικά.

Η ασθενής, που διατηρεί την ανωνυμία της, απέκτησε νέα μύτη, στόμα και πηγούνι, τα οποία προήλθαν από εγκεφαλικά νεκρή πολλαπλό δότρια. η 38χρονη ξύπνησε 24 ώρες μετά την τετράωρη επέμβαση, και τα πρώτα της λόγια ήταν «ευχαριστώ», αναφέρει τι Reuters. Το μόσχευμα αιματώνεται κανονικά και βρίσκεται σε καλή κατάσταση, προσέθεσαν οι γιατροί του νοσοκομείου της Αμιέν.

Ο Ζαν Μισέλ Ντιμπερνάρ, ένας από τους πρωτοπόρους χειρουργούς, παραδέχτηκε ότι υπήρχαν πολλά ηθικά ερωτήματα που έπρεπε να απαντηθούν προτού προχωρήσουν στην επέμβαση.

Η ασθενής θα πρέπει να συνηθίσει σε μια νέα εμφάνιση, που δεν θα είναι ίδια ούτε με τη δική της πριν από το ατύχημα ούτε με του δότη. Επιπλέον, θα πρέπει να λαμβάνει εφ' όρου ζωής ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, ενώ το μόσχευμα υπάρχει περίπτωση να απορριφθεί.

Αν και οι γιατροί της τονίζουν ότι δεν υπήρχε κλασσική τεχνική που θα αντιμετώπιζε την εκτεταμένη παραμόρφωση, μια σύμβουλος της γαλλικής Εθνικής Συβουλευτικής Επιτροπής Βιοηθικής, υποστήριξε ότι υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις.

Όπως εξήγησε η 17χρονη κόρη της ασθενούς, η μητέρα της είχε μείνει αναίσθητη ή κοιμόταν και ο σκύλος κατάφερε να την ξυπνήσει. Αν και η οικογένεια θεωρεί ευτυχές το γεγονός ότι ο σκύλος βρέθηκε εκεί την κρίσιμη στιγμή, τελικά θανατώθηκε, παρά τη θέλησή τους.

Αδεια για επέμβαση μεταμόσχευσης προσώπου έχει επίσης δοθεί στις ΗΠΑ, ενώ στη Βρετανία διατηρούνται ακόμα επιφυλάξεις.

news.in.gr


Title: Re: Πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου
Post by: chggr005 on December 05, 2005, 13:49:15 pm
Θα πρέπει ίσως να αναλογιστούμε και τις ψυχολογικές επιπτώσεις που ίσως έχει μία μεταμόσχευση προσώπου στον ασθενή. Θα ξυπνήσει και θα είναι (εξωτερικά) κυριολεκτικά άλλος άνθρωπος.


Title: Re: Πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου
Post by: Verminoz on December 05, 2005, 13:52:26 pm
Είναι ανοησία από την στιγμή που το κάνει κάποιος μόνο και μόνο για λόγους εμφάνιση, όμως υπάρχουν περιπτώσεις όπως της εν λόγω γυναίκας όπου υπήρχε σοβαρό πρόβλημα....τι να πεις....

FACE-OFF :)


Title: Απ: Πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου
Post by: apostolos1986 on December 12, 2005, 02:06:07 am
NEO ΠΡΟΣΩΠΟ, νέα διλήμματα!

Μια 38χρονη Γαλλίδα με σοβαρά παραμορφωμένο πρόσωπο, μια πολυπληθής ιατρική ομάδα σε μια πόλη στη Βόρεια Γαλλία, ένας πρωτοπόρος ειδικός των μεταμοσχεύσεων, μια 15ωρη ξεχωριστή επέμβαση που χάρισε ένα καινούργιο πρόσωπο στην ασθενή και εκτυφλωτικά - ως και ενοχλητικά - φώτα της δημοσιότητας πάνω στο όλο ζήτημα. Αυτό είναι το «σίριαλ» που απασχολεί την ιατρική κοινότητα, και όχι μόνο, τις τελευταίες ημέρες, μετά την ανακοίνωση της πρώτης μερικής μεταμόσχευσης προσώπου σε παγκόσμιο επίπεδο. Ορισμένοι τη χαρακτήρισαν μέγα ιατρικό επίτευγμα της επανορθωτικής πλαστικής χειρουργικής το οποίο ανοίγει τον δρόμο για την αποκατάσταση πολλών ατόμων με σοβαρές δυσμορφίες στο πρόσωπο. Αλλοι έκαναν λόγο για ηθικά διλήμματα, για εμπορευματοποίηση της όλης διαδικασίας και μίλησαν για μεγάλο ψυχολογικό αλλά και οργανικό φορτίο που καλείται να σηκώσει ένας άνθρωπος ο οποίος πρέπει να μάθει να ζει με το πρόσωπο ενός άλλου. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί οι ειδικοί να ανταποκρίθηκαν επιτυχώς στην πρόκληση μέσα στο χειρουργείο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Αμιένης, όπου διεξήχθη η μεταμόσχευση, όλοι όμως συμφωνούν ότι τώρα θα φανεί αν θα κερδίσουν το μεγάλο στοίχημα. H επόμενη ημέρα, εκείνη που θα κρίνει αν η ασθενής θα απορρίψει ή όχι το μόσχευμα, θα δείξει αν και κατά πόσον η περιβόητη παγκόσμια πρώτη μερική μεταμόσχευση προσώπου... ήρθε για να μείνει. Αυτό αναφέρουν οι έλληνες ειδικοί με τους οποίους ήλθε σε επαφή «Το Βήμα». Τονίζουν ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις ανοσοκατασταλτικές θεραπείες είναι το «κλειδί» που ίσως τελικώς ανοίξει στην ασθενή την πόρτα σε μια καινούργια ζωή και όχι το τεχνικό μέρος της μεταμόσχευσης, το οποίο είναι σχετικά απλό και κεκτημένο από τους γιατρούς εδώ και χρόνια. Και σημειώνουν κατηγορηματικά, απαντώντας στο πολυσυζητημένο θέμα των ηθικών διλημμάτων που προκύπτουν από τέτοιες διαδικασίες, ότι θα προχωρούσαν και εκείνοι στη μεταμόσχευση αν έβλεπαν έναν ασθενή ή έναν δικό τους άνθρωπο με τη δυσμορφία της Γαλλίδας. Διότι η ποιότητα ζωής δεν είναι υποδεέστερη της ποσότητας, λένε...

Τι υπόσχεται η ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Το βράδυ της 27ης Νοεμβρίου, πριν από ακριβώς 15 ημέρες, μέσα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αμιένης στη Γαλλία ξεκίνησε η διαδικασία μιας μεταμόσχευσης που λίγες ημέρες αργότερα έμελλε να κάνει τον γύρο του κόσμου. Πολυπληθής ομάδα ειδικών, με επικεφαλής τους Ζαν-Μισέλ Ντιμπερνάρ του Νοσοκομείου Εντουάρ Εριό της Λυών - πρόκειται για τον άνθρωπο που διεξήγαγε την πρώτη μεταμόσχευση χεριών και διπλή μεταμόσχευση χεριών σε παγκόσμιο επίπεδο - και Μπερνάρ Ντεβοσέλ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Αμιένης, προσπάθησαν να δώσουν πίσω σε μια 38χρονη ασθενή τη μύτη, τα χείλη και το πιγούνι που είχε χάσει έπειτα από επίθεση του σκυλιού της, ενός Λαμπραντόρ. Δεκαπέντε ώρες αργότερα η ασθενής βγήκε από το χειρουργείο με - κατά το ήμισυ - νέο πρόσωπο. Και λίγες ημέρες αργότερα, όταν το ζήτημα έγινε γνωστό, άρχισε να πλέκεται το μεγάλο «γαϊτανάκι».

Κατηγορίες σχετικά με το ότι η ασθενής είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει προτού δεχθεί την επίθεση του σκύλου της με αποτέλεσμα να είναι ακατάλληλη για να υποβληθεί σε μια τέτοια διαδικασία. Διαψεύσεις των γιατρών της ότι είχε συμβεί κάτι τέτοιο. Επικρίσεις ότι η ασθενής κανόνισε να πουληθούν οι φωτογραφίες της από την επέμβαση στα MME, καθώς και να μαγνητοσκοπηθεί η όλη διαδικασία με στόχο το οικονομικό όφελος. Και όλα αυτά με συγκατάθεση των γιατρών της. Καταγγελίες ότι ο Ντιμπερνάρ, που είναι και μέλος του γαλλικού κοινοβουλίου, άσκησε επιρροή για να λάβει την άδεια διεξαγωγής της μεταμόσχευσης προκειμένου να προλάβει τους αντιπάλους του που ετοιμάζονταν σε άλλες χώρες για την πραγματοποίηση τέτοιας επέμβασης και να αφήσει το δικό του όνομα στην ιστορία. Απαντήσεις του Ντιμπερνάρ ότι το μόνο που ήθελε ήταν το καλό της ασθενούς. Εγκλήσεις, αντεγκλήσεις και μέσα σε όλα αυτά να χάνεται η ουσία, η οποία αφορά το αν και κατά πόσον μπορούμε τόσο πρόωρα να κάνουμε λόγο για επιτυχημένη μεταμόσχευση. Αυτό σημείωσαν οι έλληνες ειδικοί που μίλησαν στο «Βήμα». Οπως ανέφεραν, αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο όλων είναι το διάστημα που ακολουθεί την τεχνικώς επιτυχημένη μεταμόσχευση της 27ης Νοεμβρίου - το τεχνικό μέρος άλλωστε δεν ήταν τόσο δύσκολο, είπαν. Ενα διάστημα κρίσιμο που αφορά την απόρριψη ή μη του μοσχεύματος.

«Το όλο θέμα της μεταμόσχευσης δέρματος από πτωματικό δότη δεν είναι κάτι καινούργιο. Εφαρμόζεται χρόνια. Παράλληλα εφαρμόζεται συχνά η μεταμόσχευση τμήματος δέρματος του ίδιου του ασθενούς από κάποιο σημείο του σώματος σε άλλο. Το καινούργιο σε αυτή την περίπτωση ήταν ότι ελήφθη δέρμα του προσώπου ενός δότη το οποίο μεταφέρθηκε στο πρόσωπο του λήπτη. Είναι καλύτερο να λαμβάνεται δέρμα από το ίδιο σημείο με εκείνο όπου θέλουμε να γίνει η αντικατάσταση καθώς είναι παρόμοιας ποιότητας. Το δέρμα μας εμφανίζει διαφορές στην ποιότητά του ανάλογα με το σημείο του σώματος στο οποίο βρίσκεται» εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός κ. A. Φουστάνος, επίσημος εκπρόσωπος της χώρας μας στη Διεθνή Ενωση Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής. Σημειώνει ότι αυτή η μεταφορά του δέρματος δεν σημαίνει πως ο λήπτης θα λάβει τη μορφή του δότη. «Δεν μεταφέρονται τα χαρακτηριστικά του δότη στον λήπτη, αφού το δέρμα εφαρμόζεται επάνω στη δομή των οστών του λήπτη».

Σύμφωνα με τον ειδικό, δεν υπάρχουν ηθικά διλήμματα σε περιπτώσεις όπως αυτή της 38χρονης Γαλλίδας. «Οταν έχουμε έναν ασθενή που του λείπει τμήμα του προσώπου, με αποτέλεσμα να ζει με μια τρομερή δυσμορφία, η οποία επίσης επηρεάζει τη λειτουργικότητά του, ο ίδιος θα θέλει, αν υπάρχει δυνατότητα επανόρθωσης, να μπει στη διαδικασία μεταμόσχευσης. Ενας τέτοιος άνθρωπος δεν θα έχει ψυχολογικό πρόβλημα αν οι γιατροί τού προσφέρουν μια καλύτερη ζωή, έστω και αν η προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτό αφορά το να λάβει το δέρμα ενός νεκρού».

Ο κ. Φουστάνος σημειώνει ότι από τεχνικής απόψεως η επέμβαση δεν είναι δύσκολη. «Είναι αυτό που ονομάζουμε μικροχειρουργικός κρημνός. Λαμβάνεται το δέρμα με τις αρτηρίες και τις φλέβες και γίνεται αναστόμωση, όπως συμβαίνει σε όλες τις μεταμοσχεύσεις οργάνων. Ενώνονται οι αρτηρίες και οι φλέβες με αγγεία του ασθενούς προκειμένου να τροφοδοτείται με αίμα το μόσχευμα και έτσι αποκτά ζωή». H σημαντική πρόοδος που συντελέστηκε το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα να δίνεται το πράσινο φως για μια μεταμόσχευση τέτοιου είδους αφορά την πρόοδο στα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. «Ενώ εδώ και έτη είχαμε καταφέρει να μην απορρίπτονται όργανα όπως η καρδιά ή οι νεφροί, το δέρμα, επειδή είναι ένα όργανο που έχει πάρα πολλά αντισώματα καθώς αποτελεί τον αμυντικό μηχανισμό που μας προστατεύει από τους "εχθρούς" του περιβάλλοντος, αποτελούσε μια πολύ πιο δύσκολη περίπτωση μοσχεύματος. Τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα μέχρι πρότινος έπρεπε να ληφθούν σε τέτοιες δόσεις που θα ήταν απαγορευτικές, άκρως τοξικές για τους ασθενείς».

Σύμφωνα με τον ειδικό, η ολική μεταμόσχευση προσώπου στην οποία δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν από τεχνικής απόψεως ομάδες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού - σε ΗΠΑ και Βρετανία - αποτελεί μια πολύ πιο περίπλοκη διαδικασία. «Είναι πολύ δυσκολότερη η επανατροφοδότηση ολόκληρου του προσώπου με αίμα. Συγχρόνως πρέπει να γίνουν επανορθωτικές επεμβάσεις στα λειτουργικά νεύρα που θα δώσουν την κίνηση». Σε κάθε περίπτωση ο κ. Φουστάνος σημειώνει ότι επιβάλλεται να παρέλθει ένα μεγάλο διάστημα προτού καταλήξουμε ότι η μεταμόσχευση που έγινε στη Γαλλία ήταν επιτυχής.

H επιβίωση του μοσχεύματος είναι η σημαντική, σύμφωνα και με τον κ. A. Γιακουμεττή, γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης Πλαστικής Χειρουργικής. «Τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα είναι εκείνα που θα κάνουν ή όχι πλέον αυτή τη μεταμόσχευση επιτυχημένη. H επιτυχία, ως γνωστόν, κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Και το αποτέλεσμα σε αυτή την περίπτωση είναι αν αυτό το εγχείρημα θα αντέξει στη δοκιμα
σία του χρόνου και της πρακτικής εφαρμογής».

Για τεχνικά εφικτή διαδικασία η οποία μένει να αποδειχθεί αν θα επιτύχει επιστημονικώς - μέσω του αν θα απορριφθεί ή όχι το μόσχευμα με λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων - κάνει λόγο και ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής κ. Στ. Κουρατζής. Τα φάρμακα αυτά, η μακροχρόνια χρήση των οποίων συνδέεται με σημαντικό κίνδυνο εμφάνισης μολύνσεων, καρκίνου, ηπατικής και νεφρικής ανεπάρκειας, πρέπει να λαμβάνονται διά βίου. «Αν ένας ασθενής όπως η 38χρονη στη Γαλλία βρίσκεται κοντά στο να εμφανίσει απορριπτική κρίση, είναι επόμενο ότι οι δόσεις των φαρμάκων θα αυξάνονται». Παράλληλα ο ειδικός θίγει το ζήτημα τού αν πράγματι μια τέτοια μεταμόσχευση θα προσφέρει τελικά καλύτερη ποιότητα ζωής στην ασθενή, προσθέτοντας όμως ότι δεν μπορούμε να αρνηθούμε πως η ιατρική προχωρεί μέσα από τις μάχες, ακόμη και το ρίσκο. «Εφόσον ο ίδιος ο ασθενής γνωρίζει όλους τους κινδύνους και αποδέχεται να μπει στη διαδικασία οι γιατροί οφείλουν να προχωρήσουν σε αυτήν. Και εγώ στη θέση της 38χρονης το ίδιο θα έπραττα».

ΠΗΓΗ:ΤΟ ΒΗΜΑ

Περίληψη:Ο έλληνας  πλαστικός χειρουργός ,κ. Φουστάνος, τονίζει ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν τίθεται θέμα ηθικού διλήμματος , λόγω της δυσμορφίας της κοπέλας . Επίσης αναλύει τη δυσκολίες της επέμβασεις.


Title: Re: Πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου
Post by: TT_PTOLEMAIDA on December 12, 2005, 02:31:13 am
Quote
Σύμφωνα με τον ειδικό, δεν υπάρχουν ηθικά διλήμματα σε περιπτώσεις όπως αυτή της 38χρονης Γαλλίδας. «Οταν έχουμε έναν ασθενή που του λείπει τμήμα του προσώπου, με αποτέλεσμα να ζει με μια τρομερή δυσμορφία, η οποία επίσης επηρεάζει τη λειτουργικότητά του, ο ίδιος θα θέλει, αν υπάρχει δυνατότητα επανόρθωσης, να μπει στη διαδικασία μεταμόσχευσης. Ενας τέτοιος άνθρωπος δεν θα έχει ψυχολογικό πρόβλημα αν οι γιατροί τού προσφέρουν μια καλύτερη ζωή, έστω και αν η προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτό αφορά το να λάβει το δέρμα ενός νεκρού».
Αντιμετωπίζωντας το πρόβλημα από ηθικής πλευράς νομίζω πως αυτό τα λέει όλα. Και συμφωνώ απόλυτα.
Το μόνο πρόβλημα είναι τα αντισώματα που έχει το δέρμα.
Ο οργανισμός του λήπτη αντιλαμβάνεται το δέρμα του δότη σαν ένα ξένο σώμα (πχ ιός) και πάει να το καταστρέψει. Το όλο πρόβλημα είναι πως να κάνουμε αυτά τα αντισώματα να εξασθενήσουν, ώστε να μην καταστρέψουν το ξένο δέρμα. Τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα λοιπόν είναι το κλειδί και μόνο αυτά μπορούν να δώσουν ολοκληρωτική λύση.


Title: Απ: Πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου
Post by: apostolos1986 on February 06, 2006, 23:34:52 pm
Αποκαλυπτήρια μετά την πρώτη επέμβαση προσώπου

Ίδιος άνθρωπος - νέο πρόσωπο

Την πρώτη της δημόσια εμφάνιση έκανε η 38χρονη Γαλλίδα, Ιζαμπέλ Ντινουάρ, που στις 27 Νοεμβρίου υποβλήθηκε στην πρώτη επέμβαση μεταμόσχευσης προσώπου στον κόσμο. Σε συνέντευξη που έδωσε ενώπιον δημοσιογράφων στο νοσοκομείο της Αμιένης (βόρεια Γαλλία), η 38χρονη, μητέρα δύο παιδιών, ευχαρίστησε το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου και την οικογένεια της δότριας, εκφράζοντας την ελπίδα "αυτή η ιατρική πρόοδος να μπορέσει να βοηθήσει και άλλους να ξαναζήσουν". Από την πλευρά τους, οι θεράποντες ιατροί ανακοίνωσαν πως εξετάζουν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσoυν άλλες πέντε επεμβάσεις ίδιου τύπου και έχουν ήδη ζητήσει από τις υγειονομικές Αρχές τις απαραίτητες άδειες. Άδεια για μεταμόσχευση προσώπου έχει δοθεί στις ΗΠΑ, ενώ η επέμβαση δεν έχει εγκριθεί ακόμα από τις αρμόδιες επιτροπές βιοηθικής στην Μεγάλη Βρετανία, καθώς οι αμφιβολίες του επιστημονικού κόσμου για τις σωματικές και ηθικές συνέπειες παραμένουν.

"Έχω ένα πρόσωπο όπως όλοι"

Η κ. Ντινουάρ, από την περιοχή Βαλανσιέν, παραμορφώθηκε τον περασμένο Μάιο, όταν της επιτέθηκε ενώ κοιμόταν ο σκύλος της, ράτσας λαμπραντόρ, με αποτέλεσμα να χάσει την μύτη, τα χείλια και το πηγούνι της.

Οι γιατροί χρησιμοποίησαν ιστούς, μύες, αρτηρίες και φλέβες από μια εγκεφαλικά νεκρή γυναίκα σε νοσοκομείο της Λιλ, σε μια επέμβαση που διήρκησε περίπου πέντε ώρες. Η επέμβαση έγινε από ομάδα γιατρών υπό τον δρ. Ζαν Μισέλ Ντιμπερνάρ, που είναι παγκοσμίως γνωστός για μεταμόσχευση χεριού το 1998 και για διπλή διμερή μεταμόσχευση χεριών και ωλένης το 2000.

"Προς το παρόν, μπορώ να ανοίγω το στόμα μου, να τρώω και να χρησιμοποιώ τα χείλη μου. Πρέπει να συνεχίσω τις ασκήσεις και τα φάρμακα, ώστε σταδιακά να αρχίσω να κινώ τους μύες του προσώπου μου", εξήγησε η 38χρονη και κατέληξε: "μετά την επέμβαση, έχω ένα πρόσωπο όπως όλοι".

Η μεταμόσχευση προσώπου έχει εξελιχθεί σε μείζον επιστημονικό θέμα, ενώ γιατροί και ερευνητές προσπαθούν να ξεπεράσουν τα ηθικά και νομικά εμπόδια για να εφαρμόσουν την τεχνική σε ασθενείς με δυσμορφίες.

Οι επιφυλάξεις αφορούν στις πιθανές συνέπειες σε σωματικό αλλά και ψυχολογικό επίπεδο. Μεγαλύτερο φόβο αποτελεί το ενδεχόμενο απόρριψης του μοσχεύματος, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που εγείρουν ερωτηματικά για την περίπτωση όπου ο παραλήπτης καταλήξει να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον αποθανόντα. Επίσης, αμφιβολίες προκαλούν και τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, τα οποία ο ασθενής θα πρέπει να λαμβάνει για το υπόλοιπο της ζωής του ώστε να μην απορριφθεί το μόσχευμα, καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων και καρκίνου.

ΠΗΓΗ:news.ert.gr
 (http://news.ert.gr/2/205358.asp)


Title: Απ: Πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου
Post by: !!DUO!!(Αγγίζοντας την τελειότητα..) on February 07, 2006, 00:48:12 am
Άν την είδατε στην τηλεόραση είναι ένα άμορφο πλάσμα χωρίς έκφραση.Ο τζάκσον καλύτερος είναι.Δεν ξέρω αν όντως θα "αποκτήσει" αισθήσεις πάντως ούτε χείλια κουνούσε για να μιλήσει.Το θαύμα νομίζω δεν είναι ότι έγινε όμορφο το πρόσωπό της αλλά ότι επέζησε


Title: Απ: Πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου
Post by: bakeneko on February 07, 2006, 16:28:42 pm
Νομίζω ότι απλώς δεν έχει αποκτήσει ακόμη σωστή επικοινωνία με τους μυς τους προσώπου.. Ανέφερε αν δεν κάνω λάθος ότι τώρα πρέπει να κάνει θεραπείες για να το καταφέρει, κάτι τέτοιο...


Title: Απ: Πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου
Post by: !!DUO!!(Αγγίζοντας την τελειότητα..) on February 07, 2006, 16:48:26 pm
Ναι κάνει θεραπεία να αποκαταστήσει τους μύες αλλά ..


Title: Re: Πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου
Post by: chggr005 on February 07, 2006, 23:44:36 pm
Ούτως ή άλλως η εγχείρηση ήταν πολύ δύσκολη...
Και έτσι που είναι, καλά είναι...
Φανταστείτε τα φάρμακα που θα παίρνει για να μην απορρίψει ο οργανισμός της το μόσχευμα.


Title: Απ: Πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου
Post by: apostolos1986 on March 23, 2006, 15:54:21 pm
ΓEPMANIA

Tης ξαναφτιάχνουν το πρόσωπο


H ΚΙΝΕΖΑ Χιάο Λιούεν, τον Δεκέμβριο του 2001, γλίστρησε την ώρα που έκανε ντους και έπεσε αναίσθητη με το πρόσωπο πάνω σε μια θερμάστρα. Ο πατέρας της τη βρήκε σε αυτή τη θέση μισή ώρα αργότερα. Τα εγκαύματα είχαν παραμορφώσει πλήρως το πρόσωπό της. Όλες οι προσπάθειες για μεταμόσχευση έπεσαν στο κενό. Κάποιες ελπίδες για αποκατάσταση του προσώπου της Λιούεν άρχισαν να διαφαίνονται στις αρχές του 2003, όταν χειρουργοί στο Μόναχο (στην Κλινική Rechts der Isar) με ιστό που πήραν από το στομάχι, άρχισαν να επιδίδονται σε μια σειρά από επεμβάσεις με πολύ θετικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

ΠΗΓΗ:ΤΑ ΝΕΑ (http://)


Title: Re: Πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου
Post by: chabos4 on March 23, 2006, 19:33:48 pm
Το μάτι πώς το έβαλαν?


Title: Re: Πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου
Post by: dusky again on March 24, 2006, 04:08:50 am
Μόλις ανακάλυψα αυτό το topic και πρέπει να πω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα που το forum των ηλεκτρολόγων ασχολείται και με τέτοια ζητήματα(βιοιατρικής φύσεως).. :)
Πάντως θα ήθελα να καταθέσω κι εγώ την άποψη μου που αφορά τον ηθικό προβληματισμό στο συγκεκριμένο θέμα..Είμαι αντίθετη στην λήψη ιστών από ανθρώπους που βρίσκονται σε κώμα..Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο ασθενής "ξυπνάει" μετά από πολύ καιρό!Βέβαια εδώ μπαίνει το ερώτημα "πότε έχει περάσει "αρκετος" καιρός και ποιός θα το κρίνει αυτο?" για να αποσυνδέσουμε(και αλήθεια έχουμε αυτό το δικαίωμα?) ένα άτομο και να τελειώσουμε τη ζωή του όπως κι αν έχει καταντήσει αυτη(αφού ποτέ δε ξέρουμε αν και πότε θα επανέλθει..) :-\


Title: Σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Κίνας η δεύτερη μεταμόσχευση προσώπου στον κόσμο
Post by: apostolos1986 on April 14, 2006, 23:32:38 pm
Πρωτοποριακή νέα όψη

Σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Κίνας η δεύτερη μεταμόσχευση προσώπου στον κόσμο

Χειρουργοί σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Κίνας ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι πραγματοποίησαν με επιτυχία τη δεύτερη μεταμόσχευση προσώπου στα ιατρικά χρονικά, αντικαθιστώντας τα δύο τρίτα του προσώπου ενός κυνηγού που είχε τραυματιστεί από αρκούδα.

Η λεπτή και πολύωρη επέμβαση ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης και ολοκληρώθηκε το πρωί της επόμενης ημέρας στο Νοσοκομείο Ζιζίνγκ της βορειοδυτικής πόλης Ζιάν.

Μία νοσηλεύτρια που ερωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιήθηκε η μεταμόσχευση, πρόσθεσε όμως ότι κανένας από τους γιατρούς που συμμετείχαν σε αυτήν δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμος για δηλώσεις.

Η πρώτη στον κόσμο μεταμόσχευση προσώπου πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2005 στο νοσοκομείο της Αμιέν της βόρειας Γαλλίας στην 38χρονη Ιζαμπέλ Ντινουάρ, η οποία με τον τρόπο αυτό απέκτησε καινούργιο στόμα, μύτη και πηγούνι.

«Η επέμβαση ήταν ακόμα πιο περίπλοκη και σχολαστική από αυτή που πραγματοποίησαν οι Γάλλοι» σχολιάζει ανακοίνωση του Κινεζικού νοσοκομείου.

Η ερευνητική ομάδα του ιδρύματος είχε πειραματιστεί με μεταμοσχεύσεις προσώπου σε πειραματόζωα, όπως σε κουνέλια, προτού εφαρμόσει την μέθοδο σε ανθρώπους.

Το νοσοκομείο, που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Στρατιωικής Ιατρικής, είναι η μόνη μονάδα του στρατού που ειδικεύεται σε πλαστικές επεμβάσεις.

ΠΗΓΗ:news.in.gr (http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=699338&lngDtrID=252)


Title: Re: Πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου
Post by: chggr005 on November 29, 2006, 00:53:33 am
Παρίσι
Ένα χρόνο μετά την πρώτη μερική μεταμόσχευση προσώπου, οι Γάλλοι χειρουργοί ανακοίνωσαν ότι η επέμβαση αποδεικνύεται επιτυχής, καθώς η 39χρονη Ιζαμπέλ Ντινουάρ μπορεί να μιλά κανονικά, ακόμα και να χαμογελά.

Η νέα φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η ιατρική ομάδα στην Αμιέν της βόρειας Γαλλίας επιβεβαιώνει ότι η λήπτης φαίνεται φυσιολογική, έστω και με τη βοήθεια λίγου μακιγιάζ.

«Αισθητικά, το μόσχευμα ταίριαξε πολύ καλά με το σχήμα του προσώπου της» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπερνάρ Ντεβοσέλ, επικεφαλής των χειρουργών.

Η ασθενής, είπε ο Ντεβοσέλ, συνεχίζει να βελτιώνεται όσον αφορά την ευαισθησία και την κινητικότητα στην περιοχή του μοσχεύματος, το οποίο προήλθε από πτωματικό δότη και καλύπτει το σαγόνι, το στόμα και τη μύτη. Η Ιζαμπέλ Ντινουάρ είχε παραμορφωθεί από δαγκώματα του σκύλου της όταν έπεσε αναίσθητη στο πάτωμα του σπιτιού της το Μάιο του 2005.

Η τωρινή κατάσταση της Ντινουάρ «επιβεβαιώνει την ανατομική και λειτουργική επιτυχία αυτής της πρώτης μερικής μεταμόσχευσης προσώπου» καταλήγουν οι γιατροί. Η ασθενής κινδύνευσε δύο φορές από απόρριψη του μοσχεύματος, το πρόβλημα όμως αντιμετωπίστηκε με κατάλληλη τροποποίηση της ανοσοκατασταλτικής αγωγής. Μικρές φλεγμονές εξακολουθούν επίσης να εμφανίζονται στα σημεία του μοσχεύματος κάτω από τα οποία περνούν ειδικά νήματα.

Την πρωτοποριακή επέμβαση στη Γαλλία ακολούθησε η μερική μεταμόσχευση προσώπου στην Κίνα σε έναν αγρότη που είχε παραμορφωθεί από τα νύχια μιας αρκούδας.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ομάδα βιοηθικής στη Βρετανία ενέκρινε και την πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου, αν και οι υποψήφιοι ασθενείς δεν έχουν ακόμα επιλεγεί. Αντίστοιχη άδεια έχει λάβει από το 2004 και ομάδα χειρουργών στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=758475&lngDtrID=252