THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => ee - Διατροφή => Topic started by: apostolos1986 on November 18, 2005, 23:59:21 pm



Title: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: apostolos1986 on November 18, 2005, 23:59:21 pm
Ανοίγω αυτό το topic , στο οποίο θα μεταφέρουμε διάφορες ανακοινώσεις για διατροφικούς κινδύνους και φυσικά θα σχολιάζουμε!!

Αμφισβητείται η ασφάλεια του γλυκαντικού ασπαρτάμη


Η ασπαρτάμη τελικά ίσως δεν είναι απόλυτα ασφαλής, υποδεικνύει ιταλική μελέτη σε πειραματόζωα. Αρουραίοι που κατανάλωναν το γλυκαντικό διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο, ακόμα και σε δόσεις μικρότερη από τα συνιστώμενα όρια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έρχονται σε αντίθεση με σχεδόν όλες τις παλαιότερες μελέτες για την ασπαρτάμη, η οποία χρησιμοποιείται σήμερα σε χιλιάδες προϊόντα χαμηλών θερμίδων, από την «κόλα λάιτ» μέχρι επιδόρπια γιαουρτιού. Παρόλα αυτά, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ανακοίνωσαν ότι θα εξετάσουν τα νέα δεδομένα.

Το πλήρες άρθρο έδώ:news.in.gr (http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=664717)


Title: Απ: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: sparos on November 19, 2005, 00:40:36 am
Αυτο νομίζω οτι είναι παλιο σαν άρθρο.
Το είχαν πει πριν κανα δυο μήνες στις ειδήσεις  και μάλιστα το έιχαν κάνει ναι πρώτο θέμα.
Βέβαια "Στα θηλυκά πειραματόζωα η συχνότητα καρκίνου αυξήθηκε με δόσεις από 20 έως 500 milligram ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα. Το ανώτερο όριο ασφάλειας για τον άνθρωπο είναι 40 milligram ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι για να ξεπεράσει κανείς το όριο θα έπρεπε να πιει μονομιάς πάνω από 28 κουτάκια «κόλα λάιτ»."
Οπότε να μην ανυσηχούμε και πολύ απο τέτοιες ερευνες εεε???


Title: Re: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: apostolos1986 on November 19, 2005, 00:44:14 am
Εϊχε ανακοινωθεί και μέσα στον Ιούλιο ότι η ασπαρτάμη συνδέεται με την εμφάνιση της λευχαιμίας ή λεμφώματος.


Title: Απ: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: fugiFOX on November 19, 2005, 01:24:03 am
Διάβαζα κάτι στον Αγγελιοχώρο θα το μεταφέρω όπως το θυμάμαι.
Βρέθηκαν αυξημένα επίπεδα μαις ουσίας στις ελληνικές σαρδέλες (της οποίας το όνομα δεν θυμάμαι ήταν σιδηρόδρομος) μετά από 3 χρόνια ερευνών που διηξήγαγε ομάδα του ΑΠΘ.
Η ειρωνία της υπόθεσης είναι ότι, όταν ρωτήθηκε ο αρμόδιος (περι σαρδελών) είπε πως από την ΕΕ δεν έχουν θεσπιστεί όρια για αυτήν την ουσία και πως αν θεσπιστούν θα εναρμονιστούμε πλήρως.
Δλδ αν η ΕΕ, αποφασίσει ότι επιτρέπεται και λίγο ποντικοφάρμακο, θα βάζουμε;


Title: Απ: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: ~Michelle~ on November 19, 2005, 02:09:08 am
Eγώ θα τη χρησιμοποιώ και λετε ο,τι θέλετε \m/


Title: Re: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: rat_poison on November 19, 2005, 04:30:04 am
Δεν καταλαβαίνω fugitive, ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημά σου με το ποντικοφάρμακo;(=rat_poison)

Βασικά η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ λήξη ποντικοφαρμάκου από όλους και δωρεάν διαμοιρασμό του στους πολίτες της.
Δείτε κι εμένα που χρησιμοποιώ rat_poison κάθε μέρα έπαθα τίποτα;
...
χμμμμμμ....
ναι......
εεεεε......
...

Καλά, ίσως θα έπρεπε να πάψουμε να χρησιμοποιούμε τα ποντικοφάρμακα ως φαγώσιμα τελικα.


Title: Δεκαεννέα τόνοι ακατάλληλων τροφίμων κατασχέθηκαν στη Ρόδο
Post by: apostolos1986 on November 19, 2005, 18:43:37 pm
Μεγάλη ποσότητα ακατάλληλων τροφίμων εντοπίστηκε σε αποθήκη της Ρόδου έπειτα από έλεγχο που διενήργησε ο αστυκτηνίατρος αστυνομικός διευθυντής, Μιχάλης Ζερμπιλλάς.

Η ποσότητα ανέρχεται σε 19 τόνους και αφορά αλεύρι, κονσέρβες τοματοπολτού, βούτυρο και σιμιγδάλι, τα οποία κρίθηκαν ακατάλληλα προς κατανάλωση.

Όπως ανακοινώθηκε, το όριο διάθεσης σε όλα τα αλεύρια και τις κονσέρβες τοματοπολτού είχε λήξει, ενώ ειδικά στις ποσότητες με το αλεύρι εντοπίστηκαν ψείρες, σκουλήκια και... κόπρανα ποντικών.

Τα τρόφιμα κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν, ενώ ο ιδιοκτήτης της αποθήκης συνελήφθη και θα δικαστεί τη Δευτέρα στο Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Ρόδου. Εις βάρος του ασκήθηκε δίωξη για κατοχή επικίνδυνων και επιβλαβών τροφίμων, με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 40/1977.


Title: Απ: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: Alexkasgr on November 20, 2005, 01:48:15 am
Ρόδος, τι περιμένεις?  :P :P


Title: Απ: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: JAs0n-X on November 20, 2005, 23:34:17 pm
Εεεεπππ!!! :P :P
Respect στο πιο ομορφο μερος της Ελλαδας!! ;D ;D :P


Title: Re: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: chggr005 on November 21, 2005, 08:35:17 am
Βασικά εμένα η ένστασή μου είναι στο εξής: Πως καθορίζονται αυτά τα όρια?   :???:
Το ίδιο συμβαίνει με όλα τα βλαβερά πράγματα στον πλανήτη, είτε αυτά είναι ακτινοβολίες (κινητού πχ) είτε τρόφιμα είτε ο,τιδήποτε. Νομίζω πως τα όρια αυτά είναι εντελώς αυθαίρεται και δεν θα πρέπει να αισθανόμαστε ασφαλείς επειδή δεν τα ξεπερνάμε. Εκτώς αυτού σε πολλές χώρες της ΕΕ ισχύουν διαφορετικά όρια (για τις ακτινοβολίες τουλάχιστον). Εσείς τι λέτε?


Title: Απ: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: BOBoMASTORAS on November 21, 2005, 18:48:02 pm
Ναι τα όρια τις περισσότερες φορές είναι αυθαίρετα. Νομίζω βέβαια ότι για τα διάφορα χημικά γίνονται έρευνες πάνω σε πειραματόζωα, αν και κανείς δε μπορεί αν αποδείξει ότι τα αποτελέσματα μπορούν να αποτελέσουν επιστημονική βάση και στους ανθρώπους. Όσο για τις ακτινοβολίες που αναφέρεις εκεί και αν γίνεται το έλα να δεις.


Title: Απ: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: Καλλισθένης on November 21, 2005, 18:51:17 pm
Όσο για τις ακτινοβολίες που αναφέρεις εκεί και αν γίνεται το έλα να δεις.
μια καλύτερη διατύπωση:                                ...γίνεται το έλα να ψηθείς.

 :D :D :D



Κ.Ι.Σ.


Title: Απ: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: Alexkasgr on November 21, 2005, 19:22:16 pm
Όχι ρε παιδιά. Τα όρια δεν καθορίζονται τόσο αυθαίρετα όσο λέτε.
Για παράδειγμα με τη ραδιενέργεια (αλλά πιστεύω και με άλλες ακτινοβολίες) τα παγκοσμίως θεσπισμένα όρια είναι κατά πολύ μικρότερα από τις τιμές στις οποίες υπάρχει πρόβλημα από την ακτινοβολία. Κοινώς, ακόμα και να πλησιάσεις αυτά τα όρια, είναι αμελητέα η πιθανότητα να πάθεις κάτι. Αρκετά πάνω από τα όρια ασφαλείας οι επιπτώσεις παύουν να γίνονται δυνητικές και την έχεις κάτσει κοινώς.
Βέβαια, επειδή αυτά με τις ακτινοβολίες είναι στατιστική, μπορεί να εμφανίσεις και καρκίνο εξαιτίας της κοσμικής ακτινοβολίας που δέχεσαι από το διάστημα, αλλά έλα να το αποδείξεις μετά!  ;D


Title: Re: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: apostolos1986 on November 22, 2005, 00:43:10 am
Παρτίδα τυριού με την επωνυμία «Μανούρι Βιολογικό Νούσιας» αποσύρθηκε από την αγορά με εντολή του ΕΦΕΤ έπειτα από τον εντοπισμό του επικίνδυνου μικροβίου λιστέρια. Πρόκειται για συσκευασίες των των 0,31 κιλών με ημερομηνία παραγωγής 18.06.05, ημερομηνία συσκευασίας 05.10.05 και ημερομηνία λήξης 02.06.06. Ερευνάται αν μέρος της μολυσμένης παρτίδας είχε εξαχθεί.

ΠΗΓΗ:news.in.gr


Title: Απ: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: Alexkasgr on November 22, 2005, 01:19:48 am
Τιιιι???? Φτού φτου... φτου...
Μόλις το έφαγα.... Λέτε να πεθάνω??  :o :o Δε νιώθω καλά!!  :???: :???:

Καλά, μην ψαρώνετε, λέμε και καμιά βλακεία να περάσει η ώρα...  8)


Title: Re: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: apostolos1986 on November 22, 2005, 23:54:45 pm
Για όσους έχουν συγεννείς ... μπόμπιρες

Αποσύρεται και από την ελληνική αγορά ποσότητα βρεφικού γάλακτος της Nestle

Tην απόσυρση γάλακτος δεύτερης βρεφικής ηλικίας σε υγρή μορφή (UHT), της πράσινης συσκευασίας των 500 ml, ανακοίνωσε η Nestle στην Ελλάδα.

Σε σχετική ανακοίνωση της η εταιρεία αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Σε συνέχεια του θέματος απόσυρσης παιδικού γαλάκτος σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) που αναφέρεται στα ΜΜΕ, με αφορμή την παρουσία ιχνών της ουσίας ΙΤΧ, η Nestle Ελλάς ανακοινώνει ότι στην Ελλάδα το Nestle ΝΑΝ 2, σε υγρή μορφή, πράσινη συσκευασία, σταμάτησε να διατίθεται στο τέλος Οκτωβρίου 2005. Οι ελάχιστες ποσότητες που πιθανώς να έχουν παραμείνει με απόφαση της Nestle Ελλάς αποσύρονται προληπτικά από την αγορά».

Στην ανακοίνωση της η Nestle Ελλάς διαβεβαιώνει κατηγορηματικά τους καταναλωτές ότι δεν υπήρξε, ούτε υπάρχει θέμα ασφάλειας του προϊόντος και οι εν λόγω ποσότητες του προϊόντος αποσύρονται για λόγους αρχής.

«Η χημική ουσία ΙΤΧ που ανιχνεύθηκε σχετίζεται με το υλικό εκτύπωσης της ετικέτας και δεν είναι τοξική (σύμφωνα και με την επιστημονική άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων)» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Nestle Ελλάς στην ανακοίνωση της επισημαίνει ότι καταναλωτές που τυχόν έχουν στην κατοχή τους το προϊόν μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να επικοινωνήσουν με την εταιρεία στο τηλέφωνο 210-688 4488 για πληροφορίες και αντικατάσταση του προϊόντος.

news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ


Title: Re: Απ: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: chggr005 on November 24, 2005, 17:22:32 pm
Βέβαια, επειδή αυτά με τις ακτινοβολίες είναι στατιστική, μπορεί να εμφανίσεις και καρκίνο εξαιτίας της κοσμικής ακτινοβολίας που δέχεσαι από το διάστημα, αλλά έλα να το αποδείξεις μετά!  ;D

Μπα, λίγο δύσκολο αυτό.
Αυτό επίσης που ήθελα να πω είναι πως ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του αντιστάσεις σε κάθε βλαβερή ουσία/ακτινοβολία. Για παράδειγμα ο Αλέξανδρος μπορεί να είναι πιο ανθεκτικός στην έκθεση σε ραδιενέργεια απ' ότι για παράδειγμα εγώ. Οπότε αυτά τα όρια θα πρέπει να καλύπτουν κάθε περίπτωση ανθρώπου, πράγμα που αμφιβάλλω εάν γίνεται. Εδώ κάθε χώρα έχει τα δικά της όρια και από κοινού η επιστημονική κοινότητα δεν μπόρεσε μέχρι στιγμής να αποφασίσει σε συγκεκριμένες τιμές...


Title: Απ: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: apostolos1986 on November 30, 2005, 20:21:41 pm
Tetra Paκ: Καταργεί το ΙΤΧ από τις συσκευασίες της

Την απόφασή της να μη χρησιμοποιεί στο εξής το συστατικό ITX στο μελάνι των συσκευασιών της στην Ευρώπη, γνωστοποιεί η σουηδική εταιρεία Tetra Paκ με ολοσέλιδες καταχωρήσεις στον ιταλικό τύπο.

Η εταιρία προχώρησε στην κίνηση αυτή μετά την ανάκληση προϊόντων γάλακτος που περιείχαν ίχνη του συστατικού.

Η Tetra Pak πάντως, προσθέτει στην ανακοίνωσή της ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας των Τροφίμων έχει ανακοινώσει ότι το ITX δεν είναι επιβλαβές για την υγεία.

Ιταλική ένωση καταναλωτών ανακοίνωσε χθες ότι βρήκε πολλά προϊόντα που κυκλοφορούν σε συσκευασίες Tetra Pak μολυσμένα από το συστατικό ITX, εκτός των προϊόντων βρεφικού γάλακτος των εταιρειών Nestle και Milupa που αποσύρθηκαν από την αγορά.

Η Tetra Pak ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι κατήργησε τον Οκτώβριο την εκτυπωτική τεχνική που ενοχοποιείται για τη διαρροή του ITX και διευκρίνισε ότι το συστατικό δεν περιλαμβάνεται σε καμία επίσημη λίστα τοξικών ουσιών.

Εκπρόσωπος της εταιρείας στην Ιταλία δηλώνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα La Stampa ότι το ITX θα έχει εξαφανισθεί από τα προϊόντα Tetra Pak μέχρι τον Ιανουάριο.

ΠΗΓΗ:www.imerisia.gr


Title: Απ: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: apostolos1986 on December 08, 2005, 02:41:40 am
Ρουκέτα γεμάτη γάλα

Φορτωμένο με ψευδείς και παραπλανητικές για τον καταναλωτή ενδείξεις είναι το γάλα -παστεριωμένο και συμπυκνωμένο- που μπαίνει καθημερινά στα σπίτια, από τις 24 εταιρείες παραγωγής του. H καταγγελία αυτή του επί της Aνάπτυξης υφυπουργού Γιάννη Παπαθανασίου -που στηρίζεται σε έρευνα του EΦET- πυροδότησε την κήρυξη «πολέμου» με τους βιομηχάνους τροφίμων, με τον πρόεδρό τους Δημήτρη Δασκαλόπουλο (ΔEΛTA):

Nα μιλά για αυθαίρετη «ερμηνεία του νόμου», να υπονοεί πως ίσως εξυπηρετούνται πολιτικές σκοπιμότητες και πως σίγουρα πρόκειται για επικοινωνιακή πολιτική του (σ.σ.: του υφυπουργού κ. Παπαθανασίου).

Eγκυροι κύκλοι υπογράμμιζαν τις συμπτώσεις και επισήμαιναν το ενδεχόμενο να «έριξε» τώρα η κυβέρνηση στην αγορά το πυροτέχνημα με τα γάλατα σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από το «θέμα Παλαιοκρασσά» και από τη φθορά που προκαλεί αυτό στην εικόνα της.

Eίχε προηγηθεί δήλωση του υφυπουργού πως «η εποχή που ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε έχει παρέλθει».

«... Eχει περάσει πράγματι αυτή η εποχή που πάνε να μας γυρίσουν, αυτή με τους αστυνόμους με το ρόπαλο και τους ληστές», θα απαντήσει στο σημείο αυτό ο κ. Δασκαλόπουλος μιλώντας ως πρόεδρος του Συνδέσμου Eλληνικών Bιομηχανιών Tροφίμων.

Σκληραίνοντας περαιτέρω τη στάση του, ο κ. Δασκαλόπουλος θα επιτεθεί και κατά του Eνιαίου Φορέα Eλέγχου Tροφίμων υπογραμμίζοντας:

«Tα αποτελέσματα των ελέγχων του EΦET είναι αστειότητες αν τα αναλύσουμε ένα-ένα. Oπως, για παράδειγμα, δίπλα στη λέξη παστεριωμένο δεν είναι το νωπό.H στάση του EΦET χαρακτηρίζεται από ακραίες και αυθαίρετες παρεμβάσεις, αλλά και ερμηνείες της νομοθεσίας. Kαλούμε τον EΦET να συνεργαστεί με τον ΣEBT έτσι ώστε να διορθώσουμε τις ατέλειες. Eλπίζουμε να μην υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από αυτήν την ανακοίνωση. Πέρασε η εποχή που ο κάθε υπουργός έκανε ό,τι ήθελε».

O πρόεδρος του ΣEBT κατέληξε λέγοντας: «Eμείς λέμε να τηρήσουμε τον Kώδικα Tροφίμων και Ποτών. O ΣEBT πρώτος μάζεψε αυτά τα ακραία φαινόμενα και ζήτησε από τα μέλη του να μην επαναληφθούν». Eμμένοντας στις θέσεις του όμως και ο υφυπουργός κ. Παπαθανασίου θα απαντήσει στην... επίθεση του κ. Δασκαλόπουλου με την ίδια σκληρή γλώσσα, δηλώνοντας ανυποχώρητος: «Πράγματι, έχει περάσει η εποχή όπου ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε και γι αυτό το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των ελέγχων που έκανε ο EΦET, που είναι το θεσμοθετημένο όργανο της πολιτείας.

Σαφώς και υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα, η οποία είναι να περάσουμε στην αγορά το μήνυμα ότι κανένας δεν είναι υπεράνω των νόμων και κανείς δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει».

Tο θέμα που οδηγεί στον «πόλεμο του γάλακτος» κυβέρνηση και βιομηχάνους ανέκυψε από τις διαπιστώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια ελέγχου που διενήργησε ο Eνιαίος Φορέας Eλέγχου Tροφίμων και τα αποτελέσματά του ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ο επί της Aνάπτυξης υφυπουργός Γιάννης Παπαθανασίου. Kάλεσε δε όλες τις γαλακτοβιομηχανίες όπως εντός τριών μηνών προσαρμόσουν τις ενδείξεις στις συσκευασίες του γάλακτος, παστεριωμένου και συμπυκνωμένου, στην κείμενη νομοθεσία ώστε να μην παραπλανώνται οι καταναλωτές. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε ο κ. Παπαθανασίου:

Oι ετικέτες στη συσκευασία τους παραπλανούν τους καταναλωτές με στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται σε όσα υπόσχονται όσον αφορά τη θρεπτική αξία του κάθε γάλακτος, την προέλευσή του, την ποσότητα των θερμίδων, αν είναι και πόσο «λάιτ», σύμφωνα με έρευνα του EΦET. H παραπλάνηση «αγγίζει» σε σημαντικό ποσοστό και την ποιότητα του προϊόντος, αφού διαπιστώνεται πως ένα ποσοστό 15% του γάλακτος που διατίθεται στην αγορά περιέχει εσφαλμένες πληροφορίες αναφορικά με την «ημερομηνία ανάλωσής του».

Πάντως, το «γάλα είναι ασφαλές» σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Aνάπτυξης και του προέδρου του Eνιαίου Φορέα Eλέγχου Tροφίμων καθηγητή Iωάννη Bλέμμα.

ΠΗΓΗ:www.ethnos.gr


Title: Απ: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: Καλλισθένης on December 08, 2005, 02:56:46 am
στο ίδιο μοτίβο:

Σωρεία παραβάσεων σχεδόν σε όλες τις βιομηχανίες γάλακτος της χώρας, μικρές και μεγάλες, διαπίστωσαν οι κλαδικοί έλεγχοι, που διενήργησε ο ΕΦΕΤ, για τη σύννομη ή όχι επισήμανση του παστεριωμένου και συμπυκνωμένου γάλακτος. Οι περισσότερες παραβάσεις, σε ποσοστό που φτάνει το 85%, αφορούν την ονομασία πώλησης, την ημερομηνία ανάλωσης, την προέλευση, τη σύνθεση και αν είναι φρέσκο ή παστεριωμένο. Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων αφορούν την επισήμανση των προϊόντων και όχι την καταλληλότητα του γάλακτος Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του ελέγχου ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου δήλωσε: "Από τα αποτελέσματα του ελέγχου, προκύπτει ότι όλες οι εταιρείες, άλλες λίγο, άλλες περισσότερο, παραβιάζουν την κείμενη νομοθεσία για την επισήμανση και τη σωστή πληροφόρηση του καταναλωτή. Είναι φανερό, ότι η αγορά στην Ελλάδα έμαθε να λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, χωρίς κανόνες". Το ΥΠΑΝ δίνει διορία τριών μηνών στις εταιρίες του κλάδου γάλακτος ώστε να συμμορφωθούν με το νόμο. Αν δεν το κάνουν θα υποστούν κυρώσεις για παραπλάνηση του καταναλωτή.





 
 Αιχμές για πολιτικές σκοπιμότητες


Στην ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, άμεση ήταν η αντίδραση από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Τροφίμων. "Καλούμε τον ΕΦΕΤ να συνεργαστεί να διορθώσουμε τις ατέλειες. Ελπίζουμε πως δεν υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες στην ανακοίνωση του ΕΦΕΤ", τόνισε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, πρόεδρος του . Σ.Ε.Β.Τ. Ο ΕΦΕΤ επεσήμανε τις παραπλανητικές ετικέτες στις συσκευασίες του προϊόντος. Ο νόμος ορίζει ότι η αναγραφόμενη λέξη "γάλα" σημαίνει, πως το προϊόν είναι: αγελαδινό, νωπό, πλήρες, χωρίς πρόσθετες ύλες. Τι κάνουν οι εταιρίες; Η έρευνα του ΕΦΕΤ αποκαλύπτει ότι προσθέτουν εκφράσεις, που θεωρούνται παραπλανητικές.


Μετά τον κ. Δασκαλοπουλο, που άφησε αιχμές για πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τον πόλεμο του γάλακτος και το ΠΑΣΟΚ επέκρινε το υπουργείο Ανάπτυξης για μεθοδεύσεις, τονίζοντας, πως "ο πολιτικός χειρισμός του θέματος της έρευνας του ΕΦΕΤ για τις παραπλανητικές ετικέτες στις συσκευασίες γάλακτος οδήγησε σε πλήρη σύγχυση για ακόμη μια φορά τους καταναλωτές".


Απαντώντας, ο Γιάννης Παπαθανασίου επανέλαβε ότι δεν υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα στην έρευνα του ΕΦΕΤ και ότι έγινε αποκλειστικά για τη σωστή ενημέρωση των καταναλωτών και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ, ότι ποτέ δεν έκανε ελέγχους στην αγορά.


Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος διαβεβαίωσε τους καταναλωτές ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, με γνώμονα πάντα το συμφέρον τους, επισημαίνοντας, πως στην έρευνα του ΕΦΕΤ υπάρχει "πολιτικός σκοπός και όχι πολιτική σκοπιμότητα".





 
 Τι κάνουν οι εταιρίες;


Παραπλανητικές επισημάνσεις:
Φρέσκο
Ολόφρεσκο
Ημέρας

Ενώ στην πραγματικότητα το γάλα είναι κάποιων ημερών και έπρεπε να αναγράφονται:

Νόμιμες επισημάνσεις:
Παστεριωμένο
Αποστειρωμένο

Άλλες εταιρίες θέλουν να πείσουν ότι το δικό τους γάλα προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από συγκεκριμένη περιοχή. Χρησιμοποιούν λέξεις όπως:

Παραπλανητικές επισημάνσεις:
Αγρόκτημα........
Περιοχής......

Όταν η αλήθεια είναι ότι δεν έχει πιστοποιηθεί η προέλευση από την περιοχή που δηλώνει η εταιρία.

Επισημάνσεις όπως:

Παραπλανητικές:
Ελαφρύ
Light


Πρέπει να αντικατασταθούν:

Νόμιμες επισημάνσεις:
Αποβουτυρωμένο
Ημιαποβουτυρωμένο

Ο νόμος ορίζει σαφώς ότι άλλο εβαπορέ και άλλο συμπυκνωμένο γάλα. Έχουν διαφορετική περιεκτικότητα σε λιπαρά και ολικά στερεά. Στις συσκευασίες όμως οι δυο όροι μπερδεύονται συχνά.

Ακόμη από τη έρευνα του ΕΦΕΤ διαπιστώθηκαν περιπτώσεις όπου:

-απουσίαζε η ημερομηνίας τελευταίας επεξεργασίας
-ήταν δυσανάγνωστη η ημερομηνία λήξης


Κάποιες εταιρίες περιλαμβάνουν στη συσκευασία ισχυρισμούς για το δικό τους προϊόν όπως ότι:

-ενισχύει την άμυνα του οργανισμού
-είναι ασφαλές
-παράγεται σε άριστες συνθήκες υγιεινής
-ενισχύει την άμυνα του οργανισμού
-είναι καταπραϋντικό.




 
 Προϊόντα και εταιρίες


Στα πλαίσια του προγράμματος του τακτικού ελέγχου από τον ΕΦΕΤ ελέχθησαν οι επισημάνσεις των ακόλουθων προϊόντων:

1. "Φρέσκο γάλα πλήρες", "Φρέσκο γάλα ελαφρύ" και "Φρέσκο γάλα άπαχο" που διακινούνται στο λιανικό εμπόριο με 6 (έξι) διαφορετικές ετικέτες από την εταιρεία ΔΕΛΤΑ Α.Ε.

2. "ΔΕΛΤΑ - Συμπυκνωμένο γάλα πλήρες" και "ΔΕΛΤΑ - Γάλα συμπυκνωμένο μερικά αποβουτυρωμένο" που διακινούνται από την εταιρεία ΔΕΛΤΑ Πρότυπος Βιομηχανία Γάλακτος.

3. "Φρέσκο γάλα πλήρες" (συσκευασία 0,5 λίτρου) που διακινείται από την εταιρεία ΦΑΓΕ Α.Ε.

4. "Φρέσκο γάλα πλήρες" (συσκευασία 0,5 λίτρου) και "Αγρόκτημα Βραχιάς - Φρέσκο γάλα πλήρες" (συσκευασία 1 λίτρου) που διακινούνται από την εταιρεία ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε.

5. "ΝΟΥΝΟΥ - Γάλα Συμπυκνωμένο", "ΝΟΥΝΟΥ Light - Γάλα Συμπυκνωμένο μερικά αποβουτυρωμένο", και "FRISIAN COW - Γάλα Συμπυκνωμένο" που διακινούνται από την εταιρεία Friesland Foods Hellas Α.Ε.

6. "Carnation - Πλήρες Γάλα Συμπυκνωμένο", "Carnation light - Μερικά αποβουτυρωμένο γάλα Συμπυκνωμένο", "ΒΛΑΧΑΣ - Γάλα Πλήρες Συμπυκνωμένο", "ΒΛΑΧΑΣ Ελαφρύ - Γάλα Συμπυκνωμένο μερικά αποβουτυρωμένο", "ΒΛΑΧΑΣ - Γάλα Πλήρες Συμπυκνωμένο, Γάλα Εβαπορέ" και "ΒΛΑΧΑΣ Ελαφρύ - Γάλα Συμπυκνωμένο μερικά αποβουτυρωμένο, Γάλα Εβαπορέ" που διακινούνται από την εταιρεία NESTLE HELLAS A.E.

7. "Φρέσκο γάλα περιοχής ΟΛΥΜΠΟΥ" που διακινείται από την εταιρεία ΒΙΓΛΑ ΟΛΥΜΠΟΥ Α.Ε.Β.Ε.

8. "Φρέσκο γάλα επιλεγμένο πλήρες" (συσκευασία 1 λίτρου), και "Φρέσκο γάλα επιλεγμένο ελαφρύ" (συσκευασία 1 λίτρου) που διακινούνται από την εταιρεία ΟΛΥΜΠΟΣ - Γαλακτοβιομηχανία Λάρισας Α.Ε

9. "Φρέσκο παστεριωμένο γάλα αγελάδας" που διακινείται από την εταιρεία Φάρμα Κέρκυρας Α.Ε.

10. "Φρέσκο γάλα" και "Φρέσκο γάλα ελαφρύ" από διακινούνται από την εταιρεία Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Βόλου.

11. "Φρέσκο γάλα πλήρες" που διακινείται από την εταιρεία Σερραϊκή Βιομηχανία Γάλακτος Α.Ε.

12. "Ολόφρεσκο αγελαδινό γάλα ημέρας" (συσκευασία 1 λίτρου) που διακινείται από την εταιρεία Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσ/κης.

13. "MILBONA - Πλήρες γάλα συμπυκνωμένο" και "MILBONA light- γάλα συμπυκνωμένο μερικά αποβουτυρωμένο" που διακινούνται από την εταιρεία LiDl Hellas & Σια Ε.Ε.

14. "ARO - Γάλα Πλήρες Συμπυκνωμένο» και «ARO - Γάλα Συμπυκνωμένο μερικά αποβουτυρωμένο" που διακινούνται από την εταιρεία ΜΑΚΡΟ ΚΑΣ & ΚΑΡΥ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε.

15. "Di milk - Πλήρες Γάλα Συμπυκνωμένο", "Di Light milk - Γάλα Συμπυκνωμένο μερικά αποβουτυρωμένο", "ADORO - Πλήρες Γάλα Συμπυκνωμένο" και "SANA - Πλήρες Γάλα Συμπυκνωμένο" που διακινούνται από την εταιρεία Optima Α.Ε.

16. "Νο1 - Γάλα Συμπυκνωμένο Πλήρες", "Νο1 - Γάλα Συμπυκνωμένο μερικά αποβουτυρωμένο Light", "Carrefour - Γάλα Συμπυκνωμένο Πλήρες" και "Carrefour - Γάλα Συμπυκνωμένο μερικά αποβουτυρωμένο light" που διακινούνται από την εταιρεία Carrefour Μαρινόπουλος Α.Ε..

17. "Vetto - Συμπυκνωμένο Γάλα πλήρες" και "Vetto - Γάλα Light Συμπυκνωμένο μερικά αποβουτυρωμένο" που διακινούνται από την εταιρεία ΑΒ Βασιλόπουλος Α.Ε.

18. "Dia -Γάλα Συμπυκνωμένο Πλήρες" και "Dia light - Γάλα Συμπυκ
νωμένο ημιαποβουτυρωμένο" της εταιρείας DIA S.A..

19. "ΕΛΟΜΑΣ - Γάλα Πλήρες Συμπυκνωμένο" και "ΕΛΟΜΑΣ - Γάλα Light Συμπυκνωμένο μερικά αποβουτυρωμένο" που διακινούνται από την εταιρεία ΕΛΟΜΑΣ ΕΠΕ.

20. "B&B -Συμπυκνωμένο Γάλα" και "B&B - Γάλα Συμπυκνωμένο, μερικά αποβουτυρωμένο" που διακινούνται από την εταιρεία Super Market BAZAAR.

21. "ΓΑΛΑΞΙΑΣ - Πλήρες Γάλα Συμπυκνωμένο" και "ΓΑΛΑΞΙΑΣ - Γάλα Συμπυκνωμένο μερικά αποβουτυρωμένο light" που διακινούνται από την εταιρεία ΠΕΝΤΕ Α.Ε.

22. "SPAR - Γάλα Συμπυκνωμένο πλήρες" και "SPAR light - Γάλα Συμπυκνωμένο μερικά αποβουτυρωμένο" που διακινούνται από την εταιρεία ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ ΑΕΒΕ.

23. "Αγρότισσα - Πλήρες Γάλα Συμπυκνωμένο" και "Αγρότισσα light - Γάλα Συμπυκνωμένο μερικά αποβουτυρωμένο" που διακινούνται από την εταιρεία ΑΤΛΑΝΤΙΚ Α.Ε..

24. "Paladin - Πλήρες γάλα συμπυκνωμένο" και "Paladin light- γάλα συμπυκνωμένο μερικά αποβουτυρωμένο" που διακινούνται από την εταιρεία ΒΕΡΟΥΚΑΣ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕΒΕ.





 
 Το ποσοστό αποκλίσεων των σημάνσεων στις ετικέτες Παστεριωμένου Γάλακτος


Ποσοστό απόκλισης από την κείμενη νομοθεσία:

Ονομασία Πώλησης 77%

Συστατικά 8%

Καθαρό Βάρος 23%

Ημερομηνία Ανάλωσης 15%

Συνθήκες Διατήρησης 8%

Οδηγίες Χρήσης 8%

Κωδικός Καταλληλότητας 15%

Ημερομηνία Παραγωγής 15%

Παραπλάνηση ως προς την καταγωγή 85%

Διάκριση μεταξύ ομοειδών προϊόντων 69%

Ισχυρισμοί υγείας 15%

Διαθρεπτική Επισήμανση 73%





 
 Το ποσοστό αποκλίσεων των σημάνσεων στις ετικέτες Συμπυκνωμένου Γάλακτος


Ποσοστό απόκλισης από την κείμενη νομοθεσία:

Ονομασία Πώλησης 61%

Συστατικά 33%

Συνθήκες Διατήρησης 21%

Οδηγίες Χρήσης 31%

Είδος επεξεργασίας 46%

Ποσοστό Λίπους και Σ.Υ.Α.Λ. 5%

Παραπλάνηση ως προς τη σύνθεση 62%

Διάκριση μεταξύ ομοειδών προϊόντων 41%

Διαθρεπτική Επισήμανση 74%


Πηγή: news.ert.gr (http://news.ert.gr/12/190706.asp)


Title: Απ: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: apostolos1986 on December 09, 2005, 17:54:08 pm
Λιστέρια σε σαλάμι Μιλάνου εντόπισε ο ΕΦΕΤ, εν αναμονή ενημέρωσης για τα ιταλικά αυγά

Ένα ακόμη κρούσμα λιστέριας, το οποίο εμφανίστηκε σε σαλάμι Μιλάνου που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά κομμένο σε φέτες και σε πλαστική συσκευασία των 80 γραμμαρίων, εντοπίστηκε κατά τους ελέγχους του ΕΦΕΤ. Από την αγορά αποσύρεται επίσης επικίνδυνο αεροζόλ-αφρός, με την ονομασία «Total Fun Party Snow».

Το σαλάμι στο οποίο ανιχνεύθηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός Listeria monocytogenes έχει ημερομηνία παραγωγής 30/8/2005, παρασκευάζεται από την ιταλική εταιρεία Citterio (Corso Europa 206, I-20017, Rho-Milano) και διακινείται στην Ελλάδα από την Interfood ΑΕ.

Ο ΕΦΕΤ συνιστά στο καταναλωτικό κοινό να μην καταναλώνει το συγκεκριμένο προϊόν. Επιπλέον, ενημέρωσε σχετικά την ΕΕ μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα, καθώς και την εταιρεία, και εποπτεύει την ανάκληση του προϊόντος.

Την ίδια ώρα, και σε αντίθεση με τον Ελληνικό Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, ο αντίστοιχος ιταλικός δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διατροφικό σκάνδαλο που συγκλονίζει όχι μόνο την Ιταλία, αλλά και όλες τις χώρες της Ευρώπης, μετά τη διαπίστωση ότι χρησιμοποιήθηκαν ακατάλληλα προς κατανάλωση αυγά.

Μέχρι την Παρασκευή οι ιταλικές αρχές δεν είχαν ανταποκριθεί ούτε στο αίτημα του ΕΦΕΤ για πλήρη ενημέρωση σχετικά με ενδεχόμενη διακίνηση μη ασφαλών αυγών και προϊόντων τους στη χώρα μας.

Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την αγορά αεροζόλ-αφρός με την ονομασία «Total Fun Party Snow», καθώς οι εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι παρουσιάζει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Παρακαλούνται όσοι έχουν στην κατοχή τους το παραπάνω προϊόν να μην το χρησιμοποιήσουν και να το επιστρέψουν στο κατάστημα από το οποίο το έχουν προμηθευτεί.

Επίσης οι έμποροι και τα καταστήματα που διανέμουν το συγκεκριμένο προϊόν, καλούνται να μεριμνήσουν για την άμεση επιστροφή των αδιάθετων ή επιστρεφομένων προϊόντων στην εταιρεία από την οποία προμηθεύτηκαν και να μην το διαθέτουν προς πώληση.

ΠΗΓΗ:news.in.gr (http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=669829&lngDtrID=244)


Title: Απ: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: apostolos1986 on December 12, 2005, 18:32:44 pm
Δημήτρης Δανίκας

ΣTHΛH AΛATOΣ

Kορόιδα

ΤΡΕΛΟΚΟΜΕΙΟ το στομάχι μας, χημικός, μπάτσος και ερευνητής αγοράς η αφεντιά μας. Μια επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ ισοδυναμεί με πλήρες μεροκάματο. Πρώτα να κοπανιέσαι μεταξύ A-B, Καρφούρ, Λιντλ, Σκλαβενίτη για να εντοπίσεις ποιο αλατοπίπερο, τυρί, απορρυπαντικό είναι φτηνότερο και ποιο λιγότερο καταστροφικό. Έπειτα να ψάχνεις με το κιάλι την ημερομηνία λήξης της οδοντογλυφίδας. Υστερα να βγάζεις τον διατροφικό οδηγό ώστε εκεί που γράφει «γλουταμινικό» να μεταφράζεις «μονονάτριο, ένα από τα ονόματα του αλατιού. Στη συνέχεια με τεφτέρι και στιλό να γράφεις μία μία τις τιμές και τέλος όταν στο ταμείο φτάσεις να τσεκάρεις την απόδειξη, διασταυρώνοντας τα ευρώ της μουστάρδας του ραφιού με τα ευρώ της μουστάρδας της χρηματομηχανής. Άραγε τι είναι αυτό το 2,95; Λάδι, ξίδι, μαρούλι, αυγό ή προφυλακτικό; Και αφού τα κάνεις και αφού στο σπίτι φτάσεις με ανείπωτη χαρά, θα πεις στο αφεντικό: Άντρα μου, τις συμβουλές των κρατικών υπηρεσιών ακολουθώ. Δεν είμαι κορόιδο κανενός εγώ!

ΠΗΓΗ:ΤΑ ΝΕΑ


Title: Απ: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: apostolos1986 on December 12, 2005, 19:37:06 pm
Κανένας λόγος ανησυχίας στην Ελλάδα για τα ιταλικά αυγά

Κανένας λόγος ανησυχίας δεν υπάρχει για τους καταναλωτές, διαβεβαιώνει ο ΕΦΕΤ, έπειτα από την ενημέρωση των ιταλικών αρχών ότι δεν έχουν διακινηθεί στην Ελλάδα ακατάλληλα αυγά και προϊόντα τους. Σημειώνεται ωστόσο ότι η έρευνα των Ιταλών βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε ανακοίνωση του Φορέα επισημαίνεται ότι, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα, οι ιταλικές αρχές έδωσαν τη Δευτέρα σχετική πληροφόρηση για το θέμα που ανέκυψε στην Ιταλία με τη χρήση ακατάλληλων προς κατανάλωση αυγών.

Με βάση την πληροφόρηση αυτή, οι ιταλικές αρχές κοινοποίησαν στον ΕΦΕΤ όλες τις πληροφορίες μη εμπιστευτικού χαρακτήρα, ενώ σημειώνουν ότι η έρευνα συνεχίζεται.

Οι Ιταλοί ενημέρωσαν τον ΕΦΕΤ ότι η απόσυρση αφορά υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης (αυγά με μύκητες ή σε προχωρημένο στάδιο αποσύνθεσης ή αυγά τα οποία περιείχαν προνύμφες εντόμων), τα οποία επανεισήχθησαν στην τροφική αλυσίδα κατά την παραγωγή τροφίμων που προορίζονταν για ανθρώπινη κατανάλωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από τις ιταλικές αρχές, αποσύρθηκαν 32.000.000 αυγά ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, 2.300 κιλά προϊόντων αυγών και 60.540 κιλά ειδών που παρασκευάστηκαν με βάση το αυγό. Στην ενημέρωση των ιταλικών αρχών δεν αναφέρεται ότι τέτοια προϊόντα διακινήθηκαν στην Ελλάδα.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και οι ιταλικές αρχές θα ενημερώνουν για οποιαδήποτε σχετική μη εμπιστευτική συμπληρωματική πληροφορία. Ο ΕΦΕΤ με τη σειρά του θα ενημερώσει για το ζήτημα αυτό με επίσημη ανακοίνωση το καταναλωτικό κοινό, για όσα νέα στοιχεία τεθούν στη διάθεσή του.

ΠΗΓΗ:news.in.gr

Περίληψη:Καθησυχασικός εμφανίζεται ο ΕΦΕΤ όσν αφορά τα ιταλικά αυγά , που <<κατασχέθηκαν>> στην Ιταλία μετά από δήλωση των Ιταλικών αρχών ότι δε διακινήθηκαν στην Ελλάδα τα συγκεκριμένα ύποπτα αυγά!!


Title: Απ: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: apostolos1986 on December 16, 2005, 20:13:10 pm
ΒΡΕΤΑΝΙΑ Ζητούν απόσυρση του γλυκαντικού που επέβαλε η εταιρεία Searle

Στοπ στην ασπαρτάμη του Ράμσφελντ


ΛΟΝΔΙΝΟ

Την άμεση απαγόρευση της ασπαρτάμης προτείνει ειδική βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διατροφή, ζητώντας μάλιστα την απόσυρση από τα ράφια των βρετανικών σούπερ μάρκετ χιλιάδων προϊόντων που περιέχουν την τεχνητή αυτή γλυκαντική ουσία.

«Η χρήση της ασπαρτάμης εγκρίθηκε επειδή ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, πρώην πρόεδρος της εταιρείας Searle, που δημιούργησε το γλυκαντικό, άσκησε πιέσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της επιτροπής, Ρότζερ Ουίλιαμς.

Η ασπαρτάμη καταναλώνεται κάθε μέρα από τουλάχιστον έναν στους 15 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο
«Υπάρχουν ισχυρά και αξιόπιστα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η ασπαρτάμη είναι καρκινογόνος ουσία», δήλωσε ο βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Ουίλιαμς, επικαλούμενος νέα ιταλική μελέτη, που, στο πλαίσιο μακροχρόνιας έρευνας, συνέδεσε το γλυκαντικό με καρκίνο σε αρουραίους. Ο Ουίλιαμς υποστήριξε ότι η χρήση της ασπαρτάμης «εγκρίθηκε από το παράθυρο», ενώ από την ανακάλυψη του γλυκαντικού υπήρχαν έντονες ανησυχίες για τις συνέπειες στη δημόσια υγεία.

«Η χρήση της ασπαρτάμης εγκρίθηκε επειδή ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, πρώην πρόεδρος της εταιρείας Searle, που δημιούργησε το γλυκαντικό, άσκησε πιέσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής για τη διατροφή, του Βρετανικού Κοινοβουλίου, Ρότζερ Ουίλιαμς
Οι πιέσεις του «γερακιού»

Ο Βρετανός βουλευτής επιτέθηκε έντονα στον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, υποστηρίζοντας ότι ως πρόεδρος της Searle κίνησε τα κατάλληλα νήματα για να πετύχει την έγκριση της ουσίας παρ' όλο που δεν υπήρχαν τα απαραίτητα επιστημονικά στοιχεία που να διαβεβαιώνουν ότι είναι ασφαλής.

Η ασπαρτάμη καταναλώνεται κάθε μέρα από τουλάχιστον έναν στους 15 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και χρησιμοποιείται αντί της ζάχαρης σε τουλάχιστον 6.000 προϊόντα, από γλυκά, τσίχλες και αναψυκτικά, αλλά και σε βιταμίνες.

«Η ασπαρτάμη είναι ασφαλής και δεν προκαλεί προβλήματα στην υγεία», δήλωσε η Βρετανή υπουργός Υγείας Κάρολαϊν Φλιντ, επικαλούμενη παλαιότερα επιστημονικά στοιχεία. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων μελετά την ιταλική έρευνα και αναμένεται να εκδώσει σχετική ανακοίνωση για τη γλυκαντική ουσία.

ΠΗΓΗ:Ελευθεροτυπία

Περίληψη:Βρετανική επιτροπή προτείνει την απαγόρευση της γλυκαντικής ουσίας ασπαρτάμης που χρησιμοποιείται στα διάφορα light προϊόντα. Τη συγκεκριμένη ουσία την επέβαλε η εταιρεία Searle , στην οποία ήταν διευθύνων σύμβουλος ο υποργός Άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλτν Ράμσφελντ , ο οποίος ασκεί πιέσεις για τη μη απαγόρευση της!!


Title: Απ: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: apostolos1986 on December 17, 2005, 01:55:53 am
Μεγάλη ποσότητα ακατάλληλου γάλακτος κατασχέθηκε από γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ

Μεγάλη ποσότητα γάλακτος ακατάλληλου για κατανάλωση κατέσχεσαν την Παρασκευή οι ελεγκτές της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Πειραιά, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν σε τρία σούπερ μάρκετ της αλυσίδας DIA στον Πειραιά.

Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε μετά από σχετική καταγγελία της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας. Κατασχέθηκαν συνολικά 1.299 κιλά γάλα συμπυκνωμένο πλήρες και ημιαποβουτυρωμένο, γερμανικής προέλευσης, μάρκας DIA, με ημερομηνία λήξης τον 4ο και 5ο μήνα του 2007 σε κουτιά.

H κατάσχεση της συγκεκριμένης ποσότητας έγινε, διότι στο γάλα βρέθηκαν πήγματα συμπυκνωμένου λίπους επικολλημένα επί των εσωτερικών τοιχωμάτων των κυτίων, τα οποία παρέμεναν και μετά την ανατάραξη και την εκκένωσή τους.

Η Νομαρχία Πειραιά ήδη με επιστολή της προς το σούπερ μάρκετ, αλλά και προς τα αρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητά να ξεκινήσει η διαδικασία της άμεσης απόσυρσης όλων των ποσοτήτων της συγκεκριμένης παρτίδας προκειμένου με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία και να προστατευθούν οι καταναλωτές.

Επίσης, η υπόθεση διαβιβάζεται στην Εισαγγελία Πειραιά.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΕΤ1, η αλυσίδα DIA εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει ότι πραγματοποιήθηκε εργαστηριακός έλεγχος στο γάλα αυτό, ο οποίος έδειξε ότι δεν ήταν επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

news.in.gr

Περίληψη:H Νομαρχία Πειραιά κατέσχεσε μεγάλες ποσότητες γάλκτος ακατάλληλου για κατανάλωση από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ DIA. To συγκεκριμένο γάλα ήταν φίρμας DIA


Title: Απ: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: apostolos1986 on December 21, 2005, 19:34:45 pm
Κομμάτια γυαλιού βρέθηκαν σε παρτίδα εμφιαλωμένου νερού Evian

Προληπτική ανάκληση συγκεκριμένης παρτίδας εμφιαλωμένου νερού Evian αποφάσισε ο ΕΦΕΤ, έπειτα από σήμα της αρμόδιας ευρωπαϊκής αρχής για την ύπαρξη κομματιών γυαλιού μέσα στα μπουκάλια.

Πρόκειται για φυσικό μεταλλικό νερό Evian του ενός λίτρου σε επετειακή συσκευασία σχήματος πυραμίδας, με αριθμούς παρτίδας 255 και 256 και ημερομηνίες παραγωγής 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2005. Πρόκειται για 1.800 φιάλες προϊόντος που διακινήθηκαν στην Ελλάδα από την Καλαμαία Τρόφιμα ΕΠΕ.

Η εταιρεία δήλωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος του εν προϊόντος, 1.605 φιάλες, έχει ήδη αποσυρθεί από την κυκλοφορία και έχει συγκεντρωθεί στις κεντρικές αποθήκες της.


Το πρόβλημα ανιχνεύθηκε έπειτα από αυτοέλεγχο που πραγματοποίησε η εταιρεία Saeme/Eaux Menerales D' EvianSAEME/EAUX kai ακολούθησε σήμα του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο ΕΦΕΤ συστήνει στους καταναλωτές που τυχόν έχουν αγοράσει φιάλες της παρτίδας να αποφύγουν την κατανάλωσή τους.

ΠΗΓΗ:news.in.gr

Περίληψη:Αποσύρθηκαν από την αγορά μπουκάλια του εμφιαλωμένουν νερού ΕVIAN , καθώς βρέθηκαν κομμάτια γυαλιού μέσα στα μπουκάλια!!


Title: Re: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: apostolos1986 on December 22, 2005, 21:44:21 pm
Σαλμονέλα σε χοιρινό κρέας από Δανία και ακατάλληλος καφές από Βιετνάμ

Σαλμονέλα ανιχνεύθηκε σε χοιρινό κρέας από τη Δανία, που προοριζόταν να γίνει αλλαντικά. Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την ανάκληση της παρτίδας. Επίσης, η Νομαρχία Πειραιά απαγόρευσε την εισαγωγή περίπου 69 τόνων ακατάλληλου ακατέργαστου καφέ από το Βιετνάμ.

Συγκεκριμένα, η σαλμονέλα εντοπίστηκε σε παρτίδα χοιρινού κρέατος δανικής προέλευσης, ποσότητας 20 τόνων, το οποίο διακινήθηκε από τη εταιρεία Danish Crown στην εταιρεία Ψυγεία Ταΰγετος ΑΕΒΕ. Όπως προκύπτει από τα δελτία αποστολής, η ποσότητα μεταφέρθηκε στην Αλλαντοποιία Υφαντής για την παραγωγή αλλαντικών.

Μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε σχετικά με την ανίχνευση της σαλμονέλας και ενημέρωσε την εταιρεία διακίνησης του προϊόντος, ζητώντας την ανάκληση της συγκεκριμένης παρτίδας και ζήτησε να ενημερωθεί, με υπεύθυνη δήλωσή, για την πιθανή διακίνηση του προϊόντος στην εσωτερική αγορά, στην αγορά των χωρών μελών της ΕΕ, ή σε άλλες τρίτες χώρες.

Επιπλέον, ο ΕΦΕΤ έστειλε κλιμάκιο ελέγχου στην εταιρεία για την εποπτεία της διαδικασίας ανάκλησης.

Παράλληλα, η Νομαρχία Πειραιά απαγόρευσε την εισαγωγή 68.430 κιλών ακατέργαστου καφέ από το Βιετνάμ, ακατάλληλου για κατανάλωση.

Το προϊόν εντοπίστηκε σε τρία κοντέινερς από τους ελεγκτές της Διεύθυνσης Γεωργίας της Νομαρχίας Πειραιά στο Ε' Τελωνείο Πειραιά.

Κατά τον έλεγχο βρέθηκε μεγάλος αριθμός εντομότρητων και μελανών κόκκων σε ποσοστό πάνω από 20%, καθώς επίσης και ξένες ύλες πάνω από 15%, γεγονός που σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών το καθιστά ακατάλληλο για κατανάλωση. Αμέσως διατάχθηκε η απαγόρευση της εισαγωγής του προϊόντος στην εσωτερική αγορά.

Εν τω μεταξύ, ακατάλληλα κρέατα και πουλερικά συνολικού βάρους 939 κιλών κατασχέθηκαν από τους ελεγκτές της Νομαρχίας Αθηνών μετά από έλεγχο στην επιχείρηση τεμαχισμού νωπών κρεάτων, αποστέωσης, παρασκευασμάτων κρέατος «Ποιότητα και Τιμή ΕΠΕ» στο Καματερό.

Η επιχείρηση προμήθευε βρεφονηπιακούς σταθμούς, στρατόπεδα, φυλακές και νοσοκομεία, όπως δήλωσε ο Νομάρχης Αθηνών Γ.Σγουρός.

Τέλος, ποσότητα αρνιών, που ενώ είχαν σφραγίδες χρώματος καστανού (δηλωτική ότι προέρχονται από τρίτες χώρες, εκτός ΕΕ) στα τιμολόγια αναφέρονταν ως προερχόμενα από την ΕΕ, κατέσχεσαν από τις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού οι ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά.


ΠΗΓΗ:news.in.gr

Περίληψη:Κατασχέθηκαν ποσότητες χοιρινού κρέατος από τη Δανία , τα οποία είχαν σαλμονέλα και θα κατέληγαν στην αλλαντοποοιία Υφαντής. Επίσης κατασχέθηκε ακατέργαστος καφές από το Βιετνάμ και κάτι  ακατάλληλα πολουλερικά!!


Title: Απ: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: apostolos1986 on January 19, 2006, 00:43:12 am
Tοξικές βόμβες στο τραπέζι μας

Pεκόρ στη χρήση φυτοφαρμάκων και μυκητοκτόνων από τη χώρα μας
Πρωταθλήτρια στην αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, στην υπεράντληση υδάτων και στην υπερεντατική καλλιέργεια αναδεικνύεται η Ελλάδα, με αποτέλεσμα χρόνο με τον χρόνο να απειλείται η υγεία των πολιτών αλλά και το περιβάλλον. Αυτό προκύπτει από έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος σχετικά με τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στη γεωργίας.

H χρήση φυτοφαρμάκων αλλά και μυκητοκτόνων ουσιών στις καλλιέργειες στην Ελλάδα ξεπερνά κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως προκύπτει από την έρευνα. Συγκεκριμένα οι αγρότες στη χώρα μας χρησιμοποιούν 7,4 κιλά φυτοφαρμάκων ανά 10 στρέμματα, ενώ την ίδια στιγμή οι Ισπανοί χρησιμοποιούν μόλις 3,4 κιλά, οι Γερμανοί 2,5 και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 4,5 κιλά ανά εκτάριο. Παρόμοιες επιδόσεις με την Ελλάδα παρατηρούνται μόνον στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία.

Πρωταθλήτρια είναι η χώρα μας και σε ό,τι αφορά τη χρήση μυκητοκτόνων ουσιών στις καλλιέργειες. H έρευνα δείχνει ότι οι Έλληνες αγρότες χρησιμοποιούν 6,7 κιλά δραστικής ουσίας ανά 10 στρέμματα. Ακολουθούν οι Ιταλοί με 6,4 και οι Πορτογάλοι με 6,2 ενώ πολύ χαμηλότερα βρίσκονται οι Γάλλοι με 3,3 κιλά και οι Γερμανοί με 0,9 κιλά, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 2,7 κιλά ανά 10 στρέμματα.

Για τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην υγεία των πολιτών η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων πάντως έχουν προειδοποιήσει αρκετές φορές οι επιστήμονες. Πρόσφατη έρευνα του ογκολογικού τμήματος του νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας» στην Πάτρα είχε δείξει ότι για τους έως και τέσσερις φορές περισσότερους θανάτους από καρκίνο σε δήμους της υπαίθρου σε σύγκριση με μεγάλα αστικά κέντρα ενοχοποιείται η υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων. Μάλιστα η ίδια έρευνα έδειξε ότι στις αγροτικές περιοχές την τελευταία δεκαετία (1991-2001) οι θάνατοι από καρκίνο παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση, ενώ οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η τάση θα συνεχίσει να είναι ανοδική τα επόμενα χρόνια.

Χωρίς προφυλάξεις

Επιπλέον με... οξείες δηλητηριάσεις οδηγούνται στα νοσοκομεία κάθε χρόνο εκατοντάδες αγρότες επειδή αγνοούν τις οδηγίες προφύλαξης όταν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα. Αυτό δείχνει έρευνα που πραγματοποίησε το εργαστήριο τοξικολογίας από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, επικεφαλής της οποίας ήταν ο καθηγητής κ. Αριστείδης Τσατσάκης. Από τα περιστατικά δηλητηριάσεων που μελέτησαν οι επιστήμονες την δεκαετία '91-2001 στην περιοχή της Κρήτης προκύπτει πως σε αρκετές περιπτώσεις γεωργοί εισήχθησαν στο νοσοκομείο διότι είχαν εισπνεύσει μεγάλες ποσότητες φυτοφαρμάκων ή είχαν έρθει σε δερματική επαφή με αυτά - αφού δεν είχαν πάρει τις απαιτούμενες προφυλάξεις.
Αλόγιστη εκμετάλλευση του νερού

APNHTIKO ρεκόρ εμφανίζει η Ελλάδα και στην άντληση υδάτων για τις καλλιέργειες. H έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος δείχνει ότι σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, την τελευταία 10ετία, καταγράφεται μικρή αύξηση (12%) των εκτάσεων προς άρδευση και συνεπώς και των ποσοτήτων νερού που χρησιμοποιούνται. Ωστόσο, στην Ελλάδα - όπως συμβαίνει και σε Γαλλία και Ισπανία - η αύξηση είναι υπερδιπλάσια και φτάνει το 29%.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι περιοχές της Ελλάδας όπου παρατηρείται υπεράντληση υδάτων, δηλαδή πάνω από 1.000 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού τον χρόνο, είναι η Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλία. Πρόκειται για περιοχές όπου ήδη έχουν εμφανιστεί σοβαρά προβλήματα υφαλμύρωσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.

H αλόγιστη χρήση νερού στην Ελλάδα, τη φέρνει στις πρώτες θέσεις των χωρών «υψηλού κινδύνου» για διάβρωση εδαφών. Εκτιμάται ότι περιοχές στη Νότια Ελλάδα (Ανατολική Πελοπόννησος) και την Ανατολική Στερεά, αλλά και στην Κεντρική Ιταλία, τη Βορειοδυτική Ισπανία και τη Βόρεια Πορτογαλία χάνουν περισσότερους από 5 τόνους εδαφών ανά εκτάριο τον χρόνο.

ΠΗΓΗ:ΤΑ ΝΕΑ

Περίληψη:Πρωταθλήτρια στη χρήση μυτοκτόνων και φυτοφαρμάκων αναδείκνυεται η Ελληνική γεωργία στους κόλπους της Ε.Ε. Επίσης αποδεικνύεται πρωταθλήτρια και στη σπατάλη νέρου η ελληνική γεωργία!!


Title: Απ: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: apostolos1986 on January 19, 2006, 00:47:46 am
συνέχεια...

Μεθάνιο και οξείδια του αζώτου

Όπως δείχνει η έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις χώρες που παρουσιάζουν αύξηση στο μεθάνιο, το οποίο προέρχεται από κτηνοτροφικά απόβλητα, και τα οξείδια του αζώτου, που προέρχονται από αζωτούχα λιπάσματα. Και οι δύο ρύποι αποτελούν τις κύριες πηγές των αερίων του θερμοκηπίου. Σε ολόκληρη την Ευρώπη παρατηρείται μείωση των παραπάνω ρύπων κατά την περίοδο 1990 - 2002, αλλά στην Ελλάδα οι ρύποι αυξάνουν κατά 22%!

Επιπλέον, αν και στην Ελλάδα η βιολογική γεωργία αυξήθηκε περίπου κατά 400%, την τελευταία 5ετία, η παραγωγή βιολογικών προϊόντων αλλά και οι εκτάσεις βιολογικών καλλιεργειών είναι ακόμα ελάχιστες σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Προκαλούν καρκίνο και τερατογενέσεις!

ΓΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ, δερματοπάθειες, διάφορες μορφές καρκίνου ακόμη και τερατογενέσεις ενοχοποιούνται τα φυτοφάρμακα!

Οι επιστήμονες εκπέμπουν, ειδικά, σήμα κινδύνου για τα μήλα, τα ακτινίδια, το σπανάκι, τα νεκταρίνια, τις πατάτες και τις φράουλες, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι αυτά τα προϊόντα περιέχουν συνήθως υψηλότερες συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων σε σχέση με άλλα.

Σχολαστικό πλύσιμο των προϊόντων πριν από την κατανάλωση και οπωσδήποτε ξεφλούδισμα των φρούτων είναι τα μέτρα που μπορούν να προστατέψουν τους καταναλωτές. Σύμφωνα με έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, το ξεφλούδισμα μπορεί να απομακρύνει έως και στο 100% τα φυτοφάρμακα από τα φρούτα, ανάλογα με το είδος τους.

Πάντως, όπως αναφέρει η δρ Αγγελική Τσαρούχη, υπεύθυνη του Τμήματος Διατροφής στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, «τέτοιου είδους μέτρα είναι μόνο η μισή προστασία. H άλλη μισή ξεκινά στη φάση της παραγωγής όπου η υπέρμετρη χρήση φυτοφαρμάκων επιδρά σε όλη τη διατροφική αλυσίδα».

Οι επιπτώσεις αυτές δεν αφορούν μόνο όσους καταναλώνουν μολυσμένα με φυτοφάρμακα προϊόντα αλλά και τους ίδιους τους αγρότες. Ενδεικτικά είναι και τα αποτελέσματα πρόσφατων αναλύσεων σε περιοχή της Κρήτης, που έδειξαν σοβαρή τοξική επίδραση και αλλοιώσεις στο ήπαρ γεωργών.

Επιπλέον, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων, το 3,5% των δηλητηριάσεων στη χώρα μας οφείλονται σε γεωργικά φάρμακα. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου, τα φυτοφάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και θανατηφόρο δηλητηρίαση καθώς έχουν μεγάλη τοξικότητα

ΠΗΓΗ:ΤΑ ΝΕΑ


Title: Νέο σκάνδαλο με διοξίνες;
Post by: apostolos1986 on January 30, 2006, 20:03:59 pm
Νέο σκάνδαλο με διοξίνες;

Το ένα αγρόκτημα μετά το άλλο κλείνουν οι αρχές της Ολλανδίας και του Βελγίου, ύστερα από την ανακάλυψη ότι είχε συγκεντρωθεί διοξίνη σε ζωοτροφές. Από τις αναλύσεις που αναμένεται να ακολουθήσουν, θα διαπιστωθεί η ακριβής ποσότητα της διοξίνης και το αν εμπίπτει στα όρια των κανονισμών διατροφικής ασφάλειας. Έως τώρα δεν έχει γίνει γνωστό εάν τα προϊόντα από τις συγκεκριμένες μονάδες είναι για εγχώρια κατανάλωση ή εξάγονται και σε άλλες χώρες, καθώς και στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι επτά χρόνια πριν, το σκάνδαλο με τις διοξίνες στο Βέλγιο είχε οδηγήσει στη σφαγή εκατομμυρίων πουλερικών και χοίρων.

Από βελγικές εταιρείες

Συγκεκριμένα, στην Ολλανδία, οι αρχές ελέγχου τροφίμων διέταξαν την Κυριακή να κλείσουν προσωρινά 275 κέντρα εκτροφής ζώων, τα οποία είχαν προμηθευθεί ζωοτροφές οι οποίες ενδέχεται να περιέχουν μεγάλες συγκεντρώσεις διοξίνης, μεταδίδει το πρακτορείο ΑΝΡ.

Πρόκειται για προληπτικές αναστολές εργασιών, ώστε να αποφευχθεί να διεισδύσουν στη διατροφική αλυσίδα πολύ αυξημένες συγκεντρώσεις της ουσίας αυτής.

Η διοξίνη φέρεται να έχει προωθηθεί από δύο εταιρείες παραγωγής ζωοτροφών του Βελγίου σε μία αντίστοιχη εταιρεία στη νότιο Ολλανδία, κι από την οποία έχει διοχετευθεί σε 275 κέντρα εκτροφής.

Οι ελεγκτικές αρχές πρέπει τώρα να προβούν σε δειγματοληπτική σφαγή προκειμένου να διαπιστωθεί η ποσότητα διοξίνης στο κρέας. Σε περίπτωση που αυτές τηρούν τα όρια των κανονισμών διατροφικής ασφάλειας, τότε τα εκτροφεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Η αυξημένη τιμή της διοξίνης, πάνω από τα επιτρεπτά όρια, διαπιστώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε ποσότητες χοιρινού λίπους, που είχαν αγορασθεί από το Βέλγιο από μία ολλανδική εταιρεία ζωοτροφών. Έπειτα από την ολλανδική προειδοποίηση, οι βελγικές αρχές άρχισαν έρευνα κι η λειτουργία περίπου 100 εκτροφείων σταμάτησε, έως ότου προκύψουν τα αποτελέσματα από τους ελέγχους.

ΠΗΓΗ:news.ert.gr (http://news.ert.gr/1/203398.asp)

Περίληψη:Οι Βελγικές και οι ολανδικές αρχές κλείνουν το ένα μετα το άλλο αγρόκτημα γιατί βρέθηκαν διοξίνες στις ζωοτροφές και θέλουν να εξετάσουν αν είναι πάνω από τα επιτρεπτά όρια.Επίσης δεν έγινε γνωστό αν από αυτές τις κτηνοτροφικές μονάδες έγιναν εξαγωγές . Οι ευρωπαϊκές αρχές φοβούνται ότι έχουν να αντιμετωπίσουν σκάνδαλο με διοξίνες Νο2...


Title: Απ: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: apostolos1986 on January 31, 2006, 16:04:28 pm
«Mολυσμένες ζωοτροφές δεν εισήχθησαν»

Τανια Γεωργιοπουλου


«Δεν έχουν εισαχθεί μολυσμένες ζωοτροφές με διοξίνη στη χώρα μας», δήλωσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Μπασιάκος σε σχέση με το θέμα που έχει ανακύψει. Σύμφωνα με τις ειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Eνωσης, οι συγκεκριμένες ζωοτροφές είχαν διακινηθεί μόνο στην Ολλανδία. Ωστόσο, αδιευκρίνιστο παραμένει αν στη χώρα μας έχουν φτάσει κρέατα με διοξίνες από την Ολλανδία, δεδομένου ότι οι ανάγκες της ελληνικής αγοράς σε χοιρινό κρέας καλύπτονται μόνο σε ποσοστό 30%-35% από την εγχώρια παραγωγή. Μάλιστα, η εταιρεία ζωοτροφών στο Βέλγιο, στα προϊόντα της οποίας εντοπίστηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις διοξινών, είναι αυτή που «διαδέχθηκε» την εταιρεία από την οποία είχε προκύψει το ίδιο πρόβλημα το 1999. Oπως δήλωσε στην «Κ», ο πρόεδρος των χοιροτρόφων Θεσσαλίας κ. Γιώργος Αρκούδας, στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιούνται τέτοιες ζωοτροφές. «Στα ελληνικά χοιροστάσια χρησιμοποιούνται μόνο φυτικές ζωοτροφές από τότε που απαγορεύτηκε η χρήση κρεαταλεύρων στη διατροφή των ζώων». Οι ζωοτροφές συνήθως φτιάχνονται μέσα στην ίδια τη μονάδα με πρώτες ύλες όπως καλαμπόκι και στάρι. Στο σιτηρέσιο προστίθεται σογιέλαιο, δεδομένου ότι το η λιπαρή ουσία δίνει ενέργεια.

Στην Ολλανδία η παραγωγή είναι βιομηχανοποιημένη και γιʼ αυτό και το κόστος παραγωγής είναι πολύ μικρότερο. Το αυξημένο κόστος, δεδομένου ότι η παραγωγή δεν είναι εντατική, κάνει ακριβότερο το ελληνικό χοιρινό. Είναι χαρακτηριστικό, τονίζει, ότι η Ολλανδία παράγει 500% της εγχώριας κατανάλωσης, ενώ εμείς είμαστε ελλειμματικοί». Στην Ολλανδία διαθέτουν τεράστιες μονάδες ενώ στο σύνολο της χώρας εκτρέφονται περίπου 1,5 εκατ. χοιρομητέρες, την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα εκτρέφονται περίπου 80.000 - 90.000 χοιρομητέρες.

Οι ζωοτροφές αποτελούν πάντα την κοιτίδα των διατροφικών σκανδάλων, δεδομένου ότι το κόστος τους αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα αυξομείωσης του κέρδους μιας κτηνοτροφικής επιχείρησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι 3,5 κιλά ζωοτροφής χρειάζονται για την παρασκευή ενός κιλού χοιρινού κρέατος. Oσο αυτή η αναλογία μεταβάλλεται, τόσο αυξάνεται ή μειώνεται το κέρδος του παραγωγού.

Πάντως, δεδομένου ότι η διοξίνη είναι εξαιρετικά τοξική ουσία, που βιοσυσσωρεύεται, δηλαδή από τη στιγμή που θα εισέλθει σε κάποιον οργανισμό, δεν διασπάται και συγκεντρώνεται στον λιπώδη ιστό των οργανισμών, είναι βέβαιο ότι τα ζώα που είχαν τραφεί με τις συγκεκριμένες ζωοτροφές επίσης θα παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα διοξίνης.

ΠΗΓΗ:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_31/01/2006__171883)

Περίληψη:Ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων (Ε.Μπασιάκος) δήλωσε ότι δεν έχουν εισαχθεί στην ελλάδα ζωοτροφές από την ολλανδία και το βέλγιο , που θεωρούνται ύποπτες για διοξίνες.Δεν γνωρίζουμε όμως αν έχουν εισαχθεί κρέατα που έχουν τραφεί με τέτοιες ζωοτροφές , καθώς η ελληνική αγορά κρέατος καλύπτεαι από την εγχώρια παραγωγή μόνο σε ποσοστό 30-35% και το υπόλοιπο ποστοστό καύπτεται με εισαγωγές


Title: «Λουκέτο» σε 700 μονάδες από τον φόβο της διοξίνης
Post by: apostolos1986 on February 01, 2006, 20:58:25 pm
«Λουκέτο» σε 700 μονάδες από τον φόβο της διοξίνης

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξελλες Κωνσταντινου Καλλεργη

Με τις μνήμες του μεγάλου σκανδάλου της διοξίνης του 1999 να είναι ακόμα νωπές σε Βέλγους και Ολλανδούς, το κυνήγι της διοξίνης συνεχίζεται στην Ευρώπη αν και οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι ο κίνδυνος για τον άνθρωπο είναι αμελητέος εάν όχι ανύπαρκτος.

Μετά την ανακάλυψη αυξημένων επιπέδων του επικίνδυνου χημικού σε ζωοτροφές που παρήχθησαν στην Ολλανδία από πρώτες ύλες παρασκευασμένες στο Βέλγιο, με πελάτες κτηνοτρόφους στις χώρες αυτές, τη Γερμανία και ίσως αλλού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι συνολικά έχει επιβληθεί η παύση των πωλήσεων και γενικών της μεταφοράς ζώων και ζωικών προϊόντων από σχεδόν 700 χοιροτροφεία και ορνιθοτροφεία στις τρεις χώρες, ενώ συνεχίζονται πανευρωπαϊκά οι έρευνες για να διαπιστωθεί σε ποιες άλλες χώρες έχουν τυχόν εξαχθεί μολυσμένες με διοξίνη ζωοτροφές.

Aπό 6 έως 28 Oκτωβρίου

Εξ όσων έχουν γίνει γνωστά, το πρόβλημα δημιουργήθηκε στο διάστημα από την 6η μέχρι την 28η Οκτώβριου, σε βελγική μονάδα μετατροπής χοιρινού λίπους για ζωοτροφές, η οποία είχε μάλιστα εμπλακεί και στο μεγάλο σκάνδαλο του 1999. Για τον διαχωρισμό του λίπους από τα κόκκαλα, γίνεται χρήση υδροχλωρικού οξέος. Η διοξίνη εμφανίζεται κατά την παραγωγή του υδροχλωρικού οξέος και πρέπει να απομακρυνθεί με τη χρήση δύο φίλτρων πριν αυτό χρησιμοποιηθεί. Στο σημείο αυτό προέκυψε το πρόβλημα καθώς όπως διαπιστώθηκε στο προαναφερθέν διάστημα και τα δύο φίλτρα έπαψαν να λειτουργούν σωστά και η διοξίνη παρέμεινε για να περάσει στη συνέχεια στο λίπος. Από το δε λίπος, στο οποίο είναι διαλυτή η διοξίνη, παρασκευάζεται η ζελατίνη που αποτελεί τη βάση των ζωοτροφών κι έτσι, θεωρητικά η διοξίνη έφθασε μέχρι τα ζώα.

Πόσο μεγάλος είναι όμως στην πραγματικότητα ο κίνδυνος, δεδομένων των ποσοτήτων που είναι μέχρι τούδε γνωστόν να έχουν διαφύγει αλλά και του γεγονότος ότι η ζελατίνη περιέχει λίπος σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 0,1%; Με χθεσινή ανακοίνωσή της, η βελγική υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων, που πρώτη σήμανε τον συναγερμό, διευκρινίζει ότι «για έναν μέσο ενήλικα καταναλωτή η έκθεση παραμένει μικρότερη του ανώτατου επιτρεπτού εβδομαδιαίου ορίου» και περίπου στο «25% της μέγιστης επιτρεπτής ημερήσιας δόσης». Συμπληρώνει δε ότι «για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου είναι δυνατόν να υπάρξει προσωρινή υπέρβαση του ορίου, αλλά χωρίς μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία».

ΠΗΓΗ:KAΘΗΜΕΡΙΝΗ (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100013_01/02/2006_172022)

Περίληψη:700 λουκέτα έβαλαν οι αρχές στην Ολλανδία και το Βέλγιο υπό το φόβο νέου διατροφικού σκανδάλου με διοξίνες.


Title: Απ: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: apostolos1986 on February 02, 2006, 18:23:58 pm
Συντηρητικά σε υψηλά επίπεδα
Ανακαλείται παρτίδα παριζάκι από βιολογική γαλοπούλα

Ανακαλείται από την αγορά παρτίδα παριζάκι από βιολογική γαλοπούλα της εταιρείας Creta Farm, καθώς, στα πλαίσια των προληπτικών ελέγχων που διεξάγει ο ΕΦΕΤ, διαπιστώθηκε παρουσία συντηρητικών σε επίπεδα άνω του επιτρεπτού ορίου.

Συγκεκριμένα, σε δείγμα αλλαντικού θερμικής επεξεργασίας, που φέρει την εμπορική ονομασία «Creta farm παριζάκι από βιολογική γαλοπούλα», διαπιστώθηκε παρουσία του συντηρητικού «νιτρώδους νατρίου», σε επίπεδα πάνω από το νομοθετημένο επιτρεπτό όριο.

Πρόκειται για προϊόν ελληνικής προέλευσης, που πωλείται σε αυτοτελή συσκευασία ελάχιστου βάρους 310 γρ., με ημερομηνία λήξης 26 Φεβρουαρίου 2006 και το οποίο παρασκευάζεται από τη εταιρεία Creta Farm.

Ο ΕΦΕΤ ενημέρωσε άμεσα για το αποτέλεσμα του ελέγχου την εταιρεία παραγωγής του προϊόντος. Ταυτόχρονα, ζήτησε από την εταιρεία την άμεση ανάκληση της συγκεκριμένης παρτίδας από την ελληνική αγορά.

Η διαδικασία αυτή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και εποπτεύεται από την αρμόδια υπηρεσία του ΕΦΕΤ. Ο ΕΦΕΤ συνιστά στο καταναλωτικό κοινό να αποφεύγει την κατανάλωση του συγκεκριμένου προϊόντος.

ΠΗΓΗ:news.in.gr (http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=681391&lngDtrID=244), με πληροφορίες από ΑΠΕ


Title: Απ: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: apostolos1986 on February 10, 2006, 17:05:14 pm
Kαρκινογόνα καλαμάρια στην ελληνική αγορά!

ΕΙΚΟΣΙ TONOI καλαμάρια σε κονσέρβες με αυξημένη ποσότητα του καρκινογόνου καδμίου έχουν διοχετευτεί στην εγχώρια αγορά. H νομαρχία Πειραιά με χθεσινή της ανακοίνωση ζητεί την απόσυρση των καλαμαριών με την ένδειξη «Ocean Brand» τα οποία έχουν ήδη πωληθεί σε 27 μέρη σε όλη την Ελλάδα!

Όταν χθες το μεσημέρι έγιναν γνωστά τα εργαστηριακά αποτελέσματα, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Νομαρχίας πήγε στις αποθήκες της επιχείρησης «Σπυρόπουλος-Λεονάρδος A.E.» που βρίσκεται επί της οδού Μπουδούτση 7 στον Πειραιά και εισήγαγε τα καλαμάρια από την Ταϊλάνδη. Όμως από εκεί τούς είπαν ότι το σύνολο των καλαμαριών (19.800 κιλά) είχαν ήδη πωληθεί.

Από τη νομαρχία έγινε γνωστό ότι «εξαιτίας τού σοβαρού κινδύνου για τη δημόσια υγεία ενημερώθηκαν οι κατά τόπους νομαρχίες για την άμεση δέσμευση τού προϊόντος, ενώ καλεί όλους τούς παραλήπτες να αποσύρουν τα καλαμάρια».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κάδμιο είναι ένα βαρύ τοξικό μέταλλο που διοχετεύεται εύκολα μέσω της τροφικής αλυσίδας στα νεφρά και το ήπαρ τού ανθρώπου προκαλώντας σοβαρές βλάβες. Εάν το εισπνεύσουμε μπορεί να προκαλέσει χρόνιες παθήσεις στους πνεύμονες, τα νεφρά και τα οστά.

Ακατάλληλο γάλα

Ακατάλληλο για κατανάλωση γάλα συνολικού βάρους 2,4 τόνων κατασχέθηκε προχθές από τους ελεγκτές της νομαρχίας Πειραιά.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν χθες γνωστά, πρόκειται για συμπυκνωμένο γάλα αγελάδας, εβαπορέ με την επωνυμία «Markomilk» που εισήχθη από τη Λιθουανία από την εταιρεία «ΕΡΜΗΣ ΧΑΡΙΣΙΑΔΗΣ A.E.» που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Μυκάλης και Ερυμάνθου στα Καμίνια.

ΠΗΓΗ:ΤΑ ΝΕΑ (http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18461&m=N16&aa=4)


Title: Re: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: abbis on August 14, 2006, 19:42:25 pm
ΙΝΔΙΑ
Απαγορεύθηκαν Pepsi και Coca-Cola στην Κεράλα

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--
Η κυβέρνηση στο ομόσπονδο κρατίδιο Κεράλα της Ινδίας απαγόρευσε χτες την παραγωγή και την πώληση των αεριούχων αναψυκτικών της Πέπσι και της Κόκα-Κόλα μετά την αποκάλυψη ότι περιέχουν επικίνδυνα υψηλά ποσοστά εντομοκτόνων.

Η κρατιδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έλαβε την απόφαση αυτή διότι τα αεριούχα αναψυκτικά που παράγουν οι θυγατρικές εταιρείες των δύο αμερικανικών πολυεθνικών κολοσσών στην Ινδία αποτελούν «κίνδυνο για τη δημόσια υγεία». Οι δύο εταιρείες, με ανακοινωθέντα τους, υποστήριξαν ότι τα προϊόντα τους είναι «ασφαλή» προς κατανάλωση. Αλλα πέντε κρατίδια έχουν ήδη ανακοινώσει την απαγόρευση πώλησης των αναψυκτικών αυτών σε σχολεία, πανεπιστήμια και νοσοκομεία, όμως η κυβέρνηση της Κεράλα - υπό το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) - είναι η πρώτη που απαγόρευσε πλήρως την παραγωγή, διακίνηση και πώληση των προϊόντων της Πέπσι και της Κόκα Κόλα, εμβληματικών εταιρειών της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης.

Ερευνα που είχε διενεργηθεί σε δείγματα των αναψυκτικών σε 12 ομόσπονδα κρατίδια της Ινδίας αποκάλυψε ότι περιείχαν επικίνδυνα υψηλά ποσοστά εντομοκτόνων, πολύ υψηλότερα απ' ό,τι είχε διαπιστωθεί σε αντίστοιχη ανάλυση που είχε γίνει πριν τρία χρόνια.

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=3495275&publDate=10/8/2006


Title: Re: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: abbis on August 14, 2006, 19:43:32 pm
Δεν υπάρχει πρόβλημα, λέει η Coca Cola

Η Coca Cola ισχυρίζεται ότι όλα τα προϊόντα της στην Ινδία είναι ασφαλή και ότι η ίδια πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους. Η εταιρεία υπογραμμίζει ότι, εκτός από τους ελέγχους στα εργαστήριά της, δείγματα των προϊόντων της έχουν ήδη ελεγχθεί και από το ανεξάρτητο εργαστήριο CSL (Central Science Laboratories) της Βρετανίας, το οποίο βεβαιώνει ότι σε αυτά δεν εντοπίστηκαν ποσότητες παρασιτοκτόνων. Το ζήτημα ήλθε στην επιφάνεια μετά την πρόσφατη απαγόρευση της παραγωγής και της πώλησης των προϊόντων της Coca Cola και της Pepsico στο κρατίδιο της Ν. Ινδίας, Κεράλα. Εξι κρατίδια της Ινδίας έχουν προχωρήσει σε μερική ή ολική απαγόρευση της πώλησης των παραπάνω προϊόντων έπειτα από έρευνα του ινδικού CSE (Κέντρο για την Επιστήμη και το Περιβάλλον), στην οποία διαπιστώθηκε ότι στα αναψυκτικά τής Coca Cola και της Pepsico υπήρχαν επικίνδυνα για την υγεία υψηλά ποσοστά παρασιτοκτόνων, έως και 25 φορές υψηλότερα από τα προβλεπόμενα όρια.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/08/2006
http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=52023788


Title: Re: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: abbis on August 26, 2006, 20:29:04 pm
Ύποπτο βελγικό κρέας παραγωγής 1999 έφτασε το 2006 στα πιάτα μας

Σε συναγερμό θέτει τις υγειονομικές υπηρεσίες όλης της χώρας ένα τεράστιο διατροφικό σκάνδαλο, από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ποσότητα 250.000 κιλών βοδινού κρέατος από το Βέλγιο, παραγωγής 1999 (εποχής του σκανδάλου με τις διοξίνες) πέρασε, επτά χρόνια μετά, στο πιάτο του Έλληνα.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα Σαββατοκύριακο, εκατοντάδες τόνοι ύποπτου κρέατος, που παρέμεινε στα αζήτητα επί 7,5 χρόνια στην ελεύθερη ζώνη της Oλλανδίας, εισήχθη στη χώρα μας με διαδικασίες που προκαλούν πολλά ερωτηματικά και διατέθηκε σε τουριστικές περιοχές και κρουαζιερόπλοια.

Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν το κρέας αυτό προκαλεί βλάβες στην υγεία των πολιτών. Σε κάθε περίπτωση, δεκάδες χιλιάδες τουρίστες, Έλληνες και ξένοι, έπεσαν θύματα μεγάλης απάτης, καθώς κατανάλωσαν, χωρίς να το γνωρίζουν, κρέας που παρασκευάστηκε το 1999 στο Βέλγιο, για να εξαχθεί στο Ιράν, και όλα αυτά τα χρόνια παρέμενε στα ψυγεία, με αδιευκρίνιστες συνθήκες συντήρησης.

Η διαδρομή που ακολούθησαν τα 250.000 κιλά βοδινού κρέατος από το Βέλγιο, την Oλλανδία και την Ιταλία, για να καταλήξουν στην Ελλάδα, δεν προκαλεί μόνο φόβο στους καταναλωτές, αλλά δημιουργεί και τεράστια ερωτηματικά για τον τρόπο λειτουργίας των κτηνιατρικών αρχών και τον έλεγχο που διεξάγουν στα τρόφιμα που εισάγονται στη χώρα μας.

Έπειτα από ένα γραφειοκρατικό κυκεώνα και μια σειρά κατασχέσεων, το κρέας αυτό έφτασε στη χώρα μας σε εξευτελιστική τιμή, αποτελώντας δέλεαρ για τους εμπόρους.

Τελικά, με έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στις 19 Ιουλίου 2006, δόθηκε το πράσινο φως, ώστε το κρέας αυτό να διατεθεί στην ελληνική αγορά. Έτσι λοιπόν, με την έγκριση των αρμόδιων αρχών, το κρέας των 7,5 ετών διοχετεύτηκε στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Νομαρχία Δυτικής Αττικής, η πρώτη και η δεύτερη παρτίδα που εισήχθησαν ήταν 41 τόνοι και ακολούθησαν άλλοι 200. Τα κρέατα αυτά, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, διοχετεύτηκαν σε ένα από τα πιο τουριστικά νησιά της χώρας, σε μεγάλες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.

Και επειδή στην αγορά «τα καλά νέα» που φέρνουν κέρδη μαθαίνονται αμέσως, μία ακόμη εταιρεία εισαγωγής κρέατος, με έδρα το Πέραμα, πληροφορήθηκε την κερδοφόρα εισαγωγή και προχώρησε και εκείνη σε δική της εισαγωγή από την ίδια παρτίδα κρέατος της βελγικής εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της αγοράς, η εταιρεία του Περάματος έχει εισαγάγει μέχρι στιγμής 5.441 κιλά και το πιθανότερο είναι ότι αυτό διατέθηκε σε κρουαζιερόπλοια.

news.in.gr
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=733596


Title: Re: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: abbis on September 22, 2006, 18:09:14 pm
Επικίνδυνα τοξικά
Ίχνη εντομοκτόνου σε τυρί και διοξίνες σε κρέας εντόπισε έρευνα της WWF


 
Επικίνδυνα τοξικά ανιχνεύθηκαν σε πληθώρα τροφίμων, από γαλακτοκομικά έως κρέας και ψάρι, στη διάρκεια έρευνας που πραγματοποίησε η WWF, σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένου της Ελλάδας. Μεταξύ άλλων εντοπίστηκαν τυρί με εντομοκτόνο και κρέας με κλοφέν.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Το Βήμα, πρόκειται για συνθετικά χημικά με τοξικές ιδιότητες, τα οποία επιδρούν στο ενδοκρινικό σύστημα ανθρώπων και ζώων και μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνιση ασθενειών όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και διάφορες μορφές καρκίνου. Ακόμη προκαλούν μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας.

Τα είδη που επιλέχθηκαν τυχαία από την Ελλάδα ήταν κεφαλοτύρι και μπριζόλα και εξετάστηκαν για εντομοκτόνα, PCBs, βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας, φθαλικά άλατα και αλκυλοφαινόλες. Στο κεφαλοτύρι βρέθηκαν ίχνη εντομοκτόνων (HCB και ένας μεταβολίτης του απαγορευμένου DDT, το ppDDE) και πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs). Στο δείγμα κρέατος ανιχνεύθηκαν πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs).

Αυτό προκύπτει από τη νέα έκθεση του WWF με θέμα «Αλυσίδα μόλυνσης: Η τροφή ως συνδετικός κρίκος», η οποία επιβεβαιώνει ότι η τροφή αποτελεί μία από τις σημαντικότερες οδούς έκθεσης των ανθρώπων σε χημικούς ρυπαντές, και ιδιαίτερα σε ανθεκτικά και βιοσυσσωρεύσιμα χημικά όπως DDT, PCBs και βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας.

Στο πλαίσιο της έρευνας του WWF αγοράστηκαν 27 δείγματα διαφορετικών τροφίμων από σουπερμάρκετ επτά ευρωπαϊκών χωρών, δηλαδή από την Ελλάδα, τη Βρετανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Πολωνία. Έγιναν αναλύσεις για οκτώ διαφορετικές ομάδες συνθετικών χημικών σε: γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, βούτυρο, τυρί), κρέας (λουκάνικα, μπέικον, μπριζόλες, ζαμπόν, σαλάμι), ψάρι (σολομός, τόνος), ψωμί, μέλι, ελαιόλαδο.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων αποκάλυψαν ότι σε όλα τα τρόφιμα υπάρχουν επικίνδυνα χημικά, όπως φθαλικά άλατα σε ελαιόλαδο, τυρί και κρέας, απαγορευμένα εντομοκτόνα σε ψάρια και κρέας ταράνδου, οργανοκασσιτερικά σε ψάρια. Επίσης, σε κρέας και τυρί ανιχνεύθηκαν ουσίες που χρησιμοποιούνται ως επιβραδυντικά φλόγας.

Η ύπαρξη αυτών των χημικών ουσιών σε τρόφιμα δεν σημαίνει ότι η κατανάλωσή τους θα επιφέρει άμεσα κάποια ασθένεια, τονίζεται στην έκθεση. Ωστόσο το WWF ανησυχεί για τις πιθανές επιπτώσεις από τη μακροχρόνια- και σε χαμηλές δόσεις- έκθεση των ανθρώπων σε τέτοιου είδους χημικά, ιδιαίτερα για τα έμβρυα, τα νεογνά και τα παιδιά.

news.in.gr
 
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=740606&lngDtrID=244


Title: Re: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: amelia on November 20, 2006, 18:59:45 pm
πριν καμια βδομαδα,η φαγε απεσυρε καποια παιδικα γιαουρτια λογω υποψιας ιχνους γυαλιου μεσα σε καποιο απο αυτα.

επισης ερευνα του απθ εδειξε οτι το να τρως στη λεσχη μας,προκαλει τριχοφυια.....


Title: Re: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: Johnny English on November 20, 2006, 19:01:13 pm
επισης ερευνα του απθ εδειξε οτι το να τρως στη λεσχη μας,προκαλει τριχοφυια.....

 :o :o :o

  ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D


Title: Re: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: Alexkasgr on November 20, 2006, 19:03:14 pm
επισης ερευνα του απθ εδειξε οτι το να τρως στη λεσχη μας,προκαλει τριχοφυια.....

Στου ΠΑΜΑΚ ή στου ΑΠΘ?


Title: Re: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: meltemi on November 20, 2006, 19:05:19 pm
 
 ^idiot^


Title: Re: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: amelia on November 20, 2006, 19:50:47 pm
απθ.


Title: Re: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: giorgio_blackio on December 04, 2006, 07:10:41 am
ΒΡΩΜΙΑ ΚΑΙ ΑΓΙΟΣ Ο ΘΕΟΣ!!!! 8)


Title: Re: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: Andrikos on February 01, 2007, 15:44:33 pm
Ετσι για να εχουμε και μια πηγη αναφορας...

Καλο ειναι να το κατεβασετε ολοι...

Τυπωστε το κι ολας....  :-\


Title: Re: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: Guybrush on February 01, 2007, 17:00:11 pm
Eυχαριστούμε Andrikos..Πολύ χρήσιμο

 :)


Title: Re: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: emmanuel on February 01, 2007, 19:13:41 pm
όσον αφορά τα συντηρητικά,μην το παιρνετε τοις μετρητοις-  δεν προκειτια για "διεθνης ερευνα" π.χ απο την greenpeace .δλδ τα "καρκινογονα" δεν εχουν αποδειχτει οτι ειναι ,υπαρχουν μονο υπόνοιες.  χαρακτηριστικότερο παράδεγμα όλων,το Ε330,περισσότερο γνωστό σαν κιτρικό οξύ
http://en.wikipedia.org/wiki/Citric_acid
περιέχεται σε όλες τις τροφές που έχουν κάτι ξυνό,κάτι απο λέμόνι ή κάτι απο πορτοκάλι. 


Title: Re: Ανάθεμα αν ξέρουμε τι τρώμε;;;;
Post by: Νessa on February 01, 2007, 21:30:46 pm
Ο πίνακας αυτός είναι από το 1977! Από τότε, μπορεί να έχουν βγει στο εμπόριο ένα σωρό καινούριες ουσίες, ή να προέκυψαν νέα στοιχεία...