THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Εξωτερικά Νέα & Διακρατικές Σχέσεις => Topic started by: pandora on August 11, 2008, 15:45:28 pm



Title: Πόλεμος στη Νότια Οσετία
Post by: pandora on August 11, 2008, 15:45:28 pm
Νεκροταφείο αμάχων

Κατάπαυση του πυρός ζήτησε η Γεωργία - Εικόνες ολικής καταστροφής

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Περικλής Δημητρολόπουλος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 11 Αυγούστου 2008


Δύο κατεστραμμένες πόλεις, χιλιάδες άμαχοι νεκροί και δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες είναι ο τραγικός απολογισμός της σύγκρουσης Γεωργίας  και Ρωσίας για τη Νότια Οσετία. Το αίτημα της Τιφλίδας για κατάπαυση του πυρός έδωσε κάποιες ελπίδες για εκτόνωση μιας κρίσης, που οδηγεί  σε οριακό σημείο τις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση. Ωστόσο, μέχρι αργά χθες η ρωσική αρκούδα δεν είχε σταματήσει να βρυχάται.




Εικόνες ολικής καταστροφής μεταφέρονται από το Τσχινβάλι, την πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας, έπειτα από την αιφνιδιαστική επίθεση της Γεωργίας την περασμένη Παρασκευή. «Είδα πολλά σώματα ξαπλωμένα στους δρόμους. Είναι αδύνατο να τα υπολογίσει κανείς», δήλωσε στον «Ιndependent» η Λουντμίλα Οστάγιεβα, κάτοικος της μικρής πόλης των 70.000 κατοίκων. Εξίσου ζοφερές είναι οι μαρτυρίες από το Γκόρι, τη γενέτειρα του Στάλιν. Πολλά κτίρια της σοβιετικής εποχής τυλίχθηκαν στις φλόγες από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Νότια Οσετία και 10.000 τη Γεωργία. Αργά χθες το απόγευμα η Γεωργία ζήτησε κατάπαυση του πυρός και δήλωσε έτοιμη να διαπραγματευθεί με τη Ρωσία. Οι Ρώσοι ωστόσο συνέχισαν τις επιχειρήσεις,
βομβαρδίζοντας το αεροδρόμιο της Τιφλίδας και βυθίζοντας μια πυραυλάκατο στη Μαύρη Θάλασσα ισχυριζόμενοι ότι επιχείρησε να τους επιτεθεί. Όσο για το γεωργιανό αίτημα, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ζήτησε την πλήρη και χωρίς όρους αποχώρηση της Γεωργίας. Παράλληλα, πληροφορίες ανέφεραν ότι η Γεωργία τοποθέτησε δύναμη 4.000 στρατιωτών στα σύνορα με την Αμπχαζία και η αμερικανική διοίκηση στη Βαγδάτη ανακοίνωνε ότι θα βοηθούσε στην από αέρος μεταφορά 2.000 Γεωργιανών στρατιωτών από το Ιράκ στη Γεωργία.


Οι ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταδικάσει ως «μη αποδεκτές» τις ρωσικές ενέργειες, τις οποίες ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «δυσανάλογες και επικίνδυνες», ενώ έκανε λόγο για σημαντικές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας. Η Ουάσιγκτον κατηγόρησε επίσης τη Μόσχα ότι εκμεταλλεύεται την κρίση για να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης της Γεωργίας. Ανάλογους φόβους εξέφρασε και ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι. Σύμφωνα εξάλλου με υπουργό της κυβέρνησής του, τα ρωσικά βομβαρδιστικά είχαν στόχο τον πετρελαιαγωγό Μπακού- Τιφλίδα- Τσεϊχάν, ο οποίος μεταφέρει πετρέλαιο από την Ασία στη Δύση, αλλά αστόχησαν. Σε Μόσχα και Τιφλίδα ταξιδεύει εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, σε μια προσπάθεια να σταματήσει αυτός ο «μεσαιωνικός πόλεμος». Το μόνο αισιόδοξο μήνυμα μέχρι στιγμής έχει έρθει από τους Ολυμπιακούς, όπου η Ρωσίδα Νατάλια Πεντερίνα και η Γεωργιανή Νίνο Σαλουκβάντζε, που κέρδισαν μετάλλια στο αγώνισμα αεροβόλου όπλου, αγκαλιάστηκαν και φιλήθηκαν κατά την απονομή.

ΤΑ ΝΕΑ


Ένας πόλεμος που σιγόκαιγε

 Πέντε ερωταπαντήσεις για την τελευταία κρίση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ρένα Δημητρίου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 11 Αυγούστου 2008



Όταν ο σεισμός προκαλεί την κατάρρευση της Σοβιετικής  Ένωσης, οι μετασεισμικές δονήσεις είναι δυνατό να  διαρκούν δεκαετίες.


Στην περίπτωση της Νότιας Οσετίας ο πόλεμος δεν τελείωσε ποτέ, επισημαίνουν αναλυτές. Υπήρχε πάντοτε η σπίθα και τώρα άναψε ξανά.


1. Γιατί στη Νότια Οσετία;

Ήταν μια από τις «παγωμένες συγκρούσεις», όπως την χαρακτηρίζουν οι διπλωμάτες, δηλαδή ένα από τα μέτωπα όπου στην πραγματικότητα ο πόλεμος δεν έληξε ποτέ. Η Νότια Οσετία έχει τον έλεγχο των εσωτερικών της υποθέσεων από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Ο πόλεμος της ανεξαρτησίας την οδήγησε τελικά σε de facto ανεξαρτησία από τη Γεωργία, αλλά καμία χώρα δεν την αναγνώρισε ως ανεξάρτητο κράτος.


2. Γιατί παρενέβη η Ρωσία;
Οι στενοί δεσμοί του Γεωργιανού προέδρου Σαακασβίλι με τις ΗΠΑ- εκεί εκπαιδεύτηκαν Γεωργιανοί στρατιώτες- καθώς και οι φιλοδοξίες του για ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, μόνο ανησυχία προκαλούν στη Μόσχα που βλέπει τη Γεωργία να απομακρύνεται από τη σφαίρα επιρροής της. Έτσι, «από την πλευρά της Μόσχας, αν η Γεωργία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ασφαλώς και δεν θα συμπαρασύρει τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία. Τα ρωσικά τανκς δεν θα βιαστούν να φύγουν από τη Νότια Οσετία», επισήμανε αξιωματούχος του Κρεμλίνου. Εξάλλου περίπου οι μισοί από τους 70.000 κατοίκους της έχουν ρωσικά διαβατήρια, εδραιώνοντας τη ρωσική επέμβαση «για την υπεράσπισή τους».


3. Γιατί η Νότια Οσετία επιμένει στην ανεξαρτησία;
Οι περισσότεροι από τους κατοίκους της, περίπου 60.000, είναι ρωσόφωνοι, χριστιανοί ορθόδοξοι και έχουν πολλές διαφορές με τους Γεωργιανούς- μόνο λίγα χωριά στον Νότο κατοικούνται από Γεωργιανούς. Νιώθουν όμως πιο κοντά στους Ρώσους και για έναν άλλο λόγοστη Βόρεια Οσετία, ρωσική περιοχή, ζουν επίσης Οσετοί με τους οποίους θέλουν να ενωθούν.

Επικαλούνται την περίπτωση του Κοσόβου.


4. Ο παράγοντας «μαύρος χρυσός»

Στρατηγικός στόχος της Δύσης ήταν από χρόνια να τροφοδοτείται με πετρέλαιο από μια οδό εκτός ρωσικού ελέγχου, για να περιοριστεί η ενεργειακή εξάρτησή της από τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία. Αυτό επιτεύχθηκε το 2006 με τον πετρελαιαγωγό Μπακού- Τιφλίδα- Τσεϊχάν, τον δεύτερο μεγαλύτερο σε μήκος στον κό σμο (1.770 χλμ.) που περνά μέσα από τη Γεωργία. Η Ρωσία που πάντοτε θεωρεί ότι ο Καύκασος ανήκει στη σφαίρα επιρροής της, θέλει το πετρέλαιο από την Κεντρική Ασία να εξάγεται μέσω του δικού της εδάφους. Μέσω του αγωγού μεταφέρονται περίπου 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως από το Μπακού στις τουρκικές μεσογειακές ακτές.

5. Πώς άρχισε η τελευταία κρίση;Τι θα γίνει;
Η προσπάθεια της Γεωργίας να καταλάβει την πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας Τσχινβάλι την Παρασκευή, όταν οι ξένοι ηγέτες ήταν συγκεντρωμένοι στο Πεκίνο, προκάλεσε τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας. Σύμφωνα με αναλυτές, η Ρωσία που μεταφέρει περισσότερα στρατεύματα στην περιοχή θα καθορίσει την κατάληξη, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα επιδιώξει να δώσει ένα καλό μάθημα στη Γεωργία. Σενάρια κάνουν λόγο για ενδεχόμενη προσάρτηση της Νότιας Οσετίας από τη Ρωσία, ενθάρρυνση των Αμπχαζίων για χρήση βίας ώστε να ασκηθούν μεγαλύτερες πιέσεις στον Σαακασβίλι, μεσολάβηση της Δύσης για εκεχειρία και έναρξη διαπραγματεύσεων.

TA NEA










Title: Re: Πόλεμος στη Νότια Οσετία
Post by: pandora on August 11, 2008, 15:51:01 pm
Κοσσυφοπέδιο και Νότια Οσετία όλο και πιο κοντά...

Του ΚΩΣΤΑ Γ. ΤΣΑΠΟΓΑ

«Το Κοσσυφοπέδιο και η Νότια Οσετία είναι δύο τελείως διαφορετικές περιπτώσεις, δεν έχουν σχέση μεταξύ τους, το Κοσσυφοπέδιο είναι μοναδική περίπτωση». Τελεία και παύλα. Η δυτική επιχειρηματολογία στο θέμα αυτό εξαντλείται ουσιαστικά με τον ίδιο τρόπο που τα αλλεπάλληλα «γιατί» οδηγούν κάποιους γονείς να κλείσουν τη συζήτηση δηλώνοντας: «Επειδή το λέω εγώ». Η απόφαση της γεωργιανής ηγεσίας να επέμβει στρατιωτικά, ανήμερα της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, προς αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας στη Νότια Οσετία και η απολύτως αναμενόμενη -ως αυτονόητη- στρατιωτική αντίδραση της Ρωσίας αποδυνάμωσαν ακόμα περισσότερο τους ισχυρισμούς περί «διαφορετικών περιπτώσεων».

Η Γεωργία, όπως και η Σερβία, ήταν και παραμένει δύσκολο να «καταπιεί» την απόσχιση τμήματος του εδάφους της από την κυριαρχία της. Από τις στρατιωτικές περιπέτειες της εποχής του προέδρου Γκαμσαχούρντια και την τοπική παραλλαγή του ειδοποιού των απανταχού λαϊκιστών συνθήματος «η Γεωργία στους Γεωργιανούς», η Τιφλίδα έμοιαζε όλο και περισσότερο με το Βελιγράδι του Μιλόσεβιτς και η Τσχινβάλι με την Πρίστινα.

Τα μεταμφιεσμένα σε επιχειρήματα προσχήματα περί «μοναδικότητας» και «ιδιαιτερότητας» του Κοσσυφοπεδίου, αν και βολικά για κάθε χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα με οργανωμένες και εδαφικά προσδιορισμένες μειονότητες ή που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει την επιλεκτική αναγνώρισή τους για την εξυπηρέτηση ευρύτερων στρατηγικών επιλογών, δεν άντεχαν σε μια έστω και γρήγορη εξέταση. Τα περί ιστορικής αυτονομίας (Κοσσυφοπέδιο) έναντι νεοπαγούς αυτονομίας (Νότια Οσετία) ξεχνούσαν τις περιόδους αυτονομίας της δεύτερης κατά μεγάλα διαστήματα στο παρελθόν. Τα περί διεθνώς αναγνωρισμένης αυτονομίας του Κοσσυφοπεδίου έναντι της έλλειψης διεθνούς τυπικής αναγνώρισης του αυτόνομου της Νότιας Οσετίας προσκρούουν στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η νεότερη ανακήρυξη αυτονομίας. Μέσα στη δίνη της διάλυσης της ΕΣΣΔ, η αυτονομία ή η ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας από τη Γεωργία δεν θα μπορούσε να αναγνωριστεί διεθνώς, καθώς ούτε η ίδια η Γεωργία είχε ακόμα αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο από την ΕΣΣΔ κράτος και δεν αποτελούσε μέλος του ΟΗΕ. Τα περί αδυναμίας αυτόνομης οικονομικής επιβίωσης μιας περιοχής με μόνο 70.000 ώς 100.000 κατοίκους θα είχαν κάποια αξία αν δεν ίσχυε το ίδιο για το σχετικά μεγαλύτερο Κοσσυφοπέδιο, που εξαρτάται κατά τον ίδιο τρόπο σε μεγάλο βαθμό από τις προτιμησιακές οικονομικές σχέσεις με τις συγγενικές προς την κυρίαρχη πληθυσμιακή ομάδα γειτονικές χώρες.

Ακόμα και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Χαβιέρ Σολάνα, παραδέχτηκε κάποια στιγμή ότι «είμαστε παγιδευμένοι εδώ... σε έναν διπλό μηχανισμό που μπορεί να έχει καλές επιπτώσεις για τον έναν αλλά όχι για τον άλλον. Μπορεί να μην είναι μια κατάσταση στην οποία όλοι θα είναι κερδισμένοι, αν και θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να αναζητήσουμε και να βρούμε μια τέτοια κατάσταση. Αλλά δεν θα είναι εύκολο».

Οι διαφορές υπάρχουν αλλά δεν είναι αυτές που αναφέρονται ως επιχειρήματα / προσχήματα. Σχετίζονται με τον γεωστρατηγικό ρόλο κάθε περιοχής και, κατ' επέκταση, με τα συμφέροντα που διακυβεύονται. Η Γεωργία, ιδίως μετά την «Επανάσταση των Ρόδων» που έφερε στην εξουσία τον φιλο-αμερικανό Μιχαήλ Σαακασβίλι, αποτελεί βασικό δυτικό/αμερικανικό ανάχωμα στον Καύκασο απέναντι στη Ρωσία και αναγκαίο κομμάτι ενεργειακής παράκαμψης της Ρωσίας, όπως με τον αγωγό Μπακού - Τιφλίδας - Τζεϊχάν. Η Δύση και κυρίως οι ΗΠΑ έχουν σημαντικά συμφέροντα επενδεδυμένα στη Γεωργία. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν τη διάθεση να συγκρουστούν με την Τιφλίδα για τη Νότια Οσετία, σε αντίθεση με τη Σερβία που έχει πολύ λιγότερο σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο, άρα αποτελεί και έναν πολύ πιο «μαλακό» στόχο.

Από την άλλη πλευρά, παρά τις δηλώσεις και τις συμβολικές κινήσεις, η Ρωσία δεν έδειξε ποτέ να βιάζεται για την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας ή της Αμπχαζίας, προτιμώντας να διατηρεί τη σημερινή ερμαφρόδιτη κατάσταση των δύο αυτών περιοχών σαν ένα άσο στο μανίκι της για την ανάσχεση των αμερικανικών σχεδίων στο καυκασιανό υπογάστριό της.

Την κατάσταση ήρθε να εκβιάσει ο Μιχαήλ Σαακασβίλι με την «ολυμπιακή» στρατιωτική επέμβαση, που κάθε άλλο παρά βέβαιον είναι ότι είχε την έγκριση των Αμερικανών πατρώνων του, αν υποτεθεί ότι η Ουάσιγκτον του Μπους διατηρεί την όποια επαφή με τη λογική δείχνει να ανακτά εσχάτως. Μέσα σε λίγες ώρες κατάφερε να προσθέσει νέες ομοιότητες με το Κοσσυφοπέδιο και να οδηγήσει σε συγκρίσεις του ιδίου με τον Μιλόσεβιτς με ολίγη από Σαντάμ Χουσεΐν (κάθε άλλο παρά καλές δημόσιες σχέσεις για τους υποστηρικτές του). Προχωρώντας ακόμα περισσότερο από τον Σέρβο πρώην ηγέτη, εισέβαλε στρατιωτικά σε μια περιοχή όπου ήδη στάθμευε διεθνώς αναγνωρισμένη ειρηνευτική δύναμη (ρωσική) που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να μείνει απαθής, όπως είχαν μείνει οι Ολλανδοί στη Σρεμπρένιτσα. Με σχεδόν τον μισό πληθυσμό της Νότιας Οσετίας να αναζητούν καταφύγιο ως πρόσφυγες στη ρωσική Βόρεια Οσετία και πάνω από το 2% των κατοίκων νεκρών μέσα σε λίγες ώρες, επιτρέπει στη Ρωσία να μιλά με άνεση για «εθνικές εκκαθαρίσεις», κάνοντας τις δικές του παρόμοιες δηλώσεις να ακούγονται ελάχιστα πειστικές.

Είναι αλήθεια ότι η πρωτοβουλία του ξεβόλεψε λίγο τη Ρωσία, αναγκάζοντάς τη να αντιδράσει ασυνήθιστα γρήγορα, για μια χώρα της οποίας η εξωτερική πολιτική σιχαίνεται τις εκπλήξεις. Ξεβόλεψε -μέσω της ρωσικής αντίδρασης- και όσους θεωρούν ότι οι ανθρωπιστικές επεμβάσεις δεν (πρέπει να) γίνονται με βόμβες. Ταυτοχρόνως, όμως, έδωσε ο ίδιος τη δυνατότητα στη Ρωσία να μετριάσει τις αρνητικές για την ίδια επιπτώσεις, παρέχοντας «πάτημα» στους ρωσικούς ισχυρισμούς περί ενίσχυσης της νόμιμης στρατιωτικής της παρουσίας στη Ν. Οσετία, ενώ η περιορισμένη σε έκταση ρωσική στρατιωτική δράση στο Γκόρι μπορεί να δικαιολογηθεί ως αναγκαία στρατιωτική ενέργεια απομόνωσης του πεδίου της μάχης πολύ πιο εύκολα απ' ό,τι οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί στο Βελιγράδι και στις πολιτικές υποδομές της Σερβίας.

Δεν είναι γνωστό το σκεπτικό που οδήγησε τον Σαακασβίλι στη στρατιωτική επέμβαση. Θα ήταν εντυπωσιακό αν δεν είχε συνυπολογιστεί ο εξαναγκασμός της Ρωσίας σε αντίδραση, δεδομένης και της ανάγκης διατήρησης της εικόνας της ως υπερδύναμης, τόσο διεθνώς όσο και περιφερειακά, που αποτρέπει και την εκδήλωση αποσχιστικών φαινομένων στο εσωτερικό της. Εξίσου εντυπωσιακό θα ήταν αν δεν είχε εκτιμηθεί η αδυναμία ουσιαστικής πρακτικής επέμβασης στο πεδίο από τους ξένους υποστηρικτές του.

Ηταν και είναι δεδομένο ότι η διεθνής κοινότητα και ειδικά η δυτική δεν μπορούσε και δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο από αυτό που ήδη επιδιώκει: την επιστροφή στο «στάτους κβο άντε», στην κατάσταση πριν την εκδήλωση της γεωργιανής στρατιωτικής επέμβασης. Και αυτό κατά πάσαν πιθανότητα θα συμβεί· όμως θα αφορά μόνο τη στρατιωτική παρουσία στη Νότια Οσετία. Διότι στο εξής οι προσπάθειες αποσύνδεσης της κατάστασης στη Νότια Οσετία από αυτήν στο Κοσσυφοπέδιο θα είναι πολύ πιο δύσκολες, η Γεωργία θα εξαρτάται πολύ περισσότερο από την καλή προαίρεση της Ρωσίας και οι πάτρωνες του Σαακασβίλι δεν θα είναι και πολύ ικανοποιημένοι από τη φωτιά που άναψε. Ενδεχομένως ούτε και οι πολίτες της Γεωργίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/id=27081560)


Title: Re: Πόλεμος στη Νότια Οσετία
Post by: thrilikos on August 11, 2008, 15:58:05 pm
Πούτιν: Η Δύση μπερδεύει τους επιτιθέμενους με τα θύματα

 «Είναι κρίμα που μερικοί από τους εταίρους μας δεν μας βοηθούν και επιδιώκουν μάλιστα να μας ενοχλήσουν», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα πως η Δύση έχει μπερδέψει τους επιτιθέμενους με τα θύματα, στη σύγκρουση με τη Γεωργία για τη Νότια Οσετία. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Πούτιν κατονόμασε τις ΗΠΑ, λέγοντας πως η Ουάσιγκτον βοηθάει στον επαναπατρισμό γεωργιανών στρατευμάτων από το Ιράκ.

«Είναι κρίμα που μερικοί από τους εταίρους μας δεν μας βοηθούν και επιδιώκουν μάλιστα να μας ενοχλήσουν. Εννοώ κυρίως τη μεταφορά του στρατιωτικού αποσπάσματος της Γεωργίας στο Ιράκ προς τη ζώνη της σύγκρουσης (στην Οσετία) εκ μέρους των ΗΠΑ, με τα μεταγωγικά αεροπλάνα τους», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως η Ρωσία θα οδηγήσει την αποστολή της για τη διατήρηση της ειρήνης στη Νότια Οσετία στη λογική κατάληξή της.

Ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροπλάνο μετέφερε σήμερα γεωργιανούς στρατιώτες πίσω στην πατρίδα τους από το Ιράκ ως ενισχύσεις στον πόλεμο στη Νότια Οσετία.

Δεν είναι σαφές ποιο τμήμα της γεωργιανής ταξιαρχίας πεζικού που βρίσκεται στο Ιράκ επέστρεψε στη Γεωργία. Πριν από την αερομεταφορά, 2.000 Γεωργιανοί στρατιώτες στάθμευαν στο Ιράκ και θεωρούνται η πιο αποτελεσματική πολεμική δύναμη της Γεωργίας, λόγω της εμπειρίας τους και της εκπαίδευσής τους από τους Αμερικανούς.

Εξάλλου η Ρωσία απέρριψε την τελευταία πρόταση εκεχειρίας που κατατέθηκε από τη Γεωργία λέγοντας ότι, προς το παρόν, δεν πρόκειται ούτε να εξετάσει κείμενο περί κατάπαυσης του πυρός.

«Σύμφωνα με πληροφορίες από τις ειρηνευτικές δυνάμεις στη Νότια Οσετία, η Γεωργία συνεχίζει να χρησιμοποιεί στρατιωτική ισχύ και γι' αυτό δεν μπορούμε να εξετάσουμε το έγγραφο αυτό», δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Πρόκειται για μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός που υπογράφηκε στο Τμπιλίσι από τον γεωργιανό πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_11/08/2008_243902 (http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_11/08/2008_243902)



Title: Re: Πόλεμος στη Νότια Οσετία
Post by: pandora on August 11, 2008, 15:59:11 pm
Γεωργιανά πυρά στη Ν. Οσετία
Οι γεωργιανές δυνάμεις επανέλαβαν το βομβαρδισμό πόλεων στη Ν. Οσετία, χρησιμοποιώντας διάφορα είδη οπλισμού.

Οι γεωργιανές δυνάμεις άρχισαν και πάλι να «βάλλουν μαζικά» εναντίον της Νότιας Οσετίας, ανακοίνωσε σήμερα επίσημος εκπρόσωπος της αποσχισθείσας γεωργιανής δημοκρατίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

«Από τις 3.30 μ.μ. (14.30 ώρα Ελλάδας), οι γεωργιανές δυνάμεις επανέλαβαν τον εντατικό βομβαρδισμό πόλεων στη Νότια Οσετία, χρησιμοποιώντας διάφορα είδη οπλισμού, περιλαμβανομένων και βαρέων όπλων», δήλωσε η Ιρίνα Γκαγκλόγεβα, εκπρόσωπος των αυτονομιστικών αρχών της Νότιας Οσετίας,
σύμφωνα με το Ιντερφάξ.

Το Κρεμλίνο απέρριψε μια γεωργιανή πρόταση εκεχειρίας λέγοντας πως οι πληροφορίες που έχει δείχνουν πως η Τιφλίδα συνεχίζει να πολεμά.

Αμπχαζία: Κρατικοί εγκληματίες η γεωργιανή κυβέρνηση

«Είναι αδύνατος οποιοσδήποτε διάλογος με τη σημερινή γεωργιανή κυβέρνηση», δήλωσε ο πρόεδρος της αποσχισθείσας γεωργιανής δημοκρατίας της Αμπχαζίας.

Οποιαδήποτε διαπραγμάτευση είναι «αδύνατη με τη σημερινή κυβέρνηση της Γεωργίας», δήλωσε ο πρόεδρος της αποσχισθείσας γεωργιανής δημοκρατίας της Αμπχαζίας, ο Σεργκέι Μπάγκαπς, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο Παρίσι.

«Είναι αδύνατος οποιοσδήποτε διάλογος με τη σημερινή γεωργιανή κυβέρνηση. Πρόκειται για κρατικούς εγκληματίες», αναφέρει ο Μπάγκαπς στη συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό δελτίο Russia Intelligence.

«Ακόμη περισσότερο: οποιαδήποτε διαπραγμάτευση αποκλείεται πριν από το τέλος της στρατιωτικής επιχείρησής μας» που έχει στόχο «την επίλυση του προβλήματος του Κοντόρι», ενός τμήματος της Αμπχαζίας που κατέχουν οι γεωργιανές δυνάμεις, πρόσθεσε ο Μπάγκαπς.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_11/08/2008_243904


Ευρωπαϊκή έκκληση για λήξη των επιχειρήσεων στη Γεωργία


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στο έδαφος της Γεωργίας.

 «Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στο γεωργιανό έδαφος», δήλωσε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, ανακοίνωσε πως αύριο (Τρίτη) θα μεταβεί στη Γεωργία ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, η χώρα του οποίου ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε εξάλλου στο Παρίσι πως η Γαλλία θα στείλει σήμερα το απόγευμα ένα πρώτο αεροπλάνο με βοήθεια για τη Γεωργία, ένα Airbus A-340 που μεταφέρει «30 τόνους ανθρωπιστικού φορτίου».

Στο μεταξύ, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα επεκτείνει τις επιχειρήσεις του πέραν της Νότιας Οσετίας μετά την αποστολή στρατευμάτων και αρμάτων μάχης με σκοπό να εξαναγκασθούν οι γεωργιανές δυνάμεις να αποχωρήσουν από την αποσχισθείσα περιοχή.

«Δεν διασχίζουμε τα (ντε φάκτο) σύνορα, αυτή είναι η βασική μας αρχή», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ανατόλι Νογκοβιτσίν, υπαρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. «Τα ρωσικά ειρηνευτικά στρατεύματα δεν έχουν λάβει εντολή να εισβάλουν στο γεωργιανό έδαφος», τόνισε.

Ο αντισυνταγματάρχης Νογκοβιτσίν απέρριψε τους γεωργιανούς ισχυρισμούς ότι ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε 50 αεροσκάφη για να βομβαρδίσει τη νύχτα το γεωργιανό έδαφος. «Πενήντα; Αυτό λένε; Πώς μπορούν να τα μετρήσουν μέσα στη νύχτα; Δεν το κάναμε. Δεν πέταξαν 50 αεροπλάνα μέσα στη νύχτα. Δε θέλω ούτε να το σχολιάσω. Τι θα κάναμε με 50 αεροπλάνα μέσα στη νύχτα; Αυτό που θέλω να πω είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν το επιβεβαιώνω», τόνισε ο Ρώσος αντισυνταγματάρχης

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Γεωργίας, η Ρωσία έθεσε στο στόχαστρό της αμάχους και εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνίας. Ο αντισυνταγματάρχης Νογκοβιτσίν υποστήριξε εξάλλου ότι ξένοι, μεταξύ των οποίων και «μαύροι», μάχονται στο πλευρό των Γεωργιανών στη Νότια Οσετία.

«Εχουν ξένα διαβατήρια», δήλωσε ο Ρώσος αντισυνταγματάρχης χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Ο αντισυνταγματάρχης Νογκοβιτσίν αρνήθηκε εξάλλου τους ισχυρισμούς ότι ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε γεωργιανούς πετρελαιαγωγούς.

Γεωργία: Περισσότερα από 80 ρωσικά αεροπλάνα έχουν καταρριφθεί

«Οι Γεωργιανοί κατέρριψαν 80 με 90 ρωσικά αεροπλάνα και πολλές εκατοντάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Οι απώλειες του ρωσικού στρατού στη Νότια Οσετία ανέρχονται σε 18 νεκρούς και 52 τραυματίες, ενώ τέσσερα αεροπλάνα έχουν καταρριφθεί, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική διοίκηση.

Δεκατέσσερις στρατιωτικοί φέρονται, εξάλλου, αγνοούμενοι, δήλωσε ο στρατηγός Ανατόλι Νογκοβιτσίν, υπαρχηγός του επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Ανησυχία ΝΑΤΟ


Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία για υπερβολική χρήση βίας και για παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας μετά την επέκταση των συγκρούσεων πέραν της Νότιας Οσετίας.

«Ανησυχεί για την υπερβολική χρήση βίας από τους Ρώσους και για την έλλειψη σεβασμού προς την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Κάρμεν Ρομέρο, εξ ονόματος του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας.

Ικανοποίηση Μέρκελ για κατάπαυση πυρός

H Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκέλα Μέρκελ, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι και υποστήριξε την πρόθεση του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, να μεταβεί στη Μόσχα για να συναντηθεί με Ρώσους ηγέτες, ανακοίνωσε εκπρόσωπός της στο Βερολίνο.

Στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τόμας Στεγκ ανέφερε επίσης ότι η καγκελάριος θα μεταβεί την άλλη Παρασκευή στο Σότσι, στη νότια Ρωσία, για να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Σύμφωνα με τον Στέγκ, κατά την διάρκεια της νέας τηλεφωνικής επικοινωνίας της καγκελαρίου με τον γεωργιανό ηγέτη, η Αγγελα Μέρκελ επέμεινε σε μία άμεση και - χωρίς όρους - κατάπαυση του πυρός και στην αποχώρηση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων και την επιστροφή στις θέσεις που κατείχαν πριν την έναρξη της διένεξης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της που η Γεωργία ανακοίνωσε μία μονομερή κατάπαυση του πυρός ενώ δήλωσε ικανοποιημένη για την πρόθεση του προέδρου Σαρκοζί, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία, να μεταβεί στην Μόσχα για συνομιλίες με Ρώσους ηγέτες.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_11/08/2008_243889






Title: Re: Πόλεμος στη Νότια Οσετία
Post by: pandora on August 11, 2008, 16:03:42 pm
Με το αίμα των λαών τη γη ξαναμοιράζουν

Πίσω από τη σύγκρουση, η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας για τον έλεγχο της περιοχής


Οι μάχες που ξέσπασαν στη Νότια Οσετία και «μετράνε» ήδη πολλές εκατοντάδες νεκρών δεν ήταν ούτε αυτή τη φορά «κεραυνός εν αιθρία». Εδώ και καιρό η κατάσταση στην περιοχή ήταν έκρυθμη και οι βασικοί «πρωταγωνιστές» της σύγκρουσης προετοιμάζονταν ακόμη και για τις εχθροπραξίες, υποκρινόμενοι πως στόχος τους είναι δήθεν η «τρομοκρατία». Ετσι, μόλις στα τέλη Ιούλη έγιναν στη Γεωργία τα στρατιωτικά γυμνάσια με την ονομασία «Immediate response 2008» και τη συμμετοχή 1.000 Αμερικανών! Την ίδια περίοδο, στο ρωσικό Καύκασο και στην Κασπία πραγματοποιήθηκαν επίσης μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια, στα οποία πήραν μέρος 8.000 Ρώσοι, καθώς και 700 τεθωρακισμένα οχήματα, 30 αεροπλάνα και ελικόπτερα. Ολα «φωτογράφιζαν» την επικείμενη σύγκρουση.


Το υπόβαθρο της σύγκρουσης

Οι ρίζες αυτής της αναμέτρησης δε βρίσκονται αλλού παρά στις ίδιες τις αιτίες που γεννούν τον πόλεμο στις συνθήκες του ιμπεριαλισμού. Αιτίες που αφορούν τα τεράστια μονοπωλιακά κέρδη, τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές για τον έλεγχο νέων πηγών ενέργειας, τους δρόμους μεταφοράς, τον έλεγχο μεγαλύτερων μεριδίων στις αγορές και την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Ανάμεσα σ' αυτές τις περιοχές βρίσκεται και η περιοχή της Κασπίας και του Καυκάσου. Περιοχές πλούσιες σε πρώτες ύλες κι ενεργειακούς πόρους, αλλά και τόποι περάσματος αγωγών. Είναι το «ψητό», που η «μυρωδιά» τραβά τα «λιοντάρια», τους «λύκους» και τις «ύαινες» του ιμπεριαλισμού, που θέλουν να το κατασπαράξουν.

Η κρίση σήμερα στη Γεωργία δεν αποτελεί εξαίρεση από τον παραπάνω κανόνα. Οπως έλεγε κι ο πιο γνωστός Γεωργιανός του περασμένου αιώνα, ο Ιωσήφ Στάλιν: «Δεν υπάρχει αμφιβολία, όταν γνωρίζεις τη φύση και την ανάπτυξη του ιμπεριαλισμού, πως ο πόλεμος αναπόφευκτα θα ξεκινήσει κι αυτοί εκεί (σημ. εννοούσε τους ιμπεριαλιστές) οπωσδήποτε θα φαγωθούνε μεταξύ τους» (30/3/1925, Ομιλία στη γιουγκοσλαβική επιτροπή της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς).

Η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου και η ένταξη στο ΝΑΤΟ έφεραν πιο κοντά τον πόλεμο


Είναι φανερό πως η λεγόμενη ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, παρά τους ισχυρισμούς περί δήθεν «μοναδικότητας» της περίπτωσης, έχει ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» και για άλλες περιοχές, όπως αυτές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, που είναι δύο περιοχές της Γεωργίας, που μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, από το 1992, έχουν κηρύξει την «ανεξαρτησία» τους, με τα όπλα, διώχνοντας τους Γεωργιανούς, και αφήνουν ανοιχτό ακόμη και το θέμα της ένταξής τους στη Ρωσική Ομοσπονδία. Μάλιστα, μεγάλο μέρος των πολιτών στη Νότια Οσετία και στην Αμπχαζία έχει ήδη πάρει τη ρωσική υπηκοότητα.

Η Τιφλίδα, με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της, στηριγμένη στις πλάτες των ΗΠΑ (πριν ένα μήνα ήταν εκεί η Κοντολίζα Ράις), επιδιώκει φαινομενικά με τα όπλα να πετύχει τον έλεγχο σε όλη τη χώρα. Για κάτι τέτοιο υπάρχει ο επιπρόσθετος λόγος της επιτάχυνσης των διαδικασιών ένταξής της στο ΝΑΤΟ, μαζί με την Ουκρανία. Αντικειμενικά, λοιπόν, η ένταξη στο ΝΑΤΟ προβοκάρισε την επιθετική γραμμή της Τιφλίδας.

Η Ρωσική Ομοσπονδία, που έχει στρατιωτικές «ειρηνευτικές δυνάμεις» στην περιοχή και έχει κάνει σαφές πως δεν επιθυμεί την ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, αντιδρά στις προκλήσεις της Γεωργίας. Βεβαίως, καταλαβαίνει πως μια μεγάλη εμπλοκή της (εκτός του πλαισίου των «ειρηνευτικών δυνάμεων») μπορεί να προκαλέσει την στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, κάτι που ίσως να επιδιώκουν τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ηγεσία της Γεωργίας, αφού με βάση τα δεδομένα στοιχεία είναι αμφίβολη η αποτελεσματικότητα των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Γεωργίας κατά της Νότιας Οσετίας, που έχει τη στήριξη της Ρωσίας.

http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=10/8/2008&id=9981&pageNo=28&direction=1


Title: Re: Πόλεμος στη Νότια Οσετία
Post by: thrilikos on August 11, 2008, 16:06:20 pm

Πέντε απαντήσεις για τις αιτίες της  σύρραξης


 The Guardian
Γιατί ξέσπασαν οι συγκρούσεις στη Νότια Οσετία;

Νότια Οσετία και Γεωργία αντάλλασσαν φραστικά και πραγματικά πυρά τις τελευταίες εβδομάδες. Η Νότια Οσετία και η Αμπχαζία είχαν de facto ανεξαρτησία από τη Γεωργία, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όμως η Τιφλίδα δεν αναγνώρισε ποτέ τη συρρίκνωση του εδάφους της. Η διαμάχη μεταξύ Γεωργίας και των δύο περιοχών είχε ονομαστεί «παγωμένη σύγκρουση», επειδή οι διαφορές δεν είχαν επιλυθεί και επειδή δεν γίνονταν συγκρούσεις. Η ένταση άρχισε να κλιμακώνεται στις αρχές του έτους όταν η Δύση αναγνώρισε το Κοσσυφοπέδιο παρά τις αντιρρήσεις της Ρωσίας. Νότια Οσετία και Αμπχαζία υποστήριξαν ότι αν το Κοσσυφοπέδιο είναι ανεξάρτητο, τότε μπορούσαν και εκείνες να ξαναρχίσουν τον αγώνα τους για ανεξαρτησία.

Γιατί οι περιοχές αυτές διεκδικούν την ανεξαρτησία τους;


Οι Οσετοί όπως και οι Γεωργιανοί είναι χριστιανοί ορθόδοξοι αλλά έχουν διαφορετικές γλώσσες. Την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης, οι Οσετοί είχαν αυτόνομη περιοχή εντός της Γεωργίας. Οι Γεωργιανοί υποστηρίζουν ότι οι Οσετοί συνεργάστηκαν με τους μπολσεβίκους και ότι είχαν την τάση να είναι φιλοσοβιετικοί. Καθώς ένας άλλος πληθυσμός Οσετών ζει στη ρωσική περιοχή της Βόρειας Οσετίας, είναι αναμενόμενο οι Οσετοί να αισθάνονται πιο κοντά στη Ρωσία παρά στη Γεωργία. Η Αμπχαζία, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας είχε επίσης καθεστώς αυτονομίας εντός της Γεωργίας την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης. Εξαιτίας του καλού κλίματός της, ήταν το θέρετρο των Σοβιετικών ηγετών και σήμερα ακόμη την επισκέπτονται πολλοί Ρώσοι τουρίστες. Στην Αμπχαζία ζουν Αμπχάζιοι, Ελληνες, Αρμένιοι, Ρώσοι και Γεωργιανοί καθώς και μια μικρή αλλά σημαντική κοινότητα μουσουλμάνων. Χιλιάδες Γεωργιανοί εγκατέλειψαν τις εστίες τους στην Αμπχαζία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Σήμερα ζουν ως πρόσφυγες στην Τιφλίδα και τη Μόσχα.

Γιατί ενεπλάκη η Ρωσία;

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να μείνει «εκτός» γιατί πολλοί από τους ανθρώπους στις αποσχισθείσες περιοχές είναι Ρώσοι πολίτες. Η Γεωργία υποστηρίζει ότι η Ρωσία αναμειγνύεται στα εσωτερικά της και ότι στηρίζει τους αυτονομιστές παρότι οι Ρώσοι του ειρηνευτικού σώματος υποτίθεται ότι είναι ουδέτεροι. Η Γεωργία κατηγορεί τη Ρωσία ότι τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά καταστέλλοντας την εξέγερση των αυτονομιστών στην Τσετσενία από τη μια, και από την άλλη, ενισχύοντας τους αυτονομιστές στη Γεωργία. Η Ρωσία ενεπλάκη περισσότερο στην περιοχή από τότε που η Γεωργία εξέφρασε ενδιαφέρον να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κάτι στο οποίο η Μόσχα αντιτάσσεται σθεναρά.

Τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον;

Μέχρι τώρα είχαμε έναν πόλεμο διά αντιπροσώπων, με τη Ρωσία να ενισχύει τους αυτονομιστές αλλά η Μόσχα και η Τιφλίδα μπορεί να εμπλακούν σε απ’ ευθείας πόλεμο μεταξύ τους. Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας και πρώην πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγόρησε τη Γεωργία ότι επετέθη στη Νότια Οσετία και προειδοποίησε ότι η απάντηση θα είναι αναπόφευκτη.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις για την ευρύτερη περιοχή;

Η σύγκρουση μπορεί να διευρυνθεί και να εμπλακούν σε αυτή και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη. Η ρίζα του προβλήματος είναι ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να συμφωνήσει σε κανόνες αναφορικά με την ανεξαρτησία των μικρών περιοχών. Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι η εκχώρηση ανεξαρτησίας στο Κοσσυφοπέδιο μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνο προηγούμενο. Η Μόσχα είναι αποφασισμένη να αποδείξει ότι έχει δίκιο.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_10/08/2008_280810 (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_10/08/2008_280810)



Title: Re: Πόλεμος στη Νότια Οσετία
Post by: thrilikos on August 12, 2008, 20:12:25 pm
ΟΙ ΗΠΑ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΣΚΛΗΡΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ, ΑΛΛΑ Η ΑΘΗΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ


Η Ελλάδα «μετράει» τα καυκασιανά μπλεξίματα


Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ


Επιφυλακτική, ώς αρνητική, αναμένεται να είναι η στάση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. σε προτάσεις καταδίκης της Ρωσίας για τις σκληρές αντιδράσεις της απέναντι στη Γεωργία, μετά τις επιθέσεις των γεωργιανών δυνάμεων στη Νότια Οσετία.
Η στάση αυτή αναμένεται να εκδηλωθεί σήμερα στο ΝΑΤΟ, κατά τη συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, με τις ΗΠΑ σε κατάσταση πλήρους εκνευρισμού να επιδιώκουν την πλέον καταδικαστική και σκληρή δήλωση σε βάρος της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η κυβέρνηση Καραμανλή δεν επιθυμεί σε καμιά περίπτωση να διαταράξει αυτή την περίοδο τις σχέσεις της με τη Μόσχα, έτσι ώστε να υπάρξουν δυσμενείς για την Ελλάδα επιπτώσεις στην ελληνορωσική ενεργειακή συνεργασία.

Φώλια, τελείωνε

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση επείγεται πλέον να έχει κλείσει μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο οριστικώς το θέμα του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ώστε το έργο να μπει πλέον στη φάση της κατασκευής του.
Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, προσφάτως ο Κ. Καραμανλής έδωσε εντολή στον υπουργό Ανάπτυξης Χρ. Φώλια να συστήσει αμέσως τη σχετική διυπουργική επιτροπή, ώστε να αρχίσει η κατασκευή του αγωγού στο τέλος του χρόνου.
Επομένως, σ' αυτή την τελική και κρίσιμη περίοδο η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να διαταράξει τις σχέσεις της με τη Μόσχα, έστω και αν η αμερικανική κυβέρνηση το επιθυμεί διακαώς και αναμένεται να πιέσει κατά το δοκούν όλους τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους, προκειμένου να καταδικαστεί απερίφραστα η Μόσχα για τις στρατιωτικές κινήσεις της στη Γεωργία.
Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι η αμερικανική κυβέρνηση ουδέποτε είδε με καλό μάτι την ελληνορωσική ενεργειακή συνεργασία, σε ό,τι αφορά τόσο τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη όσο και τον αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου South Stream.

Δύο τάσεις στην Ε.Ε.

Την ίδια στάση αναμένεται να ακολουθήσει η Αθήνα και μεθαύριο, στο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., που συνέρχεται στις Βρυξέλλες. Στο «ευρωπαϊκό πεδίο» οι εταίροι αναμένεται να σχηματίσουν τα δύο γνωστά «μπλοκ»: αυτό των σκληρών πολεμίων της Μόσχας και υποστηρικτών οποιασδήποτε αμερικανικής πρότασης, που συγκεντρώνει την πλειονότητα των πρώην ανατολικών χωρών, και το μπλοκ των ήπιων εταίρων, που έχουν εκτός των άλλων και άμεση ενεργειακή σχέση με τη Μόσχα, όπως π.χ. η Γερμανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία κ.λπ.
Η Μόσχα πάντως έχει διαμηνύσει στις Βρυξέλλες ότι συζητά την πρόταση της εκεχειρίας μόνον όταν οι γεωργιανές δυνάμεις οπισθοχωρήσουν και φτάσουν στα όρια των γραμμών της 3ης Αυγούστου.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,id=73140072,57863592,35864232,43746344,87518440,13648808,21539112,7993896,95416936,64320296,8522472,24809576,31324648,60192808 (http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,id=73140072,57863592,35864232,43746344,87518440,13648808,21539112,7993896,95416936,64320296,8522472,24809576,31324648,60192808)


Title: Re: Πόλεμος στη Νότια Οσετία
Post by: apostolos1986 on August 12, 2008, 20:46:52 pm
ναι η αθήνα θα κλάσει τα...ανύπαρκτα της Ράις αλλά τεσπά...

ο Σαρκοζί και η Μέρκελ δε θα αφήσουν να παρθεί τέτοια απόφαση...και ο θηλυκός Μητσοτάκης θα κρυφτεί από πίσω τους και θα κρατήσει ίσες απόστασεις ....και καλά θα κάνει δλδ...


Title: Re: Πόλεμος στη Νότια Οσετία
Post by: thrilikos on August 12, 2008, 21:12:33 pm
Γκορμπατσόφ: Ανοησία των ΗΠΑ να στηρίξουν τη Γεωργία

Οι ΗΠΑ διέπραξαν μία «τεράστια ανοησία» αφήνοντας τη Γεωργία να πιστέψει πως μπορούσε να πραγματοποιήσει ατιμωρητί μία στρατιωτική επιχείρηση στη Ν. Οσετία, εκτιμά ο πρώην ηγέτης της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ σε άρθρο του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Ουάσιγκτον Ποστ. «Δηλώνοντας πως ο Καύκασος, μία περιοχή χιλιάδες χλμ μακριά από την αμερικανική ήπειρο, ανήκει στη σφαίρα των συμφερόντων τους, οι ΗΠΑ διέπραξαν μία μεγάλη ανοησία», τονίζει ο νομπελίστας πολιτικός στην ιστοσελίδα της εφημερίδας. «Βεβαίως κι η ειρήνη στον Καύκασο είναι προς το συμφέρον όλων μας. Όμως είναι απλή λογική ν' αναγνωρίσει κανείς πως η Ρωσία έχει εκεί ακλόνητες ρίζες λόγω της κοινής γεωγραφίας και της ιστορίας τόσων αιώνων», προσθέτει ο Γκορμπατσόφ. «Η Ρωσία δεν

Για τον Γκορμπατσόφ, «η Ρωσία όφειλε ν' απαντήσει. Το να την κατηγορεί κανείς για επίθεση εναντίον μίας αδύναμης και ανυπεράσπιστης Γεωργίας δεν είναι μονάχα υποκριτικό, αλλά κι απάνθρωπο».

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_12/08/2008_244141 (http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_12/08/2008_244141)



Title: Re: Πόλεμος στη Νότια Οσετία
Post by: thrilikos on August 13, 2008, 05:16:03 am
Σκληρές και Σοκαριστικές φωτογραφίες νεκρών και τραυματιών από τη φρίκη του πολέμου

http://www.protothema.gr/content/files/1217621710_g.jpg (http://www.protothema.gr/content/files/1217621710_g.jpg)
http://www.protothema.gr/content/files/1217621547_03.jpg (http://www.protothema.gr/content/files/1217621547_03.jpg)
http://www.protothema.gr/content/files/1217621418_01-1.jpg (http://www.protothema.gr/content/files/1217621418_01-1.jpg)
http://www.protothema.gr/content/files/1217621606_a.jpg (http://www.protothema.gr/content/files/1217621606_a.jpg)
http://www.protothema.gr/content/files/1217621590_04.jpg (http://www.protothema.gr/content/files/1217621590_04.jpg)


Title: Re: Πόλεμος στη Νότια Οσετία
Post by: promitheas on August 13, 2008, 14:10:04 pm


Quote
Οι ΗΠΑ διέπραξαν μία «τεράστια ανοησία» αφήνοντας τη Γεωργία να πιστέψει πως μπορούσε να πραγματοποιήσει ατιμωρητί μία στρατιωτική επιχείρηση στη Ν. Οσετία, εκτιμά ο πρώην ηγέτης της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ σε άρθρο του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Ουάσιγκτον Ποστ. «Δηλώνοντας πως ο Καύκασος, μία περιοχή χιλιάδες χλμ μακριά από την αμερικανική ήπειρο, ανήκει στη σφαίρα των συμφερόντων τους, οι ΗΠΑ διέπραξαν μία μεγάλη ανοησία», τονίζει ο νομπελίστας πολιτικός στην ιστοσελίδα της εφημερίδας. «Βεβαίως κι η ειρήνη στον Καύκασο είναι προς το συμφέρον όλων μας. Όμως είναι απλή λογική ν' αναγνωρίσει κανείς πως η Ρωσία έχει εκεί ακλόνητες ρίζες λόγω της κοινής γεωγραφίας και της ιστορίας τόσων αιώνων», προσθέτει ο Γκορμπατσόφ. «Η Ρωσία δεν

Για τον Γκορμπατσόφ, «η Ρωσία όφειλε ν' απαντήσει. Το να την κατηγορεί κανείς για επίθεση εναντίον μίας αδύναμης και ανυπεράσπιστης Γεωργίας δεν είναι μονάχα υποκριτικό, αλλά κι απάνθρωπο».

Μιλάει ο μεγαλύτερος όλων των αλητών, ο "νομπελίστας" Γκορκι, που μόλις τα πούλησε όλα στον Ιμπεριαλισμό έκανε και διαφήμιση Pizza Hut.
Ελεύθερος ο Ιμπεριαλισμός κυκλοφορεί στους άλλοτε αδελφούς λαούς, σπέρνει τον εθνικισμό και πραγματοποιεί πολέμους.
Να ζησείς αιώνια στην μνήμη των λαών "Γκόρκι"!!


Title: Re: Πόλεμος στη Νότια Οσετία
Post by: promitheas on August 13, 2008, 14:18:03 pm
Σκληρές και Σοκαριστικές φωτογραφίες νεκρών και τραυματιών από τη φρίκη του πολέμου

http://www.protothema.gr/content/files/1217621710_g.jpg (http://www.protothema.gr/content/files/1217621710_g.jpg)
http://www.protothema.gr/content/files/1217621547_03.jpg (http://www.protothema.gr/content/files/1217621547_03.jpg)
http://www.protothema.gr/content/files/1217621418_01-1.jpg (http://www.protothema.gr/content/files/1217621418_01-1.jpg)
http://www.protothema.gr/content/files/1217621606_a.jpg (http://www.protothema.gr/content/files/1217621606_a.jpg)
http://www.protothema.gr/content/files/1217621590_04.jpg (http://www.protothema.gr/content/files/1217621590_04.jpg)

Υπάρχει κανένας λογος να δούμε αυτές τις φωτό στα νεκροτομία, ρε φίλε. Γιατί τις κρέμασες για να καταλάβω και εγώ.
 Θα καταλάβουμε καλύτερα την ουσία και τις αιτίες του πολέμου?
Ανθρωποι έιναι δεν είναι κρέατα στον μπάγκο του χασάπι. Αν ήταν δικό σου άνθρωπος που θα ένιωθες??

Η εφημερίδα αυτή στο όνομα της κερδοφορίας εχει καταντήσει απο τα μελύτερα σκουπίδια στη δημοσιογραφία. Πορνό και πτώματα μας δίνει. Αίσχος!!
Την κοπέλα της Σαντορίνης έδειξε τον πτώμα της και σχεδόν φαινόταν το αποκεφαλισμένο της κορμί. Αν ήταν φίλη μας, αδερφή μας.....??
Ντροπή!!!  Αίσχος!!!


Title: Re: Πόλεμος στη Νότια Οσετία
Post by: nbourgis on August 13, 2008, 15:57:53 pm
Σκληρές και Σοκαριστικές φωτογραφίες νεκρών και τραυματιών από τη φρίκη του πολέμου

http://www.protothema.gr/content/files/1217621710_g.jpg (http://www.protothema.gr/content/files/1217621710_g.jpg)
http://www.protothema.gr/content/files/1217621547_03.jpg (http://www.protothema.gr/content/files/1217621547_03.jpg)
http://www.protothema.gr/content/files/1217621418_01-1.jpg (http://www.protothema.gr/content/files/1217621418_01-1.jpg)
http://www.protothema.gr/content/files/1217621606_a.jpg (http://www.protothema.gr/content/files/1217621606_a.jpg)
http://www.protothema.gr/content/files/1217621590_04.jpg (http://www.protothema.gr/content/files/1217621590_04.jpg)

Υπάρχει κανένας λογος να δούμε αυτές τις φωτό στα νεκροτομία, ρε φίλε. Γιατί τις κρέμασες για να καταλάβω και εγώ.
 Θα καταλάβουμε καλύτερα την ουσία και τις αιτίες του πολέμου?

To θεμα ειναι να καταλαβει καποιος οτι δεν υπαρχει ουσια στο πολεμο και αυτο το καταλαβαινει απο τα αποτελεσματα του.

Με το να βλεπουμε μονο τα "κουφετακια" να πεφτουν τη νυχτα και τα γκρεμισμενα κτηρια, τρωγοντας πεπονι, δεν καταλαβαινουμε και πολλα.






Title: Re: Πόλεμος στη Νότια Οσετία
Post by: Guybrush on August 13, 2008, 17:57:09 pm
(http://img524.imageshack.us/img524/5242/sakasvili45sc1.jpg) (https://addons.mozilla.org/firefox/1174)


Δε σου είπα μακριά το χέρι από το μάτι της κουζίνας;


Title: Re: Πόλεμος στη Νότια Οσετία
Post by: Johnny English on August 13, 2008, 18:28:35 pm
Σκληρές και Σοκαριστικές φωτογραφίες νεκρών και τραυματιών από τη φρίκη του πολέμου

http://www.protothema.gr/content/files/1217621710_g.jpg (http://www.protothema.gr/content/files/1217621710_g.jpg)
http://www.protothema.gr/content/files/1217621547_03.jpg (http://www.protothema.gr/content/files/1217621547_03.jpg)
http://www.protothema.gr/content/files/1217621418_01-1.jpg (http://www.protothema.gr/content/files/1217621418_01-1.jpg)
http://www.protothema.gr/content/files/1217621606_a.jpg (http://www.protothema.gr/content/files/1217621606_a.jpg)
http://www.protothema.gr/content/files/1217621590_04.jpg (http://www.protothema.gr/content/files/1217621590_04.jpg)

Υπάρχει κανένας λογος να δούμε αυτές τις φωτό στα νεκροτομία, ρε φίλε. Γιατί τις κρέμασες για να καταλάβω και εγώ.
 Θα καταλάβουμε καλύτερα την ουσία και τις αιτίες του πολέμου?

To θεμα ειναι να καταλαβει καποιος οτι δεν υπαρχει ουσια στο πολεμο και αυτο το καταλαβαινει απο τα αποτελεσματα του.

Με το να βλεπουμε μονο τα "κουφετακια" να πεφτουν τη νυχτα και τα γκρεμισμενα κτηρια, τρωγοντας πεπονι, δεν καταλαβαινουμε και πολλα.






Και οι φωτογραφίες όμως μπορεί να έχουν το αντίστροφο αποτέλεσμα από τη συγκίνηση..

..εξοικίωση με το θέαμα και περαιτέρω αναισθητοποίηση.

Γενικώς, συμφωνώ με τον promithea, και με αηδιάζει όλο αυτό, ειδικά όταν γίνεται ξεκάθαρα εμπόριο προβολής ανθρώπινου πόνου, χωρίς καμιά άλλη ευαισθησία.


Title: Re: Πόλεμος στη Νότια Οσετία
Post by: thrilikos on August 13, 2008, 20:14:15 pm
Γι' αυτό τις έβαλαν με link τις φωτο...Ίσως κάποιοι ευαισθητοποιηθούν βλέποντας τις...Ακόμα και ένας κέρδος θα είναι...Όσο για σένα προμηθέα, όσο κι αν δεν το παραδέχεσαι, ο ήρωας σου ο στάλιν έχει κάνει πολύ πολύ χειρότερα κάτι που φυσικά δεν το γράφεις εσύ και ο ριζοσπάστης σου...


Title: Re: Πόλεμος στη Νότια Οσετία
Post by: Guybrush on August 13, 2008, 20:20:25 pm
omg όχι άλλος Στάλιν


Title: Re: Πόλεμος στη Νότια Οσετία
Post by: thrilikos on August 14, 2008, 08:10:33 am
Ανθρωπιστική βοήθεια αποστέλλει η χώρας μας στη Γεωργία. Η αποστολή με την ανθρωπιστική βοήθεια αναχωρεί σήμερα στις 13:00 από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, με στρατιωτικό αεροσκάφος και προορισμό την Τιφλίδα.

Όπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες της Γεωργίας λόγω των πολεμικών συρράξεων στην περιοχή, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, προβαίνει στην αποστολή φαρμάκων, υγειονομικού υλικού, σκηνών και κλινοσκεπασμάτων.

Την αποστολή θα συνοδεύσει επιχειρησιακό στέλεχος του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας με σκοπό τη συνδρομή στους πρόσφυγες, καθώς και την περαιτέρω εκτίμηση της κατάστασης, δευκρινίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Επίσης, η χώρα μας προέβη στη χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας ύψους 100.000 € μέσω της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, προς ανακούφιση προσφύγων οι οποίοι κινήθηκαν από τη Ν. Οσσετία προς το Βορρά.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/08/13/1551060.htm (http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/08/13/1551060.htm)


Title: Re: Πόλεμος στη Νότια Οσετία
Post by: thrilikos on August 14, 2008, 08:18:10 am
H συνεπής τήρηση της κατάπαυσης του πυρός, ο επιβεβαιωμένος οριστικός τερματισμός των επιχειρήσεων, η επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση και η έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, είναι οι τέσσερις άμεσοι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν για να δρομολογηθεί η επίλυση της κρίσης στη Νότια Οσετία, δήλωσε από τις Βρυξέλλες η υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.
Ταυτόχρονα δε επεσήμανε ότι η μη προσφυγή στη βία, ως μέσου επίλυσης διενέξεων αφενός κι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών αφετέρου, αποτελούσαν ανέκαθεν δύο θεμελιώδεις αρχές της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας.
Η κ. Μπακογιάννη, αφού ανέφερε πως η κρίση στη Νότια Οσετία δεν θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει, κάνοντας λόγο για εσφαλμένους χειρισμούς και αποφάσεις, σημείωσε πως τώρα αυτό που προέχει είναι να μη συνεχιστεί. Πρόσθεσε ακόμη πως η άμεση και αποτελεσματική δραστηριοποίηση της Γαλλίας αξίζει συγχαρητηρίων.
Πως ερμηνεύετε την παραπάνω δήλωση;

http://www.protothema.gr/content.php?id=13351 (http://www.protothema.gr/content.php?id=13351)
http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=14/8/2008&id=10027&pageNo=2&direction=1 (http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=14/8/2008&id=10027&pageNo=2&direction=1)
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=14&ct=11&artid=81667 (http://www.tanea.gr/default.asp?pid=14&ct=11&artid=81667)
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=14&ct=11&artid=81105 (http://www.tanea.gr/default.asp?pid=14&ct=11&artid=81105)
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/08/13/1551433.htm (http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/08/13/1551433.htm)



Title: Re: Πόλεμος στη Νότια Οσετία
Post by: (Stalin)^2 on August 14, 2008, 14:28:06 pm
Σκληρές και Σοκαριστικές φωτογραφίες νεκρών και τραυματιών από τη φρίκη του πολέμου

http://www.protothema.gr/content/files/1217621710_g.jpg (http://www.protothema.gr/content/files/1217621710_g.jpg)
http://www.protothema.gr/content/files/1217621547_03.jpg (http://www.protothema.gr/content/files/1217621547_03.jpg)
http://www.protothema.gr/content/files/1217621418_01-1.jpg (http://www.protothema.gr/content/files/1217621418_01-1.jpg)
http://www.protothema.gr/content/files/1217621606_a.jpg (http://www.protothema.gr/content/files/1217621606_a.jpg)
http://www.protothema.gr/content/files/1217621590_04.jpg (http://www.protothema.gr/content/files/1217621590_04.jpg)

Υπάρχει κανένας λογος να δούμε αυτές τις φωτό στα νεκροτομία, ρε φίλε. Γιατί τις κρέμασες για να καταλάβω και εγώ.
 Θα καταλάβουμε καλύτερα την ουσία και τις αιτίες του πολέμου?
Ανθρωποι έιναι δεν είναι κρέατα στον μπάγκο του χασάπι. Αν ήταν δικό σου άνθρωπος που θα ένιωθες??

Η εφημερίδα αυτή στο όνομα της κερδοφορίας εχει καταντήσει απο τα μελύτερα σκουπίδια στη δημοσιογραφία. Πορνό και πτώματα μας δίνει. Αίσχος!!
Την κοπέλα της Σαντορίνης έδειξε τον πτώμα της και σχεδόν φαινόταν το αποκεφαλισμένο της κορμί. Αν ήταν φίλη μας, αδερφή μας.....??
Ντροπή!!!  Αίσχος!!!


Συμφωνώ απόλυτα. Δεν περίμενα να το πω αυτό για τον Προμιθέα, αλλά είναι όπως τα λέει.