THMMY.gr

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και Τεχνικά Θέματα => Γενική συζήτηση, Απορίες, Τεχνολογικά Νεα, Εκθέσεις ... => Topic started by: akis on June 06, 2008, 20:12:59 pm



Title: Υδρόψυκτα τσιπ σχεδιάζει η IBM
Post by: akis on June 06, 2008, 20:12:59 pm
Νερό στο κύκλωμα
Υδρόψυκτα τσιπ σχεδιάζει η IBM για τους αυριανούς υπολογιστές
(http://assets.in.gr/dGenesis/assets/Content5/Photo/907591_b.jpg)
IBM Research             
Το νερό θα τρέχει σε μικροσκοπικούς σωλήνες ανάμεσα σε τσιπ που στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο
   
Δεδομένου ότι οι υπολογιστές μπαίνουν στην πρίζα, οποιαδήποτε επαφή τους με το νερό ακούγεται κακή ιδέα. Όμως η IBM σχεδιάζει τσιπ με μικροσκοπικές σωληνώσεις στις οποίες θα κυλά νερό ως μέσο ψύξης.

Καθώς τα εξαρτήματα των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων γίνονται όλο και μικρότερα, η θερμότητα που εκπέμπεται κατά τη λειτουργία τους είναι όλο και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Το πρόβλημα θα γίνει εντονότερο στους «τρισδιάστατους» επεξεργαστές που σχεδιάζει η μεγάλη εταιρεία -μια διάταξη στην οποία τα κυκλώματα στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο, αντί να τοποθετούνται δίπλα-δίπλα στην ίδια επιφάνεια.

Στα «τρισδιάστατα» τσιπ, ο λόγος της εκπομπής θερμότητας προς τον όγκο της συσκευής είναι υψηλότερος από ό,τι στους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

«Διαπιστώσαμε ότι οι συμβατικές ψύκτρες που συνδέονται με την πλάτη των τσιπ δεν μπορούν να κλιμακωθούν» εξήγησε ο Τόμας Μπρούνσβιλερ τoυ εργαστηρίου της IBM Research στη Ζυρίχη.

Μια λύση που σχεδιάζουν οι ερευνητές της IBΜ είναι η ψύξη των κυκλωμάτων με νερό -ανάμεσα σε δύο ενωμένα τσιπ θα υπάρχουν υδατοστεγείς σωλήνες με διάμετρο 50 μικρόμετρα -το μισό από μια ανθρώπινη τρίχα.

Ακόμα και τόσο μικρές ποσότητες θα αρκούσαν για την απαγωγή της θερμότητας, δεδομένου ότι το νερό είναι πολύ καλύτερος αγωγός θερμότητας από τον αέρα. Αυτός είναι εξάλλου ο λόγος που συστήματα ψύξης με νερό χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια σε υπολογιστές για ειδικές εφαρμογές.

Η ιδέα της διοχέτευσης νερού μέσα στα ίδια τα κυκλώματα δεν είναι καινούργια, ωστόσο η IBM φαίνεται να φέρνει πιο κοντά την εφαρμογή της στην πράξη.

Θα περάσουν πάντως τουλάχιστον πέντε χρόνια μέχρι να κυκλοφορήσουν οι πρώτες συσκευές με τη νέα τεχνολογία.

Newsroom ΔΟΛ (http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=907591&lngDtrID=252)