THMMY.gr

Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία => Πανεπιστήμιο.gr => Topic started by: corina on May 17, 2008, 21:44:11 pm



Title: Πρυτανικές εκλογές 2008-εφαρμογή του νέου νόμου
Post by: corina on May 17, 2008, 21:44:11 pm
Βαρόμετρο για το νόμο-πλαίσιο
«Καυτή» προβλέπεται η ερχόμενη εβδομάδα στα πανεπιστήμια


Βαρόμετρο για τις πρυτανικές εκλογές και για την εφαρμογή του νέου νόμου-πλαισίου είναι η προσεχής εβδομάδα στα πανεπιστήμια.

Για την Τρίτη 20 Μαΐου έχουν προγραμματισθεί πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Πολυτεχνείο Κρήτης αλλά οι φοιτητικοί σύλλογοι των περισσοτέρων σχολών των συγκεκριμένων ιδρυμάτων έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε καταλήψεις.

Έτσι, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ιωακείμ Γρυσμπολάκης ανακοίνωσε ότι οι οι εκλογές αναβάλλονται μέχρι να επιτευχθεί συναίνεση που να επιτρέπει τη διεξαγωγή τους.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μπαγιάτης δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να στηθούν κάλπες σε όποιες σχολές δεν εξελίσσεται κατάληψη.

Την Παρασκευή έληξαν οι πρώτες διήμερες καταλήψεις που έγιναν σε περισσότερα από 15 Τμήματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και των Πανεπιστημίων Αθήνας και Πάτρας, ενώ νέος γύρος γενικών συνελεύσεων έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα.

Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε και το πρώτο εαρινό φοιτητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας με κεντρικό αίτημα τη μη εφαρμογή του νόμου-πλαισίου.

Μετά το συλλαλητήριο συνεδρίασε το Συντονιστικό των φοιτητών που υποστηρίζουν τις καταλήψεις και αποφάσισε να προτείνει στα μέλη του κλιμάκωση των κινητοποιήσεων την προσεχή εβδομάδα.

Επίσης, φοιτητικοί σύλλογοι προγραμματίζουν για την ερχόμενη Τετάρτη και Παρασκευή νέες πορείες στο κέντρο της Αθήνας, ενώ η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) έχει προτείνει στους συλλόγους κάθε πανεπιστημίου πέντε ημέρες απεργία, στις 20-21 και 28-30 Μαΐου.

Δήλωση-βόμβα Στυλιανίδη

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης με δήλωσή του στην Ημερησία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράκαμψης του άρθρου 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, με ασπίδα σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Όσον αφορά τη θεσμική δυνατότητα για τη δημιουργία ενός μη κρατικού, μη κερδοσκοπικού πανεπιστημίου, ο κ. Στυλιανίδης επισημαίνει ότι με το υφιστάμενο καθεστώς το άρθρο 16, στα όρια της διασταλτικής του ερμηνείας, δίνει και σήμερα αυτή τη δυνατότητα, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις και οι όροι που θα πρέπει να τίθενται με έναν εκτελεστικό νόμο.

«Ένα άλλο ενδεχόμενο θεσμικής εξέλιξης είναι αυτό για το οποίο με ρωτάτε, δηλαδή να αποφασίσει το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ότι το κοινοτικό δίκαιο κατισχύει του ελληνικού Συντάγματος. Στην περίπτωση αυτή πιστεύω ότι μπορεί να σταθεί νομικά, πάνω σε αυτή τη βάση, η δημιουργία νεός μη κρατικού, μη κερδοσκοπικού πανεπιστημίου στην Ελλάδα, πάντοτε βεβαίως υπό τις προϋποθέσεις ενός εθνικού νόμου» συμπληρώνει ο υπουργός Παιδείας.

Newsroom ΔΟΛ

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=901012&lngDtrID=244



Title: Re: Πρυτανικές εκλογές 2008-εφαρμογή του νέου νόμου
Post by: corina on May 17, 2008, 21:49:17 pm
Όσον αφορά το δεύτερο κομμάτι του άρθρου, ένα έχω να πω:
Δε μας βόλεψε να αναθεωρήσουμε το άρθρο 16, ε, νταξ μωρέ, θα βάλουμε τα ιδιωτικά στο παιχνίδι από την πίσω πόρτα ή θα ...καταλύσουμε το Σύνταγμα. Σιγά μωρε αδερφάκι μου, πώς κάνεις έτσι...

^tomato^

Τώρα όσον αφορά τις καταλήψεις: Προσωπική μου άποψη είναι ότι στο δικό μας τμήμα δεν υπάρχει σε καμιά περίπτωση ο "αέρας" υπέρ των καταλήψεων στην Αθήνα και στην Πάτρα, οπότε δεν το θεωρώ πιθανό ενδεχόμενο. άλλωστε μην ξεχνάμε ότι σε σχέση με τα δύο αντίστοιχα τμήματα σε αθήνα και πάτρα, το δικό μας την πλήρωσε πιο άσχημα.

αυτό όμως που είμαι περίεργη να δω είναι το εξής: πώς θα αντιδράσουν οι καθηγητές?

για ενημέρωση του κοινού να πω ότι την ερχόμενη Πέμπτη έχουμε συνέλευση τμήματος στην οποία πάλι υπάρχει θέμα για τον κατάλογο των συγγραμμάτων. αν και δεν ξέρω κατα πόσο θα συζητηθεί, γιατί είναι τελευταίο θέμα της ημερήσιας διάταξης...


Title: Re: Πρυτανικές εκλογές 2008-εφαρμογή του νέου νόμου
Post by: Johnny English on May 17, 2008, 21:51:08 pm
Μπορεί κάποιος που είναι ενάντια στην καθολική ψηφοφορία των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές να φέρει κάποιο επιχείρημα διαφορετικό από το "αποτελεί εφαρμογή του νέου Νόμου" το οποίο ισοδυναμεί σε ποιότητα με το "επειδή έχει αθηναϊκές πινακιδες"?


Title: Re: Πρυτανικές εκλογές 2008-εφαρμογή του νέου νόμου
Post by: Nessa NetMonster on May 17, 2008, 21:54:45 pm
Μα ένας νόμος ή ισχύει ή δεν ισχύει. Αν κάνεις τις εκλογές με το νέο καθεστώς, σημαίνει ότι αναγνωρίζεις την ισχύ του νόμου. Αλλιώς πώς νομιμοποιούνται αν δεν αναγνωρίσεις το νόμο;


Title: Re: Πρυτανικές εκλογές 2008-εφαρμογή του νέου νόμου
Post by: Johnny English on May 17, 2008, 22:00:42 pm

Μ' έπεισες, ευχαριστώ.


Title: Re: Πρυτανικές εκλογές 2008-εφαρμογή του νέου νόμου
Post by: corina on May 17, 2008, 22:05:24 pm
Προσωπικά κι εγώ πιστεύω ότι αυτό είναι από τα καλά μέτρα του νόμου.

Ωστόσο έχω μία απορία: πώς μπορεί μία κατάληψη να σταματήσει εκλογές? είναι αναγκασμένα τα πανεπιστήμια να στήνουν κάλπες μέσα στο χώρο των σχολών? επίσης, ούτως ή άλλως η συμμετοχή των φοιτητών είναι προαιρετική.

Δε θα μπορούσαν κάλλιστα να πουν: Ε, εντάξει, δε συμμετέχουν οι φοιτητές, βγάζουμε πρύτανη με όσους έρθουν να ψηφίσουν...

Εκτός αν προγραμματίζονται - στα πλαίσια της κατάληψης - σπασίματα καλπων που θα στηθούν κ.τ.λ.

Οπότε, πάλι δεν καταλαβαίνω βέβαια γιατί να σταματήσουν τα μαθήματα. Ναι, όντως, πρέπει να υπάρξει αντίδραση για το νόμο. Σε αυτό και με αυτόν τον τρόπο? είμαστε ενημερωμένοι για το πότε πρέπει να καταθέσουν τα πανεπιστήμια 4ετή προγραμματισμό? Γι'αυτό τι σκοπεύουμε να κάνουμε? με ποιον τρόπο?


Title: Re: Πρυτανικές εκλογές 2008-εφαρμογή του νέου νόμου
Post by: pandora on May 18, 2008, 11:07:14 am

Μ' έπεισες, ευχαριστώ.

 ;D ;D  ^notworthy^

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Μπλόκα στις πρυτανικές εκλογές


Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΑΝΟΥΡΗ


Νέος γύρος κινητοποιήσεων ξεκινά λίγο πριν απ' τις εξετάσεις στα πανεπιστήμια με αφορμή τις επικείμενες πρυτανικές εκλογές και την εκπόνηση των τετραετών «συμβολαίων» για τη χρηματοδότηση που ζητήθηκε από τα ιδρύματα.


Ηδη, 18 σχολές της Αθήνας, του Βόλου, της Πάτρας και των Χανίων τελούν υπό κατάληψη, ενώ εντός της εβδομάδας ψηφίζονται καταλήψεις και σε άλλες πόλεις, καθώς και 24ωρη απεργία των ακαδημαϊκών δασκάλων την Τρίτη και την Τετάρτη. Εξάλλου, έχουν προγραμματιστεί συλλαλητήρια την Τετάρτη 21 και την Παρασκευή 23 Μαΐου.


Αιτία πολέμου



Η απόφαση του δυναμικότερου τμήματος των φοιτητών να εμποδίσει την εφαρμογή στην πράξη του νόμου για τα ΑΕΙ δοκιμάζεται, το επόμενο διάστημα, προμηνύοντας νέα περίοδο αναταραχής.


Αριστερή Ενότητα (ΑΡΕΝ) που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ και η ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική αριστερά) θεωρούν αιτία πολέμου ακόμη και την πιο ανώδυνη διάταξη του νόμου που επιχειρείται να «περάσει». Οι καταλήψεις, άλλωστε, ψηφίστηκαν έπειτα από δική τους πρόταση.

*Η στάση της ΠΑΣΠ μένει να ξεκαθαριστεί, καθώς τα μέλη της σε αρκετές σχολές δεν ακολουθούν την κεντρική πολιτική γραμμή για συμμετοχή στις πρυτανικές εκλογές.

ΠΚΣ (ΚΚΕ) απέχει από τη διαδικασία, ενώ η ΔΑΠ (Ν.Δ.) θα συμμετάσχει κανονικά, αφού είναι η μόνη που στηρίζει το νόμο για τα ΑΕΙ.


*Το αγκάθι στις πρυτανικές εκλογές είναι η καθολική ψηφοφορία των φοιτητών, που σύμφωνα με τους καταληψίες «δίνει μεγάλη εξουσία στους πρυτάνεις, αποσυγκροτεί το φοιτητικό συνδικαλισμό και ανοίγει το δρόμο για την εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο».


*Στις 20 Μαΐου διενεργούνται εκλογές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Πολυτεχνείο Κρήτης, ενώ στις 30 στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.


Η αποχή των παρατάξεων και η απεργία της ΠΟΣΔΕΠ θα επιφέρουν πλήγμα στην αξιοπιστία των νέων πρυτάνεων, αφού θα έχουν εκλεγεί από τη μειοψηφία των εκλεκτορικών σωμάτων.


*Οι καταλήψεις, μπορούν να ματαιώσουν τη διαδικασία. Στην περίπτωση αυτή ο νόμος προβλέπει επανάληψη των εκλογών την επόμενη. Κι αν δεν γίνουν ούτε τότε, προβλέπεται παράταση της θητείας των υφιστάμενων αρχών και διενέργεια νέων εκλογών με απόφαση του υπουργού σε διάστημα λίγων μηνών.



*Σε ό,τι αφορά τον τετραετή οικονομικό προγραμματισμό των ΑΕΙ, που προβλέπει ο νόμος της Μαρ. Γιαννάκου, ο νέος υπουργός Παιδείας Ευρ. Στυλιανίδης, έχει δώσει διορία στα ιδρύματα να τον καταθέσουν μέχρι τα τέλη Μαΐου.


Ορισμένες από τις πρυτανικές αρχές, ωστόσο, αρνούνται να συμμορφωθούν, ενώ οι περισσότεροι πρυτάνεις εκφράζουν αδυναμία να καταθέσουν μέσα στις επόμενες μέρες τα εν λόγω προγράμματα και ζητούν παράταση τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο.

*Ο υπουργός θα δώσει μια μικρή παράταση, αλλά κατέστησε σαφές ότι θα περικόψει την κρατική επιχορήγηση σε όποιο πανεπιστήμιο δεν εφαρμόσει τις σχετικές διατάξεις: «Αν, όμως, κάποιος δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, θα πάρει τα λειτουργικά του έξοδα, θα πάρει τα έξοδα για τη φοιτητική μέριμνα, αλλά δεν θα πάρει τα έξοδα για επενδύσεις και για την έρευνα», υπογράμμισε.


Χρήμα με συντελεστή



*Το μοντέλο που έχει δοθεί στους πρυτάνεις, βάσει του οποίου καλούνται να καταρτίσουν τα τετραετή προγράμματα, ορίζει συντελεστές που «ρυθμίζουν» τη ροή του κρατικού κορβανά: Για τις ιατρικές σχολές ο συντελεστής είναι 4, για τις πολυτεχνικές και τη γεωπονική 1,7, για τις φυσικομαθηματικές 1,3 και μόλις 1 για τα ανθρωπιστικά, κοινωνικά και οικονομικά τμήματα.

Σε κάποια πανεπιστήμια θεωρητικής κατεύθυνσης, η επιχορήγηση θα μειωθεί σημαντικά και σε κάθε περίπτωση συνδέεται με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 18/05/2008

http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=90492344

   


Title: Re: Πρυτανικές εκλογές 2008-εφαρμογή του νέου νόμου
Post by: tolos on May 18, 2008, 13:53:23 pm
«δίνει μεγάλη εξουσία στους πρυτάνεις, αποσυγκροτεί το φοιτητικό συνδικαλισμό και ανοίγει το δρόμο για την εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο».

Ξερει κανεις να μου πει ποιες παραταξεις προτασουν αυτα τα βαθυστοχαστα επιχειρηματα;(εκ των οποιων μονο το τριτο εχει καποια βαση, αν και συμφωνω με τον juan, ενω τα δυο πρωτα ειναι καθαρα για γελια...)


Title: Re: Πρυτανικές εκλογές 2008-εφαρμογή του νέου νόμου
Post by: Alexkasgr on May 18, 2008, 14:02:50 pm
Ωστόσο έχω μία απορία: πώς μπορεί μία κατάληψη να σταματήσει εκλογές? είναι αναγκασμένα τα πανεπιστήμια να στήνουν κάλπες μέσα στο χώρο των σχολών? επίσης, ούτως ή άλλως η συμμετοχή των φοιτητών είναι προαιρετική.

Δεν ξέρω αν αυτό απαντάει την απορία σου, πάντως πριν 2 χρόνια που είχαμε Κοσμητορικές εκλογές ταυτόχρονα με τις Πρυτανικές στο Α.Π.Θ., ια θυμάσαι ότι έπεσαν μέσα στις καταλήψεις και τελικά ο νέος Κοσμήτορας αναδείχθηκε τον Σεπτέμβριο αν θυμάμαι καλά, επειδή όλη η Πολυτεχνική τελούσε υπό κατάληψη.


Title: Re: Πρυτανικές εκλογές 2008-εφαρμογή του νέου νόμου
Post by: pandora on May 18, 2008, 14:03:17 pm

Ξερει κανεις να μου πει ποιες παραταξεις προτασουν αυτα τα βαθυστοχαστα επιχειρηματα;(εκ των οποιων μονο το τριτο εχει καποια βαση, αν και συμφωνω με τον juan, ενω τα δυο πρωτα ειναι καθαρα για γελια...)

Να επιχειρήσω να κάνω μια σύντομη μετάφραση.
Κάποιες παρατάξεις (αν όχι οι περισσότερες στην ουσία, άσχετα αν απέχουν αυτή τη στιγμή από τις κινητοποιήσεις), ουσιαστικά θα ήθελαν να μονοπωλήσουν το προνόμιο της ψήφου στις πρυτανικές εκλογές, για ευνόητους λόγους (να λύνουν και να δένουν, μέσω της εκπροσώπησης). Το γεγονός της απευθείας ψήφου, απ' ότι καταλαβαίνω, τους χαλάει τη μαγιά.

Βέβαια  υπάρχει και η άλλη "όψη" : ποιό θα είναι το ποσοστό συμμετοχής των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές? Μικρό σίγουρα. Εδώ έχουμε αποχή 60% στις φοιτητικές εκλογές... ποιός θα πάει να ψηφίσει για πρυτανεία? Τα χάλια μας βέβαια αυτά, και την αδιαφορία μας, τα ξέρουν στο υπουργείο, γι'αυτό και τους βολεύει η διάταξη του νόμου. Ισως όντως να ενδυναμώνεται η πρυτανεία έτσι, αφού οι φοιτητές θα πηγαίνουν για ψήφο αυτόνομα, όχι οργανωμένοι συνδικαλιστικά, και με μικρά ποσοστά συμμετοχής, οποτε και η φοιτητική συμμετοχή - έλεγχος στη λήψη των αποφάσεων θα είναι μικρότερη.
Γι' αυτό όμως δεν φταίει ο Στυλιανίδης, η ανώριμη αντιμετώπιση του θέματος μας ανήκει ολοκληρωτικά. Αντί να κοιτάξουμε να εκμεταλλευτούμε το δικαίωμα της συνδιοικησης, ουσιαστικά το πετάμε στα σκουπίδια. Και για να καλύψουμε την κενότητά μας σαν φοιτητές να βελτιώσουμε το Πανεπιστήμιο, και οι παρατάξεις την αποτυχία τους να εκφράσουν τον φοιτητόκοσμο που απομακρύνεται από τις διαδικασίες, πετάμε και 5 μέρες κατάληψη έτσι να βρίσκεται.


ps ΕΑΑΚ κατά βάση, ΑΡΕΝ και άλλοι


Title: Re: Πρυτανικές εκλογές 2008-εφαρμογή του νέου νόμου
Post by: marauber on May 18, 2008, 14:35:08 pm
Απλό είναι το θέμα. Η προσπάθεια δημοκρατικοποίησης όσον αφορά τη ψήφο στις πρυτανικές εκλογές αποδυναμώνει ουσιαστικά τις φοιτητικές παρατάξεις, ειδικά σε σχολές που υπάρχουν πολλοί φοιτητές που τους έχουν γυρίσει την πλάτη. Όλοι λίγο-πολύ έχουμε ακούσει για τα πάρε-δώσε παρατάξεων και υποψήφιων πρυτάνεων του στυλ: σε στηρίζω στις εκλογές, αλλά θα κάνεις ότι σου πω.


Title: Re: Πρυτανικές εκλογές 2008-εφαρμογή του νέου νόμου
Post by: Godhatesusall on May 18, 2008, 14:36:41 pm
Καταρχάς το θέμα στην καθολική ψηφοφορία είναι το εξής:

ΔΕΝ μπορεί το κάθε ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟ όργανο(όπως είναι ο πρύτανης) να παίρνει αποφάσεις στις πλάτες των φοιτητών με το πρόσχημα ότι έχει λάβει "φοιτητική εντολή"(για να θυμηθούμε τι έχουν κάνει οι κυβερνήσεις με το πρόσχημα της "νοπής λαϊκής εντολής").Με αυτόν τον τρόπο ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ οι λογικές ανάθεσης που είναι αντίθετες με τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες των γενικώς συνελεύσεων...

Αλλά ας μην επικεντρωνόμαστε μόνο εκεί.....

Έναν νόμο(και γενικότερα μια πολιτική) ΔΕΝ την παλεύεις με τους όρους της.Δηλαδή δεν παλεύεις στο δικό τους ταμπλό,αλλά προτάσεις συλλογικά τα συμφέροντα σου και τα διεκδικείς όσο περισσότερο μπορείς.Και για να δώσω ένα (τραβηγμένο) παράδειγμα σκέψου το εξής:Αν αύριο γίνονταν εκλογές και οι υποψήφιοι ήταν ο χίτλερ και ο μουσολίνι τι θα έκανες??Θα έλεγες:"Α, εντάξει ο μουσολίνι  είναι λιγότερο κάθαρμα από τον χίτλερ" και θα τον ψήφιζες ή θα έλεγες:"Αι στο διάολο και εσείς και ο πόλεμος σας,εγώ θέλω να ζήσω ειρηνικά"???

Ο μόνος τρόπος για να παλέψεις την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση(και κάθε νεοφιλελεύθερη πολιτική γενικότερα) είναι να την απορρίψεις και να χτίσεις στις στάχτες της κάτι καλύτερο,κάτι που πραγματικά θα βάζει τον άνθρωπο στο κέντρο και θα προτάσσει τις ανάγκες μας για πραγματική ελευθερία χωρίς καταπίεση από τάξεις ή ομάδες συμφερόντων.Εξάλλου,όσοι προσπάθησαν να παλέψουν το σύστημα από μέσα έγιναν....ΠΑ.ΣΟ.Κ...



Βέβαια  υπάρχει και η άλλη "όψη" : ποιό θα είναι το ποσοστό συμμετοχής των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές? Μικρό σίγουρα. Εδώ έχουμε αποχή 60% στις φοιτητικές εκλογές... ποιός θα πάει να ψηφίσει για πρυτανεία? Τα χάλια μας βέβαια αυτά, και την αδιαφορία μας, τα ξέρουν στο υπουργείο, γι'αυτό και τους βολεύει η διάταξη του νόμου. Ισως όντως να ενδυναμώνεται η πρυτανεία έτσι, αφού οι φοιτητές θα πηγαίνουν για ψήφο αυτόνομα, όχι οργανωμένοι συνδικαλιστικά, και με μικρά ποσοστά συμμετοχής, οποτε και η φοιτητική συμμετοχή - έλεγχος στη λήψη των αποφάσεων θα είναι μικρότερη.
Γι' αυτό όμως δεν φταίει ο Στυλιανίδης, η ανώριμη αντιμετώπιση του θέματος μας ανήκει ολοκληρωτικά. Αντί να κοιτάξουμε να εκμεταλλευτούμε το δικαίωμα της συνδιοικησης, ουσιαστικά το πετάμε στα σκουπίδια. Και για να καλύψουμε την κενότητά μας σαν φοιτητές να βελτιώσουμε το Πανεπιστήμιο, και οι παρατάξεις την αποτυχία τους να εκφράσουν τον φοιτητόκοσμο που απομακρύνεται από τις διαδικασίες, πετάμε και 5 μέρες κατάληψη έτσι να βρίσκεται.

Μήπως οι φοιτητές απομακρύνονται από τις ΓΣ/εκλογές/συνδιοίκηση επειδή από την βρεφική τους ηλικία τους προωθείται από ΠΑΝΤΟΥ η κυρίαρχη πολιτική του ατομικού δρόμου??Μήπως γράφουν τις συλλογικές διεκδικήσεις επειδή λένε:"δεν βαρίεσαι,θα δουλέψω σκληρά και θα πάρω porche και άσε τους άλλους να κλαίγονται"??...Δεν λέω ότι ο φοιτητικός συνδικαλισμός δεν φέρει ευθύνη για την τραγική κατάσταση που επικρατεί...αλλά να μην τα ρίχνουμε και όλα στους "κακούς συνδικαλιστές"....(πάντως το θέμα:"Γιατί ο (φοιτητικός) συνδικαλισμός έχει ατονίσει τόσο πολύ χωράει πολύ συζήτηση και είναι ένα μεγάλο θέμα για την αριστερά)


Μπάς και πρέπει να βάψουμε το forum αντι για κόκκινο......πράσινο??



Title: Re: Πρυτανικές εκλογές 2008-εφαρμογή του νέου νόμου
Post by: pandora on May 18, 2008, 14:43:52 pm

Μήπως οι φοιτητές απομακρύνονται από τις ΓΣ/εκλογές/συνδιοίκηση επειδή από την βρεφική τους ηλικία τους προωθείται από ΠΑΝΤΟΥ η κυρίαρχη πολιτική του ατομικού δρόμου??Μήπως γράφουν τις συλλογικές διεκδικήσεις επειδή λένε:"δεν βαρίεσαι,θα δουλέψω σκληρά και θα πάρω porche και άσε τους άλλους να κλαίγονται"??...Δεν λέω ότι ο φοιτητικός συνδικαλισμός δεν φέρει ευθύνη για την τραγική κατάσταση που επικρατεί...αλλά να μην τα ρίχνουμε και όλα στους "κακούς συνδικαλιστές"....(πάντως το θέμα:"Γιατί ο (φοιτητικός) συνδικαλισμός έχει ατονίσει τόσο πολύ χωράει πολύ συζήτηση και είναι ένα μεγάλο θέμα για την αριστερά)


Μπάς και πρέπει να βάψουμε το forum αντι για κόκκινο......πράσινο??



ντοινγκ

ποτέ δεν είπα ότι δεν φέρει ευθ'υνη η ίδια η παιδεία που προωθεί αυτή τη λογική που ανέφερες.
Το χρώμα του φόρουμ είναι ΡΟΖ. Η τρέντυ όψη του μαύρου.

ps Κατά τ' άλλα, "έχει αθηναϊκές πινακίδες"


Title: Re: Πρυτανικές εκλογές 2008-εφαρμογή του νέου νόμου
Post by: corina on May 18, 2008, 14:51:23 pm
Εμένα αυτό που με προληματίζει  φώτη είναι το εξής:

Γιατί στις καταλήψεις δε φαινόταν αυτός ο "ατομικός δρόμος" όπως λες, και φαίνεται τώρα, κατόπιν καταλήψεων?

Και plzzzzz, έλεος με αυτά τα χρώματα.......βαφείο το έχουμε κάνει....



Για τις πρυτανικές:

Λες ότι με το να πας να ψηφίσεις, δίνεις στον πρύτανη λευκή επιταγή, γιατί μπορεί να πει ότι έχει τη στήριξη των φοιτητών. αν δεν πας να ψηφίσεις, δείχνεις μεν μία αντίδραση, αλλά τι κάνεις για να αλλάξεις την υπάρχουσα κατάσταση? Γνώμη μου, τίποτα. Δηλαδή: οκ, δε σου αρέσει να υπάρχει πρύτανης, έχεις ένα άλλο μοντέλο στο μυαλό σου. Ποιο είναι αυτό? Πώς σκοπεύεις να το προωθήσεις και να το στηρίξεις? τι έχεις κάνει προς αυτήν την κατεύθυνση?
Προφανώς το β' πρόσωπο δεν αναφέρεται σε εσένα - μόνο.
Ωραία, συμφωνώ ότι...διαφωνείς! Δεν μπορώ να καταλάβω από τα γραφόμενά σου ποιο είναι το μοντέλο που έχεις στο μυαλό σου, και πάνω από όλα με ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ θα το οργανώσουμε και θα το πραγματοποιήσουμε????

Η δική μου άποψη τώρα: Η καθολική ψηφοφορία, αν ωριμάσει, μπορεί να γίνει ισχυρό "όπλο" στα χέρια των φοιτητών. Αλλά πρέπει να ωριμάσει: Πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι, πρέπει να ξέρουμε ποιοι είναι οι υποψήφιοι, τι πρεσβεύει ο καθένας, τι κρύβεται πίσω από αυτά που λέει...μέχρι τώρα ψήφιζαν μόνο οι παρατάξεις. και καλώς έως ένα σημείο, γιατί είχαν μία οργανωμένη άποψη και δεν πήγαιναν χύμα στις κάλπες. Όμως ποτέ καμιά παράταξη δεν έκανε ενημέρωση, δε μας είπε γιατί ψήφισε αυτό που ψήφισε ή δεν ψήφισε...
Ο ρόλος των παρατάξεων αν εφαρμοστεί η καθολική ψηφοφορία, δεν εκμηδενίζεται. Ίσα ίσα: γίνεται ρόλος ενημέρωσης και προσανατολισμού. Και μάλιστα γίνεται πιο σημαντικός ρόλος, γιατί πλέον δεν πάει να ψηφίσει κάποιος αντιπρόσωπος αυτά που έχει αποφασίσει η παράταξη, αλλά πρέπει να ενημερωθεί όλος ο φοιτητόκοσμος για το τι είναι οι πρυτανικές εκλογές, πώς μας επηρεάζουν, ποιοι είναι οι υποψήφιοι, τι πρεσβεύει ο καθένας, τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει ο καθένας κ.ο.κ.. Αν δεν μας ενημερώσουν οι παρατάξεις για τα παραπάνω, ποιοι θα το κάνουν?


Title: Re: Πρυτανικές εκλογές 2008-εφαρμογή του νέου νόμου
Post by: corina on May 18, 2008, 16:03:52 pm
και κάτι από την καθημερινή:

Τεστ δημοκρατίας οι πρυτανικές εκλογές
«Αντάρτικο» σε σχολές κατά της εφαρμογής του νέου νόμου για τα ΑΕΙ

Σε τεστ δημοκρατίας θα αναδειχθούν οι επικείμενες πρυτανικές εκλογές, που είναι πιθανόν να διεξαχθούν παρουσία αστυνομίας. Οι πρυτανικές εκλογές αποτελούν την πρώτη απόπειρα εφαρμογής του νόμου-πλαισίου, κύρια αιτία των περσινών φοιτητικών κινητοποιήσεων. Το κλίμα βίας, που δημιουργείται πάλι, φάνηκε στα επεισόδια της περασμένης εβδομάδας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (φοιτητές αφαίρεσαν τον εξοπλισμό από το γραφείο του πρύτανη, ως «ενέχυρο» για τα ταμπλό των φοιτητικών παρατάξεων που αποσύρθηκαν από την είσοδο του κτιρίου, και κράτησαν ομήρους τους Συγκλητικούς). Στην «Κ» μιλούν ο πρύτανης του ΟΠΑ κ. Γρηγόρης Πραστάκος και ένας εκ των φοιτητών. Οι ευθύνες για το κλίμα διάλυσης στα πανεπιστήμια επιμερίζονται σε όλους: πρυτάνεις, πανεπιστημιακούς, φοιτητές, φοιτητοπατέρες (προσφέρουν στήριξη στους καθηγητές και περιμένουν από αυτούς ανταλλάγματα), κόμματα. Ο νέος νόμος («αιώνιοι» φοιτητές, εσωτερικοί κανονισμοί, αξιολόγηση) εφαρμόζεται μόνο σε επίπεδο προθέσεων, ενώ σε ορισμένες σχολές επικρατεί «αντάρτικο». Σ' αυτό το δύσκολο μέτωπο, ορισμένοι πρυτάνεις, όπως του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Αναστάσιος Μάνθος, καταφέρνουν να κερδίσουν τη μάχη...


http://www.ekathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_11/05/2008_269530



Ξέρει κανείς τι εννοεί αυτό που λεέι για τον μάνθο? Ψάχνω μήπως βρω και κάτι άλλο σχετικό.


Title: Re: Πρυτανικές εκλογές 2008-εφαρμογή του νέου νόμου
Post by: corina on May 18, 2008, 16:06:32 pm
Και η καθημερινή συνεχίζει να εκθειάζει τον πρύτανη:

Σεβασμός και… πρόληψη το παράδειγμα του ΑΠΘ

Ο έμπειρος καθηγητής της Ιατρικής Αναστάσιος Μάνθος σίγουρα ήξερε τις παγίδες που θα έπρεπε να αποφύγει εάν ήθελε να διοικήσει σε κλίμα ηρεμίας το πολυπληθέστερο ανώτατο ίδρυμα της χώρας. Πρύτανης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (μεγαλύτερο από το Αθηνών, αφού στο ΑΠΘ υπάρχει και Πολυτεχνική Σχολή) δείχνει σίγουρος να συνεχίσει τη συνταγή, ώστε το ίδρυμα να αναπτύσσεται χωρίς εσωτερικούς κραδασμούς. Πανεπιστημιακοί που μίλησαν στην «Κ» έθεσαν ως σοβαρότερο πρόβλημα του ιδρύματος την… αχανή έκταση του πανεπιστημίου, η οποία εύκολα παραβιάζεται από εξωπανεπιστημιακά στοιχεία.

«Η διαλλακτικότητα και ο σεβασμός είναι δύο βασικές αρχές που πρέπει να έχει κάθε πρύτανης, και να τις καλλιεργήσει ώστε και οι φοιτητές –το πιο “οξύθυμο” μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας– να τις υιοθετήσουν», τόνισε στην «Κ» ο κ. Μάνθος. Βέβαια, εκτός από αυτά τα δύο, σίγουρα μεγάλο πλεονέκτημα στη διατήρηση της ηρεμίας εξασφαλίζει η προληπτική τακτική που εφαρμόζει. «Ολα τα προβλήματα και οι παρεξηγήσεις ξεκινούν από τη δυσπιστία της μιας πλευράς για τις προθέσεις της άλλης. Ετσι, ανακοινώνω δημοσίως όλες μου τις ενέργειες, ώστε να ακούγεται ο αντίλογος και να βρίσκεται μια μέση λύση. Δεν μασάω τα λόγια μου, δεν κρύβω προθέσεις, ώστε να μη θεωρήσει κάποιος ότι τον κοροϊδεύω. Για παράδειγμα, πιστεύω ότι το άσυλο πρέπει να προστατεύεται αυστηρά, όμως οι ίδιοι οι φοιτητές πρέπει να διαφυλάττουν τους πανεπιστημιακούς χώρους, το άσυλο, όπως διατρανώνουν. Αλλιώς, η επέμβαση της αστυνομίας είναι δεδομένη», τονίζει. «Οσα λέω, ας μη θεωρηθούν πανάκεια των προβλημάτων. Το ζητούμενο πάντα είναι η εφαρμογή της δεοντολογίας», συμπληρώνει.

Βέβαια, η καθημερινή πρακτική στα ΑΕΙ έχει αποδείξει ότι πολλές φορές η ηρεμία πληρώνεται… αδρά. Είναι χαρακτηριστικό το περιστατικό σε πανεπιστήμιο της χώρας. Μέλη αριστερής φοιτητικής παράταξης δήλωσαν ότι θα αφήσουν να διεξαχθεί η διαδικασία εξέλιξης πανεπιστημιακών με τον νέο νόμο (αυτόν που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους φοιτητές της ίδιας παράταξης), φτάνει και οι πανεπιστημιακοί του τμήματος να καταψηφίσουν την αξιολόγηση. Και το… deal έκλεισε!

http://www.ekathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_11/05/2008_269520

τι διάλο, ποσοστά παίρνουν?


Title: Re: Πρυτανικές εκλογές 2008-εφαρμογή του νέου νόμου
Post by: corina on May 18, 2008, 16:12:05 pm
Και τα νέα από το πανεπιστήμιο θεσσαλίας:


 Εκλογική προετοιμασία μετ’ εμποδίων (Φώτης Σπανός)
Τοπικά νέα
Σάββατο, 17 Μάιος 2008 17:28

Στη νομική υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας απευθύνθηκε η πρυτανική Αρχή, προκειμένου να δώσει απαντήσεις σε νομικές ασάφειες που προκύπτουν σχετικά με τη διεξαγωγή των πρυτανικών εκλογών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το «πράσινο φως» για την τοποθέτηση των καλπών και στα 20 εκλογικά τμήματα έδωσε χθες το πρυτανικό συμβούλιο στην κεντρική εφορευτική επιτροπή.
Τη Δευτέρα το πρυτανικό συμβούλιο θα συνεδριάσει ξανά για να δει, πού θα στηθούν οι κάλπες των καθηγητών και των εργαζομένων στη περίπτωση που η Θόλος του παραλιακού συγκροτήματος Παπαστράτου τελεί υπό κατάληψη. Συνολικά στους 9.597 ανέρχονται οι φοιτητές, οι καθηγητές και οι εργαζόμενοι που έχουν δικαίωμα ψήφου. Μάλιστα τονίστηκε ο κίνδυνος αναστολής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από την 1η Σεπτεμβρίου, εάν δεν έχει εκλεγεί νέα Πρυτανική Αρχή.

Στους 9.597 ανέρχονται οι ψηφοφόροι για τις πρυτανικές εκλογές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας την ερχόμενη Τρίτη 20 Μαΐου. Από τους 9.597 οι 8.800 είναι προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί φοιτητές και διδάκτορες, ενώ θα ψηφίσουν 406 διοικητικοί υπάλληλοι, ΕΤΕΠ και ΕΔΙΠ καθώς και 391 μέλη ΔΕΠ.

Χθες συνεδρίασε το πρυτανικό συμβούλιο για να εξετάσει τις τελευταίες λεπτομέρειες της διεξαγωγής των εκλογών. Το πρόβλημα όμως είναι οι πολλές νομικές ασάφειες που προκύπτουν σε περίπτωση που παρεμποδιστούν οι εκλογές.

Ο Αντιπρύτανης και μέλος του πρυτανικού συμβουλίου κ. Άγγελος Κότιος είπε: «Συνεδρίασε το πρυτανικό συμβούλιο, όπου κάναμε δεκτές τις αιτήσεις των δύο πρυτανικών σχημάτων, ενώ εγκρίναμε τους καταλόγους του εκλεκτορικού σώματος και ορίσαμε τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών. Υπάρχουν μια πενταμελής κεντρική εφορευτική επιτροπή καθώς και τριμελείς εφορευτικές επιτροπές σε 20 εκλογικά κέντρα. Εμείς ξεκινάμε τη διαδικασία για να στήσουμε κάλπες. Επειδή όμως σε ορισμένα Τμήματα ανακοινώθηκε ότι θα γίνουν καταλήψεις από τους φοιτητές, προσπαθούμε να διαχειριστούμε το ζήτημα και οι δυνατότητες που έχουμε, είναι τρεις: Η πρώτη, να μη διενεργηθούν εκλογές στα τμήματα που θα παρεμποδιστούν, η δεύτερη, να διενεργηθούν οι εκλογές στα εκλογικά τμήματα που υπάρξει πρόβλημα, σε άλλη μέρα στον ίδιο ή σε άλλο χώρο και η τρίτη να εφαρμόσουμε έννομα μέσα. Την τρίτη εκδοχή την απορρίψαμε ομόφωνα, γιατί δεν επιθυμούμε ούτε τη σύγκρουση ούτε την άσκηση αυστηρών μέτρων εναντίον των παιδιών. Απευθυνθήκαμε στη νομική υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας για να έχουμε μια γνωμάτευση των ειδικών, τι πρέπει να πράξει το πρυτανικό συμβούλιο σε περίπτωση που δεν διεξαχθούν εκλογές σε ορισμένα εκλογικά τμήματα λόγω καταλήψεων. Θα ξαναγίνουν; Και αν γίνουν, τι θα κάνουμε με τις ψήφους των άλλων καλπών, όπου δεν υπήρξαν εμπόδια; Θα κρατήσουμε και αυτές τις κάλπες κλειστές για να καταμετρήσουμε όλες τις ψήφους μαζί; Η μέχρι σήμερα νομοθεσία που διερευνήσαμε, δεν μας βοηθά ως πρυτανικό συμβούλιο να πάρουμε σήμερα απόφαση. Ας ελπίσουμε πως οι νομικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου μας και του Υπουργείου Παιδείας θα έχουν έρθει σε επικοινωνία μέχρι και μεθαύριο Δευτέρα, ώστε την ίδια ημέρα το πρυτανικό συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά».
 

Αναστολή λειτουργίας;

Ο κ. Κότιος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εκλογές δεν θα παρεμποδιστούν, ενώ έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου σε περίπτωση που οι εκλογές ακυρωθούν και τελικά δεν αναδειχθεί νέα Πρυτανική Αρχή μέχρι τις 31 Αυγούστου που λήγει η θητεία της σημερινής.

Συγκεκριμένα είπε: «Η νέα Πρυτανική αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές, θα πρέπει να αναλάβει την 1η Σεπτεμβρίου. Εάν δεν συμβεί αυτό λόγω ακύρωσης των εκλογών, υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος από την 1η Σεπτεμβρίου να μη λειτουργεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Γιατί ελλείψει Πρυτανικής Αρχής κανείς δεν θα μπορεί να υπογράφει εντάλματα, μισθοδοσία, να κάνει ορκωμοσίες. Όσοι παίζουν με τη δημοκρατία, θα πρέπει να το ξέρουν αυτό και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, όταν έρθει η ώρα. Κάνουμε έκκληση για μη παρεμπόδιση των εκλογών. Παράλληλα ο υπουργός παιδείας δεν μπορεί νομικά να επιβάλει σε ένα αυτοδιοικούμενο Πανεπιστήμιο, όπως το δικό μας, να παραμείνει ο σημερινός Πρύτανης στη θέση του και μετά την 31η Αυγούστου».

Ερωτηθείς ο ίδιος τι θα κάνει το πρυτανικό συμβούλιο, εάν την Τρίτη το πρωί τελεί υπό κατάληψη όλο το συγκρότημα Παπαστράτου, οπότε δεν θα είναι δυνατή η τοποθέτηση καλπών για τα μέλη ΔΕΠ και τους υπόλοιπους εργαζόμενους, απάντησε: «Το πρυτανικό συμβούλιο εξέτασε προληπτικά όλες τις δυνατές εξελίξεις. Οι εκλογές των μελών ΔΕΠ και των διοικητικών έχουν προσδιοριστεί μέχρι στιγμής να γίνουν στο παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου. Τη Δευτέρα θα επανεξεταστεί το θέμα για να δούμε, αν υπάρχουν αποφάσεις που θα παρακωλύσουν τις εκλογές στο Παπαστράτου. Σε αυτή την περίπτωση εξετάζουμε εναλλακτικά σενάρια που θα μπορούσε να πάρει το πρυτανικό συμβούλιο».

Πάντως οι κάλπες δεν θα στηθούν εκτός Πανεπιστημίου, αλλά ενδεχομένως σε άλλο χώρο εντός του Πανεπιστημίου.

http://www.e-thessalia.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=155311:2008-05-17-15-29-43&catid=34:topikanea&Itemid=54


Title: Απ: Πρυτανικές εκλογές 2008-εφαρμογή του νέου νόμου
Post by: emmanuel on May 18, 2008, 16:22:13 pm
είναι σε γειτονική σελίδα
Σεβασμός και… πρόληψη το παράδειγμα του ΑΠΘ

Ο έμπειρος καθηγητής της Ιατρικής Αναστάσιος Μάνθος σίγουρα ήξερε τις παγίδες που θα έπρεπε να αποφύγει εάν ήθελε να διοικήσει σε κλίμα ηρεμίας το πολυπληθέστερο ανώτατο ίδρυμα της χώρας. Πρύτανης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (μεγαλύτερο από το Αθηνών, αφού στο ΑΠΘ υπάρχει και Πολυτεχνική Σχολή) δείχνει σίγουρος να συνεχίσει τη συνταγή, ώστε το ίδρυμα να αναπτύσσεται χωρίς εσωτερικούς κραδασμούς. Πανεπιστημιακοί που μίλησαν στην «Κ» έθεσαν ως σοβαρότερο πρόβλημα του ιδρύματος την… αχανή έκταση του πανεπιστημίου, η οποία εύκολα παραβιάζεται από εξωπανεπιστημιακά στοιχεία.

«Η διαλλακτικότητα και ο σεβασμός είναι δύο βασικές αρχές που πρέπει να έχει κάθε πρύτανης, και να τις καλλιεργήσει ώστε και οι φοιτητές –το πιο “οξύθυμο” μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας– να τις υιοθετήσουν», τόνισε στην «Κ» ο κ. Μάνθος. Βέβαια, εκτός από αυτά τα δύο, σίγουρα μεγάλο πλεονέκτημα στη διατήρηση της ηρεμίας εξασφαλίζει η προληπτική τακτική που εφαρμόζει. «Ολα τα προβλήματα και οι παρεξηγήσεις ξεκινούν από τη δυσπιστία της μιας πλευράς για τις προθέσεις της άλλης. Ετσι, ανακοινώνω δημοσίως όλες μου τις ενέργειες, ώστε να ακούγεται ο αντίλογος και να βρίσκεται μια μέση λύση. Δεν μασάω τα λόγια μου, δεν κρύβω προθέσεις, ώστε να μη θεωρήσει κάποιος ότι τον κοροϊδεύω. Για παράδειγμα, πιστεύω ότι το άσυλο πρέπει να προστατεύεται αυστηρά, όμως οι ίδιοι οι φοιτητές πρέπει να διαφυλάττουν τους πανεπιστημιακούς χώρους, το άσυλο, όπως διατρανώνουν. Αλλιώς, η επέμβαση της αστυνομίας είναι δεδομένη», τονίζει. «Οσα λέω, ας μη θεωρηθούν πανάκεια των προβλημάτων. Το ζητούμενο πάντα είναι η εφαρμογή της δεοντολογίας», συμπληρώνει.

Βέβαια, η καθημερινή πρακτική στα ΑΕΙ έχει αποδείξει ότι πολλές φορές η ηρεμία πληρώνεται… αδρά. Είναι χαρακτηριστικό το περιστατικό σε πανεπιστήμιο της χώρας. Μέλη αριστερής φοιτητικής παράταξης δήλωσαν ότι θα αφήσουν να διεξαχθεί η διαδικασία εξέλιξης πανεπιστημιακών με τον νέο νόμο (αυτόν που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους φοιτητές της ίδιας παράταξης), φτάνει και οι πανεπιστημιακοί του τμήματος να καταψηφίσουν την αξιολόγηση. Και το… deal έκλεισε!

http://www.ekathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_11/05/2008_269520


Title: Re: Πρυτανικές εκλογές 2008-εφαρμογή του νέου νόμου
Post by: cecilia on May 18, 2008, 16:32:26 pm
Deja Vu..


Title: Re: Πρυτανικές εκλογές 2008-εφαρμογή του νέου νόμου
Post by: corina on May 18, 2008, 17:03:23 pm
Και τα νέα από το πανεπιστήμιο θράκης:
θεσσαλίας  :P κ αρχισα να διαβαζω κ λεω ποιον θολο ποια παραλιακη?  :P

υγ θα σβηστει

το διόρθωσα... :P


Title: Re: Πρυτανικές εκλογές 2008-εφαρμογή του νέου νόμου
Post by: Nessa NetMonster on May 18, 2008, 18:14:04 pm
Ερώτηση κρίσεως: Την περίοδο της χούντας όπως ξέρετε γίνονταν δημοψηφίσματα. Θα πηγαίνατε να ψηφίσετε και γιατί;


Title: Re: Πρυτανικές εκλογές 2008-εφαρμογή του νέου νόμου
Post by: 4Dcube on May 18, 2008, 18:35:09 pm
Ερώτηση κρίσεως: Την περίοδο της χούντας όπως ξέρετε γίνονταν δημοψηφίσματα. Θα πηγαίνατε να ψηφίσετε και γιατί;
Λέμε για πρυτανικές εκλογές ή πρυτανικό δημοψήφισμα;


Title: Re: Πρυτανικές εκλογές 2008-εφαρμογή του νέου νόμου
Post by: Nessa NetMonster on May 18, 2008, 18:38:30 pm
Λέμε για μια κατάσταση όπου ο πρύτανης παίρνει ξαφνικά σκανδαλώδεις εξουσίες με το νέο νόμο, οι οποίες για να δικαιολογηθούν χρειάζονται τέτοιου είδους πατήματα. Αφού προσπαθούμε να ρίξουμε άμεσα το νόμο πλαίσιο (εσείς πιστεύετε ότι μπορούμε;), δεν έχει νόημα να συμμετάσχουμε στη φάρσα που αυτός προβλέπει.


Title: Re: Πρυτανικές εκλογές 2008-εφαρμογή του νέου νόμου
Post by: 4Dcube on May 18, 2008, 18:51:43 pm
Η μοντέρνα διαδικασία των πρυτανικών εκλογών πάντως είναι πιο καθολική από παλιότερα και είναι κάτι που συμβαίνει τώρα. Που σημαίνει ότι είναι κάτι άμεσο. Ιδανικές καταστάσεις καθαρότητας χάνονται στην αβεβαιότητα.


Title: Re: Πρυτανικές εκλογές 2008-εφαρμογή του νέου νόμου
Post by: Nessa NetMonster on May 18, 2008, 19:07:15 pm
Η ψηφοφορία έγινε καθολική, αλλά η εξουσία του πρύτανη αυξήθηκε. Θεωρώ το δεύτερο πιο σημαντικό από το πρώτο.


Title: Re: Πρυτανικές εκλογές 2008-εφαρμογή του νέου νόμου
Post by: Godhatesusall on May 18, 2008, 23:09:12 pm


Για τις πρυτανικές:

Λες ότι με το να πας να ψηφίσεις, δίνεις στον πρύτανη λευκή επιταγή, γιατί μπορεί να πει ότι έχει τη στήριξη των φοιτητών. αν δεν πας να ψηφίσεις, δείχνεις μεν μία αντίδραση, αλλά τι κάνεις για να αλλάξεις την υπάρχουσα κατάσταση? Γνώμη μου, τίποτα. Δηλαδή: οκ, δε σου αρέσει να υπάρχει πρύτανης, έχεις ένα άλλο μοντέλο στο μυαλό σου. Ποιο είναι αυτό? Πώς σκοπεύεις να το προωθήσεις και να το στηρίξεις? τι έχεις κάνει προς αυτήν την κατεύθυνση?
Προφανώς το β' πρόσωπο δεν αναφέρεται σε εσένα - μόνο.
Ωραία, συμφωνώ ότι...διαφωνείς! Δεν μπορώ να καταλάβω από τα γραφόμενά σου ποιο είναι το μοντέλο που έχεις στο μυαλό σου, και πάνω από όλα με ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ θα το οργανώσουμε και θα το πραγματοποιήσουμε????

Το τι προτείνω εγώ ΔΕΝ μπορώ να στο πω ακριβώς τώρα,γιατί πρέπει να σκεφτώ παραμέτρους που δεν είναι στην ειδικότητα μου.Γενικές κατευθυντήριες γραμμές όπως "Δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο που η παραγόμενη έρευναι πάει για το καλό της κοινωνίας και όχι για να παίρνουν ferrari οι μεγαλοκαρχαρίες κτλ κτλ κτλ" μπορώ να σου πω,και μέχρι ένα σημείο, τα λέγανε τα πλαίσια της κατάληψης....

Για να προωθήσω πλήρως το μοντέλο που θέλω για την παιδεία πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρξει πρώτα μετάβαση της εξουσίας από την αστική τάξη στο προλεταριάτο και τις σύμμαχες τάξεις,πράγμα που είναι αδύνατον να γίνει με τους συμερινούς όρους την παγκοσμοιοποιημένης οικονομίας(όσοι το προσπάθησαν κατέληξαν....ΠΑΣΟΚ....).Μέχρι τότε όμως το θεωρώ χρέος μου να αντιπαλεύω με κάθε τρόπο(και πάντα συλλογικά) την κυρίαρχη πολιτική που προσπαθεί να πάρει από εμάς και να τα δώσει στους "μεγάλους".Κλασικό παράδειγμα τέτοιας πολιτικής είναι ο νέος νόμος-πλαίσιο και η προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 16..

Αν πέσουμε στην λούμπα να λέμε:"Α,οκ, το άρθρο 12,15,29 και 45 του νέου νόμου είναι ΟΚ ας τα εφαρμόσουμε" θα έρθουν και θα μας πουν:"Κάντε και σεις 3-4 βήματα πίσω από τον ριζοσπαστικό σας χαρακτήρα και δεχτείτε 5 δικά μας άρθρα για να κάνουμε χωριό"....Αν δεχτούμε την τελευταία πρόταση θα γίνουμε(και το έχει αποδείξει πολλάκις η ιστορία)....ΓΣΕΕ....


Title: Re: Πρυτανικές εκλογές 2008-εφαρμογή του νέου νόμου
Post by: Nessa NetMonster on May 18, 2008, 23:30:00 pm
Δεν είναι ακριβώς έτσι όπως τα λες. Εκτός από τους μακροπρόθεσμους στόχους υπάρχουν και οι βραχυπρόθεσμοι.

Μέχρι πρότινος δεν υπήρχε κάποιος βραχυπρόθεσμος στόχος σχετικά με τη θέση του πρύτανη, γιατί ακριβώς δεν υπάρχει ακόμα κάτι που μπορεί να τον υποκαταστήσει. Οπότε πορευόμασταν μ'αυτό, ελλείψει κάποιας απτής ευκαιρίας να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα. Η καλύτερη επιλογή ήταν να ψηφίσεις τον πιο αριστερό πρύτανη, προσπαθώντας κουτσά στραβά να εκμεταλλευτείς τα λίγα ατού που μπορεί να έχεις, και παράλληλα να συμμετέχεις στο κίνημα. Αυτό πάντα με την ελπίδα ότι θα προκύψουν διαφορετικού τύπου δομές, μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια.

Τώρα όμως δεν έχουμε τέτοια περίπτωση. Έχουμε να κάνουμε με μία αντιδραστική κίνηση, η οποία προσπαθεί να νομιμοποιηθεί. Μπορούμε και πρέπει να την ανατρέψουμε άμεσα. Αυτήν τη στιγμή λοιπόν, δεδομένης της κρισιμότητας της περιόδου, αν ψηφίσεις κάποιον πρύτανη είναι σα να του αναγνωρίζεις τις εξουσίες που ο νέος νόμος προβλέπει. Με την ψήφο σου του δίνεις την έγκριση να ασκήσει τη νέα, διευρυμένη του εξουσία, τουλάχιστον σε επίπεδο συμβολισμού που βγαίνει προς τα έξω.

Αν δεν υπάρξει συμμετοχή στις πρυτανικές εκλογές, ο πρακτικός αντίκτυπος θα είναι να στείλουμε μήνυμα αντίστασης και να απονομιμοποιήσουμε τα νέα δικαιώματα του πρύτανη, όποιος και αν είναι. Δείχνοντας τη θέληση και τη δύναμή μας με αυτόν και με άλλους τρόπους θα μπορέσουμε να εμποδίσουμε τις αντιδραστικές αλλαγές. Είναι μοναδική η ευκαιρία, και σύντομα ίσως χαθεί.


Title: Re: Πρυτανικές εκλογές 2008-εφαρμογή του νέου νόμου
Post by: corina on May 18, 2008, 23:37:04 pm
Εκτός από το επιχείρημα ότι με την καθολική ψήφο μπορεί ο πρύτανης να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα ότι τον ψήφισαν οι φοιτητές, ο πρύτανης τι εξουσίες έχει παραπάνω?
Έχω διαβάσει αρκετές φορές το νόμο και δε νομίζω ότι εκλέγεται με βάση αυτόν κάποιος σούπερ-πρύτανης με νέες αρμοδιότητες...

Και προς αποφυγή παρεξηγήσεων, το ύφος μου δεν είναι ειρωνικό. Απλά προσπαθώ να καταλάβω πλήρως τις απαντήσεις σας.


Title: Re: Πρυτανικές εκλογές 2008-εφαρμογή του νέου νόμου
Post by: Nessa NetMonster on May 19, 2008, 00:24:55 am
Τα πιο χοντρά τα πήραν πίσω, αν θυμάμαι καλά. Κάποιες χοντράδες όμως πάλι έχουν μείνει. Η μεγαλύτερη χοντράδα είναι αυτή:

"Σε περίπτωση που μέλος Δ.Ε.Π. παραμελεί επανειλημμένα τα καθήκοντα του, μη προσερχόμενο σε μαθήματα ή σε Γενικές Συνελεύσεις του Τμήματος ή σε εκλεκτορικά σώματα ή σε άλλα συλλογικά όργανα του οικείου Ιδρύματος στα οποία ορίζεται, ο Πρόεδρος του Τμήματος αναφέρει το γεγονός στον Πρύτανη. Ο Πρύτανης μπορεί να προβεί σε περικοπή μέχρι το ήμισυ του μισθού του συγκεκριμένου μέλους Δ.Ε.Π.. Εάν το μέλος Δ.Ε.Π. εξακολουθεί υπαίτια να ασκεί πλημμελώς τα καθήκοντα του, κατά το πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου, ο Πρύτανης μπορεί, κατόπιν γνώμης του Πρυτανικού Συμβουλίου, να διακόψει τη μισθοδοσία του και να προβεί στην παραπομπή του στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο."

Με δυο λόγια δηλαδή, για το παραμικρό (μη προσέλευση σε... οποιοδήποτε συλλογικό όργανο μπορεί να υπάρχει) δικαιούται ο πρύτανης να κόψει το μισό μισθό του καθηγητή.

Άλλη χοντράδα είναι ότι ο πρύτανης μπορεί πλέον να παρατυπεί πιο εύκολα στο διορισμό και τη μονιμοποίηση καθηγητών (λιγότερος έλεγχος).

Και φυσικά, ο πρύτανης είναι ο μοναδικός άνθρωπος που ελέγχει το Γραμματέα-μάνατζερ. Συνυπολόγισε και τις αρμοδιότητες του τελευταίου...


Title: Re: Πρυτανικές εκλογές 2008-εφαρμογή του νέου νόμου
Post by: RockStar on May 19, 2008, 09:59:38 am
Φίλε Nessa, σέβομαι απόλυτα την άποψή σου. Δε σχολιάζω τη γνώμη σου με σκοπό να "σου την πω", το ξεκαθαρίζω αυτό. Απλώς διαβάζοντας το σχόλειό σου, αισθάνομαι ότι αυτό αλληλοσυγκρούεται νοηματικά από μόνο του.
Συγκεκριμένα:
"παραμελεί επανειλημμένα", δε σημαίνει "για το παραμικρό",αλλά ύστερα από σωρεία "παραμικρών".
Όταν οι υποχρεώσεις ενός ρόλου είναι συγκεκριμένες, σε περίπτωση μη τήρησής τους δεν είναι σωστή η εφαρμογή ποινής;Από τη στιγμή λοιπόν που θα ορίζεται ("συλλογικά όργανα του οικείου Ιδρύματος στα οποία ορίζεται")ακριβώς το ποιος είναι ο ρόλος ενός μέλους Δ.Ε.Π.γιατί να μην τιμωρηθεί σε περίπτωση κωλυσιεργίας;


Title: Re: Πρυτανικές εκλογές 2008-εφαρμογή του νέου νόμου
Post by: Nessa NetMonster on May 19, 2008, 10:10:36 am
Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, όπως διαβάζουμε το νόμο, αν ένας καθηγητής στους ΗΜΜΥ δεν πηγαίνει αρκετά τακτικά στις συνελεύσεις τομέα ή στις συνελεύσεις τμήματος ή στα μαθήματα, θεωρείται ότι ασκεί πλημμελώς τα καθήκοντά του σε βαθμό που να χάνει το μισό του μισθό. Μπορεί δηλαδή να είναι εντάξει στα υπόλοιπα καθήκοντά του, αλλά να χάνει αρκετές συνελεύσεις τομέα πχ - και πάλι, ο πρύτανης αυτοδικαίως του κόβει το μισό μισθό. Αυτό εγώ το λέω "το παραμικρό".

BTW αν ένας πρόεδρος έχει προηγούμενα με κάποιον καθηγητή και τον καρφώσει ψέματα, πώς ελέγχεται αυτό; Δεν ελέγχεται! Με ποιον τρόπο μπορεί ο καθηγητής να βρει το δίκιο του; Δε μπορεί! Ο νόμος δεν προβλέπει καμία διαδικασία.


Title: Re: Πρυτανικές εκλογές 2008-εφαρμογή του νέου νόμου
Post by: ikoufis on May 19, 2008, 10:49:40 am
Νεσσα νομίζεις ότι δεν υπήρχαν μέχρι τώρα παιχνίδια καθηγητών?
Θα σου πω ένα απλό παράδειγμα και μάλιστα οικονομικό γιατί αναφέρεσαι αποκλειστικά σε αυτό(αν και σε ένα μέλος ΔΕΠ μπορεί να υπάρχουν και πιο σημαντικά πράγματα από το οικονομικό).
Εκεί που υπάρχουν κλίκες δεν περίμεναν το νέο πρύτανη με τις νέες αρμοδιότητες να κόψει το μισθό του μέλους ΔΕΠ. Μπορεί να το έχουν κάνει ήδη μην αφήνοντάς τον να εξελιχθεί(το οποίο σημαίνει και αύξηση του μισθού του), βγάζοντας τον έξω από προγράμματα κα.
Δε νομίζω ότι είχαμε το άριστο σύστημα στους καθηγητές και τώρα θα το διαλύσουμε.
Εγώ πιστεύω ότι όποιες κυρώσεις γίνουν στα επόμενα χρόνια, απλά γίνονταν και τα προηγούμενα απλά με πιο ύπουλους και λιγότερο κραυγαλέους τρόπους.
Ταπεινή μου γνώμη,γιατί μου φαίνεται αρκετά επιπόλαια η προσέγγισή σου έτσι όπως την κατάλαβα.(μπορεί να παρανόησα κάτι,δεκτό!)
BTW αν ένας πρόεδρος έχει προηγούμενα με κάποιον καθηγητή και τον καρφώσει ψέματα, πώς ελέγχεται αυτό; Δεν ελέγχεται! Με ποιον τρόπο μπορεί ο καθηγητής να βρει το δίκιο του; Δε μπορεί! Ο νόμος δεν προβλέπει καμία διαδικασία.
Ενώ μέχρι τώρα έπρεπε να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας!
Σε τέτοιες περιπτώσεις ούτε πριν μπορούσε να βρει το δίκιο του..
 


Title: Re: Πρυτανικές εκλογές 2008-εφαρμογή του νέου νόμου
Post by: Nessa NetMonster on May 19, 2008, 14:00:45 pm
Η περικοπή μισθού είναι κάτι πολύ σοβαρότερο από την παρακώλυση της εξέλιξης. Παρ'όλ'αυτά, με το νέο νόμο διευκολύνονται οι παρατυπίες και στον τομέα του διορισμού και της μονιμοποίησης των καθηγητών, καθώς παραλείπονται κάποιοι έλεγχοι νομιμότητας.

Ήταν το κλήμα στραβό, το έφαγε κι ο νόμος πλαίσιο.


Title: Re: Πρυτανικές εκλογές 2008-εφαρμογή του νέου νόμου
Post by: a on May 19, 2008, 16:34:39 pm
Πρυτανικες θα γινουν αυριο και στο ΑΠΘ ή μόνο στη Θεσσαλια και στην Κρήτη?


Title: Re: Πρυτανικές εκλογές 2008-εφαρμογή του νέου νόμου
Post by: corina on May 19, 2008, 17:02:20 pm
Αν και με κάλυψε ο φίλος από πάνω, Nessa, τώρα αν κάποιος παραμελεί επανειλλημένα τα καθήκοντά του, τι γίνεται??
.
.
.
.
.
.
.
τίποτα


Title: Re: Πρυτανικές εκλογές 2008-εφαρμογή του νέου νόμου
Post by: corina on May 19, 2008, 17:02:54 pm
Πρυτανικες θα γινουν αυριο και στο ΑΠΘ ή μόνο στη Θεσσαλια και στην Κρήτη?

Όχι, μόνο θεσσαλλία και κρήτη.

αλλιώς θα είχε βουήξει ο τόπος ρε παιδιά!


Title: Re: Πρυτανικές εκλογές 2008-εφαρμογή του νέου νόμου
Post by: Nessa NetMonster on May 19, 2008, 21:22:46 pm
Αν και με κάλυψε ο φίλος από πάνω, Nessa, τώρα αν κάποιος παραμελεί επανειλλημένα τα καθήκοντά του, τι γίνεται??
.
.
.
.
.
.
.
τίποτα

Ωραία, ας δώσουμε τότε στον πρύτανη το ελεύθερο να κόβει το μισθό όποιου θέλει.


Title: Re: Πρυτανικές εκλογές 2008-εφαρμογή του νέου νόμου
Post by: corina on May 19, 2008, 21:33:35 pm
Αυτό έπιασες από αυτό που είπα?

αλλά και έτσι να το πάρεις, να αφήσω έναν αργόμισθο να τρώει τα λεφτά, αντι π.χ. να τα δώσω για ένα όργανο?

Το χωρίο αναφέρεται ουσιαστικά σε αργόμισθους ή σε ανθρώπους που παραμελούν επίτηδες τα καθήκοντά τους, ακαδημαϊκά και διοικητικά


Title: Re: Πρυτανικές εκλογές 2008-εφαρμογή του νέου νόμου
Post by: Nessa NetMonster on May 19, 2008, 21:51:36 pm
Καταρχάς το χωρίο αναφέρεται σε ανθρώπους που παραμελούν έστω και ένα συλλογικό όργανο, ακόμα και αν είναι άψογοι στις λοιπές τους υποχρεώσεις. Ένας καθηγητής που σκίζεται για τους φοιτητές και για την έρευνα και συμμετέχει πχ στις συνελεύσεις τμήματος αλλά χάνει τακτικά συνελεύσεις τομέα (ή το αντίστροφο) θα πρέπει σύμφωνα με το νόμο να έχει περικοπή του μισθού του στο μισό.

Δεύτερον, μάλλον εσύ δεν έπιασες αυτό που είπα... Γιατί εγώ σου λέω ωραία, όσους δεν είναι άψογοι στα καθήκοντά τους να τους κόψουμε το κεφάλι. Πώς θα διασφαλίσεις ότι ο πρύτανης δε θα εκμεταλλευτεί το νόμο για να περικόψει το μισθό ενός αθώου; Ο νόμος δεν προβλέπει απολύτως καμία ασφαλιστική δικλείδα! Μάλιστα ο πρόεδρος που θα αναφέρει το συγκεκριμένο καθηγητή δε χρειάζεται καν να προσκομίσει στοιχεία - αρκεί ο λόγος του. Και αν λέει ψέματα, δε μπορείς να τον πιάσεις από πουθενά. Γιατί όχι απλά δε γίνεται απολύτως κανένας έλεγχος από οποιονδήποτε ότι ο πρύτανης δεν καταχράστηκε την εξουσία του, αλλά ο θιγμένος καθηγητής δε μπορεί να υποβάλει καν ένσταση (σε ποιον;) μετά την επιβολή της ποινής.


Title: Re: Πρυτανικές εκλογές 2008-εφαρμογή του νέου νόμου
Post by: corina on May 19, 2008, 22:00:44 pm
Νέσσα έχεις πάει σε συνέλευση τομέα?
Γνωρίζονται (ακόμη και από παιδιά) και μετριούντραι στα δάχτυλα. Είναι τρελό σενάριο να θεωρείς ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Αν γινόταν μία τέτοια αδικία, όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοι θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν τα λανθασμένα λεγόμενα του προέδρου - πρύτανη κ.τ.λ.

Επίσης, το ίδιο συμβαίνει και σε συνέλευση τμήματος.

Τέλος, τα διοικητικά είναι και αυτά ένα μέρος των υποχρεώσεων των καθηγητών. Και μάλιστα, ιδιαίτερα αυτών που κατέχουν διοικητικές θέσεις. θα σου άρεζε π.χ. ο διευθυντής ενός τομέα να ...μην πατάει στις συνελεύσεις τομέων? Η να στο θέσω αντίστροφα: θα σου άρεζε ένας καθηγητής να είναι τέλειος στα διοικητικά αλλά...να μην πατάει στα μαθήματα?

Να πω και κάτι ακόμη: Φέτος συμμετείχα σε όσα όργανα σε επίπεδο τμήματος μπορεί να συμμετέχει ένας φοιτητής. Ήμουν εκπρόσωπος στο τμήμα, σε τομέα, ήμουν πέρσι στην εκλογή προέδρου. Η εμπειρία είναι πολύτιμη. Βλέπεις τι δουλειά γίνεται στα διοικητικά, βλέπεις πώς δουλεύει το πανεπιστήμιο, παύεις να βασίζεσαι στην πιο απίθανη - αν μου επιτρέπεις - ερμηνεία των νόμων. Βλέπεις τα όρια που υπάρχουν. Καλό θα ήταν λοιπόν όσοι λαμβάνουν έδρες να τις αξιοποιούν (γιατί π.χ. στον τομέα δεν έχω δει κανέναν άλλον εκτός από μένα) και οι υπόλοιποι να μπορούν με κάποιον τρόπο να δοκιμάσουν και να αποκτήσουν αυτή την εμπειρία που απέκτησα εγώ φέτος.

Αυτά από μένα είναι αρκετά. από εκεί και πέρα ο τρόπος που σκεφτόμαστε είναι πολύ διαφορετικός και ξέρω ότι δεν μπορώ να σε πείσω...ούτε το προσπαθώ άλλωστε, συζήτηση κάνουμε...


Title: Re: Πρυτανικές εκλογές 2008-εφαρμογή του νέου νόμου
Post by: Nessa NetMonster on May 19, 2008, 22:11:40 pm
Νέσσα έχεις πάει σε συνέλευση τομέα?
Γνωρίζονται (ακόμη και από παιδιά) και μετριούντραι στα δάχτυλα. Είναι τρελό σενάριο να θεωρείς ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Αν γινόταν μία τέτοια αδικία, όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοι θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν τα λανθασμένα λεγόμενα του προέδρου - πρύτανη κ.τ.λ.

Επίσης, το ίδιο συμβαίνει και σε συνέλευση τμήματος.

Πες ότι τα επιβεβαιώνουν. Και τι θα γίνει; Ο μισθός του θιγμένου θα εξακολουθεί να είναι ο μισός. Και ο πρόεδρος και ο πρύτανης δε θα πάθουν τίποτα.

Τέλος, τα διοικητικά είναι και αυτά ένα μέρος των υποχρεώσεων των καθηγητών. Και μάλιστα, ιδιαίτερα αυτών που κατέχουν διοικητικές θέσεις. θα σου άρεζε π.χ. ο διευθυντής ενός τομέα να ...μην πατάει στις συνελεύσεις τομέων?

Δε διαφωνώ. Αλλά η έννοια των "συλλογικών οργάνων" που αναφέρει ο νόμος είναι αρκετά νεφελώδης, και η ποινή αρκετά σκληρή, ώστε να αντιτίθεμαι σε τέτοιο μέτρο, ειδικά όταν αφήνεται στην κρίση ενός ατόμου και μόνο.

Αυτά από μένα είναι αρκετά. από εκεί και πέρα ο τρόπος που σκεφτόμαστε είναι πολύ διαφορετικός και ξέρω ότι δεν μπορώ να σε πείσω...ούτε το προσπαθώ άλλωστε, συζήτηση κάνουμε...

Αυτό είναι πολύ λυπηρό. Αν δεν έχεις στόχο να πείσεις, τότε δεν πρόκειται και να πειστείς :-\


Title: Re: Πρυτανικές εκλογές 2008-εφαρμογή του νέου νόμου
Post by: pandora on May 19, 2008, 22:21:31 pm
Να πώ απλά ότι συμφωνώ με ... Νέσσα.

Με τους μισθούς που παίρνουν οι καθηγητές στην Ελλάδα, τόσο δευτεροβάθμιας όσο και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι τραγικό να λέμε ότι θα κόβεται ο μισθός τους επειδή δεν είναι εντάξει σε μία ή δύο υποχρεώσεις τους. Και μάλιστα αυτό να ορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό ( και άρα κομματόσκυλο) διά νόμου ή από τον εκάστοτε πρύτανη σαν αποτέλεσμα ρουσφετολογικών συννενοήσεων. Αν είναι να γίνει κάτι τετοιο, πρέπει να γίνει αφού αυξηθούν οι μισθοί σε επίπεδο ευρωπαϊκό, αφού συγκροτηθεί αμερόληπτη και διαφανής επιτροπή αξιολογητών που δεν θα έχει την παραμικρή σχέση - φυσική ή οικονομική - με κόμματα και αφού δοθεί χρηματοδότηση στα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ ανάλογη με το ποσοστό των φοιτητών που μπαίνουν κάθε χρόνο σε αυτά, για υποδομές, βιβλία, εργαστήρια, έρευνα κ.ο.κ.

Εκεί που διαφωνώ είναι ότι οι φοιτητές που θα ψηφίζουν τον πρύτανη θα έλεγα ότι αντιμετωπίζονται λιγάκι σαν προβατα από τους παραταξιακούς. Δλδ ότι θα νομιμοποιήσουν - με την ψηφο τους - σάπιες καταστάσεις και ότι χρειάζονται φοιτητοπατερούληδες να τους σώσουν.


Title: Re: Πρυτανικές εκλογές 2008-εφαρμογή του νέου νόμου
Post by: corina on May 19, 2008, 22:39:13 pm
Τελοσπαντων...δε διατύπωσα κι εγώ σωστά. Αυτό που λέω είναι ότι ο κάθε πρύτανης ή πρόεδρος ή κ.τ.λ...επείδή δεν είναι ισόβιος, πάντα θέλει να τα έχει καλά με τους συναδέλφους του. Δεν υπάρχει περίπτωση να κόψει μισθό από κάποιον που δεν πάτησε π.χ. 3 συνεχόμενες φορές στη ΓΣ. αυτό το μέτρο, όπως το μεταφράζω εγώ, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί σε καμία αλλη περίπτωση, εκτός ίσως από ακραίες καταστάσεις, όπου πλέον θα μιλάμε για "καθηγητή" που δε θα έπρεπε καν να τον προσφωνούμε έτσι γιατί θα ήταν προσβολή για το λειτούργημα του καθηγητή.

Όσο για το να πείσω ή να πειστώ, όταν οι συζητήσεις έχουν ξαναγίνει και όταν ξέρεις ότι δεν έχεις κοινό τόπο με τον άλλον, δεν έχει νόημα να γράφονται 50 σελίδες αντιπαράθεση σε ένα φόρουμ, καθώς αυτό κουράζει κόσμο. Αυτά! :)