THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Πολιτικά => Topic started by: apostolos1986 on October 19, 2005, 18:50:13 pm



Title: Νεοσυντηρητική στροφή προς ΗΠΑ και Ισραήλ
Post by: apostolos1986 on October 19, 2005, 18:50:13 pm
Παραθέτω ένα άρθρο από την ελευθεροτυπία , το οποίο νομίζω έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον!!!

Η «ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ» από τις Βρυξέλλες στην Ουάσιγκτον και ο ρόλος του Ιδρύματος Αμυντικών Αναλύσεων

Νεοσυντηρητική στροφή προς ΗΠΑ και Ισραήλ

Του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ

Η στην ουσία υιοθέτηση από την κυβέρνηση Μπους της άποψης των Σκοπίων για την ονομασία της ΠΓΔΜ δικαιολογημένα εξέπληξε την ελληνική κυβέρνηση.

Επιλογή του Σπ. Σπηλιωτόπουλου είναι ο διευθυντής του Ιδρύματος Αμυντικών Αναλύσεων, το οποίο άλλωστε υπάγεται στο υπουργείο Εθν. Αμυνας και χρηματοδοτείται από αυτό
Διότι τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση Καραμανλή επιχειρεί μια «νεοσυντηρητική» στροφή στο επίπεδο της γεωπολιτικής. Πρόκειται για αλλαγές που είναι αργές, σταδιακές, όμως ταυτόχρονα καταλυτικές. Μεταβάλλουν κυριολεκτικά το γεωπολιτικό προφίλ της χώρας, χωρίς όμως να αναγγέλλονται με τυμπανοκρουσίες.

Η πρώτη σημαντική αλλαγή είναι η μετατόπιση του άξονα γεωπολιτικής αναφοράς από τις Βρυξέλλες στην Ουάσιγκτον - ή πιο συγκεκριμένα στην πολιτική της κυβέρνησης Μπους. Η αλλαγή αυτή εντοπίζεται στη θεωρία της Ελλάδας ως «στρατηγικού εταίρου» των ΗΠΑ στην περιοχή, η οποία πρωτοδιατυπώθηκε κατά τη μετάβαση του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Μάιο και την οποία δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν οι διάφοροι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στο πλαίσιο της νέας αυτής πολιτικής εντάσσεται και η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αποκάλυψε σε Ελληνες δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσφατα, να συνδράμει την κυβέρνηση Μπους στο γνωστό σχέδιό της για την εξαγωγή «δημοκρατίας και ελευθερίας» στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Η Ελλάδα υποσχέθηκε ότι θα φιλοξενήσει συνέδριο των πολιτικών ηγετών των χωρών της περιοχής στην Αθήνα, που θα έχει θέμα τη δημοκρατία.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση κρίνει ότι ο νέος προσανατολισμός συνάδει με τα εθνικά συμφέροντα. «Ολες οι χώρες των Βαλκανίων», μας έλεγε ανώτατο στέλεχος του ΥΠΕΞ, «αυτή τη στιγμή κοιτάζουν προς την Ουάσιγκτον. Μας συμφέρει λοιπόν μια στενή στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ για την εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή».

Αναβάθμιση με Ισραήλ

Το δεύτερο στοιχείο της αλλαγής είναι η ραγδαία αναβάθμιση των σχέσεων της χώρας με το Ισραήλ και ο σταδιακός απεγκλωβισμός της ελληνικής πολιτικής από την παραδοσιακή φιλοαραβική στάση.

«Οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο», μας έλεγε πρόσφατα Ισραηλινός διπλωμάτης. Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 40% και σήμερα το Ισραήλ είναι ο κύριος αποδέκτης των ελληνικών εξαγωγών στη Μέση Ανατολή. Μια αντιπροσωπεία του ελληνικού Κοινοβουλίου επισκέφθηκε το Ισραήλ τον Αύγουστο, ενώ στο τέλος του μήνα θα υπογραφεί συμφωνία μεταξύ των Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς των δύο χωρών.

Ομως, η πιο σημαντική εξέλιξη είναι η διαφαινόμενη συνεργασία σε θέματα γεωστρατηγικής. Οπως μας έλεγαν ισραηλινές διπλωματικές πηγές, τα τελευταία έτη «υπάρχει σταθερός, καρποφόρος και εντεινόμενος διάλογος για θέματα ασφάλειας και άμυνας μεταξύ των δύο χωρών». Στο πλαίσιο αυτό ο τέως αρχηγός του ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε πρόσφατα το Ισραήλ, το οποίο επίσης σε συνεργασία με τα Ελληνικά Ναυπηγεία κατασκεύασε τρία ταχύπλοα περιπολικά σκάφη για την ελληνική ακτοφυλακή. Μια διμερής συμφωνία για θέματα έρευνας και τεχνολογίας αναμένεται να υπογραφεί σύντομα.

Το Ιδρυμα Αμυντικών Αναλύσεων

Είναι ενδιαφέρον ότι στο θεσμικό επίπεδο οι εξελίξεις αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό αντίστοιχες εξελίξεις στην Αμερική. Στις ΗΠΑ, το φυτώριο των νέων γεωπολιτικών αντιλήψεων δεν ήταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά το Πεντάγωνο όπου, υπό την εποπτεία του Ντόναλντ Ράμσφελντ, μεγαλούργησαν οι νεοσυντηρητικοί Πολ Γούλφοβιτς, Ρίτσαρντ Περλ, Βίκτορ Χάνσον κ.ά. Το αντίστοιχο φυτώριο στην Ελλάδα είναι το Ιδρυμα Αμυντικών Αναλύσεων (ΙΑΑ), το οποίο υπάγεται και χρηματοδοτείται από από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Εκεί μια ομάδα νεοσυντηρητικών αναλυτών, ορισμένοι από τους οποίους προέρχονται από την γνωστή εθνικιστική ομάδα «Δίκτυο 21», διαμορφώνει τις παραμέτρους της νέας γεωπολιτικής της χώρας.

Κεντρικό ρόλο σε αυτές τις διεργασίες διαδραματίζει ο διευθυντής του ΙΑΑ καθηγητής Ιωάννης Μάζης. Ο διορισμός του κ. Μάζη έγινε κατευθείαν από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Σπηλιωτόπουλο με Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως και θεωρείται ότι στηρίζεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ο διευθυντής του ΙΑΑ πιστεύει ότι το νέο γεωπολιτικό δόγμα της Ελλάδας θα πρέπει να εστιάζεται σε δύο κυρίως άξονες: τη στενή πολιτική και στρατιωτική σχέση τόσο με το Ισραήλ όσο και με τις ΗΠΑ.

Σε άρθρο του, το οποίο δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης «Γεωπολιτική», ο διευθυντής του ΙΑΑ επισημαίνει ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή οδηγεί σε αναβάθμιση του Ισραήλ ως «σημαντικού, διεθνούς εμβέλειας στρατηγικού ενεργειακού συντελεστή». Σ' αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα «έχει πολλά κοινά συμφέροντα με το Τελ Αβίβ» και αυτό απαιτεί τη «στρατηγική βελτίωση» των σχέσεων των δύο χωρών. Ο κ. Μάζης προτείνει και στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ που «κρίνεται απαραίτητη ιδιαίτερα στον τομέα της συμπαραγωγής οπλικής τεχνολογίας». Παράλληλα, στο άρθρο του το στέλεχος του ΥΠΕΘΑ διατυπώνει σκληρή κριτική «για τις αμφιβόλου ευφυΐας» παραδοσιακές (δηλαδή φιλοαραβικές) πολιτικές της Ελλάδας στο Μεσανατολικό.

Στην ανάλυσή του επίσης προτείνει την πρόσδεση της Ελλάδας στο αμυντικό δόγμα της κυβέρνησης Μπους. Ετσι, υποστηρίζει τη συμμετοχή της χώρας στην υπό δημιουργία «παγκόσμια αντιβαλλιστική ομπρέλα των ΗΠΑ», που θα πάρει τη μορφή της «ανάπτυξης ναυτικών συστημάτων, τα οποία θα λειτουργούσαν ως αντιβαλλιστικές βάσεις».

Στη συνέχεια προτείνει οι Βρυξέλλες να σταματήσουν να διαδραματίζουν οποιονδήποτε ρόλο στο Κυπριακό, η επίλυση του οποίου θα πρέπει να γίνει αποκλειστικά στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με ΗΠΑ-Βρετανία, που εκφράζουν «την καθορισμένη ηγεμονική πολιτική βούληση της περιοχής».

Η «αποσάθρωση» της Τουρκίας

Οι νέοι γεωπολιτικοί προσανατολισμοί συνοδεύονται από την εκτίμηση των νεοσυντηρητικών αναλυτών του ΥΠΕΘΑ ότι η Τουρκία αποδυναμώνεται στρατηγικά και χάνει το ρόλο της ως προνομιούχου εταίρου των ΗΠΑ στην περιοχή. Οπως παρατηρεί σε υπηρεσιακή του μελέτη ένας άλλος αναλυτής του ΙΑΑ, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, η Τουρκία μετατρέπεται σταδιακά από «ενεργητικό στοιχείο» της Αμερικής στην περιοχή σε «επιβάρυνση».

Από τις εξελίξεις αυτές θα πρέπει οπωσδήποτε να επιδιώξει να ωφεληθεί η Ελλάδα. Ως ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ο διευθυντής του ΙΑΑ προτείνει να παγώσουν οι συνομιλίες με την Τουρκία για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Θα πρέπει να καταβληθεί «προσπάθεια αγοράς χρόνου από πλευράς Αθηνών σε ό,τι αφορά διαφορές πάσης φύσεως με τη γείτονα Τουρκία».

Η «αγορά χρόνου» θα επιτρέψει να εκδηλωθούν στην Τουρκία οι διάφορες διαλυτικές τάσεις. Σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, η χώρα μπαίνει σε μια «δύσκολη περίοδο καθεστωτικής αποσάθρωσης, με τους ισλαμιστές να διεκδικούν την πλήρη περιθωριοποίηση του στρατού και τους κεμαλιστές να προσπαθούν να κρατηθούν στην εξουσία».

Η σταδιακή αποσταθεροποίηση της Τουρκίας είναι πολύ πιθανό, σύμφωνα με την ανάλυση, να οδηγήσει τους στρατιωτικούς να προκαλέσουν επεισόδια εναντίον της Ελλάδας για να ενισχύσουν την εξουσία τους έναντι των ισλαμιστών. Στο πλαίσιο αυτό ο αναλυτής του ΥΠΕΘΑ προτείνει να υιοθετήσει η Ελλάδα μια πολιτική «ενδιάμεσων βαθμίδων κλιμάκωσης» της πολεμικής σύγκρουσης. «Οσο περισσότερες ενδιάμεσες βαθμίδες υπάρχουν τόσο πιθανότερο είναι να σταματήσει η κλιμάκωση με αμερικανική παρέμβαση πριν από την πλήρη εμπλοκή. Οσο καλύτερες σχέσεις έχει η Ελλάδα με τις ΗΠΑ τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν να σταματήσει η κλιμάκωση τη στιγμή που οι ελληνικές δυνάμεις βγαίνουν ωφελημένες».

Δυσφορία ΗΠΑ για Τουρκία

Οι απόψεις για υποβάθμιση της Τουρκίας ως στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ ε
νισχύονται έμμεσα από αμερικανικούς κύκλους. Σε συζήτηση που είχε πρόσφατα ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με Ελληνες δημοσιογράφους δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τα προβλήματα που προκαλεί στην Ουάσιγκτον τα τελευταία έτη τόσο η πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης όσο και ο αντιαμερικανισμός και αντισημιτισμός της τουρκικής κοινής γνώμης.

Πάντως, οι νεοσυντηρητικοί αναλυτές του ΥΠΕΘΑ κατανοούν ότι η εφαρμογή της νέας γεωπολιτικής αντίληψης δεν θα είναι εύκολη. Η στροφή προς την Ουάσιγκτον θα προσκρούσε σε μια ελληνική κοινή γνώμη, η οποία, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό εχθρότητας προς την πολιτική των ΗΠΑ.

Γι' αυτό ο κ. Λαζαρίδης θεωρεί ως προϋπόθεση επιτυχίας την καταπολέμηση του «μόνιμου αντιαμερικανισμού της ελληνικής κοινωνίας».

Ανάλογα είναι και τα προβλήματα με τη φιλοϊσραηλινή στροφή, την οποία προτείνουν οι αναλυτές του ΥΠΕΘΑ. Μια τέτοια στροφή προσκρούει στις αντιρρήσεις του παραδοσιακού κατεστημένου των υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών. Προκειμένου λοιπόν να υλοποιηθεί θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Μάζη, «να εξορκιστούν κάποια δαιμόνια μονίμως εγκατεστημένα στις συνειδήσεις των αρμοδίων για την παραγωγή αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής».


Title: Re: Νεοσυντηρητική στροφή προς ΗΠΑ και Ισραήλ
Post by: apostolos1986 on October 30, 2005, 21:22:03 pm
Επειδή το άρθρο που παρέθεσα ακριβώς από πάνω  είναι κάπως ... μεγάλο και παρατηρώ ότι μάλλον δεν το  έχουν διαβάσει και πολλά μέλη(απολύτως φυσιολογικό) , είπα να κάνω μια περίληψη του παραπάνω άρθρου , έτσι ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να σχολιασθεί περαιτέρω!!

Με λίγα λόγια το άρθρο υποστηρίζει ότι όπως στην Αμερική η εξωτερική πολιτική σχεδιάζεται πλέον από το Υπουργείο Άμυνας , δλδ από τον Ντόναλντ Ράμσφελντ , Γούλφοβιτς , Ρίτσαρντ Περλ, Βίκτορ Χάνσον, όλα αυτά τα καλόπαιδα , έτσι και στην Ελλάδα με το Μάρτιο του 2004 ενισχύθηκε το Ίδρυμα Αμυντικών Αναλύσεων , το οποίο έχει επανδρωθεί από τον Υπουργό Άμυνας Σπ.Σπηλιοτόπουλο με νεοσυντηρητικούς οι οποίοι ανήκουν στην εθνικιστική ομάδα «Δίκτυο 21». Η νέα γεωπολιτική στρατηγική της χώρας είναι η εξής μεταφορά της Ελλάδας από τον σκληρό ευρωπαϊκό πυρήνα προς τον ευρωατλαντικό και ισραηλινό άξονα!!
Αυό αποδεικνύεται από ορισμένα γεγονότα όπως:
Οι 2 επισκέψεις του Καραμναλή στο Λευκό Οίκο μέσα 14 μήνες , πράγμα σπάνιο για έλληνα πρωθυπουργό που πήγαινε επίσκεψη στην Ουάσινγκτον κάθε 4 χρόνια.
Επίσης οι Υπουργοί πηγαίνουν τελικά πιο συχνά στην Ουάσινγκτον παρά στις Βρυξέλλες!!
Η αγορά άχρηστων για τον ελληνικό στρατό F-16 , ενώ είχε προγραμαμτισθεί αγορά Eurofighter 4ης γενιάς.
Ανάπτυξη στενών σχέσεων με το Ισραήλ και υποστήριξη στο Ισραήλ σε διάφορα fora.

Παραθέτω ένα κομμάτι από το άρθρο:

Γι' αυτό ο κ. Λαζαρίδης θεωρεί ως προϋπόθεση επιτυχίας την καταπολέμηση του «μόνιμου αντιαμερικανισμού της ελληνικής κοινωνίας».

Ο Λαζαρίδης είναι μέλος του Ιδρύματος Αμυντικών Αναλύσεων
Επίσης αυτή η στροφή γίνεται γιατί έχει αποδυναμωθεί στα μάτια των ΗΠΑ η Τουρκία!!


Title: Re: Νεοσυντηρητική στροφή προς ΗΠΑ και Ισραήλ
Post by: Verminoz on October 31, 2005, 01:14:34 am
"Οι ευρωμασόνοι και οι φασίστες κερδίζουν έδαφος. Πάμε αδέρφια...πάμε να πάρουμε την πόλη..." ---> Απελπισμένη κραυγή Λιακόπουλου  :P :P :P

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο πάντως. Θα μπορούσε βέβαια ο αριθμός των επισκέψεων στην Ουάσινγκτον να είναι και καθαρά συμπτωματικός. Όσο για την εξωτερική μας πολιτκή, που είναι άθλια, νομίζω πως χρειαζόταν να συσταθεί ένα όργανο που να κάνει σωστότερο προγραμματισμό και στρατηγική.
Από κει και πέρα όμως δεν μ'αρέσει που η ελληνική κυβέρνηση κινείται τόσο κατά τα αμερικανικά πρότυπα και οι υποθέσεις με τις αγορές όπλων έχουν πολύ βρωμιά μέσα τους, μα πολύ βρωμιά.


Title: Re: Νεοσυντηρητική στροφή προς ΗΠΑ και Ισραήλ
Post by: apostolos1986 on October 31, 2005, 01:44:09 am
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο πάντως. Θα μπορούσε βέβαια ο αριθμός των επισκέψεων στην Ουάσινγκτον να είναι και καθαρά συμπτωματικός.
Δεν μπορεί να είναι συμπτωματικός μέχρι πρότινος κάθε εβδομάδα ήταν και ένας υπουργός στο Λευκό Οίκο , και ιδιαίτερα ο Υπ.Δημόσιας Τάξης και ο Υπ.Εθν.Άμυνας για ευνόητους λόγους!!

οι υποθέσεις με τις αγορές όπλων έχουν πολύ βρωμιά μέσα τους, μα πολύ βρωμιά.
Πρώτον οι αγορές όπλων πάντα έχουν βρώμα. Το θέμα είναι η έκταση της βρώμας!!!!
Συνήθως όταν κάναμε ως χώρα κάποια μεγάλη αγορά πολεμικού υλικού (αγορές του αιώνα) κόβαμε το <<καρπούζι>> στα δύο . Επι παραδείγματει τη δεκαετία του 80 είχαν αγοραστεί ένας αριθμός αεροσκαφών από τις Η.Π.Α.(F-16) και ένας αντίστοιχος αριθμός από τη Γαλλία(Μιράζ).(Κάτι άσχετο , μάλιστα τα μιράζ παραμένουν άγνωστος χ για τον τουρκικό στρατό και είναι ένα πλεονέκτημα για μας!!)
Τώρα αγοράσαμε τα αμερικάνικα για να χρυσώσουμε το χάπι στον κ.Μπους και μας τα δίνουν άοπλα και πρέπει να πληρώσουμε διπλάσιες -τριπλάσιες τιμές!!


 Όσο για την εξωτερική μας πολιτκή, που είναι άθλια, νομίζω πως χρειαζόταν να συσταθεί ένα όργανο που να κάνει σωστότερο προγραμματισμό και στρατηγική.
Συμφωνώ να υπάρχει το όργανο όχι όμως να στελεχωθεί με ανθρώπους υπερσυντηρητικούς και υπερεθνικιστές του Δικτύου 21. Ρίξε μια ματιά στο site τους www.diktyo21.gr (http://www.diktyo21.gr)


Title: Re: Νεοσυντηρητική στροφή προς ΗΠΑ και Ισραήλ
Post by: chggr005 on October 31, 2005, 02:57:42 am
Νομίζω πως η αγορά των F-16 με απευθείας ανάθεση ήταν μία από τις κεφαλαιώδεις κοτσάνες που έχει κάνει η κυβέρνηση αυτή. Στην τελική θα μας κοστίσουν τα 3πλάσια λεφτά, στην εξωτερική πολιτική οι ΗΠΑ έχουν ως συνήθως αρνητική στάση προς την Ελλάδα και απομακρυνθήκαμε πάρα πολύ από τον Γαλλογερμανικό άξονα. Νομίζω πως τουλάχιστον στο σημείο αυτό ο Σημίτης είχε δίκιο: επέλεξε η εξωτερική πολιτική της χώρας να κλίνει προς τον Γαλλογερμανικό άξονα και όχι προς τις απαιτήσεις των ΗΠΑ.


Title: Απ: Νεοσυντηρητική στροφή προς ΗΠΑ και Ισραήλ
Post by: Zorbas-E- on October 31, 2005, 05:02:24 am
Όταν τοποθετείται κανείς κατά του USrael είναι αντισημίτης.Όταν για λόγους γεωπολιτικής επιδιώκεται συνεργασία και εξομάλυνση κατηγορείται κανείς για υπερεθνικισμό και νεο(;)συντηρητισμό! Δε θέλω να γίνω κακός, αλλά διάβαζα τις απόψεις σου και στο θέμα για την ένταξη της Τουρκίας και λυπόμουν που συνάδελφος μου έχει απόψεις 12χρονου. Είναι όμως θέμα δικό σου και δε με αφορά. Δε μπορείς όμως να αποκαλείς το Δίκτυο 21 όργανο υπερεθνικισμού επειδή ερμηνεύεις τον κόσμο πίσω από τους παραμορφωτιικούς φακούς των οποιονδήποτε αγκιλώσεων σου. Πριν κρίνει κανείς τέτοιου είδους άρθρα πρέπει να έχει υπόψιν του τη γεωπολιτική και τη δυναμικότητά της. Σκέψου μόνο τη "συμμαχία" Στάλιν-Χίτλερ ...

  Στο Δ21 συμμετέχει ο Ζουράρις αλλά και άλλοι από το χώρο της αριστεράς (πχ ΚΚΕ). Πως γράφεις τέτοια πράγματα ελαφρά την καρδία;

 

 Ερώτηση: γιατί κάποιοι είναι θιασώτες της προσέγγισης με το κράτος του Κεμάλ τη στιγμή που υποφέρουν τα πάνδεινα οι Κούρδοι και φυσικά με το δικό μας παρελθόν;
               γιατί οι ίδιοι είναι πολέμιοι της προσέγγισης με το USrael βρίσκοντας ως πρόφαση τον Σαρόν και τους Παλαιστινίους;
 (μετά την Τουρκία σειρά έχει το USrael στην ΕΕ. γι'αυτό μην εκφέρετε απόψεις που θα αναιρέσετε στο μέλλον. Είναι κρίμα)


Title: Re: Απ: Νεοσυντηρητική στροφή προς ΗΠΑ και Ισραήλ
Post by: Verminoz on October 31, 2005, 10:16:36 am
Όταν τοποθετείται κανείς κατά του USrael είναι αντισημίτης.Όταν για λόγους γεωπολιτικής επιδιώκεται συνεργασία και εξομάλυνση κατηγορείται κανείς για υπερεθνικισμό και νεο(;)συντηρητισμό!

Όντως, έχεις δίκιο σε αυτό....τώρα για το Δίκτυο 21 δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη γιατί δεν ξέρω και πολλά αλλά συνήθως οργανώσεις κάτι τέτοιου τύπου είναι ύποπτες για συντηριτισμό και κυρίως για προώθηση μυστικών συμφερόντων (βλ. "Ακρόπολις" και άλλες μασονικές οργανώσεις)....μακάρι να κάνω λάθος....δεν ξέρω κιόλας με σιγουριά...


Title: Re: Νεοσυντηρητική στροφή προς ΗΠΑ και Ισραήλ
Post by: dictator23 on October 31, 2005, 16:01:51 pm
Koψε λιγο τις αυθεντιες ρε Ζορμπα.Ο καθενας εχει το δικαιωμα να λεει οτι θελει.Οι γνωμες κρινονται παντα.Μη μιλας για τους Κουρδους γιατι ητανε οι NO1 σφαγιαστες των ελληνων και ποντιων στις αρχες του αιωνα στην Τουρκια.Τι νομιζετε οτι ειναι οι Κουρδοι;Tπτ αλλο εκτος απο γενιτσαροι των Τουρκων.Για να γινουμε φιλαρακια με τους αμερικανοεβραιους ειδατε τι εγινε.Πληρωνουμε με το παραπανω αεροπλανα κατωτερα απο εκεινα που θα παιρναμε(ΕUROFIGHTER).Ποιος μου λεει εμενα οτι ξαφνικα οι αραβες δε θα θεωρησουνε την Ελλαδα επισης δυτικο εχθρο με την περαιτερω αμερικανοποιηση.Και αμα γινει αυτο...Αυτη ειναι η εξομαλυνση που κανει η κυβερνηση δλδ κανει τεμεναδες χωρις αντικρυσμα δημιουργωντας και νεους κινδυνους.Ξεχνατε τι ελεγε στην αντιπολιτευση η ΝΔ περι φιλοαμερικανισμου απο την πρωην κυβερνηση;Kαθε συνεννοηση με την αμερικανικη πλευρα ητανε εθνικη μειοδοσια και τωρα παιρνει πι... στους αμερικανους.Οσο για το Δικτυο 21 πολυ το ζητω η 21 Απριλιου μου θυμιζει.Να μη γελιομαστε επισης η ακρα αριστερα περιεχει φασιστοειδη οπως και η ακρα δεξια.Συναντωνται καπου αυτα τα ακρα και νομιζω μπορουνε οντως να συνεννοηθουν σε καποια πραματα οι ανθρωποι!Στην καλυτερη περιπτωση αυτες οι κινησεις της κυβερνησης ειναι εξαγορα χρονου.Αν στο διαστημα αυτο δεν προλαβει να λυσει καποια θεματα για να εχει νεα διπλωματικη θεση(προφανως πιο ισχυρη)  οχι μονο απλα θα ειναι χαμενος χρονος αλλα θα εχουνε προκυψει και νεα προβληματα εκτος απο τα παλια.Τα πρωτα δειγματα ειναι απογοητευτικα.Eκτος απο τα αεροπλανα μην ξεχναμε το Σκοπιανο,στο οποιο φερει μεγαλες ευθυνες η προηγουμενη κυβερνηση και η κυβερνηση του 90-93 που το ανοιξε βεβαια, παρολο τον χωρις ορους φιλοαμερικανισμο της τωρινης  παλι δεν εγινε κατι γεγονος που τις δινει ευθυνες επισης...Το κυπριακο ειναι στασιμο και η Τουρκια κερδιζει χρονο απλα μεχρι παλι οι αμερικανοι να αποφασισουν
 οτι ο χρονος που αγορασε η Ελλαδα τελειωσε ωστε να ακουσουν νεες προσφορες απο τους δηθεν συμμαχους τους(Ελλαδα-Τουρκια) και ειναι σιγουρο οτι ο αντιδημοκρατικο καθεστως της Τουρκιας μπορει να δωσει περισσοτερα απο την Ελληνικη δημοκρατια που παραπαιει σε ποιοτητα
 πολιτικων γιατι απλα ως κοινωνια ημαστε σε κριση.Πολυ CS,Μακης και λαμογια εχει πεσει κατα τη γνωμη μου.Χωρις κιολας πραγματικη οικονομια μονο με τα δανεια να προχωραμε.Κατα τη γνωμη μου υπαρχουν και αντικειμενικες δυσκολιες.Ο Γαλλογερμανικος αξονας παραπαιει,ενισχυεται η Αγγλια απο την αδυναμια των αλλων και εκφερει πλεον μονο αυτη πολιτικο λογο και αποψη για το ευρωπαικο μελλον.Δηλαδη παλι περναμε σε νεα μεταβαση πολιτικα και οικονομικα.Απο την Ευρωπη των λαων(λεμε τωρα ετσι το οραματιζοτανε και οσο πεφτανε οι επιδοτησεις λιγοι μιλουσανε) σε μια αμερικανικη Ευρωπη με τοπικο αρχοντα την Αγγλια.Εν μερει δικαιολογει κανεις τη σταση της κυβερνησης που πιθανοτατα ομως αποδειχτει κοντοφθαλμη μιας και οταν φτασεις  πουλησεις και το βρακι σου ισως πουλησεις και το παιδι σου(το λαο στην προκειμενη περιπτωση).


Title: Re: Νεοσυντηρητική στροφή προς ΗΠΑ και Ισραήλ
Post by: apostolos1986 on October 31, 2005, 16:53:35 pm
@Zorbas-E Μπορεί να έχω απόψεις 12χρόνου , αλλά μήπως πρέπει να ζηταω την άδεια σου για να λέω τις απόψεις μου;;;;; Έχω το αναφαίρετο δικαίωμα να υποστηρίζω ότι θέλω και όποτε θέλω , χωρίς όμως να προσβάλλω κανέναν . Δεν καταλαβαίνω γιατί θύμωσες τόσο πολύ με τις απόψεις μου!!
Εφ'οσον είναι μάλιστα , σύμφωνα με τα λεγόμενα σου επιπέδου 12χρονου , θα μπορούσες έυκολα να αντιπαρατεθείς , αλλά δεν είδα πουθενά κανένα ποστ σου στο τοπικ για την Τουρκία!!Αλλά μάλλον κατάλαβα τι συμαβαίνει ,απαξιείς να αντιπαρατεθείς σε τόσο χαμηλό επίπεδο!!!!

Είσαι δλδ υπέρ της ένταξης μας στον άξονα ΗΠΑ-Αγγλίας;
Είσαι ευχαριστημένος που είναι σχεδόν αποφασισμένο η αύξηση του ελ. στρατού στο Αφγανιστάν;;
Είσαι ευχαριστημένος  που είναι έτοιμοι να στείλουν στρατό στο Ιράκ , ενώ όλοι φεύγουν ;; (Μέχρι και η Ιταλία θα αποσύρει τα στρατεύματα από το Ιράκ)
Αυτές είναι οι απόψεις τους Δικτύου 21 , να τα δώσουμε όλα στους Αμερικάνους , έτσι ώστε να ενδυναμώσουμε τη θέση μας στην περιοχή !!! Αν μ'αυτά συμφωνεί το ΚΚΕ , τι να πω , τότε έχουμε τετραγωνίσει και τον κύκλο!!!


Title: Re: Νεοσυντηρητική στροφή προς ΗΠΑ και Ισραήλ
Post by: chggr005 on November 01, 2005, 08:21:36 am
βρε παιδιά, εγώ θα έλεγα να πέσουν λίγο οι τόνοι. Ας μην ευτελίσουμε το τόπικ αυτό όπως έγινε με το αντίστοιχο τόπικ του Μακεδονικού! Ας εκφέρει ο καθένας την άποψή του χωρίς να υποτιμά τις απόψεις των άλλων και σεβόμενος το δικαίωμα ελευθερίας της έκφρασης.
Αυτό φυσικά πάει κυρίως προς τον αγαπητό κ.Ζορμπά που εξαρχής άναψε τα αίματα. Θα μπορούσες να είχες πει τα όσα είπες πιο διακριτικά, χωρίς να θίγεις κανένα.
Άρα από εδώ και στο εξής πολιτισμένα και ανθρώπινα...  ;) :)


Title: Απ: Νεοσυντηρητική στροφή προς ΗΠΑ και Ισραήλ
Post by: Zorbas-E- on December 12, 2005, 20:46:17 pm
Οι «Ιοί» που βλάπτουν σοβαρά την Ειρήνη...
του Χρύσανθου Λαζαρίδη
Γενικού Γραμματέως του Δικτύου 21   


Η πολιτική «απεμπλοκής» και η έλλειψη πολιτικής Αποτροπής στο περιστατικό των Ιμίων δεν έφερε ασφάλεια, αλλά «γκρίζες ζώνες» και κλιμάκωση των προκλήσεων της 'Αγκυρας.
Τελευταία έχω δεχθεί δημόσιες επιθέσεις για απόψεις μου σχετικά με αμυντικά θέματα. Πιο πρόσφατα, από τη στήλη «Ιός» της Ελευθεροτυπίας, (Κυριακή 27 Νοεμβρίου), όπου σχολιάζοντας ένα κείμενό μου για το Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων, προσπαθούν να με εμφανίσουν ως «φιλοπόλεμο» και οπαδό ... ελεγχόμενης σύγκρουσης με την Τουρκία!
Φυσικά, δεν νιώθω καμία ανάγκη να αποδείξω ότι ... δεν είμαι ελέφαντας! Το ενδιαφέρον είναι ότι εδώ ισχύει το ακριβώς αντίθετο: οι απόψεις του «Ιού» ευνοούν και ενθαρρύνουν τον Πόλεμο και γι` αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Αυτό θα δούμε στις γραμμές που ακολουθούν...


Η πολυπραγμοσύνη της άγνοιας
Το αμυντικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν το δημιουργώ εγώ, το δημιουργεί ο «αναθεωρητισμός» της Τουρκίας. Το πρακτικό πρόβλημα της Ελληνικής 'Αμυνας στο Αιγαίο το δημιουργούν οι συνεχείς και κλιμακούμενες παραβιάσεις των τουρκικών αεροσκαφών. Όταν υπάρχει τέτοιου είδους συνεχής κλιμάκωση, ασφαλώς δημιουργούνται κίνδυνοι εμπλοκής, κάποια στιγμή. Οι κίνδυνοι αυτοί πολλαπλασιάζονται το τελευταίο διάστημα, λόγω προϊούσας εσωτερικής αποσταθεροποίησης μέσα στην Τουρκία...

Σε αυτά τα προβλήματα προσπάθησα να απαντήσω, με την στρατηγική της Αποτροπής και με το δόγμα της Ευέλικτης αντίδρασης. Πρόκειται για έννοιες που δεν αποτελούν - ασφαλώς - δική μου «ευρεσιτεχνία». Έχουν αναδειχθεί εδώ και δεκαετίες κι έχουν δοκιμαστεί σε ποικίλες περιστάσεις, σχεδόν πάντα με επιτυχία.

Η λογική της Αποτροπής στηρίζεται στην εξισορρόπηση ισχύος και την αποθάρρυνση της αντίπαλης επιθετικότητας. Η «ευέλικτη αντίδραση» υποστηρίζει ότι ο καλύτερος τρόπος, ώστε ένα τυχαίο θερμό επεισόδιο να ΜΗΝ οδηγήσει σε πλήρη πολεμική εμπλοκή, είναι να υπάρχουν, κάθε στιγμή, πολλαπλές «ενδιάμεσες βαθμίδες κλιμάκωσης»...

Για να συνυπάρξουμε ειρηνικά με ένα «δύστροπο γείτονα» είμαστε υποχρεωμένοι να τον αποθαρρύνουμε από περαιτέρω προκλήσεις, πείθοντάς τον ότι αν κλιμακώσει, μπορούμε να αντιδράσουμε χωρίς να οδηγηθούμε σε πλήρη σύγκρουση. Να γνωρίζει ότι έχουμε πολλαπλότητα ενδιάμεσων επιλογών, πέρα από την πλήρη υποταγή και την πλήρη εμπλοκή. Αυτό διεθνώς θεωρείται εξαιρετικά μετριοπαθής πολιτική Αποτροπής. Μόνο στην Ελλάδα, κάποιοι ανίδεοι, προσπαθούν να τη βγάλουν ... «φιλοπόλεμη» άποψη!

Δυστυχώς, οι «Ιοί» αποδεικνύονται θαυμαστές της εξωτερικής πολιτικής Σημίτη, ιδιαίτερα την μοιραία εκείνη βραδιά των Ιμίων. Θυμίζω, ότι ο κ. Σημίτης έκανε τότε αλλεπάλληλα σφάλματα. Δεν εννοώ ότι «απέφυγε» τον Πόλεμο με την Τουρκία, γιατί υπάρχουν πολλοί τρόποι να αποφύγει κανείς τον Πόλεμο. Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγεις τον Πόλεμο είναι να ΜΗΝ βγάζεις το στόλο, αν δεν είσαι έτοιμος να τον χρησιμοποιήσεις. Ένας ηγέτης δεν «μπλοφάρει» ποτέ με τέτοια ζητήματα. Ο κ. Σημίτης, δυστυχώς, τα 'κανε μούσκεμα τότε. Μόνος του παγιδεύτηκε σε ένα δρόμο, που δεν του άφηνε καμία «ενδιάμεση επιλογή». Κι αυτό ήταν το πρώτο σφάλμα του. Αλλά δεν ήταν το μόνο. Ούτε καν το σπουδαιότερο: Στην συνέχεια διακήρυξε το δόγμα της «απεμπλοκής». Ότι στόχος της ελληνικής πολιτικής είναι, κάθε φορά που η Τουρκία μας προκαλεί εμπράκτως, εμείς να ... αποφεύγουμε την εμπλοκή μαζί της.

Έτσι η Αθήνα πληροφόρησε την 'Αγκυρα ότι στο εξής, οι προκλήσεις οι δικές της θα οδηγούν σε συνεχείς υποχωρήσεις δικές μας. Οπότε, εμείς της δώσαμε κίνητρο να κλιμακώνει τις προκλήσεις της. Κι αυτό έκανε έκτοτε. Η πολιτική «απεμπλοκής» Σημίτη, δεν έφερε ούτε Ειρήνη, ούτε Ασφάλεια. Έφερε κλιμάκωση των προκλήσεων και των αιτιάσεων της 'Αγκυρας. Έφερε «γκρίζες ζώνες»...

Υπάρχει μια ουσιώδης ασυμμετρία ανάμεσα στον Πόλεμο και την Ειρήνη: Για να υπάρξει Ειρήνη, πρέπει να την θέλουν όλοι, πάντα. Για να υπάρξει Πόλεμος, πρέπει να τον θελήσει μόνο μια πλευρά, μόνο μια στιγμή. Κι επειδή κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τις βουλήσεις και τις διαθέσεις όλων των πλευρών, στο διηνεκές, η καλύτερη εγγύηση Ειρήνης είναι η αποκατάσταση Ισορροπίας και η αποθάρρυνση των επιτιθεμένων. Δυστυχώς, η πολιτική Σημίτη ενθάρρυνε τους επιτιθέμενους και την επιθετικότητά τους. Και οι απόψεις των «Ιών», το ίδιο...


Φοβού τους ακραίους...
Έχει αποδειχθεί πολλές φορές, ότι οι ευγενείς ιδέες δεν απειλούνται από τους εχθρούς τους όσο κινδυνεύουν από τους ακραίους οπαδούς τους: Οι μεγαλύτεροι εχθροί της Γαλλικής Επανάστασης υπήρξαν οι ακραίοι Ιακωβίνοι, που ταύτισαν τα φιλελεύθερα ιδανικά με την γκιλοτίνα της Τρομοκρατίας. Οι μεγαλύτεροι εχθροί του Σοσιαλισμού υπήρξαν οι Σταλινικοί, που ταύτισαν τα ιδανικά της κοινωνικής δικαιοσύνης με τις στρατοπεδικές κοινωνίες και τα «γκούλαγκ». Οι μεγαλύτεροι εχθροί του Χριστιανισμού υπήρξαν οι Ιεροεξεταστές. Και οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ειρήνης είναι οι ακραίοι πασιφιστές.

Θυμίζω ότι οι «Ειρηνιστές» της Ευρώπης ζητωκραύγαζαν, το 1938, για τη Συμφωνία του Μονάχου, πιστεύοντας ότι έτσι θα αποτρέπονταν ο Πόλεμος με το Χίτλερ. Αποδοκίμαζαν, μάλιστα, ως «πολεμοκάπηλο» τον Τσώρτσιλ, που τους προειδοποιούσε ότι η κατευναστική πολιτική έναντι του Χίτλερ έφερνε τον Πόλεμο πιο κοντά. Αποδείχθηκε ότι είχε δίκιο ο Τσώρτσιλ...

Ήταν ακόμα οι «Ειρηνιστές» στις ΗΠΑ, που αποδοκίμαζαν, το 1939-41, την πολιτική του Αμερικανού Προέδρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ υπέρ της Βρετανίας και τις πολεμικές προπαρασκευές στις ίδιες της ΗΠΑ, αποκαλώντας τον Ρούσβελτ «φιλοπόλεμο». Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι κάποιοι εξ αυτών είχαν σχέση με το Ναζιστικό λόμπι στις ΗΠΑ...

Τέλος, ήταν οι «Ειρηνιστές» στην Δυτική Ευρώπη που διαδήλωναν κατά της εγκατάστασης αμερικανικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς στις αρχές της δεκαετίας του '80, αλλά ποτέ δεν είχαν διαμαρτυρηθεί για την εγκατάσταση σοβιετικών πυραύλων στην απέναντι πλευρά (γι` αυτό, άλλωστε, τους είχε καταγγείλει και ο Γκέρτ Μπάστιαν, σύντροφος της Πέτρα Κέλλυ).

Ήταν τότε που οι «Ειρηνιστές» αποδοκίμαζαν ως «φιλοπόλεμο» τον Σοσιαλδημοκράτη Καγκελάριο της Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ (που ζήτησε την εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων, για να εξισορροπήσει τους σοβιετικούς). «Φιλοπόλεμο» χαρακτήριζαν, επίσης, και το Σοσιαλιστή Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Μιτεράν. Ο Μιτεράν τους είχε ειρωνευτεί τότε, λέγοντας το αμίμητο εκείνο: «Στην Ανατολική Ευρώπη υπάρχουν ήδη εγκατεστημένοι (σοβιετικοί) πύραυλοι και στη Δυτική Ευρώπη υπάρχουν διαδηλώσεις εναντίον των (αμερικανικών) πυραύλων, που δεν έχουν εγκατασταθεί ακόμα!»

Τελικώς - και ευτυχώς - η ισορροπία των πυραύλων αποκαταστάθηκε, παρά τις διαμαρτυρίες των «Ειρηνιστών». Κι αυτό δεν έφερε Πόλεμο, έφερε Ειρήνη. Η Σοβιετική πλευρά έγινε πιο συμβιβαστική. Λίγο αργότερα η ΕΣΣΔ κατέρρευσε. Η Ειρήνη διασώθηκε λόγω της Εξισορρόπησης και της Αποτροπής, όχι λόγω της μονομερούς πίεσης των «Ειρηνιστών»...


Οι «Ιοί» πιστεύουν ότι μόνον αυτοί ενδιαφέρονται για την Ειρήνη - όλοι οι άλλοι είμαστε - προφανώς - «αρρωστημένοι φιλοπόλεμοι εθνικιστές». Πιστεύουν ότι η Ειρήνη επιτυγχάνεται με κραυγές περί αφοπλισμού και με ετοιμότητα μονομερών παραχωρήσεων, κατόπιν πιέσεων και άνευ ανταλλαγμάτων. Ούτε τους περνά από το μυαλό ότι τέτοιες πολιτικές ενθαρρύνουν και ανταμείβουν την επιθετικότητα της άλλης πλευράς. Ούτε που μπορούν να διανοηθούν ότι η Ειρήνη προϋποθέτει μακροχρόνιες πολιτικές εξισορρόπησης και αποφασιστικές πολιτικές Αποτροπής. Ούτε που υποπτεύονται ότι η απόψεις τους δεν αποθαρρύνουν τους Έλληνες «φιλοπόλεμους» - ενθαρρύνουν τους Τούρκους στρατοκράτες.

Ασφαλώς, ο Πόλεμος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να τον αφήσουμε στους στρατιωτικούς. Αλλά και η Ειρήνη είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για την αφήσουμε στους επαγγελματικές πασιφιστές..


Ποιοί μιλάνε...
Ενοχλούνται, επίσης, με μιαν αποστροφή του κειμένου μου, όπου υποστηρίζω ότι βλάπτει την εξωτερικ
ή πολιτική μας ο αρρωστημένος και ακραίος αντι-αμερικανισμός. Να ενοχλούσε αυτό το ΚΚΕ, θα το καταλάβαινα. Αλλά τους «Ιούς» της «Ελευθεροτυπίας», από πού κι ως πού;

Έχουν υποστηρίξει το Σχέδιο Ανάν για την Κύπρο, έχουν υποστηρίξει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη, έχουν υποστηρίξει την ΝΑΤΟϊκή πολιτική στα Βαλκάνια. Όλα αυτά υποστηρίχθηκαν πλήρως από την Ουάσιγκτον. Σε όλα αυτά εγώ είτε διαφώνησα ευθέως είτε εξέφρασα δημόσια επιφυλάξεις. Και με ελέγχουν, αυτοί, εμένα, για ... «φιλο-αμερικανισμό»; Το πράγμα καταντά κωμικό.

Ασφαλώς, είναι άλλο πράγμα να διαφωνείς με την πολιτική μιας μεγάλης δύναμης κι είναι τελείως διαφορετικό να καλλιεργείς υστερικό αντιαμερικανισμό. Η κριτική δεν σημαίνει εχθρότητα. Όπως και η συμφωνία δεν σημαίνει ταύτιση.

Μια χώρα οφείλει να διατηρεί τις επιλογές της ανοικτές στο μέλλον, ιδιαίτερα έναντι των ισχυρών. Ο Μάο Τσε Τουγκ είχε πει κάποτε ότι τον ισχυρό εχθρό σου πρέπει να προσπαθείς να τον κάνεις ουδέτερο. Και τον ισχυρό ουδέτερο πρέπει να προσπαθείς να τον κάνεις φίλο σου. Και τον φίλο σου πρέπει να προσπαθείς να τον κάνεις σύμμαχό σου. Όλους - εχθρούς και φίλους - πρέπει να προσπαθείς, συνεχώς, να τους φέρεις έστω κι ένα «κλικ» προς τα σένα...

Ο υστερικός αντιαμερικανισμός κάνει ακριβώς το αντίθετο: μετατρέπει κάθε σημείο προστριβής Ελλάδας-Τουρκίας σε μείζονα αντιπαλότητα Ελλάδας-ΗΠΑ. Κι έτσι ακυρώνει κάθε δυνατότητα άσκησης ελληνικής εξωτερικής πολιτικής...

Ο Σοσιαλιστής Μιτεράν είχε δηλώσει κάποτε, ότι «ο Αντιαμερικανισμός είναι ο Μαρξισμός των ηλιθίων». Κάτι ήξερε ο άνθρωπος...


Title: Απ: Νεοσυντηρητική στροφή προς ΗΠΑ και Ισραήλ
Post by: aliakmwn on December 12, 2005, 21:59:13 pm
Στο φιλοπολεμο (βλεπε στρατοκαυλο) λογυδριο του κ. Χρύσανθου Λαζαρίδη και στον μεταφορεα (βλεπε αχθοφορο) του, απαντηση εχει δοσει με μια ταινια του ο αειμνηστος Stanley Kubrick, και ο τιτλος αυτης "Dr. Strangelove"
(ελληνικος τιτλος: "SOS! Πενταγωνο καλει Μοσχα")

Ζορμπα, ειναι η μονη ταινια για την οποία εδωσα λεφτα και την αγορασα σε DVD αυθεντικη.
Σου τη χαριζω.

Να διευκρινισω πως η απαντηση μου αναφερεται αποκλειστικα στο τελευταιο μηνυμα, καθως εχω ξεχασει τι αλλο γραφτηκε παραπανω και πρεπει να το μελετησω καποια στιγμη για γενικοτερη απαντηση...

Κοντρα στην παρανοϊκη "ισορροπια δυναμεων", ο "ακραιος πασιφιστης" (που εδω ο εν λογω κυριος επιχειρει να παρουσιασει ως αρνητικο χαρακτηρισμο) ανταπαντα με τον πληρη αφοπλισμο, την ειρηνικη συνυπαρξη και την ολοκληρωτικη αποκλικακωση.
Καμια ισορροπια, καμιας δυναμης.
Ειρηνη, αφοπλισμος και συνεργασια!

Οι αναφορες σε ιστορικα παραδειγματα που εμπλεκουν την παλαι ποτε Σοβιετικη Ενωση και τον δυτικο κοσμο, ειναι πραγματι πολυ διδακτικα.

Μονο που ο εν λογω κυριος (οπως και ο αχθοφορος του) εντεχνως ξεχναει σε ποια κατασταση αναφερεται: Κυριοι, αναφερεται σε εναν ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ!

ΠΟΛΕΜΟΣ!

Οταν ο Χρουστσοφ πηγε να εγκαταστησει τους πυραυλους στην Κουβα, οταν ο Σμιτ πηρε αμερικανικους πυραυλους και ο "σοσιαλιστης" (XAXAXAXAXAXA) Μιτεραν ετριβε τα χερια του, στον κοσμο ειχαμε ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ!

Οι διαφορες ειναι τεραστιες, καθως σημερα:

1) Δεν βρισκομαστε σε πολεμο με την Τουρκια.
2) Δεν βρισκομαστε σε ψυχρο πολεμο με την Τουρκια.
3) Δεν διανυουμε ιστορικη περιοδο αναλογων αναταραχων, παρα τις καθημερινες ευχες μερικων κυκλων και "δικτυων".


Η αναλυση του εν λογω κυριου ειναι πολυ ομορφη, προϋποθετει ομως ενα δεδομενο πολεμικο κλιμα, μια πολεμικη αντιληψη, μια φιλοπολεμη οπτικη γωνια.

Οσο για τις παραβιασεις, πυροτεχνηματα και τιποτε παραπανω. Εντυπωσιασμοι, απο ενα κρατος με τοσα πολλα εσωτερικα προβληματα, πολυδιασπασμενο, και εναν πρωθυπουργο που αισθανεται οτι πολλες φορες η εξουσια δεν βρισκεται ουτε κατ' ελαχιστον στα χερια του! Ας μην ξεχναμε, κυριοι, πως η Τουρκια ακομα δεν εχει θεμελιωσει μιαν ουσιαστικη αστικη δημοκρατια (ισως να μην το καταφερει και ποτε!), πως εκει εκτος απο τις τρεις εξουσιες, υπαρχει και μια τεταρτη: Η Στρατιωτικη!

Ο Ερντογαν δεν εχει να παλεψει με τον Καραμανλη ή τον Παπανδρεου, αλλά με τους στρατηγους του τους ιδιους!


Αν υπαρχει ενας και μοναδικος λογος, για τον οποίο θα επρεπε να φιλησουμε το χερι του Σημιτη, ειναι οι χειρισμοι του κατα την κριση των Kardak-Ιμιων. Γιατι αν δεν χειριζοταν ετσι την κριση, σημερα μπορει να μην ημασταν ζωντανοι για να τον βρισουμε...


Η πολιτικη, κυριοι, και κυριως η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, δεν γινεται μεσα απο τα τηλεπαραθυρα του Ευαγγελατου, ή απο τις φυλλαδες της Χρυσης Αυγης. Χωνεψτε το καλα.




Title: Απ: Νεοσυντηρητική στροφή προς ΗΠΑ και Ισραήλ
Post by: Zorbas-E- on December 12, 2005, 23:04:57 pm
Σ'ευχαριστώ την έχω ήδη σε DivX από χρόνια.

 αχθοφόρος - λαουτζίκος