THMMY.gr

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και Τεχνικά Θέματα => Δικτύωση, Internet, Modems, Servers => Topic started by: Krono on May 09, 2008, 16:51:32 pm



Title: Gigabit Switch.
Post by: Krono on May 09, 2008, 16:51:32 pm
     Τον τελευταίο καιρό σκέφτομαι να αγοράσω ένα Gigabit Ethernet switch-ακι με 5 θύρες για να επιταχύνω λίγο το LAN. Φυσικά θα ήθελα να κρατήσω το κόστος όσο χαμηλότερο γίνεται χωρίς εκπτώσεις στις επιδόσεις. Έτσι κι αλλιώς το switch είναι μια απλή συσκευή.
     Ήθελα λοιπόν να ρωτήσω αν υπάρχουν μάρκες που είναι καλύτερες από τις άλλες και ποιές. Αν έχετε να προτείνετε κάτι και αν πρέπει να προσέξω κάποια πράγματα.
     Γενικά έχω δει D-Link και Netgear (δεν ξέρω αν θα το βρω) και συγκεκριμένα το D-Link DGS-1005D και το Netgear GS605. Εκτός του ότι όσο μεγαλύτερο buffer τόσο το καλύτερο υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να προσέξω;


Title: Re: Gigabit Switch.
Post by: Johnny English on May 09, 2008, 16:53:57 pm
Εγώ έχω ένα NetGear και είναι μια χαρά..

Στο Gbit πηγαίνουν όλα σφαίρα (file transfers κτλ).. τί buffer κτλ.. Δε ξέρω πόσα PC θα βάλεις να κάνουν ταυτόχρονα μεταφορές, αλλά γενικά το πιο απλό να πάρεις θα είσαι ok.


Title: Re: Gigabit Switch.
Post by: Dr. Gonzo on May 09, 2008, 18:20:34 pm
 Για τα Jumbo Frames που υποστηρίζουν τα Gigabit, οι απόψεις διίστανται, όχι μόνο για το μέγεθος των frames, αλλά και για την ίδια τη χρησιμότητά τους.
Αν μεταφέρεις κυρίως HD αρχεία >2GB ή και μεγάλα rar (ως single files) τότε μάλλον θα πάει καλύτερα. Αν όχι (π.χ. LAN gaming κτλ) πολλοί χρήστες έχουν αναφέρει απροσδιόριστο lag.
Για το netgear ακούγονται πολύ καλά λόγια.
Για το file transfer μην τρελαίνεσαι, να έχεις υπόψη σου ότι παίζει ρόλο και η διαμεταγωγή των δίσκων.
Από RAID-0 σε SB600 προς RAID-0 σε ICH9R, είδα maximum 70MB/s με compression όμως από FileZilla.
Για μεταφορά αρχείων από τα windows είδα και μέχρι 50MB/s (που είναι και πάλι 5 φορές καλύτερα από τα 10-11MB/s με το 100άρι switch).
Ρίξε και μια ματιά στο 3Com, οι περισσότεροι φίλοι μου αυτό έχουν, και δεν έχουν αναφέρει προβλήματα.


Title: Re: Gigabit Switch.
Post by: Krono on May 09, 2008, 20:34:09 pm
     Μόλις παρήγγειλα τελικά το D-Link με 32Ε από το e-shop! Μου άρεσε έτσι όπως είδα τα χαρακτηριστικά του και δεν είδα κακές κριτικές στο internet. Θα δείξει! Το θέμα είναι ότι έχω βάλει μέσα στο LAN έναν gigabit ethernet σκληρό ασφυκτιά.
     Γενικά έχω ένα PC με Fast Ethernet, οπότε έκει δε θα υπάρξει βελτίωση, και έναν Mac laptop με Gigabit Ethernet, όπου θα πρέπει να δω μεγάλη διαφορά, λογικά θα φτάσω στα όρια του σκληρού. Επίσης πιστεύω πως ότι γενικά θα βελτιωθούν τα πράγματα γιατί θα μπορώ πχ να κάνω file transfer από τον σταθερό και από τον φορητό με wireless ταυτόχρονα προς τον σκληρό.
     Επίσης τώρα με το switch του router δεν βλέπω πάνω από 7MB/s και μάλιστα όχι σταθερή. Δεν ξέρω πού μπορεί να οφείλεται αυτό. Πάντως το gigabit switch-ακι θα είναι σίγουρα μεγάλη αναβάθμιση ταχύτητας και για το μέλλον που θα αναβαθμίσω και το PC.


Title: Re: Gigabit Switch.
Post by: Krono on May 10, 2008, 16:53:21 pm
    Εντάξει, το πήρα το switch-ακι, το σύνδεσα και τώρα... δεν υπάρχει απολύτως καμία διαφορά!!!  >:(
    Στο switch η ένδειξη για το σκληρό και στον Mac είναι Gigabit και στον σταθερό και το router FastEthernet. Έλεγξα τον Mac και τον σκληρό και φαίνεται να έχουν συνδεθεί σε 1000Μ full duplex. Όλα φαίνονται φυσιολογικά, αλλά το file transfer δεν ξεπερνά τα 5MB/s.
    Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τί φταίει. Υποθέτω πως οι FastEthernet συνδέσεις στο switch δεν θα πρεπει να επιρρεάζουν τις Gigabit. Μηπως έχει κανείς κάποια ιδέα για το τί μπορώ να κάνω για να αντιμετωπίσω το πρόβλημα;


Title: Re: Gigabit Switch.
Post by: marauber on May 10, 2008, 18:34:04 pm
Πες λίγο αναλυτικά τη διάταξη του LAN σου. To router που λες είναι adsl modem/router; Από ότι κατάλαβα έχεις συνδέσει σε LAN εξωτερικό σκληρό;


Title: Re: Gigabit Switch.
Post by: Krono on May 10, 2008, 19:10:04 pm
Πες λίγο αναλυτικά τη διάταξη του LAN σου. To router που λες είναι adsl modem/router; Από ότι κατάλαβα έχεις συνδέσει σε LAN εξωτερικό σκληρό;

Ναι, έχω τα εξής τώρα:

το WAG200G router συνδέεται στο switch-ακι
τα υπόλοιπα είναι πάνω στο switch
και είναι Mac φορητός με gigabit ethernet
PC με FastEthernet
και mybookworld εξωτερικός σκληρός με gigabit ehternet.

     Όλα παίρνουν επιτυχημένα IP addresses με DHCP από τον router και βγαίνουν άνετα προς το internet.
     Το switch έχει ένδειξει για τη σύνδεση που επιτυγχάνεται και οι ενδείξεις δείχνουν GigabitEthernet με τον φορητό και το σκληρό και Fast Ethernet με το route και το PC. Στον Mac έχω βάλει καρφωτά τη ρύθμιση 1000M full duplex και όταν μπήκα στο cofiguration του σκληρού λέει ότι συνδέεται με 1000Μ.
     Επίσης τα καλώδια είναι CAT5 για τον φορητό και CAT5e για τον σκληρό (ακόμα καλύτερα δηλαδή). Υπάρχει περίπτωση να φταίει κάποιο καλώδιο; Πώς το βλέπετε; Εχω ξεμείνει από ιδέες.
     Το βλέπω ο σκληρός να δημιουργεί το πρόβλημα, γιατί δοκίμασα να κάνω file transfer και από τους δυο υπολογιστές προς τον σκληρό και η ταχύτητα μεταφοράς μειώθηκε και στους δυο υπολογιστές, άρα γινόταν bottleneck στον σκληρό. Και πάλι όμως και ανάμεσα στους δυο υπολογιστές δε φτάνω ταχύτητες ουτε καν κοντά στα 100Μ. Τα 40 Μ είναι απαράδεκτη ταχύτητα!


Title: Re: Gigabit Switch.
Post by: odys2008 on May 10, 2008, 19:49:38 pm
Ποιον σκληρό έχεις? Αν έχεις τον mybook με ethernet τότε τόσο πιάνει σε ταχύτητες


Title: Re: Gigabit Switch.
Post by: Krono on May 10, 2008, 20:13:06 pm
Ποιον σκληρό έχεις? Αν έχεις τον mybook με ethernet τότε τόσο πιάνει σε ταχύτητες

Τον WD MyBookWorld 500GB, έχω!
Πλάκα κάνεις τότε γιατί τον κάνανε Gigabit; Για τα μάτια του κόσμου; Δηλαδή η ταχύτητα του σκληρού και όχι της κάρτας δικτύου του τον περιορίζει σε 40-50Mbps;;;


Title: Re: Gigabit Switch.
Post by: marauber on May 10, 2008, 20:25:23 pm
Ποιον σκληρό έχεις? Αν έχεις τον mybook με ethernet τότε τόσο πιάνει σε ταχύτητες

Τον WD MyBookWorld 500GB, έχω!
Πλάκα κάνεις τότε γιατί τον κάνανε Gigabit; Για τα μάτια του κόσμου; Δηλαδή η ταχύτητα του σκληρού και όχι της κάρτας δικτύου του τον περιορίζει σε 40-50Mbps;;;

Αποκλείεται η ταχύτητα του σκληρού να είναι τόσο χαμηλή. Οι σκληροί έχουν ταχύτητες 40-60 ΜB/s, οπότε σίγουρα ωφελούνται από το gigabit ethernet.

Δεν είμαι ειδικός, υποψιάζομαι όμως πως το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι μπλέκεις δύο διαφορετικά τοπικά δίκτυα μαζί. Γιατί δίνεις IP από το DHCP του router; Δοκίμασες να το βγάλεις από το δίκτυο να δεις πως θα πάει; Μήπως περνάει από το router τώρα η μεταφορά γιαυτό και είναι επιπέδου 100Μbit;
Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φταίει και το cat5 καλώδιο, θεωρητικά επαρκεί για gigabit, στην πράξη δεν ισχύει πάντα αυτό, οπότε για σιγουριά καλό θα ήταν να δοκιμάσεις με cat5e ή cat6.


Title: Re: Gigabit Switch.
Post by: Krono on May 10, 2008, 20:42:07 pm
     Ποπο, παιδιά μόλις είδα πολλές συζητήσεις στο internet που όλες έλεγαν το ίδιο ακριβώς πράγμα: Για την απαράδεκτη ταχύτητα των σκληρών αυτών! Έλεος! Όντως περιγράφουν τις ταχύτητες που πιάνω κι εγώ! Λένε ότι ίσως τα συστήματα αυτά που προορίζονται για NAS δεν έχουν κάλό επεξεργαστή και μνήμη οπότε σέρνονται...
     Οπότε συμβουλή σε όποιον πάρει κάτι τέτοιο είναι να περιμένει να σέρνεται!


Title: Re: Gigabit Switch.
Post by: Krono on May 10, 2008, 22:11:05 pm
Με όλα αυτά το switch δεν το χρειάζομαι και τόσο πολύ και το πουλάω σε όποιον το θέλει. Θα το βάλω στις αγγελίες.

Edit: Γράψτε λάθος! Θα προσπαθήσω να το επιστρέψω!


Title: Re: Gigabit Switch.
Post by: odys2008 on May 12, 2008, 00:32:37 am
Εμ είδες που σου είπα? Το είχα δει στο adslgr. To gigabit είναι διαφημιστικό από ότι φαίνεται


Title: Re: Gigabit Switch.
Post by: Krono on May 12, 2008, 01:44:21 am
Εμ είδες που σου είπα? Το είχα δει στο adslgr. To gigabit είναι διαφημιστικό από ότι φαίνεται

Απάτη είναι, όχι διαφήμιση! Πού να πάει το μυαλό σου ότι θα κάνουν κάτι τέτοιο για να σε ξεγελάσουν.
Τέλος πάντων! Δε με πειραζει και τόσο πολύ που θα περιμένω λίγο παραπάνω για να μεταφερθούν τα αρχεία μου. Απλά ήταν άσχημη φάση που το έμαθα έτσι!