Title: Προτάσεις - παρατηρήσεις για τα εργαστήρια Post by: pmousoul on April 16, 2008, 08:33:00 am Ο καθένας θα μπορούσε να γράψει τον πόνο του εδώ... Ο λόγος είναι ο προφανής! Αν και είμαστε πολυτεχνική σχολή εντούτοις τα εργαστήριά μας είναι λίγα και ανεπαρκή. Υπάρχει βέβαια και η έλλειψη προσωπικού... Πριν κάνω την πρότασή μου θα ήθελα να περιγράψω μία εμπειρία που έζησα στο λύκειο, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή μου να σπουδάσω σε πολυτεχνείο. Κατ' αρχήν το λύκειο που τελείωσα στην Κύπρο ήταν πολυκλαδικό και ο κλάδος μου λεγόταν πρακτικό. Ο συγκεκριμένος κλάδος έδινε έμφαση σε μαθηματικά, φυσική, χημεία όχι μόνο στην θεωρία στην περίπτωση της φυσικής και της χημείας. Συγκεκριμένα κάθε εβδομάδα μία μέρα κάναμε 4 45λεπτα εργαστήρια (2 45λεπτα για φυσική και 2 45λεπτα για χημεία). Τα εργαστήρια αυτά ήταν πολύ σημαντικά για 'μένα όχι μόνο για κατανόηση της θεωρίας αλλά για την ανάπτυξη του τρόπου σκέψης θεμελίωσης μιας θεωρίας με συγκεκριμένη μαθηματική περιγραφή. Την συγκεκριμένη λοιπόν μέρα των εργαστηρίων η τάξη χωριζόταν σε δύο τμήματα. Το ένα έκανε για 2 45λεπτα εργαστήριο φυσικής (π.χ. μέτρηση της επιτάχυνσης της βαρύτητας) και ταυτόχρονα το άλλο εργαστήριο χημείας (π.χ. ογκομετρήσεις) και στα επόμενα δύο 45λεπτα τα τμήματα αυτά θα άλλαζαν εργαστήριο (αυτοί που έκαναν εργαστήριο φυσικής θα πήγαιναν στο εργαστήριο χημείας κ.τ.λ.). Το σπουδαιότερο με τα συγκεκριμένα εργαστήρια δεν ήταν το ότι αποκτούσες τεχνικές γνώσεις. Στο εργαστήριο φυσικής για παράδειγμα πριν χωριστούμε σε ομάδες αντίστοιχες των πειραματικών διατάξεων που υπήρχαν στο εργαστήριο η καθηγήτρια μας περιέγραφε αρχικά το θεωρητικό υπόβαθρο του πειράματος και έπειτα τα βήματα της πειραματικής διαδικασίας με έμφαση στις μετρήσεις που έπρεπε να ληφθούν. Την επόμενη εβδομάδα κατά την διεξαγωγή ενός νέου εργαστηρίου έπρεπε να παραδώσουμε στην καθηγήτρια αναφορά που να περιέχει τα εξής : 1. Σύντομο θεωρητικό υπόβαθρο του πειράματος. 2. Περιγραφή της πειραματικής διαδικασίας. 3. Πίνακες μετρήσεων. 4. Γραφικές παραστάσεις με την χρήση των μετρήσεων. 5. Εξαγωγή μαθηματικής έκφρασης από την μορφή των γραφικών παραστάσεων και σύγκρισή τους με τις αντίστοιχες εκφράσεις από την θεωρία. 6. Υπολογισμός σφαλμάτων. 7. Συμπεράσματα. Οι αναφορές μας αξιολογούνταν και μας επιστρέφονταν την επόμενη εβδομάδα με βαθμό και παρατηρήσεις. Έχουν περάσει 7 χρόνια και τα θυμάμαι... :) Προσωπικά αυτός ο τρόπος μάθησης με βοήθησε πολύ... προσωπικά απεχθάνομαι την λύση προβλημάτων με χαρτί και μολύβι για να κατανοήσω θεωρία όταν αυτό μπορεί να γίνει με τον πιο πάνω τρόπο... Έτσι επέλεξα ένα πολυτεχνικό κλάδο με την πεποίθηση ότι θα ήταν μία συνέχεια της πιο πάνω διαδικασίας ίσως και με πολύ καλύτερες διατάξεις και εργαστήρια... αλλά τελικά... Title: Re: Προτάσεις - παρατηρήσεις για τα εργαστήρια Post by: pmousoul on April 16, 2008, 08:42:40 am Μία πρόταση-παρατήρηση που θα ήθελα να κάνω αφορά τα εργαστήρια ηλεκτρονικής και ψηφιακών.
Είδα πρόσφατα συμφοιτητές από μικρότερα έτη να προσπαθούν να βρουν τιμές παραμέτρων (αντιστάσεις) σε ενισχυτές με διπολικά και FET στο μάθημα των Ψηφιακών Ι. Οι συγκεκριμένες εργαστηριακές ασκήσεις κατά την γνώμη μου πρέπει να γίνονται μαζί με το μάθημα της Ηλεκτρονικής Ι για κατανόηση της λειτουργίας των εξαρτημάτων αυτών στην γραμμική περιοχή (ενισχυτές). Στα Ψηφιακά Ι θα πρέπει να τονιστεί η διακοπτική λειτουργία αυτών των εξαρτημάτων. Θα μπορούσε εργαστηριακά να γίνει μία απλή εισαγωγή στις γλώσσες περιγραφής υλικού για την σχεδίαση ψηφιακών (HDLs) μαζί με την σχεδίαση απλών κυκλωμάτων σε σχηματικό... Αυτή η απλή εισαγωγή στις HDLs θα μπορούσε να συνεχιστεί εργαστηριακά στα υπόλοιπα μαθήματα ψηφιακών. Title: Re: Προτάσεις - παρατηρήσεις για τα εργαστήρια Post by: Wade on April 16, 2008, 16:58:10 pm Πολύ καλή και λογική πρόταση. Είναι πραγματικά δύσκολη η κατανόηση της λειτουργίας εξαρτημάτων όπως το FET και το διπολικό τρανζίστορ μόνο από θεωρητική μελέτη, αφού η χρήση τους και ο τρόπος λειτουργίας τους γίνονται περισσότερο κατανοητές μέσα από πρακτικές εφαρμογές. Πιστεύω πως αν οι δύο πρώτες εργασίες των Ψηφιακών (οι οποίες ούτως ή άλλως δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο του μαθήματος), καθώς και άλλες παρόμοιες, γίνονταν στο μάθημα της Ηλεκτρονικής Ι, τότε θα διευκολύνονταν οι φοιτητές ως προς την κατανόηση του μαθήματος.
(Βέβαια το 3ο εξάημνο είναι ήδη αρκετά βαρύ και δεν ξέρω κατά πόσο θα ήταν καλό να γίνει προσθήκη εργαστηρίου... Αλλά με κάποιες ρυθμίσεις/μεταφορές, πιστεύω πως μπορεί να γίνει...) |