THMMY.gr

Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία => Η πολιτική για το Πανεπιστήμιο => Topic started by: aliakmwn on March 30, 2008, 18:47:35 pm



Title: Το υπουργειο μειωνει ΚΙ ΑΛΛΟ τη χρηματοδοτηση...
Post by: aliakmwn on March 30, 2008, 18:47:35 pm
Αποσπασμα απο το συνημμενο pdf, στο οποιο θα βρειτε το πληρες κειμενο μαζι με αναλυτικα στοιχεια:



...
Διαπιστώνεται ότι το ΥΠΕΠΘ προτείνει για τις Επιστήμες Μηχανικών και τις Γεωπονικές Επιστήμες μία δραστική μείωση της χρηματοδοτήσεως της τάξεως του 25% σε σχέση με τα ισχύοντα στην Ελλάδα έως σήμερα και πλήρη προσαρμογή στα ισχύοντα στην Αγγλία. Στην Αγγλία όμως οι προπτυχιακές σπουδές Μηχανικού διαρκούν 3 έτη, έναντι των 5 ετών στην Ελλάδα. Και όπως έχει γίνει από όλους πλέον αποδεκτό, οι 5ετείς ενιαίες και αδιαίρετες σπουδές είναι τελείως απαραίτητες για την διαμόρφωση ενός Μηχανικού και Γεωπόνου για τον 21ο αιώνα.

Πέραν όμως αυτών, παρατηρείται ότι οι προτάσεις του ΥΠΕΠΘ είναι πολύ αρνητικές ιδιαιτέρως για τα δύο Πολυτεχνεία της χώρας για τον εξής λόγο. Σπουδές Μηχανικού στην Ελλάδα γίνονται ως γνωστόν στα δύο Πολυτεχνεία της χώρας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Αθήνα και Κρήτης  στα Χανιά) και στις Πολυτεχνικές Σχολές πέντε άλλων Πανεπιστημίων της (Θεσσαλονίκης, Πατρών, Θράκης, Θεσσαλίας, Αιγαίου). Τα δύο Πολυτεχνεία διαθέτουν Τμήματα Μηχανικών και μόνον. Τα λοιπά Πανεπιστήμια με Πολυτεχνικές Σχολές, πλην του Αιγαίου, διαθέτουν και μεγάλα Τμήματα Επιστημών Υγείας. Η προτεινόμενη συνεπώς μεγάλη και συλλήβδην αύξηση στον ΔΚΣ για τις Επιστήμες Υγείας θα εξισορροπήσει κατά μεγάλο βαθμό ή ακόμη και θα αυξήσει την οικονομική ενίσχυση προς τα Πανεπιστήμια αυτά, παρά την άδικη μεταχείριση των Πολυτεχνικών Σχολών τους. Αντιθέτως στα δύο Πολυτεχνεία και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η μείωση της ενισχύσεως στα Τμήματα Μηχανικών και Γεωπόνων θα αντανακλά στο σύνολον των δύο Ιδρυμάτων, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση της καταστάσεως.

Δικαίως συνεπώς τα Πολυτεχνεία της χώρας το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και οι λοιπές Πολυτεχνικές Σχολές διαμαρτύρονται εντόνως για την επιχειρούμενη υποβάθμιση των σπουδών τους και διεκδικούν την σημαντική αύξηση του ΔΚΣ από το ΥΠΕΠΘ.



Πού ειναι τα γαλαζια παιδια της παρεας???


Title: Re: Το υπουργειο μειωνει ΚΙ ΑΛΛΟ τη χρηματοδοτηση...
Post by: Alexkasgr on May 09, 2008, 10:07:31 am
Πήρε πτυχίο στην αποτυχία!
«Σοκ» για τα ΑΕΙ η αναθεώρηση του άρθρου 16 λέει ο Στυλιανίδης

Σε ομολογία κυβερνητικής αποτυχίας στα πανεπιστήμια προχώρησε χθες ο υπουργός Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδης. Μόνο τα ιδιωτικά ΑΕΙ μπορούν να σώσουν τα δημόσια σπάζοντας το κρατικό μονοπώλιο με ένα σοκ, δήλωσε χθες!
O κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, σε ομιλία του στη δεξίωση προς τιμήν του πρύτανη του Πανεπιστημίου του Γέιλ κ. Ρίτσαρντ Λέβιν, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα και προχθές είχε καλέσει τους Έλληνες πανεπιστημιακούς να «μη φοβούνται τα ιδιωτικά πανεπιστήμια», είπε ότι τα δημόσια πανεπιστήμια, ό,τι κι αν κάνει η Πολιτεία, δεν πρόκειται να βγουν από το σημερινό τέλμα εάν δεν ιδρυθούν ιδιωτικά, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα.
«Όσες μεταβολές και αν γίνουν στο υφιστάμενο σύστημα δεν είναι αρκετές για να ανατρέψουν την προβληματική κατάσταση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου. Χρειάζεται ένα σοκ και αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος ώστε να σπάσει το κρατικό μονοπώλιο και να μπορεί στην Ελλάδα να λειτουργήσει ελεύθερα και το μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό ΑΕΙ», είπε χαρακτηριστικά, αποποιούμενος με αυτόν τον τρόπο τις ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση στα ΑΕΙ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, μια τέτοια εξέλιξη, λόγω του ανταγωνισμού, θα απελευθέρωνε το υγιές και ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό του δημόσιου πανεπιστημίου, θα επέτρεπε σε ελληνικά και ξένα κεφάλαια να επενδύσουν στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και θα άνοιγε την πόρτα της επιστροφής σε διακεκριμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες του εξωτερικού. Επίσης ο υπουργός επιτέθηκε εναντίον των πανεπιστημιακών που αντιδρούν σε αυτή την προοπτική, κάνοντας λόγο για «δυνάμεις της αδράνειας, που παρότι μειοψηφούν συνεχίζουν να κρατούν καθηλωμένη την ελληνική εκπαίδευση σε ιδεοληψίες του παρελθόντος» και για «ακραίες μειοψηφίες και βολεμένα κατεστημένα που φοβούνται μήπως και αποκαλυφθεί η επιστημονική τους γύμνια».
Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε τέλος ότι τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει τον νέο νόμο για τις μεταπτυχιακές σπουδές, με τον οποίον ως γνωστόν θα επιχορηγείται μόνο ένα μεταπτυχιακό ανά τμήμα ενώ για τα υπόλοιπα θα καταβάλλονται δίδακτρα, σε όποιο πανεπιστήμιο το επιθυμεί.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ


«Είναι επικίνδυνη μία κυβέρνηση και ένας υπουργός που δεν θέλουν και δεν μπορούν να προτείνουν λύσεις, που δηλώνουν αδυναμία και παραίτηση θεωρώντας ως μόνη λύση και απάντηση στο τεράστιο θέμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης το σοκ που θα προκαλέσει η ελεύθερη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων». Αυτό δήλωσε χθες η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σε θέματα Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου μετά τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδη. Όπως πρόσθεσε, ο «λαός μας θέλει υπουργό Παιδείας με πίστη στο δημόσιο πανεπιστήμιο».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας, ΤΑ ΝΕΑ 09/05/2008 (http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080509&nid=8442831&sn=&spid=876)


Title: Re: Το υπουργειο μειωνει ΚΙ ΑΛΛΟ τη χρηματοδοτηση...
Post by: Καμένος on May 09, 2008, 10:26:05 am
Άρα οι "δυνάμεις της αδράνειας" φταίνε που δεν καλύτερεύει η ελληνική παιδεία, και όχι οι απόψεις τύπου:
"Όσες μεταβολές και αν γίνουν στο υφιστάμενο σύστημα δεν είναι αρκετές για να ανατρέψουν την προβληματική κατάσταση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου"?

Απ' ότι φαίνεται το υπουργείο καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα... Απλά σηκώνουν τα χέρια ψηλά.. όπως και τα πόδια για τα ιδιωτικά ΑΕΙ..


Title: Re: Το υπουργειο μειωνει ΚΙ ΑΛΛΟ τη χρηματοδοτηση...
Post by: Aurelius on May 09, 2008, 10:31:44 am
Το γεγονος οτι αλλες χωρες μπορουν και τα συνδυαζουν, δεν τους προβληματιζει?


Title: Re: Το υπουργειο μειωνει ΚΙ ΑΛΛΟ τη χρηματοδοτηση...
Post by: corina on May 09, 2008, 13:19:38 pm
Κάπου διάβασα ότι ο νόμος για τα μεταπτυχιακά μπορεί να θεωρηθεί αντισυνταγματικός αν δεν αλλάξει το άρθρο 16, και να μην μπορεί να ψηφιστεί, καθώς το άρθρο 16 αναφέρει δωρεάν σπουδές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Και αυτό δεν αντιστοιχίζεται με τη γνωστή δικαιολογία ότι
"πώς τότε υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία?"
γιατί όταν είσαι σχολείο έχεις το δικαίωμα να επιλέξεις να πας στο δημόσιο σχολείο. Αντίθετα, αν θες να κάνεις ένα μεταπτυχιακό με ένα συγκεκριμένο τίτλο, αλλά αυτό το μεταπτυχιακό δεν χρηματοδοτείται και έχει δίδακτρα, δεν έχεις άλλη επιλογή από το να κάνεις κάτι άλλο, άλλο αντικείμενο δηλαδή, ή να μην κάνεις τίποτα...δηλαδή δεν έχεις επιλογή να κάνεις αυτό που θέλεις δωρεάν...


Title: Re: Το υπουργειο μειωνει ΚΙ ΑΛΛΟ τη χρηματοδοτηση...
Post by: Grecs on May 09, 2008, 14:36:23 pm
Ποναει χερι αγοραζω αλλο χερι

Αν δεν εχεις να αγορασεις μεινε κουλος


Title: Re: Το υπουργειο μειωνει ΚΙ ΑΛΛΟ τη χρηματοδοτηση...
Post by: 4Dcube on May 09, 2008, 17:02:41 pm
Αφού τα κρατικά πανεπιστήμια είναι πλέον χαμένη υπόθεση, έχω καλύτερη λύση: να τα κάνουμε κερδοσκοπικά, να τα σώσουν οι εταιρίες. Θα έκανε και κοπλιμάν στον αμερικανό πρύτανη ο Στυλιανίδης. Αλλά ξέχασα, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθούσε τη χρηματοδότησή τους, οπότε δεν είναι η καλύτερη λύση.


Title: Re: Το υπουργειο μειωνει ΚΙ ΑΛΛΟ τη χρηματοδοτηση...
Post by: cat on May 10, 2008, 19:12:27 pm
Μετά τις αντιδράσεις
Αλλοιώθηκαν οι δηλώσεις μου για τα πανεπιστήμια, λέει ο Ευρ.Στυλιανίδης  :-X

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η τοποθέτησή του, ότι μόνο η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων θα βγάλει από το τέλμα τα δημόσια ΑΕΙ, ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης επανήλθε, λέγοντας ότι οι δηλώσεις του αλλοιώθηκαν, ενώ πέρασε και στην αντεπίθεση.

«Θλίβομαι όταν δηλώσεις αλλοιώνονται και όταν επιχειρείται να δοθεί η εντύπωση ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας απαξιώνει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Το δημόσιο πανεπιστήμιο απαξιώνεται από ολιγάριθμες ομάδες ανθρώπων που πολλές φορές ντρέπονται να παρουσιάσουν το πρόσωπό τους και που κρατούν όμηρο την ακαδημαϊκή κοινότητα» δήλωσε.

Η κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου, επισήμανε ο υπουργός Παιδείας και η ίδρυση μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων θα βελτιώσει την ποιότητα της εκπαίδευσης και θα ενισχύσει την άμιλλα. Καλώ, συνέχισε ο υπουργός Παιδείας, τις πολιτικές δυνάμεις να μην δειλιάσουν.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της γενικότερης συζήτησης που γίνεται για τη συνταγματική αναθεώρηση για το άρθρο 16, στο οποίο αναφέρθηκε στις δηλώσεις του την Πέμπτη, ο κ. Στυλιανίδης υπενθύμισε τις θέσεις που έχει εκφράσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, καθώς και ο -όπως ανέφερε- διεκδικητής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης, σε ανύποπτο χρόνο ο κ. Βενιζέλος έχει τοποθετηθεί σε ακαδημαϊκά του κείμενα για το θέμα αυτό, αλλά έχει ταχθεί και υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων και σε εισηγήσεις του στη Βουλή. Και κατέληξε με το ερώτημα: «Γιατί σήμερα θυσιάζουν το εθνικό συμφέρον στο βωμό των εσωκομματικών ισορροπιών;»

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=898637&lngDtrID=244


Title: Re: Το υπουργειο μειωνει ΚΙ ΑΛΛΟ τη χρηματοδοτηση...
Post by: corina on May 15, 2008, 20:49:43 pm
Για διαβάστε αυτό από το In.gr:

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=900526&lngDtrID=244

Διαδήλωση κατά της εφαρμογής που των διατάξεων του νόμου-πλαισίου πραγματοποίησαν την Πέμπτη στην Αθήνα φοιτητές. Την ίδια ώρα ορισμένες σχολές Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων τελούν υπό κατάληψη, μετά από αποφάσεις γενικών συνελεύσεων.

Αφορμή για τη νέα «έκρηξη» στα Πανεπιστήμια είναι η διεξαγωγή των πρυτανικών εκλογών με το νέο σύστημα της καθολικής ψηφοφορίας. Πιθανό είναι το ενδεχόμενο νέου νέο συλλαλητηρίου την ερχόμενη Τετάρτη μαζί με τους καθηγητές των πανεπιστημίων.

Ο υπουργός παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης το τελευταίο διάστημα έριξε λάδι στη φωτιά, υπεραμυνόμενος των μη κρατικών πανεπιστημίων και προειδοποιώντας ότι θα κλείσει η στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων στα πανεπιστήμια εάν δεν προσαρμοστούν στο νέο νόμο.




Πάει καιρός που είχαμε συζητήσει ανάλογα πράγματα και νομίζαμε ότι είναι μακριά. Για να δούμε πόσο κοντά είναι... :(
Προσωπικά πιστεύω ότι όντως τα πανεπιστήμια δε θα εφαρμόσουν το νόμο γιατί έχει τόσες τρύπες που είναι όντως ανεφάρμοστος. Ωστόσο με τη χρηματοδότηση τι θα γίνει?