THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Θρησκεία => Topic started by: Karaμazoβ on March 02, 2008, 14:40:17 pm



Title: Πολιτικό γάμο επιλέγει ένας στους τρεις Ελληνες
Post by: Karaμazoβ on March 02, 2008, 14:40:17 pm
Με τα δεσμά του Ε9

Της ΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΠΑ-ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ

Και όμως, ένας στους τρεις Ελληνες για να παντρευτεί προτιμά πλέον να ανοίγει την πόρτα του δημαρχείου από το να ανεβαίνει τα σκαλιά της εκκλησίας! Ο πολιτικός γάμος που θεσπίστηκε το 1982 από τον Ανδρέα Παπανδρέου και έθεσε τέρμα στην κυριαρχία του θρησκευτικού γάμου, που ίσχυε από το 895 μ.Χ., παίρνει τώρα την ιστορική του ρεβάνς.

*Το μονοπώλιο των γάμων έσπασε, αλλά ο νεοσύστατος θεσμός στα πρώτα βήματά του έδειχνε να χάνει κατά κράτος απέναντι στην ισχυρή παράδοση της θρησκευτικής τελετής. Πολλοί είχαν αρχίσει να μιλούν για την κοινωνική απαξίωσή του και για το σαρωτικό θρίαμβο της Εκκλησίας, που ακόμη ορθώνει εμπόδια για τις «τελετές των δημαρχείων». Είκοσι έξι χρόνια μετά έχουν έρθει τα πάνω-κάτω.

Ανοδική η πορεία


*Το ποσοστό των πολιτικών γάμων, από 7,66% επί του συνόλου το 1983 εκτοξεύθηκε στο 31,6% (!) το 2006. Μέχρι και το 1991 το ποσοστό αυτό κυμαινόταν σε μονοψήφιο νούμερο. Για παράδειγμα, το 1991 επί 65.568 γάμων μόνο 5.855 (9%) ήταν πολιτικοί.

*Τα υψηλά διψήφια ποσοστά αρχίζουν να εμφανίζονται από το 2000 (18% οι πολιτικοί γάμοι), φτάνουν το 2002 στο 21%, και έκτοτε ακολουθούν ραγδαία ανοδική πορεία, για να φτάσουμε στο έτος 2006, όταν επί 57.802 γάμων οι 18.223 είναι πολιτικοί (31,6%).

*Τι συμβαίνει, όμως, και τόσο πολλοί Ελληνες προτιμούν πλέον τον όρκο στον δήμαρχο από την ευλογία του ιερέα; Η επιλογή τους έχει σχέση μόνο με ιδεολογικούς λόγους; Εχουν, βέβαια, συντελεσθεί κοινωνικές διεργασίες, διαβεβαιώνουν οι ειδικοί, αν και όλα δείχνουν ότι οι λόγοι επί το πλείστον είναι οικονομικοί.

Η ραγδαία αύξηση των πολιτικών γάμων εκδηλώνεται από το 2002, με την είσοδο του ευρώ, και με τα επιτόκια, που το ίδιο έτος έπεσαν στα στεγαστικά δάνεια. Η αυξημένη φοροαπαλλαγή για την πρώτη κατοικία αποτελεί, λοιπόν, ισχυρό κίνητρο για έναν γρήγορο γάμο στο δημαρχείο.

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το κόστος του θρησκευτικού γάμου, που κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο είναι. Ανάλογα με τις επιλογές για νυφικό, στολισμό, δεξίωση και ό,τι άλλο απαιτεί η τελετή, μπορεί να ξεπεράσει και τα 19.000 ευρώ!

Για τα κίνητρα που οδηγούν πλέον τους Ελληνες στον πολιτικό γάμο, μας μίλησε ένα ζευγάρι, η Παρασκευή και ο Γιάννης Μάιπας. Τους συναντήσαμε στο σπίτι τους, τρεις ημέρες μετά τον γάμο.

«Δεν έχει αλλάξει τίποτε για μας, όπως ήμασταν προχθές είμαστε και σήμερα. Κάναμε πολιτικό γάμο γι' αυτό εδώ το σπίτι, παίρνοντας δάνειο πρώτης κατοικίας. Δεν αντέχαμε τη "βιομηχανοποίηση" και το κόστος του θρησκευτικού γάμου. Πολύ εύκολα βγάλαμε τα χαρτιά, πληρώσαμε 30 ευρώ για τα παράβολα και φθάσαμε στο δημαρχείο. Η αίθουσα ήταν όμορφα στολισμένη, ο δήμαρχος ευγενέστατος, μας συγκίνησαν τα λόγια του όρκου».

Η Παρασκευή, που περιμένει το πρώτο τους παιδί, μας είπε ότι το τελευταίο εξάμηνο τρεις φίλες της παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο για τους ίδιους οικονομικούς λόγους, και ότι οι γυναίκες πλέον άφησαν πίσω τους το «Η γυνή να φοβείται τον άνδρα» και τον μύθο του νυφικού.

*Η ραγδαία αύξηση των πολιτικών γάμων συντελείται, παρά τα εμπόδια που συχνά ορθώνουν και οι ίδιοι οι δήμοι, με δύσκολα ωράρια, φτηνές τελετές, αλλά και με το ειδικό τέλος, που φτάνει έως και 150 ευρώ. Π.χ. στο Δήμο Αθηναίων μόνο κάθε Τετάρτη απόγευμα τελούνται γάμοι. Αν είσαι τυχερός και είσαι δημότης πληρώνεις 70 ευρώ, ενώ αν είσαι ετεροδημότης χάνεις: πληρώνεις 100.

*Στη Βούλα, Τετάρτη απόγευμα τα ευρώ ανεβαίνουν, φθάνουν τα 150, ενώ στη Σαντορίνη ένα γραφείο οργάνωσης πολιτικών γάμων πήρε 1.500 ευρώ από ζευγάρι Κινέζων, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι: «Πληρώσαμε ακριβά την ομορφιά της Οίας, τρεις ανθοδέσμες, μερικές φωτογραφίες και λίγα γλυκά 1.500 ευρώ».

«Σαμποτάζ» δημάρχων


Ο δήμαρχος Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης μας είπε ότι αρκετές δημοτικές αρχές «σαμποτάρουν», την τέλεση των πολιτικών γάμων: «Υπάρχουν δήμαρχοι που παντρεύουν μόνο το πρωί, μία συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας, κάποιοι μόνο το απόγευμα, ενώ κάποιοι άλλοι χρεώνουν και παράβολα. Το χαλί, οι δύο ανθοδέσμες και η καθαρίστρια της αίθουσας δεν είναι λόγος για να εισπράττουν οι δήμοι χρήματα. Επίσης, οι υπηρεσίες του δήμου οφείλουν να διευκολύνουν τα νέα ζευγάρια, ώστε να μπορεί να γίνει ο γάμος και μέσα στο Σαββατοκύριακο, που οι περισσότεροι ζητούν».

*Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι τα ζευγάρια που έχουν διαλέξει στον πρώτο γάμο τους την εκκλησία, επιλέγουν για το δεύτερο το δημαρχείο. Επίσης, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας προτιμούν τον πολιτικό γάμο, ενώ η αύξηση οφείλεται και στους γάμους μεταξύ αλλοδαπών.

Ας μην ξεχνάμε πόσοι γάμοι τελούνται για να πάρει κάποιος υπηκοότητα. Ενδεικτικό είναι ότι το 2006, μόνο στην Αττική, 106 Ελληνες παντρεύτηκαν Ρωσίδες.

*Η Ασπασία Τσαούση, διδάκτωρ Νομικής-κοινωνιολόγος του Δικαίου, μας επισημαίνει: «Είναι προφανές ότι οι λόγοι που οδηγούν τα ζευγάρια στο δημαρχείο αντί για την ενορία τους είναι πρωτίστως οικονομικοί. Ακόμη κι αν ένα ζευγάρι θέσει σε εφαρμογή στρατηγικές περικοπής εξόδων "στα σημεία", και πάλι το συνολικό κόστος του θρησκευτικού γάμου υπερβαίνει κατά πολύ το κόστος της λιτής, γραφειοκρατικής διαδικασίας ενώπιον του δημάρχου ή του προέδρου της κοινότητας».




ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 02/03/2008 (http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=47576552)

   


Title: Re: Πολιτικό γάμο επιλέγει ένας στους τρεις Ελληνες
Post by: Turambar on March 02, 2008, 14:46:17 pm
Βασικά, πολύ συχνό φαινόμενο είναι, ο πολιτικός γάμος να ακολουθεί τον αρραβώνα και να προοικονομεί τον θρησκευτικό.

Όσα ζευγάρια ξέρω να έκαναν πολιτικό γάμο, αργότερα έκαναν και θρησκευτικό.

Συνήθως λόγοι οικονομικοί (επιδόματα, διευκολύνσεις σε δάνεια κλπ) οδηγούν στην επίσπευση της "δέσμευσης" πριν την τέλεση του θρησκευτικού (που καθυστερεί και αυτός γιατί μετά τον θρησκευτικό επιβάλλεται το γλέντι... είναι σαφώς το κύριο οικονομικό έξοδο, και όχι η πληρωμή της εκκλησίας).


Title: Re: Πολιτικό γάμο επιλέγει ένας στους τρεις Ελληνες
Post by: Karaμazoβ on March 02, 2008, 14:50:13 pm
O ξαδερφος μου εκανε μετα θρησκευτικό γάμο γιατι έφαγε πρήξιμο απ το σόι (μενει και στο χωριό ντε...). Γλέντι είχε κάνει μετα τον πολιτικό και ξανακανε πιο μεγαλο στο θρησκευτικο 1.5 χρονο μετα.



Title: Re: Πολιτικό γάμο επιλέγει ένας στους τρεις Ελληνες
Post by: Guybrush on March 02, 2008, 15:32:17 pm
Σημερινό:

(http://img515.imageshack.us/img515/8971/01po8.th.jpg) (http://img515.imageshack.us/my.php?image=01po8.jpg)


Title: Re: Πολιτικό γάμο επιλέγει ένας στους τρεις Ελληνες
Post by: Karaμazoβ on March 02, 2008, 15:36:20 pm
ουσιαστικά γαμος ειναι κι αυτό...στο δημαρχειο ενα χαρτι υπογράφουν, απλα αλλαζει το όνομα...


Title: Re: Πολιτικό γάμο επιλέγει ένας στους τρεις Ελληνες
Post by: Turambar on March 02, 2008, 16:14:49 pm
αντί να απλοποιήσουν την λύση του γάμου

φτιάχνουν κάτι άλλο... γάμος light...


Πάντως προφανώς και είναι καλό!


Θα χρειάζεται να είναι και ετερόφυλοι οι συμμετέχοντες?

Αν ναι... είναι βλάκες...


Title: Re: Πολιτικό γάμο επιλέγει ένας στους τρεις Ελληνες
Post by: Megawatt on March 03, 2008, 10:03:22 am
Τελικα δεν επιτρεπεονται "γαμοι" μεταξυ ομοφυλοφυλων
Άρα απλώς αλλαζει το ονομα οπως λεει ο καραμαζωφ.