THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Ιδεολογικές Προσεγγίσεις => Topic started by: Karaμazoβ on February 27, 2008, 12:50:20 pm



Title: Καταναλωτική κοινωνία πλέον η Κίνα
Post by: Karaμazoβ on February 27, 2008, 12:50:20 pm
Η οικονομία της Κίνας από τον Μάο στο Mall
Εν μέσω αρνητικών οικονομικών συγκυριών παγκοσμίως, τα καλά νέα είναι ότι η Κίνα εξελίσσεται σε ένα έθνος με «ροπή» προς την κατανάλωση.

Τhe Economist


Το 1973 οι εμπορικές σχέσεις Κίνας - Ηνωμένων Πολιτειών απείχαν πολύ από τις σημερινές: οι μαζικές εξαγωγές κινεζικών προϊόντων ακούγονταν κάπως σαν ανέκδοτο. Ήρθε ωστόσο η στιγμή και το προηγούμενο έτος γίναμε μάρτυρες μιας ζωντανής συζήτησης μεταξύ των οικονομολόγων σχετικά με την Κίνα και τους ρυθμούς ανάπτυξής της. Ορισμένοι, όπως ο Brad Setser από το Συμβούλιο των Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι εξαγωγές ήταν η κινητήρια δύναμη. Άλλοι, όπως ο Jonathan Anderson της UBS πιστεύουν ότι η εγχώρια ζήτηση, οι δαπάνες δια τους οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες αποτέλεσαν την πηγή της ραγδαίας ανάπτυξης. Όπως δείχνουν τα στοιχεία τα αίτια της ανάπτυξης αιτιολογούνται με βάσει τη δεύτερη άποψη. Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η κινεζική ζήτηση αυξάνεται τόσο έντονα ώστε είναι ικανή να αντισταθμίσει την αυξανόμενη αδυναμία των εξαγωγών της χώρας.

Από τον Μάο στο «Mall»

Ο Μάο ήταν επικεφαλής χώρας, όχι εταιρείας. Οταν όμως πέθανε, το 1976, αφού είχε φυλακίσει, σκοτώσει ή ψυχολογικά εξοντώσει τους πιθανούς διαδόχους του, η Κίνα βρέθηκε μπροστά σε ένα δίλημμα που συχνά απασχολεί τις επιχειρήσεις - το κενό διαδοχής. Το διάσημο «μικρό κόκκινο βιβλίο» του είναι γεμάτο συμβουλές που θα έδινε ένας μάνατζερ για την εκπαίδευση, τα κίνητρα και την αξιολόγηση των πιο χαμηλόβαθμων υπαλλήλων, την καινοτομία ("αφήστε όλα τα λουλούδια ν' ανθίσουν"), τον ανταγωνισμό ("μη φοβάστε καμία θυσία") και φυσικά, τον συνετισμό των ίδιων των μάνατζερς (αδιάκοπη αυτοκριτική)

Η κινεζική οικονομία άρχισε να ανθεί μόνο όταν εκείνος σταμάτησε να την πνίγει, όμως το πορτρέτο του βρίσκεται στο κινεζικό νόμισμα, σε τσάντες, μπλούζες, ρολόγια και σε οτιδήποτε άλλο μπορούν να πουλήσουν οι Κινέζοι καπιταλιστές επιχειρηματίες, τους οποίους είχε συντρίψει όσο βρισκόταν στην εξουσία.

(http://sup.kathimerini.gr/kathnews/photos/26-02-08/26-02-08_223476_71.jpg)

Τριάντα ένα χρόνια μετά είναι το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Κίνας αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, στο 10% του ΑΕΠ της χώρας, το 2007, γεγονός που σημαίνει ότι παράγονται πολύ περισσότερα αγαθά απ' ότι καταναλώνονται. Η αύξηση των καθαρών εξαγωγών (εξαγωγές μείον εισαγωγές) δεν υπήρξε ποτέ η κύρια πηγή της κινεζικής ανάπτυξης. Η συνεισφορά της ανερχόταν στο 2 έως 3% στο ρυθμό ανάπτυξης, ενώ η εγχώρια ζήτηση (κατανάλωση και επενδύσεις) πρόσθετε άλλες οκτώ με εννέα ποσοστιαίες μονάδες.

Τα τελευταία στοιχεία μάλιστα δείχνουν ότι η συνεισφορά των εξαγωγών στη μεγέθυνση έχει περιοριστεί ακόμα περισσότερο. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα για τα τριμηνιαία στοιχεία της Κίνας δείχνει ότι οι καθαρές εξαγωγές συνεισέφεραν μόνο 0,4% στην αύξηση του ΑΕΠ. Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ανάπτυξης προέρχεται από την εγχώρια κατανάλωση και τις επενδύσεις σημαίνει ότι η Κίνα θα μπορούσε να συμβάλει στην τόνωση της παγκόσμιας ζήτησης περισσότερο φέτος απ' ότι το 2007.

Η Dragonomics, ερευνητική εταιρεία με έδρα το Πεκίνο, προβλέπει ότι η συμβολή των καθαρών εξαγωγών στην αύξηση του ΑΕΠ θα μειωθεί στο μηδέν κατά τη διάρκεια του 2008, αλλά θα αντισταθμιστεί εν μέρει από την ισχυρή ανάπτυξη των επενδύσεων και της κατανάλωσης. Μετά από ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 80 δισ. δολάρια τα τρία τελευταία χρόνια, το γεγονός ότι το εμπορικό πλεόνασμα αναμένεται να παραμείνει σταθερό σημαίνει ότι η συνεισφορά του θα είναι αμελητέα φέτος. Επιπλέον η ασθενέστερη ζήτηση από την Αμερική και το ισχυρότερο γουάν αναμένεται να περιορίσουν την αύξηση των εξαγωγών.

Εν τω μεταξύ, ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών αυξήθηκε από το 18% στο 26% λόγω ισχυρής ανάπτυξης βιομηχανικής και ιδιωτικής κατανάλωσης. Αυτό σημαίνει ότι οι κινεζικές εισαγωγές σήμερα αυξάνονται ταχύτερα από τις εξαγωγές. Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας διευρύνθηκε μόνο κατά 12% (σε όρους δολαρίου) κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου, ενώ κατά 90% ήταν η αύξηση στα δύο πρώτα τρίμηνα του 2007. Αυτό οφειλόταν εν μέρει στις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου οι οποίες εκτόξευσαν την αξία των εισαγωγών.

www.kathimerini.gr (http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_9_26/02/2008_223476)


Title: Re: Καταναλωτική κοινωνία πλέον η Κίνα
Post by: Karaμazoβ on February 27, 2008, 12:53:21 pm
Η απόλυτη ξεφτίλα του ΚΚ Κίνας...


Title: Re: Καταναλωτική κοινωνία πλέον η Κίνα
Post by: Turambar on February 27, 2008, 15:09:57 pm
Καλά ναι, το ΚΚ Κίνας είναι σουρεαλιστικό!


Αν πιστέψουμε τα όσα λέει το άρθρο και δεν είναι μια παλινδρόμηση η όλη ιστορία (όπως υποννοεί και το γράφημα που παραθέτει) ουσιαστικά θεωρώ ότι προοικονομεί την πτώση του ΚΚ Κίνας, και γενικές αναταράξεις στην αχανή αυτή χώρα.

Η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου (εάν κάτι τέτοιο επέλθει) θα συνεφέρει πιστεύω τον κόσμο που σήμερα ζει ουσιαστικά στην ανέχεια.



τα καλά νέα είναι ότι η Κίνα εξελίσσεται σε ένα έθνος με «ροπή» προς την κατανάλωση.

Τhe Economist



Το παραπάνω αν δεν συνοδευτεί από μείωση της κατανάλωσης στον δυτικό κόσμο, δε μπορεί παρά να αποτελεί τον εφιάλτη του κάθε οικολόγου.

Δεν την παλεύουμε...


Title: Re: Καταναλωτική κοινωνία πλέον η Κίνα
Post by: Johnny English on February 28, 2008, 04:25:30 am
H Κίνα ρε παιδιά τί σχέση έχει με τον Κομμουνισμό? Αφού έχει.. "κομμουνιστικό" πολιτικό σύστημα και καπιταλιστικό οικονομικό...

Πλάκα μας κάνουν..?  :P