THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Κοινοβούλιο => Topic started by: aliakmwn on February 17, 2008, 22:33:56 pm



Title: "Γραμμα" στο Λακη Λαζοπουλο (...και συζητηση που προεκυψε περι Συνασπισμου)
Post by: aliakmwn on February 17, 2008, 22:33:56 pm
«Γράμμα» στον Λάκη Λαζόπουλο

Παρακολουθώντας τις τελευταίες εκπομπές της πετυχημένης τηλεοπτικής κοινωνικοπολιτικής σατιρικής επιθεώρησης του Λάκη Λαζόπουλου, δημιουργείται η ανάγκη να σταθούμε κριτικά στην πολιτική θέση που συνεχώς προβάλλει, επικρίνοντας το ΚΚΕ, με πολλά δηκτικά σχόλια.

Το «ΑΛ ΤΣΑΝΤΙΡΙ» παρουσιάζει σαν πολιτική πρόταση διεξόδου, να τα βρουν το ΚΚΕ με τον ΣΥΝ και άλλους πρόθυμους, για να χτυπηθεί ο δικομματισμός. Να ενωθούν «τα μήλα με τα πορτοκάλια», όπως είπε, και από το «φρουτοχυμό» που θα προκύψει να κυβερνηθεί η χώρα. Συνεχίζει τη σκέψη του μέσα από ατάκες που χρεώνουν την ευθύνη στο «κολλημένο» στο σοσιαλισμό ΚΚΕ που δε θέλει, ενώ ο καλός Συνασπισμός με τον νεαρό πρόεδρό του κοπιάζει για την ενότητα.

Ας θεωρήσουμε ότι αυτή η κριτική είναι καλοπροαίρετη και ξεκινά από την αγωνία του κ. Λαζόπουλου για να αλλάξει κάτι τώρα στα γρήγορα στη χώρα.

Καλοπροαίρετος είναι και ο αντίλογος, γιατί σίγουρα κανείς δε βρίσκεται στο απυρόβλητο και όπως πολύ σωστά ο ίδιος εντοπίζει: «Ολοι αφήνουμε τα ίχνη μας σε αυτή τη χώρα», επισήμανση που σαφώς παραπέμπει στο παρελθόν του καθένα και στο πώς βλέπει το παρόν και το μέλλον.

Ας ξεκινήσουμε με τις πολλές αναφορές ενάντια στο σύστημα κι ας βάλουμε το ερώτημα - ποιο είναι το σύστημα σε αυτή τη χώρα;

Ο Κουκοδήμος, ο Κλαδάς, ο Τριανταφυλλόπουλος, οι τηλεοπτικοί αστέρες, ο τάδε και ο δείνα βουλευτής, αποτελούν το σύστημα;

Οι μίζες και οι λαμογιές είναι το σύστημα ή αυτοί που έχουν τον πλούτο στα χέρια τους, αυτοί που βγάζουν τόσα πολλά που μπορούν να ξοδεύουν εκατομμύρια ευρώ για το προσωπικό που τους υπηρετεί και αποτελείται σαν δείγμα και από τους προαναφερόμενους;

Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, εκδότες και καναλάρχες, που είναι ταυτόχρονα εφοπλιστές - τραπεζίτες - μεγαλοκατασκευαστές, αποτελούν μαζί με την υπόλοιπη ολιγαρχία το σύστημα, αυτό που έχει τα μέσα παραγωγής στα χέρια του και ελέγχει - έχει δικό του - και το κράτος.

Αυτή η θέση είναι γνωστή σε κάθε προοδευτικά σκεπτόμενο άνθρωπο, άρα δημιουργεί ένα ερώτημα γιατί από την κριτική της εκπομπής «ΑΛ ΤΣΑΝΤΙΡΙ» η ολιγαρχία και οι ιδιοκτήτες των μίντια μένουν στο απυρόβλητο της σάτιρας. Γιατί επικρίνονται μόνο οι υπάλληλοι και όχι τα αφεντικά.

Γιατί απουσιάζει το αυτονόητο ερώτημα: Γιατί τέτοια υπερπροβολή, με τόσο πανάκριβο τηλεοπτικό χρόνο στον ΣΥΝ και πλήρες θάψιμο του ΚΚΕ απ' τα αφεντικά των μίντια;

Ξαφνικά «το αφεντικό τρελάθηκε» και προβάλλει με όλα τα μέσα (τηλεοπτικό χρόνο - μελάνι - πρωτοσέλιδα), δημιουργώντας κλίμα, για μια δύναμη που (υποτίθεται) συγκρούεται με τα συμφέροντα του; Οπως σωστά τονίζει ο Λαζόπουλος δεν μπορεί να τα έχεις με όλους καλά, άρα σωστά θα έλεγε ο λαός μας: «Δείξε μου τους φίλους σου, να σου πω ποιος είσαι».

Στην προηγούμενη εκπομπή ανέφερε: «Η Αλέκα ξίνισε τα μούτρα της για τον Τσίπρα» και πρόβαλε την κριτική του Κόμματος για τον ΣΥΝ. Η δήλωση έλεγε: «Ο ΣΥΝ είναι ένα καιροσκοπικό και αφερέγγυο κόμμα, οι θέσεις του είναι διαχείριση σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης».

Η δήλωση είναι πολιτική εκτίμηση που δεν είναι καινούργια, δεν αποτελεί ξίνισμα, ούτε στρέφεται προσωπικά κατά του νέου προέδρου. Είναι η εκτίμηση που έχει το ΚΚΕ για τον ΣΥΝ, ανεξαρτήτως προέδρου, γιατί το Κόμμα μας επιμένει να κρίνει τις θέσεις και την πολιτική και δευτερευόντως τα πρόσωπα.

Θα έχει αξία αν έκανε κριτική με επιχειρήματα για να αποδείξει το αντίθετο, δηλαδή ότι ο ΣΥΝ έχει συνέπεια - σταθερότητα - πολιτική ρήξης και όχι διαχείρισης. Επειδή κάτι τέτοιο όμως είναι από δύσκολο έως αδύνατο κατέφυγε στον εντυπωσιασμό, κάτι που αδικεί το ταλέντο του.

Εμείς, αντίθετα, έχουμε «ράμματα για τη γούνα του ΣΥΝ», που δικαιολογούν τη θέση μας και δεν έχουμε σκοπό να βάλουμε σε δοκιμασία την αξιοπιστία και φερεγγυότητα της πολιτικής μας. Κοπιάσαμε πολύ για να εδραιωθεί το Κόμμα μας τα δύσκολα χρόνια που πέρασαν, καταφέρνοντας να πείσουμε πολλούς, ανάμεσά τους και τον Λάκη Λαζόπουλο, αν κρίνουμε από τη στάση του στα πρώτα χρόνια των «Μήτσων».

Το πρόβλημα σήμερα με τον ΣΥΝ, είναι η διαφωνία μας για το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό, ώστε αν τη βάλουμε στο ψυγείο θα τα βρούμε στα άμεσα, όπως μας προτείνει και μας κατακρίνει το «ΑΛ ΤΣΑΝΤΙΡΙ»;

Ας δούμε τη θέση και τη στάση του ΣΥΝ σε ορισμένα από τα καυτά προβλήματα που βασανίζουν την πλειοψηφία του λαού μας, γιατί πιθανόν δεν τα γνωρίζει ή ίσως τα θεωρεί «ψιλά γράμματα» ο Λάκης.

Στη γενιά των 600 ευρώ, η πρόταση της ΓΣΕΕ με τη συμφωνία του ΣΥΝ είναι αυξήσεις 10%. Δηλαδή, η γενιά των 600 ευρώ, θα γίνει γενιά των 660 ευρώ και θα τα βγάλει πέρα! Η πρόταση του ΚΚΕ για κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ είναι βερμπαλισμοί, όπως μας καταγγέλλουν οι συνασπισμένοι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ, αλλά και στελέχη του ΣΥΝ.

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι πρέπει να ζουν με τα σημερινά επίπεδα μισθών και συντάξεων συν κάποια ψίχουλα, γιατί «δεν αντέχει η οικονομία»; Η ίδια γενιά μπορεί να δουλεύει με μερική απασχόληση, με προγράμματα Stage, με Τοπικά Σύμφωνα, σαν αυτά που υλοποιούν δήμαρχοι του ΣΥΝ μαζί με το ΠΑΣΟΚ; Δε γνωρίζει ο καλλιτέχνης τη συμφωνία με όρους που προβάλλει ο ΣΥΝ στην ευέλικτη εργασία;

Η γενιά του άρθρου 16, όπως με κανόνες επικοινωνιακούς αναφέρεται ο ΣΥΝ, είναι η ίδια γενιά που σπουδάζει σε ένα πανεπιστήμιο που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με αξιολόγηση, με πανάκριβα μεταπτυχιακά. Οι επιχειρηματίες είναι μέσα στα Πανεπιστήμια με το άρθρο 16 σε ισχύ.

Γιατί δε λένε κουβέντα για όλα αυτά; Ισως γιατί οι μισοί πανεπιστημιακοί του ΣΥΝ στήριξαν το νόμο της «κακής Μαριέτας», ίσως γιατί η αξιολόγηση δεν απορρίπτεται και ίσως γι' αυτό καλούσαν το ΠΑΣΟΚ σε κοινό αγώνα.

Τα ίδια ισχύουν και στη Μέση Εκπαίδευση. Λένε «ναι» στην αποκέντρωση, «ναι» στην ευέλικτη ζώνη, «ναι» στο δημόσιο σχολείο, «ναι» και στο ιδιωτικό. Δεν είναι τυχαία ούτε άνευ σημασίας η απουσία της λέξης αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Παιδείας - Υγείας - Ασφάλισης.

Προσφάτως, επιβεβαίωσαν όλες οι πτέρυγες του ΣΥΝ ότι καλά έκαναν ψηφίζοντας το Μάαστριχτ. Η όμορφη πόλη της Ολλανδίας σημαίνει απελευθέρωση αγορών - υπηρεσιών - κεφαλαίων. Είναι η βάση για την υλοποίηση αντιδραστικών αλλαγών, εκσυγχρονισμών επί Σημίτη, μεταρρυθμίσεων επί Καραμανλή. Ποια φερεγγυότητα υπάρχει όταν δέχεσαι τη βάση και διαπιστώνεις μετά τα αποτελέσματα που φέρνει στην «Ολυμπιακή», στα λιμάνια, στη ΔΕΗ, στην ακτοπλοΐα, σε κάθε τομέα της οικονομίας; Ο καυγάς γίνεται για τους όρους της πώλησης, για το ποσοστό των μετοχών, για το ποιος θα αγοράσει, για την «υγεία» της συναλλαγής.

Δεν τα γνωρίζει όλα αυτά ο καλλιτέχνης και άλλα πολλά, που αφορούν την καθημερινότητα του λαού μας, που συχνά τόσο εύστοχα σατιρίζει;

Είναι σίγουρο όμως ότι γνωρίζει, το «ναι» στο «σχέδιο Ανάν», τη δικαιολόγηση της ισοπέδωσης της Σερβίας «λόγω εθνοκάθαρσης του Μιλόσεβιτς», τη σιωπή για την ανεξαρτησία του Κοσσόβου, την απουσία αυτοκριτικής για τα συλλαλητήρια της Μακεδονίας, τη συμφωνία για μια άλλη συνταγματική συνθήκη της ΕΕ, τον ατέλειωτο κατάλογο σύμπλευσης στα πλαίσια της ΕΕ που μπορεί να γίνει το αντίπαλο δέος στις ΗΠΑ, όπως λένε.

Αλλωστε, γι' αυτό διαδήλωνε ο ΣΥΝ μαζί με το ΠΑΣΟΚ ενάντια στον πόλεμο του Ιράκ, όταν κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ και η Σούδα είχε ενεργό συμμετοχή στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Πού το βρήκε, λοιπόν, το «ξίνισμα» του ΚΚΕ ο Λαζόπουλος; Βλέπει πουθενά ασυνέπεια λόγων και έργων στο ΚΚΕ;

Είναι τόσο δύσκολο να δει ότι ο όμορος χώρος του ΣΥΝ είναι το ΠΑΣΟΚ; Κάτι το οποίο βλέπει η πλειοψηφία των ψηφοφόρων;

Δε γνωρίζει ότι σε δεκάδες δήμους, συνδικάτα, συνεταιρισμούς, νομαρχίες και ομοσπονδίες είναι μαζί με το ΠΑΣΟΚ και κατά δήλωση του κ. Πάγκαλου τα πάνε μια χαρά;

Δεν έχει ενημερωθεί ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του ΣΥΝ στην Ιταλία συγκυβερνούσαν με τον Πρόντι; Στη Γαλλία, στο 2ο γύρο ψηφίζουν Σεγκολέν για να μην έρθει η Δεξιά!! Και καλούσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ μαζί με τους ΠΑΣΟΚους συναδέλφους του, να επιλέξουν οι Γάλλοι τη Ρουαγιάλ...

Δεν έχει εντοπίσει το γαϊτανάκι των δηλώσεων Αλαβάνου - Τσίπρα - Κωνσταντόπουλου - Κουβέλη κλπ., ότι αυτές συνιστούν ψάρεμα σε θολά νερά, ενάντια στο δικομματισμό και δεν έχει ίδια πολιτική το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, κυβέρνηση της αριστεράς και θα δούμε αν αλλάξει το ΠΑΣΟΚ, «δηλαδή και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο»;

Ολα αυτά ο λαός μας τα αποκαλεί το λιγότερο αφερεγγυότητα και καιροσκοπισμό. Συνήθως αλλιώς τα ονομάζει.

Μπορεί η ηθική της πολιτικής να μην έχει σημασία για κάποιους.

Για το ΚΚΕ έχει. Τα ίχνη που έχει αφήσει η πλειοψηφία της ηγεσίας του ΣΥΝ στο σώμα του ΚΚΕ δε φεύγουν.

Χρησιμοποίησαν όλα τα μέσα για να χτυπήσουν το ΚΚΕ στους πολύ δύσκολους καιρούς των ανατροπών, τότε που χαιρέτιζαν την αντεπανάσταση σαν βήμα για την πρόοδο της ανθρωπότητας!

Η μεγάλη παρέα της «ανανέωσης» τότε, σήμερα μπορεί να είναι χωρισμένη στο ΠΑΣΟΚ (Δαμανάκη, Ανδρουλάκης, Μπίστης κλπ.) και στον ΣΥΝ, συναντιέται όμως στους δρόμους της ενσωμάτωσης και χαίρει αμέριστης στήριξης και προβολής από το σύστημα.

Μπορεί ο Λάκης Λαζόπουλος να συνεχίσει στην προβολή της θέσης του, που κινείται στη λογική «βρείτε τα ρε παιδιά».

Το Κόμμα μας και τα στελέχη του, όχι μόνο αντέχουν, αλλά και απολαμβάνουν την έξυπνη σάτιρα που συχνά παρουσιάζουν οι εκπομπές του. Μπορεί όμως να γίνει πιο αντικειμενικός, να δει αν και αυτός είναι κάπου λάθος.

Στην τελευταία εκπομπή του, για παράδειγμα, αγνόησε την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, καλώντας τον κόσμο στη ΓΣΕΕ. Κάτω από την εξέδρα του Παναγόπουλου, μαζί με ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, μαζί στην αύξηση των 0,77 λεπτών που υπέγραψαν, μαζί για την εφαρμογή του καλού νόμου Ρέππα και των συζητήσεων με τον ΣΕΒ για νέες αυξήσεις ψίχουλα.

Τέλος, επειδή κατήγγειλε αυτούς που κατακρίνουν το λάιφ στάιλ του Τσίπρα, του θυμίζουμε ότι εμείς επιμένουμε στην αντιπαράθεση πάνω στην πολιτική και όχι στο στιλ. Ορισμένα πράγματα όμως βγάζουν μάτι. Από τα τόσα αφιερώματα που διαβάσαμε στον Τύπο και όχι στον «Ριζοσπάστη», ενδεικτικά αναφέρουμε:

«Αλλο παπάκι ο πρόεδρος και άλλο Μπεμβέ 650 κυβικά», «οι άνθρωποι του προέδρου θα βρεθούν σε παμπ του Λονδίνου για να το γιορτάσουν τις Απόκριες» διαβάζουμε σε πανομοιότυπα ρεπορτάζ, «σπουδαγμένοι στις ΗΠΑ και την Ευρώπη», «με τη μεγάλη κυρία του μεγάλου καναλιού έπινε καφέ στη Μεγάλη Βρετάνια ο πρόεδρος, παίρνοντας μαθήματα επικοινωνίας».

Κάτι θα έβρισκε να πει κάποιος από τους Δέκα Μήτσους...

Του
Νίκου ΣΟΦΙΑΝΟΥ*

* Ο Νίκος Σοφιανός είναι μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=4422713&publDate=17/2/2008


Title: Re: Φεύγει ο Αλαβάνος(?)
Post by: Nessa NetMonster on February 17, 2008, 23:24:52 pm
Ναι, βέβαια, πολύ συμφέρον έχουν τα κανάλια να προβάλλουν το ΣΥΝ... "θα τρελαθούμε κυρία μου"!

Ο ΣΥΝ αυτή τη στιγμή έχει αποκλείσει κάθε πιθανότητα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΝ έχει στραφεί αριστερά και έχει συμμαχήσει με αμιγώς κομμουνιστικές και επαναστατικές δυνάμεις.

Και αυτή τη στιγμή, η μεγαλύτερη κομμουνιστική δύναμη της χώρας βρίσκεται εκτός της συμμαχίας. Συνεχίζει το μοναχικό δρόμο της, και μάλιστα με ξεχωριστές διασπαστικές απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες.

Χίλια αρνητικά μπορεί κανείς να βρει και στο ΣΥΝ και στο ΚΚΕ. Αλλά αυτή τη στιγμή, ο ΣΥΝ πράττει σωστά. Και το ΚΚΕ λάθος.


Title: Re: Φεύγει ο Αλαβάνος(?)
Post by: aliakmwn on February 18, 2008, 14:52:28 pm
Και όλοι πέφτουν να φάνε τον Τσίπρα αν και μόλις τώρα βγήκε, χωρίς να έχει προλάβει να κάνει κάτι.. γιατί? Γιατί δεν είναι ίδιος με αυτούς?

Ας περιμένουμε να δούμε τι θα καταφέρει και μετά ας κρίνουμε...

Η κριτικη του ΚΚΕ δεν κατευθυνεται εναντιον του Τσιπρα αλλα εναντιον του Συνασπισμου, του ΣΥΡΙΖΑ, αλλα και της προσπαθειας να επικεντρωθει ολη η συζητηση για τον Συνασπισμο στο προσωπο του Τσιπρα. Ειναι διαφορετικα αυτα τα δυο (το πρωτο με το τελευταιο)

Ο Συνασπισμος ειναι ενα κομμα, το οποιο παταει πανω σε καποιες αρχες και χαρασσει μια πολιτικη. Η κριτικη γινεται πολυμετωπα, και προς τις αρχες του (σοσιαλδημοκρατικο wannabe ΠΑΣΟΚ κομμα) και προς τις τακτικες του (επιλογη επικοινωνιακων τακτικων, μεσω ενος καινουργιου ηγετη με εικονα που πουλαει, για την προσελκυση ψηφοφορων).

Και συμπληρωνω εγω: Κατ' αρχην καλειται ο φιλος/ψηφοφορος/μελος του Συνασπισμου να απαντησει, εαν η αλλαγη του προεδρου ειναι τοσο καθοριστικη για τις ουσιαστικες πολιτικες επιλογες του κομματος στο μελλον. Σε περιπτωση θετικης απαντησης, τοτε προφανως καποιο προβλημα υπαρχει, καθως ο ΣΥΝ εμφανιζεται ως κομμα προσωποπαγες. Σε περιπτωση αρνητικης απαντησης, αναρωτιεμαι ευλογα, τοτε προς τι ολη αυτη η φασαρια για την πολυδιαφημιζομενη αλλαγη προεδρου? Και παλι η απαντηση καταληγει να ειναι οτι αλλαζει η "εικονα" του κομματος. Με την εικονα ομως δεν χαρασσεις πολιτικη.

Ο ΣΥΝ, οπως και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αποπειρα, οπως και τα καθαρα αστικα κομματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, κρινεται στη βαση των προγραμματικων του αρχων και των πολιτικων προτασεων. Εαν ο Τσιπρας ως νεος (σχετικα και απολυτα) προεδρος καταφερει να κανει αλλαγες στις πολιτικες επιλογες του κομματος του, καλως θα πραξει, και κατα μια εννοια μπραβο του κιολας. Το θεμα ειναι, θα μετακινηθει ο ΣΥΝ απο σοσιαλδημοκρατικο κομμα-αναχωμα στον ουσιαστικα ριζοσπαστικο χωρο, ή θα παραμεινει μια απ' τα ιδια, με μια πιο γκλαμουρατη βιτρινα? Κρινοντας με βαση (α) τις αρχες πανω στις οποιες βασιζεται ως κομμα, (β) την μεχρι τωρα πορεια του και (γ) τη συνθεση στο εσωτερικο του, οι προβλεψεις ειναι δυστυχως απογοητευτικες. Ο δε νεος προεδρος δεν εχω δει πουθενα να κανει βηματα προς τα μπρος...


Κανενας λοιπον, αγαπητε Καμενε, δεν εχει προβλημα με τον Τσιπρα. Ας ειναι καλα το παλικαρι, να προεδρευσει με το καλο στο κομμα του, κι ας τα βγαλουν περα τα μελη που τον εξελεξαν - εσωτερικο τους ζητημα ειναι εξαλλου. Το προβλημα ειναι οι πολιτικες επιλογες του ΣΥΝ, που ως κομμα λειτουργει αποπροσανατολιστικα για το λαϊκο κινημα.
Εαν τωρα ο ιδιος ο ΣΥΝ προβαλει ως κορυφαια πολιτικη πραξη την εκλογη ενος νεαρου σε ηλικια αρχηγου, αναποφευκτα κριτικαρεται καί γι' αυτο, οχι με κατευθυνση προς το προσωπο του Τσιπρα, αλλα προς το γεγονος οτι επιλεγεται η αλλαγη ενος προσωπου ως μεθοδος να πεισθει (βλεπε εξαπατηθει) ο λαος οτι και καλα κατι εχει αλλαξει προς το καλυτερο.


Title: Re: Φεύγει ο Αλαβάνος(?)
Post by: Καμένος on February 18, 2008, 15:07:33 pm
Όπως είπες κι εσύ δεν ξέρεις τι πολιτική θα ακολουθήσει ο Τσίπρας.. Όντως, δεν ξέρει να απαντήσει ο φιλος/ψηφοφορος/μελος του Συνασπισμου αν ο Τσίπρας θα είναι μία περσόνα ή κάτι ουσιαστικότερο.. Αλλά ποιός μπορεί?


Title: Re: Φεύγει ο Αλαβάνος(?)
Post by: aliakmwn on February 18, 2008, 15:14:16 pm
Όντως, δεν ξέρει να απαντήσει ο φιλος/ψηφοφορος/μελος του Συνασπισμου αν ο Τσίπρας θα είναι μία περσόνα ή κάτι ουσιαστικότερο.. Αλλά ποιός μπορεί?

Η ιστορια ;D


Title: Re: Φεύγει ο Αλαβάνος(?)
Post by: Godhatesusall on February 18, 2008, 16:05:33 pm
Αρκετά κράτησε το αστείο με τον Τσίπρα....

Νέος αρχηγός ΔΕΝ σημαίνει αλλαγή πλεύσης ενός κόμματος που θέλει να αποκαλείται αριστερό,γιατί η αριστερά ΔΕΝ είναι προσωποκεντρική.

Όμως,δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μετά την αλλαγή ηγεσίας άρχισαν όλοι να βρίζουν τον τσιπρα....

Όταν έγιναν μερικούς μήνες πριν εκλογές στο ΠΑΣΟΚ,παρόλο που ήταν πρώτο θέμα επί κανα μήνα στα κανάλια, το ΚΚΕ ελάχιστα ασχολήθηκε με το ζήτημα....Τώρα με τις εκλογές στον ΣΥΝ έγινε το ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ.....τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν σχετικά λίγο ενώ το ΚΚΕ έχει λυσάξει στο μπινελίκωμα....

Θα συμφωνήσω με τον αλιάκμωνα ότι η κριτική προς ένα κόμμα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με το πρόγραμμα του και τις πράξεις του σε κάθε επίπεδο...ΑΛΛΑ έχω να πω το εξής:

  Ως πότε θα αντιμετοπίζει το ΚΚΕ ως ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ(εργατικού-φοιτητικού αλλά και κάθε άλλου είδους) τα λοιπά μορφώματα της αριστεράς(και δεν μιλάω για τον ΣΥΝ μιλάω για κόμματα όπως το ΝΑΡ,ΑΡΑΝ,ΑΡΑΣ,ΔΕΑ,ΚΚΕ μ-λ κτλ κτλ κτλ)

  Ως πότε θα βάζει το κομματικό συμφέρον ΚΑΙ ΤΑ ΨΗΦΑΚΙΑ πάνω από το ταξικό συμφέρον και την ευημερία...

  Πότε πια θα πάψει η πολιτική του:αν δεν είσαι μαζί μας είσαι εναντίον μας(ή αλλιως είσαι ....παραπλανημένος)

  Που θα πάει πια η κατάσταση με την ΔΙΑΣΠΑΣΗ σε ΟΛΑ τα επίπεδα....(καταλήψεις μαίου-ιουνίου,ξεχωριστά μπλοκ της ΠΚΣ σε πανελλαδικές πορείες στην αθήνα για να αναφέρω μερικά)

  Ποτε πια θα βάλουμε ως στόχο ΟΧΙ την εκλογική ενίσχυση του κόμματος ΑΛΛΑ το συμφέρον του λαού.....το να δικάζεται ο γνωστός(και αθώος) Π.Κ και εκείνη την μέρα,στην πορεία προς τα δικαστήρια, να συμμετέχει το 1/100 της ΚΝΕ επειδή τα άλλα 99/100 προσπαθούσαν να πάρουν ψηφάκια για τις φοιτητικές εκλογές της επόμενης βδομάδας....

  Και για να δανειστώ έναν τίτλο...

ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΞΑΣΤΕΡΙΑ???
 


Title: Re: Φεύγει ο Αλαβάνος(?)
Post by: Nessa NetMonster on February 18, 2008, 16:26:46 pm
Το θεμα ειναι, θα μετακινηθει ο ΣΥΝ απο σοσιαλδημοκρατικο κομμα-αναχωμα στον ουσιαστικα ριζοσπαστικο χωρο [...]?

Μετακινήθηκε. Ρεφορμιστές είναι κατά βάση, αλλά αυτή τη στιγμή είναι βασικός συντελεστής μιας πολύ δυναμικής - κινηματικά - συμμαχίας. Το ΚΚΕ ακόμα δεν το πήρε χαμπάρι;

Ο ΣΥΝ ποτέ δεν είχε ενιαία γραμμή. Έχει μέσα του διάφορες τάσεις, από όλο το φάσμα της αριστεράς. Σήμερα η δεξιότερη πτέρυγά του βλέπουμε ότι την κάνει σιγά σιγά για ΠΑΣΟΚ, ενώ η αριστερότερη κερδίζει έδαφος. Με αυτήν την έννοια, σαφώς και έχει σημασία η επιλογή αρχηγού, καθώς δείχνει τις πολιτικές ζυμώσεις στο εσωτερικό του ΣΥΝ. Δεν είναι η αιτία φυσικά, αλλά είναι το αποτέλεσμα.


Title: Re: Φεύγει ο Αλαβάνος(?)
Post by: corina on February 18, 2008, 16:30:40 pm
Πες τα ρε Godhatesusall...


Title: Re: Φεύγει ο Αλαβάνος(?)
Post by: tracy on February 18, 2008, 17:04:22 pm
Εγω αναρωτιεμαι αν βγει ο Τσιπρας αυριο και πει κατωτερος μισθος 2000 ευρω το ΚΚΕ θα επικροτει που δινει ακομη μεγαλυτερη δυνατοτητα στον πολιτη να αυξησει το βιοτικο του επιπεδο η θα αναρρωτηθει που θα τα βρει? Με την ιδια απορια παντα που ρωταμε που θα βρεθουν τα χρηματα για υπερδιπλασιασμο του κατωτατου μισθου στα 1400 ευρω που εισηγειται το ΚΚΕ! Τη στιγμη παντα που οι πυροπληκτοι της ηλειας δεν εχουν αποζημιωθει, που η μονη λυση για να φανουν λιγοτερο αδεια τα ασφαλιστικα ταμεια ειναι η ενοποιηση τους με αλλα ευποροτερα και που υπαρχουν τοσοι ανεργοι που επιζητουν μια δουλεια με 800 και 900 ευρω!
 Και ειναι τυχαιο που ξαφνικα ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ εναντιωνονται με τοση θερμη του ΣΥΡΡΙΖΑ!
Μαλλον η τακτικη της αρνησης των τελευταιων και του επιχειρηματος "ο λαος δεν ξεχνα τι σημαινει δεξια" των πρωτων δεν φερνει αποτελεσματα και η μονη απαντηση στην ανοδικη πορεια του ΣΥΡΡΙΖΑ ειναι να προσπαθησουν να τον χτυπησουν πριν ακομη ισχυροποιηθει!
 Γι αυτο και η τοση αποστροφη για το "στιλακι" του Τσιπρα! Λες και το 70 % το πηρε λογω στυλ!
Αλλο που αυτοι αυτο φοβουνται! Και δεν υποτιμα το ΣΥΡΡΙΖΑ το γεγονος οτι διαλεξε εναν νεο ανθρωπο με "φρεσκιες" ιδεες και μυαλα να τον εκπροσωπει αλλα εκεινους που αμεσως θεωρησαν οτι το προσφιλες στους νεους παρουσιαστικο του απεβη καθοριστικο για την εκλογη του! Και στο κατω κατω της γραφης αν τοσα χρονια που το ΚΚΕ κατηγορει το ΣΥΡΡΙΖΑ οτι επιδιωκει συνεργασια με το ΠΑΣΟΚ γιατι αυτο δε συνεβη ποτε παρα τις επαναλαμβανομενες εκκλησεις του τελευταιου? Εχει καποιο συγκεκριμενο λογο που το καθυστερει?


Title: Re: Φεύγει ο Αλαβάνος(?)
Post by: aliakmwn on February 18, 2008, 18:03:06 pm
Απαντω οσο πιο συντομα μπορω, αλλα αν χρειαστει (και αν η κουβεντα μεινει σε κοσμιο επιπεδο οπως τωρα) θα επανελθω με μεγαλυτερες απαντησεις:

Όταν έγιναν μερικούς μήνες πριν εκλογές στο ΠΑΣΟΚ,παρόλο που ήταν πρώτο θέμα επί κανα μήνα στα κανάλια, το ΚΚΕ ελάχιστα ασχολήθηκε με το ζήτημα....Τώρα με τις εκλογές στον ΣΥΝ έγινε το ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ.....τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν σχετικά λίγο ενώ το ΚΚΕ έχει λυσάξει στο μπινελίκωμα....

Σφαλμα πρωτο: Το ΚΚΕ δεν ασχοληθηκε περισσοτερο με τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ λογω Τσιπρα. Αυτη ειναι μια πλαστη εικονα που παρουσιαζουν τα καναλια.
Χρονια τωρα το ΚΚΕ καταγγελει τα ΜΜΕ, κρατικα και ιδιωτικα, για παντελη αποσιωπηση των θεσεων του. Ιδιως μετα τις τελευταιες εκλογες και την αυξηση του ποσοστου του, το πραγμα χοντρυνε.
Ο,τι γινοταν εδω και χρονια, εξακολουθει να γινεται και τωρα: Δινει η Παπαρηγα μια συνεντευξη τυπου διαρκειας 1,5 ωρας, και τα καναλια προβαλαν 30 δευτερολεπτα. Και τα 30 αυτα δευτερολεπτα ηταν παντα αναφορα στο τρεχον θεμα της επικαιροτητας. Πολεμος στα Βαλκανια, στο Ιρακ? Προβολη λιγων δευτερολεπτων μισης προτασης της Αλεκας. Ασφαλιστικο? Μια ατακα απο την Αλεκα. Εκλογες? Δυο ατακες απο την Αλεκα.
Ομοιως σημερα, που στην πολιτικη επικαιροτητα, μετα την παυση της Ζαχοπουλειαδας (και αφου το ΚΚΕ κραταει σταθερη γραμμη παρα τις.. "νεες εξελιξεις" LOL) ειναι η εκλογη Τσιπρα. Τα καναλια προβαλουν και παλι 1-2 φρασεις της Αλεκας για το ζητημα.

Εαν θελεις να δεις ποσο ασχολειται το ΚΚΕ με το καθε θεμα, μπορεις να ψαξεις στο Ριζοσπαστη. Θα διαπιστωσεις οτι η κριτικη προς τον ΣΥΝ ειναι η ιδια ακριβως ποσοτικα. Ουτε λιγοτερο ουτε περισσοτερο.

Καμια "λυσσα", κανενα "μπινελικωμα".

Επιπλεον, η περιβοητη "κοντρα του ΚΚΕ με τον ΣΥΝ", εκτος απο το αντικειμενικο της κομματι, που γινεται σε επιπεδο θεσεων και πολιτικης γραμμης, ειναι επισης ενα θεμα που τα ΜΜΕ εκμεταλλευονται για τα νουμερα. Γι' αυτο και το προβαλουν διαρκως. Απλα επειδη το ΚΚΕ τους τρομαζει με την ανοδο του, το προβαλουν απο συγκεκριμενη οπτικη.

  Ως πότε θα αντιμετοπίζει το ΚΚΕ ως ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ(εργατικού-φοιτητικού αλλά και κάθε άλλου είδους) τα λοιπά μορφώματα της αριστεράς(και δεν μιλάω για τον ΣΥΝ μιλάω για κόμματα όπως το ΝΑΡ,ΑΡΑΝ,ΑΡΑΣ,ΔΕΑ,ΚΚΕ μ-λ κτλ κτλ κτλ)

Το θεμα που θετεις ειναι πολυ σοβαρο και πολυ μεγαλο.
Ξεκιναω αντιστροφα: Πώς αντιμετωπιζουν αυτες οι συνιστωσες μια ενδεχομενη συνεργασια με το ΚΚΕ σε μια καποια βαση, το σκεφτηκες ποτε? Εαν σε ενδιαφερει το θεμα, γιατι δεν ψαχνεις λιγο παραπανω τι παιζει?
Απο 'κει και περα, βαζεις στο ιδιο τσουβαλι δυναμεις ανομοιογενεις μεταξυ τους, οποτε μια συνολικη απαντηση δεν μπορει να δωθει παρα μονον σε γενικες γραμμες.

Το ΚΚΕ εχει επεξεργαστει μια προταση συνεργασιας, την οποια υλοποιει εδω και 14 χρονια (απο το 15ο συνεδριο του). Προκειται για το Αντιιμπεριαλιστικο Αντιμονοπωλιακο Δημοκρατικο Μετωπο. Λεπτομερειες θα βρεις, αν ενδιαφερεσαι, στο www.kke.gr
Το ΑΑΔΜ δεν θετει καν ως βαση συνεργασιας το σοσιαλισμο, για τον οποιον αγωνιζεται το ΚΚΕ. Η βαση του ειναι αντιμονοπωλιακη και αντιιμπεριαλιστικη, μια λαϊκη συμμαχια για μια λαϊκη εξουσια και οικονομια. Το οποιο απο τη σκοπια του ΚΚΕ ειναι ο σοσιαλισμος, αλλα ενδεχομενως να υπαρχουν και εναλλακτικες προτασεις.

Να σε ενημερωσω οτι απο τις υπολοιπες δυναμεις, οι μαοϊκες θεωρουν την προσπαθεια του μετωπου ως "ρεβιζιονιστικη και ρεφορμιστικη" (τρεχα γυρευε δηλαδη, αν δεις τις αντιστοιχες θεωριες και αποπειρες του Μαο) οι δε τροτσκιστικες θεωρουν το ΚΚΕ ενα κομμα ρεφορμιστικο (κατι αντιστοιχο με τον ΣΥΝ δηλαδη) και αποκλειουν καθε συνεργασια.

Γιατι λοιπον πρεπει απαραιτητα να φταιει το ΚΚΕ για την ελλειψη "συνεργασιας" μεταξυ των δυναμεων της ευρυτερης αριστερας? Γιατι πρεπει διαρκως το ΚΚΕ να κατεβαζει τον πηχη?

Και στην τελικη, για το ΚΚΕ, μετωπο και συμμαχια γινεται με λαϊκες δυναμεις και οχι με εσωστρεφη μαγαζακια που μεσα σε 5-10 σελιδες νομιζουν οτι ανακαλυψαν το μηχανισμο για τη σωτηρια του κοσμου...

  Ως πότε θα βάζει το κομματικό συμφέρον ΚΑΙ ΤΑ ΨΗΦΑΚΙΑ πάνω από το ταξικό συμφέρον και την ευημερία...

Αυτο δεν το εκανε ποτε, με την εννοια που το θετεις εσυ. Τα "ψηφακια" ειναι κι αυτα κομματι του αγωνα, αποδυναμωση του δικομματισμου και των οπορτουνιστικων δυναμεων και ενισχυση της ταξικης φωνης ΚΑΙ μεσα στη Βουλη (αλλα φυσικα οχι μονον εκει)
Επισης επιτρεψε μου να θεωρω οτι ταξικο συμφερον και ισχυρο ΚΚΕ ειναι εννοιες ταυτοσημες.

  Πότε πια θα πάψει η πολιτική του:αν δεν είσαι μαζί μας είσαι εναντίον μας(ή αλλιως είσαι ....παραπλανημένος)

Ποτέ δεν θα παψει, γιατι ποτέ δεν θα παψει να ισχυει το "ή με το κεφαλαιο ή με τους εργατες".
Και αν νομιζεις πως μεταξυ κεφαλαιου και εργατων υπαρχει "μεση οδος" και "μεση λυση", τοτε οντως εισαι παραπλανημενος :)

  Που θα πάει πια η κατάσταση με την ΔΙΑΣΠΑΣΗ σε ΟΛΑ τα επίπεδα....(καταλήψεις μαίου-ιουνίου,ξεχωριστά μπλοκ της ΠΚΣ σε πανελλαδικές πορείες στην αθήνα για να αναφέρω μερικά)

Οχι παλι τα ιδια, ελεος! Χιλιαδες φορες εχουν γινει αυτες οι συζητησεις, παλι τα ιδια θα γραφουμε?
Κανε μια αναδρομη σε παλιοτερα posts επι του θεματος, δικα μου και του RFA και θα βρεις πληρεστατες απαντησεις, δεν μπορω να γραφω τα ιδια!

  Ποτε πια θα βάλουμε ως στόχο ΟΧΙ την εκλογική ενίσχυση του κόμματος ΑΛΛΑ το συμφέρον του λαού.....το να δικάζεται ο γνωστός(και αθώος) Π.Κ και εκείνη την μέρα,στην πορεία προς τα δικαστήρια, να συμμετέχει το 1/100 της ΚΝΕ επειδή τα άλλα 99/100 προσπαθούσαν να πάρουν ψηφάκια για τις φοιτητικές εκλογές της επόμενης βδομάδας....

Οπως λοιπον λες και μονος σου, η ΚΝΕ συμμετειχε (φυσικα!) στην πορεια, και δεν υπηρχε περιπτωση να κανει αλλιως. Εκτος απο τον αριθμο των συμμετεχοντων σε μια πορεια, σημαντικο ρολο παιζει η ιδια η υποστηριξη. Απο 'κει και περα, το ποσες δυναμεις θα κινητοποιηθουν και σε τι βαθμο εξαρταται απο τη συγκυρια, και η αποφαση λαμβανεται με κριτηρια πολιτικα και οχι προσωπικα ή συναισθηματικα. Δεν ηταν καθολου ασημαντο το γεγονος οτι ο Π.Κ. δικαζονταν και χρειαζοταν υποστηριξη, αλλα δεν ηταν ασημαντο ουτε το γεγονος οτι την επομενη βδομαδα οπως λες ειχαμε εκλογες, και επρεπε η δυναμικη αυτη του κινηματος να καταγραφει ΚΑΙ στα νουμερακια της καλπης. Πραγμα το οποιο τελικα δεν εγινε με τον τροπο που επρεπε, αφου οπως ειδες παρα το μεγαλειωδες κινημα, η ΔΑΠ παλι ηταν πρωτη και η ΠΑΣΠ δευτερη, με μικρες απωλειες για την πρωτη και λιγο κερδος για τη δευτερη. Και επειδη ακριβως το φοιτητικο κινημα, ως κομματι του ευρυτερου λαϊκου κινηματος, δεν ζει μεσα σε καποιο θερμοκηπιο.. αυθυπαρκτο και αυτοργανωμενο, πρεπει τα αποτελεσματα των εσωτερικων του ζυμωσεων να βγαινουν κυριως προς τα εξω, προς την κοινωνια, και αυτο γινεται καλως ή κακως ΚΑΙ με τα νουμερακια της καλπης.

Διοτι μετα απο 4-5 χρονια, οταν η δικια μας "φουρνια" θα 'χει παρει πτυχιο, οι μεγαλειωδεις κινητοποιησεις, οι πορειες με το ξυλο και τα δακρυγονα, οι αδικες συλληψεις και η τρομοκρατηση θα υπαρχουν μονο μεσα στα δικα μας ρομαντικα μυαλα, ως ιστοριες που μετα απο χρονια θα διηγουμαστε στα παιδια μας, ενω αυτο που θα εχει μεινει θα ειναι ενας νεος νομος-πλαισιο πιο κοντα στις αποφασεις της Μπολονια, περαιτερω διεισδυση των εταιριων μεσα στα Πανεπιστημια, και διπλα σ' αυτα κατι νουμερακια, που θα λενε οτι επι υπουργειας Γιαννακου, την πρωτη γαλαζια τετραετια, η ΔΑΠ παρεμεινε σταθερα πρωτη δυναμη, το οποιο σημαινει οτι το Πανεπιστημιο "ειχε αναγκη" αυτες τις μεταρρυθμισεις, και η φοιτητικη κοινοτητα "συμφωνουσε απολυτα".
Λυπαμαι που τα γραφω τοσο κυνικα και ωμα, αλλα η πραγματικοτητα ειναι αυτη, και πρεπει να αγωνιστουμε να την αλλαξουμε ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΑΜΕΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ.


Title: Re: Φεύγει ο Αλαβάνος(?)
Post by: Nessa NetMonster on February 18, 2008, 18:24:12 pm
Πώς αντιμετωπιζουν αυτες οι συνιστωσες μια ενδεχομενη συνεργασια με το ΚΚΕ σε μια καποια βαση, το σκεφτηκες ποτε?

Αν το ΚΚΕ ήθελε να μπει σε μια συνεργασία τύπου ΣΥΡΙΖΑ θα δεχόμασταν με πολύ μεγάλη χαρά.

Να σε ενημερωσω οτι απο τις υπολοιπες δυναμεις [...] οι δε τροτσκιστικες θεωρουν το ΚΚΕ ενα κομμα ρεφορμιστικο (κατι αντιστοιχο με τον ΣΥΝ δηλαδη) και αποκλειουν καθε συνεργασια.

Δεν ισχύει ότι αποκλείουμε κάθε συνεργασία. Απλά δε μπορούμε να συνεργαστούμε με τους όρους που θέτει το ΚΚΕ σε προσπάθειες τύπου ΑΑΔΜ. Οι όροι μιας συνεργασίας είναι εξίσου σημαντικοί με την ίδια τη φύση του υποψήφιου συμμάχου. Συνεργάσιμοι είμαστε, όχι μαλάκες.

Και στην τελικη, για το ΚΚΕ, μετωπο και συμμαχια γινεται με λαϊκες δυναμεις και οχι με εσωστρεφη μαγαζακια που μεσα σε 5-10 σελιδες νομιζουν οτι ανακαλυψαν το μηχανισμο για τη σωτηρια του κοσμου...

Ευχαριστώ τον aliakmwn που με την πρόταση αυτή επιβεβαιώνει πανηγυρικά πως το ΚΚΕ δεν έχει καμία διάθεση να συνεργαστεί με οποιοδήποτε άλλο αριστερό πολιτικό μόρφωμα. Μόνο ας μας εξηγήσει το ΚΚΕ με ποιο ακριβώς σκεπτικό χαρακτηρίζει "εσωστρεφείς" τις δυνάμεις με τις οποίες το ίδιο αρνείται πεισματικά να συνεργαστεί.

Επισης επιτρεψε μου να θεωρω οτι ταξικο συμφερον και ισχυρο ΚΚΕ ειναι εννοιες ταυτοσημες.

 ^mountza^ ^mountza^ ^mountza^ ^mountza^ ^mountza^

Πάμε παρακάτω.

  Πότε πια θα πάψει η πολιτική του:αν δεν είσαι μαζί μας είσαι εναντίον μας(ή αλλιως είσαι ....παραπλανημένος)

Ποτέ δεν θα παψει, γιατι ποτέ δεν θα παψει να ισχυει το "ή με το κεφαλαιο ή με τους εργατες".
Και αν νομιζεις πως μεταξυ κεφαλαιου και εργατων υπαρχει "μεση οδος" και "μεση λυση", τοτε οντως εισαι παραπλανημενος :)

Δικολαβίες.

Ο Godhatesusall με το "μας" εννοούσε σαφέστατα το ΚΚΕ και όχι την εργατική τάξη. Η συνήθης τακτική του "παίζω με τις λέξεις, άλλα με ρωτάνε και σε άλλα απαντάω".

Οπως λοιπον λες και μονος σου, η ΚΝΕ συμμετειχε (φυσικα!) στην πορεια, και δεν υπηρχε περιπτωση να κανει αλλιως. Εκτος απο τον αριθμο των συμμετεχοντων σε μια πορεια, σημαντικο ρολο παιζει η ιδια η υποστηριξη. Απο 'κει και περα, το ποσες δυναμεις θα κινητοποιηθουν και σε τι βαθμο εξαρταται απο τη συγκυρια, και η αποφαση λαμβανεται με κριτηρια πολιτικα και οχι προσωπικα ή συναισθηματικα. Δεν ηταν καθολου ασημαντο το γεγονος οτι ο Π.Κ. δικαζονταν και χρειαζοταν υποστηριξη, αλλα δεν ηταν ασημαντο ουτε το γεγονος οτι την επομενη βδομαδα οπως λες ειχαμε εκλογες, και επρεπε η δυναμικη αυτη του κινηματος να καταγραφει ΚΑΙ στα νουμερακια της καλπης. Πραγμα το οποιο τελικα δεν εγινε με τον τροπο που επρεπε, αφου οπως ειδες παρα το μεγαλειωδες κινημα, η ΔΑΠ παλι ηταν πρωτη και η ΠΑΣΠ δευτερη, με μικρες απωλειες για την πρωτη και λιγο κερδος για τη δευτερη. Και επειδη ακριβως το φοιτητικο κινημα, ως κομματι του ευρυτερου λαϊκου κινηματος, δεν ζει μεσα σε καποιο θερμοκηπιο.. αυθυπαρκτο και αυτοργανωμενο, πρεπει τα αποτελεσματα των εσωτερικων του ζυμωσεων να βγαινουν κυριως προς τα εξω, προς την κοινωνια, και αυτο γινεται καλως ή κακως ΚΑΙ με τα νουμερακια της καλπης.

Διοτι μετα απο 4-5 χρονια, οταν η δικια μας "φουρνια" θα 'χει παρει πτυχιο, οι μεγαλειωδεις κινητοποιησεις, οι πορειες με το ξυλο και τα δακρυγονα, οι αδικες συλληψεις και η τρομοκρατηση θα υπαρχουν μονο μεσα στα δικα μας ρομαντικα μυαλα, ως ιστοριες που μετα απο χρονια θα διηγουμαστε στα παιδια μας, ενω αυτο που θα εχει μεινει θα ειναι ενας νεος νομος-πλαισιο πιο κοντα στις αποφασεις της Μπολονια, περαιτερω διεισδυση των εταιριων μεσα στα Πανεπιστημια, και διπλα σ' αυτα κατι νουμερακια, που θα λενε οτι επι υπουργειας Γιαννακου, την πρωτη γαλαζια τετραετια, η ΔΑΠ παρεμεινε σταθερα πρωτη δυναμη, το οποιο σημαινει οτι το Πανεπιστημιο "ειχε αναγκη" αυτες τις μεταρρυθμισεις, και η φοιτητικη κοινοτητα "συμφωνουσε απολυτα".

Εδώ θα ξαναευχαριστήσω θερμά τον aliakmwn που επιβεβαιώνει πανηγυρικά ότι το ΚΚΕ έχει ρεφορμιστική καρδιά.


Title: Re: Φεύγει ο Αλαβάνος(?)
Post by: Godhatesusall on February 18, 2008, 18:37:20 pm
ΚΚΕ δεν ασχοληθηκε περισσοτερο με τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ λογω Τσιπρα. Αυτη ειναι μια πλαστη εικονα που παρουσιαζουν τα καναλια.
Σορυ κιόλας,αλλά εγώ σε πορεία του ΠΑΜΕ μόνο προχτές άκουσα συνθημα που να πάει:"ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ"(παρόλο που η συνέχεια του είναι αληθινή,ότι δηλαδή και ο ΣΥΝ ψήφισε το μαστριχτ)....Κριτική προς τον συνασπισμό έγινε πιο έντονη τώρα που τα γκάλοπ δείχνουν 2ψήφιο αριθμό...Για να μην μιλήσω τι έκανε η ΚΟΜΕΠ(ή πως αλλιώς λένε το ιδεολογικό όργανο του ΚΚΕ) μετά τις εκλογές με τα αρθράκια περι επικύνδυνου ρεφορμισμού....
Το ΑΑΔΜ δεν θετει καν ως βαση συνεργασιας το σοσιαλισμο, για τον οποιον αγωνιζεται το ΚΚΕ. Η βαση του ειναι αντιμονοπωλιακη και αντιιμπεριαλιστικη, μια λαϊκη συμμαχια για μια λαϊκη εξουσια και οικονομια. Το οποιο απο τη σκοπια του ΚΚΕ ειναι ο σοσιαλισμος, αλλα ενδεχομενως να υπαρχουν και εναλλακτικες προτασεις.
Οπα.....Δεν μου λες.....εσύ θεωρείς σωστό να κάνει το κόμμα σου μια βάση συζήτησης και να λέει:ΟΚ,όποιος γουστάρει,έρχετε μαζί μου....Δηλαδή αν κάνω αύριο εγώ μια οργάνωση που λέει: "ζήτω η επανάσταση,ζήτω ο βασιλίας" θα πρεπε να σε κατηγορήσω ότι είσαι διασπαστής που δεν έρχεσε μαζί μου???αυτό που θέλω να πω είναι το ότι όταν έχουμε διαφορές(ιδεολογικές ή πρακτικές) καθόμαστε και τα συζητάμε και ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ μια άποψη,και δεν την λαμβάνουμε αποκλειστικά και μόνο μέσω της πλειοψηφίας(δημοκρατικός συγκεντρωτισμός),και δεν λέμε:"εγώ αυτά πιστεύω,δεν με ενδιαφέρει τι λες εσύ,αν γουστάρεις έλα..."...

Οσο για τις πολιτικές οργανώσεις που λες.....μετά από τον τρόπο που τις έχει φερθεί το ΚΚΕ(πλατεία χημείου+ΚΝΑΤ=LFE),με την διαγραφή της μισής ΚΝΕ λόγω της μη υπακοής στην κομματική γραμμή(από εκεί προέκυψε το ΝΑΡ για όσους δεν ξέρουν).....μέχρι και από τις αλυσίδες στην πρυτανεία....δεν τους αδικώ που είναι επιφυλακτικοί.....
Αυτο δεν το εκανε ποτε, με την εννοια που το θετεις εσυ. Τα "ψηφακια" ειναι κι αυτα κομματι του αγωνα, αποδυναμωση του δικομματισμου και των οπορτουνιστικων δυναμεων και ενισχυση της ταξικης φωνης ΚΑΙ μεσα στη Βουλη (αλλα φυσικα οχι μονον εκει)
Επισης επιτρεψε μου να θεωρω οτι ταξικο συμφερον και ισχυρο ΚΚΕ ειναι εννοιες ταυτοσημες.
Δεν θα διαφωνήσω ότι με την ενίσχυση της αριστεράς ενισχύεται η φωνή του λαού....όμως μια καλύτερη κοινωνία δεν έρχετε αν δεν ΠΕΙΣΕΙΣ τον άλλο για τις απόψεις σου....και τελευταία στιγμή λίγο δύσκολα να τον πείσεις για την κοσμοθεωρία του σοσιαλισμού....
Ποτέ δεν θα παψει, γιατι ποτέ δεν θα παψει να ισχυει το "ή με το κεφαλαιο ή με τους εργατες".
Συμφωνώ με το σύνθημα αλλά.....Δεν μου λες....οι εργάτες(προλετάριο) δεν έχουν ΣΥΜΜΑΧΑ στρώματα(δηλαδή κάποιους με σχεδόν κοινά συμφέροντα).....η απάντηση είναι ΝΑΙ....αυτούς όμως που θέλουν να φέρουν αλλίως τον σοσιαλισμό(είτε χωρίς την δικτατορία του προλεταριάτου είτε με άλλον τρόπο) τους θεωρείτε ΟΛΟΥΣ οπορτουνιστές....δεν σας κατηγορώ....την άποψη αυτή την περνάει ο λένιν πολύ καλά στα βιβλία του....το ζήτημα είναι όμως πότε θα αρχίσουμε να βλέπουμε τις συνθήκες του διεθνούς κομουνιστικού κινήματος....
Οπως λοιπον λες και μονος σου, η ΚΝΕ συμμετειχε (φυσικα!) στην πορεια, και δεν υπηρχε περιπτωση να κανει αλλιως. Εκτος απο τον αριθμο των συμμετεχοντων σε μια πορεια, σημαντικο ρολο παιζει η ιδια η υποστηριξη. Απο 'κει και περα, το ποσες δυναμεις θα κινητοποιηθουν και σε τι βαθμο εξαρταται απο τη συγκυρια, και η αποφαση λαμβανεται με κριτηρια πολιτικα και οχι προσωπικα ή συναισθηματικα. Δεν ηταν καθολου ασημαντο το γεγονος οτι ο Π.Κ. δικαζονταν και χρειαζοταν υποστηριξη, αλλα δεν ηταν ασημαντο ουτε το γεγονος οτι την επομενη βδομαδα οπως λες ειχαμε εκλογες, και επρεπε η δυναμικη αυτη του κινηματος να καταγραφει ΚΑΙ στα νουμερακια της καλπης.

Και το καλύτερο για το τέλος.....Αυτή η άποψη της ΚΝΕ/ΚΚΕ ότι ο αγώνας είναι η ενίσχυση του κόμματος με κάθε μέσο ειναι ΑΗΔΙΑΣΤΙΚΗ....ο Π.Κ δεν ήταν μέλος του κόμματος=>ήταν με τους "άλλους"=>άρα δεν ενίσχυε την λαϊκή φωνή=>δεν πρέπει να τον βοηθήσουμε,παρά μόνο για τα μάτια του κόσμου

ΡΕ ΕΔΩ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ,ΕΔΩ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΜΙΑΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΟΥ ΛΕΣ ΟΤΙ ΚΑΝΑ ΕΚΑΝΕ Η ΚΝΕ ΠΟΥ ΚΑΘΙΣΕ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΥΠΩΘΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ???


Title: Re: Φεύγει ο Αλαβάνος(?)
Post by: Nessa NetMonster on February 18, 2008, 18:47:10 pm
αυτό που θέλω να πω είναι το ότι όταν έχουμε διαφορές(ιδεολογικές ή πρακτικές) καθόμαστε και τα συζητάμε και ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ μια άποψη,και δεν την λαμβάνουμε αποκλειστικά και μόνο μέσω της πλειοψηφίας(δημοκρατικός συγκεντρωτισμός),και δεν λέμε:"εγώ αυτά πιστεύω,δεν με ενδιαφέρει τι λες εσύ,αν γουστάρεις έλα..."...

Συμβουλή, επειδή ο aliakmwn πιάνεται από τις λέξεις: Σβήσε τον όρο "δημοκρατικός συγκεντρωτισμός", άσε τα υπόλοιπα (την ουσία).


Title: Re: Φεύγει ο Αλαβάνος(?)
Post by: Andreas_T on February 18, 2008, 19:21:36 pm
...δεν εμπαινα συχνά τελευταίο καιρο στο φορουμ κ τωρα είδα το θεμα συζήτησης [διάβασα τελευταία σελίδα μόνο]
και θα πω δυο λόγια [που τα χω ξαναπεί] ορμομενος από τα παραπάνω σας λεγόμενα επι του θέματος.....

=========Εκλογολαγνεία κ εκλογοκαπηλεία:

Αρχικα οι οποιεσδήποτε εκλογές σαν διαδικασία διαφαλίζουν δημοκρατική λειτουργία και γι'αυτό και το ΚΚΕ την υπερασπίζεται προσπαθώντας παραλληλα να περιφρουρήσει το σύνολο της διαδικασίας [π.χ. ελευθερίες, δικαιώματα, υποχρεώσεις ψηφοφόρων]....έχοντας  και τις ενστασεις-διαφωνίες του για τον αστικο-κοινοβουλευτικούς θεσμούς/εκλογικές διαδικασίες. Κατ εμε αν όλα τα κόμματα είχαν στάση σαν του ΚΚΕ στις εκλογές, πολλοί περισσότεροι ψηφοφόροι θα ψήφιζαν πιο συνειδητά...

Αυτό που εμένα με εξοργίζει είναι η εκλογοκαπηλεία, που μπορεί να γίνεται είτε εξ αμελείας είτε εσκεμμένα [απο τα μεγάλα κομματα]. Η εκλογοκαπηλεία βγάζει μάτια:
1)Όταν κάποιος που συμμετέχει σε εκλογές τον πιάνει μανία για οτιδήποτε άλλο πέρα από εκλογές και το παίζει υπεράνω [ότι κ αν βάζει υπεράνω...εθνη,κινηματα,πολέμο, ειρηνη, τον ευατό του κλπ]......και συνήθως έχει πολύ γενικόλογες δηλώσεις φτωχές στον προσδιορισμό πολιτικών θέσεων.
2)Όταν ένα πρόσωπο με γερό ιματζ έρχεται μπροστά κ κρύβει το κομμα που εκπροσωπεί /συμφέροντα που εκφράζει
(π.χ. ο Θεοχάρης απο τη σειρά Λαμψη που επαιζε τον μπατσο, η Εφη Σαρή στον ΛΑΟΣ κλπ)
3)Αντικαθίστονται εκλογικές διαδικασίες με γκάλοπ...που απότελουν χορήγηση δόσεων εικονικής δημοκρατίας και χαρίζουν αυταπάτες οτι η γνώμη του κοσμάκη μετράει (αφού πρώτα την χειραγωγήσουν)

Εμενα η εκλογοκαπηλεία που αποτελεί μέρος της πολιτικής σαπίλας που μας δέρνει με ενοχλεί/επηρεάζει πολύ περισσότερο κ γι αυτό θα θελα να γίνεται συζήτηση....





Title: Re: Φεύγει ο Αλαβάνος(?)
Post by: Andreas_T on February 18, 2008, 19:23:17 pm



Πολιτική Συμμαχιών του ΚΚΕ:

Το ΚΚΕ βάση Συνεδρίου [ανωτερο οργανο] έχει συγκεκριμένη/προσδιορισμένη/δηλωμένη πολιτική συμμαχιών.
Θα αναφέρω επιγραμματικά λιγα λόγια γι'αυτή [για περισσότερα πάτε στην ιστοσελίδα του ΚΚΕ....]

Το ΚΚΕ έχει ως στρατηγικο στόχο την ανατροπή του καπιταλιστού συστήματος/οικοδόμηση σοσιαλισμού και δεν τρέφει αυταπάτες ότι μοναχό του μπορεί  να τα καταφέρει....γι'αυτό και στην 90χρονη ιστορία του έχει κάνει πολλές συμμαχίες που όμως πολλές υπήρξαν ολέθριες και για το ίδ


Title: Re: Φεύγει ο Αλαβάνος(?)
Post by: pandora on February 18, 2008, 21:20:00 pm
Οπως λοιπον λες και μονος σου, η ΚΝΕ συμμετειχε (φυσικα!) στην πορεια, και δεν υπηρχε περιπτωση να κανει αλλιως. Εκτος απο τον αριθμο των συμμετεχοντων σε μια πορεια, σημαντικο ρολο παιζει η ιδια η υποστηριξη. Απο 'κει και περα, το ποσες δυναμεις θα κινητοποιηθουν και σε τι βαθμο εξαρταται απο τη συγκυρια, και η αποφαση λαμβανεται με κριτηρια πολιτικα και οχι προσωπικα ή συναισθηματικα. Δεν ηταν καθολου ασημαντο το γεγονος οτι ο Π.Κ. δικαζονταν και χρειαζοταν υποστηριξη, αλλα δεν ηταν ασημαντο ουτε το γεγονος οτι την επομενη βδομαδα οπως λες ειχαμε εκλογες, και επρεπε η δυναμικη αυτη του κινηματος να καταγραφει ΚΑΙ στα νουμερακια της καλπης. Πραγμα το οποιο τελικα δεν εγινε με τον τροπο που επρεπε, αφου οπως ειδες παρα το μεγαλειωδες κινημα, η ΔΑΠ παλι ηταν πρωτη και η ΠΑΣΠ δευτερη, με μικρες απωλειες για την πρωτη και λιγο κερδος για τη δευτερη. Και επειδη ακριβως το φοιτητικο κινημα, ως κομματι του ευρυτερου λαϊκου κινηματος, δεν ζει μεσα σε καποιο θερμοκηπιο.. αυθυπαρκτο και αυτοργανωμενο, πρεπει τα αποτελεσματα των εσωτερικων του ζυμωσεων να βγαινουν κυριως προς τα εξω, προς την κοινωνια, και αυτο γινεται καλως ή κακως ΚΑΙ με τα νουμερακια της καλπης.

Οφείλω να πώ ότι στενοχωριέμαι και θυμώνω όταν διαβάζω τέτοια. Το ξέρω ότι θα μου πείς "βλέπεις μόνο την επιφάνεια, μιλάς συναισθηματικά" κ.ο.κ.

Δεν με ενδιαφέρει να μιλήσω αλλιώς.... Η ψήφος δεν συγκρίνεται με τίποτα με ένα μήνα φυλάκισης ενός 19χρονου αθώου παιδιού ούτε φυσικά και με τα ψυχικά κατάλοιπα που κάτι τέτοιο αφήνει. Λυπάμαι, αλλά τέτοια αριστερά, να βράσω την αποτύπωση της στις κάλπες. Νόμιζα πάντα ότι επίκεντρο του αριστερού ήταν ο ίδιος ο άνθρωπος. Και όχι η "ιστορική αποτύπωση κινημάτων". Φαίνεται πώς έκανα λάθος.

Από κει και πέρα, είναι σαφές ότι έχεις ταλέντο στο να παρουσιάζεις το άσπρο - μαύρο....αυτό το είχες πάντα κ σε θαυμάζω γι'αυτό αλλά αυτά που διαβάζω προσωπικά μόνο με λυπούν. Και μάλιστα αφάνταστα. Φαίνεται ότι οι τελευταίοι ιδεαλιστές και "αισθηματίες" επαναστάτες και κομμουνιστές έχουν πλέον άσπρα μαλλιά. Η γενιά μας βγάζει...άλλα πράγματα... (και βάζω κ τον εαυτό μου μέσα).

ΥΣ Προτιμώ να μιλάω μαζί σου για τον ιστορικό υλισμό  :P
ΥΣ 2 Και τί καυγάς είναι αυτός μεταξύ τροτσκιστων και σταλινικών και... δεν ξέρω κι εγώ τί άλλο. Ό,τι θεωρείται αριστερό στις μέρες μας - αν υπάρχει ακόμα αυτή η έννοια - δεν  έχει σχέση με τις τότε πολιτικές. Δεν έχουμε - και δεν θέλουμε - να προχωρήσουμε μπροστά ούτε μισή μέρα.

Με πολύ, πολύ συναισθηματισμό
 :(
Ηλιάνα



Title: Re: "Γραμμα" στο Λακη Λαζοπουλο (...και συζητηση που προεκυψε περι Συνασπισμου)
Post by: aliakmwn on February 18, 2008, 22:26:08 pm
Καλη μου Πανδωρα, κλεινεσαι απο μονη σου σ' εναν φαυλο κυκλο απογοητευσεων. Προσπαθησε να αποδρασεις σκεφτομενη οσο το δυνατον πιο αποστασιοποιημενα. Το οτι οι αποφασεις (πρεπει να) λαμβανονται με κριτηρια πολιτικα και οχι συναισθηματικα δεν σημαινει οτι χανει καποιος την αγαπη του για τον ανθρωπο, για την ελευθερια, για τη δημοκρατια, το παθος και τον ερωτα για τον αγωνα.

Σε καλωσοριζω στον υπεροχο κοσμο αυτου που λεμε "συνειδητοποιημενος αγωνας".

Το μεγαλο διπολο που ταλαιπωρει τη σκεψη σου ειναι το "αυθορμητισμος VS συνειδητοποιηση". Απο 'κει ξεκιναει ολη αυτη η κουβεντα και εκει καταληγει (δυστυχως).

Δεν ειπε κανενας (ουτε ο πιο σκληροπυρηνικος) οτι μια ανθρωπινη ζωη δεν ειναι σημαντικη, οτι η αδικη φυλακιση ενος ανθρωπου δεν ειναι σημαντικο ζητημα, οτι η τρομοκρατηση των φοιτητων μεσω μιας τετοιας συλληψης δεν ειναι σημαντικη...
Ξερεις ομως τι ειναι ΠΙΟ σημαντικο? Το να αποτραπει ο αδικος χαμος ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ανθρωπινων ζωων, το να αποτραπουν ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ αδικες φυλακισεις, το να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ η τρομοκρατηση των αγωνιζομενων (οχι μονο φοιτητων αλλα και αλλων κομματιων της κοινωνιας) με συλληψεις, προφυλακισεις και στημενες κατηγοριες.

Προς εκεινη την κατευθυνση γινεται ο αγωνας. Δυστυχως ή ευτυχως, η κατασταση ειναι αυτη, και ειναι αντικειμενικα στρατηγικο λαθος να κινεισαι οπου φυσαει ο ανεμος (ΔΕΝ το λεω με την κακη εννοια) και να βρισκεσαι πρωτος σε καθε ξεσπασμα, χωρις να προσανατολιζεσαι προς εναν αντικειμενικο στοχο και μια μεθοδο προσεγγισης του. Γιατι εκτος απο τον ΠΚ, μπορω να σου βρω καμια 10αρια ατομα απο τον Α/Α χωρο, με τον οποιο δεν εχω καμια σχεση και δεν θεωρω καν συμμαχο, που ομως ισως και να εχει αποδειχτει οτι ειναι αθωοι και διωκονται. Με τη δικη σου λογικη θα επρεπε να σε ρωτησω, γιατι πας να δωσεις μαθημα αυριο, γιατι μπαινεις στο forum και συζητας, γιατι βγαινεις για καφε.........
Μηπως επειδη ο συγκεκριμενος ετυχε να ειναι "γειτονας" σου και σε συγκινησε περισσοτερο? Δεν βρισκεις κατι αρκετα προβληματικο εδω? :) Δεν θελω να σε θιξω σε καμια περιπτωση!

Καποιοι καποτε αφησαν στην ακρη γονεις και αδερφια για να συνεχισουν τον αγωνα, τοτε που η αδικη καταδικη δεν σημαινε δικαστηριο με δικηγορους, συνηγορους, καθηγητες στην υπερασπιση, ΜΜΕ και φοιτητικους συλλογους με το μερος σου, αλλα εξορια, βασανιστηρια ή/και εκτελεση με συνοπτικες διαδικασιες, σε δικες-παρωδιες!

Ελεος, κανενας δεν εβαλε καμια ψηφο πανω απο ενα αδικα φυλακισμενο παιδι, ουτε καν τολμησε να κανει κανενας τετοια συγκριση! Κινουνται σε διαφορετικα πεδια αυτα τα δυο!

Το κοβω εδω προς το παρων γιατι εχουμε κι ενα Πεδιο αυριο. Θα επανελθω με μεγαλυτερη προσπαθεια κατανοησης.

Εως τοτε, σε παραπεμπω στην ιστορια του αδικα χαμενου Πλουμπιδη, στα δικα του τα λογια, οταν δικαζοταν στηνονταν στον τοιχο εξ'αιτιας λανθασμενης αποφασης του Κομματος. Ειχα στειλει ενα παλιοτερο μηνυμα στη λιστα απαντωντας στον Καραγιαννιδη, εαν δεν το εχεις πες μου να σου το προωθησω.
Θα δεις οτι απο καμια πλευρα δεν λειπει ο συναισθηματισμος. Αλλα μιλαμε με αλλες ταξεις μεγεθους!


Title: Re: "Γραμμα" στο Λακη Λαζοπουλο (...και συζητηση που προεκυψε περι Συνασπισμου)
Post by: pandora on February 18, 2008, 22:37:47 pm
Αυτό που μετράει εν τέλει είναι η πράξη, και όχι η θεωρία... αυτό είναι το θέμα. Τι κάνουμε για τον διπλανό μας, άμεσα.

Προσωπικά έχω την δική μου... "κοσμοθεωρία" για τα πράγματα. Ίσως να είναι λίγο...μπλέ (όπως και άλλων εδώ μέσα που συμμερίζομαι τις απόψεις τους) αλλά αυτή είναι ... και δεν χωράει δυστυχώς 100% σε ό,τι υπάρχει μέχρι στιγμής. Νομίζω ότι μπορεί η ιστορία να επαναλαμβάνεται, μπορεί η αριστερά να έχει πάντα τους ίδιους στόχους, αλλά δεν μπορεί να παραβλέπει τελείως τα σημεία των καιρών, και την αλλαγή της εποχής, και των συνθηκών. Το να μην ανήκει κάποιος στην ηλικία μας σε ένα κομματικό μηχανισμό, δεν το θεωρώ μη - συνειδητοποίηση. Το θεωρώ "ψάξιμο", και ίσως για κάποιους από μας είναι πολύ πιό υγιές από το να παίρνουμε έτοιμα κειμενάκια από ένα κόμμα κ να μαθαίνουμε απ' έξω τί πρέπει να πούμε και τί όχι, όπως έγινε από εκπρόσωπό σας τις προάλλες στη ΓΣ τμήματος, που αν ήσουνα, βάζω στοίχημα ότι κι εσύ θα γελούσες. Οκ δεν είμαι 100% σίγουρη για όλα και θέλω να την ψάξω ακόμα.

Α, και δεν πιστεύω ότι οι φοιτητικές εκλογές και οι αφίσες στους τοίχους φέρνουν τη συνειδητοποίηση. Πιστεύω ότι είμαστε, αρκετοί, αν όχι όλοι, πολύ μακριά από τη ..."συνειδητοποίηση". Για τις καταλήψεις δεν το θεωρώ σκόπιμο να ξανακάνω συζήτηση. Η άποψη που είχα για την ΠΚΣ και την ΚΝΕ ήταν καλύτερη πάντως πρίν το Μάιο - Ιούνιο του 2006 απ' αυτήν που είναι τώρα.

Αυτά - αν κ δεν ελπιζω να καταλάβεις... ;) και μάλλον φταίω εγώ γιατί δεν στα δίνω να τα καταλάβεις οπως είναι στο μυαλό μου...

άντε καλά πεδία  :P και κουράγιο  :D

ps αυτό που λές, στείλτο. Δεν το έχω....


Title: Re: "Γραμμα" στο Λακη Λαζοπουλο (...και συζητηση που προεκυψε περι Συνασπισμου)
Post by: Nessa NetMonster on February 18, 2008, 22:45:59 pm
Δεν ειπε κανενας (ουτε ο πιο σκληροπυρηνικος) οτι μια ανθρωπινη ζωη δεν ειναι σημαντικη, οτι η αδικη φυλακιση ενος ανθρωπου δεν ειναι σημαντικο ζητημα, οτι η τρομοκρατηση των φοιτητων μεσω μιας τετοιας συλληψης δεν ειναι σημαντικη...
Ξερεις ομως τι ειναι ΠΙΟ σημαντικο? Το να αποτραπει ο αδικος χαμος ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ανθρωπινων ζωων, το να αποτραπουν ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ αδικες φυλακισεις, το να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ η τρομοκρατηση των αγωνιζομενων (οχι μονο φοιτητων αλλα και αλλων κομματιων της κοινωνιας) με συλληψεις, προφυλακισεις και στημενες κατηγοριες.

Προς εκεινη την κατευθυνση γινεται ο αγωνας. Δυστυχως ή ευτυχως, η κατασταση ειναι αυτη, και ειναι αντικειμενικα στρατηγικο λαθος να κινεισαι οπου φυσαει ο ανεμος (ΔΕΝ το λεω με την κακη εννοια) και να βρισκεσαι πρωτος σε καθε ξεσπασμα, χωρις να προσανατολιζεσαι προς εναν αντικειμενικο στοχο και μια μεθοδο προσεγγισης του.

Και αυτό κατά το ΚΚΕ θα γίνει κερδίζοντας τις φοιτητικές εκλογές, και όχι βγαίνοντας στο δρόμο. Αν πίστευαν το αντίστροφο, τότε όλη η ΚΝΕ θα ήταν στην πορεία.

Αυτό είναι ο ορισμός του ρεφορμισμού.

Γιατι εκτος απο τον ΠΚ, μπορω να σου βρω καμια 10αρια ατομα απο τον Α/Α χωρο, με τον οποιο δεν εχω καμια σχεση και δεν θεωρω καν συμμαχο,

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

που ομως ισως και να εχει αποδειχτει οτι ειναι αθωοι και διωκονται. Με τη δικη σου λογικη θα επρεπε να σε ρωτησω, γιατι πας να δωσεις μαθημα αυριο, γιατι μπαινεις στο forum και συζητας, γιατι βγαινεις για καφε.........

Ο αναρχικός χώρος μέχρι πρόσφατα βρισκόταν στο περιθώριο του κινήματος (χρησιμοποιώ παρελθοντικό χρόνο γιατί έχω την εντύπωση ότι κερδίζουν κόσμο τώρα τελευταία), δεν είχε μαζική απεύθυνση, και ελάχιστοι ήξεραν τι γινόταν με αυτούς. Ηθικά/ανθρωπιστικά μπορεί να μην υπάρχει διαφορά των αθώων αναρχικών με τον ΠΚ, αλλά στην περίπτωση αυτή έγινε γνωστό, αντίθετα με άλλες περιπτώσεις που ανήκαν στο περιθώριο και γι'αυτό παρέμειναν άγνωστες.

Αντίθετα, η δίωξη του ΠΚ ήταν άμεσα συνδεδεμένη με ένα κίνημα. Ήταν προφανές ότι η δίωξή του ήταν άδικη και είχε στόχο να χτυπήσει το φοιτητικό κίνημα. Η αδικία ήταν τόσο εξώφθαλμη, και έγινε σε περίοδο τέτοιας πολιτικής αναταραχής, που ήταν επόμενο, και πολιτικά (εκτός από ηθικά) σωστό να υπάρξει κίνημα συμπαράστασης. Όχι μόνο για τον ΠΚ, αλλά και για όλους εμάς που θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε στη θέση του.


Title: Re: "Γραμμα" στο Λακη Λαζοπουλο (...και συζητηση που προεκυψε περι Συνασπισμου)
Post by: Fenix on February 18, 2008, 23:16:24 pm
  Κατά την δική μου άποψη το ΚΚΕ, θα έπρεπε να είναι ένα επαναστατικό κόμμα. Θα έπρεπε να ετοιμάζει το λαό και την κοινωνία για την επανάσταση, και θα έπρεπε να το κάνει αυτό κυρίως γιατί δεν υπάρχει κανείς άλλος με της κατάλληλες υποδομές αλλά και με τον κατάλληλο μηχανισμό που να μπορεί σήμερα να αναλάβει ένα τόσο σημαντικό έργο.Ντεμέκ Σοσιαλιστικό κόμμα έχουμε, δεξιό κόμμα έχουμε, ακροδεξιό έχουμε, αριστερό έχουμε δόξα την συμπαντική αλληλεγγύη απ'όλα έχει το πανέρι.
  Καθώς λοιπόν ζούμε σε μια κοινωνία που δεν εξεγείρεται εύκολα θα περίμενα από το ΚΚΕ να έχει τα αντανακλαστικά αλλά και την αντίληψη να καταλάβει πότε υπάρχει η δυναμική για  αλλαγές( όχι αυτές του Παπανδρέου, τις άλλες) να μπάινει πρώτο στον αγώνα και φυσικά να αποχωρεί τελευταίο. Έγινε αυτό όταν τα κοινά πλαίσια έπαιρναν την μία συνέλευση μετά την άλλη; Αν θυμάμαι καλά όχι. Θεωρείς ότι κερδίσατε ψήφους στην φοιτητική κοινότητα, αφού αυτό βλέπω ότι θεωρείτε στο κόμμα σαν αντιπροσωπευτικό της ορθότητας της πολιτικής σας, ή χάσατε;
  Η άδικη δίωξη του ενός αθώου υπό αυτές τις συνθήκες (35 μάρτυρες που τον αθώωναν, βίντεο κλπ) είναι ακόμα ένα γεγονός που κατά την γνώμη μου πάντα ήθελε γενικό ξεσηκωμό, ακόμα και καινούριο κλείσιμο των σχολών. Εμείς που βλέπουμε τα πράγματα έξω από κομματικές γραμμές θα θέλαμε την ΠΚΣ να βάζει αυτά που βάζαμε και εμείς σε αυτή  την υπόθεση(ότι είχαμε) και όχι να υπολογίζει τα πράγματα ορθολογιστικά.
  Σου ξαναλέω ότι όλα αυτά τα απλά που σου λέω έχουν σαν αφετηρία πάντα το γεγονός ότι θεωρώ ότι ο ρόλος του ΚΚΕ θα πρέπει να είναι καθαρά επαναστατικός. Το να μου λες ότι η στρατηγική σου στοχεύει πρώτα απ'όλα στην αύξηση των δυνάμεων σου μέσα από το κομματικό παιχνίδι που παίζουν όλα τα κόμματα με τον ίδιο τρόπο (αφίσες, πρήξιμο,μεγαφωνικές κλπ) και μετά σε όλα τα άλλα, σου λέω με την σειρά μου ότι επίσης διακρίνω κάτι αρκετά προβληματικό.


Title: Re: "Γραμμα" στο Λακη Λαζοπουλο (...και συζητηση που προεκυψε περι Συνασπισμου)
Post by: pandora on February 18, 2008, 23:39:54 pm

Στη συζήτηση για το τι θα πρεπε να είναι το ΚΚΕ, θα προσθέσω την απορία μου για το εξής παράδοξο. Από τη μία αρνούνται συνεργασίες με το χώρο της ευρύτερης αριστεράς, ακόμη κι όταν το θέλουν οι συνθήκες, προκειμένου να αλλάξουν κάποια πράγματα ή και να διεκδικήσει την διακυβέρνηση (μαζί με τον ΣΥΝ ίσως θα μπορουσαν αν ανέβαιναν κ άλλο τα ποσοστά) και από την άλλη οι μισές του τακτικές σαν κόμμα είναι απολύτως γραφειοκρατικές - ψηφοθηρικές... εφόσον το ΚΚΕ σαν κόμμα δεν δέχεται ούτε κάν όσους είναι κοντά του ιδεολογικά (ακόμη κι αν δεν συμφωνούν απόλυτα), προς τί όλες αυτές οι τακτικές "προσέγγισης" του ψηφοφόρου (ακόμη και του άσχετου ιδεολογικά) που βλέπουμε μεσα - και έξω - από το Πανεπιστημιο?



Title: Re: "Γραμμα" στο Λακη Λαζοπουλο (...και συζητηση που προεκυψε περι Συνασπισμου)
Post by: Johnny English on February 19, 2008, 01:39:27 am
Μερικά off-topic καθαρίστηκαν.

Η άποψη του gepeltek στην οποία αναφέρεται η pandora βρίσκεται εδώ: http://www.thmmy.gr/smf/index.php?topic=21375.msg434963#msg434963 -- Η άποψη αυτή συγκεκριμένα δεν ανήκε σε κανέναν τόπικ, αφού απαντούσε σε ερώτηση που έθεσε μόνη της στην πρώτη γραμμή.

Αυτά που ακολούθησαν της παραπάνω άποψης βρίσκονται εδω: http://www.thmmy.gr/smf/index.php?topic=22785.0

Το τόπικ είχε κλειδωθεί για να διευκολυνθεί ο καθαρισμός..  ;)

Pls continue.. στο θέμα και κοσμίως.


Title: Re: "Γραμμα" στο Λακη Λαζοπουλο (...και συζητηση που προεκυψε περι Συνασπισμου)
Post by: aliakmwn on February 20, 2008, 18:48:27 pm
@Πανδωρα:
Ουτε η θεωρια μετραει, ουτε η πραξη. Μετραει ο συνδυασμος τους, η διαλεκτικη τους ενοτητα. Ειναι ιδια λαθος να παραμεριζεις την πραξη για τη θεωρια, με το να παραμεριζεις την θεωρια για την πραξη. Η θεωρια λειτουργει ως μπουσουλας, και εμπλουτιζεται απ' αυτην για να μπορεσει ξανα να σε οδηγησει καλυτερα, κοκ... Οι χειρισμοι ειναι που μπορουν να διαφερουν συνηθως, κι εδω ισως τελικα να χωραει μεγαλη κουβεντα. Συμφωνω κι εγω μαζι σου οτι μετραει πολυ το τι κανουμε για τον διπλανο μας αμεσα, αλλα εχω ενστασεις: (α) Η εγνοια για τον διπλανο δεν πρεπει να σε αποπροσανατολιζει απο το στοχο σου, που ειναι η εγνοια για το συνολο, κομματι του οποιου ειναι και ο διπλανος, και (β) μπορεις να νοιαστεις για τον διπλανο με πολλους τροπους, και οι τυψεις που νιωθεις ΔΕΝ ειναι ουτε ο ορθοτερος ουτε ο αποτελεσματικοτερος. Πανω στο (β): Δεν λυνεις το προβλημα της φτωχειας αφηνοντας ενα ευρω σε καθε ζητιανο που θα βρεις μπροστα σου στη βολτα σου για τα ψωνια :) Ξανατονιζω πως το β' ενικο ειναι απροσωπο και δεν αναφερομαι σε σενα και πως εννοειται οτι δεν θελω να σε θιξω, πιστευω οτι το 'χεις καταλαβει. Το να αφησεις ενα ευρω, ενα πεντοευρω ή οσο θελεις τελοσπαντων σ' εναν ζητιανο στο δρομο, ακομα κι αν δεν ειναι απο το περισσευμα σου αλλα το στερεισαι πραγματικα, δεν ειναι τιποτε αλλο απο ικανοποιηση των τυψεων συνειδησης, δηλαδη μια αποπροσανατολιστικη χριστιανικων καταβολων υποκριτικη ηθικη.
Ποσο μαλλον, οταν η φιλανθρωπικη σου προσφορα δεν στρεφεται γενικα προς ολους τους ζητιανους, προς οποιον ζητιανο συναντας στο δρομο σου, αλλα προς εναν συγκεκριμενο ζητιανο που ετυχε να τον ξερεις επειδη μενει διπλα σου.

Η παραπανω αναλυση ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ οτι η ζωη του ζητιανου, του καθε ζητιανου, δεν ειναι σημαντικη. Ακριβως το αντιθετο, σε προτρεπω να αγωνιστεις για την καταργηση της ζητιανιας απο τη ριζα της, για να ανατρεψεις τις αιτιες που οδηγουν τους ανθρωπους σ' αυτην την εξαθλιωση. Θα μου πεις, εισαι σκληρος και κλεινεις τα ματια, μα καλη μου Πανδωρα, οταν λεμε οτι ο αγωνας ειναι σκληρος, ειναι κι αυτο ενα κομματι της σκληραδας του, το να μπορεις να κρατας τα ματια σου σταθερα προσηλωμενα στο στοχο. Να μην παρασυρεσαι απο επιπολαιους συναισθηματισμους, να μη λυγιζεις μπροστα σε δυσκολιες. Να εχεις κατα νου οτι αυτο που κανεις δεν θα εχει αμεσο αποτελεσμα, πιθανον ουτε στα επομενα 30 χρονια, πιθανον ουτε καν στην επομενη γενια ("για να γυρισει ο ηλιος θελει δουλεια πολλη") και δεν ειναι τιποτα παραπανω απο ενα μικρο λιθαρακι στο θεμελιο ενος τεραστιου οικοδομηματος, που εσυ δεν θα ζεις για να δεις ολοκληρωμενο. Να αναγκαζεσαι να "ανεχτεις" τη φτωχεια, την εξαθλιωση, την εκμεταλλευση που αντικρυζεις διπλα σου, ξεροντας οτι αγωνιζεσαι για την αναιρεση της αιτιας που τις γεννα! Δεν ειπε κανεις οτι ειναι ευκολο - αν ηταν, η υποθεση θα ειχε τελειωσει προ πολλου.

Δεν τιθεται θεμα "μπλε" αποψης, και προφανως δεν χρειαζεται να απολογηθεις σε κανεναν και για τιποτα - ο,τι πιστευεις, καλως το πιστευεις, και μπραβο σου που το ψαχνεις!
Ο "κοινος στοχος της αριστερας" ειναι κατι θολο ως φραση, και δεν μπορω να το δεχτω. Μπορει συνολικα η αριστερα να εκφραζει μια καλως εννοουμενη προοδο, αλλα τα διαφορα κομματια της αριστερας διαφερουν μεταξυ τους πολυ. Διαφερουν και ως προς τον τελικο στοχο, και ως προς την πορεια προς αυτον. Ενα ΚΚ δεν μπορει να εχει εκ των πραγματων σχεση με ενα ρεφορμιστικο σοσιαλδημοκρατικο που πιστευει οτι ο καπιταλισμος μπορει να δεχτει ενεσεις "εξανθρωπισμου", ουτε και με αριστεριστικα μορφωματα που παρουσιαζουν για το σοσιαλισμο μια εικονα εξειδανικευμενη που τεινει στη μεταφυσικη. Τα ειπαμε και πιο πανω, μην τα ξαναλεμε, η συμμαχια γινεται πανω σε καποιους ορους.

Οσον αφορα την "αλλαγη της εποχης", περιμενω να μου εξηγησεις, σε επιπεδο οικονομικων σχεσεων, τι εχει αλλαξει απο την εποχη του Λενιν και των μπολσεβικων. Μη μου πεις οτι σημερα τρωμε περισσοτερο και καλυτερα, οτι εχουμε τεχνολογια κλπ. Αυτα οντως ισχυουν, αλλα ανηκουν στο εποικοδομημα. Η βαση παραμενει η ιδια. Η αντιθεση Κεφαλαιο-Εργατες δεν υπαρχει σημερα? Η εκμεταλλευση δεν υφισταται? Δεν ειμαστε στην εποχη του ιμπεριαλισμου? Εχει γινει καμια προοδος στον τομεα αυτο? Αυτο κοιταζει ο ιστορικος υλισμος :)

Οσο για το τι ειναι συνειδητοποιηση, ε προφανως ετσι ισοπεδωτικα που το θετεις, ναι το "να κολλας αφισες" δεν ειναι συνειδητοποιηση. Συνειδητοποιηση ειναι το να εντασσεσαι καπου οπου οι αποφασεις λαμβανονται συλλογικα, απο οργανα που λαμβανουν υποψιν τους ολα τα κομματια του ΕΝΙΑΙΟΥ ΠΑΛΛΑΪΚΟΥ κινηματος, και που κατανεμουν τις εργασιες σε ολους, εχοντας οσο το δυνατον πληρεστερη εικονα για το τι γινεται στη χωρα, στον κοσμο, και συντονιζουν τον αγωνα στρατηγικα. Να συνειδητοποιεις δηλαδη οτι εισαι κομματι ενος ευρυτερου οικοδομηματος, οτι παιζεις ενα ρολο, σε μια κοινωνια η οποια ειναι οργανωμενη με βαση καποιες αρχες, με οικονομικες σχεσεις οι οποιες γεννουν αντιθεσεις, και πανω σ’ αυτο να κινεισαι για φτασεις στο στοχο σου. Οτι για τα προβληματα της ανθρωποτητας, απο τη φτωχεια και την εξαθλιωση μεχρι την καταστροφη του περιβαλλοντος, δεν φταιει “ο διαβολος”, ουτε η “κακη φυση του ανθρωπου”, αλλα ενα αδικο εκμεταλλευτικο συστημα, το οποιο επισης δεν ειναι κατι μεταφυσικο και απροσεγγιστο, αλλα συγκεκριμενα οικονομικες σχεσεις. Συνειδητοποιηση ειναι να πεις οτι θα βαλω στην ακρη την εξαρση που με επιασε σ' αυτη τη φαση της ζωης μου και θελω καθε μερα να ειμαι στο δρομο και να πεταω αβγα στο υπουργειο, και θα προσπαθησω να την αξιοποιησω στα πλαισια της ευρυτερης συλλογικοτητας. Εξω δηλαδη απο το θερμοκηπιο του Πανεπιστημιου μου, ή του συνδικατου μου, ή του 15μελους μου κλπ... Κοινως θα βαλω κατω το υπερ-"εγω" μου, και θα το κανω κομματι του "εμεις".
Σου μιλαει καποιος που δεν το καταφερνει.

Το Κομμα δεν ειναι αυτοσκοπος. Το Κομμα ειναι το μεσον. Ετσι οπως ειναι οργανωμενη η κοινωνια, στο ιμπεριαλιστικο σταδιο του καπιταλισμου, με εθνη-κρατη και αστικοδημοκρατικα πολιτευματα, το σημειο αναφορας των κομματιων της κοινωνιας που αγωνιζονται για την προοδο ειναι το Κομμουνιστικο Κομμα. Εαν οι επιλογες και οι χειρισμοι του ΚΚ δεν σε εκφραζουν, ή νομιζεις πως ειναι λαθος, οργανωνεσαι και παλευεις απο μεσα να βοηθησεις στη βελτιωση της γραμμης. Φυσικα ομως με ορους ισοτητας και συλλογικοτητας, οχι με το "καλημερα σας ειμαι ο Αλιακμονας, ειμαι 20κατι χρονων και ηρθα να σας δειξω ποια ειναι η σωστη γραμμη". Εαν δεν μπορεις να το αντεξεις (δεν ειπε κανεις οτι ειναι κατι ευκολο) μπορεις να επιλεξεις να μεινεις στην απ' εξω, αλλα ετσι η κριτικη σου θα ειναι παντα η κριτικη του απ’ εξω (πώς παει η παροιμια, “εξω απ’ το χορο πολλα τραγουδια λεμε”) Δες το αντιστοιχο στο Συνδικατο σου, στο Συλλογο σου, εχεις ασχοληθει αρκετα και ειδες πώς δουλευουν τα πραγματα. Δεν μπορεις ουτε με μια ανακοινωση, ουτε με μια κουβεντα, ουτε με μια συνεδριαση-συνελευση να “βγαλεις ακρη”. Ο αγωνας ειναι διαρκης και καθημερινος. Εαν επιλεξεις να παρατησεις τις συλλογικες διαδικασιες, καλα θα κανεις, ειναι δικαιωμα σου το να επιλεξεις να μην ασχοληθεις. Δεν μπορεις ομως ουτε να κατηγορεις διαρκως αυτους που τρεχουν και προσπαθουν, επειδη δεν κανουν αυτα που θελεις εσυ (εισαι εκει για να τους βοηθησεις?) ουτε τον ιδιο το Συλλογο σου επειδη ειναι “αναποτελεσματικος” ή επειδη ακολουθει “λαθος γραμμη” :)

Τελος, το ΚΚΕ δεν διεκδικει ρολο εξουσιας, ουτε συγκυβερνησης σε μια αστικη δημοκρατια. Η πολυσυζητουμενη "συνεργασια" ΣΥΝ-ΚΚΕ με προοπτικες "κυβερνησης" δεν εχει καμια ελπιδα. Γιατι ακομα κι αν οι αντιστασεις του ΚΚΕ καμφθουν και γινει μια τετοια αποπειρα, θα εχει ως αποτελεσμα εναν εμπαιγμο, ενα θεατρο, που τελικα θα ναυαγισει, γιατι καμια σοσιαλδημοκρατικη κυβερνηση δεν μπορει να βγαλει τη χωρα απο το αδιεξοδο. Ο Λενιν εγραφε επι του θεματος ηδη απο τις αρχες του 1900. Και η ιστορια το απεδειξε, βλεπε για παραδειγμα τη συμμαχια των αριστερων υπο τον Προντι στην Ιταλια. Παρακολουθησες καθολου τι εγινε? Ξερεις οτι σε καποιους τομεις περασαν μετρα ακομα πιο αντιλαϊκα και απο τις προτασεις του καραδεξιου Μπερλουσκονι? Οι θεωριες του Λενιν επιβεβαιωνονται 110 χρονια μετα κατω απ’ τη μυτη μας, κι εμεις εξακολουθουμε ακομα να συζηταμε “γιατι το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ δεν συνεργαζονται”?


Title: Re: "Γραμμα" στο Λακη Λαζοπουλο (...και συζητηση που προεκυψε περι Συνασπισμου)
Post by: Nessa NetMonster on February 20, 2008, 19:17:14 pm
Κατάλαβες λοιπόν Ηλιάνα;

Ο αγώνας για την αποφυλάκιση του αθώου συναγωνιστή σου ισοδυναμεί με την... ελεημοσύνη στο ζητιάνο!

Για να έρθει ο σοσιαλισμός, πρέπει να προχωράμε με μικράάάάάάά, προσεχτικάάάάάάάάά βηματάκια (baby steps)! Γιατί οι "σωστές" κινήσεις βγαίνουν μέσα από πολύπλοκους υπολογισμούς (εξισώσεις Maxwell και βάλε!) που τους καταλαβαίνει μόνο η πολυχρονεμένη μας Παπαρήγα. Εμ βέβαια, αυτά θέλουνε... χειρουργική ακρίβεια! Μέχρι να αποφασίσουμε να βγούμε στο δρόμο, θέλει συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων, για να υπολογίσουμε μέσω της θεωρίας του Χάους τι αντίκτυπο θα έχει η κίνησή μας σε 872 χρόνια και τρεις μήνες από τώρα (γιατί τότε είναι που θα έρθει ο σοσιαλισμός - και μάλιστα απόγευμα θα γίνει η Επανάσταση, που ξυπνάνε οι φοιτητές :D).

Και φυσικά το καίριο σημείο όπου πρέπει να ρίξουμε τις δυνάμεις μας είναι να ανεβάσουμε τα ποσοστά μας στις - φοιτητικές - εκλογές. Τι τις θέλουμε τις κινηματικές μαλακίες.

Και είναι και κάτι "αριστερίστικα μορφώματα" (δε λέμε ποιοι, το αφήνουμε έτσι θολό να πλανάται) που παρουσιάζουν το σοσιαλισμό εξιδανικευμένα (λένε πχ κάτι μπαρούφες του στιλ "κανονικά στο σοσιαλισμό δε θα έχουμε αστυνομοκρατία, δε θα έχουμε 7 εκατομμύρια πολιτικούς κρατούμενους/εκτελεσθέντες, η τέχνη θα είναι ελεύθερη και η επιστήμη ανεξάρτητη") και αυτός είναι πολύ σοβαρός λόγος να μη συνεργαστούμε μαζί τους.

Άμα θέλεις να αγωνιστείς για να αλλάξεις τον κόσμο, ο μόνος τρόπος είναι να μπεις στο ΚΚΕ, αλλιώς το μπούλο. Γιατί φυσικά ΠΡΕΠΕΙ!!!!!! να υπάρχει ΜΟΝΟ ΕΝΑ!!!!!!!! Κόμμα, που θα οδηγήσει και στην Επανάσταση (για να καταλάβεις, τα κόμματα είναι κάτι σαν το Highlander, there can be only one). Όλες οι άλλες συλλογικότητες απαγορεύεται να συμμετέχουν στην Επανάσταση, την έχουμε κατοχυρώσει εμείς εδώ και 90 χρόνια. Αν το ΚΚΕ είναι τραγικά λάθος στη θεωρία και στην πράξη, δεν πειράζει, μπες εσύ και τα βρίσκουμε. Βέβαια δε θα σου λέμε πάντα την αλήθεια, και εάν την ανακαλύψεις δεν πρόκειται να μας πείσεις, και άμα μας πρήξεις πολύ θα σε διαγράψουμε, αλλά τι να λέει.


Title: Re: "Γραμμα" στο Λακη Λαζοπουλο (...και συζητηση που προεκυψε περι Συνασπισμου)
Post by: Nessa NetMonster on February 20, 2008, 19:27:37 pm
Τη σοβαρή απάντηση την άφησα για το τέλος.

Τελος, το ΚΚΕ δεν διεκδικει ρολο εξουσιας, ουτε συγκυβερνησης σε μια αστικη δημοκρατια. Η πολυσυζητουμενη "συνεργασια" ΣΥΝ-ΚΚΕ με προοπτικες "κυβερνησης" δεν εχει καμια ελπιδα. Γιατι ακομα κι αν οι αντιστασεις του ΚΚΕ καμφθουν και γινει μια τετοια αποπειρα, θα εχει ως αποτελεσμα εναν εμπαιγμο, ενα θεατρο, που τελικα θα ναυαγισει, γιατι καμια σοσιαλδημοκρατικη κυβερνηση δεν μπορει να βγαλει τη χωρα απο το αδιεξοδο. Ο Λενιν εγραφε επι του θεματος ηδη απο τις αρχες του 1900. Και η ιστορια το απεδειξε, βλεπε για παραδειγμα τη συμμαχια των αριστερων υπο τον Προντι στην Ιταλια. Παρακολουθησες καθολου τι εγινε? Ξερεις οτι σε καποιους τομεις περασαν μετρα ακομα πιο αντιλαϊκα και απο τις προτασεις του καραδεξιου Μπερλουσκονι? Οι θεωριες του Λενιν επιβεβαιωνονται 110 χρονια μετα κατω απ’ τη μυτη μας, κι εμεις εξακολουθουμε ακομα να συζηταμε “γιατι το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ δεν συνεργαζονται”?

1) Είναι εντελώς τραγικό κάποιος που αυτοαποκαλείται κομμουνιστής να καταλαβαίνει μια συνεργασία αριστερών δυνάμεων μόνο ως εκλογική συμμαχία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλά μια εκλογική συμμαχία. Είναι μια γενικότερη συνεργασία, και σε κινηματικό επίπεδο. Όταν λέμε στο ΚΚΕ για συνεργασία δεν εννοούμε μόνο να κατέβουμε μαζί στις εκλογές. Και προφανώς δεν εννοούμε να διεκδικήσουμε να γίνουμε κυβέρνηση. Αν (λέμε τώρα) γινόταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, οι επαναστατικές δυνάμεις θα έπρεπε να αποχωρήσουν από αυτόν.

2) Είναι επίσης τραγικό να συγκρίνεις τον Τσίπρα με τον Πρόντι. Ο ΣΥΝ έχει κάνει χιλιάδες μαλακίες, και μπορείς να τον βρίζεις από το πρωί μέχρι το βράδυ, αλλά δεν παύει να είναι ένα αριστερό κόμμα με μια α κινηματική δράση. Δε συγκρίνονται ανόμοιες καταστάσεις. Άλλο ΣΥΝ, άλλο πχ ΠΑΣΟΚ. Διαφορετικά φρούτα.


Title: Re: "Γραμμα" στο Λακη Λαζοπουλο (...και συζητηση που προεκυψε περι Συνασπισμου)
Post by: Johnny English on February 20, 2008, 19:35:24 pm
Έλα ρε...

μέχρι πριν τις εκλογές ακούγαμε: ΠΑΣΟΚ = ΝΔ.

...προσφάτως ακούμε. ΠΑΣΟΚ = ΣΥΝ...

τελικά... ΝΔ = ΠΑΣΟΚ = ΣΥΝ = ...  = <> ΚΚΕ.

Οπότε με λίγα λόγια, η μόνη σας επιλογή για κάτι διαφορετικό είναι το ΚΚΕ.  :(

Sorry για το πυροτέχνημα βλακείας που γράφω.. αλλά πραγματικά.. ακούν τ' αυτάκια μου τρελά πράγματα από την επίδραση του μικροκομματισμού και της εκλογικοχασοφοβίας.

Ναι Στάθη, το ΚΚΕ είναι περισσότερο μικροκομματικό και εκλογοθηρικό και λιγότερο πραγματικά πολιτικό. Δεν αποκλείεται να τα περιτυλίγουν με έναν μανδύα ντεμέκ πολιτικής ανάλυσης και να τα πλασάρουν έτσι ακόμα και... στα παλικαράκια της ΚΝΕ. Αλλά ναι.. στο κεφάλι τους, οι της Κ.Ε... τα ψηφαλάκια σκέφτονται - θεωρώντας φυσικά ότι αυτό είναι το ζητούμενο για το κόμμα (όχι δηλαδή για προσωπικό όφελος).

Ξεχνάνε ότι στο κόμμα εναποθέτουν τις ελπίδες τους αρκετοί εργαζόμενοι και αρκούνται στο να κάνουν τη μιζέρια του 7%... 7,5%, παρά να προχωρήσουν δυναμικά σε κάτι διαφορετικό στο οποίο φυσικά δε θα έχουν την.. αποκλειστικότητα που έχουν συνηθίσει..


Title: Re: "Γραμμα" στο Λακη Λαζοπουλο (...και συζητηση που προεκυψε περι Συνασπισμου)
Post by: anonymous-root on February 20, 2008, 19:41:39 pm
Εθελουσία έξοδο από την ηγεσία του ΚΚΕ σκέφτεται η Αλέκα Παπαρήγα


Συζητήσεις γύρω από το θέμα της ηγεσίας έχουν ανοίξει στο ΚΚΕ και δεν είναι άσχετες με την ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του Συνασπισμού.

Ωστόσο, το ζήτημα δεν έχει ακόμη ωριμάσει, αφού η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, που έχει και την ευθύνη για την εκλογή του γενικού γραμματέα, δεν έχει θέσει ζήτημα αντικατάστασης της Αλέκας Παπαρήγα.

Όπως γράφει την Τετάρτη η εφημερίδα Τα Νέα, το θέμα της διαδοχής δεν έχει τεθεί επισήμως ούτε στο Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ, ωστόσο το έχει βάλει στο τραπέζι της συζήτησης η ίδια η κα Παπαρήγα στη διάρκεια κατ' ιδίαν συναντήσεών της με στελέχη που ανήκουν στην ηγετική ομάδα του κόμματος.

Μέχρι πρότινος, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ και μακροβιότερη πολιτική αρχηγός, αφού έχει ήδη συμπληρώσει 17 χρόνια στο «τιμόνι» του κόμματος, δήλωνε, όταν της ετίθετο ερώτημα περί αλλαγής ηγεσίας, ότι «τις αποφάσεις τις λαμβάνει η Κεντρική Επιτροπή» και πώς η ίδια θα δεχόταν όποιο ρόλο θα της ανέθετε το κόμμα «ως απλός στρατιώτης».

Το τελευταίο διάστημα όμως η κ. Παπαρήγα έχει πει σε στενούς της συνεργάτες (ανάμεσά τους, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Γόντικας και ο Δημήτρης Αρβανιτάκης) ότι θα επιθυμούσε να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΚΚΕ, αφενός διότι έχει κλείσει ήδη ένα μεγάλο κύκλο στην προεδρία και αφετέρου διότι επιθυμεί να διευκολύνει το κόμμα και να συμβάλει και η ίδια με πρωτοβουλία της στην ανανέωση.

Οι σκέψεις αυτές άρχισαν να διατυπώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα μετά και την εκδήλωση της υποψηφιότητας Τσίπρα και τη διαμόρφωση νέων δεδομένων στο πολιτικό σκηνικό. Ακόμη και τη Δευτέρα, ως καλεσμένη σε εκπομπή της ΝΕΤ, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ απέφυγε να διαψεύσει ότι ανοίγει θέμα ηγεσίας, επαναλαμβάνοντας ότι δεν είναι κακό να αλλάζουν οι κομματικοί ρόλοι.

Οι σκέψεις αυτές της κας Παπαρήγα συναντούν ενστάσεις, που αφορούν κυρίως στο πρόσωπο που θα τη διαδεχθεί, αφού αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να έχει εντοπιστεί το στέλεχος εκείνο που θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση στον Περισσό.


http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=874663&lngDtrID=244


Title: Re: "Γραμμα" στο Λακη Λαζοπουλο (...και συζητηση που προεκυψε περι Συνασπισμου)
Post by: 4Dcube on February 20, 2008, 19:44:17 pm
Αν είναι να φύγει από τη θέση της η Παπαρήγα, τώρα είναι η συγκυρία.
Ο κόσμο θέλει νέα πρόσωπα κλπ κλπ


Title: Re: "Γραμμα" στο Λακη Λαζοπουλο (...και συζητηση που προεκυψε περι Συνασπισμου)
Post by: Nessa NetMonster on February 20, 2008, 19:44:59 pm
Προτείνω το ποστ του anonymous να γίνει ξεχωριστό τόπικ.


Title: Re: "Γραμμα" στο Λακη Λαζοπουλο (...και συζητηση που προεκυψε περι Συνασπισμου)
Post by: pandora on February 20, 2008, 20:19:05 pm
Οσον αφορα την "αλλαγη της εποχης", περιμενω να μου εξηγησεις, σε επιπεδο οικονομικων σχεσεων, τι εχει αλλαξει απο την εποχη του Λενιν και των μπολσεβικων. Μη μου πεις οτι σημερα τρωμε περισσοτερο και καλυτερα, οτι εχουμε τεχνολογια κλπ. Αυτα οντως ισχυουν, αλλα ανηκουν στο εποικοδομημα. Η βαση παραμενει η ιδια. Η αντιθεση Κεφαλαιο-Εργατες δεν υπαρχει σημερα? Η εκμεταλλευση δεν υφισταται? Δεν ειμαστε στην εποχη του ιμπεριαλισμου? Εχει γινει καμια προοδος στον τομεα αυτο? Αυτο κοιταζει ο ιστορικος υλισμος :)

Συμφωνώ ότι κάποια πράγματα, σε θεωρητική - αλλά και πρακτική - βάση, είναι διαχρονικά. Όπως πχ η "ταξικη πάλη" ή  η προβληματικά δομημένη κοινωνία που βοηθά τους λίγους να γίνουν πλουσιότεροι και τους φτωχους φτωχότεροι. Όταν εννοώ αλλάγή, δεν εννοώ αυτό. Εννοώ ότι εκείνη την εποχή, η ταξική συνειδητοποίηση ήταν πιό ευκολο να συμβεί. Σήμερα, για τους λόγους που αναφέρεις παραπάνω, ζούμε σ' ένα λάιφστάιλ το οποίο μας δίνει την ψευδαίσθηση ότι είμαστε πιό κοντά σ' αυτόν που κατέχει το κεφάλαιο, κι ας εργαζόμαστε γι'αυτόν. Στόχος μας πλέον δεν είναι, όπως εκείνη την εποχή, να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους εργασίας, καλύτερους μισθούς, καλύτερη αντιμετώπιση, κομμάτι της εξουσίας. Στόχος μας, ο καθένας ατομικά και όχι συλλογικά, γιατί έχουν αλλάξει και οι ανθρώπινες σχέσεις με την αλλαγή του τρόπου ζωής, είναι να γίνουμε εμείς το αφεντικό, ο πλούσιος κ.ο.κ. με το να καταφέρουμε να αγοράσουμε πχ την fendi τσάντα της αφεντικίνας και την νέα ξεσκέπαστη BMW του αφεντικού, αισθανόμαστε αμέσως ότι δεν έχουμε καμία ταξική ή άλλη διαφορά. Είμαστε λίγο - πολύ μέρος μιας κοινωνίας τηλεοπτικοποιημένης, αποκοιμισμένης, και χωρίς συνειδητοποίηση. Είναι πιό δύσκολο να ξυπνήσεις από το λήθαργο όταν σου δίνουν 5-10 ψίχουλα παραπάνω και σε αποκοιμίζουν. Παίρνεις ένα μισθό 1000 ευρώ μετά από 10 χρόνια σπουδών και μεταπτυχιακών, και λές και ευχαριστώ, αντί να σκεφτείς ότι το αφεντικό σου ενδεχομένως να τρώει τα διπλάσια έως οκταπλάσια, στηριζόμενος στη δική σου δουλειά, και κλέβει και την εφορία. Ή ότι ο βουλευτής της περιφερείας που ψηφίζεις κλέβει τα αποθεματικά του ταμείου που πληρώνεις για να πάρεις σύνταξη. Δεν μας αφορούν αυτά. Και πιστεύω ότι δεν μας αφορούν γιατι είμαστε ευχαριστημένοι να τρώμε τα λεφτά του μπαμπά μέχρι τα 30+ και να φοραμε τα ρούχα που φοράει το τάδε pop idol ή ο τάδε επιχειρηματίας. Η εποχή μας δίνει μια ψευδαίσθηση ότι είμαστε όλοι ίδιοι, δηλαδή μας στερεί αυτό που θα λεγες "ταξική συνείδηση". Αυτό έχει αλλάξει από την εποχή του Λένιν, όπου δεν υπήρχε TV και λάιφστάιλ και δούλευες για την καθημερινή επιβίωση - η διαφορά σου με τον πλούσιο αστο/ τσιφλικά δεν ήταν δυσδιάκριτη. Ήταν αρκετά ευδιάκριτη. Οπότε ήταν και πιό εύκολο να "ξυπνήσεις", και ήταν και συλλογικό ζήτημα ο αγώνας, γιατί ατομικά δεν υπήρχε περίπτωση να βρείς το δίκιο σου (ο νόμος και η δικαιοσύνη ήταν πάντα με την πλευρά του πλούσιου). Τα περιγράφω αρκετά απλοϊκά - ως αρκετά αδιάβαστη που είμαι - με τον τρόπο που τα αντιλαμβάνομαι. Και φυσικά είναι αρκετά γελοίο να αρνείται ένα ολόκληρο κομμα, με εξυπνους και διαβασμένους ανθρώπους, την πραγματικότητα της παγκοσμιοποίησης σε όλα τα επίπεδα (κοινωνικό, οικονομικό, μορφωτικό κ.ο.κ.), ασχέτως αν η παγκοσμιοποίηση εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή και στόχους του κεφαλαίου. Οι παρωπίδες δεν είναι καλό πράγμα, και κάποια πράγματα όπως αυτό έχουν αλλάξει ανεπιστρεπτί από την εποχή του Λένιν. Ούτε μπορείς πλέον να "κλείσεις τα σύνορα" για να αποδείξεις με αυτόν τον αντιδημοκρατικό τρόπο πόσο καλύτερο μοντέλο είναι το δικό σου από το καπιταλιστικό. Κάποια πράγματα είναι πλέον επιβεβλημένο να αντιμετωπίζονται με διαφορετική λογική και όχι αυτή του 1917.

Και δεν θα ήθελα και μια αριστερά που επικροτεί, όπως λες, τον "εξανθρωπισμό" του καπιταλιστικού μοντέλου. Αλλά από την αλλη, αν θέλουμε άλλο μοντέλο, πρέπει να σκεφτούμε και κάποια πιό πρακτικά ζητήματα. Όπως ότι αυτό, όπως είπες, δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Έτσ το να επικεντρώνεσαι καμιά φορά και σε πιό πρακτικά ζητήματα, όπως η σ'υλληψη των 61 ή του Παναγιωτάκη ή του αναρχικού οικοδόμου κτλ (έβαλα κ τους άλλους μέσα για να μη λές  :P) είναι νομίζω κάτι που χρειάζεται, και μέσα από αυτό εσείς που ως κόμμα ("μέσον") θέλετε να κινητοποιήσετε κόσμο, θα μπορέσετε να τον κινητοποιήσετε προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι τυχαίο άραγε ότι τα ΕΑΑΚ που συμμετείχαν σε δράσεις τέτοιου είδους παίρνουν όλα τα πλαίσια των συνελεύσεων φέτος, και εσείς δεν μπορείτε να σταυρώσετε συνέλευση με τους "μονόδρομους' που ακολουθήσατε?
Το θέμα δεν είναι θεωρητικό, ή η διαφορετική θεωρητική προσέγγιση που έχετε με τις άλλες δυνάμεις της αριστεράς. Το θέμα είναι οι πρακτικές σας. Αυτές ενοχλούν, σας το λένε και δεν λέτε να το πάρετε χαμπάρι. Στα κοινά πλαίσια, όπως σου είπαν κ άλλοι, μπήκατε τελευταίοι και καταιδρωμένοι και αυτό όταν σας συνέφερε κομματικά, δηλαδή όταν πιστεύατε ότι αν δεν συνεργαστείτε θα χάσετε ψήφους. Κάθε φορά αυτό κάνετε... προμέτρηση κουκιών και δράση αναλόγως. Εσύ μπορεί να μη λειτουργείς έτσι, ο τάδε ο δείνα κτλ μπορεί επίσης να μην το σκέφτεταί έτσι, ο κομματικός μηχανισμός σας όμως είναι 99.9% αυτής της λογικής. Παραδείγματα πάνπολλα. Πχ για το σπάσιμο του συλλόγου, δεν σκέφτεστε αν αυτό θα συμφέρει το φοιτητή ΄΄η όχι, σκέφτεστε αν θα πρέπει να σπάσει ο σύλλογος ή όχι με βάση το εκλογικό σας συμφέρον και με βάση αν θα "παρετε" τον σύλλογο των ηλεκτρολόγων ή όχι στις επόμενες- μεθεπόμενες εκλογές. Αυτά τα καταλαβαίνουμε, και πραγματικά αν δεν είναι έτσι τα πράγματα, θα ήθελα να πάρω μια απάντηση. Οι τακτικές προσέγγισης του ψηφοφόρου επίσης είναι ένα θέμα που έθιξα παραπάνω, σε αντιπαραβολή με τις συνεργασίες, και δεν πήρα απάντηση.

το αντιστοιχο στο Συνδικατο σου, στο Συλλογο σου, εχεις ασχοληθει αρκετα και ειδες πώς δουλευουν τα πραγματα. Δεν μπορεις ουτε με μια ανακοινωση, ουτε με μια κουβεντα, ουτε με μια συνεδριαση-συνελευση να “βγαλεις ακρη”. Ο αγωνας ειναι διαρκης και καθημερινος. Εαν επιλεξεις να παρατησεις τις συλλογικες διαδικασιες, καλα θα κανεις, ειναι δικαιωμα σου το να επιλεξεις να μην ασχοληθεις. Δεν μπορεις ομως ουτε να κατηγορεις διαρκως αυτους που τρεχουν και προσπαθουν, επειδη δεν κανουν αυτα που θελεις εσυ (εισαι εκει για να τους βοηθησεις?) ουτε τον ιδιο το Συλλογο σου επειδη ειναι “αναποτελεσματικος” ή επειδη ακολουθει “λαθος γραμμη” :)

Χμ... δεν κατηγόρησα κανέναν και για τίποτα. Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει αυτό που θέλει ανεξαρτήτως αν το θεωρώ εγώ σωστό ή αν θα με πάρει μαζί του. Πιστεύω πως μπορείς να ασχοληθείς με συλλογικές διαδικασίες και ως ανένταχτος, και να έχεις άποψη, και να κρίνεις φυσικά.....


Title: Re: "Γραμμα" στο Λακη Λαζοπουλο (...και συζητηση που προεκυψε περι Συνασπισμου)
Post by: smo on February 20, 2008, 20:31:17 pm
Θα μπορουσα να απαντησω σε πολλα απο ολα αυτα που λεει ο aliakmwn και θα το εκανα αν μιλουσαμε αλλα ειμαι τετοιο κοπροσκυλο που βαριεμαι να γραφω τοσο πολυ. :D
Απανταω λοιπον μονο σαυτο που μεχει ενοχλησει λιγο...

Εαν οι επιλογες και οι χειρισμοι του ΚΚ δεν σε εκφραζουν, ή νομιζεις πως ειναι λαθος, οργανωνεσαι και παλευεις απο μεσα να βοηθησεις στη βελτιωση της γραμμης. Φυσικα ομως με ορους ισοτητας και συλλογικοτητας, οχι με το "καλημερα σας ειμαι ο Αλιακμονας, ειμαι 20κατι χρονων και ηρθα να σας δειξω ποια ειναι η σωστη γραμμη".

Δεν βρισκω πραγματικα κανενα λογο να μπω μεσα σε μια οργανωση που δεν με εκφραζει δηλαδη τι?

Να μπω σε μια οργανωση που δεν με εκφραζει για να αγωνιστω εναντια σε μια κοινωνια που δεν με εκφραζει επισης και στην ρομαντικη περιπτωση που πετυχουν οι αγωνες της οργανωσης μου και εχει εγκαθιδρυθει η  νεα κοινωνια κατα τα προτυπα της οργανωσης παντα εγω θα βρισκομαι στο ιδιο σημειο θα εχω να αντιμετωπισω μια κοινωνια που δεν με εκφραζει θα μαι αντιμετωπιζει οπως κι αυτη επικινδυνο για το συστημα και στην ουσια δεν θα εχω καταφερει τιποτα απολυτος εκτος απο το να εχω αλλαξει βασικο "αντιπαλλο" (το βαζω σε "" γιατι δεν πιστευω ακριβως οτι το συστημα ειναι ο αντιπαλος αλλα αυτο ειναι αλλη κουβεντα).
Α και να εχω χασει πολλα αν οχι ολα τα χρονια απο τη ζωη μου για αυτο.

Ειληκρινα το πιο ευγενικο και καλοπροαιρετο πραγμα που μπορω να πω ειναι "ευχαριστω δεν θα παρω".

p.s δεν σκοπευω να απαντησω σε οποιαδηποτε προσπαθεια διαστρεβλωσης των λεγομενων μου εκτος αν αντιλειφθω οτι δεν εγινε σκοπιμα


Title: Re: "Γραμμα" στο Λακη Λαζοπουλο (...και συζητηση που προεκυψε περι Συνασπισμου)
Post by: gepeltek on February 21, 2008, 01:39:59 am
Εθελουσία έξοδο από την ηγεσία του ΚΚΕ σκέφτεται η Αλέκα Παπαρήγα


Συζητήσεις γύρω από το θέμα της ηγεσίας έχουν ανοίξει στο ΚΚΕ και δεν είναι άσχετες με την ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του Συνασπισμού.

Ωστόσο, το ζήτημα δεν έχει ακόμη ωριμάσει, αφού η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, που έχει και την ευθύνη για την εκλογή του γενικού γραμματέα, δεν έχει θέσει ζήτημα αντικατάστασης της Αλέκας Παπαρήγα.

Όπως γράφει την Τετάρτη η εφημερίδα Τα Νέα, το θέμα της διαδοχής δεν έχει τεθεί επισήμως ούτε στο Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ, ωστόσο το έχει βάλει στο τραπέζι της συζήτησης η ίδια η κα Παπαρήγα στη διάρκεια κατ' ιδίαν συναντήσεών της με στελέχη που ανήκουν στην ηγετική ομάδα του κόμματος.

Μέχρι πρότινος, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ και μακροβιότερη πολιτική αρχηγός, αφού έχει ήδη συμπληρώσει 17 χρόνια στο «τιμόνι» του κόμματος, δήλωνε, όταν της ετίθετο ερώτημα περί αλλαγής ηγεσίας, ότι «τις αποφάσεις τις λαμβάνει η Κεντρική Επιτροπή» και πώς η ίδια θα δεχόταν όποιο ρόλο θα της ανέθετε το κόμμα «ως απλός στρατιώτης».

Το τελευταίο διάστημα όμως η κ. Παπαρήγα έχει πει σε στενούς της συνεργάτες (ανάμεσά τους, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Γόντικας και ο Δημήτρης Αρβανιτάκης) ότι θα επιθυμούσε να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΚΚΕ, αφενός διότι έχει κλείσει ήδη ένα μεγάλο κύκλο στην προεδρία και αφετέρου διότι επιθυμεί να διευκολύνει το κόμμα και να συμβάλει και η ίδια με πρωτοβουλία της στην ανανέωση.

Οι σκέψεις αυτές άρχισαν να διατυπώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα μετά και την εκδήλωση της υποψηφιότητας Τσίπρα και τη διαμόρφωση νέων δεδομένων στο πολιτικό σκηνικό. Ακόμη και τη Δευτέρα, ως καλεσμένη σε εκπομπή της ΝΕΤ, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ απέφυγε να διαψεύσει ότι ανοίγει θέμα ηγεσίας, επαναλαμβάνοντας ότι δεν είναι κακό να αλλάζουν οι κομματικοί ρόλοι.

Οι σκέψεις αυτές της κας Παπαρήγα συναντούν ενστάσεις, που αφορούν κυρίως στο πρόσωπο που θα τη διαδεχθεί, αφού αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να έχει εντοπιστεί το στέλεχος εκείνο που θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση στον Περισσό.


http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=874663&lngDtrID=244

Xα!   :o
Kαλά αυτοί οι κκέδες δεν έχουν καθόλου αυτοπεποίθηση; Ένας Τσίπρας τους χορεύει στο ταψι... κρίμα.

Και ποιος προβλέπεται για Γενικός Γραμματέας;

Ο Κάστρο λογικά έχει πλέον χρόνο. Από αυτούς που έχει το ΚΚΕ σίγουρα έχει πιο νεανικές απόψεις.