THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Πολίτης και Πολιτική => Topic started by: Kat on February 05, 2008, 23:13:49 pm



Title: Υπόνοιες για ρατσιστική επίθεση πίσω από τη φωτιά σε πολυκατοικία της Γερμανίας
Post by: Kat on February 05, 2008, 23:13:49 pm
Υπόνοιες για ρατσιστική επίθεση πίσω από τη φωτιά σε πολυκατοικία της Γερμανίας

Μία ημέρα μετά τη φωτιά που ξέσπασε στο Λουντβιγκσάφεν, η οποία κόστισε τη ζωή σε εννέα άτομα, ανάμεσά τους και πέντε παιδιά, άλλες δύο φωτιές ξέσπασαν στη Γερμανία με έναν νεκρό. Η Τουρκία στέλνει εμπειρογνώμονες για τη φωτιά στο Λουντβιγκσάφεν και ζητά άμεση έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς, αφήνοντας υπόνοιες ότι πρόκειται για ρατσιστική επίθεση. «Δεν θέλουμε ένα νέο Ζολίνγκεν» προειδοποιεί.

Δεύτερη πυρκαγιά ξέσπασε σε πολυκατοικία στο Μπακνάνγκ, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή τους ένας 36χρονος άνδρας. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το ισόγειο και οι φλόγες έφτασαν μέχρι τα σκαλιά, δυσκολεύοντας τη διαφυγή των ενοίκων που προσπάθησαν να φύγουν από παράθυρα και μπαλκόνια. Πέντε άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά.

Μία ακόμα πυρκαγιά ξέσπασε σε πολυκατοικία στη Χέρνη. Συνολικά 16 άτομα, ανάμεσά τους και επτά παιδιά, τραυματίστηκαν ελαφρά. Οι αιτίες των δύο πυρκαγιών δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.

Εν τω μεταξύ, αδιευκρίνιστα παραμένουν τα αίτια της πυρκαγιάς στο Λουντβιγκσάφεν, όπου σκοτώθηκαν εννέα άτομα -τα πέντε παιδιά-, όλα τουρκικής καταγωγής, ενώ άλλα 60 άτομα τραυματίστηκαν. Στην πολυκατοικία ζουν 24 άτομα, όμως λόγω του καρναβαλιού είχαν συγκεντρωθεί πολλά περισσότερα.

Ένα κοριτσάκι ανέφερε ότι είδε έναν άνδρα να ανάβει κάτι και να το πετάει στην πολυκατοικία, όπου κατοικούσαν κυρίως Τούρκοι μετανάστες. Η αστυνομία δήλωσε ότι η πληροφορία του κοριτσιού δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί προς το παρόν.

Η Τουρκία στέλνει στη Γερμανία εμπειρογνώμονες για να βοηθήσουν στην έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς, ενώ την Πέμπτη αναμένεται να μεταβεί στο Λουντβιγκσάφεν ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον κάλεσε να διεξάγει προσεκτική και άμεση έρευνα για το συμβάν προκειμένου να μειωθούν οι υποψίες ότι δεν επρόκειτο για ατύχημα.

«Δεν θέλουμε ένα νέο Ζολίνγκεν» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφερόμενος σε εμπρησμό κτιρίου στο Ζολίνγκεν της Γερμανίας το 1993 που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε Τούρκοι. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι πρέπει το δυστύχημα να ξεκαθαριστεί πλήρως.

Το γύρο του κόσμου έκανε η τραγική φωτογραφία των απελπισμένων γονιών που ρίχνουν το μωρό τους από το παράθυρο στο κενό για να γλιτώσει από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Κυριακή σε πενταόροφο κτίριο στη Γερμανία, προκαλώντας το θάνατο 9 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 5 παιδιά.

Την Τρίτη το βράδυ στην περιοχή θα μεταβεί ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Μουράτ Γιατσισίογλου.

Η φωτογραφία

Σκυμμένοι από ένα παράθυρο του τρίτου ορόφου από το οποίο βγαίνει πυκνός μαύρος καπνός, ένας άνδρας και μία γυναίκα κοιτούν το μωρό τους να πέφτει, ενώ το παιδάκι έχει αιχμαλωτιστεί από τον φακό του φωτογράφου την ώρα που βρίσκεται στο κενό.

Ο πατέρας άφησε το μωρό να πέσει, καθώς η σκάλα του κτιρίου στο Λουντβιγκσάφεν που είχε τυλιχθεί στις φλόγες, είχε καταρρεύσει από τη φωτιά. Πυροσβεστικές δυνάμεις περίμεναν με το δίχτυ ασφαλείας από κάτω. Τελικά ένας αστυνομικός έπιασε το παιδί στον αέρα, σώζοντάς το.

«Πρόκειται για εικόνες φρίκης που έχουν αποτυπωθεί στη μνήμη» δήλωσε η δήμαρχος της πόλης Εύα Λόχζε που βρισκόταν εκεί. «Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν ήταν τόσο τραγικές που ορισμένοι από τους άνδρες μας δεν θέλουν πλέον να πηγαίνουν σε αποστολές» δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας Βόλφγκανγκ Φρομ.

 in.gr   (http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=870538&lngDtrID=245)
 spiegel.de  (http://www.spiegel.de/fotostrecke/0,5538,28666,00.html)