THMMY.gr

Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία => Παιδεία U18 => Topic started by: Αθάνατος on January 22, 2008, 15:10:29 pm



Title: Εθνική προετοιμασία για τις Μαθηματικές και λοιπές Ολυμπιάδες
Post by: Αθάνατος on January 22, 2008, 15:10:29 pm
Όπως γνωρίζετε πολλοί, διεξάγονται διεθνείς διαγωνισμοί Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας κ.α. για νέους (κάτω από 18) της μέσης εκπαίδευσης και υπάρχει το θέμα της αντιπροσώπευσης της χώρας μας σε αυτούς τους διαγωνισμούς.

Υπάρχουν χώρες που με εξετάσεις ξεχωρίζουν τους χαρισματικούς τους νέους και τους αποκόπτουν από την κλασσική εκπαίδευση και τους παραδίδουν προχωρημένα μαθήματα (πανεπιστημίου και βάλε) σε ηλικίες κάτω των 18 και μέχρι όσο πάει. Ως γνωστόν στην Ελλάδα κάτι τέτοιο δε γίνεται και απλά διακρίνονται  οι ικανοί, αλλά και όσοι διέθεταν κάποιο πρόσωπο που τους παρέδιδε προχωρημένα μαθήματα. Προφανώς κάποιο άτομο, που δεν είχε κάποιο κοντινό πρόσωπο να του δείξει κάποια πράγματα, δεν έχει και πολές ελπίδες να διακριθεί παρόλο που πιθανόν να έχει αρκετές ικανότητες

Και τώρα μερικά στοιχεία για την κατάσταση στο Ελλαδιστάν
Στις ολυμπιάδες φυσικής η χώρα μας κατά κανόνα δε συμμετέχει όπως έγινε το 2000 και το 2001 (δε ξέρω αν άλλαξε κάτι από τότε). Το 2001 το πρόβλημα ήταν ότι δεν έδινε το υπουργείο εξωτερικών άδεια για να πάει η ομάδα στην Τουρκία όπου και διεξαγόταν η ολυμπιάδα.
Με τη μεταρρύθμιση Αρσένη στα μαθηματικά θετικής κατεύθυνσης εισήχθησε ένα κεφάλαιο που αφορούσε τη Θεωρία Αριθμών και αυτό προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από τους καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης.
Το 2000 στην Αθήνα μέλη της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας παρέδιδαν δωρεάν μαθήματα προχωρημένων μαθηματικών σε όσους το επιθυμούσαν(προφανώς σε αμφιθέατρα και η είσοδος ήταν ανοιχτή)

Όπως καταλαβαίνετε η κατάσταση είναι λυπηρή.
Προσωπική μου άποψη είναι, ότι θα πρέπει να υπάρχει καλύτερη οργάνωση σχετικά με τον εντοπισμό και την εκπαίδευση των χαρισματικών νέων αυτού του τόπου.
Ας δούμε όμως και την αντίδραση του μέσου Έλληνα.

Ο σοσιαλιστής Έλληνας θα μας πει ότι κάτι τέτοιο διευρύνει τις ανισότητες (πχ επαρχία-Αθήνα) και πρέπει να απαγορεύονται διαδικασίες που αποκλίνουν από τη μέση εκπαίδευση των νέων. Είναι δε πιθανόν να μας πει ότι είναι και ρατσιστική όλη αυτή η διαδικασία.

Ο πατριώτης Έλληνας θα μας πει ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε στην πληρωμή νέων που θα παρακολουθούν προχωρημένα μαθήματα, ώστε να έχουμε αξιόλογη αντιπροσώπευση στους διαγωνισμούς.

Ο φιλελεύθερος Έλληνας θα μας πει ότι δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα και απλώς να αφήσουμε τον κόσμο να κάνει αυτό που επιθυμεί και αν χρειάζεται κάποια χρηματοδότητηση για την παράδοση μαθημάτων, αυτή να δίνεται από τη στιγμή που υπάρχουν νέοι που ενδιαφέρονται, έχουν τις ικανότητες και δεν μπορούν να βοηθηθούν όπως θα ήθελαν με άλλο τρόπο



_______________________________________________
Ο Ηλεκτρολόγος


Title: Re: Εθνική προετοιμασία για τις Μαθηματικές και λοιπές Ολυμπιάδες
Post by: Καμένος on January 22, 2008, 15:13:37 pm
Ο ηλεκτρολόγος Έλληνας τι λέει?


Title: Re: Εθνική προετοιμασία για τις Μαθηματικές και λοιπές Ολυμπιάδες
Post by: ikoufis on January 22, 2008, 15:36:27 pm
Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και από κάποιον που ήταν και πιο μέσα στα συγκεκριμένα πράγματα.
Για τις Ολυμπιάδες Φυσικής είναι γνωστό το πρόβλημα χρηματοδότησ'ης τους.Ωστόσο από την Ολυμπιάδα του 2004 στην Κορέα ξεκίνησε μια πολύ φιλότιμη προσπάθεια από τα μέλη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που είναι υπεύθυνο για την προετοιμασία των ομάδων φυσικής,που κάθε χρόνο γίνεται ακόμη και καλύτερη.Ελλείψεις σε γνωστικά αντικείμενα φυσικής υπάρχουν μιας και το λύκειο δεν παρέχει πλήρεις γνώσεις φυσικής.Παρά αυτές τις συνθήκες η Ελλάδα πήρε και εύφημη μνεία και μετάλλιο το 2004 και 2005.Αυτό κάτι σημαίνει..Και μακ΄λαρι να συνεχίσουν ακόμη πιο οργανωμένα.
Για τη μαθηματική εταιρεία.
Μαθήματα προετοιμασίας για τους μαθητικούς διαγωνισμούς γίνονται στην Αθήνα εθελοντικά από τα μέλη της ΕΜΕ.Αυτό αποτελεί πλεονέκτημα των Αθηναίων έναντι των υπολοίπων.Εγιναν προσπάθειες όσο ήμουν στο λύκειο και λίγο αργότερα να γίνονται μαθήματα και εδώ ή έστω να στέλνονται λυμένες ασκήσεις και να διανέμονται από το εδώ παράρτημα.Κάποια χρονιά(όταν ήμουν Α λυκείου νομίζω..)γίνονταν και εδώ μαθήματα κάθε Σάββατο από μέλη της ΕΜΕ του παραρτήματος αλλά στο τέλος καταλήξαμε 5 άτομα μέσα σε αυτά εγώ και η Νέσσα ;D(Νομίζω δηλαδή ότι ήταν αυτή-ας με διαψεύσει)
Οταν βγαίνει η ομάδα εντατικοποιείται η προετοιμασία στην Αθήνα.Εκεί ζορίζουν τα πράγματα μιας και οι φιναλίστ είναι πολύ καλό να είναι κάθε τόσο στην Αθήνα,πράγμα δύσκολο για πολλούς.
Οπως και να το κάνουμε οργανώσεις επιστημονικές που στηρίζονται στην εθελοντική βοήθεια πρώτα θα εστιάσουν την προσοχή τους στον μισό πληθυσμό της Ελλάδας που είναι στην Αθήνα και μετά εδώ.
Και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμάμε την προσπάθεια αυτών των ανθρώπων.
Οσο για το υπουργείο αγρόν αγοράζει σε τέτοια θέματα και έχουν συμβεί πολλά τραγελαφικά δρώμενα.
Πρόλα αυτά η Θεσσαλονίκη έχει στείλει πολλά παιδιά σε ολυμπιάδες πράγμα που σημαίνει θέληση να υπάρχει και θα έρθουν και τα υπόλοιπα.
Για να γίνει όμως αυτό θέλει ρίσκο(άντε διάβαζε εσύ προχωρημένη θεωρία αριθμών στοχεύοντας σε ένα μετάλιο που θα σου δώσει το άνευ και στις πανελλήνιες γράψε 14-και αν δεν πάρεις το μετάλιο??....)
Μπορούμε και πολύ καλύτερα αλλά το υπουργείο (ως συνήθως) δεν έχει καμιά απολύτως διάθεση να καταλάβει κάποια πράγματα και να ενισχύσει πόσο μάλλον να συντονίσει..


Title: Re: Εθνική προετοιμασία για τις Μαθηματικές και λοιπές Ολυμπιάδες
Post by: Αθάνατος on January 22, 2008, 15:42:14 pm
...
Για να γίνει όμως αυτό θέλει ρίσκο(άντε διάβαζε εσύ προχωρημένη θεωρία αριθμών στοχεύοντας σε ένα μετάλιο που θα σου δώσει το άνευ και στις πανελλήνιες γράψε 14-και αν δεν πάρεις το μετάλιο??....)
...

Καλά τα λες αλλά δε θα προσβλέπουν όλοι όσοι θα επιλέγονται απλά σε ένα μετάλλιο στην Ολυμπιάδα. Η διαφορετική εκπαίδευση που θα τους παρέχεται θα τους προσφέρει και παράλληλα κάποιο πτυχίο πχ Μαθηματικών, Φυσικής ακόμα και σε ηλικίες των 18 ετών. Βέβαια για να γίνει κάτι τέτοιο τα μαθήματα που θα γίνονται δε θα είναι αυστηρά προσανατολισμένα στις ολυμπιάδες αλλά και σε αυτές


Title: Re: Εθνική προετοιμασία για τις Μαθηματικές και λοιπές Ολυμπιάδες
Post by: ikoufis on January 22, 2008, 16:00:27 pm
Αυτό γίνεται σε Ρουμανία και Βουλγαρία με ειδικά μαθηματικά Γυμνάσια-Λύκεια που έχουν(δεν ξέρω όμως κατά πόσο αυτά είναι σχολεία με την ευρύτερη έννοια ή απλά δίνουν μόνο μαθηματική γνώση) στο Ιράν και στην Κίνα.Πιθανόν και σε άλλα μέρη.
Στην Ελλάδα ξέρω περιπτώσεις που πο μαθηματικοί του γυμνασίου και του λυκείου δε λέγανε στα παιδιά τους για τους διαγωνισμούς της ΕΜΕ γιατί βαριόντουσαν να τους κάνουν τα χαρτιά τους και άντε να τα συνοδέψουνε ένα Σάββατο πρωί στο σχολείο που θα έδιναν τις εξετάσεις.
Αλλά σου ξαναλέω σε σχέση με το πώς ήταν η κατάσταση στην Ελλάδα(σχεδόν απελπιστική ::)) πριν από 10 χρόνια υπάρχει σημαντική εξέλιξη..


Title: Re: Εθνική προετοιμασία για τις Μαθηματικές και λοιπές Ολυμπιάδες
Post by: Aurelius on January 22, 2008, 16:04:31 pm
Απλα απορια, τα παιδια που εχουν ικανοτητες θα βγαζουν μεχρι τα 18 την υλη ενος Μαθηματικου η Φυσικου τμηματος( γυρω στα 50 μαθηματα με τα οποια εργαστηρια συνεπαγονται) μεχρι τα 18 τους? Αν ναι, απο τι ηλικια πρεπει να ξεκινησουν και με ποια κριτηρια?


Title: Re: Εθνική προετοιμασία για τις Μαθηματικές και λοιπές Ολυμπιάδες
Post by: ikoufis on January 22, 2008, 16:17:35 pm
Για πάρεις πτυχίο Φυσικού ή Χημικού 'ή ό,το άλλο στα 18 δεν γίνεται με φυσιολογικό τρόπο(τώρα μπορεί να μου ανακαλύψεις κανένα καμμένο κινεζάκι,σχιστομάτιδο αμερικανάκι ;D,ινδάκι.. που να ξέρει και εγώ δεν ξέρω τι..)αλλά η ύλη στις Ολυμπιάδες περιορίζεται σε κάποια συγκεκριμνένα κεφάλαια κυρίως(όχι λίγα)στα οποία εντρυφείς.Δε σου καλύπτει πλήρως το γνωστικό αυτό αντικείμενο.Αλλά καλλιεργείς τον τρόπο σκέψης σου και μετά είναι απλά πιο εύκολο να αφομοιώσεις ή να συνδυάσεις τη νέα γνώση.Εγώ διαφωνώ ότι μια τέτοια προετοιμασία είναι ισάξια πτυχίου 4 χρόνων από πλευράς σφαιρικότητας.Τώρα θεωρία αριθμών μπορεί ο της ομάδας να ξέρει πολύ καλύτερα και από τον 1ο που τελειώνει το μαθηματικό αλλά πιστεύω άλλο το πτυχίο και άλλη η φιλοσοφία του..
Τώρα για τα κριτήρια,πώς θα αποφάσιζες ένα παιδάκι να το στείλεις σε μουσικό σχολείο?Η πρέπει να έχει τρομερό ταλέντο από μικρό-που στα μαθηματικά θεωρώ είναι πιο δύσκολο να έχει κάποιος φυσικό τα λέντο χωρίς να εξασκηθεί,για μουσική δνε ξέρω,είμαι σχεδόν ανίδεος ;D, ή αλλιώς παίρνεις το ρίσκο ως γονιός αν μιλάμε για σχολείο επιπέδου γυμνασίου ότι και θα ξεχωρίσει το παιδί σου αν του δοθούν τα εφόδια αλλά κυρίως ότι θα το ικανοποιεί το ίδιο το παιδί αυτό που θα κάνει από εκεί και πέρα.Δύσκολη απόφαση όντως. :???:


Title: Re: Εθνική προετοιμασία για τις Μαθηματικές και λοιπές Ολυμπιάδες
Post by: Johnny English on January 22, 2008, 16:21:04 pm
Χωρίς να έχω διαβάσει το τόπικ.. απλά να πω ότι ένα παιδί από το σχολείο μου (2 χρόνια μεγαλύτερος) είχε πάρει το χρυσό στην Ολυμπιάδα Μαθηματικών.. (και μέσα στο μάθημα διόρθωνε τους καθηγητές!)

..κι επίσης στις μέρες μου ως μαθητής, είχαμε πολύ δυνατή εκπροσώπηση στις Ολυμπιάδες Πληροφορικής όπου ένα παιδί (που είχα την τύχη να μου κάνει και μάθημα) κέρδισε 2 χρονιές το αργυρό και το χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα.. (στη συνέχεια έφυγε στο MIT με υποτροφία..).


Title: Re: Εθνική προετοιμασία για τις Μαθηματικές και λοιπές Ολυμπιάδες
Post by: Aurelius on January 22, 2008, 16:26:22 pm
Αυτο που θα μπορουσε να γινει ειναι σχολειο κατευθυνσεων, που απο μικρη ηλικια θα μπορουσε να παει καποιος σε ενα φυσικομαθηματικο σχολειο, που θα δινει εμφαση σε αντιστοιχα μαθηματα, φιλολογικο σχολειο, μουσικο σχολειο, σχολειο με πολλες γλωσσες κτλ

Αλλα δεν ξερω κατα ποσο θα δουλευε σωστα, με την εννοια οτι ενα παιδι δυσκολα μπορεις να κρινεις αν εχει κλιση μονο προς μια κατευθυνση ή σε πολλες. Και αν ναι που θα το βαλεις. Και αυτο μπορει να θελει να παει καπου αλλου παρα την κλιση του. Ωστοσο συμφωνω οτι δεν γινεται καποιος 18 χρονων να παιρνει πτυχιο επειδη διαβασε πολυ εξωσχολικα. Με αυτη την λογικη, αυτο θα επρεπε να γενικευθει και σε αλλους τομεις, για παραδειγμα αυτη που ξερουν ιστορια να παρουν πτυχιο ιστορικου κτλ. Δεν νομιζω ομως οτι αυτα υπακουν στην λογικη.


Title: Re: Εθνική προετοιμασία για τις Μαθηματικές και λοιπές Ολυμπιάδες
Post by: ikoufis on January 22, 2008, 16:38:24 pm
Συμφωνώ +1


Title: Re: Εθνική προετοιμασία για τις Μαθηματικές και λοιπές Ολυμπιάδες
Post by: Nessa NetMonster on January 22, 2008, 16:57:54 pm
Για μια φορά μπορώ να πω ότι συμφωνώ 100% με ένα τόπικ του Αθάνατου... δεν πίστευα ποτέ ότι θα γινόταν αυτό! :D

@ikoufis: Ναι, μαζί ήμασταν. Για το 2002 δε μιλάμε; Εγώ ήμουνα Γ' Λυκείου.

Χάναμε το χουζούρι μας τα Σάββατα (8 λίγο βάρβαρη ώρα :P) για να πάμε κάπου στη βασιλίσσης Όλγας όπου γίνονταν τα μαθήματα (ένα σχολείο για όλη τη Θεσσαλονίκη)... αλλά άξιζε τρελά! Επιτέλους κάναμε μάθημα που είχε πλάκα! Χωρίς εξετάσεις, βαθμολογία και απουσίες. Έτσι έπρεπε να είναι τα σχολεία γμτ... και η μητέρα μου διδάσκει τους Ομίλους Μαθηματικών στο Αρσάκειο όπου δουλεύει και είναι κατενθουσιασμένη, κι αυτή και τα παιδιά.


Title: Re: Εθνική προετοιμασία για τις Μαθηματικές και λοιπές Ολυμπιάδες
Post by: Junior on January 22, 2008, 18:45:08 pm
Από το να έχεις ένα ξεχωριστό σχολείο μαθηματικών τύπου "μουσικού σχολείου", είναι προτιμότερο να γενικευτεί αυτό που παρακολούθησαν οι Νέσσα και ikoufis και αργότερα κι εγώ.

Δηλαδή, να υπάρχει σε κάθε σχολείο μια δυνατότητα για πρόσθετη διδασκαλία όπου πας εθελοντικά, χωρίς βαθμολογίες και χωρίς εξετάσεις. Θα συμμετείχαν μόνο όσοι τους αρέσει το αντίστοιχο μάθημα.
Το σχολείο δίνει τις γνώσεις που κρίνονται απαραίτητες για όλους. Αν σου αρέσει η μουσική και έχεις κλίση, μπορείς να πας σε ωδείο. Αν σου αρέσει κάποιο άθλημα γράφεσαι σε ομάδα. Κάτι αντίστοιχο για τις επιστήμες; Ειδικά για τα μαθηματικά που έχουν πολλούς φίλους.
Δε χρειάζεται να απευθύνεται μόνο στους πολύ ταλαντούχους, μπορεί να απευθύνεται στο μεγάλο αριθμό των παιδιών που τους αρέσουν τα μαθηματικά και θα καθόντουσαν να μάθουν κάτι παραπάνω.

Το να στοχεύουμε στο να κερδίζει η Ελλάδα μετάλλια στις ολυμπιάδες μου φαίνεται τουλάχιστον ηλίθιο. Δε θα κερδίζαμε τίποτα εκτός από φήμη ότι είμαστε έξυπνοι. Δηλαδή πρέπει οι επιτυχίες στις ολυμπιάδες να είναι το αποτέλεσμα και όχι ο αυτοσκοπός.


Title: Re: Εθνική προετοιμασία για τις Μαθηματικές και λοιπές Ολυμπιάδες
Post by: ikoufis on January 22, 2008, 18:57:48 pm
Το να στοχεύουμε στο να κερδίζει η Ελλάδα μετάλλια στις ολυμπιάδες μου φαίνεται τουλάχιστον ηλίθιο. Δε θα κερδίζαμε τίποτα εκτός από φήμη ότι είμαστε έξυπνοι. Δηλαδή πρέπει οι επιτυχίες στις ολυμπιάδες να είναι το αποτέλεσμα και όχι ο αυτοσκοπός.
Αυτό είναι βέβαιο.Εγώ είπα αυτό για τα μετάλλια για να δείξω ότι παρόλες τις ελλείψεις και την αποδιοργάνωση υπάρχουν πολύ σημαντικές επιτυχίες των Ελλήνων μαθητών, που δείχνει ότι και παιδιά που ενδιαφέρονται παρά τις αντιξοότητες υπάρχουν και κάποιοι καθηγητές που εθελοντικά στηρίζουν αυτό το ενδιαφέρον.


Title: Re: Εθνική προετοιμασία για τις Μαθηματικές και λοιπές Ολυμπιάδες
Post by: Alexkasgr on January 22, 2008, 21:07:03 pm
Πολύ ωραίο τόπικ. Θα πω κι εγώ την εμπειρία μου από την Ολυμπιάδα Χημείας που συμμετείχα το 2003.

Καταρχήν, ξέρω να γίνονται παγκοσμίως 5 μαθητικές Ολυμπιάδες: Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Πληροφορικής και Βιολογίας. Στην τελευταία είναι σίγουρο ότι δε συμμετέχουμε, ενώ στις άλλες 4 κατεβαίνουμε κανονικά, αν εξαιρέσει κανείς κάποιες χρονιές στη Φυσική (στα Μαθηματικά και σε διάφορες Βαλκανιάδες αν δεν κάνω λάθος). Στα Μαθηματικά πρέπει να πηγαίνουν 6 άτομα, στη Φυσική 5 και στις υπόλοιπες 4.

Βγάζοντας τα Μαθηματικά, όπου πραγματικά είναι σαφώς πιο οργανωμένα, αν και δεν υπάρχει αρκετή συμμετοχή στην επαρχία (όταν ήμουν 3η Λυκείου έδωσα εξετάσεις στη μαθηματική εταιρία και ήμουν μόνος από την τάξη μου, το ίδιο και για την 1η και τη 2η Λυκείου εκείνης της χρονιάς...). Ξέρω ότι γίνονται μαθήματα από άτομα της ΕΜΕ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βέροια κτλ. με σκοπό οι μαθητές του νομού να διακριθούν στο διαγωνισμό και να επιλεγούν στις ομάδες. Αυτό Αθάνατε εισάγει αναπόφευκτα μια ανισότητα, αν και τυχαία στην κατανομή της, ανάμεσα στις περιοχές που έχουν την τύχη να έχουν δασκάλους με όρεξη και τρέλα με τα Μαθηματικά για να πωρώσουν και τους μαθητές (και φυσικά σε Αθήνα - Θεσ/νίκη υπάρχουν πολύ περισσότεροι τον αριθμό).

Στη Χημεία που συμμετείχα (αλλά και στη Φυσική που παραλίγο να πάει η αδερφή μου στην Ολυμπιάδα) η φάση ήταν πολύ πιο ανοργάνωτη. Καταρχήν, κανείς δεν ενημέρωνε στα σχολεία για τους διαγωνισμούς. Έμπαινα στα sites και όποτε έβλεπα ημερομηνία, πήγαινα (μάλιστα, στη Β' Λυκείου ήθελα να πάω στη Χημεία, αλλά έκλεισαν 2 εβδομάδες από χιόνι τα σχολεία και δεν έγιναν εξετάσεις!).

Εμείς δώσαμε έναν διαγωνισμό αρχικά, περίπου 700 άτομα. Εκεί επιλέχθηκαν οι 25 πρώτοι και πέρασαν στη Β' Φάση που έγινε σε Αθήνα, Θεσ/νίκη κτλ. Μετά, επιλέχθηκαν οι πρώτοι 4 (κάπου μέσα στο Πάσχα ήταν ο 2ος γύρος). Μετά τις Πανελλήνιες, μας πήραν στην Αθήνα 2 εβδομάδες για προετοιμασία, κυρίως στο πρακτικό κομμάτι, στο οποίο όπως καταλαβαίνετε δεν ξέραμε τίποτα. Εκεί πάσχουν οι ομάδες μας σε αυτές τις Ολυμπιάδες (ενώ Μαθηματικά, Πληροφορική πάνε αρκετά καλά). Μετά έγινε η Ολυμπιάδα στην Αθήνα (τι γκαντέμης, αντί να πάω καμιά Κορέα... :P), όπου πήγαμε αρκετά καλά, παίρνοντας 2 χάλκινα μετάλλια και μία εύφημο μνεία (εγώ ήμουν αυτός! :)).

Το θέμα της προετοιμασίας για τους διαγωνισμούς και γενικά για τη σημασία τους με απασχόλησε και εμένα πολύ. Είναι μια φανταστική εμπειρία η όλη διαδικασία, που προσωπικά με εξοικείωσε με κάποια πράγματα στο Πανεπιστήμιο πριν μπω σε αυτό. Και σίγουρα άξιζε η προσπάθεια που έκανα πιο πολύ από 4-5 επαναλήψεις στις 60 σελίδες των μαθημάτων για τις Πανελλήνιες.

Επί τη ευκαιρία να πω ότι στη Νορβηγία (καλά, οι άνθρωποι είναι πολύ μπροστά) έχουν ειδικό σχολείο για παιδιά - ταλέντα. Όχι μόνο σε επιστήμες - τέχνες, αλλά και σε αθλήματα. Ειδικά οι αθλητές, παρακολουθούν ειδικό πρόγραμμα, κάνουν μαθήματα όταν δε λείπουν σε διεθνείς αγώνες και γενικά έχουν άλλους ρυθμούς. Μου είχε φανεί καλή ιδέα, αλλά πιστεύω θα κολλούσαμε στο "ποιοι είναι ταλέντα". Και πράγματι, το να διακριθείς σε ένα διαγωνισμό δεν μπορεί να είναι ενδεικτικό ταλέντου ή μη-ταλέντου σε κάτι, αφού η προσπάθεια παίζει σημαντικότατο ρόλο.

Τώρα για την στήριξη από το Υπουργείο δε θα τη σχολιάσω... απλά να πω ότι ο τότε υπουργός παιδείας (Ευθυμίου) είχε συμφωνήσει για την οργάνωση της Ολυμπιάδας Χημείας να δώσει κάποιο ποσό, το οποίο φυσικά ποτέ δε δόθηκε, με αποτέλεσμα να κυνηγάνε διάφοροι τους καθηγητές του ΕΚΠΑ να τους κλείσουν μέσα για φέσωμα!

Τέλος, ένα σχόλιο για τα κινεζάκια: Τα παιδιά δε νιώθουν!! Αν δε βγουν και οι 4 στη 10αδα κλαίνε και θεωρείται αποτυχία! Να φανταστείτε την παραμονή των θεωρητικών εξετάσεων, όπου όλοι προσπαθούσαν να μάθουν κανένα μοριακό τροχιακό, αυτοί διάβαζαν τις οδηγίες από... το κομπιουτεράκι και εξασκούνταν για να μη χάνουν χρόνο στις πράξεις!! :)

Αν ξέρει κάποιος, ας πει πώς ακριβώς επιλέγουν τα άτομα για τις ομάδες τους οι Κινέζοι... (έχω μια ιδέα, αλλά βιάζομαι λίγο τώρα).


Title: Re: Εθνική προετοιμασία για τις Μαθηματικές και λοιπές Ολυμπιάδες
Post by: Nessa NetMonster on January 22, 2008, 21:19:33 pm
Επί τη ευκαιρία να πω ότι στη Νορβηγία (καλά, οι άνθρωποι είναι πολύ μπροστά) έχουν ειδικό σχολείο για παιδιά - ταλέντα.

Μακάρι να ξυπνήσουμε κάποτε κι εδώ...

Περί των διαγωνισμών, αν αυτό που γίνεται στα Μαθηματικά θεωρείται οργάνωση, φαντάζομαι πόσο χάλια θα είναι τα άλλα :o Ο Αρχιμήδης γίνεται αποκλειστικά Αθήνα (λες και δε μπορούν να βρουν επιτηρητές για κάθε πόλη!), σου λένε ότι πέρασες Αρχιμήδη δύο μέρες πριν την εξέταση, και αν είσαι πχ Κρήτη... απλά δε μπορείς να πας! >:( Άσε που στην πρώτη φάση κάνουν ένα μήνα να διορθώσουνε, γιατί διορθώνουν μόνο οι Αθηναίοι (οι άλλοι θεωρούνται... δευτεροκλασάτοι από ό,τι φαίνεται ::)).


Title: Re: Εθνική προετοιμασία για τις Μαθηματικές και λοιπές Ολυμπιάδες
Post by: ikoufis on January 23, 2008, 01:24:36 am
Άσε που στην πρώτη φάση κάνουν ένα μήνα να διορθώσουνε, γιατί διορθώνουν μόνο οι Αθηναίοι (οι άλλοι θεωρούνται... δευτεροκλασάτοι από ό,τι φαίνεται ::)).
Κάποτε διορθώνανε και εδώ αλλά φήμες λένε ότι κάποιος έκανε τη "δουλειά" και κρίθηκε αναξιόπιστο το διόρθωμα από τα παραρτήματα!
Αυτό με τα κινεζάκια όντως ισχύει.Επί σχεδόν ένα χρόνο τα κλείνουν μέσα στ πανεπιστήμιο με ελάχιστες εξόδους και διάβασμα μέχρι ξεσκίσματος.Για αυτό και είναι αποτυχία αν κάποιο κινεζάκι πάρει 48/50 τη στιγμή που ένας ο μέσος όρος της ελληνικής αποστολής ήταν 14 ::)


Title: Re: Εθνική προετοιμασία για τις Μαθηματικές και λοιπές Ολυμπιάδες
Post by: Αθάνατος on January 23, 2008, 02:41:40 am
...
Για να γίνει όμως αυτό θέλει ρίσκο(άντε διάβαζε εσύ προχωρημένη θεωρία αριθμών στοχεύοντας σε ένα μετάλιο που θα σου δώσει το άνευ και στις πανελλήνιες γράψε 14-και αν δεν πάρεις το μετάλιο??....)
...

Καλά τα λες αλλά δε θα προσβλέπουν όλοι όσοι θα επιλέγονται απλά σε ένα μετάλλιο στην Ολυμπιάδα. Η διαφορετική εκπαίδευση που θα τους παρέχεται θα τους προσφέρει και παράλληλα κάποιο πτυχίο πχ Μαθηματικών, Φυσικής ακόμα και σε ηλικίες των 18 ετών. Βέβαια για να γίνει κάτι τέτοιο τα μαθήματα που θα γίνονται δε θα είναι αυστηρά προσανατολισμένα στις ολυμπιάδες αλλά και σε αυτές


Να διευκρινήσω για του παρατηρητικούς ηλεκτρολόγους ότι δεν αναφέρω ισότιμο πτυχίο με το τετράχρονο πτυχίο των σημερινών ΑΕΙ. Μπορεί να είναι και κατώτερο ή και ανώτερο. Σε κάθε περίπτωση αν γίνει κάτι τέτοιο θα του αναγνωρίζονται κάποια μαθήματα στη σχολή που θα μπεί και θα μπορεί να την τελειώσει σε μικρότερο χρονικό διάστημα.



Title: Re: Εθνική προετοιμασία για τις Μαθηματικές και λοιπές Ολυμπιάδες
Post by: Nessa NetMonster on January 23, 2008, 09:12:02 am
Ε καλά αυτό δεν είναι τπτ... και να τα ξαναδώσει, πανεπιστήμιο είναι, δεν είναι σχολείο να σε πρήζουνε...


Title: Re: Εθνική προετοιμασία για τις Μαθηματικές και λοιπές Ολυμπιάδες
Post by: Aurelius on January 23, 2008, 11:29:33 am
...
Για να γίνει όμως αυτό θέλει ρίσκο(άντε διάβαζε εσύ προχωρημένη θεωρία αριθμών στοχεύοντας σε ένα μετάλιο που θα σου δώσει το άνευ και στις πανελλήνιες γράψε 14-και αν δεν πάρεις το μετάλιο??....)
...

Καλά τα λες αλλά δε θα προσβλέπουν όλοι όσοι θα επιλέγονται απλά σε ένα μετάλλιο στην Ολυμπιάδα. Η διαφορετική εκπαίδευση που θα τους παρέχεται θα τους προσφέρει και παράλληλα κάποιο πτυχίο πχ Μαθηματικών, Φυσικής ακόμα και σε ηλικίες των 18 ετών. Βέβαια για να γίνει κάτι τέτοιο τα μαθήματα που θα γίνονται δε θα είναι αυστηρά προσανατολισμένα στις ολυμπιάδες αλλά και σε αυτές


Να διευκρινήσω για του παρατηρητικούς ηλεκτρολόγους ότι δεν αναφέρω ισότιμο πτυχίο με το τετράχρονο πτυχίο των σημερινών ΑΕΙ. Μπορεί να είναι και κατώτερο ή και ανώτερο. Σε κάθε περίπτωση αν γίνει κάτι τέτοιο θα του αναγνωρίζονται κάποια μαθήματα στη σχολή που θα μπεί και θα μπορεί να την τελειώσει σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Δεν μπορω να καταλαβω την ειρωνια σου, οταν εγω σε ρωταω κατι σοβαρα. Οταν λες να δινετε ενα πτυχιο τι εννοεις? Εχεις κατι στο μυαλο σου, γιατι αυτη την στιγμη ξερω οτι απο ΑΕΙ, το φυσικο τμημα δινει ενα ενιαιο πτυχιο. Εννοεις πτυχιο απο ΤΕΙ? Δεν νομιζω, γιατι αυτοι υποτιθεται οτι εχουν πολλα εργαστηρια.

Το να περνανε βεβαια καποια μαθηματα, που οι σχολες να επιλεγουν, αυτο ειναι μια καλη λυση. Ωστοσο μην ξεχναμε, οτι τα Πανεπιστημια ειναι αυτονομα, δηλ. αυτα αποφασιζουν τι θα κανουν με τα πτυχια ή διπλωματα που δινουν.


Title: Re: Εθνική προετοιμασία για τις Μαθηματικές και λοιπές Ολυμπιάδες
Post by: ikoufis on January 23, 2008, 14:00:12 pm
Πάντως με τον αδερφό μου που είχε πάει στην Ολυμπιάδα Μαθηματικών του είχε στείλει 2 φορές γράμμα στο σπίτι ο πρόεδρος του οικονομικού πανεπιστημίου Πειραιά(νομίζω,θα ρωτήσω για σίγουρα)και τον παρότρυνε να δηλώσει στο μηχανογραφικό το τμήμα του.Ηδη δηλαδή κάποιες πρωτοβουλίες μέσα στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων υπάρχουν.Απλά στηρίζονται σε μεμονωμένα άτομα και σε τμήματα που δε μας αγγίζουν πολύ επιστημονικά ;D


Title: Re: Εθνική προετοιμασία για τις Μαθηματικές και λοιπές Ολυμπιάδες
Post by: Mikros_Nikolas on January 23, 2008, 19:47:11 pm
Καταρχήν, ξέρω να γίνονται παγκοσμίως 5 μαθητικές Ολυμπιάδες: Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Πληροφορικής και Βιολογίας. Στην τελευταία είναι σίγουρο ότι δε συμμετέχουμε,

Είναι όντως σίγουρο ότι δεν συμμετέχουμε στην Ολυμπιάδα Βιολογίας;
Εκτός κι αν δεν μου πουλούσε παπάδες, ένα παιδί, γνωστός φίλου μου, μου είπε ότι συμμετείχε σε αυτήν, νομίζω ήταν πέρυσι Αργεντινή.


Title: Re: Εθνική προετοιμασία για τις Μαθηματικές και λοιπές Ολυμπιάδες
Post by: apostolos1986 on January 23, 2008, 20:13:31 pm
δεν ξέρω αν συμμετέχουμε στην ολυμπιάδα βιολογία...πάντως ξέρω ότι γίνεται σίγουρα τπικός διαγωνισμός βιολογίας...


Title: Re: Εθνική προετοιμασία για τις Μαθηματικές και λοιπές Ολυμπιάδες
Post by: kinezos on January 23, 2008, 20:32:08 pm
Τα αποτελέσματα της διεθνούς ολυμπιάδας βιολογίας 2007, στον Καναδά:

http://ibo2007.usask.ca/results.html

Για να μην ψάχνετε, τα μέλη της ελληνικής ομάδας πήραν τις θέσεις 146, 171, 180, 187.


Title: Απ: Εθνική προετοιμασία για τις Μαθηματικές και λοιπές Ολυμπιάδες
Post by: emmanuel on January 23, 2008, 21:28:35 pm
δεν ειναι διεθνης διαγωνισμος,ουτε ειναι "επιστημη" που διδασκεται στα σχολεια,αλλα υπαρχει και αστρονομια...
και οι 2 πρωτοι πανε στη νασα ενα καλοκαιρι....
αλλα ειναι τοοοοοσο καλα οργανωμενο,που στη χρονια επεφτε μαζι με το διαγωνισμο χημείας!


Title: Re: Εθνική προετοιμασία για τις Μαθηματικές και λοιπές Ολυμπιάδες
Post by: Alexkasgr on January 23, 2008, 21:30:19 pm
Είχα ψάξει μέχρι πρόπερσι και δεν είχα βρει ελληνική ομάδα νομίζω... εν πάσει περιπτώσει, είναι καλό αν αρχίσαμε έστω και τώρα να συμμετέχουμε.

Ισχύει και αυτό που λέει ο emmanuel.


Title: Re: Εθνική προετοιμασία για τις Μαθηματικές και λοιπές Ολυμπιάδες
Post by: ikoufis on January 24, 2008, 01:18:27 am
Για την ομάδα βιολογίας το 2004 δε συμμετείχε η Ελλάδα.Ξεκίνησε ή το 2005 ή το 2006 η συμμετοχή της Ελλάδας.
Για την ταύτιση των ημερομηνιών δεν είναι ελληνικό φαινόμενο.
Είναι παγκόσμιο και δεν έχω καταλάβει γιατί.Ολυμπιάδα Φυσικής και Χημείας έχουν ούτε μια βδομάδα διαφορά και δεδομένου ότι η κάθε Ολυμπιάδα διαρκεί από 5 έως 7 μέρες υπάρχει χρονική επικάλυψη.Δεν μπορεί ένα άτομο να συμμετέχει και στις 2 αποστολές.


Title: Re: Εθνική προετοιμασία για τις Μαθηματικές και λοιπές Ολυμπιάδες
Post by: Alexkasgr on January 24, 2008, 01:36:32 am
Ε, καλά, δε νομίζω να είναι και τόσοι πολλοί που θα συμμετείχαν σε 2 Ολυμπιάδες... πλέον μιλάμε για... επαγγελματία participant (βέβαια ξέρουμε έναν! ;)).

Αλλά αν θέλεις να δώσεις στο διαγωνισμό για την πλάκα, δεν μπορείς. Εγώ ήθελα να γράψω αστρονομία, ήμουν περίεργος να δω τι βάζουν, αλλά δεν μπόρεσα.

Τέλος, αυτό που είπα για τη Βιολογία μπορεί να ήταν και λάθος τελείως. Ανέσυρα από τη μνήμη μου έναν άλλον απωθημένο διαγωνισμό (που δεν υπάρχει στην Ελλάδα), αυτόν της... Γεωγραφίας!

http://www.rgsq.gil.com.au/IGeOpart.htm

Εκεί έπρεπε να πάω όταν ήμουν 9 χρονών, ήξερα τα πάντα! (μετά τα ξέχασα τα πιο πολλά).

Λέτε να υπάρχει και τίποτα άλλο?


Title: Re: Εθνική προετοιμασία για τις Μαθηματικές και λοιπές Ολυμπιάδες
Post by: emmanuel on January 24, 2008, 02:08:48 am

Αλλά αν θέλεις να δώσεις στο διαγωνισμό για την πλάκα, δεν μπορείς. Εγώ ήθελα να γράψω αστρονομία, ήμουν περίεργος να δω τι βάζουν, αλλά δεν μπόρεσα.


τι εννοεις?οταν εγω πηγα να δωσω χημεια ημουν μονος μου(απο ολο το νησι) σε ενα σχολειο με 5 καθηγητες,με αφησνα μονο και μου λενε "εχουμε και τα θεματα της αστρονομιας.διαλεξε ποιο διαγωνισμο θες να δωσεις,εμεις παμε για καφε"

τα εχω ακομα αμα τα θες,κατι αναπτυξης ηταν.


Title: Re: Εθνική προετοιμασία για τις Μαθηματικές και λοιπές Ολυμπιάδες
Post by: kinezos on January 24, 2008, 02:13:11 am
Ε, καλά, δε νομίζω να είναι και τόσοι πολλοί που θα συμμετείχαν σε 2 Ολυμπιάδες...

Μπα, μην το λες... Σε μικρές χώρες (π.χ. Κύπρο, Ισλανδία κλπ) είναι συχνό φαινόμενο να γίνεται κάποιος μέλος σε δυο ομάδες. Η Κύπρος είχε επανειλημμένα παιδιά που την εκπροσωπούσαν την ίδια χρονιά σε χημεία και φυσική. Ο επαγγελματίας που ανέφερες νομίζω το 2003 συμμετείχε μόνο στη χημεία και το 2004 μόνο στη φυσική (υποθέτω μιλάμε για τον ίδιο ;)).


Title: Re: Εθνική προετοιμασία για τις Μαθηματικές και λοιπές Ολυμπιάδες
Post by: Alexkasgr on January 24, 2008, 02:16:46 am
Ναι, αλλά συμμετείχε στη Χημεία και το 2001 και το 2002 (την πρώτη φορά όντας στην 3η Γυμνασίου!!)


Title: Re: Εθνική προετοιμασία για τις Μαθηματικές και λοιπές Ολυμπιάδες
Post by: ikoufis on January 24, 2008, 02:19:33 am
Ξέρεις τον Κορδώνη? 8)
Από πού?
Βασικά το 2004 και εγώ ήμουν στην ομάδα της φυσικής και με σχεδόν τα 2 πόδια και στην ομάδα της χημείας αλλά παρετήθηκα από τη 2η τηλεφωνικά αφού αξιολόγησα την ολυμπιάδα φυσικής ως πιο ενδιαφέρουσα και πιο εξωτική(άλλο Κορέα,άλλο Γερμανία :D)Και αυτό επειδή έπεφταν μαζί.Αλλά να σου πω την αλήθεια,μιας και η προετοιμασία για τις Ολυμπιάδες στην Ελλάδα γίνεται τις τελευταίες 2 εβδομάδες καλύτερα που δεν ήμουν και στις 2.Αυτός που πήγε στη Χημεία σίγουρα θα πήγε καλύτερα προετοιμασμένος από εμένα μιας και δε θα έχανε χρόνο με τη φυσική.


Title: Re: Εθνική προετοιμασία για τις Μαθηματικές και λοιπές Ολυμπιάδες
Post by: kinezos on January 24, 2008, 02:48:59 am
Προτείνω να ανοίξουμε θέμα στις γνωριμίες, με τίτλο "Ήμουν κι εγώ σε διεθνή μαθητική ολυμπιάδα"!


Title: Re: Εθνική προετοιμασία για τις Μαθηματικές και λοι
Post by: Alexkasgr on January 24, 2008, 03:05:14 am
Δε μιλάς τόσο καιρό να ξέρουμε με ποιον μιλάμε ρε kinezos?? :P :P
Παλιό-organiser...


Title: Re: Εθνική προετοιμασία για τις Μαθηματικές και λοι
Post by: kinezos on January 24, 2008, 03:14:02 am
Να και μια σελίδα με συνδέσμους στις επίσημες σελίδες των διεθνών μαθητικών ολυμπιάδων:

http://olympiads.win.tue.nl/

@Alexkasgr: έσβησα τα ψιλοόφφ-τόπικ


Title: Re: Εθνική προετοιμασία για τις Μαθηματικές και λοιπές Ολυμπιάδες
Post by: Alexkasgr on January 24, 2008, 03:21:01 am
http://www2.e-yliko.gr/contests_finished.htm

Έχει ενδιαφέρον... όντως η Βιολογία άρχισε το 2004, αφού κάπου λέει για τον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό που έγινε το 2005.

Δεν είμαι πια moderator, ας μας κόψει κάποιος! :P  Αν και δεν είμαστε off-topic!


Title: Re: Εθνική προετοιμασία για τις Μαθηματικές και λοιπές Ολυμπιάδες
Post by: Αθάνατος on January 24, 2008, 15:21:31 pm
Προφανώς ο εντοπισμός και η καλλιέργεια ταλέντων θα οδηγήσει και στη δημιουργία περισσοτέρων  Ελλήνων διεθνώς αναγνωρισμένων επιστημόνων και κάποια στιγμή θα οδηγήσει και στη βράβευση Έλληνα  με το νόμπελ Φυσικής, Χημείας κ.α. ή το Fields Medal στα μαθηματικά. Γενικότερη μελλοτνική εικόνα είναι η καλύτερη επιστημονική έρευνα στην Ελλάδα.

Και να σημιώσω σε όσους του ξενίζει η "φύση" αυτών των διαγωνισμών ότι δε διαφέρουν από τους αθλητικούς αγώνες. Όπως ένας αθλητής προετοιμάζεται για μία αθλητική διοργάνωση έτσι και οι νέοι προετοιμάζονται για τους μαθητικούς διαγωνισμούς. Ο χαρακτηρισμός "ηλίθιο" για αυτή τη διαδικασία θέλω να πιστεύω ότι προέρχεται από το γεγονός ότι με αγώνες σε αθλήματα είμαστε εξοικειωμένοι από μικροί.


Title: Re: Εθνική προετοιμασία για τις Μαθηματικές και λοιπές Ολυμπιάδες
Post by: Aurelius on January 24, 2008, 15:45:44 pm
Συμφωνω.


Title: Re: Εθνική προετοιμασία για τις Μαθηματικές και λοιπές Ολυμπιάδες
Post by: Junior on January 24, 2008, 17:19:48 pm
Και να σημιώσω σε όσους του ξενίζει η "φύση" αυτών των διαγωνισμών ότι δε διαφέρουν από τους αθλητικούς αγώνες. Όπως ένας αθλητής προετοιμάζεται για μία αθλητική διοργάνωση έτσι και οι νέοι προετοιμάζονται για τους μαθητικούς διαγωνισμούς. Ο χαρακτηρισμός "ηλίθιο" για αυτή τη διαδικασία θέλω να πιστεύω ότι προέρχεται από το γεγονός ότι με αγώνες σε αθλήματα είμαστε εξοικειωμένοι από μικροί.

Εξακολουθώ να θεωρώ ηλίθιο αυτό που είπα και πριν: Το να κάνουμε τα μετάλλια αυτοσκοπό.
Αυτοσκοπός είναι αν διαλέξουμε 5-10 πολύ ταλαντούχους και τους κάνουμε να κερδίσουν τους διαγωνισμούς με οποιονδήποτε τρόπο. Το ανάλογο στον αθλητισμό είναι το ντοπάρισμα.

Περισσότερους επιστήμονες θα έχουμε αν εκπαιδεύσουμε περισσότερο όσους έχουν κλίση (και όχι μόνο τους 5-10). Οι διαγωνισμοί είναι ένας τρόπος να τους κρατάν το ενδιαφέρον, δεν είναι κακοί. Αλλά το να τους διδάξουμε το θεώρημα του Πτολεμαίου (χωρίς να έχουν ιδέα για την απόδειξη εννοείται) και άλλα τέτοια επειδή χρειάζονται στους διαγωνισμούς, συνεχίζω να πιστεύω ότι είναι ανούσιο.


Title: Re: Εθνική προετοιμασία για τις Μαθηματικές και λοιπές Ολυμπιάδες
Post by: Nessa NetMonster on January 24, 2008, 17:31:27 pm
Καλά, δε λέμε να γίνει και αυτό που γίνεται με τα κινεζάκια, που τα τρελαίνουνε... αυτό δε θα το θέλουνε κιόλας τα παιδιά. Είπαμε να καλλιεργήσουμε το ταλέντο, όχι να το καταντήσουμε διαστροφή :P Και ο Αθάνατος δε νομίζω να εννοούσε αυτό.

Προσωπικά, το μόνο μάθημα όπου θα μπορούσα να "ξεσκιστώ" στο διάβασμα είναι η Φυσική (που όσο να'ναι έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον). Το να κάθεσαι και να σκίζεσαι στα Μαθηματικά είναι ανούσιο, σταματάνε να έχουν πλάκα...


Title: Re: Εθνική προετοιμασία για τις Μαθηματικές και λοιπές Ολυμπιάδες
Post by: Aurelius on January 24, 2008, 17:35:20 pm
Και να σημιώσω σε όσους του ξενίζει η "φύση" αυτών των διαγωνισμών ότι δε διαφέρουν από τους αθλητικούς αγώνες. Όπως ένας αθλητής προετοιμάζεται για μία αθλητική διοργάνωση έτσι και οι νέοι προετοιμάζονται για τους μαθητικούς διαγωνισμούς. Ο χαρακτηρισμός "ηλίθιο" για αυτή τη διαδικασία θέλω να πιστεύω ότι προέρχεται από το γεγονός ότι με αγώνες σε αθλήματα είμαστε εξοικειωμένοι από μικροί.

Εξακολουθώ να θεωρώ ηλίθιο αυτό που είπα και πριν: Το να κάνουμε τα μετάλλια αυτοσκοπό.
Αυτοσκοπός είναι αν διαλέξουμε 5-10 πολύ ταλαντούχους και τους κάνουμε να κερδίσουν τους διαγωνισμούς με οποιονδήποτε τρόπο. Το ανάλογο στον αθλητισμό είναι το ντοπάρισμα.

Περισσότερους επιστήμονες θα έχουμε αν εκπαιδεύσουμε περισσότερο όσους έχουν κλίση (και όχι μόνο τους 5-10). Οι διαγωνισμοί είναι ένας τρόπος να τους κρατάν το ενδιαφέρον, δεν είναι κακοί. Αλλά το να τους διδάξουμε το θεώρημα του Πτολεμαίου (χωρίς να έχουν ιδέα για την απόδειξη εννοείται) και άλλα τέτοια επειδή χρειάζονται στους διαγωνισμούς, συνεχίζω να πιστεύω ότι είναι ανούσιο.

Συμφωνω με την λογικη του Junior, απλα δεν νομιζω να εννοουσε το αντιθετο ο Αθανατος. Οι αγωνες ειναι καλο να γινονται αρκει να υπαρχει συναγωνισμος και οχι ανταγωνισμος. Και οπως σωστα λεει ο Junior, καλυτερους επιστημονες θα εχουμε αν εκπαιδευσουμε πιο πολλους, οχι 5-10.


Title: Re: Εθνική προετοιμασία για τις Μαθηματικές και λοιπές Ολυμπιάδες
Post by: corina on April 22, 2008, 17:35:04 pm
Η συζήτηση για τα ειδικά σχολεία μεταφέρθηκε εδώ:

http://www.thmmy.gr/smf/index.php?topic=24124.0 (http://www.thmmy.gr/smf/index.php?topic=24124.0)

εκ του συντονισμού