THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Ιατρική => Topic started by: digitally cursed on January 17, 2008, 20:32:43 pm



Title: «Επιλεκτική» είναι συχνά η δημοσίευση ιατρικών ερευνών
Post by: digitally cursed on January 17, 2008, 20:32:43 pm

Μεροληπτική επιστήμη
«Επιλεκτική» είναι συχνά η δημοσίευση ιατρικών ερευνών

Οι περισσότερες από τις μελέτες που δίνουν αρνητικά αποτελεσματα για αντικαταθλιπτικά φάρμακα δεν βλέπουν ποτέ το φως της δημοσιότητας, διαπιστώνουν Αμερικανοί ερευνητές. «Η επιλεκτική δημοσίευση μπορεί να οδηγήσει τους γιατρούς σε συνταγογράφηση ακατάλληλων φαρμάκων» προειδοποιούν.

«Όχι μόνο ήταν τα θετικά αποτελέσματα πιο πιθανό να δημοσιευτούν, αλλά και μελέτες που κατά τη γνώμη μας δεν ήταν θετικές συχνά δημοσιεύονταν με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνουν την εντύπωση θετικού αποτελέσματος» γράφουν οι ερευνητές στο έγκριτο New England Journal of Medicine.

Πολλοί επιστήμονες έχουν εκφράσει στο παρελθόν την ανησυχία τους για το «φαινόμενο του συρταριού», την τάση που έχουν οι φαρμακοβιομηχανίες και ορισμένοι ερευνητές να «ξεχνούν» στο συρτάρι τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα πειραμάτων.

Προκειμένου να μελετήσει το θέμα, η ομάδα του Δρ Έρικ Τέρνερ στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον χρησιμοποίησε ένα μητρώο της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στο οποίο οι φαρμακοβιομηχανίες δηλώνουν πληροφορίες για δοκιμές φαρμάκων που σκοπεύουν να διενεργήσουν.

Όπως αναφέρει το reuters, εντοπίστηκαν 74 μελέτες για 12 διαφορετικά αντικαταθλιπτικά, από τις οποίες οι 38 έδιναν θετικά αποτελέσματα και όλες πλην μίας δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικές επιθεωρήσεις. Όμως από τις 36 έρευνες που έκριναν αναποτελεσματικό το υπό εξέταση φάρμακο, μόνο τρεις δημοσιεύτηκαν ως είχαν, ενώ άλλες 11 τροποποιήθηκαν ώστε να δίνουν την εντύπωση ότι το φάρμακο ήταν αποτελεσματικό.

Οι ερευνητές δεν κατάφεραν να αποδόσουν ευθύνες για την επιλεκτική αυτή δημοσίευση. Προφανώς τα συμφέροντα των εταιρειών παίζουν ρόλο, ωστόσο συνυπεύθυνοι μπορούν να θεωρηθούν και οι ίδιοι οι επιστήμονες, οι οποίοι συχνά θεωρούν ότι οποιοδήποτε αρνητικό αποτέλεσμα πρέπει να θεωρηθεί αποτυχία.


απο http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=864933&lngDtrID=252


Title: Re: «Επιλεκτική» είναι συχνά η δημοσίευση ιατρικών ερευνών
Post by: Megawatt on January 17, 2008, 20:50:03 pm
σε τι κοσμο θα φερουμε τα παιδια μας! :o


Title: Re: «Επιλεκτική» είναι συχνά η δημοσίευση ιατρικών ερευνών
Post by: cat on January 17, 2008, 20:52:38 pm
νικο τσαμτσικα  :P


Title: Re: «Επιλεκτική» είναι συχνά η δημοσίευση ιατρικών ερευνών
Post by: blue_electric on January 27, 2008, 21:39:27 pm
Μα καλά δεν το ξέρατε ότι οι φαρμακοβιομηχανίες είναι από τα ισχυρότερα κεφάλαια σε αυτόν τον κόσμο???Μπορούν να θάψουν ή να αναστήσουν την ιατρική έρευνα και τα αποτελέσματά της!


Title: Re: «Επιλεκτική» είναι συχνά η δημοσίευση ιατρικών ερευνών
Post by: Mikros_Nikolas on January 27, 2008, 22:20:44 pm
Δείτε την φαρμακοβιομηχανία σαν μια απλή βιομηχανία που πουλάει ένα προϊόν.
Η κάθε βιομηχανία, η επιτυχία της, εξαρτάται από την ανάγκη του καταναλωτικού κοινού για το προϊόν που παράγει.

Οι συνήθεις ανάγκες του κοινού ανακυκλώνονται και δεν εξαφανίζονται με μια αγορά και μόνο του προϊόντος.Οπότε αν μια βιομηχανία ανακαλύψει το τέλειο προϊόν, όλα καλά, θα αυξηθούν και οι πωλήσεις και όλα μέλι γάλα για την εταιρία.

Στην φαρμακοβιομηχανία όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά.. Αν κάποιος ανακαλύψει το τέλειο φάρμακο για μια ασθένεια, τότε αντίο βιομηχανία. Τα φάρμακα που υπάρχουν τώρα, στο μεγαλύτερο ποσοστό είναι ένα προσωρινό μέτρο για την ασθένεια, πολλές φορές μάλιστα έχουν τεράστιες παρενέργειες.
Αυτή είναι και η μεγάλη δύναμη της φαρμακοβιομηχανίας. Πουλάει κάτι το οποίο δεν ικανοποιεί απόλυτα την ανάγκη(ασθένεια) αλλά την παρατείνει, έχουν τον κόσμο να παίρνει συνεχώς φάρμακα που δεν δίνουν λύση αλλά φέρνουν σε αυτούς έσοδα. Η φαρμακοβιομηχανία είναι η μόνη βιομηχανία που έχει πάντα σίγουρο ένα "target group" το οποίο δεν πρόκειται να χαθεί..

Ασφαλώς δεν μιλάω με κάποια δεδομένα, αλλά λέω πως υπάρχει και αυτή η πιθανότητα, κυρίως όσον αφορά σε κάποιες "ανίατες" ασθένειες όπως το AIDS και ο καρκίνος. Δεν αποδεικνύεται τίποτα, αλλά τα παραπάνω είναι το ιδανικό για μια φαρμακοβιομηχανία.


Title: Re: «Επιλεκτική» είναι συχνά η δημοσίευση ιατρικών ερευνών
Post by: Turambar on January 27, 2008, 23:27:12 pm
Αυτό είναι το αληθινό και απάνθρωπο πρόσωπο του καπιταλισμού.

Δεν θέλουν την γιατρειά... θέλουν τη μετατροπή των ασθενιών, σε χρόνιες νόσους και να σιγουρέψουν τους πελάτες τους.

^puke^


Title: Re: «Επιλεκτική» είναι συχνά η δημοσίευση ιατρικών ερευνών
Post by: elmaya on January 27, 2008, 23:32:56 pm
Καλά μη λέμε ότι θέλουμε κιόλας. Το ότι υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε φτωχές και πλούσιες χώρες όσον αφορά τη διάθεση σκευασμάτων και την ποιότητά τους νομίζω ότι είναι κάτι πολλαπλά αποδεδειγμένο. Αλλά ότι δεν φτιάχνουν καλύτερα φάρμακα, γιατί θα κλείσουν είναι ό,τι πιο αστείο και γελοίο έχω ακούσει τις τελευταίες μέρες.  :D  :D


Title: Re: «Επιλεκτική» είναι συχνά η δημοσίευση ιατρικών
Post by: Mikros_Nikolas on January 27, 2008, 23:43:35 pm
Ρε παιδιά είπα καθαρά ότι δεν το πιστεύω αλλά ότι η κατάσταση είναι ευνοϊκή για την φαρμακοβιομηχανία, ειδικά για τις ανίατες ασθένειες . :-[

edit: Και ακόμη δεν είπα οτι θα κλείσουν, αλλά όπως καλά ξέρετε το μεγάλύτερο κέρδος είναι πάντα κίνητρο.


Title: Re: «Επιλεκτική» είναι συχνά η δημοσίευση ιατρικών ερευνών
Post by: Turambar on January 27, 2008, 23:45:03 pm
Καλά μη λέμε ότι θέλουμε κιόλας. Το ότι υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε φτωχές και πλούσιες χώρες όσον αφορά τη διάθεση σκευασμάτων και την ποιότητά τους νομίζω ότι είναι κάτι πολλαπλά αποδεδειγμένο. Αλλά ότι δεν φτιάχνουν καλύτερα φάρμακα, γιατί θα κλείσουν είναι ό,τι πιο αστείο και γελοίο έχω ακούσει τις τελευταίες μέρες.  :D  :D

Δεν το κάνουν επίτηδες... τους βγαίνει :P


Απλά η έρευνα επικεντρώνεται εκεί....


Title: Re: «Επιλεκτική» είναι συχνά η δημοσίευση ιατρικών ερευνών
Post by: Kat on January 28, 2008, 00:21:08 am
(Μα τι έχω πάθει τις τελευταίες μέρες; )

Οι φαρμακοβιομηχανίες πράγματι είναι το χειρότερο είδος εταιριών, όσον αφορά στις πολιτικές τους, στην ανάμειξή τους στα εσωτερικά κρατών για τις πολιτικές τιμολόγησης και ζητήματα πατεντών. Από την άλλη πλευρά, νομίζω θα συμφωνήσουμε ότι έχουν επιφέρει μεγάλη βελτίωση στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων του δυτικού κόσμου - από την ινσουλίνη μέχρι τα ψυχοφάρμακα και τις χημειοθεραπείες. Το κέρδος προφανώς και τις ενδιαφέρει, αλλά το επιχείρημα ότι δεν θέλουν να γιατρευτεί ο κόσμος, γιατί θα χάσουν την πελατεία, μου φαίνεται εξίσου ακραίο με το να λέμε ότι ένας γιατρός δεν θέλει να γιατρεύει τους ασθενείς του, έτσι ώστε να του ξαναέρθουν.

Ασθένειες όπως το aids ή ο καρκίνος είναι εξαιρετικά πολύπλοκες και ακόμη ανεπαρκώς κατανοητές σε μοριακό επίπεδο. Η ιατρική και η βιολογία ήταν ως τώρα ποιοτικές επιστήμες - για τη βιολογία λέγεται ότι ως επιστήμη βρίσκεται στο επίπεδο της ηλεκτρολογίας στις αρχές του 19ου αιώνα. Υπάρχουν πάρα πολλοί τύποι καρκίνου, ακόμα και για την ίδια μορφή (π.χ. καρκίνο του μαστού), οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στην ίδια θεραπεία. Πράγματι οι φαρμακευτικές προσπαθούν να φτιάχνουν φάρμακα με "κοινά στοιχεία", λίγο generic (π.χ. εναντίον της αγγειογένεσης, που είναι χαρακτηριστικό για οποιοδήποτε τύπο καρκίνου), γιατί το κόστος ανάπτυξης φαρμάκων είναι τεράστιο - και εκεί παραδέχομαι ότι δυστυχώς το κόστος είναι περιοριστικός παράγοντας. Αλλά αν είναι μόνο το κόστος και όχι η δυσκολία του εγχειρήματος, γιατί χώρες όπως οι ΗΠΑ που επένδυσαν μεγάλα ποσά στη χρηματοδότηση έρευνας για τον καρκίνο δεν πέτυχαν να τον νικήσουν, παρά το δεδομένο οικονομικό ενδιαφέρον που θα είχε μία γενική λύση για την ασθένεια για το σύστημα (βλ. λιγότερες συντάξεις, νοσήλεια, αύξηση του παραγωγικού δυναμικού κτλ);

Εγώ πάντως είμαι αισιόδοξη όσον αφορά στην ανάπτυξη καλύτερων φαρμάκων στο μέλλον, λόγω της ανάπτυξης καλύτερων τεχνικών απεικόνισης, της νανοτεχνολογίας και της βιοπληροφορικής.


Title: Re: «Επιλεκτική» είναι συχνά η δημοσίευση ιατρικών ερευνών
Post by: digitally cursed on January 28, 2008, 01:43:42 am
http://video.google.com/videoplay?docid=-8951836384108194468 Θεματικη βραδια της ΕΡΤ.
Απο οσο θυμαμαι εχει ενα ντοκυμαντερ που λεει ποσα ξοδευονται για το εμβολιο και ποσα για την παραταση της ασθενειας κτλ.
Σε μενα πεφτει μαυρο καπου στα τριαντα λεπτα και δεν προχωραει.


Title: Re: «Επιλεκτική» είναι συχνά η δημοσίευση ιατρικών ερευνών
Post by: digitally cursed on January 28, 2008, 02:47:00 am
μιας και το φερε η κουβεντα... Θυμηθηκα ενα αρθρο της ελευθεροτυπιας (http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,dt=11.03.2006,id=89560872)


Η δίψα της φαρμακοβιομηχανίας για κέρδη σκότωσε καρδιοπαθείς


Τρέχοντας να προφτάσει τις ανταγωνίστριές της προκάλεσε καρδιακή προσβολή και θάνατο σε χιλιάδες ανθρώπους. Ο λόγος για τον αμερικανικό φαρμακευτικό κολοσσό Merck, ο οποίος δικάζεται και ξαναδικάζεται τους τελευταίους μήνες στις ΗΠΑ για το Vioxx, το σκεύασμά της κατά των πόνων της αρθρίτιδας που θεωρείται υπεύθυνο για καρδιακές προσβολές και το θάνατο χιλιάδων ασθενών. Στις ΗΠΑ μόνο, περισσότεροι από 9.650 πρώην χρήστες του Vioxx και συγγενείς τους έχουν καταθέσει αγωγές κατά της Merck.

Από την ακροαματική διαδικασία της τελευταίας δίκης που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ και αφορά δύο μακροχρόνιους χρήστες του Vioxx αναδείχθηκε ότι με στόχο να προλάβει τους ανταγωνιστές της η Merck επιτάχυνε τις διαδικασίες ανάπτυξης και κυκλοφορίας του Vioxx, ενδεχομένως περισσότερο από το θεμιτό.

«Θα ζημιωνόμασταν αν αργούσαμε»

Το στέλεχος της Merck, Ντέιβιντ Ανστάις, παραδέχτηκε ότι η εταιρεία του ανησυχούσε πως αν δεν προλάβαινε να κυκλοφορήσει γρήγορα το Vioxx θα υφίστατο ζημιές τουλάχιστον 600 εκατ. ετησίως, καθώς η ανταγωνίστριά της Pfizer ετοιμαζόταν να ρίξει στην αγορά ένα ανάλογο παυσίπονο για την αρθρίτιδα, το Celebrex.

Οπως τόνισαν οι δικηγόροι των εναγόντων, η Merck χρειαζόταν τα έσοδα από το Vioxx προκειμένου να αντικαταστήσει τις πωλήσεις 6 κορυφαίων της φαρμάκων των οποίων οι πατέντες θα εξέπνεαν σύντομα. Οι ιθύνοντες της Merck είχαν υπολογίσει μάλιστα ότι αν το Vioxx κυκλοφορούσε πρώτο στην αγορά θα επετύγχανε ετήσιες πωλήσεις 889 εκατ. δολαρίων, έναντι μόλις 278 εκατ. δολαρίων αν η κυκλοφορία του ακολουθούσε του Celebrex.

Με στόχο τα 60 εκατ. Αμερικανούς που υποφέρουν από αρθρίτιδες, η Merck ξόδεψε τότε περισσότερο από 1 δισ. δολάρια για τη διαφήμηση και την προώθηση του Vioxx, περισσότερα απ' όσα δαπανά για τον ίδιο λόγο σε ένα χρόνο η Pepsi ή η Budweiser.

Σταδιακά από την άνοιξη του 1999, όταν και πρωτοκυκλοφόρησε, οι πωλήσεις του Vioxx έφτασαν τα 4 δισ. δολάρια ετησίως. Τον Σεπτέμβριο του 2004 όμως η Merck αναγκάστηκε να το αποσύρει μετά τη δημοσιοποίηση μελέτης που έδειχνε ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού ήταν διπλάσιος για όσους ασθενείς ελάμβαναν το Vioxx για τουλάχιστον 18 μήνες.

Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι με στόχο την εμπορική επιτυχία και τα κέρδη, η διοίκηση και τα ανώτερα στελέχη της Merck εξαπάτησαν τους καταναλωτές αποκρύπτοντας την αλήθεια για το Vioxx και τους κινδύνους που αυτό εμφάνιζε. Ερευνα μεταξύ 8.000 ασθενών, που δημοσιεύθηκε το 2000, είχε δείξει από τότε ότι οι χρήστες του Vioxx αντιμετώπιζαν πενταπλάσιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε σχέση με τους χρήστες του παυσίπονου Naproxen. Η ίδια μάλιστα η αμερικανική Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) με επιστολή της τον Μάιο του 2001 επιτέθηκε σε δελτίο Τύπου της Merck που διατυμπάνιζε ότι το Vioxx είναι ασφαλές για τις καρδιοαγγειακές νόσους. Η FDA αποκάλεσε τότε τον ισχυρισμό της Merck λανθασμένο και παραπλανητικό.


Title: Re: «Επιλεκτική» είναι συχνά η δημοσίευση ιατρικών ερευνών
Post by: digitally cursed on January 28, 2008, 02:59:11 am
και ενα ακομη απο το ΒΗΜΑ:

«ΑΣΘΕΝΕΙΟΚΑΠΗΛΙΑ», Οι φαρμακοβιομηχανίες στο εδώλιο…

Είναι πραγματικά τόσο πολλά τα παιδιά που παρουσιάζουν την περιβόητη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με υπερκινητικότητα και χρειάζεται όντως να παίρνουν τη φαρμακευτική αγωγή που τους χορηγείται; Είναι η «γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία» πραγματική ασθένεια ή μήπως πρόκειται για ένα μικρό φυσιολογικό πρόβλημα μέσα στο πλαίσιο της καθημερινής ζωής, το οποίο μπορεί να λυθεί μόνο με λίγο περισσότερη στοργή και τρυφερότητα; Πόσοι πάσχουν αληθινά από το «σύνδρομο ανήσυχων ποδιών»; Χρειάζονται πραγματικά όλοι όσοι παίρνουν το viagra, το θαυματουργό γαλάζιο χαπάκι, για να έχουν μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή;

Διακεκριμένοι γιατροί και ειδικοί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τον Καναδά και άλλες χώρες διεξήγαγαν έρευνες προσπαθώντας να απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα. Τα συμπεράσματά τους, τα οποία δημοσιεύονται σε ειδικό τεύχος της επιθεώρησης «Public Library of Science Medicine», είναι παραπάνω από κατηγορηματικά. Μιλούν για πλήρως οργανωμένες εκστρατείες εκ μέρους των φαρμακευτικών εταιρειών οι οποίες, με στόχο να διογκώσουν τα ήδη υπέρογκα κέρδη τους, δημιουργούν νέες αγορές επινοώντας νέες ασθένειες και προωθώντας τα ανάλογα φάρμακα στο ανήσυχο για την υγεία του κοινό. Το φαινόμενο ονομάζεται «ασθενειοκαπηλία» και την περασμένη εβδομάδα αποτέλεσε για πρώτη φορά το θέμα ενός παγκόσμιου συνεδρίου στην Αυστραλία.

Πώς μας κοροϊδεύουν οι φαρμακοβιομηχανίες

Ολο και περισσότερα παιδιά, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, παίρνουν φαρμακευτική αγωγή για διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με υπερκινητικότητα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα κριτήρια για τη διάγνωσή της είναι τόσο ασαφή και ελαστικά ώστε πολλά απλώς ζωηρά παιδιά βαφτίζονται προβληματικά

Ολο και περισσότερες νέες ασθένειες κάνουν την εμφάνισή τους στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια και όλο και περισσότερα νέα και θαυματουργά φάρμακα κυκλοφορούν στην αγορά για τη θεραπεία τους. Το λογικό είναι να σκεφτεί κανείς ότι με την πρόοδο της επιστήμης οι ειδικοί ανιχνεύουν και κατανοούν καλύτερα τους μηχανισμούς του ανθρώπινου οργανισμού και έχουν περισσότερα εφόδια για να βρουν τρόπους να θεραπεύσουν τις όποιες δυσλειτουργίες του. Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος - μεταφορικά και κυριολεκτικά - και αυτή έχει για ορισμένους να κάνει με το χρήμα.

Διακεκριμένοι γιατροί από όλον τον κόσμο έχουν αρχίσει τελευταίως να κατηγορούν όλο και περισσότερο τις φαρμακευτικές εταιρείες ότι «κατασκευάζουν» ασθένειες με μόνο στόχο το κέρδος. Υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιώντας καλά οργανωμένους μηχανισμούς επινοούν νέες ασθένειες - βαφτίζοντας σοβαρές διαταραχές φυσιολογικά καθημερινά μικροπροβλήματα - ή παρεμβαίνουν στις θεωρούμενες «φυσιολογικές τιμές» της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης, της οστεοπόρωσης και άλλων δεικτών, μόνο και μόνο για να προωθήσουν τα σκευάσματά τους. Στην ουσία, τονίζουν, δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να «καπηλεύονται» τον φόβο του κάθε ανθρώπου για την υγεία του και να μετατρέπουν υγιείς ανθρώπους σε ασθενείς.

Το πρώτο συνέδριο με θέμα την «ασθενειοκαπηλία» των φαρμακευτικών εταιρειών διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στο Νιούκασλ της Νέας Νότιας Ουαλλίας στην Αυστραλία με τη συμμετοχή ειδικών από όλον τον κόσμο. Παράλληλα οι διοργανωτές αλλά και συνάδελφοί τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και άλλες χώρες δημοσίευσαν μια εκτεταμένη σχετική μελέτη σε ειδική έκδοση της επιθεώρησης Public Library of Science Medicine. H συντονισμένη επίθεση έχει βεβαίως προκαλέσει ήδη την αντίδραση των φαρμακοβιομηχανιών και δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για πόλεμο, ο οποίος βρίσκεται μόνο στην αρχή του.

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας «Guardian» σκιαγραφεί το θέμα με ευστοχία. «Ξαπλώνετε στον καναπέ ύστερα από μια μέρα σκληρής δουλειάς και θέλετε να χαλαρώσετε» γράφει. «Αντ’ αυτού όμως σας καταλαμβάνει μια ακατανίκητη ανάγκη να κουνάτε νευρικά τα πόδια σας. Ενώ προσπαθείτε να συγκρατηθείτε, τα παιδιά σας εισβάλλουν στο δωμάτιο κάνοντας τρομερή φασαρία. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, η σεξουαλική ζωή σας είναι χάλια. Πρόκειται για μια απλή καθημερινή σκηνή στη ζωή πολλών ανθρώπων ή για τη σώρευση τριών διαφορετικών και άρτι ανακαλυφθεισών ασθενειών οι οποίες μπορούν να θεραπευθούν με ένα απλό χαπάκι;».

Οι φαρμακευτικές εταιρείες, τονίζουν οι ερευνητές, θέλουν να μας πείσουν για το δεύτερο, τα πράγματα όμως στην ουσία είναι διαφορετικά. Οι άρτι ανακαλυφθείσες ασθένειες στις οποίες αναφέρεται ο συντάκτης του «Guardian» είναι το «σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών» (οι πάσχοντες από αυτό νιώθουν μια συνεχή παρόρμηση να κουνούν τα πόδια τους), η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με υπερκινητικότητα (η οποία διαγιγνώσκεται σε όλο και μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες) και η γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία (η οποία αμφισβητείται από πολλούς επιστήμονες). Σύμφωνα με τη μελέτη σε όλες αυτές τις ασθένειες, για τις οποίες έχουν κυκλοφορήσει και χορηγούνται ευρέως φάρμακα τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια υπερβολή, είτε ως προς τη διάγνωση είτε ως προς τη σοβαρότητά τους. Δεν είναι όμως οι μόνες.

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, η λεγόμενη διπολική διαταραχή, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου «ιατρικοποιούνται», όπως τονίζεται στη μελέτη, μόνο και μόνο για να οδηγήσουν τον πάσχοντα στον γιατρό και στη συνέχεια στο φαρμακείο. Επίσης παράγοντες κινδύνου όπως η χοληστερόλη παρουσιάζονται ως ασθένειες ενώ οι πιέσεις των φαρμακευτικών εταιρειών για παρεμβάσεις στις τιμές των φυσιολογικών τιμών των δεικτών ώστε να ενισχυθούν οι πωλήσεις των προϊόντων τους αυξάνονται. Οι ειδικοί που υπογράφουν τις έντεκα έρευνες τις οποίες περιλαμβάνει η μελέτη επισημαίνουν ότι οι νέες ασθένειες συνήθως ανακαλύπτονται από επιστήμονες ή ερευνητικά κέντρα χρηματοδοτούμενα από τις φαρμακοβιομηχανίες και προωθούνται με επίσης χρηματοδοτούμενες εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού.

Το σπανιότατο «σύνδρομο ανήσυχων ποδιών» παρουσιάζεται ως διαδεδομένη ασθένεια, ένας εκ φύσεως συνεσταλμένος και ντροπαλός άνθρωπος κρίνεται ότι πάσχει από «αγχώδη κοινωνική διαταραχή», ένα απλώς ζωηρό παιδί βαφτίζεται παθολογικά υπερκινητικό και προβληματικό. «H “ασθενειοκαπηλία” εκμεταλλεύεται τους βαθύτερους αταβιστικούς φόβους μας για τον πόνο και τον θάνατο» γράφει μία από τις γιατρούς που μετείχαν στην έρευνα. «Είναι συμφέρον των φαρμακευτικών εταιρειών να διευρύνουν το φάσμα του μη φυσιολογικού έτσι ώστε να διευρύνεται και η αγορά θεραπείας».

Τα πυρά των ερευνητών συγκεντρώνουν ιδιαίτερα η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με υπερκινητικότητα και η διαδεδομένη χρήση του Viagra. H διάγνωση της πρώτης είναι όλο και πιο συχνή στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα παιδιά να βρίσκονται υπό φαρμακευτική αγωγή, στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη και ενδεχομένως με πολύ σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία τους (τα συγκεκριμένα φάρμακα κατηγορούνται για την πρόκληση καρδιοπαθειών και το αμερικανικό υπουργείο Υγείας διερευνά αυτή τη στιγμή το ζήτημα).

Οσον αφορά το Viagra, η Pfizer, η εταιρεία που το παρασκευάζει, κατηγορείται ότι το μετέτρεψε από θεραπευτική αγωγή σε μέσο βελτίωσης του τρόπου ζωής φροντίζοντας «να περάσει το φάρμακο ως κατάλληλη θεραπεία για όλους σχεδόν τους άνδρες». Αντί, υποστηρίζει η σχετική μελέτη, να το προωθήσει ως αυτό ακριβώς που είναι, δηλαδή ένα φάρμακο για τη θεραπεία της οφειλόμενης σε οργανικά αίτια στυτικής δυσλειτουργίας, το συνόδευσε εσκεμμένα με το μήνυμα ότι «όλοι, όποια και αν είναι η ηλικία τους, μπορεί κάποια στιγμή να χρειαστούν μια μικρή ενίσχυση».

H Pfizer αντέδρασε αμέσως αρνούμενη κάθε κατηγορία και υπογραμμίζοντας ότι «η εταιρεία προωθεί μόνο φάρμακα χορηγούμενα με συνταγή σε επαγγελματίες του τομέα της υγείας και μόνο σε συμφωνία με τις νόμιμες ενδείξεις τους. H Pfizer δεν προωθεί κανένα από τα φάρμακά της που χορηγούνται με συνταγή στο ευρύ κοινό και δεν συνιστά ή προωθεί τη χρήση του Viagra εκτός των νομίμων ενδείξεών του». Αμεση ήταν και η αντίδραση της GlaxoSmithKline, η οποία τόνισε: «Είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι παρέχουμε θαυματουργές λύσεις για τις ανάγκες της υγείας των ανθρώπων καθημερινά. Αρνούμαστε έντονα ότι με οιονδήποτε τρόπο προβάλλουμε παραπλανητικά ή διογκώνουμε τις τόσο πραγματικές ανάγκες των ασθενών που ακολουθούν θεραπευτική αγωγή σε όλον τον κόσμο».

Οι μοντέρνες ασθένειες

Στυτική δυσλειτουργία

H Pfizer διαβεβαιώνει ότι περισσότεροι από το μισό των ανδρών άνω των 40 δυσκολεύονται να έχουν ή να διατηρήσουν τη στύση τους. Πάρα πολλές μελέτες αμφισβητούν έντονα αυτό το ποσοστό.

Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με υπερκινητικότητα

Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν εισχωρήσει στο εκπαιδευτικό σύστημα, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις των φαρμάκων για τη συγκεκριμένη διαταραχή να αυξηθούν κατακόρυφα στη δεκαετία του 1990. Τις περισσότερες φορές οι δάσκαλοι είναι αυτοί που αναφέρουν ότι το παιδί παρουσιάζει τα συμπτώματα.

Γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία

Διαφημίστηκε ως το αντίστοιχο της ανδρικής στυτικής δυσλειτουργίας στις γυναίκες. H περιγραφή και τα συμπτώματά της ωστόσο είναι εξαιρετικά ασαφή ενώ το Ινστιτούτο Κίνσεϊ έχει αποφανθεί ότι «δεν στηρίζεται σε κανένα στοιχείο».

Διπολική διαταραχή

Γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη, αποτελεί την «ασθένεια της μόδας» των ημερών. Φαρμακευτικές εταιρείες που παρασκευάζουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα προωθούν καμπάνιες μάρκετινγκ ενθαρρύνοντας τον κόσμο να μάθει περισσότερα για τις διαταραχές της διάθεσης.

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

H GlaxoSmithKline ξεκίνησε το 2003 μια εκστρατεία υποστηρίζοντας ότι το σύνδρομο αυτό αποτελεί «διαδεδομένη αλλά μη αναγνωρισμένη ασθένεια». Το 2005 πήρε άδεια για την κυκλοφορία ενός φαρμάκου για τη θεραπεία του.

ΛΑΛΙΝΑ ΦΑΦΟΥΤΗ

Το ΒΗΜΑ, 16/04/2006