THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Περιβάλλον => Topic started by: pandora on December 22, 2007, 11:57:36 am



Title: Νέοι σταθμοί παραγωγής με εισαγόμενο λιθάνθρακα
Post by: pandora on December 22, 2007, 11:57:36 am
Σχέδια για πέντε νέες ηλεκτροπαραγωγούς μονάδες που θα επιβαρύνουν το περιβάλλον με επιπλέον 16,8 εκατ. τόνους διοξείδιο του άνθρακα


Βόμβες λιθάνθρακα για το περιβάλλον


Επιστροφή στο... κάρβουνο αντί για το πιο «πράσινο» φυσικό αέριο


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ


Επιπλέον αύξηση 12% στις συνολικές εκπομπές διοξειδίου τού άνθρακα- του αερίου που ευθύνεται κατά κύριο λόγο για τις κλιματικές αλλαγές- θα προκληθεί αν τελικά προχωρήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για την κατασκευή πέντε σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με εισαγόμενο λιθάνθρακα.
Σύμφωνα με τη WWF, η συνολική παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα στην Ελλάδα ανέρχεται σε 139 εκατομμύρια τόνους ετησίως, ενώ τα πέντε εργοστάσια θα παράγουν επιπλέον 16,8 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα...
Περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήσεις πολιτών κάνουν λόγο για επιστροφή στο παρελθόν και στην εποχή του κάρβουνου και προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις. Όπως υποστηρίζουν, ένα εργοστάσιο με λιθάνθρακα επιβαρύνει περίπου κατά 200% περισσότερο με διοξείδιο του άνθρακα την ατμόσφαιρα σε σχέση με έναν άλλο σταθμό που παράγει ηλεκτρική ενέργεια καίγοντας φυσικό αέριο...
«Μετά τη Συνδιάσκεψη στο Μπαλί, οποιοδήποτε σχέδιο για επιπλέον εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα- και μάλιστα από τα πιο βρώμικα όπως είναι ο λιθάνθρακας - θεωρείται τουλάχιστον παράλογο», λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace κ. Νίκος Χαραλαμπίδης. «Η κυβέρνηση πρέπει να στραφεί προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να εγκαταλείψει τα σχέδια του λιθάνθρακα».
Μέχρι στιγμής, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει δώσει το «πράσινο» φως για τους σταθμούς στο Μαντούδι της Εύβοιας (ισχύος 420 ΜW) και στα Άσπρα Σπίτια της Βοιωτίας (ισχύος 600 ΜW), ενώ έκδηλο είναι το ενδιαφέρον- από επενδυτικά σχήματα- για τη δημιουργία εργοστάσιων στον Αστακό (ισχύος 600 ΜW), στο Αλιβέρι (ισχύος 700 - 800 ΜW)- ύστερα από αίτηση της ΔΕΗ- και στη Λάρυμνα της Φθιώτιδας (ισχύος 700- 800 ΜW).
«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι όποιοι σχεδιασμοί γίνονται καθαρά με οικονομικά κριτήρια χωρίς μέριμνα για το περιβάλλον», λέει ο υπεύθυνος εκστρατειών της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς κ. Αχιλλέας Πληθάρας. «Ο λιθάνθρακας εισάγεται από την Ουκρανία, τη Νότια Αφρική και την Κίνα είναι πιο ρυπογόνος σε σχέση με το φυσικό αέριο, αλλά παρ΄ όλα αυτά είναι στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης».
Όπως επισημαίνει ο κ. Πληθάς: «Πρόσφατα ο κ. James Ηansen, ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες της ΝΑSΑ για θέματα κλιματικών αλλαγών, έστειλε επιστολή στην καγκελάριο της Γερμανίας και στον πρωθυπουργό της Αγγλίας, ζητώντας από τους δύο ηγέτες να μην προχωρήσουν στην κατασκευή μονάδων με καύση λιθάνθρακα επειδή καταστρέφει τον πλανήτη και το περιβάλλον. Ίσως θα έπρεπε να στείλει την ίδια επιστολή και στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κώστα Καραμανλή».
Για οικονομικά συμφέροντα πίσω από την επιλογή του λιθάνθρακα κάνει λόγο και η υπεύθυνη εκστρατειών της Greenpeace κ. Ελένη Δανάλη. «Έχουμε εγκλωβιστεί σε αυτήν τη λογική και έχουμε απομακρυνθεί τελείως από την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές...».

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20071222&nid=6946922&sn=&spid=876

Υπάρχει μια κάποια υποκρισία από τον καταναλωτή/πολίτη/δήμαρχο/ κοινοτάρχη κτλ πάντως στην Ελλάδα....
εκτός του ότι δεν έχουμε περιβαλλοντική συνείδηση και αυτό είναι δεδομένο, από τη μία γκρινιάζουμε για τους ρυπογόνους σταθμούς που καταστρέφουν το περιβάλλον και το χωριό/ πόλη μας, κι από την άλλη δεν δεχόμαστε να μειώσουμε την κατανάλωση ρεύματος, ακόμη κι όταν αυτό δεν μας είναι απαραίτητο άμεσα....

ps οι σταθμοί παραγωγής εναλλακτικών μορφών ενέργειας απ' ότι καταλαβαίνω μάλλον θα κοστίζουν περισσότερο ή θα απαιτούν μακροχρόνιο σχεδιασμό από την πολιτεία, πράγμα άγνωστο για μας....




Title: Re: Νέοι σταθμοί παραγωγής με εισαγόμενο λιθάνθρακα
Post by: AgentCain on December 22, 2007, 12:15:24 pm
Λες και το φυσικό αέριο θα διαρκέσει για πάντα  :-\

Θέλουμε δε θέλουμε, οι γαιάνθρακες είναι περισσότεροι σε ποσότητα από το φυσικό αέριο και κάθε άλλο καύσιμο.
Θα τους χρησιμοποιήσουμε ή όχι?   :???:


Title: Re: Νέοι σταθμοί παραγωγής με εισαγόμενο λιθάνθρακα
Post by: Ex_Mechanus on December 22, 2007, 13:49:07 pm
Get a hint, renewables.

Μα ας πιάσουμε το παραμύθι από την αρχή.

Λίγα πράγματα κρατούν την καύση γαιανθράκων ακόμα στον αφρό. Λίγα, αλλά κρίσιμα για κάποιους. Η καταστροφή που επέρχεται στο περιβάλλον και από την εξόρυξη, και φυσικά απο την καύση, είναι ανυπολόγιστη, με πληθώρα συνεπειών σε βάθος χρόνου.

Κάτι που η εφήμερη ικανοποίηση ενεργοβόρων "κτηνών" δεν υπολογίζει. Κάτι που η άκρατη κερδοφορία, και κατά συνέπεια επιχειρηματική ισχύς στον χώρο της ενέργειας, δεν υπολογίζει.

Η περίπτωση της καύσης φυσικού αερίου δεν είναι πολύ καλύτερη. Έχει αποδειχτεί από την ιστορία ότι η εξάρτηση από πεπερασμένα κάυσιμα υλικά, μπορεί να προξενήσει μεγάλες αναταραχές στην παγκόσμια οικονομία και στις διακρατικές σχέσεις.

Το τελευταίο προπύργιο κατά των ανανεώσιμων, είναι το μεγάλο κόστος εγκατάστασης και συντήρησης, που πολλές φορές επιχειρηματίες/κράτη δεν δέχονται να διαθέσουν, αφενός λόγο ύψους προϋπολογισμού, αφετέρου λόγο της μικρής αποδοτικότητας των Α.Π.Ε. που έχουν μέχρι σήμερα.

Βεβαίως, η όλη προσπάθεια για στροφή στην πράσινη ενέργεια πέφτει και θα πέφτει στο χαντάκι, για όσο δεν ενισχύεται και υποστηρίζεται η ιδιωτική πρωτοβουλία. Ενώ στην Ευρώπη κάνουν άλματα, στο Ελλαδιστάν κοιμόμαστε ύπνον δίκαιο.

Συγκεκριμένο παράδειγμα είναι τα φωτοβολταικά. Μέχρι πρότεινως (δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι στο μεσοδιάστημα) η Δ.Ε.Η. "πλήρωνε" την κιλοβατώρα που επέστρεφε στο δίκτυο μια οικιακή εγκατάσταση ας πούμε, κατά πολύ φθηνότερα από ότι πουλούσε την "μη ανανεώσιμη" κιλοβατώρα. Την ίδια στιγμή, ανάλογες πρωτοβουλίες σε Ευρωπαικές χώρες τυγχάνουν αδράς υποστίρηξης. Είναι απλά εξωφρενικό. Αντί να πριμοδοτηθεί η προσπάθεια για περισσότερη παραγωγή πράσινης ενέργειας, χαντακώνεται.

Και σαν κατακλείδα για τα κακώς κείμενα στον παγκόσμια χάρτη της ενέργειας, είμαι απαισιόδοξος, αν και λίγο πολύ είμαστε σε μια κατάσταση χειρότερα δεν γίνεται. Πιστεύω πως η καθυστέρηση στην εξάπλωση των Α.Π.Ε., υφίσταται και για έναν άλλο, πιο καίριο από αυτούς που ανέφερα παραπάνω. Μη νομίζετε ότι οι μεγαλοκαρχαρίες δεν έχουν αντιληφθεί τις διεθνείς τάσεις, απλά περνάμε μια περίοδο προσαρμογής, κατά την οποία, ο έχων τον έλεγχο αρνείται να τον απολέσει, και προετοιμάζει το έδαφος για την "υιοθεσία" των "καμαριών" της νέας κατάστασης, άρα και επανάκτηση του πλήρη ελέγχου.

To British Petroleum εθεάθει να διαφημίζεται σαν Beyond Petroleum.


Title: Re: Νέοι σταθμοί παραγωγής με εισαγόμενο λιθάνθρακα
Post by: AgentCain on December 22, 2007, 14:00:44 pm
Εντάξει, μην είσαι τόσο απολυτος
Προσπάθειες γίνονται, π.χ. κάποια νησιά ηλεκτροδοτούνται από ανεμογεννήτριες, μειώνοντας κατά πολύ την εθνική κατανάλωση ρεύματος.

Βέβαια, όπως είπες, στόχος είναι να ενισχυθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία.

Όσο για το CO2 που παράγεται, νομίζω μια πειραματική διάταξη (δε θυμάμαι το όνομα της) επιτρέπει την αποθήκευσή του σε μεγάλες ποσότητες στο έδαφος.
Το θέμα είναι ως πότε θα θάβουμε τις "βρομιές" μας?  ;)


Title: Re: Νέοι σταθμοί παραγωγής με εισαγόμενο λιθάνθρακα
Post by: corina on December 22, 2007, 15:16:47 pm
Εντάξει, μην είσαι τόσο απολυτος
Προσπάθειες γίνονται, π.χ. κάποια νησιά ηλεκτροδοτούνται από ανεμογεννήτριες, μειώνοντας κατά πολύ την εθνική κατανάλωση ρεύματος.

Εντάξει, δεν είναι και τόσο μεγάλες...
Όταν είδα τα ποσοστά στα μαθήματα ενεργειακής τεχνολογίας, απογοητεύτηκα...


Title: Re: Νέοι σταθμοί παραγωγής με εισαγόμενο λιθάνθρακα
Post by: gpap on December 22, 2007, 23:13:18 pm
Get another hint!

Μήπως ξέρετε πόσο κοστίζει η kWh από ένα φωτοβολταϊκό? Η αντίστοιχη από λιθάνθρακα? από λιγνίτη? από άνεμο? από μια ...μπαταρία από το ..περίπτερο (που κατασκευάζεται στο Μποπάλ της Ινδίας)?

Εγώ ξέρω πόσο ...πουλιέται. Πριν τις πρόσφατες αυξήσεις η οικιακή στη χαμηλή κατανάλωση κόστιζε 70 €/ΜWh (και αυτό δεν άλλαξε) και στη βιομηχανία περίπου 30-40 €/MWh (και αυτό ακρίβυνε κατά 10%).

Get another hint!

Μήπως ξέρετε γιατί στην Κρήτη ενώ έχουν 40% περίπου αιολική διείσδυση σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν νέες μονάδες με πετρέλαιο? (μαζούτ για την ακρίβεια). Τους τέλειωσαν οι ....βουνοκορφές?

And the final hint!

Ξέρετε ποια είναι ο μοναδικός μαζικός και αξιόπιστος τρόπς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με μηδενική παραγωγή CO2? (και λοιπών συναφών ατμοσφαιρικών ρύπων?)


Μηχανικοί θα γίνετε, βάλτε τα κάτω και θα δείτε ότι για να ..γυρίσει ο ήλιος (και η ανεμογεννήτρια) θέλει δουλειά (και λεφτά) πολύ!

Γρηγόρης Παπαγιάννης


Title: Re: Νέοι σταθμοί παραγωγής με εισαγόμενο λιθάνθρακα
Post by: pmousoul on December 23, 2007, 01:07:34 am

Για τους ίδιους λόγους που δεν αξιοποιείται η γεωθερμική ενέργεια στην Ελλάδα...


Title: Re: Νέοι σταθμοί παραγωγής με εισαγόμενο λιθάνθρακ
Post by: AgentCain on December 23, 2007, 01:12:25 am
Πάντως εγώ θα προτιμούσα τα μηχανάκια αυτά!

http://www.youtube.com/watch?v=3O1xacAu4jA&feature=related

Κάπου εκεί μέσα είδα ένα άλλο βίντεο με έναν καθηγητή που εξηγούσε πως θα μπορούσε να κατασκευαστεί μια μεγάλη μηχανή stirling με ηλεκτρογεννήτρια. Το κάθε ένα παράγει 25 KW περίπου
Μάλιστα εκτιμάται ότι η απόδοσή της είναι μεγαλύτερη από αυτή ενός ηλιακού πάνελ της ίδιας επιφάνειας!


Title: Re: Νέοι σταθμοί παραγωγής με εισαγόμενο λιθάνθρακα
Post by: pandora on December 23, 2007, 01:49:29 am
τελικά ο μηχανικός εμπεριέχει και τον οικονομολόγο ... :P :D

(οκ είπα να πώ και μια βλακεία μη βαράτε)


Title: Re: Νέοι σταθμοί παραγωγής με εισαγόμενο λιθάνθρακ
Post by: Καλλισθένης on December 23, 2007, 03:04:24 am
Είναι τελικά πολύπλευρη και πολυεπίπεδη η επίλυση του προβλήματος της ενεργειακής μας κάλυψης...


Get another hint!

Μήπως ξέρετε γιατί στην Κρήτη ενώ έχουν 40% περίπου αιολική διείσδυση σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν νέες μονάδες με πετρέλαιο? (μαζούτ για την ακρίβεια). Τους τέλειωσαν οι ....βουνοκορφές?

1) Απομονωμένο δίκτυο -> πρόβλημα ευστάθειας λόγω της μεγάλης διείσδυσης μονάδων παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στον... στρατηγό άνεμο). Άρα, χρειάζεται ισχυρή εφεδρεία από συμβατικές μονάδες παραγωγής.

2) Επιπλέον, εάν δεν ήταν απομονωμένη η Κρήτη και υπήρχε η (τεχνικά ανέφικτη?) διασύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα, θα προέκυπτε ένας τύπος κοινωνικής αδικίας, αφού οι κάτοικοι της Κρήτης θα απολάμβαναν φθηνή ενέργεια χωρίς καμία περιβαλλοντική συνέπεια, ενώ οι κάτοικοι της Πτολεμαΐδας και των γύρω περιοχών θα επιβαρύνονταν ακόμα περισσότερο για να καλύψουν με φθηνή ενέργεια την αυξημένη απαιτούμενη ισχύ.

And the final hint!
Ξέρετε ποια είναι ο μοναδικός μαζικός και αξιόπιστος τρόπς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με μηδενική παραγωγή CO2? (και λοιπών συναφών ατμοσφαιρικών ρύπων?)
Δυστυχώς δεν έχουμε ποτάμια σαν τον Δούναβη για να χρησιμοποιούμε τους υδροηλεκτρικούς ως σταθμούς βάσης. Οπότε μέχρι να αναπτυχθεί η σύντηξη (www.iter.org), το μόνο που μας μένει (και πιθανότατα προωθείται εντέχνως) είναι η εκμετάλλευση της πυρηνικής ενέργειας (σχάση) με τα γνωστά θέματα της διαχείρισης των αποβλήτων της.

Εάν μπορούσαμε να κοστολογήσουμε επακριβώς τις περιβαλλοντικές βλάβες που προκαλούνται από τις καύσεις του άνθρακα, ίσως να είχαμε εντελώς διαφορετική φιλοσοφία στην διαχείριση των ενεργειακών μας πόρων. Ίσως τελικά να συνέφερε να υποθηκεύουμε το μέλλον των επόμενων γενεών αποθηκεύοντας πυρηνικά απόβλητα αντί να τους παραδώσουμε τον πλανήτη ως ένα καρβουνιασμένο και ερημοποιημένο θερμοκήπιο.

Δεν μπορεί λοιπόν να πληρώνεται τόσο φθηνά (κόστος εξόρυξης, καύσης, μεταφοράς κλπ) ένα προϊόν που προκαλεί τόσο μεγάλες βλάβες. Πρέπει όλοι μας λοιπόν να αντιληφθούμε ότι χρειάζεται να αναλάβουμε και το κόστος της θεραπείας των περιβαλλοντικών συνεπειών, αναπτύσσοντας ΟΛΕΣ τις μεθόδους που δρουν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Γενικά πιστεύω ότι η μια ισχυρή πηγή ενέργειας που έχει πολλά περιθώρια ανάπτυξης στην εποχή μας, είναι η ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (και όχι μονάχα για λόγους μόδας...) η οποία βέβαια έρχεται σε αντίθεση με τις συνήθειές μας, αλλά μπορεί να μειώσει κατά πολύ την συνεχή απαίτηση νέων σταθμών παραγωγής.

Φυσικά, εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν περίπου άλλοι 1002 παράγοντες που υπεισέρχονται για να δυσκολέψουν το πρόβλημα...  :)


Title: Απ: Νέοι σταθμοί παραγωγής με εισαγόμενο λιθάνθρακα
Post by: emmanuel on December 23, 2007, 03:10:41 am
ντροπη ρε!τα 1 και 2 καλλισθενη ειναι σκονακι απο τον μπαρμπα στον δεσμηε ;D(εκδρομη σπηε)


Title: Re: Νέοι σταθμοί παραγωγής με εισαγόμενο λιθάνθρακα
Post by: AgentCain on December 23, 2007, 11:59:17 am
Παιδιά,
σκέφτηκε κανείς τι θα το κάνουμε τόσο ήλιο που θα παράγεται από τον αντιδραστήρα σύντηξης, όταν τεθεί σε λειτουργία? :o


Title: Re: Νέοι σταθμοί παραγωγής με εισαγόμενο λιθάνθρακα
Post by: Nessa NetMonster on December 23, 2007, 12:20:53 pm
Εύχομαι αυτό να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας...


Title: Re: Νέοι σταθμοί παραγωγής με εισαγόμενο λιθάνθρακα
Post by: AgentCain on December 23, 2007, 12:55:18 pm
Μπα το μεγαλύτερο θα είναι αν αρχίσουν να υπολειτουργούν οι ηλεκτρομαγνήτες που δημιουργούν το πεδίο.
Αν υπάρξει η παραμικρή διαρροή, θα αρχίσει να εκλύεται θερμότητα που θα αχρηστεύσει τους υπόλοιπους, με αποτέλεσμα όλη η θερμότητα του αντιδραστήρα να απελευθερωθεί στο περιβάλλον.
Και δεν ξέρουμε πόση θα είναι αυτή  :-\


Title: Re: Νέοι σταθμοί παραγωγής με εισαγόμενο λιθάνθρακ
Post by: pandora on December 23, 2007, 15:08:26 pm

Γενικά πιστεύω ότι η μια ισχυρή πηγή ενέργειας που έχει πολλά περιθώρια ανάπτυξης στην εποχή μας, είναι η ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (και όχι μονάχα για λόγους μόδας...) η οποία βέβαια έρχεται σε αντίθεση με τις συνήθειές μας, αλλά μπορεί να μειώσει κατά πολύ την συνεχή απαίτηση νέων σταθμών παραγωγής.


+100

το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα από τις συζητήσεις για το θέμα της ενέργειας στην Ελλάδα αλλά και από τους τίτλους των εφημερίδων είναι αυτό.
Αλλά είναι θέμα νοοτροπίας. Και για ν'αλλάξει η νοοτροπία του... Ελληναρά όντως θέλει... δουλειά πολύ! Να αρχίσει να σκέφτεται πιό μακροπρόθεσμα, να πάψει να θεωρεί τόσο δεδομένα τα όσα του παρέχονται, να αποκτήσει μια στοιχειώδη περιβαλλοντική συνείδηση. Σ'αυτό το θέμα άλλα κράτη - Ευρωπαϊκά και μή - μας έχουν αφήσει έτη φωτός μακριά. Αλλά τι να λέμε τώρα. Εμείς δεν δουλεύουμε καν για επενδύσεις στη χώρα μας, είμαστε μεροδούλι - μεροφάι, ό,τι φάμε κι ό,τι πιούμε. Κανένα σχέδιο, από το κράτος ή από ομάδες πολιτών.
Είναι δύσκολο ν'αλλάξει η νοοτροπία μας, και αυτό είναι το κυρίαρχο πρόβλημα κατά τη γνώμη μου.

Τώρα, για τα πυρηνικά εργοστάσια.... ναι θα ήταν μια λύση... αναρωτιέμαι όμως αν έχουμε την ωριμότητα σαν κράτος (οργανωτικά) να λειτουργήσουμε σωστά κάτι τέτοιο. Αν θα ήταν ώριμη ακόμα και η πολιτεία να τηρήσει τους αυστηρούς κανόνες ασφαλείας που απαιτούνται, αν θα ήμασταν ικανοί να κάνουμε συνετή οικονομική διαχείριση της παραγόμενης ενέργειας από έναν τέτοιο σταθμό.

Κατά τ'άλλα, αν και η δαιμονοποίση της πυρηνικής ενέργειας δεν ταιριάζει σαν σκέψη στο μυαλό υποψήφιων επιστημόνων όπως εμείς, ένα πυρηνικό εργοστάσιο στα χέρια απρόσεκτων μου θυμίζει λιγάκι ωρολογιακή βόμβα......



Title: Re: Νέοι σταθμοί παραγωγής με εισαγόμενο λιθάνθρακα
Post by: MARIOS on December 28, 2007, 13:06:07 pm
Στην Ελλάδα είναι συνετό να φτιαχτεί πυρηνικό εργοστάσιο???Γιατί το λέω αυτό, η Ελλάδα είνια μια χώρα με έντονη σεισμική δραστηριότητα οπότε δεν είναι λίγο επικίνδυνο???

Για τα απόβλητα είχα ακούσει το εξής,όταν θα αρχίσει η εκμετάλευση του φεγγαριού και θα ξεκινούν συχνά αποστολές για το φεγγάρι θα δημιουργηθούν τεράστιες αποθήκες για τα πυρηνικά απόβλητα!!!Αλλά μάλλον αυτό είναι για τα μάτια του κόσμου!!!

Againt λογικά δεν θα είναι μόνο οι ηλεκτρομαγνήτες της πρώτης γραμμής!!!Θα υπάρχει και δεύτερη σειρά ή θα υπάρχουν άλλοι τρότοι ασφάλειας!!!Ψυκτικά ίσως!!


Title: Re: Νέοι σταθμοί παραγωγής με εισαγόμενο λιθάνθρακ
Post by: Turambar on December 28, 2007, 14:07:53 pm
κάθε νύχτα το φεγγάρι αιμορραγεί...



Φαντάζεστε το αυγουστιάτικο φεγγάρι με μια πράσινη λάμψη?


Title: Re: Νέοι σταθμοί παραγωγής με εισαγόμενο λιθάνθρακα
Post by: MARIOS on December 28, 2007, 14:10:30 pm
όταν θα αρχίσει φαντάζομαι τον Λιακόπουλο!!!

"Αδέρφια κρυφτήτε ήρθαν...ήρθαν για εμάς!!!"


Title: Re: Νέοι σταθμοί παραγωγής με εισαγόμενο λιθάνθρακα
Post by: tolos on December 28, 2007, 14:13:36 pm
 
Στην Ελλάδα είναι συνετό να φτιαχτεί πυρηνικό εργοστάσιο???Γιατί το λέω αυτό, η Ελλάδα είνια μια χώρα με έντονη σεισμική δραστηριότητα οπότε δεν είναι λίγο επικίνδυνο???

Οπως ολοι ξερουμε η Ιαπωνια ειναι η χωρα με τη μεγαλυτερη σεισμικη δραστηριοτητα στον κοσμο. Αυτη τη στιγμη λειτουργουν εκει 52 πυρηνικοι αντιδραστηρες με συνολικη εξοδο 45,742  MW. Αφου μπορουν αυτοι σιγουρα μπορουμε κι εμεις.
Σε μια παρομοια συζητηση που ειχα με την κ. Καδη κατα τη διαρκεια του μαθηματος της Θεωριας και Τεχνολογιας Πυρηνικων Αντιδραστηρων μου ειχε αναφερει οτι το μονο εμποδιο για την κατασκευη πυρηνικου εργοστασιου παραγωγης ηλεκτρικης ενεργειας ειναι η ελλειψη πολιτικης βουλησης και εννοειται ο φοβος του λαου λογω μη επαρκους πληροφορησης.


Title: Re: Νέοι σταθμοί παραγωγής με εισαγόμενο λιθάνθρακα
Post by: MARIOS on December 28, 2007, 14:15:15 pm
βασικά θα προτειμούσα να περιμένω και άλλο για τα πρώτα αποτελέσματα του πειράματος της σύντηξης!!!
Αργήσαμε πολλά χρόνια!!Γιατί να μην περιμένουμε λίγο ακόμη???


Title: Re: Νέοι σταθμοί παραγωγής με εισαγόμενο λιθάνθρακα
Post by: Nessa NetMonster on December 28, 2007, 14:23:18 pm
Βασικά και τα πυρηνικά εργοστάσια συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, γιατί η διαδικασία εξόρυξης του απαραίτητου ουρανίου παράγει επίσης CO2.


Title: Re: Νέοι σταθμοί παραγωγής με εισαγόμενο λιθάνθρακα
Post by: MARIOS on December 28, 2007, 14:29:00 pm
Κάποιο site για το πείραμα σύντηξης υ΄πάρχει??Που να εξηγεί καλά τι θα γίνει κτλ??Γιατί όσο να 'ναι δεν πολυκαταλαβαίνω τα αγγλικά sites πάνω σε αυτό το θέμα και δεν έχω και πολύ χρόνο για να κάτσω να ψάχνω τι ακριβώς λένε!!!


Title: Re: Νέοι σταθμοί παραγωγής με εισαγόμενο λιθάνθρακα
Post by: SarumaN on December 28, 2007, 18:16:17 pm
http://www.thmmy.gr/smf/index.php?action=tpmod;dl=item651


Title: Re: Νέοι σταθμοί παραγωγής με εισαγόμενο λιθάνθρακα
Post by: MARIOS on December 28, 2007, 20:09:52 pm
ευχαριστώ


Title: deleted
Post by: BOBoMASTORAS on December 28, 2007, 20:38:17 pm
deleted


Title: Re: Νέοι σταθμοί παραγωγής με εισαγόμενο λιθάνθρακα
Post by: Johnny English on December 28, 2007, 23:12:34 pm
Βασικά και τα πυρηνικά εργοστάσια συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, γιατί η διαδικασία εξόρυξης του απαραίτητου ουρανίου παράγει επίσης CO2.

Ασύγκριτα μικρότερη ποσότητα εκπομπής CO2 σε σχέση με τις εκπομπές για εξόρυξη κάθε άλλου είδους (μέχρι σήμερα) καυσίμου..

Αν αρχίσουμε έτσι.. και τα φράγματα εκπέμπουν CO2 αν μετρήσεις τα καυσαέρια από τις νταλίκες που μεταφέρουν τα υλικά για να χτιστούν..  ;D


Title: Re: Νέοι σταθμοί παραγωγής με εισαγόμενο λιθάνθρακα
Post by: Καλλισθένης on December 29, 2007, 02:24:08 am
Τέλος για την ελλάδα υπάρχει ένα άλλο ζήτημα, αυτό της ενεργειακής αυτονομίας καθώς δεν έχει κοιτάσματα ουρανίου.

Κι όμως, έχει...

πχ: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=530528


Title: Re: Νέοι σταθμοί παραγωγής με εισαγόμενο λιθάνθρακ
Post by: Turambar on December 29, 2007, 22:27:54 pm
Στην φώτο είναι γεωλόγος που κάνει μέτρηση?
Γιατί τον πήραν στο κυνήγι όλα αυτά τα σκυλιά?


(http://assets.in.gr/dGenesis/assets/Content5/Photo/530528_b.jpg)

προσέξτε τον άσπρο σκύλο μπροστά του, που του κάνει μια πονηρή κυκλωτική κίνηση.


Title: Κατασκευή Ατμοηλεκτρικής Μονάδας από τη ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα
Post by: Alexkasgr on May 19, 2009, 23:27:06 pm
Κατασκευή Ατμοηλεκτρικής Μονάδας από τη ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα

Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ κατά τη σημερινή συνεδρίασή του, Τρίτη 19.05.09, αποφάσισε, σε ό,τι αφορά την κατασκευή της νέας Ατμοηλεκτρικής Μονάδας V στην Πτολεμαΐδα, τα ακόλουθα:

- Η τεχνολογία της νέας Μονάδας θα είναι αυτή του κονιοποιημένου λιγνίτη, αντί της ρευστοποιημένης κλίνης.

- Η ισχύς της Μονάδας θα κυμαίνεται από 550 έως 660 MWel και με δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140 MWth για τηλεθέρμανση.

- Ο καθαρός βαθμός απόδοσης θα είναι τουλάχιστον 41,5% και θα ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις της ελληνικής και κοινοτικής νομοθεσίας ως προς τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

- Ο προϋπολογισμός του σχετικού έργου ανέρχεται σε 1.320 εκατ. ευρώ κατ΄ ανώτατο όριο, πλέον των συνοδευτικών έργων (αυλή λιγνίτη, Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης κλπ).

- Τα τεύχη διακήρυξης για την εκτέλεση του έργου «Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Πτολεμαΐδας - Μελέτη, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία Ατμοηλεκτρικής Μονάδας V μικτής ισχύος 550-660 MWel, με καύσιμο κονιοποιημένο λιγνίτη και με δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140 MWth για τηλεθέρμανση» θα τεθούν προς έγκριση από το ΔΣ.

- Η δημοσίευση της προκήρυξης θα γίνει, εφόσον έχουν εξασφαλισθεί οι προϋποθέσεις για την ακώλυτη εκτέλεση του έργου, ιδίως της συντέλεσης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των οικισμών Ποντοκώμης και Μαυροπηγής.

Πέραν των ανωτέρω, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ έλαβε τρεις ακόμη αποφάσεις:

- Έγκριση της σύμβασης - πλαίσιο για επέκταση της τηλεθέρμανσης του Δήμου Πτολεμαΐδας με παροχή θερμικής ενέργειας από τις Μονάδες ΙΙΙ και IV του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Καρδιάς. Η σχετική σύμβαση - πλαίσιο θα συναφθεί μεταξύ της ΔΕΗ αφενός και του Δήμου Πτολεμαΐδας και της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (ΔΕΤΗΠ) αφετέρου.

- Έγκριση του αιτήματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. για την κατά 25 χρόνια (μέχρι το έτος 2050) χρονική επέκταση της παραχώρησης στη ΔΙΑΔΥΜΑ έκτασης περίπου 327 στρεμμάτων.

- Έγκριση του αιτήματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της ΔΙΑΔΥΜΑ για παραχώρηση στην τελευταία επιπλέον έκτασης 500 στρεμμάτων για 41 έτη, δηλαδή μέχρι το έτος 2050. Με τις δύο ανωτέρω αποφάσεις, οι παραχωρούμενες εκτάσεις θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) από την εταιρία ΔΙΑΔΥΜΑ.

- Έγκριση της παραχώρησης στο Δήμο Μεγαλόπολης της αποκλειστικής χρήσης για 99 χρόνια έκτασης κυριότητας του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης, επιφάνειας περίπου 380 στρεμμάτων, για τη δημιουργία Βιομηχανικής και Επιχειρηματικής Περιοχής (ΒΕΠΕ). Η παραχώρηση θα είναι δωρεάν και τα τυχόν έξοδα της παραχώρησης θα βαρύνουν τη ΔΕΗ.

Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_19/05/2009_280339)