THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Κοινοβούλιο => Topic started by: gepeltek on December 12, 2007, 00:36:46 am



Title: Πώς χρεοκοπεί μια κρατική εταιρεία;
Post by: gepeltek on December 12, 2007, 00:36:46 am
Πώς χρεοκοπεί μια κρατική εταιρεία;

Tου Πασχου Μανδραβελη/ pmandravelis@kathimerini.gr

Είναι αλήθεια όλα όσα καταμαρτυρούν οι συνδικαλιστές της Ολυμπιακής για τα καμώματα των πολιτικών τους προϊσταμένων, που οδήγησαν την εταιρεία στη χρεοκοπία. Βέβαια, δεν λένε όλα όσα έγιναν –διότι πολλές από τις αποφάσεις των πολιτικών αφορούσαν προνόμια των εργαζομένων– αλλά... Ναι! Η Ο.Α. χρησιμοποιήθηκε και για μεταφορές ψηφοφόρων και για τη μεταφορά του Τύπου και για τις μετακινήσεις πρωθυπουργών, υπουργών, κυβερνητικών στελεχών (μαζί με την κουστωδία τους) και για άλλα πολλά, που καμιά ιδιωτική επιχείρηση δεν θα έκανε. Μόνο, που όλα αυτά είναι το ισχυρότερο επιχείρημα κατά της ύπαρξης μιας κρατικής αεροπορικής εταιρείας.

Για την ακρίβεια, στην Ο.Α. έγινε ό,τι γίνεται σε κάθε ΔΕΚΟ: όποιος προλάβαινε έπαιρνε. Οι υπόλοιποι απλώς πλήρωναν. Και για να μην κοροϊδευόμαστε, μεταξύ αυτών που έπαιρναν ήταν και οι εργαζόμενοι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έγινε απεργία διότι η διοίκηση δεν έδινε άδειες στους εργαζόμενους τον Αύγουστο, τότε δηλαδή που η Ο.Α. είχε τη μεγαλύτερη κίνηση.

Συκοφαντείται το πολιτικό σύστημα ότι έσπρωξε την εταιρεία στη χρεοκοπία. Η αλήθεια είναι ότι όλες οι κυβερνήσεις έχουν σοβαρό μερίδιο ευθύνης. Αλλά πάλι... Δεν ήταν δημοκρατική απαίτηση του ελληνικού λαού να ενημερώνεται αυθημερόν ολόκληρη η Ελλάδα από τις εφημερίδες; Να συμφωνήσουμε ότι κάποιοι εκδότες καλλιέργησαν για ίδιον όφελος αυτή την απαίτηση, αλλά δεν υπήρξε και καμιά αντίδραση γι’ αυτές τις ζημιογόνες μεταφορές. Λίγες φορές ξεσηκώθηκε σύμπασα η χώρα διότι «δεν πέταξε ένα αεροπλάνο της Ολυμπιακής», ενώ υπήρχαν «σοβαροί λόγοι εξυπηρέτησης κάποιων τοπικών αναγκών»; Ολοι δεν ισχυρίζονταν ότι η Ο.Α. «δεν είναι απλώς μια εταιρεία, αλλά επιτελεί και κοινωνικό έργο»;

Το αστείο είναι ότι οι πρώτοι που χτυπούσαν τα νταούλια της «κοινωνικής ευαισθησίας», ήταν οι οπαδοί της Προόδου, αυτοί που σήμερα είναι οι κήνσορες του δικομματισμού «γιατί οδήγησε την Ο.Α. στο κλείσιμο». Αυτοί πρωτοστατούσαν στους αγώνες και για «τα δίκαια των εργαζομένων στην Ο.Α.» και για τον πολυσχιδή «κοινωνικό ρόλο που πρέπει να παίξει η Ο.Α.» και για τα «δημοκρατικά καθήκοντα που είχε η Ο.Α.» και για «το χαμηλό εισιτήριο που πρέπει να έχει η «Ο.Α.». Μόλις πέρυσι –το 2006 και ενώ η εταιρεία ήταν στο χείλος του γκρεμού– η βουλευτής του Συνασπισμού κ. Ασημίνα Ξηροτύρη κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για να μην καταργηθούν οι πτήσεις της Ολυμπιακής από τη Θεσσαλονίκη στο Ντίσελντορφ και τη Στουτγάρδη, επειδή η απόφαση είναι «ενάντια στη θέληση των μαζικών φορέων και κατοίκων της Θεσσαλονίκης»!

Ε, λοιπόν, ας μην υποκρινόμαστε μαζί με την Αριστερά και την Πρόοδο. Ας μη μεταθέτουμε όλες τις ευθύνες. Δεν ήταν αμιγώς πολιτικός ο δρόμος που οδήγησε σε αδιέξοδο την Ολυμπιακή. Είχε και πολλές κοινωνικές απαιτήσεις.

Οπως σήμερα ζητάμε από τη ΔΕΗ να πουλάει ρεύμα κάτω του κόστους γιατί υπάρχουν κοινωνικοί λόγοι, έτσι χρεοκοπήσαμε και την Ο.Α. Και τότε είχαμε κοινωνικούς λόγους: είτε επειδή οι μαζικοί φορείς απαιτούσαν να διατηρηθούν ζημιογόνες γραμμές στο Ντίσελντορφ και τη Στουτγάρδη κι αλλαχού, είτε διότι «νόμος είναι το δίκιο του εργαζόμενου να παίρνει άδεια τον Αύγουστο».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 9.12.2007


Title: Re: Πώς χρεοκοπεί μια κρατική εταιρεία;
Post by: gepeltek on December 12, 2007, 00:47:49 am
Παραθέτω αυτό το επίκαιρο άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη και το πλαισιώνω με ένα poll όπου καλό θα ήταν να αιτιολογούσαμε και την άποψη μας...


Το κόστος για το Ελληνικό κράτος είναι περίπου 800.000 ευρω ημερησίως και όλα αυτά τα χρήματα καλείται να τα καταβάλει ο κάθε Έλληνας από την τσέπη του για να μπορούν τα 9 χιλιάδες άτομα να απολαμβάνουν μια θέση εργαζόμενου εκει χωρίς να προσφέρει τίποτα όταν το συνολικό χρέος της ΟΑ είναι 2.500.000.000 ευρω. Εγω προσωπικά δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να πληρώνω (εμμέσως μέσω των φόρων) τους καρεκλοκένταυρους της Ολυμπιακής (και της κάθε κρατικοδίαιτης εταιρίας ή ΔΕΚΟ ή Δημόσιο και πάει λέγοντας). Μπορεί το κλείσιμο της να μην αλλάξει το φορολογικό καθεστώς, τουλάχιστον άμεσα. Αλλά πρέπει να κλείσουν όλες αυτές ή να αλλάξουν ριζικά..

Συμφωνώ λοιπόν σε όλα όσα λέει ο συγγραφέας του άρθρου και πιστευω πως ήρθε (επιτελους) το τέλος μίας εποχής για την Ολυμπιακή..



Title: Re: Πώς χρεοκοπεί μια κρατική εταιρεία;
Post by: madmetal on December 12, 2007, 00:55:08 am
Οπως σήμερα ζητάμε από τη ΔΕΗ να πουλάει ρεύμα κάτω του κόστους γιατί υπάρχουν κοινωνικοί λόγοι, έτσι χρεοκοπήσαμε και την Ο.Α. Και τότε είχαμε κοινωνικούς λόγους: είτε επειδή οι μαζικοί φορείς απαιτούσαν να διατηρηθούν ζημιογόνες γραμμές στο Ντίσελντορφ και τη Στουτγάρδη κι αλλαχού, είτε διότι «νόμος είναι το δίκιο του εργαζόμενου να παίρνει άδεια τον Αύγουστο.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 9.12.2007

TI????  ;D ;D ;D :o :o :o :o :o :o :o

1) επειδη διαβαζω πανω απο 5 χρονια καθημερινη ειναι η εφημεριδα που περναει την καλυτερη προπαγανδα απο τον ελληνικο τυπο.. μιλαμε εχει απιστευτη μεθοδο..
παντα εχει αρθρα στα ψιλα γραμματα λιγο πριν γινει κατι μεγαλο και παντα απο "εγκυρες" πηγες...
επισης παντα αντικρουει τα αριστερα επιχειρηματα χωρις ομως να αναφερεται σε ολα...

2) ρε θα μας τρελανει?
ποιος εκανε παρτυ οταν η ολυμπιακη εκοψε το Düsseldorf?
μηπως λεω μηπως η aegean που εχει βαλει 3 πτησεις για γερμανια και μαλιστα και απο θεσσαλονικη ? Frankfurt Stuttgart Düsseldorf


3) για να τα λεει ολα το αρθρο που δεν τα λεει οπως προειπα πρεπει να αναφερει και οικονομικα στοιχεια πραγμα που λαμπει δια της απουσιας του απο αυτο το αρθρο..

οποτε παρε



Όπως προκύπτει από μελέτη, που έκανε ο Τομέας Μελετών και Προϋπολογισμού της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών της Ολυμπιακής Αεροπορίας, οι ΟΦΕΙΛΕΣ του ΚΡΑΤΟΥΣ, προς την Ολυμπιακή μόνον μέχρι την 31/12/92 ήταν:
1. Το οφειλόμενο από το κράτος μετοχικό κεφάλαιο 107 δις δρχ.
2. Τα υποκοστολογημένα κόμιστρα που επέβαλε στο εσωτερικό δίκτυο της ΟΑ η Επιτροπή Τιμών και Εισοδημάτων 382 δις δρχ.
3. Οι υποχρεωτικές (με κυβερνητικές αποφάσεις) εκπτώσεις σε κατηγορίες πολιτών 109 δις δρχ.
4. Το μη καταβαλλόμενο κόστος των πτήσεων της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας 7 δις δρχ.
5. Οφειλές της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας 30 δις δρχ.
6. Οφειλόμενα εισιτήρια από μετακινήσεις υπαλλήλων υπουργείων 11 δις δρχ.
7. Η υποχρεωτική (με υπουργικές αποφάσεις) έκπτωση κατά 97% (!!!) στην τιμή μεταφοράς του ημερήσιου και περιοδικού τύπου 30 δις δρχ.
8. Οι οφειλές των κομμάτων από μεταφορά ψηφοφόρων τους κατά τις εκλογικές αναμετρήσεις 2 δις δρχ.
Επισημαίνεται δε ότι η ΟΑ επιβαρύνθηκε και με 3,4 δις δρχ. για την αγορά του VIP B-727 πρωθυπουργικού αεροσκάφους.Σημειώνουν δε τα σωματεία, ότι η μελέτη αυτή όταν υποβλήθηκε στην Ε.Ε. «ωραιοποιήθηκε» από τα υπουργεία για να μην φαίνονται τα χρέη των κομμάτων και η δωρεάν μετακίνηση πολιτικών και πολιτειακών παραγόντων.
Ύστερα έκαναν και το άλλο: Αφού με αυτά τα χρέη βγήκε ελλειμματική η Ολυμπιακή μέχρι το 2004, όλοι αυτοί οι οφειλέτες βγήκαν με θράσος και μίλησαν για το έλλειμμα της Ολυμπιακής, που τη βάζει σε κίνδυνο!!!! Γράφει και άλλα το φυλλάδιο, αλλά θα συνεχίσω άλλη φορά.
Να ξέρετε, επίσης, ότι στις Τεχνικές Υπηρεσίες της Ολυμπιακής επισκευάζονται αεροσκάφη από όλες τις άλλες εταιρείες, γιατί οι Μηχανικοί της ΟΑ είναι οι πλέον αξιόπιστοι στο κόσμο




ακριβως τα ιδια ερωτηματα σου θετω και για το ασφαλιστικο....

μηπως λεω μηπως το κρατος για πολλα χρονια δεν πληρωνε ουτε μια δραχμη στα ταμεια και λογω αυτου εχουν χρεωκοπησει ολα?


Title: Re: Πώς χρεοκοπεί μια κρατική εταιρεία;
Post by: madmetal on December 12, 2007, 01:06:46 am
Συμφωνώ λοιπόν σε όλα όσα λέει ο συγγραφέας του άρθρου και πιστευω πως ήρθε (επιτελους) το τέλος μίας εποχής για την Ολυμπιακή..


συνεχιζω και λεω...
αν ΚΛΕΙΣΕΙ η ολυμπιακη

1) για να πας Σαμο ειτε θα κανεις  22 ωρες με το καραβι ειτε δεν θα πηγαινεις μεσω  Τουρκιας..

δεν ειναι τυχαιο που στα περισσοτερα νησια του ανατολικου αιγαιου οι κατοικοι εξυπηρετουνται απο αεροδρομια νοσοκομεια κλπ της Τουρκιας (που τοσο αγαπας..)

αν καποιος αρρωστησει στην Σαμο ειτε θα παει σε 30 λεπτα στo Izmir (γαματα δεν τα λεω ε?)  ειτε θα πεθανει σε ελληνικο εδαφος γιατι για να παει αθηνα το γαμιστερο πλοιο νταλιανα κανει 22 ωρες μιας και απο περισυ η επισης γαμιστερη κυβερνηση αυξησε το οριο ηλικιας των πλοιων...


2) ο ελληνικος λαος και φορολογουμενος θα ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ να πληρωνει ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ποσα γιατι πχ για να παει ο πρωθυπουργος στα νησια και στο εξωτερικο αφου δεν θα υπαρχει η ολυμπιακη να πηγαινει τσαμπα θα πηγαινει με aegean

η aegean αγαπητε δεν ειναι ουτε μαλακες ουτε μαλακες...
ειναι μια εταιρεια γαμιστερη επισης που απο τοτε που καποιοι συζητανε να κλεισει η ολυμπιακη κανει τρελες δουλειες....


Ένα σχόλιο ότι το λουκέτο στην Ολυμπιακή μπαίνει για να αναδειχτεί η Aegean στον αποκλειστικό και προνομιούχο κυρίαρχο των αεροπορικών μεταφορών στην Ελλάδα, με έστειλε να κάνω μια «βόλτα» στην ιστοσελίδα της Aegean.
Τι έλεγε το σχόλιο;
«Ως προχτές:
Απλή μετάβαση ΑΘΗΝΑ -> ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 19Ε+φόροι αεροδρομίου, εάν το αγόραζες μέσω ιντερνετ ένα μήνα πριν ή πέντε βδομάδες πριν το πολύ.
Από προχθές τα 19Ε έγιναν 58Ε, η AEGEAN κατάργησε όλα τα φθηνά εισιτήρια, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο 2008, που έψαξα».
Τι διαπίστωσα; Ζήτησα να προαγοράσω εισιτήριο για πτήση από Αθήνα σε Αλεξανδρούπολη το Μάρτιο και το Μάιο του 2008 δηλαδή πολλούς μήνες νωρίτερα και η τιμή που μου έδιναν ήταν 58 ευρώ + φόρους αεροδρομίων συνολικά 90 τόσα ευρώ.
Με λίγα λόγια φτηνά εισιτήρια τέλος για τους επιβάτες της Aegean αφού πλέον μετά το λουκέτο της Ολυμπιακής δεν θα έχουν άλλη επιλογή και αναγκαστικά θα «πετάξουν» με Aegean.




3)
παμε τωρα και στα της εκκλησιας ΛΑΟΣ και αουα που γουσταρω..

το πασχα εγω ο καλος χριστιανος παω στην εκκλησια να πεταξω δυναμιτακια που θα ερθει το αγιο φως..

το αγιο φως ομως οσο αγιο και να ειναι δεν ερχεται μονο του αλλα με ειδικη πτηση της ολυμπιακης απο τα ιεροσολυμα...
και μετα παει σαλονικα κρητη κλπ παλι με ειδικες πτησεις..

αν κλεισει η ολυμπιακη διαλεγεις αγαπητε...

α) ειτε δεν κανεις πασχα γιατι δεν θα φερει κανεις το αγιο φως απο ιεροσολυμα β) ειτε πληρωνεις την aegean κλπ να σου κανουν 3-4 ειδικες πτησεις αρα απειρα ευρω...


ελα λεμεεεεεε
παρτε μετοχες aegeaaaaaaaaaaan!


Title: Re: Πώς χρεοκοπεί μια κρατική εταιρεία;
Post by: Guybrush on December 12, 2007, 01:10:18 am
Συμφωνώ με τον madmetal που συμφωνεί με τον Πάσχο. Μα φίλε μου, κάθε ένα σημείο της οικονομικής ανάλυσης που παραθέτεις περιέχει τη φράση:"το κράτος χρωστάει". Σε ποιον τα χρωστάει; Στο κράτος; Η στους ΔΥ;
Αυτά δεν μπορεί να είναι τα αριστερά επιχειρήματα.

Επιπροσθέτως, όποιος θέλει και μπορεί ας ψάξει για την έρευνας της Μηχανής του Χρόνου για την πορεία, τη ΓΕΝΕΣΗ και τη μεταβίβαση της εταιρείας από τον Ωνάση στο ελληνικό κράτος. Έχει πλάκα να ξέρεις πως την πληρώνεις από τον 1960. Η διαφορά είναι πως τότε την πίεση την ασκούσε το κεφάλαιο(βλ. Ωνάσης) τώρα η σκληρή και οργανωμένη κάστα των μεγαλο-Δημοσίων Υπαλλήλων. Αυτό ακριβώς μεταφέρει ο Μαδραβέλης.


Title: Re: Πώς χρεοκοπεί μια κρατική εταιρεία;
Post by: gepeltek on December 12, 2007, 01:57:04 am
2) ο ελληνικος λαος και φορολογουμενος θα ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ να πληρωνει ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ποσα γιατι πχ για να παει ο πρωθυπουργος στα νησια και στο εξωτερικο αφου δεν θα υπαρχει η ολυμπιακη να πηγαινει τσαμπα θα πηγαινει με aegean

η aegean αγαπητε δεν ειναι ουτε μαλακες ουτε μαλακες...
ειναι μια εταιρεια γαμιστερη επισης που απο τοτε που καποιοι συζητανε να κλεισει η ολυμπιακη κανει τρελες δουλειες....


Καταρχας κανείς δεν είπε ότι θέλει και επιζητεί το μονοπώλιο.. Το μόνο σίγουρο  είναι ότι δεν συμφέρει κανένα να υπάρχει μονοπώλιο είτε ιδιωτικό είτε κρατικό , πρέπει ο επιβάτης να έχει τη δυνατότητα επιλογής το λιγότερο δυο εταιρειών (βέβαια καλό θα ήταν να μπει και μια τρίτη ).. Επειτα ορισμένες φορές η Aegean είναι όντως πιο ακριβή από την ΟΑ που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός στις τιμές προς όφελος του επιβάτη ο οποίος ομως θα προκύψει εφόσον πλέον η ΟΑ λειτουργήσει ποιο ορθολογικά, δηλαδή όταν μεταβιβαστούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της σε μία καινούρια δυναμική  εταιρεία μαζί με καμιά 1500 - 2000 υπαλλήλους..

Συν τοις άλλοις η κυβέρνηση εγγυήθηκε την απρόσκοπτη αεροπορική σύνδεση των νησιών.. Τώρα το άλλο για το Άγιο Φως, τι να σου πω, είναι όντως ένα τρανταχτό επιχείρημα..

Αλλά πέρα από αυτα την Aegean δεν την πληρώνω από την τσέπη μου φίλε, δεν χρηματοδοτείται δηλαδή από το κράτος για να επιβιώσει, σε αντίθεση με την Ολυμπιακή.. Ούρανος που έβρεχε χρήματα ήταν η ολυμπιακή τόσα χρόνια (βλέπε freetickets των εργαζομένων, 500 πιλότοι, 4500 μόνιμοι και 4000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι για 43 αεροπλάνα,  κ.α) ..

Μεγάλη ευθύνη έχουν επίσης και οι συνδικαλιστές που οταν έμπαιναν κατά εκατοντάδες τα κομματόσκυλά δεν αντιδράσανε στο βούλιαγμα της εταιρείας..


Title: Re: Πώς χρεοκοπεί μια κρατική εταιρεία;
Post by: Doctor_Doctor on December 12, 2007, 02:19:40 am
Επίσης να υπερτονίσουμε την πανέξυπνη κίνηση να ανακοινωθεί το κλείσιμο πριν από τις γιορτές που έχει αυξημένη κίνηση.

Το γεγονός ότι το κράτος δεν πληρώνει τα χρέη του, αλλά δίνει για συντήρηση κάποια χρήματα ως επιδότηση. Για να είναι εκτός των κανόνων του υγειούς ανταγωνισμού. Που είναι γνωστό πόσο έχει ωφελήσει την Ελλάδα.


Το γεγονός ότι τα χρέη προς την Ολυμπιακή από τα κόμματα και το κράτος δε θα πληρωθούν ποτέ. Να ένας έξυπνος τρόπος να μειωθεί το έλλειμμα. Σε συνδυασμό με το ότι θα σωθεί το ΙΚΑ με τους κόπους των άλλων ταμείων, πράγμα πολύ δίκαιο όπως το σκέφτομαι.

Τα νούμερα θα το δείχνουν στο τέλος της χρονιάς. Η οικονομία της χώρας ανθεί!!


Gepeltek εν ολίγοις μας λες ότι δε φταίει μόνο το κράτος και οι κυβερνήσεις, αλλά και ο λαός; Την πυρίτιδα ανακάλυψες; Τις κυβερνήσεις ποιος τις ψηφίζει?


Title: Re: Πώς χρεοκοπεί μια κρατική εταιρεία;
Post by: Johnny English on December 12, 2007, 03:44:27 am
Ως προς τα οφέλη του ανταγωνισμού... δεν είναι πάντα απαραίτητο ότι οι περισσότερες εταιρίες σε ένα χώρο θα είναι καλύτερα..

Σκέψου μόνο το ότι σε μία μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, αν δραστηριοποιούνται πάνω από 2 εταιρίες (+ τις ξένες που πιάνουν εδώ λιμάνι), η κίνηση θα μοιραστεί, το μέγεθος των εταιριών θα συρρικνωθεί και εκ των πραγμάτων.. θα χάσουν σε ποιότητα.

Με λίγα λόγια, κάποιες εταιρίες, λόγω του χώρου που δραστηριοποιούνται συμφέρει να είναι μεγάλες και λίγες.

Λίγο πολύ.. όπως συμβαίνει και στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας.. ;)

Αυτά θεωρητικά, έστω ότι η ελεύθερη αγορά ήταν καλό πράγμα δηλαδή..  ;D


Title: Re: Πώς χρεοκοπεί μια κρατική εταιρεία;
Post by: Aurelius on December 12, 2007, 15:24:22 pm
Μ αρεσε παντως το σχολιο για τις κοινωνικες αναγκες, δηλαδη οτι ειναι περιττα εξοδα.

Σωστα. Ο τυπος καθεται στην καρεκλαρα του, στο ρετιρε στο κολωνακι, αναβει ολη την πολυκατοικια με τα φωτα, εχει dsl 24 mbps και ταξιδευει τσαμπα(π.χ. ενας βουλευτης, μεγαλοειδοσηματιας κτλ). Και μετα γραφει στην "Καθημερινη", οτι το να εχουμε ρευμα(γιατι με την ΔΕΗ το συνεκρινε) σε ολη την Ελλαδα ειναι υπερβολικα δαπανηρο και πρεπει να κοψουμε περιττα εξοδα.

Εμενα μου φαινεται οτι κατι τετοια ζωα παιζουν ρωσσικη ρουλεττα. Ετσι που ειναι η κατασταση, το να ριχνεις λαδι στην φωτια δεν σου κανει και πολυ καλο ...

Κατ τα αλλα, η κυβερνηση στα τετοια της. Ο καθενας απο αυτους και λεφτα εχει, και Ινδους φιλοξενει, δεν τους τιμωρει κανεις και θα ξαναβγουν στατιστικα οι 60-70% την επομενη τετραετια. Αρα οτι μαλακια και να κανουν, οι μονοι που δεν θα την πληρωσουν θα ειναι αυτοι.


Title: Re: Πώς χρεοκοπεί μια κρατική εταιρεία;
Post by: pandora on December 12, 2007, 17:14:56 pm
άρθρο από τη λίστα electroauth :


*Θάτσερ με παντελόνια*

Του *ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΠΑ*

Οι μαζορέτες του αγοραίου καπιταλισμού , μ' άλλα λόγια οι πολιτικοί
εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού σε αγαστή συνεργασία με τους οργανικούς
διανοούμενους του συστήματος, κρώζουν κατά των εστιών «υπαρκτού
σοσιαλισμού» που δήθεν καταδυναστεύουν την Ελλάδα
και δεν την αφήνουν να
προχωρήσει με ταχύ βηματισμό στο δρόμο της προόδου.

Ενοχοποιούν τον δημόσιο τομέα, η έκταση του οποίου, κατά την αφήγησή
τους, φρενάρει την ανάπτυξη και αποθαρρύνει τις ξένες και ντόπιες
επενδύσεις, τα «αντιδραστικά» κεκτημένα των εργαζομένων που εμποδίζουν
την οικονομική απογείωση, τα συνδικάτα τα οποία βαφτίζονται απαξιωτικά
οπισθοδρομικές συντεχνίες που υπονομεύουν τις μεταρρυθμιστικές
προσπάθειες και οχυρώνονται πίσω από τα νευραλγικά πόστα που έχουν
καταλάβει (στο σπορ αυτό διακρίνεται ο πρωθυπουργός).

Ταυτοχρόνως, αποθεώνουν την επιχειρηματικότητα, τις ιδιωτικοποιήσεις
(δηλαδή την εκποίηση των ασημικών του κράτους), τις «ριζοσπαστικές»
τομές στην παραγωγική διαδικασία, τη συνετή (διάβαζε λιτότητα)
εισοδηματική πολιτική και την απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων.


Ηκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδωσε τα πάντα στο μεγάλο κεφάλαιο:
Μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές από το 35% στο 25%. Ρύθμισε τα χρέη
μεγαλοοφειλετών του ΙΚΑ. Νομιμοποίησε χωρίς περιττές ενοχές τον
επαναπατρισμό κεφαλαίων αδιαφορώντας για την πηγή προέλευσής τους.
Κατάργησε τη λίστα φαρμάκων επιτρέποντας στους φαρμακοβιομήχανους να
κάνουν πάρτι με τις τιμές εις βάρος των ταμείων. Ικανοποίησε σχεδόν όλα
τα αιτήματα των εφοπλιστών. Βοήθησε μεγάλες τράπεζες να απαλλαγούν από
τα βάρη των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων τους.

Δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για την εισβολή ξένων οίκων στον ΟΤΕ
και στη ΔΕΗ και ετοιμάζεται να προσφέρει το φιλέτο της Ολυμπιακής στους
καραδοκούντες ανταγωνιστές της.


Περιόρισε τα δικαιώματα των νέων εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Εμπέδωσε την
ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας. Αύξησε θεαματικά τους έμμεσους
φόρους. Επέτρεψε στα καρτέλ σε διάφορους χώρους να κινούνται
ανεξέλεγκτα. Διαμόρφωσε κοντολογίς ένα πλαίσιο ανεμπόδιστης (ασύδοτης
είναι το σωστό) λειτουργίας της επιχειρηματικής τάξης, περιμένοντας (;)
αυτή να ανταποκριθεί στο «εθνικό» καθήκον της και να επιστρέψει μέρος
των κερδών στην ελληνική οικονομία δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Το αποτέλεσμα; Τα κέρδη 26.000 εταιρειών αυξήθηκαν κατά 60% -το
μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη- ενώ μαζί με τα κέρδη των τραπεζών
έφτασαν στα 12,9 δισ., όταν οι μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
κινήθηκαν έως το 5,9%
. Οι επιχειρηματίες μοιράστηκαν τα υπερκέρδη με
χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, ενώ μισθωτοί με ετήσιο εισόδημα πάνω
από 23.000 ευρώ, από υπερωρίες και αργίες, υποβλήθηκαν σε φορολογική
αφαίμαξη έως 40%
. Οι επιχειρήσεις κερδίζουν μεικτά 44.000 ευρώ ανά
εργαζόμενο, ο οποίος τούς κοστίζει λιγότερο από 10.000 ευρώ το χρόνο.

Την ίδια στιγμή η «γενιά των 700 ευρώ» «απολάμβανε» βασικό-εισαγωγικό
μισθό 608,32 ευρώ για να φτάσει το τελευταίο τετράμηνο στο ιλιγγιώδες
ύψος των 626 ευρώ, ενώ τα μεγέθη της ανεργίας και της ακρίβειας, μετά το
βιασμό που υπέστησαν προεκλογικώς (μειώθηκαν τεχνηέντως για να
παρασυρθούν οι ιθαγενείς), παραμένουν πεισματικά καθηλωμένα στα ρετιρέ
της Ευρωπαϊκής Ενωσης
. Αν αυτό δεν λέγεται σκληρή ταξική πολιτική, αν
αυτό δεν είναι η βιαιότερη αναδιανομή εισοδήματος εις βάρος των
ασθενέστερων στρωμάτων
, οι έννοιες έχουν χάσει το νόημά τους.

Ο Κ. Καραμανλής διεκδικεί επαξίως τον τίτλο που απένειμε ο Ερικ
Χόμπσμπαουμ στον Τ. Μπλερ: «Θάτσερ με παντελόνια». Βεβαίως, δεν κάθεται
με σταυρωμένα χέρια. Το παλεύει. Με το μόνο όπλο, τη χρήση του οποίου
γνωρίζει άριστα. Ητοι με το επικοινωνιακό μπαλαμούτι. Αλλωστε, στο πεδίο
αυτό είχε μεγάλη επιτυχία στο παρελθόν. Ο πρωθυπουργός του μεσαίου χώρου
ρητορεύει περί ριζικών αλλαγών που θα βελτιώσουν τη ζωή όλων των
πολιτών, υποδύεται τον αναμορφωτή της Ελλάδας και προσπαθεί να ρίξει
στάχτη στα μάτια των προοδευτικών ψηφοφόρων επισκεπτόμενος κάθε χρόνο
τον Αϊ Στράτη και αποτίοντας φόρο τιμής στους αριστερούς αγωνιστές που
έκαναν εκεί «διακοπές» πριν και μετά τον Εμφύλιο.
Στην τουρνέ του στους
μαρτυρικούς τόπους πρέπει κάποια στιγμή να περάσει και από τη Μακρόνησο.
Ολο και κάποιος αφελής θα τσιμπήσει...


pappas@enet.gr


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 09/12/2007/





ps Να τους χαιρόμαστε... και αυτούς και την αντιπολίτευση που ξέρει μόνο ή να λαϊκίζει ή να κάθεται με σταυρωμένα χέρια.


Title: Re: Πώς χρεοκοπεί μια κρατική εταιρεία;
Post by: Guybrush on December 12, 2007, 17:20:34 pm
Ο κος Πάππας. Πάντα ο ίδιος.Δε θα σχολιάσω κάθε του γραμμή γιατί βαριέμαι. Απλά και μόνο το ότι θεωρεί ότι υπάρχει νεοφιλελεύθερη ιντελεγεντσια στην Ελλάδα, μου αποδεικνύει το πόσο ηλίθιους θεωρεί τους αναγνώστες του.


Title: Re: Πώς χρεοκοπεί μια κρατική εταιρεία;
Post by: pandora on December 12, 2007, 17:31:59 pm
Ανεξαρτήτως τί λέει το άρθρο, το γεγονός ότι οι οικογένειες που βασίζουν τα έσοδά τους σε μισθούς 2 υπαλλήλων (είτε ιδιωτικών είτε δημοσίων υπαλλήλων) είναι ότι νιώθουν κάθε 6 μηνες και φτωχότεροι. Και αυτό ειναι γενικευμένη διαπίστωση.  ;)


Title: Re: Πώς χρεοκοπεί μια κρατική εταιρεία;
Post by: gepeltek on December 13, 2007, 03:15:39 am
Μ αρεσε παντως το σχολιο για τις κοινωνικες αναγκες, δηλαδη οτι ειναι περιττα εξοδα.

Σωστα. Ο τυπος καθεται στην καρεκλαρα του, στο ρετιρε στο κολωνακι, αναβει ολη την πολυκατοικια με τα φωτα, εχει dsl 24 mbps και ταξιδευει τσαμπα(π.χ. ενας βουλευτης, μεγαλοειδοσηματιας κτλ). Και μετα γραφει στην "Καθημερινη", οτι το να εχουμε ρευμα(γιατι με την ΔΕΗ το συνεκρινε) σε ολη την Ελλαδα ειναι υπερβολικα δαπανηρο και πρεπει να κοψουμε περιττα εξοδα.

Εμενα μου φαινεται οτι κατι τετοια ζωα παιζουν ρωσσικη ρουλεττα. Ετσι που ειναι η κατασταση, το να ριχνεις λαδι στην φωτια δεν σου κανει και πολυ καλο ...

Κατ τα αλλα, η κυβερνηση στα τετοια της. Ο καθενας απο αυτους και λεφτα εχει, και Ινδους φιλοξενει, δεν τους τιμωρει κανεις και θα ξαναβγουν στατιστικα οι 60-70% την επομενη τετραετια. Αρα οτι μαλακια και να κανουν, οι μονοι που δεν θα την πληρωσουν θα ειναι αυτοι.

O Πάσχος Μανδραβέλης είναι ενας απο τους λιγους δημοσιογραφους που τολμούν να θίξουν με εύστοχο τρόπο (και ας φαίνεται εκ πρώτης όψεως εριστικός, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο αληθινός) τα κακως κειμενα αυτου του πολιτικου συστηματος ,και της κυριαρχης νοοτροπιας στην Ελλαδα που καλλιεργηθηκε μεταπολιτευτικα ( δηλαδή ο άκρατος κρατισμος , αλόγιστες σπαταλες λογω διογκωσης του κρατους,ο κομματισμος, τα ρουσφέτια κτλ), μία νοοτροπία που εχει ριζωσει κυριολεκτικά στην ελληνικη κοινωνια..
Ο φιλελευθερισμος λοιπόν κερδιζει εδαφος συνεχως γιατι δικαιωνεται απο την καταρρευση αυτου του κρατικοδιαιτου μεταπολιτευτικου μορφωματος..

Πραγματικά η κατάσταση στην ΟΑ θυμίζει τον αρχαίο μύθο των Δαναήδων που τιμωρήθηκαν να γεμίζουν με νερό σπασμένα πιθάρια. Κουβαλούσαν λέει το νερό και το έχυναν σε πιθάρια χωρίς πάτο..


Title: Re: Πώς χρεοκοπεί μια κρατική εταιρεία;
Post by: Aurelius on December 13, 2007, 11:16:42 am
Το οτι εγιναν μαλακιες μεταπολιτευτικα δεν οφειλεται στο μοντελο του κρατους, αλλα στο γεγονος οτι ηταν μαλακες αυτοι που το διοικουσαν.

Σε αλλα κρατη που ακολουθουσαν σοσιαλιστικα μοντελλα μια χαρα αναπτυχθηκαν και αυτοι την στιγμη βρισκονται στις πρωτες θεσεις σε οσες καταταξεις σχετιζονται με κοινωνικου δεικτες(υπηρεσιες προνοιας, υπηρεσιες εκπαιδευσης κτλ). Γιατι το μονο που βλεπω ειναι η Ελλαδιτσα να οδευει σε μια κατασταση αλα Ινδια, οπου ναι μεν θα εχουμε κατι τεραστιους ουρανοξυστες, θα υπαρχουν πανακριβα μηχανηματα κτλ κτλ, αλλα αυτα θα τα διαθετει ή θα εχουν προσβαση το 2-5% του πληθυσμου. Ολοι οι υπολοιποι στην ουρα για λιγη σουπιτσα απο την εκκλησια.

Και αυτα μπορει να ακουγονται ως ακρατη κινδυνολογια, αλλα οταν ΤΑ ΠΑΝΤΑ αυξανονται με τετοιους ρυθμους, οταν η ανεργια κυριολεκτικα μαστιζει, οταν μεσος 25χρονος βγαζει 700 Ε και τα προτυπα ζωης τον εχουν οδηγησεις μονο σε ζωη εντος πολης(χωριο με τιποτα), αυτος πως θα επιβιωσει?

Ολα αυτα πως σχετιζονται με την Ολυμπιακη? Απλα η Ολυμπιακη ειναι ενα ακομη αγκαθι, οχι μονο επειδη μπορει να εχει και πολλα εξοδα, αλλα και επειδη δεν επιτρεπει να αναπτυχθουν συμφεροντα στον κλαδο αυτο. Με την καταργηση της Ολυμπιακης και καθε Ολυμπιακης τα συμφεροντα θα ευνοηθουν και ο κοσμος να παει να πνιγει. Αλλωστε οπως λεει αμεσα και εμμεσα το αρθρο και ο προλαλησας, το αεροπλανο, το ρευμα, η υδρευση, οι διαφορες κοινωνικες παροχες ειναι ανουσιες, αλογιστες σπαταλες που δεν προσφερουν αλλα μονο απαιτουν.


Title: Re: Πώς χρεοκοπεί μια κρατική εταιρεία;
Post by: gepeltek on December 13, 2007, 16:37:07 pm
Το οτι εγιναν μαλακιες μεταπολιτευτικα δεν οφειλεται στο μοντελο του κρατους, αλλα στο γεγονος οτι ηταν μαλακες αυτοι που το διοικουσαν.

Σε αλλα κρατη που ακολουθουσαν σοσιαλιστικα μοντελλα μια χαρα αναπτυχθηκαν και αυτοι την στιγμη βρισκονται στις πρωτες θεσεις σε οσες καταταξεις σχετιζονται με κοινωνικου δεικτες(υπηρεσιες προνοιας, υπηρεσιες εκπαιδευσης κτλ).

Για ποιές χώρες μιλάς βασικά; Μπορείς να μου δώσεις συγκεκριμένα αλλά τεκμηριωμένα παραδείγματα..;

Γιατι το μονο που βλεπω ειναι η Ελλαδιτσα να οδευει σε μια κατασταση αλα Ινδια, οπου ναι μεν θα εχουμε κατι τεραστιους ουρανοξυστες, θα υπαρχουν πανακριβα μηχανηματα κτλ κτλ, αλλα αυτα θα τα διαθετει ή θα εχουν προσβαση το 2-5% του πληθυσμου. Ολοι οι υπολοιποι στην ουρα για λιγη σουπιτσα απο την εκκλησια.

Και αυτα μπορει να ακουγονται ως ακρατη κινδυνολογια, αλλα οταν ΤΑ ΠΑΝΤΑ αυξανονται με τετοιους ρυθμους, οταν η ανεργια κυριολεκτικα μαστιζει, οταν μεσος 25χρονος βγαζει 700 Ε και τα προτυπα ζωης τον εχουν οδηγησεις μονο σε ζωη εντος πολης(χωριο με τιποτα), αυτος πως θα επιβιωσει?

Συμφωνώ και εγώ ότι εφόσον συνεχίσει να κυριαρχεί αυτή η νοσηρή νοοτροπία στην χώρα μας (όπου άνθησε και συνεχίζει να απλώνει τα φτερά του το ρουσφέτι και το δημοσιουπαλληλίκι) και αυτός ο άκρατος κρατισμός ή συγκεκριμένα αυτός ο κρατικοδίαιτος ντεμεκ καπιταλισμός, ε τότε ναι σίγουρα προς τα εκεί οδευουμε και αυτό θέλει να επισημάνει ο συγγραφέας του άρθρου..

Η ελληνική κοινωνία ζει δυστυχώς πάνω σε μια σειρά από «φούσκες» που κάποια στιγμή θα σκάσουν.. Οτι θα συμβεί αυτό είναι σιγουρο, το θέμα πλεόν είναι πότε.. Παραδείγματα πολλά..  Πρώτα θα σκάσει η «φούσκα» της ανάπτυξης που στηρίχθηκε σχεδόν αποκλειστικά στα κοινοτικά πλαίσια στήριξης και όχι στην αναδιάρθρωση της οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων. Ύστερα θα σπάσει και η «φούσκα» της κοινωνικής ασφάλισης, που θα είχε σπάσει πολύ νωρίτερα αν δεν ήταν και οι χιλιάδες των μεταναστών που αναζωογόνησαν κάπως το σύστημα.  Και η «φούσκα» της βαριάς φορολογίας, κάποια στιγμή θα σπάσει, αφού η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας διαρκώς πέφτει..

Ολα αυτα πως σχετιζονται με την Ολυμπιακη? Απλα η Ολυμπιακη ειναι ενα ακομη αγκαθι, οχι μονο επειδη μπορει να εχει και πολλα εξοδα, αλλα και επειδη δεν επιτρεπει να αναπτυχθουν συμφεροντα στον κλαδο αυτο. Με την καταργηση της Ολυμπιακης και καθε Ολυμπιακης τα συμφεροντα θα ευνοηθουν και ο κοσμος να παει να πνιγει. Αλλωστε οπως λεει αμεσα και εμμεσα το αρθρο και ο προλαλησας, το αεροπλανο, το ρευμα, η υδρευση, οι διαφορες κοινωνικες παροχες ειναι ανουσιες, αλογιστες σπαταλες που δεν προσφερουν αλλα μονο απαιτουν.

Πιθανότατα δεν έχεις καταλάβει σωστά αυτά που υποστηρίζει το άρθρο.. Η ΟΑ πρέπει επιτέλους να κλείσει γιατί η ΕΕ σωστά δεν επιτρέπει να χρηματοδοτείται γενικά μια εταιρεία, πόσο μάλλον αν είναι τόσο ζημιογόνος, αφού αυτό είναι αθέμιτος ανταγωνισμός προς αυτούς που δεν χρηματοδοτούνται..
 Είναι παράλογο και κακό: με ποια κριτήρια χρηματοδοτείται και ποιος; Αυτό είναι η διαπλοκή με το κράτος. Κι εγώ θέλω να μου δώσει λεφτά το κράτος για την εταιρεία που θα φτιάξω, γίνεται;

Να στο πω και αλλιώς.. Η ΟΑ να μην κλεισει εφόσον δεν επιδοτείται απο το κράτος (δηλαδή απο όλους εμάς).. Θα τα βγάλει λες πέρα; Μάλιστα πριν αρκετό καιρό είχα διαβάσει σε εφημερίδα ότι συμφέρει να την κλείσουνε τη ρημάδα, να τα πουλήσουνε όλα (αεροπλάνα, εξοπλισμό τα πάντα), και να πληρώνουμε όλους τους υπαλλήλους κανονικα μέχρι να βγούν σύνταξη χωρίς να κάνουν τίποτα! Πιο λίγο θα μας κόστιζε..

ΥΓ: Xρόνια πολλά για τη γιορτή σου Aurelious.. Oτι επιθυμείς εύχομαι..


Title: Re: Πώς χρεοκοπεί μια κρατική εταιρεία;
Post by: Aurelius on December 13, 2007, 16:40:40 pm
Ολα τα σκανδιναβικα κρατη ακολουθουσαν σοσιαλδημοκρατικο μοντελο λειτουργιας.