THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Ιστορία => Topic started by: Karaμazoβ on November 20, 2007, 22:32:57 pm



Title: Η Ρωσική Επανάσταση «στοιχειώνει» τη σημερινή Ρωσία
Post by: Karaμazoβ on November 20, 2007, 22:32:57 pm
Το άργησα λίγο, αλλα κάλλιο αργα παρα ποτέ :P


Η Ρωσική Επανάσταση «στοιχειώνει» τη σημερινή Ρωσία

Ενενήντα χρόνια συμπληρώθηκαν από τη Ρωσική επανάσταση και η επέτειος βρίσκει τη Ρωσία εν όψει κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων. Την ίδια στιγμή, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες νοσταλγούν το σοβιετικό παρελθόν ή μια σοβιετικού τύπου διακυβέρνηση.

(http://sup.kathimerini.gr/kathnews/photos/07-11-07/07-11-07_211163_11.jpg)

του Νίκου Ιτσινέ
nitsines@kathimerini.gr


Η 7 Νοεμβρίου 1917 (25 Οκτωβρίου με το παλιό ημερολόγιο) είναι η ημέρα κατά την οποία οι Ρώσοι επαναστάτες κατέλαβαν τα χειμερινά ανάκτορα στην Αγία Πετρούπολη και έβαλαν τέλος στη δυναστεία των Ρωμανόφ και το τσαρικό καθεστώς. Ο Λένιν και οι Μπολσεβίκοι άλλαξαν την ιστορία και το μέλλον της Ρωσικής αυτοκρατορίας, σημαδεύοντας παράλληλα την παγκόσμια ιστορία του 20ου αιώνα.

Η επέτειος της Επανάστασης βρίσκει τη Ρωσία σε ένα κομβικό σημείο της μετα - σοβιετικής πολιτικής ιστορίας της. Στο εξωτερικό, η Μόσχα προσπαθεί να αναβιώσει το προφίλ της υπερδύναμης σηκώνοντας το ανάστημα της όλο και πιο συχνά στις ΗΠΑ.Στο εσωτερικό, παρά τα όποια συνταγματικά κωλύματα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού. Μάλιστα, το κόμμα του προέδρου, η Ενωμένη Ρωσία αναμένεται να σαρώσει στις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, το 2007 είναι και η χρονιά των κομμουνιστών, οι οποίοι μετά από 16 χρόνια σταθερής πτωτικής πορείας, αναμένεται να παρουσιάσουν ουσιαστική και σημαντική αύξηση στο ποσοστό τους: είναι το μόνο κόμμα, εκτός από την Ενωμένη Ρωσία, που φαίνεται να έχει εξασφαλίσει την παρουσία του στη Δούμα.

Ο συμβολισμός της 7ης Νοεμβρίου

Εν όψει λοιπόν των εκλογών της 2ας Δεκεμβρίου, η επέτειος της 7ης Νοεμβρίου απέκτησε έναν ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα, τόσο για τους κομμουνιστές, όσο και για το Ρώσο πρόεδρο.

Καταρχήν, κατά την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης, η 7η Νοεμβρίου γιορταζόταν με μεγάλες στρατιωτικές παρελάσεις στην Κόκκινη Πλατεία και με μαζικές πορείες. Μετά την πτώση του κομμουνισμού η εθνική εορτή μετονομάστηκε και υποβαθμίστηκε. Ωστόσο, οι Ρώσοι κομμουνιστές συνέχιζαν να γιορτάζουν την επέτειο, με αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

(http://sup.kathimerini.gr/kathnews/photos/07-11-07/07-11-07_211163_61.jpg)

Το 2005, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατήργησε την 7η Νοεμβρίου και την αντικατέστησε με μία νέα εθνική εορτή στις 4 Νοεμβρίου (Ημέρα Εθνικής Ενότητας - ημερομηνία παράδοσης των Πολωνών το 1613).

Παρόλα αυτά οι εναπομείναντες Ρώσοι κομμουνιστές με ανανεωμένο το ηθικό τους, γιόρτασαν την 90η επέτειο της Επανάστασης των Μπολσεβίκων, με μία πορεία 25.000 οπαδών τους στο κέντρο της Μόσχας και με εκδηλώσεις γύρω από την Κόκκινη Πλατεία, στις οποίες συμμετείχαν κομμουνιστικά κόμματα απ' όλο τον κόσμο. Από τις εκδηλώσεις των κομμουνιστικών κομμάτων δεν θα μπορούσε να λείπει και η κατάθεση στεφάνου στο Μαυσωλείο του Λένιν.

(http://sup.kathimerini.gr/kathnews/photos/07-11-07/07-11-07_211163_101.jpg)

Από την άλλη πλευρά, ο δήμαρχος της Μόσχας, Γιούρι Λούζκοβ, πραγματοποίησε την Τετάρτη τη δική του στρατιωτική πορεία στην Κόκκινη Πλατεία. Η δική του παρέλαση όμως, δεν έγινε με αφορμή την επέτειο της Σοβιετικής Επανάστασης, αλλά σε ανάμνηση της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης που πραγματοποίησαν, στις 7 Νοεμβρίου του1941, οι Σοβιετικοί στρατιώτες (οι οποίοι κατευθύνονταν στην πρώτη γραμμή του μετώπου προκειμένου να πολεμήσουν τους Ναζί, που είχαν φτάσει στα προάστια της Μόσχας).

Μάλιστα, ο ίδιος ο Πούτιν άδραξε την ευκαιρία για να προσεγγίσει τους παλαίμαχους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. «Σήμερα, στην επέτειο της ιστορικής παρέλασης στην Κόκκινη Πλατεία, τιμούμε εκείνους που πολέμησαν για την τιμή και την ανεξαρτησία της μητέρας πατρίδας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος από την τηλεόραση.

Την ίδια στιγμή ενώ ο Πούτιν προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από τον Λένιν, οι επικριτές του τον κατηγορούν πως προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κυρίαρχο κόμμα, μιμούμενος στοιχεία του σοβιετικού παρελθόντος και πως με τον εκλογικό νόμο, προσπαθεί ν' αποκλείσει οποιαδήποτε σοβαρή παρουσία της αντιπολίτευσης στη Δούμα.

Νέα Ρωσία σοβιετικού τύπου

(http://sup.kathimerini.gr/kathnews/photos/07-11-07/07-11-07_211163_141.jpg)

Ο Ρώσος πρόεδρος, όμως φαίνεται ότι πράττει στην πολιτική όσα αφουγκράζεται από την κοινή γνώμη. Ο μονοκομματισμός ή καλύτερα η κυριαρχία ενός κόμματος υπό την ηγεσία ενός ισχυρού ηγέτη, φαίνεται ότι είναι εκείνο που επιζητούν οι Ρώσοι.

Επιπλέον, η κοινή γνώμη φαίνεται ότι νιώθει νοσταλγία για τη σοβιετική περίοδο, καθώς σε πρόσφατη δημοσκόπηση το 40% των ερωτηθέντων συνεχίζει να πιστεύει ότι η Επανάσταση του 1917 ήταν θετική για τη Ρωσία. Επιπλέον, το 35% των Ρώσων δηλώνει ότι δεν θα είχε πρόβλημα σε ενδεχόμενη επιστροφή του σοβιετικού συστήματος, αν και το 44% τάσσεται κατά ενός τέτοιου ενδεχόμενου.

Αν και η δημοσκόπηση αυτή δεν μεταφράζεται σε στήριξη προς τον Πούτιν και την Ενωμένη Ρωσία, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η παράταξη του Ρώσου προέδρου είναι ο φυσικός διάδοχος του κομμουνιστικού κόμματος. Τέλος, ένας στους τέσσερις Ρώσους πολίτες θεωρεί πως το σημερινό πολιτικό σύστημα «μοιάζει όλο και περισσότερο» με το σοβιετικό.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 7/11 (http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_28_07/11/2007_211163)