THMMY.gr

Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία => Φοιτητής στο τμήμα ΗΜΜΥ => Topic started by: pandora on October 25, 2007, 02:18:13 am



Title: Το καυτό θέμα του ν+3
Post by: pandora on October 25, 2007, 02:18:13 am
Ένα ωραίο πρωινό του Σεπτέμβρη, όταν πρωτογράφτηκα στη σχολή, κάποια παιδιά από μεγαλύτερα έτη μου μίλησαν γι'αυτό το περίφημο περιοριστικό μέτρο του ν+3. Έκτοτε, τα χρόνια πέρασαν, ο αριθμός των χρεωστουμένων μεγάλωσε και το ν+3 με έκανε πολλές φορές να στέκομαι με μετέωρο το στυλο μπροστά στη δήλωση προσπαθώντας να "αποκλείσω" κάποια μαθήματα.

Φίλε αναγνώστη δεν είμαι παράδειγμα προς μίμηση φοιτητή. Παράδειγμα προς αποφυγή, ναι, από τα φωτεινότερα ίσως. Το θέμα είναι ότι, όταν πρωτορώτησα για το ν+3, η απάντηση από τους "μεγαλύτερους" ήταν "ε, πολλά θα δείς σ'αυτή τη σχολή... εμείς είμαστε και καλά το Χάρβαρντ, οι επίλεκτοι. Πρέπει να είμαστε τέλειοι". Την ύπαρξη της λογικής αυτής διαπίστωσα πολλές φορές στο βλέμμα απορίας που είχαν αρκετοί καθηγητές με τους οποίους έτυχε να κάνω μάθημα αυτά τα 5 χρόνια της - αποτυχημένης  κατά τ'άλλα - ακαδημαϊκής μου πορείας, όταν ένα 60% (στην καλύτερη περίπτωση, για να μην πώ 80) των φοιτητών δεν καταλάβαινε αυτά που λένε και αυτά που γράφουν. Ήταν σαν να μας έλεγαν..." μα είναι δυνατόν? γιατί δεν καταλαβαίνετε? μα είναι απλό..."

Πολλοί από αυτούς, θυμάμαι, μας μίλησαν για την σχολή των πρώτων. Άλλοι για μία από τις καλύτερες σχολές. Άλλοι για τα καλύτερα μυαλά της Ελλάδας, άλλοι για σχολή - πρότυπο, άλλοι για την Αμερική που πήγαν κτλ  :D Πού ακριβώς υπάρχει αυτό το χάσμα μεταξύ του "Χάρβαρντ" και της πραγματικότητας, και τί έφταιξε ακριβώς ούτε εγώ κατάφερα να το καταλάβω τόσα χρόνια... Το 99% των ανθρώπων που ξέρω και φοιτούν σε αυτή τη σχολή, έχουν έστω και μία φορά, έστω και σε ένα έτος, αφήσει μαθήματα από το προηγούμενο έτος. Για να μην αναφερθώ στο γεγονός ότι ο Σεπτέμβρης στους ηλεκτρολόγους είναι ο πιό γεμάτος μήνας. :D

"Κοίτα, πάς την πρώτη φορά διερευνητικά να καταλάβεις τί παίζει και την δεύτερη το περνάς".
Αυτή είναι η συχνή περιγραφή της πραγματικότητας από πολλούς συναδέλφους - είναι η γλώσσα της πιάτσας, είναι μια πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια διαμορφωμένη την οποία αρνούμαστε να δούμε σαν τα γυαλιά που είναι μπροστά στη μύτη μας και δεν βλέπουμε ότι τα φοράμε. Ακόμα και οι καλύτεροι φοιτητές, που δεν χάνουν μάθημα για μάθημα, που διαβάζουν μέσα στο εξάμηνο, που δεν είναι βλάκες και μια χαρά μυαλό έχουν και αντίληψη, και μια χαρά IQ, αντιμετωπίζουν πολλές φορές πρόβλημα... τους ακούς να λένε "μα, ίσως να μην το κατάλαβα το μάθημα, κι έχω λιώσει στο διάβασμα" κτλ κτλ. ή το περίφημο "οι απαντήσεις στα θέματα/ τα θέματα ήταν "εκτός λογικής" του μαθήματος".... Και ποιός δεν τα χει ακούσει αυτά... Εγω τουλάχιστον 5 χρόνια τα χω αποδεχτεί πλέον σαν κομμάτι της καθημερινότητάς μου.

Το να μπορείς να δηλώσεις παραπάνω από 10 μαθήματα δεν μπορώ πραγματικά να καταλάβω γιατί πρέπει να είναι κακό. Μπορεί να είναι μαθήματα που τα έχεις ήδη παρακολουθήσει/ διαβάσει, απλά για τους χ,y λόγους δεν κατάφερες να τα περάσεις. Είτε γιατί έπεφταν κοντά με άλλο μάθημα που είχε προτεραιότητα, είτε γιατί δεν ήταν η μέρα σου στην τελική, είτε γιατί, το πιό συνηθισμένο, θέλεις μια επανάληψη για να μπείς στη λογική του μαθήματος. Στην τελική, αν πραγματικά θέλεις να δώσεις 13 μαθήματα, μπορείς να τα δώσεις. Σε αυτη την εξεταστική, ξέρω φοιτητή που περασε 13 και 14 μαθήματα. Γιατί να σου στερούν αυτή τη δυνατότητα? Ειδικά για τους φοιτητές που είναι κοντά στο πτυχίο είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορούν να τελειώσουν γρήγορα, για να δούν τι θα κάνουν με το μέλλον τους. Μεταπτυχιακά, δουλειές κτλ. Μπορεί για ένα εξάμηνο πχ να πάει η ζωή σου ένα χρόνο πίσω (μιλάω για τους καλούς φοιτητές, οι υπόλοιποι που δεν διαβάζαμε καλά να πάθουμε και μείναμε πίσω). Γιατί να μην μπορείς πχ σε τρείς εξεταστικές : Ιανουάριο/ Ιούνιο/ Σεπτέμβριο, να περάσεις 8+8+8 = 24 μαθήματα? Εγώ δεν το βρίσκω ακατόρθωτο για όποιον έχει υψηλούς στόχους και θέλει πραγματικά να το κάνει.

Αν το πρόβλημα είναι οι αίθουσες, και πώς θα χωρέσουν οι παραπάνω φοιτητές αν αλλάξει το ν+3, μα ούτε τώρα χωράμε αν δεν κάνω λάθος. Τις προάλλες στο μάθημα ΕΕΤ ΙΙ  μόνο από τα παράθυρα δεν κρεμιόταν ο κόσμος (πράγμα που στα πρώτα έτη γίνεται και αυτό). Άλλωστε, θα πάρει υποτίθεται, πχ ν+5 μαθήματα, τα οποία 5 τα έχεις ήδη παρακολουθήσει. Οπότε δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Το πρόβλημα είναι μήπως τα εργαστήρια? Οκ. Έστω ότι δηλώνεις, πχ στο χειμερινό εξάμηνο 14 μαθήματα εκ των οποίων τα 6 έχουν εργαστήρια. Είναι λογικό κ επόμενο ότι δεν θα προλαβαίνεις να τα παρακολουθείς όλα. Άρα κάποια θα αφήσεις, γιατί πχ ενδεχομένως θα συμπίπτουν οι ώρες του ενός εργαστηρίου με το άλλο. Άρα θα αναγκαστείς να δηλώσεις λιγοτερα εργαστήρια και στη θέση τους άλλα μαθήματα χωρίς εργαστήριο.

Το πρόβλημα είναι η Σούλα?Οκ. Ας υποθέσουμε ότι είναι η Σούλα. Η Σούλα έχει υπολογιστή ο οποίος αν δεν κάνω λάθος χωράει πάρα μα πάρα πολλά δεδομένα. Οπότε μόνο τα νεύρα της θα επηρεαστουν λιγάκι παραπάνω, τα οποία της τα σπάμε ήδη  :P

Το ν+3 απ' ότι μπορεί το φτωχό μου μυαλό να καταλάβει φτιάχτηκε για ένα σκοπό. Για να δώσει στη δυνατότητα στους φοιτητές να δώσουν και τα 6 (το πολύ  ;D) μαθηματάκια που χρωστάνε από το προηγούμενο έτος. Αυτοί οι φοιτητές όμως είναι οι λιγότεροι γενικά. Υπάρχει εδώ μια πραγματικότητα που δεν τη βλέπουμε / δεν θέλουμε να τη δούμε?

Εγώ αυτούς που ξέρω (δηλ. την αδερφή μου και άλλους 5 το πολύ) που χρωστάνε λιγότερα από 6 μαθήματα από το προηγούμενο έτος, ξέρω ότι είναι άτομα που έχουν μέσο όρο γύρω στο 8 στα περασμένα μαθήματα, δλδ είναι καθαρά χρονικό το ζήτημα το ότι δεν τα περνάνε.

Και η ερώτηση μου είναι λοιπόν : Για ποιό λόγο να μην καταργηθεί το ν+3?





Title: Re: Το καυτό θέμα του ν+3
Post by: tolos on October 25, 2007, 08:22:18 am

Το πρόβλημα είναι μήπως τα εργαστήρια? Οκ. Έστω ότι δηλώνεις, πχ στο χειμερινό εξάμηνο 14 μαθήματα εκ των οποίων τα 6 έχουν εργαστήρια. Είναι λογικό κ επόμενο ότι δεν θα προλαβαίνεις να τα παρακολουθείς όλα. Άρα κάποια θα αφήσεις, γιατί πχ ενδεχομένως θα συμπίπτουν οι ώρες του ενός εργαστηρίου με το άλλο. Άρα θα αναγκαστείς να δηλώσεις λιγοτερα εργαστήρια και στη θέση τους άλλα μαθήματα χωρίς εργαστήριο.


  Αυτη η αναλυση πιστευω οτι ειναι επιφανειακη. Υπαρχει το ενδεχομενο να μην τα παρακολουθησεις τα εργαστηρια, αλλα θα τα εχεις δηλωσει ολα και το προγραμμα αυτων θα βγει με εσενα μεσα. Δηλαδη μπορει να βγαινει προγραμμα εργαστηριων για Χ ομαδες κ τελικα αυτες που το παρακολουθουν να ειναι πολυ λιγοτερες.
  Γενικα εγω δεν εχω καταληξει σε ενα τελικο συμπερασμα για αυτον τον περιορισμο. Απο τη μια μας ωθει να διαβασουμε περισσοτερο, αρα να εμπεδωσουμε ενα μαθημα, αρα να προσεγγισουμε το μοντελο του επιστημονα που τουλαχιστον εγω θελω να φτανουμε ολοι οι αποφοιτοι απο εδω μεσα. Απο την αλλη ομως ειναι ελαττωματικο ακριβως επειδη ειναι "καταναγκαστικο" και σιγουρα δεν εχει θετικα αποτελεσματα σε ολες τις περιπτωσεις.
  Το σιγουρο συμπερασμα που εχω φτασει ειναι οτι δεν αξιζουμε την ελευθερια που μας παρεχεται (οσον αφορα
το επιπεδο των σπουδων μας παντα)


Title: Re: Το καυτό θέμα του ν+3
Post by: gpap on October 25, 2007, 09:06:09 am
Ο περιορισμός μπαίνει στην ικανότητα εξέτασης του ... πλήθους.

Οι παρακολουθήσεις ακολουθούν κατά βάση τη φυσική ροή των φοιτητών κατά έτος (400 παλιά, 300 τώρα). Οι αυξομειώσεις των παλιών αντυισταθμίζονται από τις απουσίες των νέων.

Αλλά οι φοβερές και τρομερές εξετάσεις ... είναι άλλο φρούτο.
Ενδεικτικά να σου αναφέρω ότι στις ΕΕΤ δικαίωμα εξέτασης έχουν γύρω στα 600 άτομα (με το ν+3 και αναλογία επιτυχόντων προς αποτυχόντες καλύτερη του 50% υπέρ των πρώτων). Φαντάζομαι ότι οι αντίστοιχοι αριθμοί για άλλα μαθήματα του κορμού θα ξεπερνούν ίσως τα 1000 άτομα. Στην τελευταία εξέταση, με δυο ομάδες θεμάτων, προσέλευση κάτω από το 50%, με το ν+3 στις δηλώσεις, πιάσαμε όλη την πτέρυγα και διώξαμε και καμμιά 10ριά ... φίλους (που επειδή ήταν φίλοι, ξέραμε ότι ήταν... αδιάβαστοι ;)).

Τι θα γίνει αν ο αριθμός αυτός διπλασιαστεί? Θα κάνουμε εξετάσεις σε ... βάρδιες? (στα Κυκλώματα νομίζω ότι γίνονται ήδη). Μα εάν συζητιέται κατά πόσο τα θέματα Α είναι ισότιμα με τα Β τί πρόκειται να γίνει εάν προστεθούν τα Γ ή τα ...ΧΥΩ την επόμενη μέρα ή την επόμενη ... εβδομάδα. Και ποιοί θα δίνουν πρώτοι και ποιοί ..τελευταίοι? Επειδή σε λένε Ααβόρα θα πρέπει να ..τρως στη μάπα πρώτος την εξεταστική μέχρι το πτυχίο, ενώ ο φίλος σου ο Ωρολογάς θα παίρνει ζεστά ζεστά τα ...SOS?

Τελικά, το ν+3 για μένα λειτουργεί απλά σαν ένα μέτρο αυτοελέγχου της υπερεκτίμησης των δυνατοτήτων ή και σαν μέτρο αποτροπής της (κακής και καταστροφικής λειτουργικά) λογικής του ...'πάμε να δούμε τι ..παίζει'. Και επειδή τίποτε...δεν παίζει, πιστεύω ότι ενδεχόμενη συζήτηση για οποιαδήποτε αλλαγή ενός τέτοιου συστήματος θα πρέπει να συνοδεύεται και από αντίστοιχες προτάσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων σαν αυτά που ανέφερα πιο πάνω.

Και μια τελευταία παρατήρηση.

Είναι προφανές, από την πάραπάνω περιγραφή, ότι μάλλον δεν είμαι της ... Harvard αντίληψης. Κάθε άλλο, μάλιστα. Πιστεύω ότι θα είμασταν πολύ καλύτεροι από οποιοδήποτε Harvard εάν είχαμε τη δυνατότητα και τους πόρους να λειτουργήσουμε όπως αυτοί. Αλλά δυστυχώς δεν την έχουμε. Επίσης πιστεύω ότι το Τμήμα μας είναι ένα από τα πιο ...ζόρικα ΤΗΜΜΥ στην Ελλάδα (χωρίς να διστάζω να πω ότι ίσως είναι και το πιο ζόρικο) για λόγους...... εθιμικούς. Και αυτό είναι ένα ρεαλιστικό μέτρο σύγκρισης.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να συζητήσουμε για άλλες ρυθμίσεις. Ρυθμίσεις που να ουσιαστικοποιούν την εκπαιδευτική διαδικασία, όχι σε βάρος της ποιότητας και σε όφελος της ποσότητας. Ρυθμίσεις που θα αίρουν ενδεχομενους δυσλειτουργικούς περιορισμούς που επιβάλλουν μια στείρα αντίληψη τεχνητής εντατικοποίησης. Ρυθμίσεις όμως που θα μπορούν να υλοποιηθούν στις δοσμένες συνθήκες του Τμήματος. Κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες (αλλά και  πολύ πρωτόλειες) προτάσεις έχουν κατέβει ήδη από τους φοιτητές. Ας ανοίξει ένας διάλογος πάνω σε αυτές και βλέπουμε που θα μας πάει. Δικές σας είναι οι προτάσεις, βάλτε τες σε συζήτηση. Όχι όμως στη ΓΣ του Τμήματος. Αλλά στην αίθουσα την 5, κάποιο βράδυ, κάποιο Σάββατο ή κάποια Κυριακή (ή στις 17Ν για να τιμήσουμε πραγματικά αγωνιστικά την επέτειο).

Εγώ, σε έναν τέτοιο διάλογο, δηλώνω παρών  ;)

Γρηγόρης Παπαγιάννης
 


Title: Re: Το καυτό θέμα του ν+3
Post by: Godhatesusall on October 25, 2007, 09:58:50 am

Οι παρακολουθήσεις ακολουθούν κατά βάση τη φυσική ροή των φοιτητών κατά έτος (400 παλιά, 300 τώρα). Οι αυξομειώσεις των παλιών αντυισταθμίζονται από τις απουσίες των νέων.

Τι θα γίνει αν ο αριθμός αυτός διπλασιαστεί? Θα κάνουμε εξετάσεις σε ... βάρδιες? (στα Κυκλώματα νομίζω ότι γίνονται ήδη). Μα εάν συζητιέται κατά πόσο τα θέματα Α είναι ισότιμα με τα Β τί πρόκειται να γίνει εάν προστεθούν τα Γ ή τα ...ΧΥΩ την επόμενη μέρα ή την επόμενη ... εβδομάδα. Και ποιοί θα δίνουν πρώτοι και ποιοί ..τελευταίοι? Επειδή σε λένε Ααβόρα θα πρέπει να ..τρως στη μάπα πρώτος την εξεταστική μέχρι το πτυχίο, ενώ ο φίλος σου ο Ωρολογάς θα παίρνει ζεστά ζεστά τα ...SOS?

Με όλο τον σεβασμό κ. παπαγίαννη,εγώ πιστεύω ότι κατα ένα μεγάλο μέρος λόγο δεν είναι οι φοιτητές που δεν διαβαζουν και δεν περνούν τα μαθήματα,αλλά η ελιτίστικη άποψη ορισμένων συναδέλφων σας που για ένα λάθος του στυλ 1+1=3 κόβουν ολόσωστη άσκηση(hint:εξετάστε γιατι κυκλώματα Ι το χροστάνε μέχρι και από τον γαλαξία της ανδρομέδας).Βέβαια δεν διαφωνώ ότι οι βάρδιες είναι και το καλύτερο πράμα αλλά στην τελική.....το ίδιο "αδικημένος" θα πρεπε να αισθάνεται ενας πρωτοετής που πέρασε πχ τις διαφορικές με 5,ενώ περσι τις γράψανε με την μισή ύλη και πέρασε πολύ κοσμάκης.....Οπότε προσωπικά,καταλήγω στο συμπέρασμα ότι πρέπει να παραβλέπουμε τις τυχόν διαφορές στην δυσκολία των θεμάτων(εκτός και αν ειναι καραμπινάτες βέβαια) αφού είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρχουν 2 κύκλοι θεμάτων με την ίδια δυσκολία και με διαφορετικές όμως ασκήσεις.(και όταν λέω διαφορετικές ενοώ διαφορετικές...όχι απλώς μια αλλαγή αριθμών και έτοιμα τα θέματα φασόν)



Τελικά, το ν+3 για μένα λειτουργεί απλά σαν ένα μέτρο αυτοελέγχου της υπερεκτίμησης των δυνατοτήτων ή και σαν μέτρο αποτροπής της (κακής και καταστροφικής λειτουργικά) λογικής του ...'πάμε να δούμε τι ..παίζει'. Και επειδή τίποτε...δεν παίζει, πιστεύω ότι ενδεχόμενη συζήτηση για οποιαδήποτε αλλαγή ενός τέτοιου συστήματος θα πρέπει να συνοδεύεται και από αντίστοιχες προτάσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων σαν αυτά που ανέφερα πιο πάνω.

Το πρόβλημα που αναφέρατε πιο πάνω είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον τρόπο διόρθωσης.....όταν στην περσινή διπλή εξεταστική στα κυκλώματα Ι ένα φιλαράκι μου στην 1η έγραψε 1 και στην 2η 10(φανταστείτε τι...."λάθη' του στυλ 1+1=3 έκανε).Έτσι,λογικό δεν είναι να πάει ο καθένας μας να δώσει ένα μάθημα που λίγο το έχει εμπεδώσει στο φλού??(λέει μπας και το περάσω).Αφού εδώ ανθρωποι που διαβάζουν και ξέρω ότι κατανοούν το μάθημα πάνε και γραφουν κάτι 6....Μετά από αυτό πως περιμένετε λογική-ώριμη αντίδραση από τους φοιτητές???



Title: Re: Το καυτό θέμα του ν+3
Post by: gpap on October 25, 2007, 10:07:11 am
Μα φίλε μου αυτό που περιγράφεις είναι ακριβώς η παθογένεια του συστήματος. Και εδώ είναι που χρειάζεται ουσιαστική παρέμβαση. Όχι ασπιρίνες του τύπου 'κάνουμε το ν+3 να είναι ν+4' και συνεχίζει ο χαβάς.

Και, πίστεψέ με, σε τέτοιες περιπτώσεις οι ευθύνες είναι ..αμφίπλευρες.

Πάντα

Γιατί οι 'περίεργες' καταστάσεις πολλές φορές ψιλοβολεύουν ... όλους μας  ;)

ΓΠ


Title: Re: Το καυτό θέμα του ν+3
Post by: Johnny English on October 25, 2007, 13:39:29 pm
Εισαγωγικά:

Ούτε εγώ υπήρξα υπόδειγμα φοιτητή. Ξεκίνησα... "χαλαρά" στο πρώτο έτος και χρωστούσα ήδη 6. Στο 2ο άρχισα να διαβάζω και να παρακολουθώ, αλλά λόγω κενών και περιέργων καταστάσεων στη σχολή (πολλά χαμένα μαθήματα αναπληρωμένα συμπιεσμένα στο τέλος) μου έμειναν άλλα 6. Τέλειωσα το 2ο με 12 χρωστούμενα. Τέλειωσα το 5ο με 13.

Κυρίως θέμα:

Το ν + 3 δεν υπήρξε για μένα ποτέ περιορισμός για το πόσα θα δώσω. Μάλλον ανήκω στους φοιτητές για τους οποίους μετρήθηκε το νούμερο αφού "δε μπορώ" να περάσω πάνω από 6 - 7 μαθήματα σε μία εξεταστική. Ούτε με απέτρεψε να πάω, σε πολύ λίγα μαθήματα ομολογώ, τουρίστας για να δω "τί παίζει".

Αυτό που με απέτρεψε ουσιαστικά να κάνω, ήταν να δώσω αυτά τα μαθήματα που με "βόλευαν". Τα χρωστούμενα ως γνωστόν, πολλές φορές συμπίπτουν χρονικά με τα τρέχοντα μαθήματα (ή και μεταξύ τους εφόσον είναι διαφορετικών ετών). Αν είχα την πολυτέλεια να ξέρω εκ των προτέρων το πρόγραμμα των εξετάσεων, δε θα υπήρχε πρόβλημα. Όμως στην πράξη, δήλωνα 3 + 3 χρωστούμενα, τα οποία χρονικά πέφταν πάνω σε άλλα μαθήματα και εκ των πραγμάτων ακυρώνονταν..

Το άλλο πρόβλημα, ήταν η ανισοκατανομή των μαθημάτων σε χειμερινά - θερινά. Ειδικά με τις μετακινήσεις που έγιναν λόγω ΝΠΣ, ήρθαν τα πάνω κάτω.. Το ν + 3 είναι περιορισμός που δε σου επιτρέπει να μοιράσεις τα μαθήματα κατάλληλα. Ήδη από το 1ο έτος είναι πιθανό να έχεις περάσει όλα τα χειμερινά και να χρωστάς 5 θερινά.. (λίγο η ζέστη, λίγο οι καφέδες... οι νέες παρέες... ξέρετε ;))

Εν ολίγης, θεωρώ ότι ο περιορισμός αυτός, ουσιαστικά αναγκάζει έναν φοιτητή να φορτωθεί όσα μαθήματα έχει αφήσει από κάποια "κακή περίοδο" στη σχολή... στο τέλος της. Δημιουργεί μία τεχνητή εντατικοποίηση (όπως είπε και ο gpap), με την οποία πρέπει για να τελειώσεις σε 5 χρόνια, να μην έχεις κάνει κανένα "κακό εξάμηνο" ή να "σκοτώνεσαι" στη δουλειά σε όλα τα υπόλοιπα εφόσον το έκανες.

Το πρακτικό πρόβλημα που περιγράφει ο gpap, νομίζω καταρρίπτεται στην πράξη. Στις εξετάσεις του πεδίου Ι φέτος για παράδειγμα, συμμετείχαν 230 άτομα από τους 850 που είχαν δηλώσει. Αν δεν υπήρχε το ν + 3, μπορεί να το δήλωναν 1500... λογικά στις εξετάσεις θα ήταν περίπου 280.. Όσα και να δηλώσεις, δε θα είσαι σε περισσότερα από 8 με 9 μαθήματα σε μία εξεταστική.. Κι αν ήταν περισσότεροι.. θα έλειπαν από κάπου αλλού.

Εφόσον δηλώνετε κώλυμα στην κατάργηση του ν + 3, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, πιστεύω ότι η μετατροπή του σε ν + 5, ή πολύ καλύτερα, σε ν1 + ν2 + 10, δε θα ήταν απλώς ασπιρίνη. Θα ήταν μεγάλη υπόθεση για πάρα πολλούς φοιτητές. Άλλωστε ο φετινός Σεπτέμβρης που είχαν οι περισσότεροι 13 και 14 μαθήματα (χωρίς τα χρωστούμενα) να δώσουν σε μία εξεταστική, είναι το καλύτερο παράδειγμα ότι 10 χρωστούμενα είναι ένας ρεαλιστικότατος αριθμός μαθημάτων (με λίγη επιπλέον προσπάθεια) για μία εξεταστική Σεπτεμβρίου. Εκτός φυσικά αν θεωρείτε ότι δεν είναι ρεαλιστικός ο αριθμός ν για τις εξεταστικές του Γενάρη και του Ιούνη..

Εν κατακλείδι, θεωρώ ότι πρέπει να ανοίξει αυτός ο διάλογος (όπως κι άλλοι), χωρίς να συμμετάσχουν σε αυτόν "καμαράκια και βραστήρες" (μεταφορικά), προς όφελος πάντα της ποιότητας της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και της πλήρους αξιοποίησης των δυνατοτήτων των φοιτητών του τμήματος που ίσως σήμερα με κάποιο τρόπο να φρενάρονται και να περιορίζονται.


Title: Re: Το καυτό θέμα του ν+3
Post by: chggr005 on October 25, 2007, 15:26:22 pm
Αν είχα την πολυτέλεια να ξέρω εκ των προτέρων το πρόγραμμα των εξετάσεων, δε θα υπήρχε πρόβλημα. Όμως στην πράξη, δήλωνα 3 + 3 χρωστούμενα, τα οποία χρονικά πέφταν πάνω σε άλλα μαθήματα και εκ των πραγμάτων ακυρώνονταν..

Εγώ θα ήθελα να μείνω σε αυτό το σημείο της παρέμβασης του Juan.

Νομίζω πως αυτό τουλάχιστον το αίτημα, δηλαδή ο σχηματισμός και η γνωστοποίηση του προγράμματος της εξεταστικής κατά την αρχή του κάθε εξαμήνου, είναι ένα αρκετά δίκαιο και εύκολα υλοποιήσιμο αίτημα.

Το μόνο πρόβλημα που μπορώ να φανταστώ είναι η επιτροπή που συντάσσει το πρόγραμμα των εξετάσεων να μην ξέρει τον ακριβή αριθμό των ατόμων που θα δηλώσουν το μάθημα ούτως ώστε να το τοποθετήσει κατάλληλα μέσα στο πρόγραμμα. Παρόλα αυτά όμως, στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει μία πρόβλεψη του αριθμού αυτού βάσει των δηλώσεων προηγούμενων ετών, δεδομένου ότι σε γενικές γραμμές ο αριθμός των ατόμων που δηλώνει κάποιο μάθημα ανά χρονιά παραμένει σχετικά σταθερός.

Αν θυμάμαι καλά, παλιότερα είχε γίνει μία προσπάθεια σταθεροποίησης των προγραμμάτων των εξετάσεων Φεβρουαρίου, Ιουνίου και Σεπτεμβρίου. Αυτό νομίζω πως είναι και το καλύτερο: Να ξέρει δηλαδή ο πρωτοετής φοιτητής εξαρχής ότι όταν φτάσει στο έκτο εξάμηνο θα έχει το εξής πρόγραμμα.


Title: Re: Το καυτό θέμα του ν+3
Post by: pandora on October 25, 2007, 17:25:43 pm

Το πρόβλημα είναι μήπως τα εργαστήρια? Οκ. Έστω ότι δηλώνεις, πχ στο χειμερινό εξάμηνο 14 μαθήματα εκ των οποίων τα 6 έχουν εργαστήρια. Είναι λογικό κ επόμενο ότι δεν θα προλαβαίνεις να τα παρακολουθείς όλα. Άρα κάποια θα αφήσεις, γιατί πχ ενδεχομένως θα συμπίπτουν οι ώρες του ενός εργαστηρίου με το άλλο. Άρα θα αναγκαστείς να δηλώσεις λιγοτερα εργαστήρια και στη θέση τους άλλα μαθήματα χωρίς εργαστήριο.


  Αυτη η αναλυση πιστευω οτι ειναι επιφανειακη. Υπαρχει το ενδεχομενο να μην τα παρακολουθησεις τα εργαστηρια, αλλα θα τα εχεις δηλωσει ολα και το προγραμμα αυτων θα βγει με εσενα μεσα. Δηλαδη μπορει να βγαινει προγραμμα εργαστηριων για Χ ομαδες κ τελικα αυτες που το παρακολουθουν να ειναι πολυ λιγοτερες.

Ναι, η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι θέμα. Μπορεί να ξεπεραστεί όμως με ένα άλλο περιοριστικό μέτρο αν καταργηθεί το ν+3 ή αν αλλάξει. Τόσες και τόσες... αλχημείες γίνονται δεν θα κολλήσουμε εδώ τώρα. Μπορεί να λυθεί με ένα "περιοριστικό μέτρό" που θα σου απαγορεύει να πάρεις στη δήλωση μαθημάτων σου πάνω από πχ 4 εργαστήρια.  Να μην ξεχνάμε άλλωστε τη φετινή αλχημεία με το εργαστήριο ηλεκτρονικής ΙΙ. Είναι σχεδόν σιγουρο ότι αν το κάνουν ξανά και οι παλιοί,πρό του έτους 2003-2004, δεν θα χωράνε ούτε στο πρόγραμμα του εργαστηρίου ούτε ίσως στο ίδιο το εργαστήριο. :P


  Το σιγουρο συμπερασμα που εχω φτασει ειναι οτι δεν αξιζουμε την ελευθερια που μας παρεχεται (οσον αφορα
το επιπεδο των σπουδων μας παντα)

Συμφωνώ. Δυστυχώς η συνειδητοποίηση του φοιτητή για το πού πατά και πού βαδίζει αργεί λιγο να έρθει (μετά το 1ο-2ο έτος συνήθως). Αλλά δεν πρέπει να ωριμάσουμε κάποτε? Ίσως αν τρώγαμε μόνοι μας τα μούτρα μας να μπορούσαμε να αντιληφθούμε καλύτερα τί κάνουμε λάθος, να μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα την αυτο - οργάνωσή μας και να προγραμματίσουμε καλύτερα το χρόνο και τα μαθήματά μας, ίσως και πιό συνειδητοποιημένα,  γιατί θα αναλαμβάναμε τις ευθύνες μας και δεν θα τις ρίχναμε ως συνήθως στους "κακούς καθηγητές" που μας βάζουν περιοριστικά μέτρα. Αυτό το "χάπι" θα τελείωνε πλέον και θα έπρεπε να βρούμε το δρόμο μας. Χωρίς "μπαμπά".


Title: Re: Το καυτό θέμα του ν+3
Post by: pandora on October 25, 2007, 17:54:53 pm

Αλλά οι φοβερές και τρομερές εξετάσεις ... είναι άλλο φρούτο.

Τι θα γίνει αν ο αριθμός αυτός διπλασιαστεί? Θα κάνουμε εξετάσεις σε ... βάρδιες? (στα Κυκλώματα νομίζω ότι γίνονται ήδη). Μα εάν συζητιέται κατά πόσο τα θέματα Α είναι ισότιμα με τα Β τί πρόκειται να γίνει εάν προστεθούν τα Γ ή τα ...ΧΥΩ την επόμενη μέρα ή την επόμενη ... εβδομάδα. Και ποιοί θα δίνουν πρώτοι και ποιοί ..τελευταίοι? Επειδή σε λένε Ααβόρα θα πρέπει να ..τρως στη μάπα πρώτος την εξεταστική μέχρι το πτυχίο, ενώ ο φίλος σου ο Ωρολογάς θα παίρνει ζεστά ζεστά τα ...SOS?
 

Όπως πολύ σωστά αναφέρατε αυτό είναι ένα πρόβλημα που υφίσταται ήδη και είναι αρκετά τραγελαφικό από μόνο του. Στα Κυκλώματα ΙΙ, σε αυτή την εξεταστική, έγινε ένα παρόμοιο περιστατικό. Όσοι γράψαμε στον 2ο κύκλο είχαμε ήδη δεί κάποια θέματα στους διαδρόμους από αυτούς που έγραψαν στις 8μισυ. Τό ένα θέμα μάλιστα που γράψαμε κι εμείς - αναφερομαι στο θέμα του τελεστικού ενισχυτή - ήταν πολύ παρόμοιο αν όχι ίδιο με αυτό του προηγούμενου κύκλου. Το θέμα το είχαμε δεί από τους προηγούμενους, παρόλα αυτά ό,τι και να κάνεις και όσο και να ψάξεις στο βιβλίο αν δεν έχεις διαβάσει, και κυρίως αν δεν έχεις κατανοήσει τα όσα διάβασες, και δεν έχεις εντρυφήσει αρκετά πάνω στο μάθημα, τα sos από τους προηγούμενους δεν πρόκειται να σε σώσουν. Το συγκεκριμένο θέμα αν είχε πέσει την προηγούμενη φορά που έδινα κυκλώματα, ακόμη και να το ήξερα από πρίν, επειδή είχα λύσει σχετικά λίγες ασκήσεις σε τελεστικό, δεν υπήρχε περίπτωση να το λύσω - μάλλον ούτε να γραψω έστω μία γραμμή. Δεν με έσωζαν δηλάδή με τίποτα τα θέματα ακόμη κι αν τα ήξερα. Ακόμη και τώρα που πήγα επαρκώς προετοιμασμένη, σκεφτόμουν πάνω απο το συγκεκριμένο θέμα μισή ώρα τουλάχιστον με το στυλό μετέωρο πρίν αρχίσω να γράφω.

Όσο για τα περίφημα SOS, μια μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών αυτής της σχολής διαβάζει με τα SOS (ντεμέκ σόσ  :D - τέλοσπάντων) του Α4. Και αυτό είναι μία πραγματικότητα  που συστηματικά αγνοούμε.Ένα παιδί που ήξερα (φαντάρος τώρα), πήρε πτυχίο στα 5 χρόνια με βαθμό πάνω από 7, και μάλιστα τηλεπικοινωνιακό τομέα (μπρρρ... ;D), μου είχε πεί την εξής ρήση :
"Κοίτα να δείς, το πράγμα στη σχολή είναι απλό. Τα θέματα είναι εύκολα αν είναι παρόμοια ή τέλοσπάντων της ίδιας λογικής με αυτά που έπεσαν πέρισυ ή πρόπερσι. Τα θέματα είναι δύσκολα αν δεν έχουν ξαναπέσει".
Άκουγοντας με δέος την δήλωση αυτή, έμεινα με ανοιχτό το στόμα.

Δεν περιμένεις ούτως ή άλλως την μέρα των εξετάσεων ή τις 3 τελευταίες μέρες για να μάθεις τα SOS, και στην πράξη οπως εξήγησα παραπάνω, άμα δεν εχεις διαβάσει, ή άμα δεν έχεις καταλάβει πώς λύνεις κάτι και γιατί το λύνεις έτσι, δεν θα σε σώσουν οι 3 μέρες, ούτε οι 2 ώρες. Με παπαγαλία αυτή η σχολή είναι σχεδόν ακατόρθωτο να βγεί.

Και κάτι άλλο : ο κ. Μάργαρης είχε πεί κάποτε τη φοβερή ατάκα :
"Άσε τους ρε Σοφία να αντιγράψουν. Νομίζεις ότι έτσι θα γράψουν καλύτερα? " ;D ;D

Λοιπόν πιστεύω ότι οι καθηγητές μπορείτε αν θέλετε να βάλετε θέματα που να καταρρίπτουν το μύθο των SOS. Έχετε αποδείξει επανειλημμένα και στην τελευταία εξεταστική και παλιότερα ότι "δεν υπάρχουν στεγανά"  ;D (κάτι σαν τη διαφήμιση της ΤΙΜ, "δεν υπάρχουν όρια" ;D)
Οπότε άμα θέλετε, μπορείτε  ;)
(για να μην παρεξηγηθώ, μιλάω απλώς για διαφορετικά θέματα και όχι για αυξημένη δυσκολία. Δηλ. θέματα περίπου ισοδύναμα σε δυσκολία αλλά διαφορετικά).



Είναι προφανές, από την πάραπάνω περιγραφή, ότι μάλλον δεν είμαι της ... Harvard αντίληψης. Κάθε άλλο, μάλιστα. Πιστεύω ότι θα είμασταν πολύ καλύτεροι από οποιοδήποτε Harvard εάν είχαμε τη δυνατότητα και τους πόρους να λειτουργήσουμε όπως αυτοί. Αλλά δυστυχώς δεν την έχουμε. Επίσης πιστεύω ότι το Τμήμα μας είναι ένα από τα πιο ...ζόρικα ΤΗΜΜΥ στην Ελλάδα (χωρίς να διστάζω να πω ότι ίσως είναι και το πιο ζόρικο) για λόγους...... εθιμικούς. Και αυτό είναι ένα ρεαλιστικό μέτρο σύγκρισης.


Αυτά τα έθιμα θα μας φάνε.  :D ;D
(σοβαρευομαι) Κύριε καθηγητά, όταν μίλησα για αντίληψη Χάρβαρντ είστε από τους τελευταιους που θα είχα στο μυαλό μου. Πολλοί συνάδελφοί σας όμως αντιλαμβάνονται διαφορετικά αυτό που περιγράφετε παραπάνω. Υπάρχει ένα παγιωμένο και "χρόνιο" χάσμα μεταξύ της έδρας τους και των φοιτητών τους. Από τη μία οι φοιτητές ντρέπονται να μιλήσουν, να ρωτήσουν κτλ, από την άλλη ο καθηγητής δεν αντιλαμβάνεται τί δεν καταλαβαίνουν ή γιατί δεν καταλαβαίνουν τα παιδιά και το χάσμα αυτό διαιωνίζεται, διατηρείται εις τους αιώνας των αιώνων (αμήν). Αυτό που κυρίως δεν καταλαβαίνουν κατά τη γνώμη μου είναι ότι το ελληνικό σχολείο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μας χάρισε αυτό το χάσμα σαν δωράκι για την αποφοίτησή μας. Δηλαδή μας άφησε ημιμαθείς, με κενά σε πράγματα που πιστεύετε πως θα ήταν αυτονόητο ότι έπρεπε να ξέρουμε. Μας άφησε κουτσούς, ανάπηρους, πώς το λένε, για να μην μπορούμε εύκολα να γίνουμε επιστήμονες. Ακόμη και εμάς που βγάλαμε 18μισυ και πάνω για να μπούμε σε αυτό το περίφημο... Harvard ;D που μπήκαμε.

Και αυτό δεν είναι θέμα υλικοτεχνικών υποδομών... ούτε της περίφημης υποχρηματοδότησης που τόσο ..."κράζουμε" και εσείς και εμείς.....


Θα μπορούσαμε λοιπόν να συζητήσουμε για άλλες ρυθμίσεις. Ρυθμίσεις που να ουσιαστικοποιούν την εκπαιδευτική διαδικασία, όχι σε βάρος της ποιότητας και σε όφελος της ποσότητας. Ρυθμίσεις που θα αίρουν ενδεχομενους δυσλειτουργικούς περιορισμούς που επιβάλλουν μια στείρα αντίληψη τεχνητής εντατικοποίησης. Ρυθμίσεις όμως που θα μπορούν να υλοποιηθούν στις δοσμένες συνθήκες του Τμήματος. Κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες (αλλά και  πολύ πρωτόλειες) προτάσεις έχουν κατέβει ήδη από τους φοιτητές. Ας ανοίξει ένας διάλογος πάνω σε αυτές και βλέπουμε που θα μας πάει. Δικές σας είναι οι προτάσεις, βάλτε τες σε συζήτηση. Όχι όμως στη ΓΣ του Τμήματος. Αλλά στην αίθουσα την 5, κάποιο βράδυ, κάποιο Σάββατο ή κάποια Κυριακή (ή στις 17Ν για να τιμήσουμε πραγματικά αγωνιστικά την επέτειο).

Εγώ, σε έναν τέτοιο διάλογο, δηλώνω παρών  ;)

Γρηγόρης Παπαγιάννης
 

Είναι μια πάρα πολύ καλή πρόταση την οποία προσωπικά νομιζω ότι θα έπρεπε να υλοποιήσουμε όταν φτιάξει το πρόγραμμά μας και τελειώσουν οι δηλώσεις. Υπάρχουν ήδη αρκετά θέματα προς συζήτηση. Και σίγουρα όχι σε ΓΣ.

Το τί άλλο στραβό κάνει το ν+3 εξήγησε επαρκώς και ο Juan.....


Εφόσον δηλώνετε κώλυμα στην κατάργηση του ν + 3, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, πιστεύω ότι η μετατροπή του σε ν + 5, ή πολύ καλύτερα, σε ν1 + ν2 + 10, δε θα ήταν απλώς ασπιρίνη. Θα ήταν μεγάλη υπόθεση για πάρα πολλούς φοιτητές. Άλλωστε ο φετινός Σεπτέμβρης που είχαν οι περισσότεροι 13 και 14 μαθήματα (χωρίς τα χρωστούμενα) να δώσουν σε μία εξεταστική, είναι το καλύτερο παράδειγμα ότι 10 χρωστούμενα είναι ένας ρεαλιστικότατος αριθμός μαθημάτων (με λίγη επιπλέον προσπάθεια) για μία εξεταστική Σεπτεμβρίου. Εκτός φυσικά αν θεωρείτε ότι δεν είναι ρεαλιστικός ο αριθμός ν για τις εξεταστικές του Γενάρη και του Ιούνη..

Εν κατακλείδι, θεωρώ ότι πρέπει να ανοίξει αυτός ο διάλογος (όπως κι άλλοι), χωρίς να συμμετάσχουν σε αυτόν "καμαράκια και βραστήρες" (μεταφορικά), προς όφελος πάντα της ποιότητας της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και της πλήρους αξιοποίησης των δυνατοτήτων των φοιτητών του τμήματος που ίσως σήμερα με κάποιο τρόπο να φρενάρονται και να περιορίζονται.

+oo

To ν+5 είναι μια λογική λύση.....



Title: Re: Το καυτό θέμα του ν+3
Post by: cecs on October 25, 2007, 18:00:16 pm
Τουλάχιστον για φέτος μετά τον τραγικό αυτό Σεπτέμβρη νομίζω ότι θα ήταν μια πολύ λογική πρόταση.Και επίσης ακόμα προτιμότερο το ν+10,εφόσον για κάποιους μπορεί τα χρωστούμενα μαθήματα να μην είναι ισοκατανεμημένα στα θερινά και τα χειμερινά εξάμηνα.


Title: Re: Το καυτό θέμα του ν+3
Post by: Larry_Flynt on October 25, 2007, 21:33:34 pm
Κριτική πρέπει να γίνεται και φυσικά όταν γίνεται και υπάρχει λόγος. Πρέπει να ασκούμε πίεση μήπως και βελτιωθούν τα κακώς κείμενα.

Αλλά δεν πρέπει να γινόμαστε επαίτες, δεν πρέπει επειδή κάποιος/οι δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους να ζητούμε και μεις αμνηστία.

Γιατί εσύ και εγώ κοπροσκυλιάζουμε (ή ασχολούμαστε με άλλα ή οτιδήποτε) ? Γιατί ως επί το πλείστον δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος αλλά το σύστημα μας δίνει αυτή τη δυνατότητα και δε μας πετά έξω.

Το ν+3 δεν μου αρέσει, δε με συμφέρει αλλά δε μπορείς να το καταδικάσεις.

Όπως και το ότι έπρεπε οι σπουδές να έχουν ένα τέλος και να μας πετάνε έξω...

Όλα τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες και υπεκφυγές.


Title: Re: Το καυτό θέμα του ν+3
Post by: pandora on October 25, 2007, 22:59:26 pm
Κριτική πρέπει να γίνεται και φυσικά όταν γίνεται και υπάρχει λόγος. Πρέπει να ασκούμε πίεση μήπως και βελτιωθούν τα κακώς κείμενα.

Αλλά δεν πρέπει να γινόμαστε επαίτες, δεν πρέπει επειδή κάποιος/οι δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους να ζητούμε και μεις αμνηστία.

Γιατί εσύ και εγώ κοπροσκυλιάζουμε (ή ασχολούμαστε με άλλα ή οτιδήποτε) ? Γιατί ως επί το πλείστον δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος αλλά το σύστημα μας δίνει αυτή τη δυνατότητα και δε μας πετά έξω.

Το ν+3 δεν μου αρέσει, δε με συμφέρει αλλά δε μπορείς να το καταδικάσεις.

Όπως και το ότι έπρεπε οι σπουδές να έχουν ένα τέλος και να μας πετάνε έξω...

Όλα τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες και υπεκφυγές.

Αν το δείς το όλο ζήτημα σε στεγανά έτσι θα πρεπε να είναι, όπως ακριβώς τα λές.
Έλα όμως που το σύστημα είναι..."ελαττωματικό" (εντός σχολής, και φταίμε όλοι)...
Έτσι υπάρχουν κι άλλες πλευρές του ζητήματος και διάφορες παράπλευρες... απώλειες.... ;)

Δεν ζητάμε τίποτα εκβιαστικά, εκφράζουμε επιχειρήματα  ;)


Title: Re: Το καυτό θέμα του ν+3
Post by: Larry_Flynt on October 25, 2007, 23:29:30 pm
 :)

Ναι, συμφωνώ, απλά εξέφρασα μια θεωρητική άποψη.


Title: Re: Το καυτό θέμα του ν+3
Post by: pandora on October 29, 2007, 16:43:51 pm
Ερώτηση : σήμερα πήγα γραμματεία και μου είπε η Σούλα ό,τι μπορώ να δηλώσω μέχρι 12 (!!) μαθήματα!!!

Άλλαξε κάτι? :???:

 8) ^peace^


Title: Re: Το καυτό θέμα του ν+3
Post by: pmousoul on October 29, 2007, 16:45:28 pm
Ερώτηση : σήμερα πήγα γραμματεία και μου είπε η Σούλα ό,τι μπορώ να δηλώσω μέχρι 12 (!!) μαθήματα!!!

Άλλαξε κάτι? :???:

 8) ^peace^

Σημαίνει ότι έχεις περάσει το 10 εξάμηνο... :)

Μετά το 10 εξάμηνο δικαιούμαστε να δηλώνουμε 12 μαθήματα κάθε φορά... μπας και τελειώσουμε και ησυχάσει η Σούλα! ;D


Title: Re: Το καυτό θέμα του ν+3
Post by: pandora on October 29, 2007, 16:49:55 pm
Ερώτηση : σήμερα πήγα γραμματεία και μου είπε η Σούλα ό,τι μπορώ να δηλώσω μέχρι 12 (!!) μαθήματα!!!

Άλλαξε κάτι? :???:

 8) ^peace^

Σημαίνει ότι έχεις περάσει το 10 εξάμηνο... :)

Μετά το 10 εξάμηνο δικαιούμαστε να δηλώνουμε 12 μαθήματα κάθε φορά... μπας και τελειώσουμε και ησυχάσει η Σούλα! ;D

τυπικά το έχω περάσει αλλά ουσιαστικά είμαι 7ο  ^redface^

Άντε βρε, δεν το ήξερα αυτό!!

ps ngine οι ΥΤ ΙΙ βγήκαν απ'έξω τελικά...  :( (δεν μπορώ να το δηλώσω γιατί σ'εμένα ήταν 8ου εξαμήνου.... ρώτησα gpap - απλά να ξέρεις, μηπως θέλεις να βάλεις καμιά διευκρίνιση στον οδηγό...  ;))