THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Πολιτικά => Topic started by: Karaμazoβ on October 07, 2007, 12:32:57 pm



Title: Έρχεται ... ο Καποδίστριας 2 !
Post by: Karaμazoβ on October 07, 2007, 12:32:57 pm
Σαρωτικές αλλαγές με τον Καποδίστρια 2
Στόχος της επικείμενης διοικητικής μεταρρύθμισης είναι οι δήμοι να γίνουν 400, οι νομαρχίες 16 και οι περιφέρειες έξι

Της Εφης Χατζηϊωαννιδου


Δραστικές αλλαγές στον αριθμό των δήμων, των νομαρχιών, αλλά και των περιφερειών όλης της χώρας θα συντελεστούν κατά την επικείμενη Διοικητική Μεταρύθμιση, «Καποδίστριας 2», που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, σε μια προσπάθεια η αυτοδιοίκηση να καταστεί ευέλικτη, στα πρότυπα των ευρωπαϊκών χωρών. Με στόχο οι δήμοι να μην ξεπερνούν τους 400 (από 1.034), οι νομαρχίες τις 16, από τις 52 που υπάρχουν σήμερα και οι περιφέρειες να συρρικνωθούν σε έξι, θα αρχίσει η διαβούλευση αμέσως μετά τα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ (14-15-16 Νοεμβρίου) και της ΕΝΑΕ (6-7-8 Δεκεμβρίου).


Το νέο διοικητικό μοντέλο στοχεύει στη δημιουργία κρίσιμων αυτοδιοικητικών μεγεθών, ικανών να αποτελέσουν δυναμικούς αναπτυξιακούς μοχλούς και αυτοδύναμες οικονομικές οντότητες, εν όψει μάλιστα και του Δ΄ ΚΠΣ, που δίνει ιδιαίτερο προβάδισμα στις Περιφέρειες.

Αν και το εγχείρημα παραμένει ακόμη αντικείμενο μελέτης, εν τούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο Εσωτερικών δεν φαίνεται σε πρώτη φάση να αγωνιά τόσο για τα ποσοτικά χαρακτηριστικά του, όσο για τα ποιοτικά και οργανωτικά του δεδομένα, μιας και από αυτά θα εξαρτηθεί και θα κριθεί η επιτυχία του. Δηλαδή εάν θα καταστεί δυνατόν να ενωθούν πόλεις και νομοί με ενιαία κοινωνικά, οικονομικά, αναπτυξιακά, πολιτισμικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά ώστε να επιτευχθεί η κοινωνική συνοχή και να ωριμάσουν τα προαπαιτούμενα για οικονομική ευρωστία και ανάπτυξη.

Οπως όλα δείχνουν, η κοινωνία είναι ώριμη για τη νέα διοικητική δομή. Τα κόμματα είναι ώριμα. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, άλλωστε, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, προϊδέασε για τις εξελίξεις που επίκεινται. Αναμένεται, ωστόσο, να διατυπωθούν αντιρρήσεις, που αν δεν αποτυπώνουν προκατασκευασμένες πολιτικές επιλογές, το βέβαιο είναι ότι θα αναδύουν έντονο τοπικό... χρώμα, λόγω μικροπολιτικών, κομματικών και πελατειακών κινήτρων που ευδοκιμούν και επωάζονται στις αυτοδιοικητικές έριδες.

Αλλαγές στους δήμους

Μια δεκαετία έχει ήδη παρέλθει από την ισχύ του πρώτου σχεδίου «Καποδίστριας», που εφαρμόστηκε το 1998, όταν με απόφαση του τότε υπουργού Εσωτερικών κ. Αλέκου Παπαδόπουλου (και μάλιστα γενναία, αφού έγινε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που υποστήριζε ότι θα τον καταργήσει) οι 6.000 δήμοι και κοινότητες της χώρας έφτασαν τους 1.033.

Δέκα χρόνια μετά, το εγχείρημα, που παρά τις αδυναμίες και τις ελλείψεις του (δεν δόθηκαν τα απαιτούμενα κονδύλια για οικονομική αυτοδυναμία των νέων μονάδων ούτε και οι υποστηρικτικοί μηχανισμοί που θα τις έκαναν παραγωγικές και αποδοτικές) κρίνεται θετικό και δικαιώνεται. Ομως η διοικητική παθολογία μεγενθύνεται. Το αποσυγκεντρωμένο κράτος παραμένει πάγιο αίτημα. Οι απλές διορθωτικές παρεμβάσεις στο ισχύον μοντέλο δεν μπορούν να αποδώσουν. Οι μεγάλοι δήμοι, με αυξημένη επιχειρησιακή ικανότητα και λειτουργική και οικονομική αυτοδυναμία είναι επιβεβλημένοι.

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αυτήν τη στιγμή μελετάται η σημαντική τους μείωση με στόχο να φτάσουν τους 400. Και την άποψη αυτή φαίνεται να συμμερίζεται και το ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, δήμαρχος Κοζάνης κ. Πάρης Κουκουλόπουλος, συχνά υποστήριζε ότι οι δήμοι θα πρέπει να είναι 300.

Το στοίχημα όμως δεν θα κριθεί ενδεχομένως από τον τελικό αριθμό. Θα κριθεί από τα κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι συνενώσεις. Η γεωγραφία, η σύνθεση του πληθυσμού, ο βαθμός ανάπτυξης, η κοινωνική συνοχή θα είναι το ζητούμενο της νέας μονάδας που θα προκύψει. Για παράδειγμα, αν στην Αττική μοιάζει... εύκολο να συνενωθούν οι δήμοι Νέας Πεντέλης, Παλαιάς Πεντέλης, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Νέου Ψυχικού και Μελισσίων (γεωγραφικές, οικονομικές και πληθυσμιακές συγγένειες), εν τούτοις είναι ενδεχομένως λάθος, καθώς η Παλιά και Νέα Πεντέλη πρέπει να αντιμετωπιστούν ως Κηπουπόλεις, με χαλαρό αστικό ιστό, ενώ οι υπόλοιποι δήμοι έχουν κλασική αστική δομή και διαφορετικά περιβαλλοντικά προβλήματα (δεν συνορεύουν με περιαστικό δάσος).

Σε πρώτη φάση, οι συνενώσεις θα είναι εκούσιες, με την παροχή οικονομικών κινήτρων. Στη συνέχεια, όμως, καθώς η Ν.Δ. θέλει να πάει στην επόμενη αυτοδοικητική αναμέτρηση με κατοχυρωμένη τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, θα προχωρήσει στην υποχρεωτική συνένωση. Να σημειωθεί ότι οι δημαρχίες δεν θα κλείσουν (ούτε θα συρρικνωθούν οι υπηρεσίες τους), απλώς θα λειτουργούν ως... υποκαταστήματα των νέων δομών, προκειμένου να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης.

Πάντως, από τις μέχρι τώρα βολιδοσκοπήσεις, σε περιφερειακή κλίμακα, πολλοί είναι οι δήμοι που φαίνεται να ανακουφίζονται από μια τέτοια εκδοχή. Στην Κέρκυρα, για παράδειγμα, πολλοί δήμαρχοι που αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα, δηλώνουν έτοιμοι. Η ζύμωση φαίνεται να έχει αρχίσει. Ηδη στη Ρόδο, για παράδειγμα, σε τοπικές εφημερίδες (Το Βήμα της Δωδεκανήσου), εμφανίζονται κιόλας τα πρώτα πιθανά σενάρια συνενώσεων.

Οσοι γνωρίζουν τον αυτοδιοικητικό κώδικα επικοινωνίας, υποστηρίζουν, πάντως, ότι το εγχείρημα ενός νέου Καποδίστρια θα «κολλήσει», όχι μόνο σε κάποιες... κόκκινες ζώνες, αλλά και στη ματαιοδοξία πολλών τοπαρχών.

Αλλαγές στις νομαρχίες

Στις νομαρχίες οι αλλαγές θα είναι πολλαπλές και θα αφορούν όχι μόνο αριθμητικά αλλά και ποιοτικά δεδομένα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από 52 που είναι σήμερα ενδεχομένως να φτάσουν τις 16. Τα νέα σχήματα που θα προκύψουν θα έχουν τις αρμοδιότητες που έτσι και αλλιώς έχουν σήμερα οι Ν.Α., με τη διαφορά όμως ότι καθώς τα μεγέθη θα διογκωθούν, θα μπορούν να πάρουν και επιπλέον αρμοδιότητες από τις Περιφέρειες, όπως άλλωστε προβλέπει το Σύνταγμα για τις τοπικές υποθέσεις. Παράλληλα, θα διαχωριστούν οι αρμοδιότητες των νέων διευρυμένων πλέον νομαρχιών, από τον Α΄’ βαθμό και κυρίως θα ενισχυθεί ο αναπτυξιακός και προγραμματικός τους ρόλος.

Η λειτουργία του νέου σχήματος θα είναι πιθανότατα κεντροβαρής. Μέχρι στιγμής φαίνεται να κερδίζει αυτή η εκδοχή, καθώς κρίνεται πως ο επικεφαλής που θα εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία, μαζί με το κεντρικό του συμβούλιο και τις αντίστοιχες επιτροπές, θα αποτελούν το πολιτικό προσωπικό που θα μπορεί να παράγει έργο. Υπάρχει όμως το δίλημμα. Ο πολιτικός προϊστάμενος θα εκλέγεται μαζί με το κεντρικό συμβούλιο, κατά το πρότυπο της σημερινής υπερνομαρχίας (παθογενές και ατελέσφορο κατά γενική ομολογία) ή θα διορίζεται από τον επικεφαλής, κατά το πρότυπο της λειτουργίας των αντινομαρχών; Η διαβούλευση που ήδη έχει αρχίσει θα δώσει απαντήσεις. Ηδη στη Μεσσηνία οι εφημερίδες φιλοξενούν άρθρα και απόψεις (στη συγκεκριμένη περίπτωση του νομάρχη Μεσσηνίας και προέδρου της ΕΝΑΕ κ. Δημήτρη Δράκου) για πιθανή δημιουργία δύο μεγάλων νομαρχιών στην Πελλοπόνησο, η μία εκ των οποίων θα περιλαμβάνει τους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Κορινθίας και Αργολίδας.

Στις έδρες του κάθε νομού θα παραμείνει ως έχει η υπάρχουσα υπηρεσιακή δομή, όπως και εκείνη που έχει αναπτυχθεί εντός των ορίων νομών.

Αν για τους δήμους δοθεί μία περίοδος εκούσιας συνένωσης, στις νομαρχίες τα πράγματα θα είναι πιο σκληρά! Η υποχρεωτική συνένωση ίσως είναι μονόδρομος. Οσο για το όνομα που θα έχει η νέα διευρυμένη νομαρχιακή δομή, όλα είναι πιθανά!



Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 07-10-07 (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100019_07/10/2007_244298)


Title: Re: Έρχεται ... ο Καποδίστριας 2 !
Post by: Karaμazoβ on October 07, 2007, 12:34:27 pm
Ολοι οι νομοί συγχωνεύονται σε 16
Οι δήμοι μειώνονται σε 400 και σε 6 οι περιφέρειες -Σαρωτικές αλλαγές υπό σχεδιασμό στη διοικητική διάρθρωση της χώρας

Σαρωτικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αναμένεται να φέρει η επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση «Καποδίστριας 2», που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών. Στόχος της μεταρρύθμισης είναι οι δήμοι να μειωθούν από 1.034 σε 400, οι νομαρχίες από 52 σε 16 και οι περιφέρειες από 13 σε 6. Δηλαδή, μικρά ευέλικτα σχήματα, στα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, με αυξημένη επιχειρησιακή ικανότητα, λειτουργική και οικονομική αυτοδυναμία. Το εγχείρημα θα κριθεί από τα κριτήρια των συνενώσεων. Η γεωγραφία, η σύνθεση του πληθυσμού, ο βαθμός ανάπτυξης, η κοινωνική συνοχή θα είναι το ζητούμενο των νέων μονάδων που θα προκύψουν. Σε ό,τι αφορά τους δήμους, σε πρώτη φάση οι συνενώσεις θα είναι εκούσιες, στη συνέχεια όμως (και οπωσδήποτε πριν από τις επόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές) θα είναι υποχρεωτικές. Σε ό,τι αφορά όμως τις νομαρχίες η υποχρεωτική συνένωση είναι μονόδρομος.

Ο εκλογικός νόμος


«Αναχώματα» στους προεκλογικούς συνασπισμούς κομμάτων και αύξηση της πριμοδότησης του πρώτου κόμματος σε 50 έδρες (από 40) προβλέπει ο νέος εκλογικός νόμος, ο οποίος, πάντως, δεν θα συνδυαστεί με αλλαγή των εκλογικών περιφερειών.



Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - 07/10/2007 (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100023_07/10/2007_244310)


Title: Re: Έρχεται ... ο Καποδίστριας 2 !
Post by: apostolos1986 on October 07, 2007, 15:56:22 pm
υπερβολικά φιλόδοξο...
ειδικά αυτό με τη μείωση των νομαρχιών ...πολύ χλωμό...

τα τοπικά συμφέροντα δε θα τοαφήσουν...

καλά Δράμα-Καβάλα-Ξάνθη-Σέρρες... με΄εδρα την Ξάνθη...

και η Ξάνθη τι σχέση έχει με Δράμα-Καβάλα-Σέρρες...η Ξάνθη κανονικά θα έπρεπε να είναι με Κομοτηνή-Αλεξανδρούπολη όσον αφορά τα τοπικά χαρακτηριστικά...

αλλά η μειόνοτητα τα φέρνει όλα τούμπα...


Title: Re: Έρχεται ... ο Καποδίστριας 2 !
Post by: Karaμazoβ on October 07, 2007, 16:06:39 pm
Βασικα , βρε απόστολε και οι νομαρχίες τώρα τι κάνουν? Τους εκλέγουμε και τα λεφτά τα δίνουν οι διορισμένοι περιφερειάρχες. Απο ότι βλέπω προσπαθούν να καταργήσουν ουσιαστικά τις νομαρχίες και να τις ενσωματώσουν στις περιφέρειες...


Title: Re: Έρχεται ... ο Καποδίστριας 2 !
Post by: apostolos1986 on October 07, 2007, 16:07:35 pm
ρε υπέρ είμαι στον περιορισμό των νομαρχιών...

απλά νομίζω δε θα φτουρήσει...

οι τοπικοί κομματάρχες θα κατεβάσουν τα πρόβατα υπερ του τοπικισμού....

είχε προσπαθήσει κι ο Σκανδαλίδης να κάνει κάτι παρόμοιο....και παράλληλα να δώσει κάποιες εξουσίες στα περιφερειακά συμβούλιο...αλλά αντέδρασαν μαζικά οι πάντες...κι έμεινε στα χαρτιά...


Title: Re: Έρχεται ... ο Καποδίστριας 2 !
Post by: Karaμazoβ on October 07, 2007, 16:15:48 pm
Πάντως τίθεται το σημαντικό ζητημα αν θα εκλέγονται οι νομάρχες μετά την διεύρυνση των νομαρχιών και κατάργηση των περιφερειών...Είναι πολύ θολό ακόμα...

Οι εκλογικές περιφέρειες θα μείνουν ιδιες...



Το "ζουμί" όμως του "Καποδίστρια 2" είναι οι σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις των δήμων (απο 1000 περίπου σε 400 σχεδιάζουν οι του Υπουργείου Εσωτερικών). Στην αρχή θα ναι εθελοντικές (να δουν ποιοι θα κανουν τα παρε-δωσε τους και θα τα βρουν μόνοι τους) , αλλα στο μέλλον θα γίνουν αναγκαστικές...


Title: Re: Έρχεται ... ο Καποδίστριας 2 !
Post by: xristoforos_ on October 07, 2007, 16:19:43 pm
ego tin nomarxia mou stin larissa....DEN TIN DINO!

DEN THA ME KANOUN EMENA KOUMANTO LARISSINOI!!

OUSTTT!

ixic_


Title: Re: Έρχεται ... ο Καποδίστριας 2 !
Post by: Karaμazoβ on October 07, 2007, 16:21:52 pm
ego tin nomarxia mou stin larissa....DEN TIN DINO!

DEN THA ME KANOUN EMENA KOUMANTO LARISSINOI!!

OUSTTT!

ixic_


Απόστολε, τελικά μαλλον δεν θα φτουρήσει...


...μερικοί τα παραπάνω δεν θα τα πουν για πλάκα! :P


Title: Re: Έρχεται ... ο Καποδίστριας 2 !
Post by: xristoforos_ on October 07, 2007, 16:22:28 pm
u get the point...

ixic_


Title: Re: Έρχεται ... ο Καποδίστριας 2 !
Post by: Ex_Mechanus on October 07, 2007, 18:35:08 pm
Είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό να υπάρχουν ενστάσεις, είτε βάσιμες, είτε απόρροια της αδράνειας που εμφανίζει η τοπική αυτοπιοίκηση σε αλλαγές.

Αν είναι να γίνει η διοίκηση των περιφερειών πιο αποτελεσματική και πιο αυτόνομη, και να απορροφόνται τα κρατικά και ευρωπαικά κονδύλια πιο άμεσα και αποδοτικά, νομίζω ότι όποιες αντιστάσεις θα καμφθούν αργά ή γρήγορα.


Title: Re: Έρχεται ... ο Καποδίστριας 2 !
Post by: apostolos1986 on October 07, 2007, 18:45:54 pm
ο τοπικιστές δε θα καμφθούν έυκολα...
και αυτοί που έχουν συμφέροντα...


Title: Re: Έρχεται ... ο Καποδίστριας 2 !
Post by: Aurelius on October 07, 2007, 18:50:22 pm
Μηπως ομως τοπικιστες δεν ειναι μονο αυτοι που αντιδουν, αλλα και αυτοι που δεν αντιδρουν γιατι η εξουσια θα μαζευτει στα χερια τους. Θελω να πω, στην Ελλαδα με την τοση διαφθορα, μηπως το ενδιαφερον ενος πιο ισχυρου νομαρχη επικεντρωθει οντως "στα δικα του μερη".

Και εγω παντως πιστευω οτι η πολυδιασπαση δημιουργει πολλα προβληματα.


Title: Re: Έρχεται ... ο Καποδίστριας 2 !
Post by: Turambar on October 07, 2007, 18:55:31 pm
αυτό χαρακτηρίζεται τώρα τοπική αυτοδιοίκηση?

μουχαχαχαχαχαχα


Μηπως ομως τοπικιστες δεν ειναι μονο αυτοι που αντιδουν, αλλα και αυτοι που δεν αντιδρουν γιατι η εξουσια θα μαζευτει στα χερια τους. Θελω να πω, στην Ελλαδα με την τοση διαφθορα, μηπως το ενδιαφερον ενος πιο ισχυρου νομαρχη επικεντρωθει οντως "στα δικα του μερη".

Και εγω παντως πιστευω οτι η πολυδιασπαση δημιουργει πολλα προβληματα.

εγώ από την άλλη βλέπω όλο και μεγαλύτερη απομάκρυνση του πολίτη από οποιαδήποτε μορφή εξουσίας...


Βλέποντας πώς λειτουργεί τώρα ο Καποδίστριας, φανταστείτε τους γείτονες δήμους να συνενώνονται...


(η διαφθορά ξεκινάει από πάνω)


Title: Re: Έρχεται ... ο Καποδίστριας 2 !
Post by: apostolos1986 on October 07, 2007, 19:03:49 pm
πες το αν θες περιφερειακή διοίκηση...

γιατί στην Ελλάδα η τοπική αυτοδιοίκηση με τη σημερίνη της μορφή είναι ότι πιο αποτυχημενο υπάρχει...


Title: Re: Έρχεται ... ο Καποδίστριας 2 !
Post by: Karaμazoβ on October 07, 2007, 19:09:27 pm
Τωρα τείνουμε προς μια πιο συγκεντρωτική διοικηση...η τοπική αυτοδιοικηση τωρα (αλλα και παλαιότερα) υποφέρει απο έλλειψη προσωπικου (κι έχουμε και ανεργία- μα πως γινονται αυτά σε ααυτή τη χώρα) και σοβαρή ελλειψη πόρων... 


Επίσης ακούγονται σκέψεις για δημιουργία μεγάλων μητροπολιτικών δημων σε Αθηνα - Θεσσαλονικη - Πατρα (βλεπετε τα αμερικανικά πρότυπα πχ NY)


Title: Re: Έρχεται ... ο Καποδίστριας 2 !
Post by: apostolos1986 on October 07, 2007, 19:11:39 pm
οι μητροπολιτικοί δήμοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι μονόδρομος πιστέυω...για ακόμη μια φορά αργήσαμε πολύ...

όχι μόνο ΗΠΑ..αλλά και το Λονδίνο...


Title: Re: Έρχεται ... ο Καποδίστριας 2 !
Post by: xristoforos_ on October 07, 2007, 20:07:32 pm
τη σημαίνει μητροπολιτικός δήμος?

ixic_


Title: Re: Έρχεται ... ο Καποδίστριας 2 !
Post by: Turambar on October 07, 2007, 20:10:22 pm
τη σημαίνει μητροπολιτικός δήμος?

ixic_

+1


Title: Re: Έρχεται ... ο Καποδίστριας 2 !
Post by: emmanuel on October 07, 2007, 20:21:01 pm
μητροπολιτικός δήμος ή μητροπολιτική νομαρχία: Πρόκειται για αυτοδιοικητικό θεσμό με άμεση εκλογή των οργάνων του, κάτι που εφαρμόζεται στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου.


Title: Re: Έρχεται ... ο Καποδίστριας 2 !
Post by: Turambar on October 07, 2007, 20:24:55 pm
Αυτό το καταλαβαίνουμε :P το λέει η λέξη....

Οι επί μέρους δήμοι υφίστανται με τον ίδιο τρόπο, ή αλλάζουν?

Είναι κάτι σαν τις υπερνομαρχίες αλλά με ουσία?


Title: Re: Έρχεται ... ο Καποδίστριας 2 !
Post by: xristoforos_ on October 07, 2007, 21:10:00 pm
malista...poli endiaferouses oi apantiseis sas....

toso ...oso kai oi protaseis sas...

ixic_

ps.: epeksigisi....

"eprepe na kanoume mitropolitiko dimo"
"nai nai eprepeeee...xronia tora"...(nai ee...ti mou les...)
"ma nai...to xoun kai tsin agglia kai stin ameriki ki edo ki ekei" (sopa....)
"nai vevaia na to kanoume einai monodromos" (deos...)

(faltsa nota)"ti simainei mitropolitikos?!"

mougka


-en pasi periptosi googlisa kai vrika ti simainei-


Title: Re: Έρχεται ... ο Καποδίστριας 2 !
Post by: apostolos1986 on October 07, 2007, 22:01:32 pm
ρε παιδιά είναι συνένωση όλων των μικρότερων δήμων κοντά στο δήμο Αθήνας/ Θεσσαλονίκης..

δλδ για Θεσσαλονίκη οι δήμοιυ Τριανδρίας , Καλαμαριάς , Νεάπολης , Σταυρουπολης , Συκεών κτλ κτλ ενσωματώνονται...

φυσικά αυτό από μόνο δεν λέει και τίποτα....
το θέμα είναι οι αρμοδιότητες που θα δοθούν...


Title: Re: Έρχεται ... ο Καποδίστριας 2 !
Post by: Turambar on October 08, 2007, 00:46:53 am
-en pasi periptosi googlisa kai vrika ti simainei-

τι σημαίνει?


(είμαι με πστν... κάθε κλικ μετράει)


Title: Re: Έρχεται ... ο Καποδίστριας 2 !
Post by: Diamond on October 08, 2007, 07:58:28 am
^shout^  Αν με τον Καποδίστρια Ι μας έπιασαν τα τοπικιστικά μας με τον ΙΙ τι πρόκειται να γίνει; Εξάλλου στον Ι "θιγόταν" μικρές περιοχές με σχετικά λίγους κατοίκους. Τώρα παν να ενώσουν... τα άσχετα: Πού κολλάει η Αν. Μακεδονία με τη Ξάνθη;  Το Κιλκίς και η Χαλκιδική με τη Θεσσαλονίκη; Για το πρώτο τι να πω... Πιο αντικειμενικό κριτήριο επικαλούνται για να κάνουν τη Ξάνθη πρωτεύουσα της περιφέρειας; Και για το δεύτερο; Κι επειδή είναι μικρός ο νομός Θεσσαλονίκης είπαν "Δε κολλάμε ό,τι δεν μπορέσαμε να κολλήσουμε με τους υπόλοιπους νομούς;" Και δεν είναι μόνο αυτά τα δυο. Υπάρχουν κι άλλοι ηλίθιοι χωρισμοί, αλλά αυτοί είναι οι πιο κραυγαλέοι.  Μεθυσμένοι ήταν όταν έκαναν αυτόν τον χωρισμό; Και να θέσω κι ένα άλλο ερώτημα: Οι νέες περιφέρειες θα έχουν τις ίδιες εισροές από την κεντρική διοίκηση, ή με τη συγχώνευση θα μειωθούν και τα κονδύλια;      ^tomato^


Title: Re: Έρχεται ... ο Καποδίστριας 2 !
Post by: Turambar on October 08, 2007, 16:17:01 pm
Βασικά πιστεύω ότι ο διαχωρισμός Ξάνθης και Ροδόπης, αποδυναμώνει την μουσουλμανική μειονότητα, και ενδεχομένος να είναι και στόχος...


Title: Re: Έρχεται ... ο Καποδίστριας 2 !
Post by: apostolos1986 on October 08, 2007, 17:23:49 pm
Βασικά πιστεύω ότι ο διαχωρισμός Ξάνθης και Ροδόπης, αποδυναμώνει την μουσουλμανική μειονότητα, και ενδεχομένος να είναι και στόχος...

αυτός είναι ο λογος...


Title: Re: Έρχεται ... ο Καποδίστριας 2 !
Post by: Karaμazoβ on January 09, 2010, 16:39:41 pm
Οι βασικές αρχές της νέας διοικητικής δομής της χώρας εγκρίνονται αύριο από το Υπουργικό Συμβούλιο

Πόλεμος για τον Καποδίστρια των 380 δήμων


(http://images.tanea.gr/assetservice/Image.ashx?c=13413213&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=800&h=)

Μεγάλες ανατροπές φέρνει ο νέος Καποδίστριας των 380 δήμων και των 13 ή 14 υπερπεριφερειών, που ανακοινώνει αύριο η κυβέρνηση: «Αν ο Αλέκος Παπαδόπουλος βρέθηκε στον πρώτο Καποδίστρια απέναντι στον τοπικισμό, τώρα μιλάμε για σοβαρότερες συγκρούσεις» είναι το σχόλιο στελέχους με μακρά θητεία στην Αυτοδιοίκηση.

Η κρισιμότητα του εγχειρήματος φαίνεται και από τα σχόλια στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών, που αναφέρουν πως τώρα απαιτείται μία μόνιμη λύση για τη χώρα. «Την προηγούμενη φορά μπορεί να είπαν “τόσο αντέχουμε”, αυτή τη φορά δεν έχουμε τέτοια περιθώρια», σημείωναν.

Οι αλλαγές στη λειτουργία των νέων δήμων και περιφερειών και οι νέοι ρόλοι των αιρετών αναμένεται πάντως να οδηγήσουν σε πρώτη φάση σε διαγκωνισμούς μεταξύ εκπροσώπων των διαφόρων επιπέδων, με τις ενστάσεις για τη νέα χωροταξία να περνάνε σε δεύτερη μοίρα. Άλλωστε, προς το παρόν, η κυβέρνηση σχεδιάζει να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της για τη «νέα αρχιτεκτονική» της χώρας, σε μία προσπάθεια να μετριαστούν οι αντιδράσεις, που προβλέπονται πολύ μεγάλες, λόγω της μείωσης του αριθμού των δήμων.

Ριζικές αλλαγές φέρνει η μεταρρύθμιση τόσο στη χωροταξία όσο και στη λειτουργία των δήμων, που από τους 1.034 σημερινούς θα συνενωθούν σε περίπου 380 νέους. Βάση για τη συνένωση αποτελεί η γεωγραφική χάραξη που περιλαμβάνει σχετική μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ δεν αποκλείεται στο πλαίσιο της οριστικοποίησης των νέων δήμων να προκύψουν μικρές τροποποιήσεις κυρίως σε νησιωτικές περιοχές και ορεινούς όγκους.

Σε κάθε έναν από τους παλιούς δήμους θα οριστούν πάντως αντιδήμαρχοι. Ερωτηματικό παραμένει εάν οι «γεωγραφικοί» αυτοί αντιδήμαρχοι θα αναλάβουν και θεματικοί του δήμου- π.χ. καθαριότητας- λύση που πάντως φαντάζει πιθανότερη καθώς εάν είναι διαφορετικά πρόσωπα αυξάνεται κατά πολύ το κόστος και το Σώμα των αντιδημάρχων.

Θεσσαλονίκη:
Στο τραπέζι να είναι 14η υπερπεριφέρεια και μητροπολιτική αυτοδιοίκηση

Προειδοποίηση των δημάρχων. Εκτός από την κυβερνητική πρόθεση να γίνουν άμεσα οι όποιες αλλαγές, προκειμένου οι εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου να διεξαχθούν βάσει του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη, αφορμή για την εσπευσμένη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Κυριακή στάθηκε και η προειδοποίηση των δημάρχων πως θα αναβάλουν το τακτικό τους συνέδριο στις 18 με 20 Ιανουαρίου εάν δεν πάρουν εγκαίρως την πρόταση για τον Καποδίστρια Νο 2. Αναβολή την οποία ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Ν. Κακλαμάνης επέρριπτε ευθέως στην κυβέρνηση. Δεδομένου ότι το συνέδριο έχει ως κεντρικό θέμα τις προωθούμενες αλλαγές, κατέστη σαφές πως σε περίπτωση που δεν δοθεί η πρόταση νωρίτερα ώστε οι τοπικές ενώσεις των δήμων να προλάβουν να διατυπώσουν απόψεις, τότε δεν είχε κανένα νόημα η διενέργειά του τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Οι υπερπεριφέρειες. Πονοκέφαλο αποτελεί η Θεσσαλονίκη για τους χωροτάκτες του εγχειρήματος. Έπειτα από διάφορα σενάρια, που ήθελαν τις νέες υπερπεριφέρειες να περιορίζονται συγκριτικά με τις σημερινές 13 διοικητικές περιφέρειες, αποφασίστηκε τελικώς να μην υπάρξει καμία αλλαγή.

Το αποτέλεσμα έφερνε τη νέα, αιρετή υπερπεριφέρεια Αττικής να μπορεί να ασκήσει και τον μητροπολιτικό της ρόλο, όντως ήδη αυτόνομη και οριοθετημένη. Όχι, όμως και εκείνη της Θεσσαλονίκης, που σήμερα υπάγεται στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Για τη χάραξη των νέων ορίων έπεσαν στο τραπέζι των συζητήσεων τρεις εναλλακτικές προτάσεις, με δεδομένο πάντα τη δημιουργία ξεχωριστής 14ης υπερπεριφέρειας και μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης. Η πρώτη περιλαμβάνει το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, η δεύτερη τον νομό και η τρίτη συνένωση της περιοχής με τη Χαλκιδική.

«Πρόκειται, ούτως ή άλλως, για το δεύτερο σπίτι των Θεσσαλονικιών» αναφέρουν για τη Χαλκιδική. Μόνο που το σενάριο της υπερπεριφέρειας αυτής ενδέχεται να προκαλέσει ντόμινο και για την Αττική. Όπου με τη λογική αυτή θα έπρεπε να περιλαμβάνει και κάποιες από τις Κυκλάδες, ενώ «με τον προαστιακό μέχρι και η Κόρινθος θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στη μητροπολιτική αυτοδιοίκηση». Κάτι που δεν συζητείται. Σε κάθε περίπτωση, σίγουρα πρέπει να θεωρούνται δύο στοιχεία για τις αλλαγές. Το πρώτο προβλέπει πως οι σημερινές νομαρχίες θα καταργηθούν αλλά θα αποτελέσουν τα διαμερίσματα των επικείμενων υπερπεριφερειών- στο πρότυπο δηλαδή των σημερινών υπερνομαρχιών όπως αυτές των ΑθηνώνΠειραιώς ή Έβρου- Ροδόπης.

Η εκλογή συμβούλων.
Το δεύτερο αφορά την εκλογή των νέων συμβούλων στις υπερπεριφέρειες. Η πρόταση της αρμόδιας Επιτροπής προβλέπει την εκλογή σε χωρικό επίπεδο. Στην πράξη αυτό συνεπάγεται πως κάθε συνδυασμός θα καταρτίζει ενιαίο ψηφοδέλτιο για την υπερπεριφέρεια, αλλά θα έχει ξεχωριστούς υποψηφίους ανά διαμέρισμα (δηλαδή στις σημερινές νομαρχίες), για τους οποίους θα ψηφίζουν όσοι πολίτες είναι εγγεγραμμένοι. «Δεν θα είναι δυνατόν κάποιος υποψήφιος για παράδειγμα από τη Σύμη να κάνει προεκλογική εκστρατεία σε όλη την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου» ανέφεραν χαρακτηριστικά.


Ενισχύονται τα τοπικά συμβούλια


Αποκέντρωση προς τα κάτω είναι ο στόχος του υπουργείου Εσωτερικών για τη λειτουργία των νέων δήμων, με δεδομένο μάλιστα πως πλέον θα αποκτήσουν αυξημένες αρμοδιότητες.

Ωστόσο, η προσπάθεια κατάργησης του σημερινού δημαρχοκεντρικού και συγκεντρωτικού συστήματος δεν αποκλείεται να συναντήσει ενστάσεις από τους δημάρχους.

Στο πλαίσιο πάντως των προτάσεων της κυβέρνησης αναμένεται να είναι η ενίσχυση των τοπικών συμβουλίων των δήμων, τα οποία προβλέπεται να αποκτήσουν δικό τους προϋπολογισμό.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του δήμου θα έχει αυξημένο ρόλο, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία Εκτελεστικής Επιτροπής σαν συντονιστικόεπιχειρησιακό όργανο του δήμου.

Στη λογική της αποκέντρωσης τέθηκε στο τραπέζι και το ζήτημα των δεκάδων θεμάτων για τα οποία καλείται να αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο. «Υπάρχουν συνεδριάσεις ακόμη και με 70 θέματα», αναφέρεται χαρακτηριστικά και προτείνεται η δημιουργία θεματικών επιτροπών- π.χ. χωροταξίας περιβάλλοντος- που θα έχουν δικαιοδοσία να λαμβάνουν αποφάσεις αντί του δημοτικού συμβουλίου.

Η λογική της διαβούλευσης εισάγεται και στους νέους δήμους, όπου θα θεσμοθετηθεί σε κάθε έναν Συνήγορος του Δημότη και της Επιχείρησης.


Αποδυναμωμένοι βουλευτές έναντι «υπερδημάρχων»


Έντονη είναι η ανησυχία των βουλευτών καθώς οι νέοι υπερπεριφερειάρχες αποκτούν τεράστια εξουσία. Ενίοτε μάλιστα και οι δήμαρχοι θα έχουν με τους βουλευτές την ίδια νομιμοποιητική βάση, δεδομένου πως τα όρια δήμων και μονοεδρικών περιφερειών που προωθούνται με τον υπό κατάρτιση εκλογικό νόμο θα συμπίπτουν σε αρκετές περιπτώσεις.

«Ένας βουλευτής μονοεδρικής περιφέρειας θα έχει να αντιμετωπίσει περιφερειακούς συμβούλους οι οποίοι θα εκλέγονται από το πενταπλάσιο εκλογικό σώμα. Ακόμη και οι δήμαρχοι θα πάρουν αυξημένες αρμοδιότητες για πόρους και προσωπικό, ενώ οι βουλευτές θα μείνουν μόνο με υποσχέσεις για ρουσφέτια» σχολίαζαν στελέχη που ασχολούνται με τη διοικητική αναδιάρθρωση..

Με τη νέα δομή χάνεται και ο κρίκος των διορισμένων περιφερειαρχών, από τους οποίους περνούσε μεγάλο πακέτο χρημάτων, ενώ και ο... θεσμός των υπόγειων εκταμιεύσεων κονδυλίων από τους εκάστοτε υπουργούς καταργείται.

Ό,τι σχετίζεται με ανάπτυξη καθώς και τα κοινοτικά κονδύλια, με βάση τη νέα δομή, περνάει στις υπερπεριφέρειες. Θα υπάρχουν μάλιστα περιφέρειες όπου θα διαμένει το 40% του πληθυσμού της χώρας και θα καλύπτουν το 60% του ΑΕΠ και το 80% των φορολογικών εσόδων. Με μόνη διαφορά πως πίσω από τα γραφεία των ισχυρών περιφερειαρχών, οι βουλευτές δεν θα συναντούν ανθρώπους της παράταξής τους, αλλά αυτούς που θα επιλέξουν οι πολίτες.

Δεν είναι τυχαίο πως εν όψει του αναβαθμισμένου ρόλου που θα αναλάβουν οι υπερπεριφερειάρχες, η... μάχη στη Θεσσαλονίκη έχει αρχίσει ήδη για το γαλάζιο στρατόπεδο. Ο νομάρχης Π. Ψωμιάδης και μέχρι πρότινος ενδιαφερόμενος για τη θέση του δημάρχου της πόλης, εκτιμώντας πως το νομαρχιακό αξίωμα υπολείπεται κατά πολύ σε αρμοδιότητες του δημαρχιακού, το τελευταίο διάστημα έχει αλλάξει γραμμή πλεύσης.

Εγκαίρως έσπευσε να δηλώσει ενδιαφερόμενος για τη νέα υπερπεριφέρεια Θεσσαλονίκης που θα διαμορφωθεί και θα έχει και μητροπολιτικές αρμοδιότητες. Μόνο που πριν ανακοινωθεί καν ο σχεδιασμός βρίσκει απέναντί του τον πρώην υπουργό Αδάμ Ρεγκούζα, ο οποίος δήλωσε ότι... αντέχει περισσότερο σε οποιαδήποτε σύγκριση με τον κ. Ψωμιάδη.


TA NEA - 9/1/2010 (http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4554420&ct=1)


Title: Re: Έρχεται ... ο Καποδίστριας 2 !
Post by: apostolos1986 on January 09, 2010, 16:44:47 pm
προσπάθεια νουμερο 3 για αναβαθμιση των περιφερειεών....αν δν τα καταφέρουν κι αυτοι πυο το φέρνουν το θεμα στην αρχη της θητείας τους...διοικητικη μεταρρυθμιση δν προκειται να δουμε...

δν ξερω αν θα ειναι επιτυχημενο το συστημα αυτο...αλλα ενα ειναι το δεδομενο η τοπικη αυτοδιοικηση στην ελλαδα ετσι οπως εχει οργζνωθει και κυριως οπως ασκειται κατα τοπους...ειναι πληρως αποτυχημένη....και συμφωνα με την εκθεση του συνηγορου το πολιτη οι πιο διαφθερμένες δημοσιες υπηρεσίες ειναι αυτές των ΟΤΑ...ξεπέρασαν ακομη και τις πολεοδομιες...


μονο οτι θα μειωθούν οι δημαρχοι και οι νομαρχες....αυτος συνεπάγεται τουλαχιστον κοψιμο των μισθών που επαιρναν....μονο αυτο αποτελει κερδος...


Title: Re: Έρχεται ... ο Καποδίστριας 2 !
Post by: Karaμazoβ on January 09, 2010, 16:50:47 pm
δν ξερω αν θα ειναι επιτυχημενο το συστημα αυτο...αλλα ενα ειναι το δεδομενο η τοπικη αυτοδιοικηση στην ελλαδα ετσι οπως εχει οργζνωθει και κυριως οπως ασκειται κατα τοπους...ειναι πληρως αποτυχημένη....και συμφωνα με την εκθεση του συνηγορου το πολιτη οι διαφθερμένες δημοσιες υπηρεσίες ειναι αυτές των ΟΤΑ...ξεπέρασαν ακομη και τις πολεοδομιες...

φοβάμαι πως η τοπική διαφθορά είναι πιο επικίνδυνη απο την κεντρική διαφθορά...ειδωμεν.

Δεν καταλαβα και τί θα γίνει με τους μητροπολιτικούς δήμους: σε κάθε μητροπολιτικό δήμο, θα αντιστοιχεί περιφέρεια?? Η Αττική θα είναι δημος - κρατος μόνη της: κοντα 5.000.000 κάτοικοι...


πάντως ποτέ η Ελλάδα στην ιστορία της δεν είχε τόσο αποκεντρωμένο σύστημα, σαν χλιαρή ομοσπονδία φαίνεται...


Title: Re: Έρχεται ... ο Καποδίστριας 2 !
Post by: Karaμazoβ on May 15, 2010, 16:20:01 pm
http://www.skai.gr/files/1/pdf/kallikratis_neo.pdf

βγήκανε και οι δήμοι.


Δημος Αργος γινεται δημος Αργους-Μυκηνών με έδρα το 'Αργος και "ιστορική έδρα" τις Μυκήνες. Τι βλακείες γραφουνε..."ιστορική έδρα" για να είναι ευχαριστημένοι και στα Φιχτια (οπως λέγονται εδω και αιώνες οι ... Μυκήνες), οτι είναι ιστορική έδρα -ασχέτως αν οι δυο πόλεις έχουν ιδια ηλικία, είναι και ανιστόρητοι- και δεν παίρνονται αποφασεις αλλου.


Title: Re: Έρχεται ... ο Καποδίστριας 2 !
Post by: Ευχαριστο Διαλειμμα on May 15, 2010, 16:30:51 pm
Κατι παρομοιο και στο δημο Πωγωνιου στα Γιαννενα.


Τα ακρα των περιφερειων των Νομων ΠΕΘΑΝΑΝ εντελως πλεον.