THMMY.gr

Μαθήματα Κύκλου Ηλεκτρονικής & Υπολογιστών => Ψηφιακά Φίλτρα => Topic started by: sm on October 03, 2007, 21:15:22 pm



Title: Σχεδίαση Φίλτρων FIR
Post by: sm on October 03, 2007, 21:15:22 pm
   Επειδή είχα χάσει το μάθημα που παρουσιάστηκε η σχεδίαση φίλτρων FIR χρειάστηκε να δω τη συγκεκριμένη μέθοδο από σημειώσεις ενός φίλου μου. Λόγο όμως του ότι σαν μέθοδος μοιάζει λίγο αυθαίρετη (χρησιμοποιεί εμπειρικούς τύπους κτλ.) δεν πολυκατάλαβα τι γίνεται. Ψάχνοντας, λοιπόν, λίγο παραπάνω, βρήκα κάποιες επιπλέον πληροφορίες σε σχέση με αυτή την μέθοδο που ξεκαθαρίζουν αρκετά το τοπίο. Συγκεκριμένα στο μάθημα παρουσιάστηκε η μέθοδος σχεδίασης φίλτρων FIR με την μέθοδο του Kaiser και της χρήσης του παραθύρου Hamming.Την πιο καλή και σύντομη περιγραφή αυτών των μεθόδων την εντόπισα στις σημειώσεις του αντίστοιχου μαθήματος στο Πανεπιστήμιο Πατρών τις οποίες και επισυνάπτω για όποιον θέλει να τις δει. Να σημειωθεί πως ενώ η ουσία που παρουσιάζεται στις σημειώσεις αυτές είναι η ίδια με αυτή που παρουσιάστηκε στο μάθημα, υπάρχουν μικροδιαφορές σε κάποιες έννοιες οι οποίες θέλουν προσοχή (για παράδειγμα, στις σημειώσεις, οι συχνότητες που χρησιμοποιούνται είναι ψηφιακές και γι αυτό δεν εμφανίζεται η συχνότητα δειγματοληψίας στον τύπο περιορισμού του N και η ποσότητα D που αναφέρθηκε στο μάθημα δεν χρησιμοποιείται αλλά ενσωματώνεται στον τελικό τύπο, χωρίς να γίνεται η σχετική διάκριση σε σκέλη για τις τιμές που λαμβάνει)
   Επίσης, αρκετό ενδιαφέρουν έχουν και οι υπόλοιπες σημειώσεις του μαθήματος και ιδιαίτερα τα παραδείγματα που παρουσιάζονται σε αυτές. Το site του μαθήματος για όποιον ενδιαφέρεται είναι: http://www.hep.upatras.gr/class/


Title: Re: Σχεδίαση Φίλτρων FIR
Post by: Turambar on October 03, 2007, 21:22:50 pm
Νομίζω ότι αυτά ανήκουν κυρίως στην ύλη των ΨΕΣ, όχι μόνο επειδή αυτός είναι το τίλος του μαθήματος που ανήκουν οι σημειώσεις.


Επίσης πιο ολοκληρωμένο το λινκ θα ήταν αυτό:
http://www.hep.upatras.gr/class/psi_epe_sim.html
:)

Thanx παντως, και έγω έψαχνα να βρω στο νετ τίποτα ενδιαφέρον για το μάθημα αλλά μπα...


Title: Re: Σχεδίαση Φίλτρων FIR
Post by: Am@NiTa on October 03, 2007, 21:33:21 pm
http://www.upatras.gr/ieee/skodras/courses.htm
  τα link των pdf του μαθηματος An Introduction to Digital Signal and Image Processing ειναι αρκετα καλα


Title: Re: Σχεδίαση Φίλτρων FIR
Post by: sm on October 03, 2007, 21:37:04 pm
Το δικό μου link βγάζει και μια μπάρα στο πλάι που δεν τη βγάζει το δικό σου!!!  :P :P :P  ;)

Βασικά έχεις δίκιο. Όλα αυτά Ψηφιακή Επεξεργασία Σήματος είναι. Απλά ένα μεγάλο μέρος αυτής της θεματικής ενότητας σε εμάς γίνεται στα Ψηφιακά Φίλτρα (τα οποία όπως το βλέπω κάλλιστα θα μπορούσαν να ονομάζονται και ΨΕΣ ΙΙ  ;) ). Συγκεκριμένα, η σχεδίαση φίλτρων FIR δεν αναφέρεται σχεδόν καθόλου στα δικά μας ΨΕΣ αλλά ανήκει στα Ψηφιακά Φίλτρα. Η σχεδίαση IIR γίνεται στα ΨΕΣ αλλά επαναλαμβάνεται και στα Ψηφιακά Φίλτρα κ.ο.κ. Τα δύο μαθήματα έχουν γενικά αρκετή επικάλυψη και υλικό μπορεί να μεταφέρεται από το ένα στο άλλο. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για αντίστοιχα μαθήματα σε διαφορετικές σχολές.


Title: Re: Σχεδίαση Φίλτρων FIR
Post by: Verminoz on October 04, 2007, 10:30:38 am
Όπως και να έχει βοηθάνε τα παραπάνω συγγράμματα/σημειώσεις κτλ! ;)


Title: Re: Σχεδίαση Φίλτρων FIR
Post by: l0v3null on October 04, 2007, 12:11:48 pm
ρε γμτ εριξα μονο μια ματια σε ορισμενες διαφανειες της πατρας και πολυ τσατιστηκα....δλδ τοσο δυσκολο θα ηταν να γινοταν μια τετοιου ειδους παρουσιαση ή να ειχαμε και ενα τετοιο συγγραμα ωστε να γινονται ολα πολυ πιο κατανοητα?...μα οχι τι λεω, πρεπει να εχουμε εκεινο το σιχαμερο του πητα (που ειναι και φωτοτυπημενο) και για να καταλαβεις 2 σειρες να βγαζεις τα ματια σου....βεβαια,...η απαντηση ειναι: "το παρων συγγραμα ειναι ακρως επιστημονικο"....αντε γεια με τις μπουφοειδης απαντησεις....αντε γεια!


Title: Re: Σχεδίαση Φίλτρων FIR
Post by: Nessa NetMonster on May 13, 2008, 15:23:53 pm
Ας με βοηθήσει λίγο κάποιος γιατί χάθηκα: Η συχνότητα δειγματοληψίας πού υπεισέρχεται στη σχεδίαση; Θέλω να κάνω ένα φίλτρο FIR με παράθυρο. Από ό,τι βλέπω από τον FFT θέλω να κρατήσω το 1/8 των δειγμάτων από αριστερά και το 1/8 από δεξιά. Αν βάλω συχνότητα αποκοπής 1/8, αγνοήσω όλα τα άλλα μεγέθη και εφαρμόσω τον τυφλοσούρτη για Hamming είμαι καλά;