THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Πολιτικά => Topic started by: Karaμazoβ on September 29, 2007, 01:34:51 am



Title: Η χούντα της Μιανμάρ δειχνει το αιμοσταγές πρόσωπό της
Post by: Karaμazoβ on September 29, 2007, 01:34:51 am
Πυρ κατά του πλήθους και επιδρομές σε μονές
Εννέα οι νεκροί στη Μιανμάρ, όπου οι μάχες κλιμακώνονται

ΑΡ, REUTERS, AFP


ΡΑΝΓΚΟΥΝ. Με περισσότερες σφαίρες και με επιδρομές σε μοναστήρια προσπάθησε χθες η χούντα της Μιανμάρ να καταστείλει τη συνεχιζόμενη αντιδικτατορική εξέγερση. Τουλάχιστον εννέα άτομα έχασαν τη ζωή τους σε τέσσερα σημεία συγκρούσεων στη Ρανγκούν, μεταξύ αυτών και ένας Ιάπωνας φωτορεπόρτερ.


Οι πληροφορίες για τους νεκρούς προέρχονται από τα χείλη του ίδιου του καθεστώτος. «Σήμερα, οι δυνάμεις ασφαλείας, στην προσπάθειά τους να διαλύσουν τους διαδηλωτές, συγκρούστηκαν μαζί τους. Στη διάρκεια των επιθέσεων σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι και τραυματίστηκαν έντεκα. Επίσης τραυματίστηκαν 31 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας» ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γε Χτουτ.

Η ημέρα άρχισε με πρωινές επιδρομές του στρατού σε μοναστήρια. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι σε κάποια μοναστήρια, στρατιώτες υποχρέωναν όλους ή σχεδόν όλους τους μοναχούς να επιβιβαστούν σε στρατιωτικά οχήματα, που αναχωρούσαν για άγνωστο προορισμό. Ας σημειωθεί ότι λόγω της παντελούς έλλειψης συστήματος πρόνοιας στη Μιανμάρ, τα βουδιστικά μοναστήρια έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία, σχολεία και ορφανοτροφεία. Ετσι, διώχνοντας τους μοναχούς, οι στρατιώτες δεν έθιξαν απλώς τα θρησκευτικά συναισθήματα του λαού, δημιούργησαν και έντονα συναισθήματα αδικίας.

Πυροβολούν το πλήθος


Η είδηση των επιδρομών διαδόθηκε στη Ρανγκούν και, παρά τις εντολές του στρατού για απαγόρευση των διαδηλώσεων, δεκάδες χιλιάδες κόσμου κατέβηκαν και πάλι στους δρόμους. Οι δυνάμεις χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, κλομπ, πυροβολισμούς στον αέρα για εκφοβισμό, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις πυροβολισμούς εναντίον του πλήθους.

Οι πληροφορίες από τα μυστικά και ανεπίσημα δίκτυα πληροφοριοδοτών των εξορίστων οργανώσεων γίνονται όλο και πιο σπάνιες, καθώς η χούντα κλείνει τις οδούς επικοινωνίας, βάζοντας φραγμούς σε Ιντερνετ και κινητά τηλέφωνα.

H χούντα χθες υποχώρησε στο αίτημα του ΟΗΕ και εξέδωσε βιζα για τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα Μπαν Κι Μουν, ο οποίος ζήτησε από τους στρατηγούς να «επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση». H Iαπωνία διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη δολοφονία του Ιάπωνα φωτορεπόρτερ ενώ η Ουάσιγκτον κάλεσε για μια ακόμη φορά τους στρατηγούς να απόσχουν από τη βία και να εμπλακούν σε διάλογο με τη δημοκρατική αντιπολίτευση. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διευκρίνισε τη θέση των ΗΠΑ σε σχέση με το όνομα της χώρας. Ενώ οι στρατηγοί την έχουν μετονομάσει, από το 1989, σε Μιανμάρ, οι ΗΠΑ «σκοπίμως»  χρησιμοποιούν το όνομα Μπούρμα, «σε ένδειξη υποστήριξης για τους δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες της χώρας» που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το όνομα Μπούρμα. Οι νικητές των ελεύθερων εκλογών του 1990 ουδέποτε αφέθηκαν να κυβερνήσουν.

Η εξέγερση άρχισε τον Αύγουστο, λόγω της δυσαρέσκειας από τον πολλαπλασιασμό της τιμής των καυσίμων, που κατέστησε απαγορευτικές τις μετακινήσεις με λεωφορεία (οι περισσότεροι Μπουρμέζοι ούτως ή άλλως δεν διαθέτουν Ι.Χ.) και επέβαλε δυσβάστακτο μεταφορικό «καπέλο» στις τιμές των περισσότερων προϊόντων πρώτης ανάγκης. Οι μοναχοί, συχνά παιδιά φτωχών οικογενειών που πηγαίνουν στα μοναστήρια για να επιβιώσουν, ζουν από ελεημοσύνη και άρα βρίσκονται σε άμεση επαφή με τις δυσκολίες της καθημερινής διαβίωσης. Οταν η Μπούρμα ήταν βρετανική αποικία, οι μοναχοί είχαν πρωτοστατήσει σε αντιαποικιακές εξεγέρσεις, που είχαν κατασταλεί βίαια.


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 28-09-07 (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100059_28/09/2007_243156)


Title: Re: Η χούντα της Μιανμαρ δειχνει το αιμοσταγές πρόσωπό της
Post by: Karaμazoβ on September 29, 2007, 01:39:36 am
Φωτογραφίζοντας τους εκτελεστές του

(http://news.kathimerini.gr/kathnews/photos/28-09-07/28-09-07_243193_1.gif)   


Ενας ετοιμοθάνατος Ιάπωνας φωτορεπόρτερ κείται στο δρόμο και με επαγγελματικό ζήλο επιχειρεί, λίγο πριν ξεψυχήσει, να φωτογραφίσει έναν από τους στρατιώτες που πυροβόλησαν τον ίδιο και τους διαδηλωτές στο κέντρο της πρωτεύουσας της Μιανμάρ (Βιρμανίας), Γιανγκόνγκ. Ο θλιβερός απολογισμός των χθεσινών συμπλοκών των δυνάμεων ασφαλείας του στρατιωτικού καθεστώτος και των πολιτών είναι εννέα νεκροί. Η λαϊκή εξέγερση των τελευταίων ημερών είναι η σημαντικότερη εδώ και είκοσι χρόνια.


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_28/09/2007_243193)



Το βίδεο της δολοφονίας του δημοσιογραφου απο την ιαπωνικη τηλεοραση:
http://www.youtube.com/watch?v=BUUQi1ooEAs


Title: Re: Η χούντα της Μιανμαρ δειχνει το αιμοσταγές πρόσωπό της
Post by: Turambar on September 29, 2007, 01:40:39 am
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διευκρίνισε τη θέση των ΗΠΑ σε σχέση με το όνομα της χώρας. Ενώ οι στρατηγοί την έχουν μετονομάσει, από το 1989, σε Μιανμάρ, οι ΗΠΑ «σκοπίμως»  χρησιμοποιούν το όνομα Μπούρμα, «σε ένδειξη υποστήριξης για τους δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες της χώρας» που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το όνομα Μπούρμα. Οι νικητές των ελεύθερων εκλογών του 1990 ουδέποτε αφέθηκαν να κυβερνήσουν.


Αυτό θα πει σιδερένια πυγμή...
Ατσαλένια θέληση...


Πραγματικά όμως αυτό που συμβαίνει εκεί είναι τρομερό, και η φίμωση που επιχειρείται πρωτόγνωρη.


Title: Re: Η χούντα της Μιανμαρ δειχνει το αιμοσταγές πρόσωπό της
Post by: Karaμazoβ on September 29, 2007, 01:46:47 am
Υπέρ του διαλόγου ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μιανμάρ
Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ προτιμά το διάλογο με την χούντα της χώρας αντί τις απειλές

ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ στη Μιανμάρ μπορεί να οδηγήσουν σε μια θετική εξέλιξη του καθεστώτος της χώρας αυτής, εάν η διεθνής κοινότητα προωθήσει το διάλογο με τις αρχές αντί να εξαπολύει απειλές, εκτίμησε σήμερα ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ, Πάουλο Σέρτζιο Πινέιρο.

Πρέπει να τηρήσουμε «μια σθεναρή θέση, αλλά με διάλογο» με την Ρανγκούν, εκτίμησε ο ίδιος σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Lusa από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να προσφύγουμε σε απειλές».

«Δεν θα χαρακτηρίσω τις διαδηλώσεις του πληθυσμού, αλλά δε νομίζω ότι υπάρχουν πιθανότητες με τις διαδηλώσεις αυτές να επιτευχθεί μια αλλαγή του καθεστώτος» δήλωσε ο κ. Πινέιρο, αναγνωρίζοντας πάντως ότι μπορεί να οδηγήσουν σε μια θετική εξέλιξη του καθεστώτος, με την έννοια να γίνει πιό ανοιχτό, εάν υπάρξει και η κατάλληλη καθοδήγηση από τη διεθνή κοινότητα.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, πέραν του διαλόγου, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας σοβαρής κρίσης και να προληφθεί μια σκληρή αντιμετώπιση των διαδηλωτών με πολύ αρνητικές συνέπειες για τη χώρα και για την περιοχή» κατέληξε ο κ. Πινέιρο.

Ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στη Μιανμάρ μπορούν να δουν καθημερινά δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Ρανγκούν αλλά τα ελεγχόμενα από τη χούντα ΜΜΕ ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι διαδηλωτές δεν ξεπερνούν τους 120.

«Τέσσερεις ομάδες, από καμιά τριανταριά διαδηλωτές η κάθε μία, βρίσκονταν διασκορπισμένες, σήμερα, σε τέσσερεις κατευθύνσεις στη Ραγκούν» μετέδωσε η ελεγχόμενη από τη χούντα κρατική τηλεόραση.

«Οι δυνάμεις της τάξης χρησιμοποιήθηκαν μόνο εκεί, όπου ήταν αναγκαίο να διατηρηθεί η νομιμότητα» αναφέρονταν στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ.

Παρά την άγρια καταστολή των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις της χούντας, οι διαδηλωτές κατέβηκαν και σήμερα στους δρόμους κατά χιλιάδες, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Μέχρι στιγμής, εννέα πολίτες έχουν σκοτωθεί και πολλές εκατοντάδες έχουν συλληφθεί από τις αρχές. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, αλλά και ξένοι διπλωμάτες ωστόσο ανέφεραν ότι οι νεκροί είναι πολύ περισσότεροι και ότι ο πραγματικός αριθμός τους κρύβεται από τη χούντα της Μιανμάρ.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_28/09/2007_205599




Πούτιν: «Πρόωρη η συζήτηση για επιβολή κυρώσεων στη Μιανμάρ»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έκρινε σήμερα ότι είναι «πρόωρη» η συζήτηση για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Μιανμάρ με αφορμή τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων από τη χούντα που κυβερνά τη χώρα και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 13 άνθρωποι.

«Όσον αφορά την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων, είναι ένα θέμα που θα εξεταστεί στον ΟΗΕ», είπε ο Ρώσος πρόεδρος από το Σότσι της νότιας Ρωσίας, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο.

«Προς το παρόν, είναι πρόωρο να μιλάμε για αυτό», πρόσθεσε ο Πούτιν.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_28/09/2007_205593







Όπως βλέπετε ο υπόλοιπος κόσμος δεν αγχώνεται και πολυ με την κατασταση....


Title: Re: Η χούντα της Μιανμαρ δειχνει το αιμοσταγές πρόσ`
Post by: Turambar on September 29, 2007, 01:50:15 am
Δηλαδή σκοτώθηκε το 8% των διαδηλωτών σύμφωνα με το καθεστώς...


not bad... not bad...




Έχουμε προξενείο της Βιρμανίας στην Θεσσαλονίκη? Μπα ε?
Πρεσβεία πάντως θα έχουμε στην Αθήνα... δε μπορεί...


Title: Re: Η χούντα της Μιανμαρ δειχνει το αιμοσταγές πρόσωπό της
Post by: Karaμazoβ on September 30, 2007, 13:02:52 pm
Χρονολόγιο της κρίσης στη Μιανμάρ
45 χρόνια αντίστασης και καταπίεσης

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΩΣΗ της πλησιάζει η αντιπαράθεση μεταξύ στρατιωτικού καθεστώτος και βουδιστών μοναχών στη Βιρμανία, που αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων είκοσι ετών. Ακολουθεί χρονολόγιο των προσπαθειών του στρατού να επιβάλει την εξουσία, αφού κατέλαβε την εξουσία μετά την ανεξαρτησία, πριν 45 χρόνια.

Μάρτιος 1962:
Ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Νε Ουίν, καταλαμβάνει την εξουσία και εκδιώκει τον πρωθυπουργό Ου Νου.

Μάρτιος 1988: Δεκάδες νεκροί, ύστερα από μεγάλες διαδηλώσεις μαθητών και φοιτητών στην πρωτεύουσα Γιανγκόν.

18 Σεπτεμβρίου:
Ο στρατηγός Σάου Μάουνγκ ανατρέπει το κυβερνών Κόμμα του Σοσιαλιστικού Προγράμματος (BSPP). Πάνω από 3.000 διαδηλωτές σκοτώνονται την επόμενη του πραξικοπήματος.

19-20 Ιουλίου 1989: Η ηγέτης της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κι συλλαμβάνονται και κρατούνται κατ'οίκον.

Αύγουστος 1990:
Πολλοί νεκροί κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, ύστερα από την ακύρωση εκλογών που ανέδειξαν πρώτη την Αούνγκ Σαν Σου Κι.

Ιανουάριος 1997:
Σύλληψη στελεχών του κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Κι

Μάρτιος:
Αντι-ισλαμικές διαδηλώσεις, συλλήψεις βουδιστών μοναχών.

Μάιος 2003:
Συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών της Αούνγκ Σαν Σου Κι και της αστυνομίας. Τέσσερις νεκροί.

Δεκέμβριος 2005:
Κυβερνητικές δυνάμεις βάλουν εναντίον χωριών της μειονότητας Καρέν, υποχρεώνοντας 3.000 από αυτούς να διαφύγουν.

Μάρτιος-Απρίλιος 2006:
Μεγάλες επιχειρήσεις του στρατού κατά του αντάρτικου των Καρέν.

Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2007:
Εκτόξευση τιμών καυσίμων προκαλεί τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων 20 ετών.




H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_25_27/09/2007_205415)


Title: Re: Η χούντα της Μιανμαρ δειχνει το αιμοσταγές πρόσωπό της
Post by: apostolos1986 on September 30, 2007, 13:05:52 pm
Έχουμε προξενείο της Βιρμανίας στην Θεσσαλονίκη? Μπα ε?
Πρεσβεία πάντως θα έχουμε στην Αθήνα... δε μπορεί...

από ένα search...αν κατάλαβα σωστά ούτε στην Αθήνα έχει η Βιρμανία πρεσβεία... αρμόδια πρεσβείατης Βιρμανίας για την Ελλάδα είναι αυτής της Ρώμης...


Title: Re: Η χούντα της Μιανμάρ δειχνει το αιμοσταγές πρόσωπό της
Post by: Karaμazoβ on October 02, 2007, 01:06:33 am
Στρατοκρατούμενη η πρωτεύουσα
Φόβοι για την τύχη εκατοντάδων συλληφθέντων από τη χούντα της Μιανμάρ

ΑΠΕ

Κλίμα φόβου καλλιεργεί το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ με ισχυρή παρουσία δυνάμεων ασφαλείας στην πρωτεύουσα για να εμποδίσει περαιτέρω διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας, την ώρα που παραμένει άγνωστη η τύχη περισσότερων από 1.000 μοναχών και πολιτών που συνελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες.

Ουδείς γνωρίζει τι απέγιναν εκατοντάδες άτομα που συνελήφθησαν από την περασμένη Τετάρτη στο πλαίσιο της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας, ανάμεσά τους και εκατοντάδες βουδιστές μοναχοί που συνελήφθησαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν εφόδους στα μοναστήρια, συχνά μέσα στη νύχτα.

Πληροφορίες που μεταδίδει το BBC αναφέρουν ότι πολλοί από τους συλληφθέντες μοναχούς θα μεταφερθούν σε φυλακές στο απομονωμένο βόρειο τμήμα της χώρας. Μετά τη σύλληψή τους κρατούνται σε αθλητικές εγκαταστάσεις στη Γιαγκόν και, σύμφωνα με αναφορές, είναι αλυσοδεμένοι ενώ οι μοναχοί αρνούνται να φάνε.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν έντονη ανησυχία για την τύχη των συλληφθέντων, αναφέροντας πως οι μοναχοί, πρωτοπόροι των μαζικών διαδηλώσεων της περασμένης εβδομάδας, υφίστανται τα πάνδεινα στα χέρια των αστυνομικών.

Στην πρωτεύουσα Γιαγκόν οι διαδηλώσεις έχουν σταματήσει και η ζωή επιστρέφει στους συνηθισμένους ρυθμούς της.

Στο διπλωματικό πεδίο, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ θα συναντηθεί την Τρίτη με τον αρχηγό της χούντας Θαν Σβε. Ο Νιγηριανός διπλωμάτης Ιμπραήμ Γκαμπάρι βρίσκεται από το Σάββατο στη Μιανμάρ, επιχειρώντας να διασφαλίσει ότι δεν θα δοθεί συνέχεια στην αιματηρή καταστολή των μεγαλύτερων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από το 1988.

Συναντήθηκε στη Γιανγκόν με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αουνγκ Σαν Σούου Κίι, η οποία τελεί σε κατ' οίκον περιορισμό, καθώς και με αξιωματούχους του στρατιωτικού καθεστώτος. Δεν έγινε δεκτός από τον ηγέτη της χούντας, στρατάρχη Θαν Σβε, αλλά τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως θα τον συναντήσει τελικά την Τρίτη στη νέα πρωτεύουσα της Μιανμάρ, Ναϊπιντάβ.

Η παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας είναι ισχυρή τη Δευτέρα στη Γιανγκόν, μετέδωσε ο ραδιοσταθμός της αντιπολίτευσης Δημοκρατική Φωνή της Μιανμάρ από το Όσλο, όπου έχει τη βάση του. Ωστόσο, σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη του σταθμού Μόι Αγιε, δεν υπάρχουν ενδείξεις για διαδηλώσεις στη Γιανγκόν.

Πληροφορίες θέλουν το στρατό και τη μυστική αστυνομία να συνεχίζουν τις εφόδους τους, συλλαμβάνοντας μόνο στη διάρκεια της νύχτας 20 άτομα. Ο σταθμός λαμβάνει μηνύματα SOS από ανθρώπους, μέλη των οικογενειών των οποίων «εξαφανίζονται».

Τη Δευτέρα απομακρύνθηκαν τα συρματοπλέγματα που εμπόδιζαν την πρόσβαση στην παγόδα Σβενταγκόν, τον ιερότερο βουδιστικό ναό της Μιανμάρ και τόπο συνάντησης των μοναχών που εδώ και μία εβδομάδα διαδηλώνουν κατά του στρατιωτικού καθεστώτος. Όμως, σύμφωνα με μαρτυρίες, φρουρούνται ακόμη οι τέσσερις εισόδοι του ναού.

Οι βουδιστές ανακοίνωσαν πως πέντε μοναχοί έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις με την αστυνομία στις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε 20 χρόνια. Τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πριν «φιμωθούν» πως τουλάχιστον δέκα πολίτες σκοτώθηκαν όταν οι στρατιωτικές δυνάμεις επενέβησαν για να καταστείλουν τις διαδηλώσεις.


in.gr 01/10/07 (http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=836203&lngDtrID=245)