THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Πολιτικά => Topic started by: aliakmwn on September 15, 2007, 17:19:34 pm



Title: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι
Post by: aliakmwn on September 15, 2007, 17:19:34 pm
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι

Ψηφίζουμε υποχρεωτικά αύριο, Κυριακή, από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, οπότε και κλείνουν οι κάλπες. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Ελληνες και Ελληνίδες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Θεωρούνται πως έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος όσοι και όσες έχουν γεννηθεί μέχρι και τις 31/12/1989.
Η αναγνώριση των ψηφοφόρων γίνεται με την αστυνομική τους ταυτότητα, ακόμα κι αν είναι «κομμένη» ή το διαβατήριο. Στρατιωτικοί και γενικά όσοι υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας ψηφίζουν με την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Οσοι έχουν χάσει την ταυτότητά τους, μπορούν να βγάλουν νέα ακόμα και σήμερα. Τα Γραφεία Ταυτοτήτων θα είναι ανοιχτά για το σκοπό αυτό και την Κυριακή, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ.

Αν για κάποιο λόγο τα στοιχεία του ψηφοφόρου, όπως αναγράφονται στον εκλογικό κατάλογο, δε συμπίπτουν με τα στοιχεία της αστυνομικής ή υπηρεσιακής τους ταυτότητας, θα πρέπει να προσκομίσει βεβαίωση ταυτοπροσωπίας από τον δήμαρχο ή οποιοδήποτε άλλο δημόσιο έγγραφο από το οποίο προκύπτει η ταυτότητά τους. Δεν απαιτείται προσκόμιση βεβαίωσης ταυτοπροσωπίας σε περίπτωση αλλαγής δελτίου ταυτότητας. Οσοι δηλαδή εκλογείς έχουν βγάλει νέα ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες, ψηφίζουν κανονικά με αυτήν.

Οι διπλοεγγεγραμμένοι ψηφίζουν με υπεύθυνη δήλωση που υπογράφουν ενώπιον του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής, στην οποία δηλώνουν ότι δεν ψήφισαν ούτε προτίθενται να ψηφίσουν σε άλλο εκλογικό τμήμα.

Ψηφοφόροι που έχουν παραληφθεί από τους εκλογικούς καταλόγους, θα πρέπει να απευθυνθούν στο δήμο ή κοινότητα, στα δημοτολόγια των οποίων είναι εγγεγραμμένοι, και να ζητήσουν πιστοποιητικό εγγραφής, με το οποίο και θα ψηφίζουν. Οσοι είναι εγγεγραμμένοι μόνο στα μητρώα αρρένων και όχι στα δημοτολόγια δήμου ή κοινότητας, μπορούν να εφοδιαστούν με πιστοποιητικό που να επιβεβαιώνει την εγγραφή τους σε αυτά.

Τα άτομα με αναπηρία εξυπηρετούνται πάντα κατά προτεραιότητα.

Οι Ελληνες ναυτικοί ψηφίζουν στο δήμο ή την κοινότητα που βρίσκεται το πλοίο την ημέρα των εκλογών με βάση ονομαστικές καταστάσεις που συντάσσονται και υπογράφονται από τον πλοίαρχο του πλοίου.

Με ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφίζουν και οι κρατούμενοι που δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Γυναίκες εκλογείς, που έχουν εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο με το επώνυμο του συζύγου τους ενώ στο δελτίο ταυτότητας αναγράφονται με το πατρικό τους όνομα ή αντίστροφα, καθώς και αυτές που είχαν επίσης εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο με το επώνυμο του συζύγου τους και στη συνέχεια διαζεύχθηκαν και άλλαξαν το επώνυμό τους χωρίς αντίστοιχη διόρθωση των στοιχείων τους στον εκλογικό κατάλογο, ψηφίζουν ως εξής: Με αντιπαραβολή των στοιχείων εκλογικού καταλόγου και αστυνομικής ταυτότητας. Αν με αυτόν τον τρόπο δεν είναι δυνατή η εξακρίβωση, τότε θα πρέπει να είναι εφοδιασμένες και με άλλα αποδεικτικά έγγραφα, όπως ληξιαρχική πράξη γάμου ή διαζευκτήριο.

Οι Ελληνες του εξωτερικού - πλην των λιποτακτών - που έρχονται στην Ελλάδα για να ψηφίσουν, απαλλάσσονται από τον έλεγχο της στρατολογικής τους κατάστασης μέχρι και την 7η Οκτώβρη 2007.

Η ψηφοφορία μπορεί να παραταθεί κατά δύο ώρες το ανώτερο, δηλαδή μέχρι τις 9 το βράδυ, εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ακόμη εκλογείς που δεν έχουν ψηφίσει.

Υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Ωστόσο, από αυτήν εξαιρούνται: Οσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους. Οσοι την ημέρα της ψηφοφορίας θα βρίσκονται στο εξωτερικό ή δε θα μπορέσουν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας ή για λόγους υπηρεσιακών αναγκών.

Να ενημερωθούμε πού ψηφίζουμε

Εγκαιρα θα πρέπει να μάθουμε πού ψηφίζουμε, ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων τελευταία στιγμή. Ιδιαίτερα, πρέπει να φροντίσουν να πληροφορηθούν πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες. Για την ώρα, οι ψηφοφόροι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους εξής τρόπους:

Την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών στο διαδίκτυο στη διεύθυνση www.ypes.gr.
Το τηλεφωνικό κέντρο 1564.
Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
Τις οικείες Νομαρχίες.
Τους οικείους Δήμους.
Ειδικά, οι ψηφοφόροι του Δήμου Αθήνας μπορούν να ενημερώνονται για το πού ψηφίζουν από:

Το 195 και το τηλεφωνικό κέντρο 210.5277.001.
Την ιστοσελίδα του δήμου στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση www.cityofathens.gr.
Στα τηλέφωνα 210.5277.520, 210.5277.530, 210.5277.540. Ισχύει για τους δημότες και τους δικαστικούς αντιπροσώπους.
Επίσης, οι εκλογείς της Νομαρχίας Αθηνών μπορούν να καλούν στον αριθμό 1539.


 
Τι πρέπει να ξέρουμε για τη σταυροδοσία


Σύμφωνα με το νόμο, οι 288 βουλευτικές έδρες κατανέμονται μεταξύ των 56 εκλογικών περιφερειών της χώρας. Οι υπόλοιπες 12 καλύπτονται από βουλευτές Επικρατείας.

Πού βάζουμε ένα σταυρό
Στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από ένας μέχρι τρεις βουλευτές, οι ψηφοφόροι βάζουν ένα (1) σταυρό. Δηλαδή, ένα σταυρό βάζουμε στις εξής εκλογικές περιφέρειες: Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών, Αρτας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κυκλάδων, Ρεθύμνου και Λασιθίου.

Πού βάζουμε μέχρι δύο σταυρούς
Μέχρι δύο (2) σταυρούς βάζουμε στις περιφέρειες όπου εκλέγονται από τέσσερις έως επτά βουλευτές. Δηλαδή, μέχρι δύο σταυρούς βάζουμε στις εξής εκλογικές περιφέρειες: Εβρου, Καβάλας, Β' Θεσσαλονίκης, Σερρών, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Ηλείας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Α' Πειραιά, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Δωδεκανήσου και Χανίων.

Πού βάζουμε μέχρι τρεις σταυρούς
Μέχρι τρεις (3) σταυρούς βάζουμε στις περιφέρειες όπου εκλέγονται από οχτώ έως και δώδεκα βουλευτές. Δηλαδή, στις εξής εκλογικές περιφέρειες: Λάρισας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Β' Πειραιά, Αττικής και Ηρακλείου.

Πού βάζουμε μέχρι τέσσερις σταυρούς
Τέλος, στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 13 βουλευτές, βάζουμε μέχρι τέσσερις (4) σταυρούς. Οι περιφέρειες αυτές είναι: Α' Θεσσαλονίκης, Α' Αθηνών και Β' Αθηνών.

Οσοι έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί σε κυβέρνηση που έτυχε ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής και έχουν εκλεγεί βουλευτές, καθώς και ο αρχηγός ή ο πρόεδρος αυτοτελούς κόμματος ή ο αρχηγός συνασπισμού κομμάτων δε σταυροδοτούνται. Θεωρούνται ως σταυροί προτίμησης το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων του συνδυασμού στο ψηφοδέλτιο του οποίου περιλαμβάνονται. Ψηφοδέλτιο με περισσότερους σταυρούς προτίμησης, από όσους επιτρέπεται, θεωρείται έγκυρο χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης. Αν, όμως, περιέχει τέσσερις σταυρούς, από τους οποίους ο ένας έχει τεθεί δίπλα σε όνομα υποψηφίου που δε σταυροδοτείται (αρχηγό κόμματος κλπ.), λαμβάνονται υπόψη οι υπόλοιποι τρεις σταυροί.

http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=15/9/2007&id=8945&pageNo=3&direction=1


Title: Re: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι
Post by: aliakmwn on September 15, 2007, 17:21:30 pm
Ολες οι ψήφοι είναι χρήσιμες καμία δεν είναι χαμένη
Σύμφωνα με τις διατάξεις του ισχύοντος εκλογικού νόμου, ο αριθμός των εδρών που θα πάρει το ΚΚΕ καθορίζεται ως εξής: Το άθροισμα των ψήφων που θα πάρει το ΚΚΕ σ' όλη την επικράτεια θα πολλαπλασιαστεί με τον αριθμό 260 και το γινόμενο που θα προκύψει θα διαιρεθεί με το άθροισμα των ψήφων που πήραν σ' όλη την επικράτεια όλοι μαζί οι συνδυασμοί, που πέρασαν το 3%. Οι έδρες που θα δικαιούται το ΚΚΕ θα είναι το ακέραιο μέρος της παραπάνω διαίρεσης.
Αυτό σημαίνει πως όλες οι ψήφοι που πέφτουν στο ΚΚΕ, από το τελευταίο χωριό της Ηπείρου και της Θράκης, μέχρι το τελευταίο χωριό της Πελοποννήσου και της νησιωτικής Ελλάδας καθορίζουν εξ ίσου τον αριθμό των εδρών που θα πάρει το ΚΚΕ πανελλαδικά. Μ' άλλα λόγια, καμία ψήφος στο ΚΚΕ, σ' όποιο εκλογικό τμήμα και αν πέσει, δεν είναι χαμένη.

http://www.rizospastis.gr:80/page.do?publDate=15/9/2007&id=8945&pageNo=3&direction=1


Title: Re: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι
Post by: Johnny English on September 15, 2007, 17:25:38 pm
Το σταυρό που τον βάζουμε? Πριν το όνομα ή μετά ? :P

Ξέχασα..  :D


Title: Re: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι
Post by: Megawatt on September 15, 2007, 17:26:19 pm
πριν


Title: Re: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι
Post by: Megawatt on September 15, 2007, 17:32:24 pm
Ψηφίζουμε υποχρεωτικά αύριο, Κυριακή, από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.
Πουθενά στον εκλογικό νόμο δεν λέει τί επιπτώσεις έχει αυτός που δεν ψηφίσει.
Απλά λέει ότι ειναι υποχρεωτικό.


Title: Re: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι
Post by: Turambar on September 15, 2007, 22:23:15 pm
Στο ΝΕΤ της προάλλες είπε σε ένα δελτίο ότι αντιμετωπίζουν φυλάκιση μέχρι ενός έτους.


Έσκασα στα γέλια.


Title: Re: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι
Post by: vasso on September 16, 2007, 01:24:08 am
Είχα μια διαφωνία με την κολλητή μου όσον αφορά για τα λευκά/ άκυρα. Η αλήθεια είναι ότι κάποτε, αυτά "βοηθούσαν" το πρώτο κόμμα, σχετικά με τις συνολικές έδρες αν δεν κάνω λάθος. Η Ζωίτσα επιμένει ότι το σύστημα άλλαξε, αλλά δεν θυμάται πώς..

Μήπως μπορεί κανένας να μας διαφωτίσει (με σιγουριά παρακαλώ)


Title: Re: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι
Post by: xristoforos_ on September 16, 2007, 01:32:28 am
εγώ έχω μια άλλη απορία...ας υποθέσουμε ότι ένα κόμμα...πάρει ένα φήφι από εδώ ..ένα από εκεί ένα από παραπέρα...και συμπληρώσει το 3% ...και παραπάνω...σου λέω φθάνει το 6% κι άρα παίρνει και πολλές έδρες...

αλλά σε καμία περιφέρια δεν καταφέρνει ο υποψήφιός του να νικήσει του αντιπάλους του (παράδειγμα τα τρίκαλα βγάζουν πέντε βουλευτές, κι αυτός βγει έκτος σε ψήφους)

πως επιλέγεται η εκπροσώπηση αυτού του κόμματος...?!

ixic_/mou fainetai pos kapou iparxei mia tragiki fava sti sillogistiki mou...alla kollisa...


Title: Re: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι
Post by: vasso on September 16, 2007, 01:36:09 am
Οι βουλευτές επικρατείας... ο αρχηγός του κόμματος...  δεν ξέρω, τυχαία τα λέω..


Title: Re: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι
Post by: corina on September 16, 2007, 01:39:08 am
Υπάρχουν και ανακατανομές εδρών νομίζω...


Title: Re: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι
Post by: emmanuel on September 16, 2007, 01:53:59 am
για τα λευκα ειχε σταλει ενα μηνυμα στην ελεκτροαυθ,η αληθεια αρκετα μεγαλο και δεν μπορεσα να το κοιταξω σε βαθος,αν ειναι να το παραθεσω...


Title: Re: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι
Post by: aliakmwn on September 16, 2007, 01:59:12 am
εγώ έχω μια άλλη απορία...ας υποθέσουμε ότι ένα κόμμα...πάρει ένα φήφι από εδώ ..ένα από εκεί ένα από παραπέρα...και συμπληρώσει το 3% ...και παραπάνω...σου λέω φθάνει το 6% κι άρα παίρνει και πολλές έδρες...

αλλά σε καμία περιφέρια δεν καταφέρνει ο υποψήφιός του να νικήσει του αντιπάλους του (παράδειγμα τα τρίκαλα βγάζουν πέντε βουλευτές, κι αυτός βγει έκτος σε ψήφους)

πως επιλέγεται η εκπροσώπηση αυτού του κόμματος...?!

ixic_/mou fainetai pos kapou iparxei mia tragiki fava sti sillogistiki mou...alla kollisa...

Με καθε επιφυλαξη:

Απ' οσο ξερω, η κατανομη των εδρων γινεται σε πρωτη φαση κομματικα, με βαση τα συνολικα ποσοστα των κομματων, και οχι προσωποκεντρικα, και μαλιστα πανελλαδικα. Βγαινει μονο λιστα, Α κομμα Χ εδρες, Β κομμα Ψ εδρες, Γ κομμα Ζ εδρες, συγκεντρωτικα, χωρις αναφορα στην γεωγραφικη κατανομη. (Δηλαδη αν σε ενα μικρο νομο καποιος ενος μικρου κομματος παρει ακομα και 100%, δε λεει τιποτα εαν το κομμα δεν πιασει πανελλαδικα 3%)
Αφου βγει το ποσες εδρες παιρνει το καθε κομμα συνολικα στην Ελλαδα, τοτε αυτες κατανεμονται και παλι κομματοκεντρικα στους νομους, αναλογα με τα ποσοστα που πηρε το καθε κομμα. (Ετσι, εαν το μικρο κομμα που λεγαμε πιασει το οριο του 3% πανελλαδικα, και ας πουμε οτι εκλεγει 2 μονο βουλευτες, τοτε προφανως τη μια εδρα θα την παρει ο υποψηφιος του που επιασε το 100% στον Α νομο, και τη δευτερη θα την παρει στο νομο που επιασε το δευτερο μεγαλυτερο ποσοστο του, ανεξαρτητα αν σ' αυτο τον νομο Β το κομμα επιασε μονο 0,002% - αρκει που στους αλλους επιασε χαμηλοτερο απ' αυτο)
Εχοντας γινει πλεον η κατανομη των εδρων κομματικα σε καθε νομο, μετρανε τα ψήφια, και παιρνουν την εδρα οι βουλευτες του καθε κομματος αναλογα με τους σταυρους που πηραν.


Για το παραπανω δεν ειμαι 100% σιγουρος, απλα θυμαμαι στις εκλογες του '93 (νομιζω) που στο νομο Ημαθιας, ενω το ΠΑΣΟΚ βγηκε πρωτο και η ΝΔ δευτερη με μικρη διαφορα, τελικα αντι να παρουν απο 2 βουλευτες, πηρε 3 το ΠΑΣΟΚ και εναν το ΚΚΕ με πολυ χαμηλοτερο ποσοστο, και η μητερα μου μου το ειχε εξηγησει ετσι - αλλα ομολογω οτι απο τοτε δεν μπηκα στον κοπο να διασταυρωσω εαν η εξηγηση ειναι σωστη.


Title: Re: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι
Post by: marauber on September 16, 2007, 02:44:08 am
Έτσι είναι όπως τα λέει ο Αλιάκμωνας. Οι έδρες μεταφέρονται από τον 1 νόμο στον άλλο. Είναι περίπλοκος ο εκλογικός νόμος, παρόλα αυτά εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί δεν τον δημοσιεύουν, κάτι περισσότερο θα καταλαβαίναμε από το reverse engineering που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα :D
Εγώ από ότι ξέρω οι έδρες του πρώτου κόμματος βγαίνουν με τη μια. Δηλαδή πριμοδοτείται με 40 έδρες και αυτές κατανέμονται αντίστοιχα με τα ποσοστά του. Μετά βγαίνουν οι έδρες για τα υπόλοιπα κόμματα ανάλογα με το που έχουν περισσέψει.

Α, σχετικά με τα λευκά, εγώ έχω μείνει με την εντύπωση πως βοηθούν το πρώτο κόμμα ακριβώς όσο και τα υπόλοιπα, οπότε επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι.


Title: Re: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι
Post by: Netgull on September 16, 2007, 03:23:44 am
Έτσι είναι όπως τα λέει ο Αλιάκμωνας. Οι έδρες μεταφέρονται από τον 1 νόμο στον άλλο. Είναι περίπλοκος ο εκλογικός νόμος, παρόλα αυτά εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί δεν τον δημοσιεύουν, κάτι περισσότερο θα καταλαβαίναμε από το reverse engineering που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα :D
:???:
http://www.kep.gov.gr/kepportal/CitizenGuide/CitizenGuideC1/CitizenGuideC2/CitizenGuideC3?PARAM1=20310&lng=EL


Title: Re: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι
Post by: marauber on September 16, 2007, 03:40:22 am
Έτσι είναι όπως τα λέει ο Αλιάκμωνας. Οι έδρες μεταφέρονται από τον 1 νόμο στον άλλο. Είναι περίπλοκος ο εκλογικός νόμος, παρόλα αυτά εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί δεν τον δημοσιεύουν, κάτι περισσότερο θα καταλαβαίναμε από το reverse engineering που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα :D
:???:
http://www.kep.gov.gr/kepportal/CitizenGuide/CitizenGuideC1/CitizenGuideC2/CitizenGuideC3?PARAM1=20310&lng=EL
:o
Δεν το ήξερα αυτό! Αλλά και πάλι η μορφή του είναι σχετικά δυσανάγνωστη. Χρειαζόμαστε ένα FAQ ή μεγάλη υπομονή για να καταλάβουμε τι παίζει...


Title: Re: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι
Post by: Megawatt on September 16, 2007, 05:00:53 am
Δεν ειδα αν του netgull ειναι ή οχι ευανάγνωστο, γιαυτό στο συννημενο αρχειο θα δειτε ολοκληρο τον εκλογικο νομο.


Άρθρο 99
(Άρθρα 5, 6 και 11 Ν. 3231/2004)

Συμμετοχή στην κατανομή εδρών – Καθορισμός των εδρών κάθε εκλογικού σχηματισμού στην επικράτεια

   1. Στην κατανομή των εδρών των εκλογικών περιφερειών, καθώς και των εδρών επικρατείας συμμετέχουν οι συνδυασμοί κομμάτων, οι συνδυασμοί συνασπισμών κομμάτων, οι συνδυασμοί ανεξαρτήτων, καθώς και οι μεμονωμένοι υποψήφιοι που συγκεντρώνουν στην επικράτεια ποσοστό εγκύρων ψηφοδελτίων τουλάχιστον ίσο με το τρία τοις εκατό (3%) του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στην επικράτεια όλοι οι εκλογικοί σχηματισμοί.

2. Για τον καθορισμό των εδρών που δικαιούται κάθε  εκλογικός σχηματισμός, το σύνολο των ψήφων που συγκέντρωσε στην επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 260 και το γινόμενό τους διαιρείται με το άθροισμα των εγκύρων  ψηφοδελτίων που συγκέντρωσαν στην επικράτεια όσοι σχηματισμοί συμμετέχουν στην κατανομή των εδρών, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο. Οι έδρες που δικαιούται κάθε σχηματισμός στην επικράτεια είναι το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης.
Αν το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 260, τότε παραχωρείται κατά σειρά ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα.

3. Στον εκλογικό σχηματισμό που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων στο σύνολο της επικράτειας παραχωρούνται, επιπλέον των εδρών που λαμβάνει σύμφωνα με την παρ. 2, σαράντα (40) ακόμη έδρες, οι οποίες προέρχονται από εκλογικές περιφέρειες  στις οποίες έχουν παραμείνει αδιάθετες έδρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που προβλέπεται στις παρ. 4,5,6,7 και 8 του άρθρου 100.

4. Αν ένας εκλογικός σχηματισμός δικαιούται, κατ' εξαίρεση, σύμφωνα με τις παρ. 2,3 και 4 του παρόντος άρθρου και τις παρ. 1,2 και 3 του άρθρου 100, περισσότερες έδρες από όσες του αναλογούν κατά την παρ. 2 του παρόντος άρθρου, ο συνολικός αριθμός τους αναπροσαρμόζεται,  προκειμένου να λάβει τελικά τις έδρες που προκύπτουν από την εφαρμογή του άρθρου 100.
Στην περίπτωση αυτή μειώνεται αντίστοιχα ο αριθμός των εδρών που καταλαμβάνει ο πρώτος κατά σειρά σε έγκυρα ψηφοδέλτια εκλογικός σχηματισμός.


Άρθρο 100
(Άρθρα 7,8 και 11 Ν. 3231/2004)

Κατανομή εδρών επικρατείας – Κατανομή των 248 εδρών στις εκλογικές περιφέρειες 
     

   1. Για την κατανομή των εδρών επικρατείας ως εκλογικό μέτρο λαμβάνεται το ακέραιο μέρος του πηλίκου που προκύπτει από τη διαίρεση του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στην επικράτεια όλοι οι εκλογικοί σχηματισμοί, που συμμετέχουν στην κατανομή των εδρών σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 99, δια του αριθμού των βουλευτών επικρατείας.

2. Ο αριθμός των βουλευτών επικρατείας που αναδεικνύουν όσοι συμμετέχουν στην κατανομή εδρών προκύπτει από το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης του  συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων, που έλαβαν στην επικράτεια, δια του εκλογικού μέτρου.

3. Αδιάθετες έδρες επικρατείας κατανέμονται ανά μία σε όσους έχουν το μεγαλύτερο αχρησιμοποίητο υπόλοιπο, αρχίζοντας από το συνδυασμό με το μεγαλύτερο υπόλοιπο.

4. Για την κατανομή των εδρών σε κάθε εκλογική περιφέρεια ως εκλογικό μέτρο λαμβάνεται το ακέραιο μέρος του πηλίκου που προκύπτει από τη διαίρεση του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβαν μέρος στις εκλογές, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους στην κατανομή της παρ. 1 του άρθρου 99, δια του αριθμού των εδρών της.
Για τον καθορισμό των εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός σε κάθε εκλογική περιφέρεια διαιρείται το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων, που έλαβε στην περιφέρεια ο εν λόγω σχηματισμός, δια του εκλογικού μέτρου. Οι έδρες του στην εκλογική περιφέρεια είναι το ακέραιο μέρος του πηλίκου της παραπάνω διαίρεσης.

5. Εκλογικός σχηματισμός που έχει στους συνδυασμούς του λιγότερους υποψηφίους από τις έδρες που δικαιούται, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, στην εκλογική περιφέρεια καταλαμβάνει τόσες έδρες όσοι είναι οι υποψήφιοί του. Οι έδρες που δεν του προσκυρώνονται γι' αυτόν το λόγο κατανέμονται σύμφωνα με τις παραγράφους 6 και 7.
Η έδρα των μονοεδρικών εκλογικών περιφερειών καταλαμβάνεται από τον εκλογικό σχηματισμό που συμμετέχει στην κατανομή των βουλευτικών εδρών σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 99 και έχει λάβει τα περισσότερα έγκυρα ψηφοδέλτια στην εκλογική αυτή περιφέρεια.

6. Για την κατανομή τυχόν αδιάθετων εδρών υπολογίζεται η διαφορά των εδρών που έχουν διατεθεί, σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους του παρόντος άρθρου, από τις έδρες που δικαιούται, σύμφωνα με τις παρ. 2,3 και 4 του άρθρου 99. Στη συνέχεια υπολογίζονται τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα ψήφων των εκλογικών σχηματισμών σε κάθε εκλογική περιφέρεια εκτός από τις μονοεδρικές. Το υπόλοιπο αυτό είναι η  διαφορά του γινομένου των εδρών που κατέλαβαν οι παραπάνω σχηματισμοί στην εκλογική περιφέρεια επί το εκλογικό της μέτρο από το σύνολο των ψήφων που έλαβαν στην ίδια εκλογική περιφέρεια.

7. Τυχόν αδιάθετες έδρες διεδρικών και τριεδρικών εκλογικών περιφερειών διατίθενται, κατά σειρά και ανά μία, στον εκλογικό σχηματισμό που εμφανίζει σε καθεμία από αυτές τα μεγαλύτερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα.
Εάν σε κάποιο εκλογικό σχηματισμό διατεθούν συνολικά περισσότερες έδρες από όσες δικαιούται, σύμφωνα με τις παρ. 2,3 και 4 του άρθρου 99, οι πλεονάζουσες αφαιρούνται, ανά μια, από τις τριεδρικές περιφέρειες και αν υπάρξει ανάγκη από τις διεδρικές, στις οποίες εμφανίζει τα μικρότερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα.

8. Οι εκλογικές περιφέρειες που εξακολουθούν να έχουν αδιάθετες έδρες διατάσσονται κατά φθίνουσα σειρά, με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα του εκλογικού σχηματισμού με το μικρότερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων στην επικράτεια που δικαιούται έδρα σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 99. Στον εκλογικό σχηματισμό που έχει το μικρότερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων στην επικράτεια παραχωρείται ανά μία έδρα από καθεμία από αυτές τις εκλογικές περιφέρειες και ως τη συμπλήρωση του αριθμού των εδρών που ο εκλογικός σχηματισμός δικαιούται, σύμφωνα με τις παρ. 2,3 και 4 του άρθρου 99.
Αν πάλι παραμείνουν αδιάθετες έδρες, η διαδικασία του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται διαδοχικά για όλους τους εκλογικούς σχηματισμούς που συμμετέχουν σε αυτή, αρχίζοντας από όποιον συγκέντρωσε το μικρότερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων σε όλη την επικράτεια προς αυτόν με τον αμέσως μεγαλύτερο.



 
Αθήνα,    4   Ιουνίου 2007                                                     
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


ΚΑΡΟΛΟΣ  ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ,
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ


ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ  ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ