THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Επιστήμες => Topic started by: MARIOS on September 12, 2007, 14:37:00 pm



Title: Ένας σύγχρονος πόλεμος
Post by: MARIOS on September 12, 2007, 14:37:00 pm
Ένας σύγχρονος πόλεμος

Η στρατολόγηση των πρώτων πολεμικών ρομπότ στο Ιράκ είναι πλέον πραγματικότητα και ίσως το πρώτο βήμα σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι, όπου το ανθρώπινο είδος θα υπνοβατεί και τα ρομπότ θα αποφασίζουν για το ποιος, που και πότε θα πρέπει να σκοτωθεί, εάν δεν λάβουμε πολύ σύντομα άμεσα μέτρα.

Ήδη στην Νότια Κορέα και στο Ισραήλ έχουν στρατολογηθεί οπλισμένα ρομπότ φύλακες των συνόρων ενώ η Κίνα, η Σιγκαπούρη και η Μεγάλη Βρετανία είναι ανάμεσα στις χώρες στις οποίες παρατηρείται αυξανόμενη χρήση των στρατιωτικών ρομπότ.


Ωστόσο η χώρα με το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης είναι η Αμερική. Η Αμερική σχεδιάζει να αφιερώσει έως και $230δις από τον προϋπολογισμό της για την ανάπτυξη μη επανδρωμένων οχημάτων τα οποία θα μπορούν να κινούνται στον αέρα, στη θάλασσα και στη ξηρά.

Το Κονγκρέσσο σκοπεύει μέχρι το 2015 να έχει έτοιμα έως και το 1/3 των πολεμικών μη επανδρωμένων οχημάτων. Προς το παρόν πάνω από 4,000 ρομπότ χρησιμοποιούνται στην περιοχή του Ιράκ και στο Αφγανιστάν και μάλιστα οπλισμένα.

Τα περισσότερα πολεμικά ρομπότ αποτελούν προέκταση πολεμιστών τα οποία έχουν την δυνατότητα να επιβάλουν θανάσιμα μέτρα. Όταν ένα ημιαυτόματο MQ-1 Predator παρακολουθεί ένα αυτοκίνητο γεμάτο από ύποπτα μέλη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, η απόφαση για τον αφανισμό τους πραγματοποιείται από πιλότους που βρίσκονται έως και 7,000 μίλια μακριά.

Οι Predators και οι ακόμα πιο θανατηφόροι μηχανισμοί Reaper έχουν χρησιμοποιηθεί σε αρκετές αποστολές έως σήμερα κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο αρκετού άμαχου πληθυσμού. Μολαταύτα η χρήση ημιαυτόματων ή ακόμα και ελεγχόμενων ρομπότ φέρει τις ίδιες ηθικές ευθύνες.


Η κατασκευή όμως πλήρως αυτόνομων ρομπότ, τα οποία θα αποφασίζουν αποκλειστικά για τη χρήση βίας βρίσκεται σε πολύ υψηλή θέση στην στρατιωτική ατζέντα της Αμερικής.

Το Εθνικό Ερευνητικό Συμβούλιο της χώρας προτείνει την «άμεση εκμετάλλευση των σημαντικότατων πολεμικών οφελών που μπορούν να προσφέρουν τα αυτόνομα οχήματα». Τα οχήματα αυτά είναι φτηνά στην κατασκευή, απασχολούν λιγότερο προσωπικό και σύμφωνα με το ναυτικό, αποδίδουν καλύτερα σε πολύπλοκες αποστολές.

Πλησιάζουμε λοιπόν σε ένα πολύ επικίνδυνο έδαφος όπου δεν υπάρχουν νέοι ηθικοί κώδικες ή κατευθυντήριες γραμμές. Στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης η ιδέα της λήψης αποφάσεων για την ανθρώπινη εξόντωση ακούγεται τρομακτική.

Σύμφωνα με ένα πρόσφατο έγγραφο του πολεμικού ναυτικού της Αμερικής το κρίσιμο ζήτημα της αυτοματοποίησης εστιάζεται στη δυνατότητα της αναγνώρισης της νομιμότητας.

Μετά από αυτό όμως τα ηθικά ζητήματα έχουν λυθεί, οι άνθρωποι θα σημαδεύουν ανθρώπους και τα ρομπότ άλλα ρομπότ. Στην πραγματικότητα, ένα ρομπότ δεν είναι σε θέση να διακρίνει την επιθετικότητα αλλά και τα θανάσιμα από τα μη θανάσιμα όπλα.

Φανταστείτε την τραγωδία της εξόντωσης ενός μικρού κοριτσιού το οποίο απλά προέκτεινε το χέρι με το παγωτό για να το μοιραστεί με ένα ρομπότ ή ένα ρομπότ το οποίο με οποιοδήποτε τρόπο ξεγελαστεί και σκοτώσει άμαχο πληθυσμό.

Σε μια προσπάθεια εκδήλωσης πολιτικής αντίθεσης, ο Αμερικανικός στρατός πρόκειται να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα για την κατασκευή ρομπότ τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν αποφάσεις που έχουν να κάνουν με ηθικά ζητήματα.

Ωστόσο οι μηχανές δεν θα μπορούσαν να διακρίνουν τη διαφορά ανάμεσα σε ένα λεωφορείο το οποίο θα μεταφέρει στρατιώτες και παιδιά.

Οι στρατιώτες έχουν κάποια πρωτόκολλα όπως οι Geneva conventions οι οποίες εμπεριέχουν τέσσερεις συνθήκες που θα πρέπει να τηρούν. Τα αυτόνομα ρομπότ καλύπτονται μόνο από τους νόμους της οπλισμένης σύγκρουσης η οποία έχει να κάνει με συγκεκριμένα όπλα.

Ωστόσο τα αυτόνομα ρομπότ δεν είναι όπως όλα τα υπόλοιπα όπλα.

Όπως όλα δείχνουν βρισκόμαστε μόνο ένα βήμα πριν από την παράδοση της απόφασης για την ανθρώπινη ακεραιότητα σε μηχανές οι οποίες ούτε καν μπορούν να χαρακτηριστούν χαζές.

Με τις τιμές να πέφτουν ολοένα και περισσότερο και την εξέλιξη της τεχνολογίας, πολύ σύντομα θα δούμε να εκτυλίσσεται μπροστά από στα μάτια μας ένας επικίνδυνος αγώνας για την επιβίωση.

Για αυτό το λόγο αποτελεί επιτακτική ανάγκη η δημιουργία διεθνών κανονισμών και ηθικού κώδικα για τα ρομπότ που θα χρησιμοποιούνται στον πόλεμο πριν να είναι πολύ αργά. 


Το κείμενο δημοσιεύτικε στην ιστοσελίδα www.pathfinder.gr (http://www.pathfinder.gr) από την εφημερίδα Guardian


Title: Re: Ένας σύγχρονος πόλεμος
Post by: Megawatt on September 12, 2007, 17:09:55 pm
Τα UCAV (Unmanned Combat Air Vehicles) είναι ήδη σε χρήση.
Όσο για τα αυτόνομα ρομποτ, επιστημονική φαντασία μου ακούγεται.