THMMY.gr

Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία => Επικοινωνία με τον Kοσμήτορα!! => Topic started by: aliakmwn on June 16, 2005, 21:18:45 pm



Title: Μαθημα σχεδιου Α' εξαμηνου: Αντικειμενο, διδασκαλια, οργανωση...
Post by: aliakmwn on June 16, 2005, 21:18:45 pm
Τελικα με εφαγε κι εμενα το συστημα, με αποπλανησε η εξουσια και εγινα moderator ;D



Ας ξεκινησουμε με ενα θεμα που μας απασχολει ολους οσο ειμαστε στο πρωτο ετος, αλλα μετα το ξεχναμε και αδιαφορουμε: Το μαθημα του σχεδιου.

Το σχεδιο διδασκεται ακομα γραμμικα. Σεμιναρια γινονται για το Autocad, αλλα ο κυριος κορμος διδασκαλιας γινεται με το χερι.

Ενα απο τα βασικοτερα προβληματα ειναι το κοστος της αγορας των υλικων. Ραπιδογραφοι, ταβλες, κολλες κλπ κλπ τελικα καταληγουν να κοστιζουν 100 ευρω για τον καθενα μας. Επιπλεον, καποιοι μαγαζατορες εκμεταλλευονται την ελλιπη μας γνωση, μοσχοπουλωντας μας υλικα "πιο συγχρονα" που τελικα αποδεικνυονται αχρηστα...

Στο νεο προγραμμα σπουδων το μαθημα ονομαζεται "Τεχνικες σχεδιασης με υπολογιστη" αλλα γνωριζουμε ολοι οτι μεχρι και φετος δεν εχει αλλαξει η πατροπαραδοτη διδασκαλια...

Προτεινω:

1) Ειτε με την επομενη αναθεωρηση του Προγραμματος Σπουδων, ειτε στο ενδιαμεσο αν γινεται, να αρχισει το σχεδιο να διδασκεται αποκλειστικα σε υπολογιστη. Τα μαθηματα μπορουν να χωριστουν σε θεωρητικα (οπου οι φοιτητες θα διδασκονται τη θεωρια σχεδιασης γενικα) και σε πρακτικα, οπου, ειτε στο εργαστηριο, ειτε στις αιθουσες με προτζεκτορες κλπ θα βλεπουν στην πραξη πώς υλοποιουνται αυτα που μαθαινουν στη θεωρια.
Αν μαλιστα προχωρησει και η υποθεση των laptop, θα ειναι ακομα πιο ευκολο καθως θα μπορουμε ατυπα να μοιραζουμε και ενα αντιγραφο του Autocad (αν το τμημα δεν μπορει να εμπλακει σε μια τετοια παρανομη διαδικασια, μπορει να γινει απο εμας, μεσω αυτου του forum με καποια οργανωση)

2) Στην περιπτωση που το παραπανω δεν γινεται, ή μεχρι να γινει τελοσπαντων, μπορουμε να οργανωσουμε μια  επιτροπη που θα συνεννοηθει με τους διδασκοντες, και μετα θα κλεισει με εναν συγκεκριμενο προμηθευτη των ειδων γραφικης σχεδιασης, ωστε να πετυχουμε μειωση της τιμης.

3) Αλλη μια προταση, την οποια ομως απλα αναφερω και δεν υπερασπιζομαι γιατι αναιρειται αν η πρωτη προταση πραγματοποιηθει, ειναι να αγορασει το τμημα με δικα του εξοδα οργανα σχεδιασης, τα οποια θα δανειζει επωνυμα και υπευθυνα στους φοιτητες. Περισσοτερες λεπτομερειες: Κατα την επιστροφη ο φοιτητης θα υποχρεουται να προσκομισει καινουργια οργανα στην περιπτωση που τα καταστρεψει. Επισης κατι τετοιο μπορει ναοργανωθει με την βοηθεια των παλαιοτερων, αν βασιστουμε στην καλη τους διαθεση (εμενα ας πουμε μου εχουν μεινει καποια οργανα απο το σχεδιο, εκτος απο εκεινα που δανεισα, και μπορω να τα χαρισω στο τμημα για εξυπηρετηση των επομενων)


So,  αυτο μπορεσα να σκεφτω αυτη τη στιγμη...

Γραψτε απο κατω τα σχολια σας, τις προτασεις σας, διορθωσεις........ Θα παρακαλεσω ομως να μη γινει καταχρηση, ας μην ξεκινησουμε διαφωνιες, εξ' αλλου η αποφαση θα ληφθει (αν τελικα υπαρξει κινητοποιηση) απο το αρμοδιο οργανο που θα συσταθει, εδω απλα καταθετουμε τις αποψεις μας.
Ευχαριστω :)


Title: Απ: Μαθημα σχεδιου Α' εξαμηνου: Αντικειμενο, διδασκαλια, οργανωση...
Post by: gpap on June 17, 2005, 09:52:38 am
Φίλε Αλιάκμωνα,

Το πρόβλημα που βάζεις έχει απασχολήσει αρκετά και την Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος αλλά και το Τμήμα στη ΓΣ του.

Το μάθημα του σχεδίου εξυπηρετεί το βασικό ρόλο της αντίληψης του χώρου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ένα Μηχανικό, καθώς σχεδόν οτιδήποτε έχει στο μυαλό του ή στη φαντασία του για να το δείξει σε άλλους πρέπει με κάποιο τροπο να το σχεδιάσει.

Φυσικά πολλοί συνάδελφοι έχουν απεμπολήσει πριν καλά καλά μπουν στο Τμήμα τον τίτλο του Μηχανικού και προτάσσουν μια επιχειρηματολογία  στο στυλ 'και εγώ που θα γίνω Μηχανικός Υπολογιστών (sic) τι το θέλω το σχέδιο'. Για αυτούς δεν υπάρχει απάντηση έξω από το ότι βρίσκονται σε λάθος ...μαγαζί. Για τους υπόλοιπους πρέπει να πούμε πως ότι και να κάνουν κάποτε θα χρειαστεί να 'διαβάσουν' κάποιο σχέδιο ή να φτιάξουν κάποιο σκαρίφημα.

Πάμε τώρα στον τρόπο που διδάσκεται το μάθημα. Η αποκλειστική χρήση υπολογιστή θα είναι σαν να λέμε καταργούμε τη γραφή γιατί έχουμε επεξεργαστές κειμένου. Καταργούμε την αριθμητική γιατί έχουμε κομπιουτεράκια (μήπως το κάναμε ήδη?). Τι θέλω να πω με αυτό. Πριν αρχίσει κανείς να χρησιμοποιεί AutoCad ή κάθε άλλο CAD πρέπει να ξέρει να σχεδιάζει. Δεν θέλουμε να φτιάξουμε χρήστες CAD. Θέλουμε να σας μάθουμε να διαβάζετε και να κάνετε σχέδιο.

Θα μου πεις καλά και με τα μελανώματα του Παπαμητούκα και την κεκλιμένη γραφή θα μάθω σχέδιο? Εδώ έχετε δίκαιο. Το μάθημα αυτό (και όχι μόνο αυτό, διαβάζετε την κουβέντα για τους Λογισμούς στην electroauth) δεν γίνεται όπως θα θέλαμε. Είχαμε ζητήσει από τον Παπαμητούκα να μαθαίνει σκαρίφημα μόνο και προβολές, όψεις, τομές σε πρόχειρο σχέδιο και το τελικό σχέδιο να γίνεται με CAD. Αλλά όταν έχεις έναν και μοναδικό καθηγητή με την αντίληψή του και παράλληλα τα γνωστά προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής σχετικά με τη χρήση υπολογιστή (δεν μιλάω για ένα demonstration του προγράμματος, μιλάω για κανονική χρήση, στο στυλ μιάς και δεν μπορώ να το μοιράσω έχω μια αίθουσα, νησίδα ξενησίδα διαθέσιμη για όποιον θέλει να έρθει να σχεδιάσει) δεν μπορείς να κάνεις αυτό που είχες προγραμματίσει.

Τώρα η κατάσταση είναι λίγο περίεργη. Εχουμε πάρει μια νέα δασκάλα σχεδίου, συναδέλφισσα Ηλεκτρολόγο Μηχανικό αλλά ένας συνυποψήφιος της έκανε προσφυγή στην εκλογή και η υπόθεση κόλλησε. Ο Παπαμητούκας έφυγε πια με σύνταξη (κάποιοι αναστέναξαν ή έτσι μου φάνηκε) και φέτος το μάθημα μάλλον θα γίνει με ειδικούς επιστήμονες. Ολα αυτά πάνε με το γνωστο χαλαρό υπουργικό ρυθμό (ο οποίος τώρα που έγινε ακόμη πιο σεμνός και ταπεινός απέκτησε ακόμη πιο αργές ιδιοτιμές) και αναμένουμε στα επόμενα 5-6 (10?) χρόνια να το φτιάξουμε το μάθημα.


Χαλαρά έ? Αντε γιατί αρχίζουν και οι ζέστες.

Γρηγόρης Παπαγιάννης

ΥΓ. Για να καταλάβετε πόοοοοσο παλιός είναι ο Παπαμητούκας να σας πω ότι και σε εμένα άυτός δίδασκε σχέδιο!!! Καταλάβατε τώρα! Jurassic!!


Title: Απ: Μαθημα σχεδιου Α' εξαμηνου: Αντικειμενο, διδασκαλια, οργανωση...
Post by: fugiFOX on June 17, 2005, 11:39:05 am

ΥΓ. Για να καταλάβετε πόοοοοσο παλιός είναι ο Παπαμητούκας να σας πω ότι και σε εμένα άυτός δίδασκε σχέδιο!!! Καταλάβατε τώρα! Jurassic!!

Μα και στον πατέρα μου δίδασκε!!!
Μαθουσαλίξ!!

Εγώ να προσθέσω σε αυτά που ελέχθησαν μια απορία.
Το ηλεκτρολογικό σχέδιο που είναι;
Εντάξει καλές οι βίδες και οι κοχλίες, αλλά και κάτι από ηλεκτρολογία σε τμήμα ηλεκτρολόγων δεν βλάπτει έτσι;

Ο Αλιάκμων έχει δίκιο. Θυμάμαι είχε γίνει παλιότερα μια κίνηση επί προεδρίας κ.Ντοκόπουλου
με δραστηριοποίηση μιας μερίδας φοιτητών (2-3 :o )  για την ανάληψη του κόστους γραφικής ύλης από το ίδιο το τμήμα, αλλά κάπου κόλλησε η διαδικασία. ΑΚούστηκε ότι ο Παπαμητούκας στη συνελευση είχε πει επί του θέματος.
"Λεφτά έχουν (οι φοιτητές), τι είναι 100Ε,
ας τα πληρώσουν!"


Title: Απ: Μαθημα σχεδιου Α' εξαμηνου: Αντικειμενο, διδασκαλια, οργανωση...
Post by: gpap on June 17, 2005, 13:05:30 pm
Quote
Εγώ να προσθέσω σε αυτά που ελέχθησαν μια απορία.
Το ηλεκτρολογικό σχέδιο που είναι;
Εντάξει καλές οι βίδες και οι κοχλίες, αλλά και κάτι από ηλεκτρολογία σε τμήμα ηλεκτρολόγων δεν βλάπτει έτσι;

Επίσης πολύ παλιά η απορία Γιώργο. Και η απάντηση πολύ απλή. Το ηλεκρολογικό σχέδιο είναι μονογραμμικό για πίνακες και εγκαταστάσεις, οδεύσεις γραμμών και καλωδίων σε αρχιτεκτονικά και κλεμμοσχέδια εγκαταστάσεων. Το πρώτο είναι θέμα κυρίως γνώσεων ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και συμβόλων. Αναπτύσσεται σε ικανοποιητικό βαθμό στα Ειδικά Κεφάλαια ΣΗΕ για όποιον ενδιαφέρεται (και τολμά). Το δεύτερο δεν το σχολιάζω, αν μπορείς να καταλάβεις μια κάτοψη, τραβάς γραμμές. Όσο για το τελευταίο εμ εκεί είναι τα δύσκολα. Εκεί προυποτίθενται και γνώσεις εγκαταστάσεων.

Συνεπώς το βασικό του  ηλεκτρολογικού, που είναι το μονογραμμικό, γίνεται στα πλαίσια του αντίστοιχου μαθήματος για όσους το χρειάζονται. Τα υπόλοιπα του σχεδίου αφορούν σε όσα ανέφερα νωρίτερα.

Για τον σχεδιαστικό εξοπλισμό θα συμφωνήσω και εγώ. Αν και εφόσον το σχέδιο γίνει έτσι όπως το φανταζόμαστε δεν θα χρειάζονται ραπιδογράφοι, στενσιλ, μελάνια κλπ. κανά 2-3 μολύβια, κανένα schoeller κανένα ριζόχαρτο ψιλοπράγματα δηλαδή.

BTW Οι ραπιδογράφοι και λοιπός εξοπλισμός συνήθως ,,,πετιούνται μετά. Οι δικοί μου ξεχάστηκαν με μελάνια καμμιά δεκαετία και όταν τους ξαναχρειάστηκα ως Μηχανικός (ναι ναι έγινε και αυτό) ήταν πια άχρηστοι. Μήπως μια καλή ιδέα θα ήταν να οργανωθεί κανένα παζάρι μεταχειρισμένων ειδών σχεδίασης? Για τους νέους πρωτοετείς ..θα μπορούσαν να το αναλάβουν και ....οι παρατάξεις στα γνωστά τραπεζάκια υποδοχής...(βλέπεις aliakmwn νέος πιο κοινωνικός ρόλος για τις παρατάξεις στο ίδρυμα).

Γρηγόρης Παπαγιάννης


Title: Re: Μαθημα σχεδιου Α' εξαμηνου: Αντικειμενο, διδασκαλια, οργανωση...
Post by: Alexkasgr on June 17, 2005, 15:50:17 pm
Η πρόταση με τα όργανα που θα δανείζει το τμήμα δεν νομίζω να είναι υλοποιήσιμη ακριβώς γιατί οι ραπιδογράφοι πάνω από 2 εξάμηνα δε θα πάνε, ενώ και τα υπόλοιπα θα έχουν φθορές. Θα μου πείτε αν είναι να τα πληρώνει το τμήμα θα τα γλιτώνουν οι φοιτητές, αλλά έτσι κι αλλιώς το μεγαλύτερο ποσοστό τα δανείζεται από παλαιότερους ήδη. Πιο ουσιαστικές είναι οι προτάσεις για την αλλαγή του τρόπου διαξαγωγής του μαθήματος.
Συμφωνώ ότι αν δεν ξέρεις να κάνεις ένα σκαρίφημα δεν ωφελεί το να μάθεις να δουλεύεις το AutoCAD. Σίγουρα θα χρειαστεί κάποτε να διαβάσουμε ένα σχέδιο, αλλά και οι ιδέες της Γεωμετρικής εποπτείας που δίνει η τριβή με το σχέδιο είναι σημαντικές. Το θέμα είναι ότι είμαστε Ηλεκτρολόγοι και εκ των πραγμάτων δεν έχει νόημα η μεγάλη ενασχόληση με το Μηχανολογικό Σχέδιο. Θα μπορούσαμε όμως αυτά που μαθαίνουμε (έστω τα λίγα) να είναι και σωστά. Πρακτικά δε μαθαίνουμε τίποτα και δεν το λέω ελαφρά τη καρδία. Έκανα σύγκριση με το Σχέδιο των Μηχανολόγων που είναι 2 εξάμηνα. Ούτε να βάζουμε διαστάσεις, ούτε να κάνουμε τομές ούτε τίποτα δε μαθαίνουμε σωστά με το ότι πηγαίνουμε ένα 2ωρο στον Παπαμητούκα ο οποίος απλά μας ζωγραφίζει στον πίνακα το επόμενο σχέδιο που πρέπει να κάνουμε και μας λέει... τι θα μας πει στα επόμενα μαθήματα. Εκτός της απαράδεκτης τακτικής του να μας αφήνει να κάνουμε πχ τομές χωρίς να μας έχει πει τους κανόνες, να βάζουμε διαστάσεις και μετά να μας λέει ότι είναι όλα λάθος και να διορθωθεί. Από ότι κατάλαβα και το Ειδικά Κεφάλαια ΣΗΕ είναι επιλογής. Δηλ. αν κάποιος δεν ξέρει ότι εκεί θα μάθει Ηλεκτρολογικό σχέδιο θα τελειώσει τη σχολή και δε θα ξέρει να κάνει ένα απλό σχέδιο, κι όμως θα είναι και ισότιμος με έναν μηχανολόγο ο οποίος ήδη ξέρει και ηλεκτρολογικό σχέδιο στο 3ο εξάμηνο, στο μάθημα της Ηλεκτροτεχνίας. Γιαυτό θα πω το τολμηρό που έχω ξανααναφέρει ότι από τη στιγμή που γίναμε "...και Υπολογιστών" έχουμε χάσει στο "Μηχανικοί".
Για το AutoCAD σε εμάς πέρυσι έγινε καλή προσπάθεια αλλά με 45΄λεπτά τη βδομάδα δε γίνεται. Στην υλοποίηση αυτού βέβαια μπαίνιουν και τα γνωστά πληθυσμιακά προβλήματα. Πάντως αν και υποτίθεται δε θα μπορούσες να δώσεις εξετάσεις στο σχέδιο αν δεν παιρνούσες το "Εργαστήριο", ακόμα και άσχετος να ήσουν δεν υπήρχες τέτοια περίπτωση.
Πιστεύω ότι Μηχανολογικό σχέδιο πρέπει να μας κάνει κάποιος Μηχανολόγος και επίσης να κάνουμε περισσότερες ώρες AutoCAD (έστω και σεμιναριακά να γίνει κάτι!) και να δούμε λίγο και το Ηλεκτρολογικό σχέδιο, υπάρχουν και ειδικά προγράμματα για αυτό!
Υ.Γ: Γιατί μου έρχεται ένα συγκεκριμένο άτομο στο μυαλό όταν ακούω ότι έκανε προσφυγή;  ;)Μήπως παραείμαι κακός;;    ;D


Title: Απ: Μαθημα σχεδιου Α' εξαμηνου: Αντικειμενο, διδασκαλια, οργανωση...
Post by: aliakmwn on June 17, 2005, 16:14:23 pm
Ας μου επιτραπει να επαναλαβω λιγο την πρωτη προταση γιατι νομιζω πως δεν εγινε απολυτα κατανοητη:


Προτεινω:

1) Ειτε με την επομενη αναθεωρηση του Προγραμματος Σπουδων, ειτε στο ενδιαμεσο αν γινεται, να αρχισει το σχεδιο να διδασκεται αποκλειστικα σε υπολογιστη. Τα μαθηματα μπορουν να χωριστουν σε θεωρητικα (οπου οι φοιτητες θα διδασκονται τη θεωρια σχεδιασης γενικα) και σε πρακτικα, οπου, ειτε στο εργαστηριο, ειτε στις αιθουσες με προτζεκτορες κλπ θα βλεπουν στην πραξη πώς υλοποιουνται αυτα που μαθαινουν στη θεωρια.

Αυτο ακριβως εννοουσα με τη λεξη "θεωρητικο" κομματι, το να διδασκομαστε δηλαδη τι ειναι σκαριφημα, γωνιες σχεδιασης, τομες, γραμμες κλπ κλπ

Ισα ισα πιστευω πως αν ενα κομματι του μαθηματος αποκοπει απο τον πραξη και γινει σκετη θεωρια, θα μαθουμε πολυ περισσοτερα απο τα επιφανειακα και ελλιπη που παθαινουμε τωρα...

Τοσα χρονια ο κ. Παπαμητουκας στην ουσια δεν διδασκε σχεδιο. Επαιρνε ενα αντικειμενο που ηθελε να σχεδιασουμε και απλα εδειχνε στον πινακα πώς θα το κανουμε, με ελαχιστα συμπληρωματα θεωριας (που πολλες φορες δεν επαρκουσαν κιολας)...


Πιστευω πως καταλυτικος παραγοντας για τις αλλαγες στο μαθημα του Σχεδιου θα ειναι και το θεμα των Laptop, μολις με το καλο περασει...


Title: Απ: Μαθημα σχεδιου Α' εξαμηνου: Αντικειμενο, διδασκαλια, οργανωση...
Post by: Καλλισθένης on June 18, 2005, 02:01:40 am
Επίσης πολύ παλιά η απορία Γιώργο. Και η απάντηση πολύ απλή. Το ηλεκρολογικό σχέδιο είναι μονογραμμικό για πίνακες και εγκαταστάσεις, οδεύσεις γραμμών και καλωδίων σε αρχιτεκτονικά και κλεμμοσχέδια εγκαταστάσεων. Το πρώτο είναι θέμα κυρίως γνώσεων ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και συμβόλων. Αναπτύσσεται σε ικανοποιητικό βαθμό στα Ειδικά Κεφάλαια ΣΗΕ για όποιον ενδιαφέρεται (και τολμά). Το δεύτερο δεν το σχολιάζω, αν μπορείς να καταλάβεις μια κάτοψη, τραβάς γραμμές. Όσο για το τελευταίο εμ εκεί είναι τα δύσκολα. Εκεί προυποτίθενται και γνώσεις εγκαταστάσεων.

Ουσιαστικά, όσο παραμένει το σχέδιο στο 1ο εξάμηνο, είναι περισσότερο "ζωγραφική" (καλλιτεχνική αντιγραφή του ζητούμενου αντικειμένου σύμφωνα με τις οδηγίες) παρά "σχεδίαση" (υπολογισμοί σύμφωνα με την αντίστοιχη θεωρία που καλύπτει το προς σχεδίαση αντικείμενο, αναπαράσταση υπολογισμών με τυποποιημένα σχήματα και μεγέθη διαγραμμίσεων)

Το μόνο που μου έμεινε από το μάθημα είναι  που παρατηρούσα να επιδεικνύουν οι 3 εξεταστές προς το γυναικείο φύλο.

Καλλισθένης


Title: Απ: Μαθημα σχεδιου Α' εξαμηνου: Αντικειμενο, διδασκαλια, οργανωση...
Post by: xristoforos_ on June 18, 2005, 18:38:52 pm
θα συμφωνήσω σχεδόν σε όλα με το φίλο αλιάκμονα (sic)....

και θα προσθέσω μια παρατήρηση....

όταν εγώ βγω μηχανικός το 2010 (με τις πιο ευνοϊκές προβλέψεις)....
μάλλον δεν πρόκειται να αντικρίσω χειρόγραφο σχέδιο...πολύ περισσότερο να χρειαστεί να κάνω ο ίδιος...

πριν βιαστεί να πει κάποιος ότι φυγοπονώ...σνομπάρω...ή απεμπολώ το "μηχανικών" από το δίπλωμα μου...
δεν λέω σαφέστατα να μην σχεδιάζουμε καθόλου...κάτι τέτοιο άλλωστε είναι αδύνατο... και πρέπει πρώτα στο χαρτί να μάθεις τα βασικά ...τον τρόπο σκέψης...αντίληψης...να αποκτήσεις χωροθετικές ικανότητες όπως είπε κάποιος...και τέσπα...όλα τα γνωστά πρέπει...
αλλά πρέπει να δωθεί πολύ μεγαλύτερη έως τεράστια βάση στο autocad....
το οποίο θα είναι εν τέλει κι αυτό που θα λειτουργούμε....

...λέμε να μην ξεχνάμε ότι είμαστε μηχανικοί και ξεχνάμε το υπολογιστών απ την αντίστροφη...

χριστόφορος


Title: Απ: Μαθημα σχεδιου Α' εξαμηνου: Αντικειμενο, διδασκαλια, οργανωση...
Post by: gpap on June 18, 2005, 19:40:14 pm
Quote
όταν εγώ βγω μηχανικός το 2010 (με τις πιο ευνοϊκές προβλέψεις)....
μάλλον δεν πρόκειται να αντικρίσω χειρόγραφο σχέδιο...πολύ περισσότερο να χρειαστεί να κάνω ο ίδιος...

2010 τέτοια αισιοδοξίας ρε χριστόφορε!! Χειρόγραφό μπορεί να μη δεις, σχέδιο όμως θα δεις θες δεν θες. Για τα υπόλοιπα τα είπαμε. Όσο παράλογο είναι να θεωρήσει κανείς ένα λογοτεχνικό έργο αποτέλεσμα της ...γραφίδας άλλο τόσο παράλογο είναι να νομίζει κανείς ότι μπορεί να σχεδιάσει τεχνικό σχέδιο επειδή ξέρει CAD!

Στο κάτω κάτω αν ήταν έτσι λίγο το CAD λίγο τα πακέτα που κάνουν τις μελέτες τι τους θέλουμε τους Μηχανικούς? Χειριστές πρέπει να εκπαιδεύουμε και εκεί μας τρώνε κάτι σχολεία ταχύρρυθμης πληκτρολόγησης!


Γρηγόρης Παπαγιάννης


Title: Re: Απ: Μαθημα σχεδιου Α' εξαμηνου: Αντικειμενο, διδασκαλια, οργανωση...
Post by: chggr005 on June 18, 2005, 23:24:01 pm
Αναπτύσσεται σε ικανοποιητικό βαθμό στα Ειδικά Κεφάλαια ΣΗΕ για όποιον ενδιαφέρεται (και τολμά).

Συγγνώμη, αλλά εάν δεν κάνω λάθος το μάθημα "Ειδικά Κεφάλαια ΣΗΕ" γίνεται μόνο στους Ενεργειακούς. Εγώ που είμαι Ηλεκτρονικός, πως θα μάθω να σχεδιάζω? Και μην μου πείτε τώρα ότι δεν θα μου χρειαστεί! Κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να του χρειαστεί στην μετέπειτα επαγγελματική του σταδιοδρομία...


Title: Απ: Μαθημα σχεδιου Α' εξαμηνου: Αντικειμενο, διδασκαλια, οργανωση...
Post by: JAs0n-X on June 19, 2005, 00:49:14 am
Να προσθεσω οτι το συγκεκριμενο μαθημα μαθαινει κ πολλα αλλα μιας και σ αυτο βρισκει εφαρμογη το τουβλο-βιβλιο του Ντοκοπουλου που πηραμε μεσα απο μια εργασια ηλεκτρολογικης μελετης! Ειναι οντως κριμα να μην μπορουν αλλοι τομεις να παρουν αυτο το μαθημα!


Title: Απ: Μαθημα σχεδιου Α' εξαμηνου: Αντικειμενο, διδασκαλια, οργανωση...
Post by: xristoforos_ on June 19, 2005, 00:59:47 am
@gpap : πριν βιαστεί να πει κάποιος ότι φυγοπονώ...σνομπάρω...ή απεμπολώ το "μηχανικών" από το δίπλωμα μου...mpla mpla mpla...

xristoforos_


Title: Απ: Μαθημα σχεδιου Α' εξαμηνου: Αντικειμενο, διδασκαλια, οργανωση...
Post by: lars on June 19, 2005, 03:18:35 am

2010 τέτοια αισιοδοξίας ρε χριστόφορε!! Χειρόγραφό μπορεί να μη δεις, σχέδιο όμως θα δεις θες δεν θες. Για τα υπόλοιπα τα είπαμε. Όσο παράλογο είναι να θεωρήσει κανείς ένα λογοτεχνικό έργο αποτέλεσμα της ...γραφίδας άλλο τόσο παράλογο είναι να νομίζει κανείς ότι μπορεί να σχεδιάσει τεχνικό σχέδιο επειδή ξέρει CAD!

Στο κάτω κάτω αν ήταν έτσι λίγο το CAD λίγο τα πακέτα που κάνουν τις μελέτες τι τους θέλουμε τους Μηχανικούς? Χειριστές πρέπει να εκπαιδεύουμε και εκεί μας τρώνε κάτι σχολεία ταχύρρυθμης πληκτρολόγησης!


Γρηγόρης Παπαγιάννης


 Δεν νομίζω ότι είπε κάποιος να έχουμε το Autocad σαν αντικείμενο μαθήματος αλλά να το χρησιμοποιούν οι φοιτητές για να παραδίδουν τα σχέδια(μηχανολογικά ή όχι :)).Η θεωρία θα είναι η ίδια.Όμως άλλο ο χάρακας και ο διαβήτης και άλλο το ποντίκι.Αν δε ξέρω πώς να κάνω τομή και που να βάλω τις διαστάσεις είτε το κάνω με το χέρι έιτε με το Autocad,το σχέδιο θα είναι το ίδιο χάλια.Εξάλλου, η τεχνολογία δεν υποτίθεται πως επιννοήθηκε για να μας βοηθάει??Και επειδή θεωρητικά είμαστε τμήμα όπου πρέπει να εφαρμόζεται αυτή,γιατί να μην το κάνουμε??
Το μόνο κόλλημα που βλέπω είναι αυτό της εύκολης αντογραφής με τον Η/Υ.Αλλά και πάλι στο τέλος θα  φαίνεται ποιος έχει αντιγράψει και ποιος όχι.
Και κάτι σχετικό με τα παραπάνω.Όσον αφορά τα περί Autocad σεμινάρια, να πω ότι δεν καταλαβαίνω γιατί από τη στιγμή που προστέθηκε το Autocad σαν εργαστήριο στο νέο πρόγραμμα σπουδών, αυτά καταργήθηκαν?Εμείς του 3ου  και τα παιδιά του 4ου έτους ούτε σεμινάριο ούτε μάθημα δλδ.
Τεσπά,δεν είναι τόσο σημαντικό,τα έχουμε ξαναπει, ό,τι δε μαθαίνουμε εδώ,θα τα μάθουμε όταν έρθει η ώρα κτλ κτλ αλλά το έχω καιρό απορία.

Τέλος κι εγώ συμφωνω ότι το μάθημα "Ειδικά Κεφάλαια ΣΗΕ" πρέπει να μπει σαν επιλογής και στους άλλους τομείς.Δε  ξέρω όμως τι υπόβαθρο μαθημάτων χρειάζεται, οπότε δεν επιμένω.Αν μπορείτε να μας διαφωτίσετε κι εσείς λίγο.. :)


P.S.:Μερικές φορές γινόμαστε λίγο επιθετικοί(τουλάχιστον εγώ :)) και σας βάζουμε να απαντήσετε σε θέματα που θα έπρεπε όλοι οι καθηγητές να εκφράσουν άποψη αλλά δεν εγγράφεται και κανένας άλλος στο forum(πέραν της έμμεσης συμμετοχής του κ.προέδρου)!


Title: Re: Μαθημα σχεδιου Α' εξαμηνου: Αντικειμενο, διδασκαλια, οργανωση...
Post by: 4Dcube on September 15, 2005, 03:02:52 am
Με την ευκαιρία της καινούργιας φουρνιάς φοιτητών στο τμήμα, τους οποίους προκαταβολικά λυπάμαι για την κούραση που θα τραβήξουν για το συγκεκριμένο μάθημα, να κάνω και κάποια εμπειρικά σχόλια:

Σχέδιο στο χέρι ΝΑΙ! ΟΧΙ στα 100 άτομα σε μια αίθουσα! Η σχεδίαση πρέπει να γίνεται στη σχολή και όχι στο σπίτι, έτσι μόνο μαθαίνει σωστά κανείς τέτοια πρακτικά πράγματα. Στην παρούσα κατάσταση, είναι δυνατό για ένα σχέδιο να κοντέψεις να φτάσεις διψήφιο αριθμό ωρών στην ενασχόληση στο σπίτι και να πας στη διόρθωση και να σε κάνει κουρέλι (αντικειμενικά απαράδεκτα ανοργάνωτη διόρθωση btw). Αν δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις, ΝΑΙ στα laptop στην αίθουσα και ΝΑΙ στο CAD!

Έχω σημαντικές επισημάνσεις για τη διδασκαλία μέσω Η/Υ.

Δε χρειάζεται όλη τη χρονιά να μαθαίνουν οι φοιτητές να χρησιμοποιούν εντολές στο CAD (όπως έγινε με τη δική μου φουρνιά). Γι' αυτό υπάρχουν άλλωστε τα help και το διαδίκτυο. Δικαιολογίες του τύπου "υπάρχουν κάποιοι που δεν έχουν εξοικίωση με τους Η/Υ" δε στέκουν γιατί αυτά τα άτομα που έχουν περάσει σε τέτοια σχολή (...και ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ) και δεν έχουν έστω ψάξει το αντικείμενο να δουν πώς κινείται το ποντίκι θα είναι 99,95% εκείνοι που θα κάθονται πίσω στην ομάδα (η διαφορά 0,05 είναι σε περίπτωση που δεν πατήσει κανείς άλλος στο εργαστήριο).
 
Είναι όμως απολύτως απαραίτητο να δίνονται εργασίες συχνά και οι καθηγητές να τις διορθώνουν (όχι μια χαζοεργασία στην αρχή σε δισκέτα που τελικά ούτε η δισκέτα δεν επιστράφηκε) και η τελική εργασία να βασίζεται στις γνώσεις τις χρονιάς!!

Ειδικά με την τελευταία εργασία έχασα πάσα ιδέα για την οργάνωση στο πανεπιστήμιό μας. Τι να πρωτογράψω... Φαντάζομαι τα έχετε ξανακούσει. ->Ηλεκτρολογικό σχέδιο εγκατάστασης αγωγών σε διαμέρισμα κύριοι (και κυρίες/δεσποινίδες)! Οδηγίες από τον καθηγητή (όχι τον Παπαμητούκα, υποτίθεται από άλλον που ξέρει): στη σελίδα τάδε του βιβλίου του Π., δείτε το σχήμα για να πάρετε ιδέα. Σημείωση: Μετά από διατριβή όλη τη χρονιά στο ηλεκτρολογικό σχέδιο (1 ώρα που μας έδειξε τα σύμβολα), τελική εργασία πάνω σε αυτές τις κατεκτημένες γνώσεις. Και το κορυφαίο: είχε και αλγόριθμο που με στοιχεία το επίθετο και άλλα τροποποιούσε τις διαστάσεις για τον καθένα "για να μην αντιγράψουμε" (που έκανε το σχέδιο χάλια). Ήταν που θα ήξερε κάποιος για να μας πει.

Πραγματικά ντρέπομαι για την τελευταία παράγραφο που έγραψα, κυρίως διότι οι προτάσεις μου για επανόρθωση είναι μηδενικές, χωρίς ίχνος δημιουργικού πνεύματος συνεργασίας: "ολική διαγραφή/επαναφορά".


Title: Απ: Μαθημα σχεδιου Α' εξαμηνου: Αντικειμενο, διδασκαλια, οργανωση...
Post by: anonymous-root on September 15, 2005, 08:48:14 am
Καλά για το τελευταίο το ηλεκτρολογικό το εξής ήταν ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ: "Άν κάνετε λάθος και δε βάλετε καμμιά μπρίζα δεν τρέχει τίποτα, αν κάνετε όμως λάθος στις διαστάσεις των τοίχων είναι σημαντικό και θα σας κόψουμε".

 ΕΛΕΟΣΣΣΣ!


Title: Re: Μαθημα σχεδιου Α' εξαμηνου: Αντικειμενο, διδασκαλια, οργανωση...
Post by: chggr005 on September 18, 2005, 08:16:48 am
Ναι! Εγώ νομίζω πως θα πρέπει επιτέλους να δοθεί περισσότερη έμφαση στο Ηλεκτρολογικό και όχι στο Μηχανολογικό σχέδιο. Ίσως δεν γίνεται αυτό διότι οι διδάσκοντες δεν ξέρουν Ηλεκτρολογικό σχέδιο (είναι μηχανολόγοι...)