THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Πολιτικά => Topic started by: Karaμazoβ on June 09, 2007, 01:33:44 am



Title: Αστυνομική επέμβαση κράτους – μέλους σε άλλο προωθεί η ΕΕ
Post by: Karaμazoβ on June 09, 2007, 01:33:44 am
Ε.Ε.: Αστυνομική επέμβαση κράτους – μέλους σε άλλο

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξελλες Κωνσταντινου Καλλεργη

Την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έλαβε χθες η λεγόμενη συνθήκη του Πριμ, που αυτοματοποιεί τη συλλογή στοιχείων για τους πολίτες από τις διωκτικές και δικαστικές αρχές άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. αλλά και την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων ενός κράτους-μέλους στο έδαφος άλλου.

Η συνθήκη αρχικά υπεγράφη μεταξύ της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Ισπανίας, του Βελγίου του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας, όμως σταδιακά προσχώρησαν και άλλα κράτη-μέλη, όπως η Ιταλία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Με την ανάληψη δε της προεδρίας του στην Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο, το Βερολίνο έθεσε στόχο του την πανευρωπαϊκή εφαρμογή της.

Πυρήνας της συνθήκης είναι η δημιουργία ειδικών, ελεύθερα προσβάσιμης σε όλες τις διωκτικές αρχές, βάσεων δεδομένων που θα περιλαμβάνουν βιομετρικά στοιχεία αλλά και στοιχεία όπως ο τύπος, το χρώμα, και ο αριθμός πλαισίου και κυκλοφορίας ιδιωτικών αυτοκινήτων, τόσο για την εξιχνίαση όσο και για την πρόληψη αδικημάτων σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.

Η έρευνα στις βάσεις δεδομένων, σημειώνεται, θα είναι σε πρώτη φάση ανώνυμη, χωρίς να αποκαλύπτεται η ταυτότητα του «κατόχου» του κάθε φακέλου. Μόνον όταν υπάρξει ταυτοποίηση με βάση το DNA τα δακτυλικά αποτυπώματα ή, ενδεχομένως, τα στοιχεία του αυτοκινήτου, θα ανοίγει ο φάκελος και θα απελευθερώνονται όλα τα στοιχεία του και τούτο για να αποφευχθεί η γενικευμένη «αλίευση» δεδομένων για μεγάλο αριθμό ατόμων.

Παράλληλα επιτρέπεται η διεξαγωγή αστυνομικών μικτών επιχειρήσεων από δυνάμεις διαφόρων κρατών-μελών, για παράδειγμα σε περιπτώσεις όπως το περσινό Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου. Ακόμα επιτρέπεται η επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων κράτους-μέλους στο έδαφος άλλου κράτους-μέλους χωρίς προηγούμενη άδεια του κράτους αυτού (αλλά με «άμεση» ενημέρωσή του), για την αποτροπή «άμεσου κινδύνου».

Οπως στα περισσότερα ζητήματα «ησυχίας, τάξης και ασφάλειας» ο ρόλος του Κοινοβουλίου περιορίζεται σε απλή γνωμοδότηση, οι δε τροπολογίες που έχει προτείνει στην κατεύθυνση μιας στοιχειώδους διασφάλισης των βασικότερων ατομικών ελευθεριών δεν είναι δεσμευτικές. Ισως για το λόγο αυτό, ο χρόνος που δόθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εξετάσει τη Συνθήκη και τις ενδεχόμενες συνέπειές της ήταν ελάχιστος…

Η ανταλλαγή δεδομένων

Μάλιστα μια τροπολογία που έγινε ομοφώνως δεκτή ήταν του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στ. Λαμπρινίδη, αντιπροέδρου της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων, στην οποία καταδικάζεται η σπουδή που επέδειξε το συμβούλιο υπουργών, με άλλα λόγια η Γερμανία, επιβάλλοντας «στο Κοινοβούλιο να εκφράσει τη γνώμη του κατεπειγόντως, χωρίς να διαθέτει τον ενδεδειγμένο χρόνο για να προβεί σε κοινοβουλευτικό έλεγχο».

Επί της ουσίας, το Κοινοβούλιο ζητάει να περιορισθεί η ανταλλαγή δεδομένων μόνο στα αδικήματα που περιλαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Ενταλμα Σύλληψης και όχι το σύνολο της ποινικής νομοθεσίας αν και η αλήθεια είναι ότι το ένταλμα έχει εξαιρετικά ευρύ πεδίο εφαρμογής αποκλείοντας στην ουσία μόνο μικροαδικήματα.

Επίσης ζητάει να απαγορευθεί ρητά η ανταλλαγή των στοιχείων αυτών με τρίτες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς, μια σχεδόν φωτογραφική τροπολογία για τις ΗΠΑ, ενώ συνολικά τονίζεται ότι η χρήση των στοιχείων θα πρέπει να είναι «απαραίτητη, αναλογική και θεμιτή»…

Το κατά πόσον θα γίνουν δεκτές αυτές οι τροπολογίες είναι, βέβαια, μια άλλη υπόθεση, καθώς ουδένα δεσμεύουν, όμως κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - 8/6/2007 (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_08/06/2007_229887)


Title: Re: Αστυνομική επέμβαση κράτους – μέλους σε άλλο προωθεί η ΕΕ
Post by: Verminoz on June 10, 2007, 09:40:04 am
ΈΤσι! ΠΛέον θα πέφτει πανευρωπαϊκό ξύλο! ;D ;D


Title: Re: Αστυνομική επέμβαση κράτους – μέλους σε άλλο προωθεί η ΕΕ
Post by: Karaμazoβ on June 14, 2007, 23:16:58 pm
Προς πανευρωπαϊκό ποινικό μητρώο

Τα κράτη-μέλη θα ενημερώνονται για τις καταδίκες σε κάθε χώρα της Ευρώπης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ


Τα κράτη-μέλη θα ενημερώνονται αμέσως για το ποινικό μητρώο των πολιτών που διαπράττουν αδικήματα και καταδικάζονται σε άλλη κοινοτική χώρα, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες στο Λουξεμβούργο από τους υπουργούς Δικαιοσύνης της Ε.Ε. Με άλλα λόγια, δεν βρισκόμαστε μακριά από τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ποινικού μητρώου, δεδομένου ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες των 27 θα έχουν άμεση πρόσβαση...

Η συμφωνία προβλέπει την άμεση ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των 27 εντός 10 εργάσιμων ημερών για τους πολίτες που καταδικάζονται σε άλλο κράτος-μέλος, καθώς και την πρόσβαση στο ποινικό μητρώο κάθε Ευρωπαίου πολίτη των αρμόδιων υπηρεσιών των άλλων εταίρων...

Σε περίπτωση, λοιπόν, καταδίκης για κάποιο λόγο ενός Ελληνα υπηκόου στο Βέλγιο, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Βελγίου θα πρέπει να ενημερώσουν αμέσως τις ελληνικές, οι οποίες με τη σειρά τους θα φροντίσουν για την καταγραφή του γεγονότος στο ποινικό μητρώο του καταδικασθέντος. Στο εν λόγω ποινικό μητρώο θα έχουν πρόσβαση οι υπηρεσίες όλων των κρατών-μελών.

Μέχρι σήμερα, οι αρχές κάθε κράτους-μέλους ενημέρωναν τους εταίρους μία φορά το χρόνο για τις καταδίκες πολιτών του σε άλλη κοινοτική χώρα, αλλά δεν υπήρχε ρητή υποχρέωση για τη διατήρηση των στοιχείων.

Η προεδρεύουσα των 27 Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Μπριγκίτε Τσίπριες δήλωσε ότι τα στοιχεία κάθε ποινικού μητρώου θα είναι στη διάθεση των αρχών όλων των κρατών-μελών «για ποινικές ή άλλες υποθέσεις»...

Η πρόταση για τα ποινικά μητρώα προωθήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών στο τέλος του 2005 μετά την υπόθεση του Γάλλου δασοφύλακα Μισέλ Φουρνιρέ, ο οποίος ομολόγησε 9 δολοφονίες στη Γαλλία και το Βέλγιο.

Ο Μ. Φουρνιρέ εργαζόταν σ' ένα σχολείο στο Βέλγιο παρά την καταδίκη του για βιασμό στη Γαλλία, διότι το μητρώο του ήταν άγνωστο στη χώρα αυτή.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/06/2007 (http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=80685364)