THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Αθλητικές Διοργανώσεις => Topic started by: apostolos1986 on May 27, 2007, 16:26:22 pm



Title: Roland Garos 2007
Post by: apostolos1986 on May 27, 2007, 16:26:22 pm
Eat my dust...

Η συγκεκριμένη φράση, ελληνιστί «φάε τη σκόνη μου», θα μπορούσε κάλλιστα να «χρεωθεί» στον Ραφαέλ Ναδάλ, ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια έχει αναδειχθεί στον «βασιλιά της σκόνης», ή αν θέλετε στον κυρίαρχο των χωμάτινων κορτ. Την Κυριακή (27/5) και για δύο εβδομάδες το Παρίσι θα φιλοξενήσει τους κορυφαίους τενίστες στον κόσμο, με δύο από αυτούς, έναν άνδρα και μία γυναίκα, να επιβιώνουν από το καθιερωμένο… rentez vous τους με τους διεκδικητές του δεύτερου Γκραν Σλαμ της σεζόν, του Roland Garros. Το Sportime.gr σας παρουσιάζει κάποια στοιχεία για τη διοργάνωση για να μην... πάτε αδιάβαστοι.

Για να μάθετε…

Το Roland Garros είναι το δεύτερο χρονικά από τα τέσσερα Grand Slam. Διεξάγεται μετά το Αυστραλιανό Όπεν, ενώ ακολουθούν το Wimbledon και το US. Open. Οι εγκαταστάσεις που φιλοξενούν το σημαντικότερο τουρνουά στη χωμάτινη επιφάνεια δημιουργήθηκαν το 1928, ενώ πιο πριν διεξάγονταν, αρχικά μόνο για τους άνδρες, στα κορτ του «Σταντ ντε Φρανς» από το 1891. Και για να δημιουργηθούν αυτές οι εγκαταστάσεις χρειάστηκε να γίνει το μεγάλο «μπαμ» στο γαλλικό τένις ένα χρόνο νωρίτερα, το 1927, χρονιά ορόσημο για τους Γάλλους. Τότε η ομάδα της Γαλλίας αποτελούμενη από τους Μπρουνιόν, Μποροτρα, Κοκε και Λακόστ, οι επονομαζόμενοι «Γάλλοι σωματοφύλακες», κυριάρχησαν επί αμερικανικού εδάφους κατακτώντας το Davis Cup.

Ο δρόμος για τις γυναίκες άνοιξε έξι χρόνια αργότερα, ενώ λίγο πριν, το 1925 η Γαλλική Ομοσπονδία Τένις αποφάσισε να συμμετέχουν και ξένοι τενίστες. Το 1928 το τουρνουά πήρε το όνομα ενός από τους κορυφαίους τενίστες της χώρας, τον Ρολάν Γκαρός, ο οποίος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε με αεροπλάνο πάνω από την Μεσόγειο το 1913. Οι αγώνες διακόπηκαν κατά τη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων (1914-18, 1940-45), ενώ από εκεί και έπειτα ξεκίνησε η άνοδος του τουρνουά που το χαρακτηρίζει σήμερα ως το κορυφαίο του είδους του. Το 1968 μετατράπηκε σε Γκραν Σλαμ και εισήλθε στην εποχή των τουρνουά «Open».

Φέτος, εκτός από τις μικρές κατηγορίες, εντάσσονται στο θεσμό και οι αναμετρήσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες, που μερικά χρόνια πριν λογίζονταν στο πρόγραμμα ως αγώνες επίδειξης.

Οι αμοιβές


Το 2006 οι διοργανωτές αποφάσισαν να δίνουν τα ίδια χρηματικά έπαθλα σε άνδρες και γυναίκες. Ένα+ένα εκατομμύριο ευρώ θα μοιραστούν ο νικητής και η νικήτρια, ποσό αυξημένο κατά 7% σχεδόν από πέρυσι και 40% από το 2000, ενώ υπολογίζεται ότι θα διατεθούν στους αθλητές σχεδόν 15 –και κάτι παραπάνω- εκατομμύρια ευρώ. Για τους άνδρες θα δαπανηθούν 6.947.960 ευρώ ( σε απλό, διπλό, προκριματικά) για τις γυναίκες 6.859.640 ευρώ ( σε απλό διπλό, προκριματικά), ενώ θα διατεθούν 292.000 ευρώ για το μικτό διπλό, 238.000 για τους παλαίμαχους, 26.900 για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και 900.000 ευρώ εκτιμάται ότι θα δοθούν για την διαμονή των συμμετεχόντων.

Οι εγκαταστάσεις

Επιβλητικές, όπως αξίζει στην ιστορία αυτού του τουρνουά είναι οι εγκαταστάσεις του Ρολάν Γκαρός. Τα πάντα έχουν χτιστεί γύρω από το κεντρικό κορτ, το οποίο ονομάστηκε μόλις πέρυσι «Φιλίπ Σατριέ» στη μνήμη του Γάλλου προέδρου της Ομοσπονδίας της χώρας που απεβίωσε την ίδια χρόνια. Έχει χωρητικότητα 15.166 θέσεων. Το δεύτερο κεντρικό κορτ δημιουργήθηκε το 1980 με χωρητικότητα 3.518 θέσεων και το τρίτο μεγάλο κορτ είναι το «Σουζάν Λενγκλέν», χωρητικότητας 10.000 θέσεων, το οποίο χτίστηκε το 1994 και πήρε την ονομασία που φέρει σήμερα το 1997, προς τιμήν της μεγάλης Γαλλίδας τενίστριας ή αλλιώς «Μεγάλης Κυρίας». Παράλληλα, υπάρχουν ακόμη 18 γήπεδα, το χωριό και η πλατεία των «Γάλλων Σωματοφυλάκων» που διέπρεψαν το 1927.

Τα φαβορί

Βρίσκεται στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης κι όμως δεν είναι το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Ο λόγος για τον Ρότζερ Φέντερερ, ο οποίος αν και τρία συναπτά έτη κατέχει την κορυφή στη σχετική λίστα των ανδρών, αν και έχει καταρρίψει σχεδόν κάθε ρεκόρ, έχει κατακτήσει άπειρους τίτλους, αυτό του Ρολάν Γκαρός του διαφεύγει. Ο Ελβετός δεν έχει και τόσο καλή… σχέση με το χώμα, γεγονός που του στερεί τη δυνατότητα για γίνει ένας από τους λίγους που έχουν υπό την κατοχή τους και τα τέσσερα μεγάλα Γκραν Σλαμ. Η τελευταία νίκη του στον τελικό του Αμβούργου (χώμα) επί του κυριότερου αντιπάλου του και κατόχου τα τελευταία δύο χρόνια του τροπαίου, Ραφαέλ Ναδάλ, ίσως αναπτερώσει φέτος τις ελπίδες του. Από την άλλη, ο νεαρός Ισπανός που μέχρι πριν λίγες μέρες –και πριν χάσει από τον Φέντερερ- είχε 81 συνεχόμενες νίκες στη συγκεκριμένη επιφάνεια είναι ο Νο1 υποψήφιος για την κορυφή. Όλοι οι υπόλοιποι –δυστυχώς ή ευτυχώς- είναι… πολύ μακριά.

Στις γυναίκες δεν συμβαίνει το ίδιο, σε όλες τις περιπτώσεις. Η Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη των γυναικών, Βελγίδα, Ζιστίν Ενίν Αρντέν, διεκδικεί με αξιώσεις τον τρίτο συνεχόμενο τίτλο της και τον τέταρτο τα τελευταία πέντε χρόνια, έχοντας αντιπάλους την Σερένα που επιστρέφει δριμύτερη, κάτοχο του τροπαίου το 2001, την Αναστασία Μίσκινα (2004), την Μαρία Σαράποβα, την Αμελί Μορεσμό που με τη σειρά της δεν έχει κατακτήσει το «δικό» της τουρνούα και ίσως την έτερη Γουίλιαμς. Μεγάλες απούσες από το θεσμό είναι η Μαρτίνα Χίνγκις λόγω τραυματισμού και η Κιμ Κλάιστερς που αποχώρησε από τα κορτ.

Οι κορυφαίοι


Μια τέτοια διοργάνωση δεν θα μπορούσε να μην ήταν ειδικά… πλασμένη για τους κορυφαίους. Κι αν τελικά μένουν αυτοί που αντέχουν στο χώμα, κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τους μεγαλύτερους τενίστες και τενίστριες εν δράσει… Σε όλα αυτά τα χρόνια «ζωής» του Ρολάν Γκαρός έχουν δημιουργήσει τον δικό τους μύθο κάποιοι από τους συμμετέχοντες. Μύθοι που διαρκούν μέχρι και σήμερα. Πάμε λοιπόν…

Ο Μπιον Μποργκ έχει κατακτήσει έξι φορές το τουρνουά ενώ είναι ο μοναδικός κάτοχος του τίτλου επί τέσσερα συναπτά έτη. Ο Κοκέ τον ακολουθεί με τέσσερις τίτλους, ενώ με τρεις είναι οι Λεντλ, Βιλάντερ, Κουέρτεν και Λακόστ. Τους περισσότερους τίτλους σε όλες τις κατηγορίες κατέχει ο Κοκε με εννιά τίτλους, τέσσερις εκ των οποίων στο απλό, τρεις στο διπλό και δύο στο μικτό διπλό. Στις γυναίκες η Κρις Έβερτ και η Στέφι Γκραφ κατέχουν τα πρωτεία με επτά και έξι τίτλους αντίστοιχα, ενώ η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα κυριαρχεί στο διπλό με επτά τίτλους. Από αυτές προστίθενται και οι Σέλες, η οποία έγινε το 1990 η μικρότερη κάτοχος του τίτλου σε ηλικία 16 των και 6 μηνών και Γουιλς-Μούντι, Σπέρλινγκ με τρεις τίτλους.

Ελάχιστοι είναι οι αθλητές και οι αθλήτριες που έχουν κατορθώσει να φτάσουν στην κατάκτηση και των τριών Γκραν Σλαμ την ίδια χρονιά. Στους άνδρες είναι ο Ντόνλαντ Μπριτζ το 1938, ο Ροντ Λάβερ το 1962 και ο Άντρε Άγκασι το 1999, ενώ στις γυναίκες είναι η Μάργκαρετ Κουρτ (1970), η Μορίν Κόνολι (1953) και η Στέφι Γκραφ (1988).

Τα ρεκόρ


Τα περισσότερα τρόπαια από τη «γέννηση» του Ρολάν Γκαρός έχει ο Μαξ Ντεκουζί, με 8 τίτλους (1903, 1904, 1907, 1908, 1909, 1912, 1913, 1914), ενώ στις γυναίκες 7 τίτλους (1974, 1975, 1979, 1980, 1983, 1985, 1986) έχει η Κρις Εβερτ-Λόιντ.

Το 1983 ο Ιανίκ Νοά έγινε ο πρώτος Γάλλος μετά τον Μαρσέλ Μπερνάρντ το 1946 που κατέκτησε τον τίτλο. Από τότε δεν έχει «πέσει» σε γαλλικά χέρια. Στις γυναίκες η τελευταία Γαλλίδα ήταν η Μαρί Πιρς το 2000, μετά την Φρανσουάζ Ντουρ το 1967.

Η πρώτη μαύρη τενίστρια που πήρε τον τίτλο, ήταν η Αμερικανίδα Αλθία Γκίμπσον το 1956, ενώ ο νεότερος κάτοχός του ήταν ο Μάικλ Τσανγκ, ο οποίος όταν κατέκτησε τον τίτλο το 1989 ήταν 17 χρόνων. Στις γυναίκες όπως αναφέραμε παραπάνω ήταν η Σέλες. Όσον αφορά τους γηραιότερους ήταν ο Χιμένο το 1972 (34 και 10 μηνών) και η Κορμοζί το 1958 (33 ετών).

Στους άντρες οι Ναστάσε και Μποργκ έχουν πάρει δύο φορές το τρόπαιο χωρίς να χάσουν σετ, ενώ στις γυναίκες κάτι ανάλογο έχει γίνει 12 φορές, με την Έλεν Γουίλς Μούντι να το έχει καταφέρει τέσσερις φορές.

Οι αριστερόχειρες είναι πάντα… ιδιαίτεροι και για το λόγο αυτό μέσα στους ξεχωριστούς συγκαταλέγεται και ο Ραφαέλ Ναδάλ, κάτοχος του Ρολάν Γκαρός τα δύο τελευταία χρόνια. Συνολικά 11 άντρες και 10 γυναίκες αριστερόχειρες έχουν κατακτήσει το τουρνουά.

Παρόλο που γίνεται στη Γαλλία, το Ρολάν Γκαρός δεν θεωρείται τουρνουά των Γάλλων. Η Αυστραλία και η Αμερική έχουν τα πρωτεία με τους αθλητές τους να έχουν 11 συνολικά κατακτήσεις στους άνδρες, μία περισσότερη από τους Γάλλους και τους Σουηδούς, ενώ στις γυναίκες οι Αμερικανίδες τενίστριες έχουν πανηγυρίσει 27 φορές, την ώρα που οι Γαλλίδες έχουν πάρει 10 τρόπαια.

Οι τελικοί με την μεγαλύτερη διάρκεια είναι του Βιλάντερ με τον Βίγιας το 1982, ένας αγώνας που διήρκησε 4 ώρες και 42 λεπτά, όπως και ο τελικός της Γκραφ με την Σάντσεζ το 1996 που κράτησε 3 ώρες και 4 λεπτά. Συνολικά, πάντως σε όλες τις κατηγορίες τα πρωτεία κατέχει ο αγώνας του Σαντρό με τον Κλέμεντ πριν από δύο χρόνια για τον πρώτο γύρο, που διήρκησε 6 ώρες και 33 λεπτά. Στις γυναίκες κάτι ανάλογο έγινε το 1995 στην αναμέτρηση της Μπουισόν και της Βαν Λόττουμ που διήρκησε 4 ώρες και 7 λεπτά.

Τις περισσότερες συμμετοχές στη διοργάνωση έχει ο Γάλλος Ζοφριέ που έδινε το παρών για 20 χρόνια, ενώ στις γυναίκες είναι η Βαρίν με 19. Τις περισσότερες νίκες έχει ο Βίγιας με 56 σε 73 αγώνες, ενώ στις γυναίκες το ρεκόρ απολαμβάνει η Στέφι Γραφ με 84 νίκες σε 94 αγώνες.

   
ΠΗΓΗ:www.sportime.gr (http://www.sportime.gr/other_inside.asp?article_id=50237)


Title: Re: Roland Garos 2007
Post by: apostolos1986 on May 28, 2007, 15:01:20 pm
"Μούσκεψε" το Γκαρός

Κάτω από ισχυρή βροχή, που ανάγκασε τους διοργανωτές να διακόψουν τους αγώνες για έξι ώρες, ξεκίνησε την Κυριακή (27/5), στο Παρίσι το δεύτερο κατά σειρά Grand Slam της σεζόν, το Ρολάν Γκαρός. Στα παιχνίδια της πρεμιέρας, η Ζιστίν Ενίν, που φιγουράρει στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, επικράτησε της Ρωσίδας Έλενα Βέσνινα με 2-0 σετ (6-4, 6-3) και πέρασε στον δεύτερο γύρο.

Την πρόκριση για τον επόμενο γύρο πήρε και η Σερένα Ουίλιαμς, στην επανεμφάνισή της στο τουρνουά, ύστερα από δύο χρόνια, κερδίζοντας την Βουλγάρα Τσβετάνα Πιρόνκοβα με 2-1 σετ (5-7, 6-1, 6-1).

Τα αποτελέσματα:

Άνδρες
Μαράτ Σάφιν (Ρωσία, Νο22)-Φερνάντο Βισέντε (Ισπανία) 6-1, 6-3, 6-1

Γυναίκες
Ζιστίν Ενίν (Βέλγιο, Νο1)-Έλενα Βέσνινα (Ρωσία) 6-4, 6-3
Σερένα Ουίλιαμς (ΗΠΑ, Νο8)-Τσβετάνα Πιρόνκοβα (Βουλγαρία) 5-7, 6-1, 6-1
Ντινάρα Σάφινα (Ρωσία, Νο10)-Γιουλιάνα Φέντακ (Ουκρανία) 7-5, 6-4


www.sportime.gr (http://www.sportime.gr/other_inside.asp?article_id=50338)


Title: Re: Roland Garos 2007
Post by: apostolos1986 on May 31, 2007, 00:56:27 am
Αμερικάνικη πανωλεθρία στους άνδρες Αμερικάνικη πανωλεθρία στους άνδρες

Το ολικό στραπάτσο των αθλητών από τις ΗΠΑ ήταν αυτό που σημάδεψε την τέταρτη μέρα (30/05) του Roland Garros σε επίπεδο ανδρών.

Για πρώτη φορά μετά από 39 χρόνια, στον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης δεν θα υπάρχει κανένας Αμερικανός, αφού και οι εννιά που συμμετείχαν αποκλείστηκαν (Μάικλ Ράσελ, Άντι Ρόντικ, Τζέιμς Μπλέικ, Άμερ Ντέλιτς, Τζάστιν Γκίμελστομπ, Ρόμπερτ Κέντρικ, Σαμ Κέρι, Βίνσεντ Σπαντέα και τελευταίος χρονικά ο Ρόμπι Γκινέπρι). Η προηγούμενη φορά που είχε συμβεί το ίδιο σε Grand Slam ήταν το 1973 στο αυστραλιανό Όπεν ενώ συγκεκριμένα στο Παρίσι ήταν το 1968.

Από εκεί και πέρα, ο Νόβακ Τζόκοβιτς μπήκε με το δεξί στη διοργάνωση ενώ το εισιτήριο για τον τρίτο γύρο πήραν εύκολα ή δύσκολα οι Ρότζερ Φέντερερ και Νικολάι Νταβιντένκο. Αντίθετα, ο Ρισάρντ Γκασκέτ, που αποτελούσε την μεγάλη ελπίδα των Γάλλων για κάτι καλό, απογοήτευσε τους συμπατριώτες του καθώς όπως πέρσι έτσι και φέτος αποκλείστηκε στον δεύτερο γύρο.

Τα σημαντικότερα αποτελέσματα (πρώτοι αναφέρονται οι νικητές)


Πρώτος γύρος
Κάρλος Μόγια (Ισπανία, Νο23)-Αντρέας Σέπι (Ιταλία) 6-1, 3-6, 6-3, 2-6, 6-0
Νόβακ Τζόκοβιτς (Σερβία, Νο6)-Σαντιάγο Τζιράλδο (Κολομβία) 6-3, 7-6(3), 6-4
Γκιγιέρμο Γκαρσία Λόπεζ (Ισπανία)-Τόμας Μπέρντιτς (Τσεχία, Νο10) 7-5, 6-4, 6-4
Νταβίντ Φερέρ (Ισπανία, Νο12)-Ντανιέλε Μπρατσιάλι (Ιταλία) 6-1, 6-1, 6-2

Δεύτερος γύρος

Κριστόφ Βλιέγκεν (Βέλγιο)-Ρισάρντ Γκασκέτ (Γαλλία, Νο11) 7-6(4), 6-3, 6-1
Γκαέλ Μονφίλ (Γαλλία)-Χουάν Ιγκνάσιο Τσέλα (Αργεντινή, Νο18) 3-6, 6-3, 6-3, 6-1
Γιάνκο Τιπσάρεβιτς (Σερβία)-Μαράτ Σάφιν (Ρωσία, Νο22) 6-4, 6-4, 7-5
Ρότζερ Φέντερερ (Ελβετία, Νο1)-Τιερί Ασιονέ (Γαλλία) 6-1, 6-2, 7-6(8)
Μισέλ Λοντρά (Γαλλία)-Νίκολας Αλμάγρο (Ισπανία, Νο32) 2-6, 6-2, 6-7(7), 6-4, 6-4
Νικολάι Νταβιντένκο (Ρωσία, Νο4)-Βέρνερ Έσερ (Αυστρία) 7-5, 6-3, 6-1
Γκιγιέρμο Κανάς (Αργεντινή, Νο19)-Σιμόν Μπολέτι (Ιταλία) 6-4, 6-3, 6-3
Χουάν Μόνακο (Αργεντινή)-Γιούργκεν Μέλζερ (Αυστρία, Νο27) 6-2, 6-3, 6-2
Φίλιπο Βολάντρι (Ιταλία, Νο29)-Μάρτιν Βασάλο Αρκουέλο (Αργεντινή) 7-6(2), 7-5, 6-2
Χουάν Κάρλος Φερέρο (Ισπανία, Νο17)-Στέφαν Κούμπεκ (Αυστρία) 6-4, 7-5, 6-3
Τόμι Ρομπρέδο (Ισπανία, Νο9)-Κωνσταντίνος Οικονομίδης (Ελλάδα) 6-4, 7-5, 6-4
Νταβίντ Ναλμπαντιάν (Αργεντινή, Νο15)-Ιβάν Ναβάρο Παστόρ (Ισπανία) 7-5, 6-4, 6-4

www.contra.gr (http://contra.gr/Tennis/World/RolGarros/155337.html)



Title: Re: Roland Garos 2007
Post by: apostolos1986 on June 05, 2007, 19:16:20 pm
Το Ρολάν Γκαρός έχει φτάσει στη φάση των προημιτελικών και ήδη έχει διεξαχθεί κι έχει τελειώσει ο πρώτος προημιτελικός που βρήκε νικητή το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης Ρότζερ Φέντερερ , που κέρδισε τον ισπανό Ρομπρέδο (Νο9) 3-1 , χάνοντας έτσι το πρώτο του σετ στη φετινή διοργάνωση. Τα ζευγάρια των προημιτελικών:

Roger Federer(1) - Tommy Robredo(9) 3-1  7-5 1-6 6-1 6-2
N.Davydenko(4) - G. Canas(19)                     3-0  7-5 6-4 6-4 
Novak Djokovic(6) - Igor Andreev                   3-0  6-3 6-3 6-3
Carlos Moya(23) - Rafael Nadal(2)                   0-3   6-4 6-3 6-0.

Στις γυναίκες έχουν διεξαχθεί ήδη οι 2 προημιτελικοί:

Ana Ivanovic(7) - Svetlana Kuznetsova(3)  2-1  6-0 3-6 6-1
Justine Henin(1) - Serena Williams(8)        2-0  6-4 6-3
Γελένα Γιάνκοβιτς(4) - Νικόλ Βαϊντίσοβα (6)          2-0  6-3 7-5
Άννα Τσακβετάντζε(9) - Μαρία Σαράποβα(2)       0-2  3-6 4-6


Title: Re: Roland Garos 2007
Post by: apostolos1986 on June 09, 2007, 01:23:15 am
Φέντερερ-Ναδάλ για το στέμμα του Ρολάν Γκαρός

Τρεις ώρες κατάφερε να κρατήσει ο Νικολάι Νταβιντένκο τον Ρότζερ Φέντερερ στο κεντρικό κορτ, "Phlippe Chatrier" του Ρολάν Γκαρός αλλά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο, όπως και στις προηγούμενες οκτώ μεταξύ τους αναμετρήσεις. Ο Ελβετός, νούμερο 1 στην παγκόσμια κατάταξη επικράτησε με 3-0 σετ του Ρώσου και πήρε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το εισιτήριο για τον τελικό του γαλλικού Οπεν.

Οσοι περίμεναν μεγάλη μάχη στο δεύτερο ημιτελικού του Ρολάν Γκαρός την Παρασκευή διαψεύστηκαν με τρόπο κατηγορηματικό. Ο βασιλιάς της χωμάτινης επιφάνειας Ράφα Ναδάλ έκαμψε σχετικά εύκολα την αντίσταση του Νόβαν Τζόκοβιτς με 3-0 σετ (7-5, 6-4, 6-2). Στον τελικό, ο Ισπανός θα αντιμετωπίσει τον Ρότζερ Φέντερερ σε μία ακόμη κλασική μάχη ανάμεσα στους δύο καλύτερους τενίστες του κόσμου.


www.contra.gr (http://www.contra.gr/Tennis/World/RolGarros/156479.html)