THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Πολιτικά => Topic started by: Karaμazoβ on April 24, 2007, 23:25:05 pm



Title: Πέθανε ο Μπόρις Γέλτσιν
Post by: Karaμazoβ on April 24, 2007, 23:25:05 pm
Σε ηλικία 76 ετών

Απεβίωσε ο Ρώσος πρώην πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν

Σύμφωνα με πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου Interfax, το οποίο επικαλείται ιατρικές πηγές που δεν κατονομάζει, αιτία θανάτου ήταν καρδιακή προσβολή.

Ο Μπόρις Γιέλτσιν γεννήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 1931 στο Σβέρντλοφσκ της Ουκρανίας. Σπούδασε μηχανικός και το 1956 παντρεύτηκε τη Ναΐνα Ιοσίφοβνα Γκιρίνα με την οποία απέκτησε δύο κόρες.

Στο Κομμουνιστικό Κόμμα προσχώρησε το 1961, σε ηλικία 30 ετών. Σύντομα απέκτησε φήμη δραστήριου μεταρρυθμιστή.

Το 1985 έγινε γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής για την Οικοδόμηση και έξι μήνες αργότερα ορίστηκε πρώτος γραμματέας της Κομματικής Επιτροπής της Πόλης της Μόσχας (η θέση είναι ανάλογη με εκείνη του δημάρχου), απ' όπου προσπάθησε να προωθήσει αρκετές μεταρρυθμίσεις.

Τον Οκτώβριο του 1987 ο Γέλτσιν παραιτήθηκε από τη θέση του, λέγοντας ότι η οικονομική μεταρρύθμιση προχωρούσε υπερβολικά αργά.

Τον Ιούνιο του 1991 έγινε ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του θα έχει τη δυνατότητα να κυβερνά με διατάγματα, ενώ θα του δοθούν υπερεξουσίες.

Υπό την προεδρία του διασπάστηκε η Σοβιετική Ένωση σε μικρά ανεξάρτητα κράτη και συστάθηκε η Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών.

Ο Γέλτσιν υπήρξε αντιφατική προσωπικότητα, με μεγάλη φήμη αρχικά λόγω των υποσχέσεών του να πολεμήσει την διαφθορά, ενώ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του η κρατική βιομηχανία πέρασε σε ιδιώτες. Αυτό το γεγονός μείωσε πολύ την δημοτικότητά του.

Αρκετές φορές κατέφυγε στην χρήση βίας προκειμένου να λύσει πολιτικές διαφωνίες, ενώ κατά την προεδρία του τα ρωσικά νοικοκυριά αντιμετώπισαν οικονομικά προβλήματα.

Το 1993 διατάζει στρατιωτική επίθεση εναντίον του ρωσικού Κοινοβουλίου, το οποίο βρισκόταν υπό κατάληψη, ενώ συλλαμβάνονται οι πρωταίτιοι της εξέγερσης εναντίον του.

Συγκρούστηκε έντονα με τη Δύση για θέματα που αφορούσαν το ΝΑΤΟ, το οποίο η Ρωσία θεωρούσε συνέχεια του Ψυχρού Πολέμου.

Αντιμετώπισε μια σειρά προβλημάτων υγείας, ενώ αντιμετώπιζε συχνά προβλήματα με την καρδιά του. Τελικά παραιτείται τον Δεκέμβριο του 1999, φανερά καταβεβλημένος. Μετέδωσε την εξουσία στον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος υπογράφει διάταγμα που
εγγυάται την ασυλία, την κοινωνική θέση και την ασφάλειά του.

Η κηδεία του Μπόρις Γέλτσιν θα γίνει στις 25 Απριλίου. Η ημέρα θα κηρυχθεί σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ημέρα εθνικού πένθους.

Ο Μπόρις Γέλτσιν, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, έδωσε πνοή «σε μια νέα δημοκρατική Ρωσία». «Ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Ρωσίας. Με τον τίτλο αυτό μπήκε οριστικά στην ιστορία της χώρας μας και σε όλου του κόσμου».

«Χάρη σ αυτόν γεννήθηκε μια νέα εποχή. Γεννήθηκε η νέα δημοκρατική Ρωσία, ένα ελεύθερο κράτος, ανοικτό στον κόσμο. Ένα κράτος που η αληθινή δύναμή του ανήκει στο λαό» προσέθεσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αντιδράσεις για τον θάνατο του Μπ.Γέλτσιν


Τα συλλυπητήριά του στην σύζυγο καθώς και την οικογένεια του πρώην Ρώσου προέδρου, καθώς και στον ρωσικό λαό απέστειλε ο Λευκός Οίκος. «Ήταν μια ιστορική προσωπικότητα σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών και προκλήσεων για τη Ρωσία» δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακ Κόρμακ, δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι «ο πρώην πρόεδρος Γέλτσιν ηγήθηκε της Ρωσίας σε μια εποχή ιστορικών αλλαγών. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας απευθύνονται στην οικογένειά του και στο ρωσικό λαό».

Ο Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι ο εκλιπών «ήταν ένας σημαντικός άνδρας» που διαδραμάτισε «έναν καίριο ρόλο σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή» της ιστορίας της Ρωσίας.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Λουξεμβούργο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ. «Αισθανθήκαμε μεγάλη λύπη με την αναγγελία του θανάτου του Μπόρις Γέλτσιν» δήλωσε.

«Προσέφερε σημαντικά στην εγκαθίδρυση της δημοκρατίας και της οικονομίας της αγοράς στη Ρωσία, γι' αυτό έχει αποσπάσει το σεβασμό μας. Περιόδευσε όλη την Ευρώπη και έκανε πολλά για να αναπτυχθούν οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και οι φιλικές σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ» προσέθεσε.

Ο Ζακ Σιράκ τόνισε ότι ο Γέλτσιν βοήθησε για «να επικρατήσει η ελευθερία» στη Ρωσία και οδήγησε τη χώρα του «στο δρόμο της δημοκρατίας».

«Επικό πολιτικό άνδρα» χαρακτήρισε τον Μπόρις Γέλτσιν ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιουστσένκο, ο οποίος απέστειλε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Ήταν γνωστός ως ο άνθρωπος «με το τραγικό πεπρωμένο» δήλωσε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. «Απευθύνω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του άνδρα που σήκωσε στους ώμους του τη μεγάλη πρόοδο της χώρας του, αλλά διέπραξε και πολλά λάθη», προσέθεσε.

«Είναι πραγματικά φρικτό. Απλώς θέλω να πώ ότι ο άνθρωπός αυτός ήταν ο μέντοράς μου και ότι με την απώλειά του η Ρωσία έχασε τον μεγαλύτερο μεταρρυθμιστή της » δήλωσε ο θαυμαστής του Γέλτσιν, Ρώσος μεγαλοεπιχειρηματίας Μπόρις Μπερεζόφσκι. «Ήταν πραγματικά μοναδικός, ένας άνδρας στην κορυφή της ιστορίας της Ρωσίας» προσέθεσε.

news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό (http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=796757)


Title: Re: Πέθανε ο Μπόρις Γέλτσιν
Post by: Karaμazoβ on April 24, 2007, 23:26:56 pm
Μπόρις Γέλτσιν, προσωπικότητα με πολλές όψεις
Τα γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία του

Ενας αδιάφορος παρατηρητής θα συγκρατούσε απλώς τη σκηνή της ομιλίας Γέλτσιν στο πλευρό του Μπιλ Κλίντον, το 1991, όπου οι δύο ηγέτες ξεσπούν σε ξεκαρδιστικά γέλια μπροστά στις κάμερες, παρασύροντας σε ανεξήγητη ευθυμία τους τηλεθεατές όλου του κόσμου. Ο Ρώσος απλός πολίτης, θύμα της «θεραπείας σοκ» και των πειρατικών ιδιωτικοποιήσεων δεν θα ξεχάσει ποτέ την «οικονομική γενοκτονία» της δεκαετίας του ’90, όπως την περιέγραψε ο τότε αντιπρόεδρος, Αλεξάντρ Ρουτσκόι. Μερικοί ρομαντικοί θα συγκρατήσουν τη γενναιότητα της αντίστασης κατά των κομμουνιστών πραξικοπηματιών το ’91, ενώ οι λιγοστοί εκλεκτοί βαρώνοι της ολιγαρχίας θα προσεύχονται για πάντα στο όνομά του, ευγνωμονώντας τον ηγέτη που τους χάρισε μυθικά πλούτη εν μια νυκτί.

Ο Μπόρις Γέλτσιν, ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της Ρωσίας, ο άνθρωπος που επιτάχυνε τη διάλυση της ΕΣΣΔ, που αποπειράθηκε να συνεχίσει το πείραμα Γκορμπατσόφ και που προετοίμασε με τις αποτυχίες του την ενθουσιώδη αποδοχή της αυταρχικής –όπως καταγγέλλεται από τη Δύση– διακυβέρνησης του Βλαντιμίρ Πούτιν, εγκατέλειψε χθες τα εγκόσμια σε ηλικία 76 ετών. Η στιγμή της «αποχώρησης» βρήκε τη Ρωσία να προετοιμάζεται για τη διαδοχή του διαδόχου του, εν μέσω πολλαπλών αναλύσεων δυτικών εντύπων, που αποδίδουν την υψηλή δημοτικότητα Πούτιν στα λάθη της εποχής Γέλτσιν. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Μπόρις Γέλτσιν πέθανε χθες το μεσημέρι από καρδιακή ανεπάρκεια στην Κεντρική Κλινική της Μόσχας. «Υπήρξε», όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, «ιστορική μορφή στη διάρκεια μεγάλων αλλαγών και προκλήσεων για τη Ρωσία». Τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος εξέφρασε, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της είδησης, ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, αποχαιρετώντας εκείνον «τους ώμους του οποίου», όπως είπε, «βαρύνουν σημαντικά γεγονότα που ωφέλησαν τη χώρα αλλά και σοβαρά σφάλματα»... Τον Οκτώβριο του 1987, μετά την οριστική τους σύγκρουση, ο εμπνευστής της περεστρόικα είχε ξεσπάσει για πρώτη φορά κατά του άλλοτε προστατευομένου του, κατηγορώντας τον για «πολιτική ανωριμότητα» και «απόλυτη ανευθυνότητα», χαρακτηριστικά που επιβεβαιώθηκαν από την ιστορία.

Τις τότε ανησυχίες του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ επισφράγισε ίσως η χθεσινή ανακοίνωση του πολυεκατομμυριούχου, άλλοτε βαρώνου των ρωσικών ΜΜΕ και νυν εξόριστου στο Λονδίνο, Μπόρις Μπερεζόφσκι: «Η Ρωσία έχασε τον μεγαλύτερό της μεταρρυθμιστή, τον μέντορά μου»... Ο Μπόρις Γέλτσιν θα μείνει στην Ιστορία «για την τόλμη του να ανοίξει ένα νέο δημοκρατικό κεφάλαιο στη Ρωσία», δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, κ. Σέφερ, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, μίλησε κι αυτός για έναν «αξιωσημείωτο άνθρωπο, ο οποίος διέκρινε την ανάγκη για εκδημοκρατισμό και οικονομική μεταρρύθμιση». Εκπροσωπώντας την Ε.Ε., ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κ. Στάινμαγερ δήλωσε ότι ο Γέλτσιν «άνοιξε τις πόρτες της Ρωσίας στην Ευρώπη». Το εγκώμιο του ηγέτη «που άνοιξε το δρόμο προς την ανεξαρτησία» έπλεξαν και οι ηγέτες των Βαλτικών Χωρών.

Η «θεραπεία σοκ» στην οικονομία


Μόλις λίγα 24ωρα μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, ο Μπόρις Γέλτσιν αποφάσισε να προωθήσει πρόγραμμα ριζικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων και για το στόχο αυτό ζήτησε τις συμβουλές Δυτικών οικονομολόγων και δυτικών θεσμών, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα ή το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Η συνταγή της «θεραπείας σοκ» που ήδη είχε επιχειρηθεί στην Πολωνία είχε ολέθριες επιπτώσεις στη Ρωσία. Το 1992, οι τιμές εκτινάχθηκαν στα ύψη, πολλές βιομηχανίες ναυάγησαν εξ αιτίας των υψηλών επιτοκίων, ενώ η χώρα ήδη είχε εισέλθει σε τροχιά παρατεταμένης ύφεσης. Οι διαφωνίες στους κόλπους της πολιτικής ηγεσίας για την οικονομική πολιτική ώθησαν τον Μπόρις Γέλτσιν να αναλάβει «ειδικές εξουσίες», προκειμένου να επιβάλει την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Το αποτέλεσμα ήταν στα τέλη του του 1993 να βρεθεί αντιμέτωπος με ογκώδεις λαϊκές διαμαρτυρίες, καθώς το βιοτικό επίπεδο είχε κατακρημνιστεί, με το ΑΕΠ να έχει συρρικνωθεί κατά το ήμισυ από το 1989.

Διαφθορά

Την ίδια ώρα, η διαφθορά συνέχιζε να βασιλεύει στους κυβερνητικούς θεσμούς. Σημείο–σταθμό αποτέλεσαν οι ιδιωτικοποιήσεις του 1993, που έδωσαν τη χαριστική βολή τόσο στον πληθυσμό όσο και στην πολιτική εικόνα του προέδρου. Την ώρα που οι απλοί πολίτες ελάμβαναν κουπόνια ισχνής αξίας, οι άνθρωποι που κατείχαν θέσεις–κλειδιά στην κυβέρνηση βραβεύονταν με τεράστια ποσά. Στη διάρκεια της προεδρίας του Μπόρις Γέλτσιν η Ρωσία έλαβε περί τα 40 δισ. δολάρια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, κεφάλαια, που σύμφωνα με τους επικριτές της πολιτικής του εκλάπησαν από ανθρώπους του περιβάλλοντός του και κατέληξαν σε λογαριασμούς του εξωτερικού. Το ότι ο Μπόρις Γέλτσιν φρόντιζε για το μέλλον των «δικών του» επιβεβαίωσε η απόφασή του να διορίσει την κόρη του, Τατιάνα Ντιασένκο, στο αξίωμα της προεδρικής συμβούλου, το 1996, κατά παράβαση του Συντάγματος. Τη θολή πολιτική του εικόνα συμπλήρωνε, ως γνωστόν, η ανεξέλεγκτη κατανάλωση αλκοόλ, που στις 29 Αυστούστου του 1994 τον έβαλε στον πειρασμό να διευθύνει μια ορχήστρα στη Γερμανία και λίγες ημέρες μετά να διατάξει τον πνιγμό του εκπροσώπου Τύπου, Βιατσεσλάβ Κοστίκοφ στον Βόλγα.

Από τον Χρουστσόφ στον Πούτιν

- 1961. Ο Μπόρις Γέλτσιν γίνεται μέλος του Κ.Κ. στη διάρκεια των μεταρρυθμίσεων του Χρουστσόφ.

- 1985. Ο ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τον φέρνει στη Μόσχα και του αναθέτει το υπουργείο Δημοσίων Εργων, ενώ τον διορίζει επικεφαλής του τοπικού κομματικού οργανισμού.

- 1987. Παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος και το επόμενο έτος από το Πολιτικό Γραφείο.

- Ιούνιος 1991. Γίνεται ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της Ρωσίας. Τον Αύγουστο του ιδίου έτους ηγείται της αντίστασης κατά των πραξικοπηματιών που αποπειράθηκαν να ανατρέψουν τον Γκορμπατσόφ.

- Δεκέμβριος 1991. Μαζί με τους ηγέτες της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας κηρύσσει τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και τη δημιουργία της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών

- Οκτώβριος 1993. Επειτα από συνεχείς συγκρούσεις του με το Κοινοβούλιο κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και διατάσσει τα τανκς να χτυπήσουν το κτίριο του Κοινοβουλίου για να συντρίψει τους πολιτικούς αντιπάλους του.

- Δεκέμβριος 1993. Αναλαμβάνει εκτεταμένες εξουσίες που του παραχωρεί το νέο Σύνταγμα της χώρας και προχωρεί σε σειρά μεταρρυθμίσεων με άξονα τη «θεραπεία σοκ» της ρωσικής οικονομίας. Το κύμα ιδιωτικοποιήσεων και δραστικής περικοπής των δημοσίων δαπανών θα οδηγήσει σε εξαθλίωση μεγάλο μέρος του πληθυσμού και σε κατάρρευση την οικονομία της χώρας.

- Δεκέμβριος 1994. Στέλνει στρατεύματα στην Τσετσενία για να αποτρέψουν την αυτονόμησή της.

- Ιούλιος 1996. Κερδίζει ξανά τις εκλογές με οριακή πλειοψηφία υπερισχύοντας του κομμουνιστή Γενάντι Ζιουγκάνοφ. Τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους υποβάλλεται σε εγχείριση ανοικτής καρδιάς

- Φεβρουάριος 1999. Επιτροπή του κοινοβουλίου του απαγγέλλει κατηγορίες για σειρά αντισυνταγματικών ενεργειών: τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991, τον βομβαρδισμό του Κοινοβουλίου το 1993 και τον πόλεμο στην Τσετσενία το 1994.

- Αύγουστος 1999. Διορίζει μεταβατικό πρωθυπουργό τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών, Βλαντιμίρ Πούτιν, και δηλώνει ότι τον θεωρεί διάδοχό του


H KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 24/4/2007 (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100037_24/04/2007_224512)


Title: Re: Πέθανε ο Μπόρις Γέλτσιν
Post by: Karaμazoβ on April 24, 2007, 23:33:15 pm
ΓΕΛΤΣΙΝ - Πέθανε στα 76 του ο άνθρωπος που ανέτρεψε τον Γκορμπατσόφ κι άλλαξε την ιστορία της «αυτοκρατορίας»

Ο «εκτελεστής» της ΕΣΣΔ


ΜΟΣΧΑ
Του ΘΑΝΑΣΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ


Εχοντας συμπληρώσει τα 76 του χρόνια την 1η Φεβρουαρίου, ο Μπορίς Γέλτσιν εξέπνευσε χθες στις 14.45 ώρα Ελλάδος από ανακοπή καρδιάς στην Κεντρική Κλινική της Μόσχας.


Υπέφερε από καρδιακή ανεπάρκεια, που είχε εξελιχθεί το τελευταίο διάστημα σε πολυοργανική, με αποτέλεσμα να σηκώνεται πλέον με δυσκολία από το κρεβάτι του, 11 χρόνια μετά την επέμβαση πολλαπλού μπάι-πας στην οποία είχε υποβληθεί.

Αν και στο περιθώριο της πολιτικής ζωής από την 31η Δεκεμβρίου του 1999, οπότε και παρέδωσε την προεδρική εξουσία στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρώτος πρόεδρος της νέας Ρωσίας συνέχιζε να προκαλεί αντιφατικά συναισθήματα σε διαφορετικά τμήματα της κοινωνίας και αμηχανία στους περισσότερους πολίτες της χώρας, που θα προτιμούσαν, όπως και η σημερινή τους ηγεσία, να ξεπεράσουν το γρηγορότερο και ει δυνατόν να ξεχάσουν τελειωτικά την εποχή της διακυβέρνησής του.

Συλλυπητήρια Πούτιν...


Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την είδηση δύο ώρες μετά τον θάνατό του, ενώ η προεδρική υπηρεσία Τύπου ανέφερε «ξερά» άλλη μιάμιση ώρα αργότερα ότι ο Β. Πούτιν τηλεφώνησε στη χήρα του θανόντος Ναΐνα Ιόσιφοβνα για να της μεταφέρει «τα πιο βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήρια για τον πρόωρο χαμό του πρώτου προέδρου». Λίγο αργότερα, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως μια «νέα Ρωσία, ένα έθνος ελεύθερο και ανοιχτό στον υπόλοιπο κόσμο» γεννήθηκε χάρη στον Γέλτσιν.

...και Γκορμπατσόφ


Πρώτος διατύπωσε δημοσίως συλλυπητήρια ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος αναφέρθηκε στις «μεγάλες διαφωνίες» τους. Αν και ο Γκορμπατσόφ ήταν αυτός που ανέδειξε τον επαρχιακό κομματικό γραμματέα του Σβερντλόφσκ (σ.σ. σημερινό Γεκατερινμπούργκ) και πρώην μηχανικό οικοδομών, αναθέτοντάς του την κομματική οργάνωσης της Μόσχας το 1985, οι δύο άνδρες συγκρούστηκαν σφοδρά.

Στα χρόνια της περεστρόικα ο Μπ. Γέλτσιν αναδείχθηκε σε ηγέτη της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης, αρχικώς στο εσωτερικό του ΚΚΣΕ, από το οποίο αποχώρησε επιδεικτικά το 1990, για να εκλεγεί την επόμενη χρονιά πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Λίγους μήνες αργότερα το «πραξικόπημα της κομμουνιστικής πιζάμας» (Αύγουστος του 1991) επισφράγιζε τη διάλυση της Σ. Ενωσης, στην οποία συγκατάνευσε ο ταλαντευόμενος Γέλτσιν έτσι ώστε να απαλλαγεί μεταξύ άλλων και από τον «προϊστάμενό» του Γκορμπατσόφ, πρόεδρο της Ενωσης.

Μπερεζόφσκι: Δάσκαλός μου...

Από το Λονδίνο όπου έχει εξασφαλίσει πολιτικό άσυλο, ο ισχυρότερος στα χρόνια Γέλτσιν ολιγάρχης Μπαρίς Μπερεζόφσκι, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Ηχώ της Μόσχας», χαρακτήρισε τον θανόντα «σημαντικότερο δάσκαλό του» και «μέγιστο μεταρρυθμιστή σε ολόκληρη τη ρωσική Ιστορία», ο οποίος «βοήθησε εκατομμύρια ανθρώπους να γίνουν ελεύθεροι». Ο Μπερεζόφσκι εξέφρασε τη θλίψη του διότι -καθότι καταζητούμενος από τις ρωσικές αρχές- δεν μπορεί να παρευρεθεί στην κηδεία του Μπ. Γέλτσιν, το όνομα του οποίου έχει επανειλημμένως ταυτιστεί σε δημοσκοπήσεις με τη διάλυση και την καταλήστευση της δημόσιας ιδιοκτησίας, που ονομάστηκε τη δεκαετία του 1990 «ιδιωτικοποίηση και θεραπεία σοκ», με εμπνευστή τον Ανατόλι Τσουμπάις.

Ο Τσουμπάις δήλωσε ότι ο Μπ. Γέλτσιν μπορεί ως μεταρρυθμιστής να συγκριθεί «μόνο με τον Μ. Πέτρο» και ως μέγεθος «ίσως με τον Λένιν και τον Στάλιν μαζί», αποδεχόμενος ωστόσο ότι πέρασε «από τη μεγάλη αγάπη στην απόλυτη ακατανοησία» για τον ρωσικό λαό.

Από την Αβάνα της Κούβας, ο ηγέτης των κομμουνιστών Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, που ηττήθηκε στις αμφιλεγόμενες λόγω νοθείας εκλογές του 1996 από τον Μπ. Γέλτσιν, προτίμησε «ως αληθινός πατριώτης και γνώστης των κανόνων της ρωσικής ζωής και της ορθοδοξίας» να μη σχολιάσει τον θάνατο του Μπ. Γέλτσιν, για να μη χρησιμοποιήσει «άσχημα λόγια».

Θλίψη στη Δύση...

Θλίψη για το χαμό του Μπ. Γέλτσιν εξέφρασαν ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Χαβιέ Σολάνα, όπως και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, εκτιμώντας ότι «συνέβαλε στην προσέγγιση Δύσης και Ανατολής». «Ισχυρό ηγέτη» και φίλο του τον χαρακτήρισε ο γηραιότερος Τζορτζ Μπους και «ιστορική φιγούρα» ο Σον Μακόρμακ, εκπρόσωπος του Λ. Οίκου, όπου ο Μπ. Γέλτσιν διατηρούσε επί μακρόν πολύ περισσότερες συμπάθειες από ό,τι στην ίδια του την πατρίδα.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/04/2007 (http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,id=64954324)

   


Title: Re: Πέθανε ο Μπόρις Γέλτσιν
Post by: Karaμazoβ on April 24, 2007, 23:47:05 pm
(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/6/63/T628776A.jpg)

wiki:
Tanks shell the Russian Parliament building on October 3, 1993 on Yeltsin's orders


Title: Re: Πέθανε ο Μπόρις Γέλτσιν
Post by: apostolos1986 on April 24, 2007, 23:48:56 pm
Mπόρις ρε...με το φλασκί στο χέρι... ;D ;D ;D


Title: Re: Πέθανε ο Μπόρις Γέλτσιν
Post by: Karaμazoβ on April 24, 2007, 23:57:08 pm
Mπόρις ρε...με το φλασκί στο χέρι... ;D ;D ;D

Μεγάλος εραστής της βότκα !!  :D


Θυμάμαι ένα βιντεο - που δυστυχως δεν μπορω να βρώ - που ο Γέλτσιν μπαίνει μεθυσμένος στο υπουργικό συμβούλιο και χουφτώνει τις γραμματείς / στενογράφους  !!  ;D ;D


Title: Re: Πέθανε ο Μπόρις Γέλτσιν
Post by: Verminoz on April 25, 2007, 15:27:55 pm
Mπόρις ρε...με το φλασκί στο χέρι... ;D ;D ;D

Μεγάλος εραστής της βότκα !!  :D


Θυμάμαι ένα βιντεο - που δυστυχως δεν μπορω να βρώ - που ο Γέλτσιν μπαίνει μεθυσμένος στο υπουργικό συμβούλιο και χουφτώνει τις γραμματείς / στενογράφους  !!  ;D ;D

Θεός!!! ;D