THMMY.gr

Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία => Πανεπιστήμιο.gr => Topic started by: emmanuel on April 12, 2007, 17:18:00 pm



Title: Στον «αέρα» οι καλλιτεχνικές σπουδές
Post by: emmanuel on April 12, 2007, 17:18:00 pm
ΑΚΥΡΕΣ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ-ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Στον «αέρα» οι καλλιτεχνικές σπουδές

Μία απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αφήνει δίχως διδάσκοντες (καλλιτέχνες) τα καλλιτεχνικά τμήματα των Πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης και τινάζει στον αέρα τα προγράμματα σπουδών


ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Στον αέρα βρίσκονται τα Προγράμματα Σπουδών των Καλλιτεχνικών Τμημάτων (θεάτρου, μουσικής, εικαστικών, κινηματογράφου) των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να μην επικυρώσει τις συμβάσεις των διδασκόντων που προσελήφθησαν ως ορισμένου χρόνου.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει κρίνει παράνομες τις προσλήψεις καταξιωμένων καλλιτεχνών οι οποίες έγιναν με το Προεδρικό Διάταγμα 407/80, με το αιτιολογικό ότι η θητεία τους στο πανεπιστήμιο ξεπερνούσε τα τρία χρόνια. Έτσι αρνήθηκε να εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμής τους οδηγώντας σε αδιέξοδο τα Καλλιτεχνικά Τμήματα, ορισμένα εκ των οποίων κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς προσωπικό.

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, όπου 30 συμβασιούχοι διδάσκοντες βρέθηκαν στη μέση της χρονιάς εκτός ακαδημαϊκού χώρου. Μεταξύ αυτών είναι και καλλιτέχνες, όπως η πιανίστα Δόμνα Ευνουχίδου.

Η απόφαση
προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις τόσο των φοιτητών, οι οποίοι απάντησαν με καταλήψεις, όσο και πολλών πανεπιστημιακών και καλλιτεχνών. Σε κείμενο διαμαρτυρίας που συνυπέγραψαν, τόνισαν ότι ο αριθμός των εκπαιδευμένων καλλιτεχνών που μπορούν να διδάξουν σε Τμήματα Εφαρμοσμένων Τεχνών είναι εξαιρετικά περιορισμένος, πολύ περισσότερο δεδομένου ότι συχνά κορυφαίοι καλλιτέχνες με διεθνή παρουσία δεν είναι εκλόγιμοι ως μέλη ΔΕΠ, διότι δεν πληρούν τα τυπικά προσόντα.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα τέσσερα Τμήματα της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Τμήμα Θεάτρου έμεινε επίσης στη μέση της χρονιάς χωρίς 13 καθηγητές. Έτσι, το Πρόγραμμα Σπουδών έχει τιναχτεί στον αέρα, ενώ έχει αποδυναμωθεί σημαντικά το Τμήμα σε έμψυχο δυναμικό. Σε λανθασμένη ερμηνεία του νόμου αποδίδει την εμπλοκή ο πρόεδρος του Τμήματος, Νικηφόρος Παπανδρέου. Όπως επεσήμανε, δεν γίνεται ανανέωση των συμβάσεων, αλλά νέα διαδικασία κρίσης και νέα σύμβαση.

«Οι συμβάσεις δεν είναι καν συνεχόμενες, αφού συνήθως λήγουν τον Αύγουστο, ενώ οι νέες υπογράφονται μετά τον Νοέμβριο. Σε κάθε περίπτωση και ιδιαίτερα σε Τμήματα Καλλιτεχνικών Σπουδών το μεγαλύτερο μέρος της διδασκαλίας στηρίζεται σε τέτοιους ανθρώπους, αφού φροντίζουμε να αξιοποιούμε καλλιτέχνες. Αυτήν τη στιγμή κινδυνεύουμε να στερήσουμε το Τμήμα από πολύ σημαντικούς συνεργάτες και μάλιστα μεσούσης της χρονιάς».

Το μεγαλύτερο
πρόβλημα μάλιστα αναμένεται να το αντιμετωπίσει από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ. Το «νεώτερο» από τα Τμήματα της Σχολής Καλών Τεχνών, που λειτουργεί εδώ και δυόμισι χρόνια, δεν έχει ακόμα μέλη ΔΕΠ και όλοι οι διδάσκοντες ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία συμβασιούχων. «Οι διαδικασίες εκλογής είναι χρονοβόρες και στη δική μας περίπτωση τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα, δεδομένου τού ότι δεν υπάρχει προηγούμενο Τμήμα. Αυτήν τη στιγμή διδάσκουν 40 άτομα υπ' αυτό το καθεστώς, τους οποίους με αυτή τη λογική θα πρέπει να διώξω όταν τελειώσει ο τρίτος χρόνος. Αυτό σημαίνει ότι του χρόνου θα πρέπει να κλείσω το Τμήμα», εξήγησε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Τμήματος, Απόστολος Βέττας.

Ο κ. Βέττας εκτιμά ότι θα πρέπει να γίνει ειδική κανονιστική ρύθμιση για τα Καλλιτεχνικά Τμήματα. «Ο νομοθέτης έκανε τη συγκεκριμένη ρύθμιση, με τη λογική να υπάρχει ευελιξία στην πρόσληψη ανθρώπων με εξαιρετική τεχνική εμπειρία σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα. Ειδικά όμως στα Καλλιτεχνικά Τμήματα δεν είναι πολλοί αυτοί που μπορούν να διδάξουν, οπότε οι διδάσκοντες είναι κυρίως αυτής της κατηγορίας. Και φυσικά δεν υπάρχει η ευχέρεια να τους αντικαταστήσεις. Ο νομοθέτης, λοιπόν, ο οποίος προφανώς ήθελε να βάλει φρένο στις ασύδοτες προσλήψεις, πρέπει να λάβει υπόψη όλες τις πτυχές».
 
«Ακατανόητη απόφαση»

Ακατανόητη χαρακτηρίζει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο πρύτανης του ΑΠΘ, Αναστάσιος Μάνθος. «Εφόσον ο διορισμός γίνεται με ανοιχτές διαδικασίες και προκήρυξη, γιατί να αποκλείσεις κάποιον από το να συμμετάσχει», διερωτήθηκε. Ο πρύτανης επεσήμανε ότι η απόφαση αυτή έχει επιπτώσεις και σε άλλα πανεπιστημιακά τμήματα. Ήδη, πάντως οι πρυτανικές αρχές είναι σε επαφή με το Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να βρεθεί λύση.

(http://www.tanea.gr/data/D2007/D0412/1or24b.gif)
 Δεν έφταναν οι διαρκείς μετακινήσεις για τους φοιτητές τού «ηλικίας» δυόμισι ετών Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης («μοιράζεται» έως και σε Αποθήκη του Λιμανιού και στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου - δεξιά). Αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι και με την έλλειψη διδακτικού προσωπικού από την επόμενη χρονιά

ΤΑ ΝΕΑ , 12/04/2007


Title: Re: Στον «αέρα» οι καλλιτεχνικές σπουδές
Post by: cecilia on April 12, 2007, 20:39:00 pm
Μετά λοιπόν, άντε να πεις στους συμφοιτητές μου (Τμήμα Θεάτρου), ότι δεν πρέπει από Δευτέρα να συνεχιστεί η κατάληψη... Άντε να πείσω κ εγώ τον ίδιο μου τον εαυτό...

Στις τελευταίες συνελεύσεις, ήταν απ'τα πιο βασικά θέματα που συζητήθηκαν κ άκρη δε βγάλαμε. Εγώ πλέον δεν ξέρω τί να ψηφίσω, τί να στηρίξω. Κ να ψηφίσω κατά της κατάληψης, ώστε να μη χάσουμε το εξάμηνο, πού ξέρω ότι του χρόνου θα έχω καθηγητές για να κάνω μάθημα? :-\

Είμασταν που είμασταν στο μαύρο μας το χάλι (όλα τα τμήματα της Καλών Τεχνών), ήρθε κ έδεσε τώρα.

emmanuel να'σαι καλά... με πρόλαβες ενώ έλεγα να το ανεβάσω...